Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

A kötelező biztosítást te fizeted, de csak a másik autóson segít, akinek az autójában kárt okoztál. Ha nincsenek különleges igényeid, célszerű a legkedvezőbb árú kötelező biztosítást megkötnöd egy kalkulátor segítségével.

Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 2.
 • promóció
Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

Erre figyelj a kötelező biztosításnál

A legfontosabb, hogy mindig figyelj oda a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb, ebben az útmutatóban kötelező biztosításnak hívjuk) díjának befizetésére, ha közúti forgalomban használod az autódat!

A kötelező biztosítás díját mindenképpen fizetned kell, mert annak elmaradása esetén sokkal többet kell fizetned.

A fizetendő díjat viszont több tényező is befolyásolja, legfőképpen a bonus-malus besorolási rendszer. De kedvezményt kapsz akkor is, ha együtt kötsz egy casco biztosítást a kötelezővel. Kedvezményt kapsz akkor is, ha több időszak díját egyben fizeted, illetve ha elektronikus fizetést választasz.

A kötelező biztosítás külföldön is érvényes, sőt, nem is muszáj feltétlenül magaddal vinned a biztosítás igazolását külföldre sem, bár az mindig jó, ha nálad van. Ha másért nem, akkor az esetleges káresemény miatt a kötvényszámra szükséged lehet belőle.

Évfordulós kötelező biztosítás kötés keretében évente egyszer válthatsz biztosítót, ha találsz kedvezőbb díjat az autódra más biztosítónál. A kötelező biztosítás mellett biztosítási adót is fizetned kell, ez volt korábban a baleseti adó, de ez benne van a kötelező biztosítás díjában.

A kötelező biztosítás rajtad nem segít, ha károd keletkezik, hiszen a másik autósnak fizet a biztosító. Ezért azt javasoljuk, a teljes védelemhez köss casco biztosítást is, mely neked fizet kár vagy más probléma esetén. Cascót csak az autód 10-12 éves koráig köthetsz, utána már nem szerződnek veled a biztosítók.

Az új autóra azonnal kell kötelező biztosítás

Miért és mikor kötelező a kötelező biztosítás?

Ezekre a járművekre kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kötnöd, mielőtt közúti forgalomba állsz vele:

 • Személygépkocsi,
 • Tehergépkocsi,
 • Utánfutó,
 • Lakókocsi,
 • Motorkerékpár,
 • Mezőgazdasági gépek és
 • Rendszám nélküli robogó.

A kötelező biztosítást bár kötelező fizetni, de igazából neked jó, mert ha valamilyen kárt okozol az autóddal más autójában, azt nem neked kell fizetned, ami pedig manapság több millió forint is lehet.

Ha nem kötsz kötelező biztosítást, kivonhatják a járművedet a forgalomból, illetve a közúti forgalomban csak érvényes kötelező biztosítással vehetsz részt.

A te kocsidban keletkezett sérülésekre a te kötelező biztosításod nem vonatkozik. Erre van a casco biztosítás.

Kötelező biztosításnál a dologi kárnál a maximálisan kifizethető összeg 1,22 millió eurónak megfelelő forint, személyi káresetnél pedig 6,075 millió eurónak megfelelő forint.

Az alábbi esetekre nem terjed ki a kötelező biztosítás:

 • a gépjármű forgalmi engedély nélkül volt forgalomban a kár keletkezésekor
 • a kárt okozó gépjárműre, annak tartozékaira, alkatrészeire
 • alkohol vagy kábítószer hatása alatt okozott károkra
 • álló járműre való fel- és lerakodás közben történt károkra
 • háborús vagy lázadás okozta károkra, a beleértve a külföldi háborús övezetben tett autóutat is
 • a jármű nem rendeltetésszerű használatára esetén (pl. versenyzés)
 • környezetszennyezettségből adódó kárra
 • közúti forgalomban nem lévő munkagép által okozott kárra
 • toxikus vagy sugárzó anyagok hatására történt károkra

A veled utazó utas személyes használati tárgyaiban keletkezett kárt viszont állja a kötelező biztosítás, hiszen másnak okoztad.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kártalanítási számlájáról a biztosító akkor is megtéríti a kárt a vétlen félnek, ha nincs érvényes kötelező biztosításod és te okoztad a kárt, de utána mindenképpen behajtják rajtad. Ha te okoztad a kárt, akkor neked csak a casco biztosítás segíthet.

