Az MBH SZÉP Kártyák a SZÉP Kártya családba tartoznak. Ezeket a plasztikokat több bank is kibocsátja azzal a céllal, hogy a munkavállalók ezekkel költhessék el kedvezményesen adózó célzott jövedelmüket. Ismerd meg a lehetőségeidet, hogy a lehető legjobban kihasználhasd az MBH SZÉP kártya előnyeit!

Mi az az MBH SZÉP Kártya?

Az MBH SZÉP Kártya, teljes nevén MBH Széchenyi Pihenő Kártya egy olyan – bankkártyára hasonlító – plasztik fizetőeszköz, melyre a munkáltatóktól kedvezményes adózással kapott pénzjuttatásokat lehet elkölteni. Az MBH SZÉP Kártya többféle fizetési módot is biztosít, és az utalványokkal ellentétben mindig pontos összeget lehet fizeti a segítségével.

A kártyahasználat – neked, mint munkavállaló számára díjmentesen – ötféleképpen is használható fizetésre:

 1. banki POS terminállal
 2. internetes engedélyeztetéssel (MBH-s honlapon keresztül)
 3. telefonos engedélyeztetéssel (az ún. Kártyaközpont telefonszámán keresztül)
 4. előrefizetéssel (amely előlegként funkcionál) az interneten keresztül
 5. a szolgáltató weboldalán keresztül

Az MBH SZÉP Kártyával történő fizetés kizárólag olyan elfogadóhelyeken lehetséges, amelyek az MBH SZÉP Kártya elfogadására szerződtek. Tehát ilyen fizetést más bankkal SZÉP Kártya elfogadásra szerződött kereskedő vagy szolgáltató nem fogadhat el, kivéve, ha a többiek mellett az MBH Bankkal is szerződött.

Ha az MBH SZÉP Kártya elfogadását jelző logó nem látható a pénztárnál vagy az üzlet bejáratán, akkor az adott kereskedőnél vagy szolgáltatónál nem lehet fizetni MBH SZÉP Kártyával, még akkor sem, ha az MBH Bank nyújtja a bankkártya elfogadást.

Az MBH SZÉP Kártyád mellé szeretnél egy MBH-s vagy más banknál vezetett bankszámlát is? Ingyenes számlavezetési lehetőségek, kedvező számlanyitási feltételek a bankszámla-kalkulátorunkban:

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hogyan igényelhetem az MBH SZÉP Kártyát?

  Miután a munkáltatóddal megállapodtál arról, hogy SZÉP Kártyára kapsz ún. cafeteria juttatásokat, igényeld meg az MBH SZÉP Kártyádat online az MBH Bank VideóBANK szolgáltatásán keresztül (munkanapokon 9 és 17 óra között), vagy személyesen bármelyik MBH-s vagy takarékbankos bankfiókban. Egyes esetekben helyszíni igénylést is biztosít az MBH Bank a munkáltatóknál, ilyen esetben érdemes élned vele.

  Az igényléssel kapcsolatos dokumentumokat, tájékoztatókat itt találhatod meg.

  Az MBH SZÉP Kártyát az első használat előtt aktiválnod kell az alábbi módok valamelyikén:

  • a www.mbhszepkartya.hu honlapon, miután bejelentkeztél a személyes felületedre. Itt az Adatok/Kártya adatok menüpontot kell kiválasztanod.
  • az MBH SZÉP Vonalon a 06 1 268 7272 számon, hétfő és péntek közt (munkanapokon) 9-15 óra között
  • a Kártyaközpont telefonos elérhetőségein, vagyis a 06 1 238 0361 vagy 06 1 238 0362-es telefonszámokon, illetve a 06 20 298 7009, 06 30 931 9704, vagy 06 70 779 7699 mobilszámokon minden nap (hétfőtől vasárnapig) 8 és 20 óra között.

  A kártya az aktiválást követően egy óra múlva használható.

  MBH Szép kártya aktiválása POS terminálnál

  Az MBH SZÉP Kártya adózása

  Az MBH SZÉP Kártya – ahogy más bankok által kibocsátott SZÉP Kártyák is – kedvezményesen adóznak a munkáltató szempontjából.

  Évi 450 000 forintos keretösszegig 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochó), azaz összesen 28 százalékos járulékot kell fizetni.

  Az évi 450 000 forintos keretösszeg feletti rész 1,18-szorosa után kell megfizetni a fenti járulékokat, így az már mintegy 33,04 százalékos adóterhet jelent.

  Ez azonban még mindig kedvezőbb, mint bérként adózni.

