Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél

A munkanélküliségi biztosítás vagy jövedelempótló biztosítás keretében a munkahelyed elvesztése után hónapokig kaphatsz a biztosítótól anyagi segítséget. Megmutatjuk hogyan!

Mit mond szakértőnk?Bezár

A munkanélküliségi biztosítás vagy jövedelempótló biztosítás keretében a munkahelyed elvesztése után hónapokig kaphatsz a biztosítótól anyagi segítséget. Megmutatjuk hogyan!

A tartós bevételkiesés mindenkit megvisel, mind anyagi, mind lelki értelemben. Sajnos a munkahelyed elvesztése sokszor váratlan esemény, és előfordulhat, hogy hosszú hónapokig eltart, mire új állást találsz.

Szerencsére a munkanélküliségi biztosítás segítségével nem kell a váratlan elbocsájtás miatt aggódnod. Egy ilyen szerződés megléte esetén a biztosító egy szabadon felhasználható összeget nyújt számodra, amelyből fedezheted a havi kiadásaidat.

Ez a biztosítási típus keresőképtelenség vagy legalább 70 százalékos egészségkárosodás esetén is érvényes.

A munkanélküliségi biztosítás megkötése különösen fontos, ha hitelt törlesztesz, illetve, ha nem rendelkezel legalább 6-12 hónapra elegendő vésztartalékkal.

Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. június 29.
 • promóció
Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél

Félsz attól, hogy elveszíted a munkahelyedet? Szeretnéd, ha egy ilyen váratlan esemény nem befolyásolná a havi bevételedet? Úgy érzed, hogy nem férne bele a jövedelemkiesés? A munkanélküliségi biztosítás segítségével elkerülheted az anyagi problémákat, és nem kell kapkodnod az új munkahelyed megtalálásával sem.

Mi az a munkanélküliségi biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítást más néven jövedelempótló biztosításnak hívjuk. Ahogy a neve is mutatja, ez a biztosítási típus a munkád elvesztése miatt kieső jövedelmed pótlására alkalmas. A munkanélküliség mellett a haláleset, a keresőképtelenség és a legalább 70 százalékos maradandó egészségkárosodás is a munkanélküliségi biztosítás biztosítási eseménye lehet.

A szerződéskötést általában 180 napos várakozási idő követi. A várakozási időszak alatt még nem él a biztosító kockázatviselése. Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény (például elbocsátanak a munkahelyedről) akkor a biztosító nem fog azonnal fizetni.

Ez is megmutatja, hogy milyen fontos az előre tervezés. Ne csak akkor köss biztosítást, ha már fennáll a munkahelyi leépítés veszélye.

Munkanélküliségi biztosítás jellemzően 18 és 55 éves kor között köthető, a kilépési korhatár pedig általában 60 éves kor.

A biztosító nem fog azonnal fizetni

Ne felejtsd el azt sem, hogy a munkád elvesztését 60 napos önrész követi. A biztosítás nem fizet azonnal a biztosítási esemény bekövetkezte után, hiszen a jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén érvényes. Az első két hónapot egyedül kell megoldanod, így lényeges, hogy legyen valamennyi megtakarításod.

A munkanélküliségi biztosítás 6 hónapig fizet, ami azt jelenti, hogy fél év alatt új munkát kell találnod. Ez általában elég idő ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő állást találj, viszont fontos, hogy aktívan keresd a lehetőségeket. Ha a biztosítás futamideje alatt többször is elveszíted a munkádat, akkor legfeljebb 12 hónapnyi biztosítási összeget fizet ki a biztosító.

Munkanélküliségi biztosítást egyszerűen és gyorsan, akár online felületen is köthetsz, ráadásul az orvosi vizsgálat sem kötelező ennél a biztosítástípusnál. A szerződéskötés előtt ki kell töltened egy rövid egészségügyi kérdőívet.

Jó, ha előre tudod mikor fizet a biztosító és mik a pontos feltételek.

Mennyibe kerül a jövedelempótló biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítás díja különböző lehet attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat igényelsz.

Az sem mindegy, hogy milyen biztosítási összeg jár az egyes biztosítási események után. A legegyszerűbb csomagért körülbelül 2 000 forintot kell fizetned havonta, de a teljes körű prémium csomag sem sokkal drágább (körülbelül havi 5 000 forintba kerül).