Külföldön 2 autó egymásnak ment

A kötelező biztosítás külföldön

A magyar kötelező biztosításod az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Zöldkártya Rendszer valamennyi tagországában, illetve Svájcban is érvényes.

A rendszámegyezmény országaiban igazolnod sem kell a kötelező biztosítást, mivel a helyi hatóságok az országjelzéssel ellátott rendszámod alapján le tudják kérdezni, hogy van-e érvényes kötelező biztosításod.

Más országokban fel kell mutatnod az úgynevezett zöldkártyát. A zöldkártya egyébként a rendszámegyezmény szerinti országokban sem árt, ha nálad van, mert baleset esetén szükség lehet rá. Abban ugyanis szerepel a kötvényszámod, amit rá kell írni a kárbejelentő lapra.

A zöldkártyát a legtöbb biztosítónál online is igényelheted, az igazolólap kiállítása pedig díjmentes. Van olyan biztosító is, amely automatikusan kiküldi a zöldkártyát a díjfizetést követően.

Az alábbi országokba zöldkártya nélkül nem léphetsz be: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Irán, Marokkó, Moldova, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna, továbbá ajánlott kiváltani Albániába és Észak-Macedóniába is. Ha nincs zöld kártyád, akkor a határon kell kötnöd kötelező biztosítást az adott országban tartózkodás időtartamára.

De más országba is ajánlott a zöld kártya kiváltása.

A kék-sárga kárbejelentő lapot külföldön is kitöltheted magyar nyelven. Sőt, a MABISZ E-kárbejelentő applikációját is használhatod, ahol válaszd a "külföldi biztosító"-t.

Mi történik, ha nincs kötelező biztosítása az autómnak?

Kötelező biztosítás nélkül elvileg nem vehetsz részt a közúti forgalomban. Ha mégis megteszed, és valamilyen kárt okozol, akkor nem lesz biztosítás, amely helyt áll helyetted a kárért.

Ebben az esetben a vétlen autós kárát kifizetik egy központi számláról, de behajtják rajtad. A kárért a teljes vagyonoddal felelsz, így ha nem fizeted ki, akkor végrehajtást indítanak ellened, és még a házadat is elveszítheted vagy szélsőséges esetben évtizedekig levonhatják a fizetésedből.

Az alábbi fizetnivalóid lesznek, ha nincs kötelező biztosításod, mert nem kötöttél vagy felmondta azt a biztosító:

 1. Ha 60 napos díjnemfizetés után megszűnik a kötelező biztosításod az autón, akkor neked kell kifizetned a más autóban okozott kárt, amely ma már milliós nagyságrendű is lehet. Ha úgy okozol kárt, hogy nincs kötelező biztosításod, akkor a vétlen másik autós fél ugyanúgy megkapja a kifizetést, hogy neki ne legyen kockázat, hogy te fizettél-e kötelező biztosítást vagy sem, de a részére kifizetett kárösszeget a biztosító behajtja tőled.
 2. Közúti ellenőrzésnél a rendőr is megbüntethet, ha nincs érvényes kötelező biztosításod.
 3. Ha pedig ilyenkor újrakötöd a kötelezőt (díj nemfizetésekor csak annál a biztosítónál köthetsz újra, ahol megszűnt a szerződésed), akkor egy úgynevezett fedezetlenségi díjat is felszámolnak azokra a napokra, amikor nem volt érvényes kötelező biztosításod, ez kb. napi 800-1 500 forint körüli díjat jelent a gépjárműved teljesítményétől függően. A fedezetlenségi díjat a biztosító befizeti a MABISZ kártalanítási számlájára.
 4. Ezenkívül meg kell fizetned az elmaradt 60 napos kötelező biztosítás díjat is.
 5. Ráadásul, ha a kötelező biztosítás díjnemfizetés miatt szűnik meg, akkor utána elveszted a bonus fokozatodat és A00 osztályban indulsz el újra, vagyis a korábbinál drágább, akár jelentősen drágább lesz a fizetendő díjad. A malus fokozatodat viszont nem veszted el ilyen esetben sem.