  Az évi 450 000 forint korábban – felosztva – alszámlákra került. Ezek azonban egy – átmeneti, hasonló célú - rendelkezést követően 2023. január 1-től megszűntek. Ez azt jelenti, hogy az egyes alszámlákról szabadon lehet költeni bármely MBH SZÉP Kártya elfogadóhelyen. Tehát nem kell már figyelned a költés célját, vagy az elfogadóhely üzletprofilját a külön-külön nyilvántartott egyenlegeid felhasználhatósága érdekében.

  Az MBH SZÉP Kártyára utalt összegek érvényessége

  Az MBH SZÉP Kártya 5 évig érvényes, amit lejáratkor automatikusan és díjtalanul megújít a bank, ha az előző két évben kaptál támogatást. Erről előzetesen, a visszavonást és a megszüntetést megelőzően legalább 2 hónappal kell értesítést kapj.

  Az MBH SZÉP Kártyára kapott támogatást kétféle levonás terheli.

  Egyrészt a jóváírás évét követő második naptári év május 31. után az MBH Bank – jogszabályi kötelezettség alapján – havonta legfeljebb 3 százalék (de legalább 100 forint) költséget vonhat le a régóta fel nem használt egyenleg terhére. Erről a fenti határidő előtt 2 hónappal tájékoztatást kapsz.

  Másrészt a 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegeket 2023. május 31-ig használhatják a kártyabirtokosok költségek levonása nélkül. Az MBH Bank egyszeri díjat számít fel a 2022. október 15-ig feltöltött, de 2023. május 31-ig fel nem használt egyenleg után, amely a fel nem használt egyenleg 15 százaléka, de legalább 100 forint.

  A 2022. október 15. után a feltöltést követő legalább 365 napon át fel nem használt egyenleget ugyanezzel a díjjal terhelik meg a legközelebbi március 20. és szeptember 20. napokon, de csak egyszer.

  Az MBH Bank a levonás előtt 2 hónappal tájékoztatja a kártyabirtokosokat a tájékoztatás időpontjáig fel nem használt egyenlegről és a várható 15 százalékos díj összegéről. Ha addig még elköltöd az összeget, akkor a díjat értelemszerűen nem számolják fel.

  A kormányrendelet előírásának megfelelően az MBH Bank a felszámított 15 százalékos díj felét a SZÉP Kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire fordítja az MBH Bank. A másik 50 százalékot pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel és fizeti meg.

  MBH szép kártya tulajdonos nézi a telefonját, hogy hol lehet a kártyájával fizetni

  Hol használhatom az MBH SZÉP Kártyát?

  Magyarországon több mint 35 000 elfogadóhelyen fizethetsz az MBH SZÉP Kártyáddal. Az elfogadóhelyeket egy honlapon is lekérdezheted.

  Ezen a honlapon a megye, a szolgáltatás helye, szolgáltató neve és szolgáltatás típusa mezőkben is kereshetsz az elfogadóhelyek között. A szolgáltatót a profil alapján is kiválaszthatod.

  Itt az alábbiakra lehet szűrni: fürdők, utazási iroda, szállás típusok (pl. szálloda, apartman, panzió, fogadó stb.), szállás kategóriák (1-5 csillagos, I-III. osztály, A-C kategória stb.), vendéglátó hely (pl. étterem, büfé, pékség, cukrászda, pizzéria, szabadidő (pl. természetgyógyászat, színház, múzeum, állat- és növénykert, park és strandszolgáltatás, szolárium, gyógyfürdő, sport, uszoda, jégpálya stb.) stb.

  A szolgáltatáskereső segít

  A szolgáltatókeresőben azok az MBH SZÉP Kártya elfogadóhelyek találhatók meg, amelyekkel az MBH Bank közvetlenül szerződött. Az utazási irodák kínálatában azonban nagyszámú olyan szálláshely is található, mely az MBH Bankkal közvetlenül nem szerződött (így a keresőben sem található meg), de az utazási irodai foglaláson keresztül mégis fizethető az MBH SZÉP Kártyával.

  A szolgáltatók saját döntésük szerint kedvezményeket is adhatnak az MBH SZÉP Kártya birtokosainak.

  Érdemes tudnod, hogy a SZÉP kártya egyenlege rengeteg népszerű egészségügyi célra fordítható. Az Egyéb humán-egészségügyi ellátásba (TEAOR jegyzék 86.90) beletartozik a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli humánegészségügyi ellátása az ápolói, szülésznői, a fizioterápiás és természetgyógyászati tevékenység, a látásvizsgálat (optometria), a hidroterápia, az orvosi gyógymasszázs, a munkaterápia, a beszédterápia, a csontkovácsolás, a homeopátia, a hátgerincmasszázs, az akupunktúra stb. területén. Ezen kívül beletartoznak:

