Nem is gondolnád mennyibe kerülnek a kis döntéseid, amikre nem is figyelsz

Egy aprónak tűnő, de rendszeres kiadás? Összeadva nagy összeg fog hiányozni a pénztárcádból! 

  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. szeptember 12.
  • promóció

Sok-sok apró döntés, ami mindig egy kis pénzünkbe kerül. De vajon tényleg aprópénzről van szó? Segítünk átlátni, hogy miként hozhatod meg tudatos döntéseidet a mindennapok során, és hogyan veheted észre azokat a pénzügyi lyukakat, ahol van még mit javítani.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy magunkat, saját csoportunkat és a hozzánk tartozó dolgokat jobb színben lássuk, mint más „külső” körülményeket.

Ezzel az alapvető emberi tulajdonsággal magyarázható az az eredmény, hogy amikor egy kutatásban az embereket megkérdezték a bankszámlájukon lévő összegről, általában túlbecsülték a rendelkezésükre álló pénzt.

Talán ehhez is kötődik, hogy sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy pénzügyeink terén tovább nyújtózkodjunk, mint ameddig a takarónk ér. Mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, kifolyik a pénz a kezei közül, és talán fogalma sem volt, hogyan állíthatná meg a folyamatot.

Lány gondolkodik a döntésein

Nyilván te is számos olyan cikkel találkoztál már, amiben, a kelleténél kicsit durvább hangnemben tájékoztattak róla, hogy a büfében vásárolt napi kávéd, az autóhasználatod, vagy hogy esetleg cigire költesz, milyen mértékben befolyásolja, hogy még nem vagy milliomos.

A kép azonban kicsit árnyaltabb, hiszen borzasztóan nehéz lemondani a nem annyira előnyös napi döntéseidről, vagy úgy általában megváltoztatni a szokásaidat.

Ha ezekkel nem értesz egyet, akár igazad is lehet, hiszen ha autó helyett buszra szállsz, nem lesz automatikusan több megtakarításod, félre is kell tenned azt a pénzt, amit így megspórolsz.

Mennyi is az annyi?

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy például az autóhasználattal járó költségként csak a benzinnel számoljunk, ez azonban önbecsapás. Hiszen van még kötelező biztosítás, szerviz, akár casco, gépjárműadó, téli és nyári gumi, parkolás, fagyálló, vagy előfordulhat mondjuk egy akkumulátorcsere.

Persze van, amikor az autóhasználat az egyetlen opció, de nem árt tisztában lenni a pontos fenntartási költséggel, és ár-érték arányban mérlegelni.

Tegyük fel például, hogy egy bizonyos személy él-hal a csokiért. Ha minden esetben engedne a csábításnak, akkor a hét összes munkanapján venne egy szeletet a munkahelye melletti kisboltban az ebédszünete alatt.

Ha így tenne, körülbelül 254 szelet csokival gyarapodna, és nagyjából 76 200 forinttal lenne szegényebb (arról nem is beszélve, hogy mennyit hízna) az év végén ahhoz képest, mintha mondjuk csak minden második héten egy napon döntött volna az édességvásárlás mellett.

Ha képzeletbeli személyünk emellett még a kávét is élete értelmének tartja, ráadásul nem alszik eleget, akkor biztosan nem tud majd ellenállni a közeli pékség finom tejeskávéjának, ami 450 forintba kerül. Ha ezt minden reggel megvásárolja, az még 114 300 forint egy évben.

Ha ugyanezt otthon készíti el, még a legdrágább kapszulás verzióval számolva is 120 forint jön ki csészénként (ami 30 480 forint évente). Utóbbi verziót választva 83 820 forinttal maradna gazdagabb.

Persze ez a példa számos más területen ugyanígy levezethető, arról nem is beszélve, hogy amikor jutalmazod magadat, alkalmanként sokkal jobban tudod értékelni ezeket a kis örömöket, mintha természetesnek és rutinszerűnek vennéd őket.

Mostantól akkor minden élvezet nélküli, szigorú minimalizmus legyen?