Tehát öt fizetési kötelezettség, illetve többletköltség miatt is különösen fontos, hogy a biztosítást mindig fizesd ki a határidőig!

Vagy, ha nem használod az autót és nem akarsz fizetni kötelező biztosítást, akkor kérj szüneteltetést!

A szüneteltetés alatt nem kell kötelező biztosítást fizetni, de nem is vehetsz részt a forgalomban az autóddal.

Ha mégis forgalomba állsz az autóval és kárt okozol, minden kártérítési összeget te fizetsz, hiába van érvényes kötelező biztosítási szerződésed!

Fontos tudnod, hogy ha nem fizeted be a kötelező biztosítás összegét 60 napon belül, akkor az utolsó, díjjal rendezett napot követő 60 napig, azaz a szerződés biztosító általi felmondásáig továbbra is érvényes a kötelező biztosítás! A biztosító fizetési kötelezettsége tehát nem az utolsó, díjjal rendezett napon szűnik meg, hanem 60 nappal utána, amikor a szerződést felmondja!

Ha nincs köteleződ, akkor a kárt te állod

A 60 nap naptári napokra értendő, nem csak a munkanapokra, és 31 napos hónap után egy nappal csökken a határnap, ezért ne számítsd ki a befizetést az utolsó napra, hanem fizesd be minél hamarabb! Nem az összeg befizetési határideje számít, hanem a biztosítóhoz történő beérkezése. Ez a biztosító ügyfélportáljáról indított bankkártyás fizetés esetén biztosan azonnali, ezért célszerű így befizetni.

Ha nem tudod, hogy érvényes-e a kötelező biztosításod és nem találod az ezzel kapcsolatos értesítéseket, dokumentumokat sem, akkor a biztosítódnál érdeklődhetsz erről. Célszerű az önkiszolgáló elektronikus felületet használnod. Ha a biztosítódra sem emlékszel, akkor a MABISZ ügyfélszolgálata segíthet megtalálni a biztosítódat.

Új vagy importált autó kötelező biztosítás kötése

Amikor új autót vásárolsz, az adásvételi szerződés megkötésének pillanatától kezdve a tiéd a jármű.

Tehát ahogy kihozod a kereskedéstől, már a kihajtáskor vagy a hazafelé menő úton okozott kárért is te felelsz. Ezért fontos, hogy legyen kötelező biztosításod, ahogy elhagyod a szalont.

A kereskedésben általában felajánlanak biztosítót a kötelező biztosításra, de azt nem muszáj elfogadnod. Valószínűleg nem az lesz a legkedvezőbb ajánlat.

Célszerű a legolcsóbb kötelező biztosítást internetes kalkulátorban kiválasztanod, különben többször annyiba is kerülhet a biztosításod, mint amennyit a piac legolcsóbb biztosításáért kifizetsz.

Importált gépjármű esetén addig is kell rá biztosítás, amíg nincs magyar rendszáma az autónak. Ebben az esetben rendszám nélküli kötést kell választanod, a biztosítóval pedig utólag közölnöd kell a rendszámot. Addig is egyértelmű lesz az autód az alvázszám vagy motorszám alapján.

Használt autó kötelező biztosítás kötése

Az adásvételt követően 15 napod van arra, hogy az autót a nevedre írasd a kormányablakok valamelyikében. Ezután kapod meg a nevedre szóló forgalmi engedélyt és a törzskönyvet.