  • a fogászati szakdolgozók, mint pl. a fogászati terapeuták, az iskolafogászati nővérek és a szájhigiénikusok tevékenysége, akik a fogorvostól külön, de időszakos felügyelete alatt dolgoznak (dentálhigiénia)
  • olyan orvosi laboratóriumok tevékenysége, mint radiológiai és más képalkotó diagnosztikai központok, orvosi diagnosztikai vér-, vizeletvizsgálati laboratóriumok, vérellátó központok, sejtbankok (spermabankok), szövetbankok stb. tevékenysége
  • a betegek mentőszolgálattal szállítása bármilyen szállítási módon, beleértve a légi szállítást is; ezt a szolgáltatást általában sürgősség esetén biztosítják
  • az egészségügyi szakdolgozók által járóbeteg ellátásban gazdálkodó szervezet keretében végzett közreműködői, személyes közreműködői tevékenység
  • a pathológiák, genetikai laboratóriumok, mikrobiológiai laboratóriumok

  Ezek a tevékenységek végezhetőek egészségügyi intézményben, gazdasági társaságokhoz, iskolákhoz, idősek otthonaihoz, érdekvédelmi és önsegélyző szervezetekhez tartozó rendelőkben, valamint a kórházakon kívül bentlakásos egészségügyi intézményekben csakúgy, mint magán rendelőben, a betegek otthonában vagy bárhol.

  Amikor érkezik egy munkáltatói jóváírás a számládra vagy vásároltál valahol az MBH SZÉP Kártyáddal, arról díjmentes értesítést kapsz e-mailen, ha adtál meg e-mail címet. Az értesítéseket a https://www.mbhszepkartya.hu honlap felhasználói felületén is megkapod.

  Az MBH SZÉP Kártya használatához egyedi PIN kód nem tartozik. A jogszerű használatot fizetéskor a szolgáltatók ellenőrizhetik a személyazonosító okmányaid alapján. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alábbi kódot kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.

  Az MBH SZÉP Kártyát a következő intézmények által kihelyezett POS terminálok fogadják el: OTP, K&H, UniCredit, Takarékbank (takarékszövetkezetek: Kinizsi, Pannon, Mohácsi Takarékbank is), az Erste Bank, MBH Bank, mint a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank jogutódja, a CIB Bank, a SIX Payment Services és a B-Payment.

  Az MBH SZÉP Kártyát nem tudod viszont használni olyan SZÉP Kártya elfogadóhelyen, ahol nem szolgáltat az MBH Bank. Így a K&H Bank-os vagy OTP Bank-os SZÉP Kártya elfogadóhelyeken nem fogod tudni használni a kártyát.

  Az MBH SZÉP Kártyával többféleképpen is fizethetsz:

  • Bankkártya (POS) terminál használatával. A fizetés a bankkártyához hasonlóan történik.
  • Telefonos engedélyeztetéssel, ha a szolgáltatónál a fizetés kezdeményezésekor nem működik a POS terminál, az internetkapcsolat sem elérhető. Erre a Kártyaközpont telefonszámain minden nap 8 és 20 óra között van lehetőség a 06 1 238 0361, 06 1 238 0362, 06 20 298 7009, 06 30 931 9704 és a 06 70 779 7699 telefonszámokon.
  • Internetes engedélyeztetéssel, az MBH SZÉP Kártya Kártyaközpontjának internetes felületén, ha az MBH Bank és a szolgáltató ebben a fizetési módban állapodott meg. Ez a fizetési mód 0-24 órában használható. A fenti fizetési módok alkalmazásához fizetéskor a főkártyabirtokos (vagy a társkártyabirtokos) és a szolgáltató együttes jelenlétére van szükség. A következő két fizetési mód esetében azonban nincs szükség az együttes jelenlétre.
  • Webshopos engedélyezéssel azoknál a szolgáltatóknál, amelyek rendelkeznek saját internetes honlappal és online foglalási/rendelési rendszerrel (webshop), valamint felkínálják az online, MBH SZÉP Kártyával történő előrefizetési lehetőséget vásárlóiknak.
  • Előrefizetéses engedélyeztetéssel azoknál a szolgáltatóknál, akik rendelkeznek online foglalási/rendelési rendszerrel, de nincs online fizetési lehetőség az oldalukon, vagy akiknek nincs online foglalási/rendelési rendszere, de kérik, hogy a szolgáltatás ellenértékét előre kifizesd vagy leelőlegezd az MBH SZÉP Kártya használatával.
  MBH szép kártyás online felületével ismerkedik egy új ügyfél a mobiján

  Az MBH SZÉP Kártya online felülete

  Személyes tárhely fogad az MBH Bank honlapján. Itt nyomon követheted az MBH SZÉP Kártyás vásárlásaidat, és megnézheted, hogy melyik alszámládon mennyi az elérhető egyenleged.

  Ha elfelejted a jelszavadat, akkor az Elfelejtett jelszóra kattintva tudsz új jelszót igényelni. De azt is megteheted, hogy elküldöd a telefonos elérhetőségedet az ugyfel.mbhszepkartya@mbhbank.hu e-mail címre, és az MBH Bank felveszi veled a kapcsolatot.