Természetesen nem. Nagyon fontos, hogy amikor a mindennapi apró szokásaid, döntéseid feletti kontroll átvételére törekszel ne a Star Wars ismert idézete legyen a mottód. Aki nem lenne annyira képben:

„Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”
Yoda mester

Pont ebben van ugyanis a kulcs. Semmi gond, ha nem csinálod tökéletesen, néha elcsábulsz, vagy megengedsz magadnak egy kis jutalmat vagy kényeztetést. A lényeg az, hogy a mindennapok ne préseljék ki a kezedből ezeket a kisebb összegeket, amik, ha a rutinoddá válnak és folyamatosan költesz rájuk, tényleg nagyobb „veszteségnek” számítanak.

De hogyan vegyem rá magam?

Nem tűnik egyszerűnek (és valóban nem is az), de néhány praktika segíthet benne, hogy könnyebb dolgod legyen.

Nő felesleges ruhákra költ

Találd meg a problémát!

Abban az esetben, ha csak azt veszed észre hó végén, hogy hiába töröd a fejed, hogy mégis hova tűnt egy bizonyos összeg vagy akár a fizetésed nagy része, akkor érdemes egy ideig szorosabban figyelemmel követned, hogy mire mennyit költesz.

Nagyon fontos, hogy megértsd, hol van a hiba a pénzügyeid kezelésében. Találd meg azokat a pontokat, ahol csökkenteni tudnád a kiadásokat!

Erre természetesen nem létezik tökéletes recept, hiszen helyzetenként hatalmas különbségek lehetnek a lehetőségeid között. Azt is tudatosítsd magadban, hogy nem minden pénzköltés borzalmas dolog. Ha örömet okoz neked, fejlődsz tőle és meg is engedheted magadnak, akkor ne legyen bűntudatod miatta!

Tehát, ha már valamennyire átlátod, hogy mire mennyi pénzed megy el egy hónapban, ideje továbbmennünk.

Dolgozd ki a tervet, de ne ess túlzásba!

Ha megvan, hogy hol tudnál elképzelni egy kis megszorítást, lényeges része a spórolási folyamatnak, hogy ne maradjon ennyiben.

Ha minden egyes alkalommal akaraterővel próbálod megállítani magad például vásárláskor, hamar kimerülhetsz, vagy esetleg valami másnak való ellenálláskor fog visszaütni a hatás, és hazaérve már fel is faltad a hűtő teljes tartalmát.

Egy-egy adott helyzetben feleslegesen pénzt költeni rossz szokás, automatikus folyamat. Miért is ne próbálhatnád meg egy olyannal helyettesíteni, ami jót tesz neked és a pénztárcádnak?

Maradjunk elképzelt személyünk csokifüggőségénél. Mit lehetne tenni ebben az esetben, hogy elkerülhesse a csábítást? Jó ötlet lehet például, ha visz magával valami alternatív és olcsóbb harapnivalót a munkahelyére, esetleg olyan útvonalon érkezik, ami nem érinti ezt az ördögi kisboltot.

A csábításokkal kapcsolatban próbálj meg kidolgozni valami hasonló taktikát, és nagyon fontos, hogy jutalmazd és dicsérd meg magad, ha sikerül elérni a célod.

Azt is tartsd szem előtt, hogy nem szabad túlzásba esned! Ha hirtelen elhatározod, hogy leszoksz a cigiről, nem eszel egy falat csokit sem többé, és ezek után nem kezdesz impulzív ruhavásárlásba, akkor hamar soknak fogod érezni a rengeteg változást.

Haladj inkább apró lépésekben, de kitartóan.

Az akaraterő olyan, mint egy izom. Ha folyamatosan fárasztod és kiteszed magad csábításoknak, akkor biztosan el fog fáradni és be fogod adni a derekadat a kísértésnek. Ez különösen igaz este, amikor már egyébként is kimerült vagy, így fogyókúra esetén például a legjobb, ha nem tartasz otthon édességet, különben jó eséllyel rá fogsz járni.

