Rengeteg olyan célod lehet az életed során, amihez jó, ha van egy kis félretett pénzed. A tartalékokkal anélkül valósíthatod meg terveidet, hogy a hónap végére felkopna az állad, vagy adósságokba hajszolnád magad. Lehet ez akár egy kis vidéki nyaraló, az El Camino teljesítése, gyermeked jövőjének biztosítása vagy csak annyi, hogy nagyobb biztonságban érzed magad, ha nem egyik napról a másikra kell túlélned. Segítünk megtalálni a lehetőségeket, hogy pluszpénzt kereshess.

Mennyire vagy pozitív?

Jelentős nehezítés lehet a tervedben, ha így is alig jössz ki a havi fizetésedből. Könnyen elkönyvelhetnéd, hogy neked ez, ebben az életben már biztosan nem jön össze, de ne hagyd, hogy a kishitűség győzzön.

Rengetegen vannak abban a helyzetben, hogy nem tudják otthagyni a munkájukat, mert egyszerűen minden forint számít, és nem engedhetik meg a fizetéskiesést.

Költs kevesebbet!

Magától értetődik, hogy jobban kijössz a fizetésedből, ha kevesebbet költesz. Az emberek többsége nincs igazán tudatában annak, hogy mennyit is költ valójában a mindennapokban.

Már azzal is rengeteg pénzt spórolhatsz meg, ha lemondasz bizonyos dolgokról vagy legalább felülvizsgálod a mindennapos költési szokásaidat, esetleg olcsóbbra cseréled őket. Számos útja van annak, hogy megnyirbáld a kiadásaidat, és több maradjon a pénztárcádban.

Szomorú nő nézi, hogy miért kellett ilyen sokat fizetnie a boltban

Kicsit hasonló a fogyáshoz: ott is egyszerűbb először azon változtatni, hogy kevesebbet eszel (kevesebbet költesz), mint hogy eljárj hetente többször 2 órát sportolni (pluszmunkát vállalni). Hosszú távon az a jó, ha mindkettőt csinálod, de érdemes kisebb lépésekben haladni.

Nézzük meg lépésenként. Kezdjük azzal, hogy most mire megy el a pénzed.

Mire is költesz pontosan?

Az első lépés a megtakarítások felé vezető úton, ha kideríted, hogy az életed melyik területén tudsz változtatni a költekezés szempontjából. Ebben biztos mankót nyújt majd számodra, ha elkezded vezetni, hogy pontosan mikor és mennyit költöttél, illetve milyen bevételed volt a hónapban.

Egy idő után világossá válik majd, hogy hol lehet összehúzni a nadrágszíjat.

Vannak, akik egyszerűbbnek találják, hogy egy befőttesüvegbe összegyűjtik a kapott blokkokat és hónap végén összesítik, mert hajlamosak a „pénzügyi füzet” elhagyására vagy elfelejtésére, de a blokkokat automatikusan begyűrik a pénztárcájukba, így megtalálják azokat később.

Készíthetsz például Excel táblázatot a kiadásaid kezelésére, de rengeteg mobilapplikáció közül is választhatsz.

Nézzük meg egyenként a leggyakoribb kategóriákat!

Élelmiszer

Felmérések szerint nagyon sok háztartásban a megvásárolt élelmiszer hatalmas része kerül a kukába, mert nem használják fel őket és megromlanak. Egy kis tervezéssel és persze gyakorlással bele fogsz jönni a hatékony élelmiszer-felhasználásba, még akkor is, ha eddig nem jeleskedtél benne.

Mindig pár napra előre vásárolj, és tervezd meg, hogy miket fogsz főzni és enni a héten, hogy célzottan vehesd meg a hozzávalókat. Haladj a listád szerint, és ne csábulj el a hívogató csomagolások és akciók láttán. Az akciók egyébként még hasznodra is lehetnek, érdemes kihasználni őket, ha tartós élelmiszerekről van szó, amik egyébként is felhasználásra kerülnének egy idő után.

