A bankszámláról elköltött pénz egyre könnyebben osztható felcímkézett zsebekbe, érdemes megtanulni, hogyan lehet ezt jól kihasználni. De hogyan beszélgessünk a pénz kezeléséről a gyermekünkkel? Sok hasznos tippel segítünk és megmutatjuk.

Mire jó egy bankszámla és mire használjuk a bankkártyát?

Amikor leülünk beszélni a gyermekünkkel a pénzügyekről, célszerű valamilyen játékra emlékeztetnünk őt, amelyben pontokkal vagy másféle virtuális vagyonnal kell gazdálkodnia ahhoz, hogy véghez vigye a terveit a játékban.

Erre felépítve el lehet magyarázni a bankszámla működését, amelyre valódi pénzt kapunk, és azt valódi dolgokra, például élelmiszerre, tanszerre, utazásra, a lakás berendezésére költjük. Akár egy bankszámla segítségével, így közvetlenül fizethetünk a bankkártyánkkal anélkül, hogy készpénzt használnánk.

A bankkártya összeköti a bolti kifizetnivalót a bankszámlával. Azonban más összegbe kerül egy nagyobb, értékesebb tárgy, például egy szekrénysor vagy egy tévé, mint egy doboz tej, azért a szükségleteket tervezni, csoportosítani kell, nem lehet mindent egyszerre megvenni.

Ehhez nagyon hasznos lehet egy olyan elemzés, amely megmutatja, milyen jellegű árucikkekre mennyit költöttünk.

Ez főleg akkor jó, ha előre meg is tervezzük, mire mennyit költünk, de segít akkor is, ha nem. Ezt az elemzést úgy kell elképzelni, mint egy varázslót, aki végigfut a bankszámlánkon és mindegyik bankkártyás költésünkről megmondja, hogy azzal milyen jellegű árucikkekért fizettünk.

Ez nemcsak abban segít, hogy tisztán lássuk, hol költöttünk túl sok pénzt és hol keveset, hanem abban is, hogy ezekből tanulva a következő hónapban okosabban költhessünk.

Lány nyomkodja a mobilbankját miközben zenét hallgat

A banki mobilappok segítenek

A bankok mobilalkalmazásában sokszor találunk ilyen varázslót, költéselemzőnek hívják és pillanatok alatt rendet tesz a pénzügyekben. Egyetlen forint elköltése sem kerüli el a figyelmét, így segít nekünk átlátni a gyors egymás utáni költési számokat azzal, hogy kategóriákba rakja őket.

Amikor vásárolunk a bankkártyával, a fizetési adatok között látható egy kód is, amely az üzlet kategóriáját mutatja. Más ez a kód akkor, ha élelmiszerboltban költünk, más akkor, ha sportfelszerelést árusító boltban, megint más akkor, ha fodrásznál fizetünk vele vagy moziban. Viszont ugyanazok az üzletek, például játékboltok, mindig ugyanazt a kódot kapják.

A költéselemző ezekből fogja tudni, hogy például játékra mennyit költöttünk egy hónapban.

Ha kiválasztjuk a játék kategóriát, akkor fel fogja sorolni, hogy mikor melyik játékboltban vásároltunk és mekkora összeget fizettünk érte. De ugyanezt meg lehet tenni az élelmiszerekkel, a papír-írószerekkel, a virágboltokkal vagy a gyorséttermekkel. Szinte mindennel, ahol vásároltunk, hiszen minden üzlet besorolható valamilyen kategóriába.

Ezek a költéselemző lehetőségek segítenek abban, hogy megkeressük a kiugróan magas kiadásokat, sőt abban is, hogy új költési szokásokat alakítsunk ki.

A bankszámlához nemcsak bankkártyával lehet hozzáférni, de azzal a legegyszerűbb, mert az ATM-ek és a boltok fizetőtermináljai a bankkártyához lettek kifejlesztve – mondja Kökény Dávid, az OTP Bank termékfejlesztési senior menedzsere.

Hozzá lehet azonban férni más módon is. Mára leggyakoribbá ezek közül a mobiltelefonos számlahozzáférés vált. A mobiltelefonnal kifizethetjük a kötelezettségeinket átutalással, vagy adhatunk egyéb fizetési megbízásokat is a bank felé, és mindig láthatjuk az egyenlegünket vagy akár azt is, hogy mit költöttünk. A fiatalok igényeire, szokásaira reagálva nagy hangsúlyt fektetünk a hasznos és ügyfélbarát digitális fejlesztésekre az OTP Junior számlához kapcsolódóan, így számukra is elérhető a Kiadásfigyelő funkció vagy a fizetési kérelem. Az előbbi esetében kategóriákba rendezve látja a felhasználó, hogy mire mennyi pénzt költött, amiből kirajzolódik, hogy van-e olyan vásárlási szokás, amin érdemes lehetne változtatni. Az ingyenes fizetési kérelemmel pedig a fiatal egy gombnyomással kérhet pénzt a szülőtől bármilyen élethelyzetben.

Hogyan használjuk tudatosan a bankszámlát?

A bankszámlán egyetlen egyenleg látható, hogy mennyi pénz van rajta összesen, de ez valójában többféle „egyenlegből” áll össze a fejünkben. Hiszen ebből fizetjük például a rezsit, az élelmiszereket is ebből vásároljuk, innen rendezzük a különféle előfizetéseket, nem is beszélve a szabadon elkölthető keret feléléséről.