Lány megállít, hogy ne egyél édességet

Én is kipróbáltam már új szokások kialakításakor, hogy vezettem a sikerességüket. Ezt megteheted egy egyszerű Google táblázatban is, de nagyon jó appok is vannak már erre.

Nem vesz túl sok időt igénybe, ha bepipálgatod, hogy sikerült-e tartani magad aznap az új szokásodhoz vagy sem, és sokat tanulhatsz belőle, ha visszanézed. Ahogy említettem, érdemes eleinte kevés változással kezdened, és hétről hétre kicsit több dologra odafigyelni.

Általában 3 hét után szokásoddá válik, amit csinálsz, ne aggódj, nem kell egész életedben pipálgatnod ezeket.

Mutatunk 10 + 1 alternatívát, amivel egyszerűbb lesz az életed

A mindennapjaink során sokszor nem vesszük észre, hogy nem feltétlenül kell lemondanunk a legjobb dolgokról azért, hogy több pénz maradjon a zsebünkben, hiszen rengeteg módot találhatunk arra, hogy egy kicsit kevesebbet költsünk.

Mutatunk pár olyat, ami nekünk már bevált.

1. Főzés készétel helyett

Persze nem tud mindenki minden egyes nap főzőműsorba illő ételeket készíteni otthon, de például jó ötlet lehet, ha kicsit előre készülsz a heti étkezéseidre, és hétvégén összedobsz pár egyszerűbb ételt, majd a hűtőben, mélyhűtőben elraktározod őket későbbre.

Sőt a kávé otthoni elkészítésével is jól járhatsz, és termoszban még akár magaddal is viheted, ha reggelente nincs időd meginni.

2. Legyen terved arra, hogy mit eszel a héten

Felmérések szerint átlagosan a megvásárolt élelmiszer egyharmada kukába kerül, ami valljuk be, anyagi veszteség is.

Javíthatsz a helyzeten, ha előre megtervezed, hogy mit fogsz a héten enni, ahhoz milyen hozzávalók szükségesek, illetve, ha törekszel rá, hogy mindent felhasználj, ami megmarad.

3. Kölcsönözz vagy vásárolj használtan

Nagyon jó minőségű ruhákat, bútorokat, vagy akár háztartási eszközöket tudsz használtan vásárolni, és ezek a dolgok a legtöbb esetben jóval olcsóbbak, mint újonnan, illetve például könyvek esetében pénztárcakímélő lehet a könyvtárak szolgáltatásait igénybe venni.

Mi a Jófogást és a Facebook Marketplace-t szoktuk használni.

4. Hasonlítsd össze az árakat

Ha valamit venni készülsz, mindenképp nézz utána, hogy más helyen, webáruházban mennyiért kapható ugyanaz a termék. Erre például kiváló az Árukereső.

5. Csak olyan szolgáltatásokért fizess, amik hasznodra válnak

Van előfizetésed tévére, internetre, vezetékes telefonra és a mobilodra is? Mindet használod? Ha mondjuk van Netflixed, HBO-d és előfizettél még az összes létező tévécsatornára is, az talán már egy picit túlzás.

Szabadulj meg azoktól, amik feleslegesek! Lehet, hogy nincs is szükség annyi mobilnetre, esetleg le tudsz faragni az otthoni kocsimosással, de már a nem szükséges lámpák lekapcsolása is megteszi kezdő lépésként.

Én azt csináltam, hogy több ilyen szolgáltatást is lemondtam és megnéztem, hogy milyen az élet nélkülük (hiszen előtte is valahogy megvoltam).

Amelyiknél egy hónap után nem éreztem azt, hogy nagyon hiányzik, és idegesítő, hogy nem tudom használni, ott nem is fizettem elő újra, de több olyan is volt, ami eszembe sem jutott a hónap végére.

Lány beledobja a pénzt a malacperselybe

6. Csak akkor vegyél edzőtermi bérletet, ha tényleg jársz rendszeresen, különben hatalmas pénzkidobás

Ha nem szoktál konditerembe járni, akkor ne vegyél egyből éves bérletet, mert sokan, főleg újévi fogadalmaknál, beleesnek ebbe a hibába és aztán 3 hét után feladják. Vegyél egy hónapos vagy 10 alkalmas bérletet és ha szokásoddá vált az edzés, akkor gondolkodj éves bérlet megvásárlásán.