Nem mindig a legnagyobb éri meg

Az ételeidet próbáld úgy tervezni, hogy hasznosulhasson az összes vásárolt alapanyag. A hozzávalóknál is figyelj rá, hogy nem biztos, hogy mindig a legnagyobb éri meg neked a legjobban, még akkor sem, ha esetleg annak a legkedvezőbb a kilós ára.

Gondolj például arra, hogy ha megveszed az éppen leértékelt hatalmas tejfölt, akkor – hacsak nem eszel egy hétig minden étkezéshez a jutányos áron megszerzett tejfölből – valószínűleg meg fog romlani. Az idénygyümölcsök és zöldségek mindig nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy egészséges és ízletes falatokhoz juss olcsóbban, úgyhogy ezt a lehetőséget mindig használd ki.

Érdemes a piacokon is szétnézned, hiszen sokszor jó minőségű árut kaphatsz előnyös áron, a boltok saját márkás termékeit nem is említve, amik szintén sokkal olcsóbbak, és nem feltétlenül rosszabb minőségűek, mint más márkák.

Aminek kedvező az ára az nem feltétlenül rossz minőségű

Az élelmiszeren való spórolás persze nem azt jelenti, hogy éhezned kell vagy borzalmas minőségű ételekkel túlélni, mindössze annyit, hogy szem előtt tartod az ár-érték arányt. Ez azt jelenti, hogy például megnézegeted a gyakran vásárolt, kedvenc termékeid összetevőit, és megfontolod, hogy valóban ez a lehető legjobb választás-e számodra.

Esetleg megpróbálhatsz néhány dolgot házilag előállítani.

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, hiszen termeszthetsz növényeket akár a teraszon is, cserépben, vagy elkészítheted a tökéletes tisztítószereidet jóval olcsóbban, mintha megvennéd őket készen a boltban. Az ecet, a szódabikarbóna vagy a mosószóda például nagyon jól felhasználhatók a takarítás során, és rendkívül olcsón beszerezhetők, főleg nagyobb tételben.

Tudatos vásárlóként az áron kívül figyelembe kell venned a minőséget, a fenntarthatóságot és a frissességet is, amibe ugyan könnyen belerondíthat az időhiány vagy a megszokás, de törekedni még mindig sokkal jobb, mint meg sem próbálni.

Szerintem már érted, hogy mikre gondolok.

Ki ne szeretne még kevesebbet költeni a víz és a villanyszámára?

A magas rezsi miatt idegeskedő fogyasztó

Energia

Ha a felkapcsolva felejtett világítás, a félig üres mosógép vagy a csöpögő csapok költsége összeadódik, akkor az bizony súlyos pluszösszegeket róhat rád. Egy kis odafigyeléssel sokkal kisebb lehet a rezsiköltséged a hónap végén és a megmaradt összeg mehet azonnal a megtakarításaidhoz.

Már egészen apró dolgok is számíthatnak, kezdve attól, hogy inkább az energiatakarékos izzók mellett döntesz, egészen addig, hogy egy gyors, 5 perces zuhanyt választasz teli kádban pancsolás helyett. Jó ötlet lehet például a közelebbi helyekre autó helyett gyalog vagy biciklivel menni, illetve szárítógép helyett megvárni, amíg a szárítón magától megszáradnak a ruhák.

Érdemes figyelned a háztartási gépek fogyasztását is, hiszen, ha az ezeréves masina csak úgy falja az áramot, akkor lehet, hogy hosszú távon jobban megéri, ha lecseréled egy korszerűbb darabra. Ez főleg olyan eszközök esetén fontos, amelyek állandó használatban vannak, például a hűtő vagy a mosógép.

Arról, hogy mennyibe is kerül neked az adott háztartási eszköz, a termék fogyasztásából (kWh) tájékozódhatsz, ami az 1 órára eső energiafelhasználást jelenti, illetve nem árt tudnod hozzá az éppen aktuális áramárat sem.

Tervezz!

Gondold végig, hogy mi az az összeg, amit szeretnél félretenni a hónapban, és ragaszkodj hozzá, ammennyire csak lehetséges. Ha a hónap legvégén akarod félretenni a megmaradó forintokat, akkor azok sajnos sok esetben nem a megtakarítási számládon, hanem a boltok bevételeként végzik, főleg, ha örömödben önfeledt vásárlásba kezdesz.