Ezek csoportosításában nyújthat segítséget az új generációs banki mobilapplikációk korszerű kiadásfigyelője, amely segít kategóriákra bontani az elköltött pénzeket. 14-16 éves kortól a gyermek már magától megtanulhatja a kiadásfigyelő használatát és vele azt is, hogy ez a látványos elemző eszköz hogyan segítheti a tudatosabb pénzköltést, sőt akár a megtakarítást is.

A költéselemzéseket az OTP Bank nemrég megújult applikációja alapján mutatjuk be, amely teljes funkcionalitásával elérhető az OTP Junior számlához kapcsolódóan is, de ugyanezen az elven működik az Erste, Gránit, UniCredit Bankok költéselemzője is. Ugyanígy fog működni továbbá azoknál a bankoknál is, ahol jelenleg még fejlesztés alatt áll, legfeljebb a kinézete lesz más.

Minden mobilapplikációban némiképp eltérő módon lehet hozzáférni a statisztikához, de azért nem nehéz rátalálni. Az Ersténél a számlatörténet alján a diagram ikonra kell kattintani a George-ban, a Gránit Bank mobilalkalmazásában a Pénzügyeim főmenüpontra, az UniCredit appjában pedig az Elemzés főmenüpontra.

Az OTP MobilBankban pedig a költésjelző kördiagramra.

A kördiagramra koppintással lehet belépni az elemzésekbe
A kördiagramra koppintással lehet belépni az elemzésekbe

Megjelenik egy olyan képernyő, amely egy áttekintést tartalmaz az egyes költési kategóriákról, alatta a konkrét költési tranzakciókkal. Ha nem jelölsz ki semmilyen kategóriát, akkor az összes kategória összes költése látszik. Minden egyes elemzés egy-egy hónapra szól. A hónapok jobbra-balra lapozhatók, a hónapon belüli tranzakciók pedig fel-le.

A költési kategóriák a költési lista tetején
A költési kategóriák a költési lista tetején

Amint kijelölsz egy költési kategóriát, úgy annak a kategóriának a neve megjelenik a listában és megvastagodik a költéscsík is. Alatta frissül a tranzakciókat tartalmazó lista, és csak azokat a tranzakciókat tartalmazza, amelyek a kijelölt kategóriába esnek. A kategóriákba sorolás automatikusan megtörténik, de lehetőség van az egyes tranzakciók átkategorizálására is, sőt saját egyéni költéskategóriákat is létrehozhatunk.

A költési kategóriák kijelölésével megváltozik a tranzakciós lista, a képen az Egészség, szépség kategória látszik
A költési kategóriák kijelölésével megváltozik a tranzakciós lista, a képen az Egészség, szépség kategória látszik

De vajon honnan tudja az applikáció, hogy milyen jellegű árucikkeket vásároltál? Nos, minden bankkártyás vásárláskor a tranzakciós adatokkal együtt megkapja a bankod az adott üzlet kereskedelmi kategóriájának kódját. Ezt MCC kódnak (Merchant Category Code) hívják és a POS terminál felszerelésekor állítják be, utána ezt már nem szokták cserélni, csak indokolt esetben. Ezeknek a kódoknak a listáját például itt találhatod meg.

Amikor vásárolsz, akkor a bankod megkapja azt a kódot, amely az üzlet fő kereskedelmi profilját jelenti, így a költéselemző már könnyen be tudja sorolni az egyes kategóriákba, hogy hol költöttél. Több bank is nyújt kedvezményt vagy visszatérítést bizonyos kereskedelmi kategóriákban történt vásárlásokra. Ez a rendszer is az MCC kódból nyeri az információt.

Persze adódhat, hogy egy boltban mást is meg tudsz vásárolni, mint amire az MCC kód alapján következtetni lehet, ezért a kód csak az üzlet fő profiljáról ad tájékoztatást. Ha fontos a pontos kategória-besorolás, akkor vásárolj inkább olyan helyeken, ahol az általad választott cikkek az üzlet fő profiljába esnek. (Bár olyan megoldás is létezik, hogy az egyes tranzakciók kategóriabesorolását módosítani tudod, esetleg egy kiugró, nem jellemző tranzakciót ki tudsz zárni az elemzésekből.)

A következő képen egy másik kategória vásárlási tételei láthatók, szemléltetésül.

A Bevásárlás kategória költései és tranzakciós elemei
A Bevásárlás kategória költései és tranzakciós elemei

– Egyre több bank alkalmazza a Mastercard azon szolgáltatását, amely a vásárlások mellé elküldi az adott kereskedő logóját is, ha a kereskedő feltöltötte azt hozzájuk. Ez lehetővé teszi, hogy a költéseket könnyebben beazonosítsuk – mondja Kökény Dávid. – Ez főleg az internetes kereskedőknél segít, ahol a cég neve és a márkaneve gyakran elválik egymástól, ami rontja a beazonosítási esélyeket.

Ha többet szeretnél látni az egyes tranzakciókról, koppints egy tranzakcióra és ezzel előjönnek a részletek. A korszerű mobilapplikációk még a térképen is képesek megmutatni a vásárlás helyét. Ez látszik a következő képen is.

Összefoglalva, a kiadáselemző nem véd meg a kevésbé felelős költésektől, de segíthet a túlköltések kinyomozásában és ezzel a bankszámlán lévő pénz felelősségteljesebb beosztásában.

A gyermekedet célszerű már kezdettől fogva arra nevelni, hogy megtanulja beosztani a pénzt és tudatosabban megtervezni költéseit. Ebben pedig sokat segíthet számára a banki mobilapplikációk színes, közérthető költéselemző rendszere.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.