Ha még nem vagy biztos benne, hogy neked való, esetleg valami olcsóbb lehetőség után néznél, futhatsz a parkban vagy futópályán, biciklizhetsz, de rengeteg olyan otthoni edzésre alkalmas videó is van már a YouTube, amit érdemes kipróbálni.

Az érdeklődőnek meleg szívvel tudom ajánlani a Millionaire Hoy, MadFit, vagy épp a Jóga Életmód nevű YouTube csatornákat.

7. Vezesd a kiadásaidat

Egyrészt kevésbé leszel hajlamos impulzív vásárlásba kezdeni, hiszen nyoma lesz minden pénzügyi döntésednek, másrészt pontosan látod, hogy mennyi az annyi, könnyebben tudod majd beosztani a pénzedet, ha megfigyeled, hogy mire mennyit kell általában kiadnod, és nem áll fenn az a veszély, hogy a keretedet túllépve költekezel.

Félreteheted például a kapott blokkokat, felírhatod mindig egy füzetbe, ha költesz valamire, de ha csak a kártyádat használod, akkor a telefonoddal is visszakereshetők lesznek a kiadásaid.

Ne ijedj meg, elég 2 hétig ezt csinálni, már ilyen rövid idő elég ahhoz, hogy bizonyos szokásokat jobban láss, amiken talán akarsz majd változtatni.

8. Tartsd meg a jótállást

Nálunk a családban (ahogy gondolom sok más helyen is) már-már tendenciaként ismétlődik újra és újra az 1, esetenként 2 éves jótállással rendelkező termék körülbelül 3 hónapos rövid pályafutását követő kétségbeesett papírkeresés.

Ilyenkor a családtagok rendszerint egymás íróasztalát, pénztárcáját kutatják át az adott jótállás után, a legtöbb esetben mindhiába. Főleg drágább termékek esetén nagyon sokat segíthetünk magunkon azzal, ha egy helyre gyűjtjük ezeket a dokumentumokat.

9. Figyelj az autód fogyasztására

Ha a járműved csak úgy falja a benzint, az nagyon nagy anyagi veszteségekhez vezethet, így a vásárláskor jó, ha ez sokat nyom a latban.

Ha már idős az autód, akkor azok az emberek, akik sokkal jobban értenek mindenféle járműhöz, mint én, gyakran tanácsolják egy új vásárlását, mert hosszú távon jobban megéri. Én nem biztathatlak ilyen radikális lépésre, de érdemes utánaolvasni a témának!

Közösségi oldalon ilyen egy nyaralás

10. Figyelj a közösségi oldalaidra

Nem szó szerint véve, inkább a pénzügyeket tekintve légy óvatos, nehogy pont itt találják meg a kiskaput a reklámok, amit például a tévén keresztül könnyebben ki tudsz védeni.

Az influencer marketing azért is nagyon veszélyes, mert tulajdonképpen ez a közvetítő csatorna jóval hatékonyabb, mintha maga a cég közvetítené saját üzenetét. Valószínűleg a legtöbbünkre igaz, hogy olyanok oldalát követjük, akikkel valamilyen szinten hasonlóságot érzünk, és ez jelenti az alapját annak, hogy sokkal hatásosabbak és meggyőzőbbek tudnak lenni ezek a reklámok.

Az emberben évezredek óta benne van az a tulajdonság, hogy folyamatosan hasonlítja saját helyzetét (legyen ez anyagi, fizikai, egészségügyi, vagy karrier stb.) másokéhoz.

A közösségi médiába persze mindig azt látjuk, hogy mindenki mosolyog, nyaral, sikerei vannak és szuper dolgok történnek vele, és ehhez a megkomponált világhoz képest sokszor a saját helyzetünket unalmasabbnak látjuk.