Arról nem is beszélve, hogy sokkal nehezebb ragaszkodni az elhatározásodhoz fix keretek nélkül.

Ha igazán eltökélt vagy, a beérkező fizetésed egy kis részét, például 5-10%-ot azonnal át is teheted a megtakarításokhoz, így akadályozva, hogy eltűnjön a hó végére.

Remélhetőleg ezt az 5-10%-os „lecsípést” nem fogod nagyon megérezni. Ha ennyivel kevesebb pénz van a zsebedben vagy a bankszámládon (amiről naponta talán sms-t is kapsz), akkor annál kisebb eséllyel akarod elkölteni, és csodálkozni fogsz, hogy a maradék pénzből is kijössz a hónap végére.

Tehát fizess először magadnak. Ne feledd azt sem, hogy az összes, bolt, étterem és internetes áruház azon dolgozik több száz trükkel, hogy minél többet költs el náluk. A te hosszú távú érdekeiddel és céljaiddal senki sem fog foglalkozni, ezért ezt neked kell megtenned.

Most nézzük meg az érem másik oldalát, hiszen egy szint után már nem érdemes spórolni. Illetve a takarékoskodáson kívül is mindig jó, ha megpróbálsz több pénzt keresni, hiszen akkor többet is lehet félretenni.

Keress többet!

Nyilvánvalóan az emberek hatalmas része nem teheti meg, hogy hirtelen felindulásból otthagyja a munkahelyét és egy vállalkozást indítson vagy egy jobban fizető állás után nézzen.

Ennek ellenére ne csak álmodozz arról, hogy többet keressél, mint amennyit jelenleg a munkahelyeden tudsz, hanem tegyél ezirányba lépéseket. Megoldásként vállalhatsz másodállást vagy belevághatsz egy saját vállalkozásba jövedelem-kiegészítésként.

Számítógépes másodállást vállalt ez a fiatal asszisztens

Mire figyeljek?

Van néhány tisztázandó részlet mielőtt belevágsz a projektbe.

Először is nagyon fontos, hogy ne egy olyan területet vagy ötletet válassz, amihez több millió forintot be kell fektetned a kezdéshez. Főként abban az esetben, ha egy kockázatosabb döntésről van szó, nagyon könnyen előfordulhat, hogy veszteséggel jössz ki belőle és bajba kerülsz.

Az elején jobb, ha maradsz a biztonsági játéknál.

Ugyanakkor, ha pénzt nem is, az idődet mindenképpen be kell fektetned az ötlet megvalósításába (és leginkább a szabadidőd rovására), és fontos, hogy az anyagi javakon kívül örömöt is szerezzen neked a választott tevékenység.

Próbáld tisztázni magadban például, hogy mennyi időt tudsz rászánni hetente a projektre, és mennyi pénzt szeretnél keresni vele. Fontos szempont, hogy mennyire összeegyeztethető az „új” állásod a munkahelyi időbeosztásoddal.

Azon is gondolkodhatsz, hogy szeretnéd-e, hogy egy idő után akár a főállásod helyébe lépjen a másodállás, vagy szükséged van a biztos jövedelmedre és a munkahelyi keretekre. Legyél türelmes, mert az eredmények sohasem jönnek azonnal, könnyen lehet, hogy hónapokat kell várnod, mire eredményeket látsz.

Másodállás alkalmazottként

Ha a mellékállással az elsődleges célod az, hogy kicsit rendbe szedd a pénzügyeidet, akkor természetesen nem kell, hogy az önmegvalósítás is a legfontosabb szempontok között legyen a választásnál. Ilyen részmunkaidős állások hirdetései közül bőven válogathatsz a különböző állásportálokon.

Ezeken az oldalakon be tudod állítani, hogy milyen paraméterekkel keresed a részmunkaidős állásodat, illetve érdemes állásértesítőt kérni, amelyben tájékoztatást kaphatsz az új lehetőségekről. Ezeknél a munkáknál nagy előny, hogy általában nem igényelnek különösebb előképzettséget, és sokszor rugalmas időbeosztásban végezhetőek.