  Az MBH SZÉP Kártya mobilapp funkciói

  Az MBH SZÉP Kártya mobilapplikáció az alábbi funkciókat nyújtja:

  • egyenleglekérdezés
  • számlatörténet (látható, hogy hol, mikor, melyik alszámláról és mennyit költöttél – a vásárlásaidat és az MBH SZÉP Kártyára érkezett jóváírásaidat is megnézheted)
  • elfogadóhely-kereső (itt megye, település, név, szolgáltatás és a felhasználható alszámla alapján is kereshetsz, a térképes keresővel a hozzád legközelebbi elfogadóhelyeket is láthatod)

  Az MBH SZÉP Kártya mobilalkalmazást az alábbi linkekről tudod letölteni:

  A mobilappot szintén az online személyes tárhelyen használt azonosítóddal és jelszavaddal éred el.

  Az MBH SZÉP Kártya ügyfélszolgálati elérhetőségei

  Az MBH SZÉP Kártyával kapcsolatosan az alábbi elérhetőségeken keresztül intézheted az ügyeidet:

  • MBH SZÉP vonal nevű telefonos ügyfélszolgálat: 06 1 268 7272, hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között
  • a kártyával kapcsolatos használat, kártyaelfogadás céljából hívható Kártyaközpont telefonszámai: 06 1 238 0361, 06 1 238 0362, 06 20 298 7009, 06 30 931 9704, 06 70 779 7699, hétfőtől vasárnapig 8 és 20 óra között
  • e-mail cím: ugyfel.mbhszepkartya@mbhbank.hu
  • személyesen bármely MBH bankfiókban, itt időpontot is foglalhatsz a bankfiókba. Ez azzal az előnnyel jár, hogy nem kell sorba állnod, hiszen az időpontra érkezést követően soron kívül kiszolgálnak. A honlapon akadálymentes nézet is elérhető.

  Összefoglaló a MBH SZÉP Kártyáról

  Az MBH SZÉP Kártya egy olyan plasztiklap, mellyel fizethetsz az MBH SZÉP Kártya elfogadóhelyein, Magyarország területén.

  A kártyára kedvezményesen adózó juttatásokat kaphatsz a munkáltatódtól a szálláshely, vendéglátás és szabadidő profilhoz köthető kereskedőknél, szolgáltatóknál történő felhasználásra.

  Az MBH SZÉP Kártya MBH bankfiókban igényelhető, de akár az interneten, az MBH VideóBANK-ján keresztül is megteheted ugyanezt.

  A kártyához egy személyes felület tartozik az MBH honlapján, ahol belépést követően láthatod az egyenlegedet, számlatörténetedet és kereshetsz az elfogadóhelyek között is.

  A szolgáltatás része egy mobilapplikáció is, mellyel mindig a zsebedben lehet az online felület összes információja, külön alkalmankénti belépés nélkül is.

  A MBH SZÉP Kártya előnyei és hátrányai

  • béren kívüli juttatásként, a cafeteria vagy önálló jogcímen kapható rajta jövedelem a munkáltatótól, kedvezményes adózással
  • a támogatás teljes összege levonás nélkül elkölthető
  • többféle fizetési lehetőség áll rendelkezésre
  • jogosulatlan felhasználás esetén a kifizetés 1 munkanapon belül letiltható
  • mobilapplikáció segíti a használatot
  • figyelni kell arra, hogy a jóváírt és el nem költött összegekből 365 nap után díjat von le a bank egy jogszabályi előírás alapján
  • az MBH SZÉP Kártyát csak az MBH Bankkal leszerződött SZÉP Kártya elfogadóhelyeken használhatod

  Maradtak kérdéseid?

  • Ki igényelhet társkártyát az MBH SZÉP Kártyához?

   A Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozó fogalmát a SZÉP Kártyára vonatkozó rendelet kibővíti, így a házastárs, testvér, szülő, gyermek, nagyszülő, unoka, örökbefogadott gyermek, mostohagyermek, nevelt gyermek, örökbe fogadó szülő, mostohaszülő, nevelőszülő mellett a munkavállaló élettársa is igényelhet társkártyát.

  • Vehetek fel készpénzt az MBH SZÉP Kártyával vagy elszámolhatom-e utólag a kártyán a készpénzben költött összegeket?

   Nem, egyik sem lehetséges.

  • Korlátozhatom-e a társkártya-birtokost abban, hogy milyen profilú üzletben költsön, vagy hogy mekkora limitig?

   Nem. A társkártya-birtokos a főkártyával egyező joggal költhet, ezért jól gondold meg, kinek adsz ilyen lehetőséget a rokonaid közül!

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.