Ilyenkor kezdünk el sokszor olyanokra költeni, amire nem kellene, hogy benne maradjunk a „versenyben”, és nekünk legalább olyan jó, de inkább még jobb sorunk legyen, mint amiket látunk a falunkon.

10 + 1. Akciós dolgok és kuponok

Persze szerencsés véletlen, ha pont le van értékelve, amit meg szerettél volna venni, de itt most arról az esetről van szó, hogy csak azért veszed meg az adott terméket, mert akciós.

Ha csak a „kihagyhatatlan ajánlat” a motivációd, inkább mondj le a vásárlásról, még jobban jársz vele. Vagy érdemes átgondolnod, hogy ha nem lenne akciós, akkor is megvennéd? Ha nem, akkor jó eséllyel akciósan sem kellene megvenned.

Olyan sok minden van a listán, de a lényeg most jön.

Tűzz ki célokat és tegyél félre!

Nem elegendő abbahagynod annak a pár felesleges apróságnak a vásárlását, illetve átgondolni, hogy mire is költöd a pénzedet. Nagyon fontos, hogy ne csak átcsoportosítsd a veszteségeket.

Ha mondjuk a már emlegetett képzeletbeli személyünk ugyan nem vásárol reggel csokit a kisboltban, de minden harmadik este rendel helyette egy pizzát, akkor ugyanott van (vagy inkább rosszabb a helyzet).

Márpedig, ha tényleg több pénzed van, vagy csak érzed, hogy végre kézben tartod a dolgokat, akkor hajlamossá válhatsz egy idő után elengedni magadat.

Határozd meg, hogy mennyit akarsz spórolni az adott rossz szokás kiiktatásával, és következetesen tedd félre ezt az összeget. Hatékonyabban fogsz gyűjtögetni, ha van valami célod.

Lehet ez egy olyan hosszú távú cél, mint a lakásvásárlás, de akár egy úticél vagy élmény is, amit már régóta szeretnél elérni. Ezekhez nagyon jó ötlet a megtakarítási számla megnyitása, amire minden hónapban felrakhatsz egy meghatározott összeget.

Lány felesleges dolgokat vásárol az interneten

Legtöbbször ingyenes és van benne egy kis trükk

Sokszor ingyenesen jár a megtakarítási (al)számla a bankszámlákhoz, szóval ne félj a költségektől.

Illetve itt fontos szerepe van ennek a kis pszichológiai trükknek, hogy ez egy külön számla. Igaz, hogy bármikor hozzáférhetsz, de mégsem látod mindig az sms-ben kapott egyenlegedben. Tehát nem látod mindig, hogy mennyi pénzed van még, így nem érzed magad gazdagnak, nem akarsz majd annyit költeni.

Az is fontos, hogy legyen valamennyi vésztartalékod.

Szakértők azt mondják, hogy érdemes nagyjából 6 hónapra elegendő pénzt félretenni, viszont a realitás, hogy ezt nem mindenki tudja megtenni. Kis lépésekben attól még próbálhatsz spórolni, akár csak 5-10%-ot félretéve a havi bevételedből.

A tartalékot kezeld úgy, hogy tényleg csak akkor nyúlsz hozzá, ha nincs más megoldás, és igyekezz kockázatmentes, hozzáférhető és költségmentes helyen gyűjtögetni.

Összefoglalva

Összességében az a legfontosabb, hogy tudd, a te kezedben van a döntés, hogy mire költesz, és felelősséget is kell vállalnod érte.

Talán az lenne az ideális felfogás, ha nem futnánk a pénz után, hanem használnánk, és úgy élnénk az életünket, hogy szem előtt tartjuk csak egy van belőle és a lehető legjobban akarjuk csinálni. Amikor költesz valamire, akkor tulajdonképpen befektetsz az adott dologba, és vissza kell, hogy adjon neked valamilyen értéket.

A kérdés csak az, hogy mire van szükséged igazán. Ez sajnos nem mindig kivitelezhető, de az talán lehetséges, hogy időnként feltedd magadnak a kérdést: Megéri ez nekem?

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.