Nem is gondolnád mennyi ilyen munka van

Csak hogy néhány példát említsek, gyakori az alkalmi munkalehetőség a call centerekben, recepciókon vagy boltokban, de kaphatsz állást ilyen módon kertészként, asszisztensként vagy akár foglalkozhatsz gyerekfelügyelettel is.

Sajnos ezek a munkakörök hasonlóan működnek, mint más alkalmazotti állások, tehát mindenképp az idődet kell beáldoznod a fizetésért cserébe. Könnyen előfordulhat, hogy nem feltöltő tevékenységként fogod majd fel, amit csinálsz, hiszen nehéz ilyesmit találni az érdeklődési körödnek megfelelően.

Talán a legkényelmesebb változat ebben a kategóriában, amikor otthonról végezhető távmunkát sikerül találnod.

Legyél szabadúszó!

Ha van valamilyen speciális tudásod vagy készséged, ezt megpróbálhatod alkalmazottként vagy mint szabadúszó kamatoztatni. Kiváló nyelvtudással dolgozhatsz fordítóként, tolmácsként vagy akár nyelvtanárként, de rengeteg lehetőség kínálkozik a jó íráskészéggel, beszédkészséggel rendelkező, vagy az informatikában jártas álláskeresőknek is.

Magyarországon az oktass.hu egy kiváló platform a hirdetésed feladására, ha valamilyen tantárgyból szívesen vállalnál tanítványokat, de különböző Facebook-csoportok is vannak erre a célra.

Természetesen, ha jó az angol nyelvtudásod, akkor idegen nyelvű oldalakon is próbálkozhatsz, például a fiverr.com-on vagy az upwork.com oldalon szinte bármilyen képesítéssel találhatsz magadnak megfelelő projekteket. Foglalkozhatsz tervezéssel, grafikával, tanítással, könyveléssel vagy személyi edzéssel, ha elég kitartó vagy és képzed magad folyamatosan, meghozza majd a gyümölcsét a fáradozásod.

A férj megmutatja a feleségnek, hogy milyen könnyű szabadúszó munkát találni

A szabadúszó tevékenység hatalmas előnye, hogy olyan dolgot csinálhatsz, ami iránt érdeklődsz és szereted, illetve könnyen kiválthatod vele a főállásodat is, ha már kiépült a megfelelő nagyságú ügyfélköröd.

Rengeteg energiabefektetést és eltökéltséget igényel ugyanakkor, mire eléred azt a szintet, ahol már kifizetődik a befektetett munkád, és ne nagyon számolj azzal, hogy a tevékenységed már az első perctől jelentős bevételeket hoz majd.

Nézzünk meg egy másik népszerű alternatívát, ami a pandémia kitörése óta még felkapottabb.

Online vállalkozásba is belekezdhetsz

Ha kevés az időd és szükséged van a rugalmas időbeosztásra, akkor az internet adta lehetőségeket kihasználva belefoghatsz egy online vállalkozásba. Akár olyanba is, ami egy idő után passzív bevételt hoz, és egy jó nagy része automatizáltan működik vagy épp kiszervezheted a feladatokat.

Gondolkodhatsz saját blog vagy vlog csatorna elindításában, ha van olyan téma, amivel szívesen foglalkoznál szabadidődben. Ehhez rengeteg ingyenes platformot találsz (például a blogger.com oldal nagyon jó választás), de akár te magad is elkészítheted az oldalt különösebb informatikai tudás nélkül, néhány oktatóvideó segítségével.

Ha valamennyire beszélsz angolul, akkor rengeteg ingyenes oktatóanyagot találsz a YouTube.com-on, sokan képzik így magukat. A blogodon különböző bevételi források kialakítására van lehetőség, az online termékektől, szolgáltatásoktól kezdve a hirdetések, vagy szponzorációk lehetőségéig.

Fizetős tartalmat vagy szolgáltatást is csinálhatsz

Nyújthatsz az olvasóidnak prémium szolgáltatásokat némi honorárium ellenében, vagy akár támogathatod offline vállalkozásodat is a blogoddal vagy csatornáddal. Ha a vlog formátum érdekel inkább, akkor a YouTube felületén érdemes elindulnod.