Itt is az adásvétel óra-perc időadatától a tiéd a kötelező biztosítás megkötésének felelőssége. Egyetlen perccel később is okozva balesetet, már nem fizeti ki az eladó biztosítója a kárt. Ha pedig nincs kötelező biztosításod, akkor te vagy a felelős a kárért. Ezért a mobilodról kösd meg a biztosítást az adásvételkor, mely azonnal életbe lép.

Ha nem kötsz kötelező biztosítást azonnal és nem okozol kárt, akkor is hátrányod lesz, ha később kötöd meg a biztosítást.

Minden fedezetlen napra felszámolnak ugyanis egy 1 000 forint körüli díjat, mely sokkal több, mint a normál köteleződ napidíja.

Kár ezt kifizetni a biztosítás díja mellett, ezért kösd meg a kötelező biztosítást rögtön az adásvételkor!

Online csodás kötelező biztosításokat köthetsz

Évfordulós kötelező biztosítás kötés

A 2010-től kötött új kötelező biztosításoknál megszűnt a november, mint az egyetlen kötelező biztosítás váltási időszak. Az attól kezdve kötött biztosításokra az évforduló a kötelező biztosítás szerződés kötésétől indul, ami egy sokkal logikusabb dolog, nem utolsó sorban a biztosítónak is sokkal jobb.

A kötelező biztosítás felmondására az évforduló előtt legalább 60, de legkésőbb 30 nappal van lehetőség. Az utolsó napig be is kell érkezzen a felmondás a biztosítóhoz.

Ha váltottál, akkor az évfordulót követően 60 nap áll rendelkezésedre a díj befizetésére az új biztosítónál.

Ha nem váltottál, akkor legközelebb egy év múlva válthatsz ismét (pontosabban előtte 30-60 nappal).

A kötelező biztosítást legjobb egy díj-összehasonlító oldalon összehasonlítani, ahol a személyre szabott ajánlat megismerése után a szerződést is megkötheted, külön díj fizetése nélkül.

Biztosítási adó

Régebben 30 százalékos baleseti adó is terhelte az autóst, melyet a kötelező biztosítás díjával együtt kellett kifizetni.

2019. január 1-jén ezt felváltotta a biztosítási adó.

A biztosítási adót a kötelező biztosítás teljes fizetendő díja már tartalmazza, vagyis a kettőt együtt fizeted ki, nincs külön bevallási vagy fizetési kötelezettséged a biztosítási adóval.

A biztosítási adó egyébként a kötelező biztosítás díjának 23 százaléka, de naponta gépjárművenként legfeljebb 83 forint.

Díjat befolyásoló feltételek, kedvezmények

A kötelező biztosítás fizetendő díja számos dologtól függ. Ezek:

 • a gépjármű típusa,
 • a gépjármű kora,
 • a gépjármű teljesítménye,
 • az üzembentartó lakhelye,
 • életkora és
 • jogosítványának megszerzési ideje, továbbá
 • a bonus-malus besorolás.

A bonus-malus besorolási rendszer

A kötelező biztosítási szerződések fontos része a bonus-malus besorolási rendszer, melytől alapvetően függ a kötelező biztosítás díja. A besorolás a kármentes vezetést jutalmazza (bonus), illetve károkozás esetén a kedvezményt megvonja, továbbá pótdíjat tesz a kötelező biztosítás díjára (malus).

A bonus-malus besorolás nem gépjárműre, hanem rád, a szerződőre szól, és bármelyik biztosítóhoz is szerződsz át, ugyanabban az osztályban maradsz.

Ha gépjárművet váltasz, kérned kell, hogy az új gépjárművednél vegyék figyelembe a korábbi kedvezményt. Erre csak a korábbi gépjármű eladása vagy fogalomból való kivonása esetén kerülhet sor. Párhuzamosan több gépjárműre nem veheted igénybe az egy szerződésből származó bonus kedvezményt.

