Komoly mértékben vásároltak a magyarok valutát, kihasználva az év elején bekövetkezett forinterősödést - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybanki statisztikák szerint az év első két hónapjában 48,7 milliárd forint értékben vásároltak a valutaváltóknál eurót, 11 milliárd forint értékben pedig dollárt az emberek.

Ilyen erős évkezdetre 2015 óta nem volt példa - elemezte az adatokat Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a váltóhelyeken az év első két hónapjában 30 százalékkal több euró és közel háromnegyedével több dollár fogyott, mint 2022 januárjában és februárjában. A januári 28 milliárd forintos euró-kifizetés a jegybank 2010 óta jegyzett statisztikái szerint a 5. legmagasabb érték és beszédes az is, hogy a korábbi csúcshónapok kivétel nélkül nyári hónapok voltak, amikor egyértelműen az utazási kereslet dobta fel a váltóhelyek forgalmát.

Régóta nem volt ilyen

A BiztosDöntés.hu szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikákban 2018-ig kell visszamenni ahhoz, hogy olyan két egymást követő hónapot találjunk, amikor a valutaváltók által kifizetett euróbankjegyek összege magasabb volt, mint a valutájukat forintra cserélő, zömmel turisták által generált forgalom. Az idei év első két hónapjában a szaldó 9,8 milliárd forintos mínuszt mutat, azaz ennyivel több euróbankjegyet fizettek ki a váltóhelyeken, mint amennyi beérkezett.

Az elmúlt öt évben egyébként mindössze kétszer, 2019 és 2022 januárjában volt példa arra, hogy - ha csak egyetlen hónapban is - a valutaváltók által forintra váltott pénzösszeg ne fedezte volna a váltóhelyeken igényelt euró összegét, de akkor egyértelműen a januárban hagyományosan visszafogott év eleji beutazó turizmust lehetett okolni a szaldóért.

Különböző valuták papírpénzben

A dollárforgalomban természetesen többször szorulnak készpénzpótlásra a bankok ügynökeiként eljáró váltóhelyek, hiszen a hazánkba látogatók közül nem sokan használják az amerikai fizetőeszközt – emlékeztetett Gergely Péter.

Az MNB statisztikái szerint egyébként nemcsak a váltóhelyeken, hanem a pénzintézetekben is számottevően megnőtt a valuta vételi forgalom. Az év első két hónapjában 61,2 milliárd forint értékben adtak el eurót és 8,3 milliárd forint értékben dollárt a bankok. Ez euróban 25, dollárban ugyanakkor csak 6,4 százalékos emelkedést jelent a 2022-es év eleji adatokkal összevetve.

Így is lehet védekezni az infláció ellen

Gergely Péter szerint a valutavétel iránti felfokozott érdeklődést nemcsak a forint erősödése vonhatja maga után, hanem az is hogy az euróban mért infláció számottevően alacsonyabb, így sokan gondolhatnak arra hogy megtakarításaikat inkább euróban tartják, minthogy az a párnacihában a jelenlegi állás szerint egy év alatt negyedét veszítse el vásárlóértékének.

Emellett – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője – a bankok euró és dollár kamatai versenyképesebbek a forintnál. Ezzel is magyarázható, hogy év eleje óta – a komoly mértékben csökkenő forintbetét állománnyal szemben – drasztikusan megugrott az euróbetétek állománya: miközben nem volt még példa 100 milliárdot közelítő havi lekötésre sem, idén februárban 225, márciusban 223 milliárd forintnyi euró lett lekötve lakossági betétszámlákon.

A további jelentős euróra váltást erősítheti az is, hogy a márciusi átmeneti gyengülés után ismét erős arcát mutatja a forint. A kérdés az hogy ez meddig tarthat ki. Egyes vélemények szerint, amikor a Magyar Nemzeti Bank – akár már májusban - hozzákezd az irányadó kamatszint csökkentéséhez, gyengülhet a forint.

Emellett a pénzváltásban gondolkodóknak azzal is érdemes számolniuk - emlékeztet az elmúlt évek trendjeire Gergely Péter -, hogy a nyári szezon előtt rendszerint gyengült a magyar fizetőeszköz. Így, aki megteheti, annak érdemes előrehozni a valutavásárlást.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.