Foglalkozhatsz olyan termékek előállításával, mint az e-book vagy a különböző online tanfolyamok, de például saját kézműves termékeid eladásával is kereshetsz pénzt.

Szereted a kézműves dolgokat?

A kreatív termékek értékesítésének magyar platformja a meska.hu, de ha nagyobb vevőkörre áhítozol, kitűnő választás ennek amerikai változata az etsy.com is.

Kipróbálhatod a különböző piacokat vagy vásárokat, ahol ugyan kell némi helypénzt fizetni, de ez sok esetben nem nagy összeg. A saját vállalkozás is hasonló előnyökkel járhat, mint a szabadúszói tevékenység, azonban sajnos itt sem hullik csak úgy az öledbe a siker, hiszen először ki kell építened az üzletet, ami rengeteg tanulással és befektetett idővel járó feladat.

Elengedhetetlen az is, hogy figyelembe vedd a piaci igényeket, hiszen, ha csak a saját érdeklődési körödre építesz, lehet, hogy nem fogadják majd a potenciális vevők kellő lelkesedéssel az ötletedet.

Boldog lány, aki megtalálta az egyensúlyt

Hogyan tartsam meg az egyensúlyt?

Nyilvánvalóan nemcsak a főállásod és a mellékállás teszi ki az életedet, hanem a családi események, a szabadidős tevékenységeid, esetleg extra kötelezettségek is rengeteg felelősséggel vagy időráfordítással járnak, úgyhogy figyelned kell rá, hogy valahogy megmaradjon az egyensúly az életedben.

Valószínűleg jelentősen le fog csökkenni a szabadidőd mennyisége egy mellékállás elkezdése után.

Minden lehetséges „üresjáratot” fel kell használnod a hatékonyság érdekében, és nem szabad hagynod, hogy csak úgy „elmenjen az idő”. Gondolj például az ingázással töltött órákra, amik kiváló lehetőséget nyújtanak egy diktafonos program segítségével szövegírásra, esetleg tervezésre, olvasásra vagy oktatóanyagok hallgatására, nézésére például YouTube-on.

Jó ötlet, ha kevesebbet nézel sorozatokat, vagy nem nézed meg naponta tízszer a Facebook és az Instragram faladat (ne felejtsd el: ezeknél a cégeknél is mérnökök ezrei dolgoznak azon, hogy rávegyenek, hogy még eggyel több alkalommal jelentkezz be), és a felszabadult időt munkával töltöd.

Akármi is a napirendedbe legjobban illeszkedő megoldás, a tervezés elengedhetetlen, és ragaszkodj is ahhoz, hogy tartod a munkára szánt idődet. Az is problémát jelenthet, ha túlvállalod magad, és egyszerre több ötlet megvalósításába kezdesz bele, de végül egyiket sem tudod véghezvinni.

Fontos, hogy főleg, ha kevés időd van, maradj egynél, de arra maximálisan fókuszálj.

Összefoglalva

Sok ember számára valószínűleg sokkal szimpatikusabbnak tűnik több pénzt keresni, mint kevesebbet költeni. Még inkább jellemző ez, ha már eleve olyan helyzetben vagy, hogy gyakran kell lemondanod dolgokról, mert úgy érzed, hogy már nem fér bele a keretbe.

Mindkét megoldás vezethet eredményre, de a kettő kombinációja lehet a legjobb ötlet.

Ha egy olyan ötlet megvalósításba fogsz, ami maximum az elfecsérelt idő kockázatát rejti magában, akkor nagy bajod nem eshet. Még ha nem is sikerül egy főállást kiváltó vállalkozást létrehoznod, már az is sokat jelenthet, ha havonta valamivel több pénz üti a markodat.

Fontos ugyanakkor, hogy nem kell minden kiadást megvonnod magadtól és minden szabad percet munkával töltened. A lényeg, hogy légy tudatában a pénzügyeidnek, vállalj felelősséget a döntésekért, és ha van egy ötleted ne félj megvalósítani.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.