Férfi kiszámolja hogy melyik bonus malus szint vonatkozik rá

Ha 2 évig nincs kötelező biztosításod, akkor utána új szerződéskor A00 osztályba kerülsz, a régi osztályodat ekkor már nem érvényesítheted.

10 bonus osztály van, és 4 malus. Köztük van a A00 osztály.

Mindenki A00 osztályban kezdi a besorolását. Minden éves biztosítási időszakban egy osztályt emelkedik a szerződő, ha az előző biztosítási időszakban legalább 270 napig volt biztosítása, és nem okozott kárt. Ez utóbbi tekintetében a bonus-malus besorolás szempontjából nem a káresemény időpontja, hanem a kárkifizetés, vagy a bírósági ítélet időpontja számít.

A biztosító a biztosítási időszak kezdetét követő 45 napon belül állapítja meg a szerződés végleges bonus-malus besorolását a biztosítási időszak kezdetére visszamenő hatállyal, így a díj utólag módosulhat.

Ha a szerződés díj nemfizetése miatt szűnik meg, az új szerződésben már nem érvényesítheted a korábbi bonus kedvezményt, csak A00 osztályból indulhatsz. Kivéve a malus osztályt, mert az a besorolás ilyen esetben is megmarad.

Ha a biztosított gépjárművedet jogtalanul használatba veszik, és erre vonatkozóan büntető feljelentés érkezik, akkor a jogosulatlan használó által a gépjárművel okozott kár a szerződés bonus-malus besorolását nem érinti.

A központi kárnyilvántartásban található adatokat az üzembentartóról, a gépjárműről, a szerződés és az esetleges káresemények adatairól az utolsó biztosítási szerződéssel kapcsolatos bármely adat keletkezését követően 7 évig őrzik meg.

Casco együttkötés

A kötelező biztosításnál kedvezményt kapsz a díjra, ha ugyanannál a biztosítónál együtt kötöd meg a kötelező és a casco biztosítást is, ez az együttkötés.

Nem csak cascóra, de más párhuzamos biztosítási szerződésre is szólhat díjkedvezmény a kötelező biztosításból, ha a biztosító nyújt ilyen szolgáltatást.

A casco együttkötés azért számít közülük kiemeltnek, mert az is gépjárműre szól, így szervesebben kapcsolódik a kötelező biztosításhoz, mint más biztosítás. Casco együttkötéssel akár 50 százalék kedvezményt is kaphatsz a kötelező díjából. Ugyanakkor tudnod kell azt is, hogy régebbi autóra nem tudsz már cascót kötni. Általában akkor tudsz casco biztosítást kötni, ha az autód életkora egy számjegyű, de legfeljebb 12 éves.

Egyéb kedvezmények

Számos egyéb kedvezmény is elérhető még a kötelező biztosításnál a bonus-malus és az együttkötésen felül, de ez már biztosítónként változik. Járhat engedmény közalkalmazottnak, köztisztviselőnek, nyugdíjasnak, 18 évnél fiatalabb gyermek után, vagy akár egy hűségprogram tagság vagy adott banknál vezetett bankszámla után is.

De van még két dolog, amire biztosan adnak kedvezményt a biztosítók.

 1. Az egyik a fizetési gyakoriság. Havi, negyedéves vagy éves díjfizetést választhatsz, ebben a sorrendben csökken az egy hónapra eső díj.
 2. A másik a fizetési mód szerinti kedvezmény, melyből a csekkes fizetés a legdrágább, az átutalás az olcsóbb, de a legkedvezőbb díjat a bankkártyás fizetés és a csoportos beszedés szokta jelenteni.
Ha kölcsönadod az autódat, akkor is te felelsz az okozott kárért

KGFB, ha más vezetett a balesetkor

Ha más vezeti az autódat, és kárt okoz vele, a kötelező biztosításod ebben az esetben is helytáll a vétlen autós káráért. A saját károdat viszont ilyenkor sem fizeti ki. Ha más valaki közlekedési szabálysértést követ el az autóddal, például gyorshajtás, piros lámpán áthaladás, parkolási büntetés stb., azt is neked kell fizetni.

