Januárban még csodaszámba ment, ma már lényegében büntetőkamatnak számít, ha valaki a bankok és a kormány által kötött megállapodás 7,3 százalékos thm-plafonján kap lakáshitel-ajánlatot a bankjától. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hetek még ádáz kamatcsökkentési lázat hoznak majd, így aki ki tud várni, havonta több ezer forintot, a futamidő egészében pedig milliókat tud spórolni.

Másfél hónappal ezelőtt vezették be a bankok a kormányzattal kötött megállapodás alapján a 7,3 százalékos teljes hiteldíj mutató (thm) plafont, de mára azt kell mondanunk, hogy aki a fenti kamatszint mellett kap lakáshitel ajánlatot, az lényegében már „büntetőkamaton” veszi fel a hitelét - kommentálta Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a pénzintézetek kamatváltozásait.

A szakember arra emlékeztetett, hogy a piacon jelenleg elérhető legalacsonyabb thm szint már 120 bázisponttal van a thm-plafon mértéke alatt. Egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetén egy átlagjövedelemmel rendelkező család jelenleg öt banknál is (UniCredit, Gránit, MagNet, Raiffeisen és Erste Bank) 7 százalék alatti thm-mutató mellett tud lakáshitelt felvenni.

A lakáshitel kamatok szintje a BiztosDöntés.hu szakértője szerinti ma már inkább 6 százalék felé mutat. Az UniCredit speciális ajánlata már 6 százalék alatti (5,85%-os) kamatról indul, a Gránit Bank általánosan elérhető lakáshitelének kamata pedig a mai naptól 6,18 százalék, így a standard ajánlatok közül elsőként a Gránit Bank ajánlata csúszott be a 6,5 százalékos thm-szint alá.

Ez a fenti példában szereplő adatokkal számolva azt jelenti, hogy a thm-plafon szintjénél is 12 000 forinttal kisebb, 146 400 forintos havi törlesztőrészlettel tud számolni az, aki nem január első napjaiban állt sorba a fenti kondíciójú lakáshitelért. A teljes visszafizetendő hitelösszeg pedig közel hárommillió forinttal 35,1 millió forintra olvadt. (A konstrukció szerint az UniCredit speciális ajánlatánál a havi törlesztőrészlet nem éri el a 143 000 forintot, a teljes hitelteher 34,3 millió forint.)

Banki szerződés aláírása

Még érdemes kivárni

Gergely Péter szerint a pénzintézetek szemmel láthatóan egymásra licitálnak a kamatcsökkentésekben és a következő 1-2 hónapban a kamatszintek már a piaci verseny miatt süllyedhetnek tovább. A szakértő szerint épp ezért a hitelfelvételt tervezőknek így nagyobb tér nyílik, és ha a finanszírozási feltételekben jól tudnak megállapodni az eladóval, akkor további tízezreket spórolhatnak egy-egy hitelfelvételnél akár annak köszönhetően is hogy 2-3 héttel később nyújtják be a hitelkérelmüket.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a hitelkiváltásban gondolkodóknak pedig mindenképpen érdemes kivárniuk, hiszen egy-két hónapnyi, pár ezer forinttal magasabb törlesztőrészleten bevállalt törlesztéssel a futamidő fennmaradó részére lényegesen kisebb törlesztőrészlettel számolhatnak. Ha a thm-szint 6 százalékra esik vissza - amire a szakértő szerint március hónapban bizonyosan számítani lehet - abban az esetben az az ügyfél, aki tavaly áprilisban a jegybank által kimutatott 8,93 százalékos átlagos thm-szint mellett vett fel hitelt, havi 36 000 forinttal kisebb törlesztőrészlettel számolhat és a teljes visszafizetendő összeg 9 millió forinttal lehet kevesebb mint a hitel felvételekor.

Jönnek a hitelkiváltó ajánlatok

Ezek a törlesztési feltételek már bőven fedezetet teremtenek arra, hogy a hitelnyújtáskor kapott kedvezmények visszafizetése ellenére is jobban jöjjenek ki az ügyfelek. Ráadásul - vélekedett Gergely Péter - a következő hetekben szinte bizonyosan megjelennek majd azok a banki ajánlatok, amelyek akár a saját banknál felvett hitel olcsóbbra váltását segítik a korábban magas kamatozás mellett hitelt felvevő ügyfeleknek.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a tavasz végére ugyanakkor 5-6 százalék közötti thm-szintek mellett beállhat majd a piac, onnantól a hitel mellé adott kedvezményekre terelődhet majd át a banki verseny, hiszen a kamatszintekben már nehéz lesz merész huszárvágásokat tenni.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.