Kölcsönadási szerződéssel mentesülhetsz ezektől a fizetési kötelezettségektől. Így károkozás esetén nem neked kell kifizetned a járműben keletkezett károkat, vagy pénzbírságokat.

Természetesen ezek érvényesítése olykor elég nehéz lehet, főleg ha vita van belőle.

A bonus-malus rendszert a kölcsönadási szerződés nem érinti, tehát más által vezetett kár esetén is a te bonus fokozatod ugrik a következő évben. Kivéve, ha kifizeted a biztosítónak az általa kifizetett kártérítést.

A fentiek miatt, ha tartósan odaadnád valakinek az autódat, akkor érdemes üzembentartó-váltást bejelentened. Ekkor mentesülsz mindenféle fizetnivaló alól kár esetén, és a bónuszosztályodat sem rontja a más által okozott kár.

KGFB szerződés üzembentartóként

Az üzembentartói jog változását be kell jeleneted a kormányablakok valamelyikében.

Az üzembentartó-váltás abban különbözik az adásvételtől, hogy a gépjármű tulajdonjoga megmarad nálad, az üzembentartó tehát nem tudja értékesíteni a kocsidat.

Ezenkívül viszont semmilyen fizetési kötelezettséged nincs az autóval kapcsolatban, sem közlekedési szabálysértés, sem gépjárműadó, sem kötelező biztosítás fizetése terén. Nem felelsz semmilyen kárért, amit az üzembentartó okoz.

Neked csak tulajdonjogod lesz az autón, üzembentartói jogod nem.

Még valamire jó ez: ha valaki, akinek lefoglalják a vagyonát vagy végrehajtás van ellene, adásvétel helyett üzembentartói szerződést köt, akkor ugyanolyan jogokat gyakorolhat, mintha az övé lenne az autó, csak éppen nem adhatja el, és nem árverezhetik el tőle.

Az új üzembentartónak saját magának kell kötelező biztosítást kötnie, lehetőleg az üzembentartó-váltás időpontjában, hogy attól kezdve meglegyen a biztosítási fedezet az autón. Későbbi szerződéskötés fedezetlenségi díj fizetésével jár.

Fontos tudnod, hogy hivatalosan az fizeti a gépjárműadót, aki az adott év első napján üzembentartóként volt bejegyezve a hatósági nyilvántartásban.

Ha tehát üzembentartót váltasz, akkor abban az évben még te fizeted a gépjárműadót.

Az elektromos autó után nem kell gépjárműadót fizetni.

Ide tartozik:

 • a teljesen elektromos autó,
 • a hibrid autó,
 • a nulla emissziós gépkocsi és
 • a környezetkímélő motorkerékpár egyaránt.

Adómentességre jogosultak a súlyos mozgáskorlátozottsággal vagy egyéb fogyatékossággal élők és az őket szállító, velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozójuk is, évi 13 000 forintig, maximum 100 kilowatt teljesítményű járműre, amit az elején be kell jelenteni az adóhivatalnak.

Autótulajdonos felmondja elektronikusan a kgfb szerződését

A kötelező biztosítás felmondása

A kötelező biztosítást csak különleges esetekben mondhatod fel:

 • ha eladod az autódat,
 • minden évben a fordulónapon,
 • biztosítóváltás miatt, egyidejű biztosításkötéssel a másik biztosítónál, illetve
 • a biztosítás megszűnik díjnemfizetés miatt is, ha a fizetési határidő után 60 napig sem fizeted be a díjat, továbbá
 • nem kell fizetned a biztosítást a szüneteltetés alatt, ha a gépjárművet ideiglenesen nem használod és ezt bejelented a hatóságnak.

Ha a biztosítás azért szűnik meg, mert eladtad az autót, akkor a már befizetett díj időarányos részét visszakapod.

Ha saját magad intézed a felmondást, nem bízod az alkuszra, akkor a felmondó nyilatkozaton kívül az alapvető személyes adataidra, a jármű rendszámára és a biztosítás kötvényszámára is szükséged lesz a sikeres felmondáshoz.

Ezeket postán is beküldheted, de előtte kérdezd meg a biztosítódat, hogy pontosan mire van szükség a felmondás sikeres beküldéséhez. A felmondást ajánlott levélben küldd be, vagy személyesen add le a biztosítónál és őrizd meg a feladóvevényt vagy az átvételről kapott igazolást.

Ha a felmondás nem érkezik meg időben a biztosítóhoz, az aktuális kötelező biztosítási szerződésed érvényben marad.

Ha a gépjárművet ideiglenesen kivonod a forgalomból, akkor automatikusan megszűnik a kötelező biztosítás fizetési kötelezettsége, de a szerződés még egy évig érvényben marad.

A már befizetett díjat időarányosan visszakapod. Ez idő alatt bármikor visszahelyezheted a forgalomba az autódat, a kötelező biztosítás újraindul, és időarányos díjat kell fizetned.

Ha azonban 1 évig nem helyezed vissza a forgalomba az autódat, akkor megszűnik a szerződésed. Ebben az esetben a visszahelyezéskor új szerződést köthetsz rá bármelyik biztosítónál.

A KGFB előnyei és hátrányai

 • a biztosítás kifizeti helyetted a más autójában általad okozott kárt
 • mára kialakult, gyorsan lebonyolítható folyamatban zajlik a kártérítés
 • a legkedvezőbbet minden évben kiválaszthatod a biztosítási kalkulátorokkal
 • akkor is fizetned kell, ha nem csinálsz balesetet
 • ha elkezded fizetni az első autódon, vagy egy másodautón, csak lassan csökken a bónusz miatti díj
 • ha nem fizeted 60 napon túl, megszűnik a biztosítás, így bajba kerülhetsz egy ellenőrzéskor

Maradtak kérdéseid?

 • Kell igazolnom a rendőrnek a kötelező biztosítást?

  Magyarországon a közúti igazoltatáskor a rendőr meg tudja nézni az érvényes biztosítást a központi kötvénynyilvántartó adatbázisban a nálad lévő papírok nélkül is, de ettől függetlenül hasznos, ha nálad vannak a biztosítást igazoló papírok. Ez lehet a befizetést bizonyító csekk, a banki átutalás igazolása, a biztosítási kötvény, vagy a biztosítótól kapott visszaigazolás, sőt tulajdonképpen a nemzetközi zöldkártya is.

  A legtöbb külföldi országban ugyancsak le tudják kérdezni, hogy van-e kötelező biztosításod, az országjelzéssel ellátott rendszám alapján, a rendszámegyezmény országaiban.

  A rendőri ellenőrzés szempontjából tehát nem szükséges a kötelező biztosítást igazoló dokumentumokat magadnál tartanod, de egy esetleges baleset után ki kell tölteni a kék-sárga baleseti bejelentőt, amire rá kell írni a kötvényszámot. Ha ezt nem tartod külön magadnál, akkor célszerű, ha a kötvény mégiscsak nálad van.

 • Mikor válthatok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást?

  A biztosítási évfordulód előtti 30-60 nap között.

 • Mit kell tennem baleset, másoknak okozott kár esetén?

  Európai baleseti bejelentőt, azaz kék-sárga bejelentőt kell kitöltenie minden autósnak, akinek a kocsijában kár keletkezett. Készíts fényképet, ha teheted. Rendőrt csak vita esetén vagy külföldi kötelező biztosításnál kell hívni. Az eseményt jelentsd be a biztosítódnak.

 • Mit tegyek, ha a kárt ismeretlen gépjármű okozta?

  30 napon belül ezt a kárt is jelentsd be a biztosítódnak, bár elég kevés esély van a kártérítésre, ha személyi sérülés nem történt.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.