A díjfizetést egyszerűen, havi átutalással intézheted, sőt akár azt is beállíthatod, hogy a biztosítási díj minden hónapban automatikusan levonásra kerüljön. Így energiabefektetés nélkül gondoskodhatsz az anyagi biztonságodról.

Oké, de mekkora biztosítási díjra számíthatok, ha elveszítem a munkámat?

Ez is attól függ, hogy milyen biztosítási csomagot választasz, de jellemzően 50 000 és 200 000 forint közötti összeg jár. Ennyi pénz ugyan nem oldja meg a teljes kerested kiesését, de nagy segítség lehet egy nehezebb időszakban.

Mikor nem fizet a munkanélküliségi biztosítás?

A biztosítókkal kapcsolatban sok félelem él a köztudatban. Tartasz attól, hogy a biztosító úgysem fogja kifizetni a neked járó biztosítási díjat? Ha ismered a kizáró feltételeket, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

A kritériumok minden szolgáltatónál egyediek lehetnek, de általában ezek a leggyakoribb kizáró okok:

 1. a munkaviszony amiatt ért véget, mert a szerződést határozott időre kötöttétek
 2. a munkaviszony a próbaidő alatt ért véget
 3. a keresőképtelenség már meglévő betegség vagy gyermekszülés miatt következett be
 4. a munkaviszony közös megegyezés miatt szűnt meg. Ez nem minden esetben jelent kizárást a biztosításból
 5. nem jelented be a munkanélküliség tényét 15 napon belül. A bejelentést hivatalos úton, írásban kell megtenned, a telefonos értesítés nem számít

Kinek éri meg munkanélküliségi biztosítást kötni?

A leépítések vagy egy cég megszűnése téged is bármikor érinthet. Az is előfordulhat, hogy már nem lelkesedsz annyira a feladataid iránt, és nem tudod a korábbi odaadással elvégezni a munkádat.

A munkanélküliség bárkire lecsaphat, így fontos, hogy időben felkészülj erre az eshetőségre.

A munkanélküliségi biztosítás hitelfelvétel esetén különösen fontos lehet. Létezik a törlesztőrészletek fizetésére való biztosítási típus is, ezt hitelfedezeti biztosításnak hívjuk. Ennek a működése nagyon hasonló a jövedelempótló biztosításéhoz. Ha elveszíted a munkádat, akkor mindkettő körülbelül 2 hónapos türelmi idő után fizet.

Különböznek egymástól

A leglényegesebb különbség a felhasználás tekintetében van. A hitelfedezeti biztosítás díját a biztosító közvetlenül a banknak utalja át és csak a törlesztőrészlet kifizetésére használható fel ez az összeg.

A munkanélküliségi biztosítás esetén a biztosítási összeg szabadon elkölthető. A heti bevásárlás mellett kifizetheted belőle a számláidat vagy akár a hiteled törlesztőrészletét is.

A hitelfelvétel mindig rejt magában kockázatot és fontos, hogy gondoskodj a tartozásod visszafizetéséről. Ha késel a törlesztőrészletek befizetésével, akkor a bank egy idő után késedelmi kamatokat számíthat fel vagy akár egy összegben követelheti vissza a pénzt. Ezek a kellemetlen anyagi következmények megterhelhetik a családi kasszát, amely amúgy is szűkösebb a kiesett jövedelem miatt.

Ha úgy érzed, hogy van elég megtakarításod, akkor elegendő lehet a hiteled törlesztőrészletére biztosítást kötni. Ha azt szeretnéd, hogy a mindennapi dolgokban se szenvedjen hiányt a családod, akkor érdemes mindkét biztosításban gondolkodni.

Hogyan válasszak munkanélküliségi biztosítási csomagot?

A munkanélküliségi biztosítási csomagok között a legnagyobb különbséget a biztosítási összeg jelenti, hiszen a feltételek általában ugyanazok. A biztosításkötéshez fontos, hogy megfelelj ezeknek a kritériumoknak:

 • Legyél 18 és 60 év közötti.
 • Legalább heti 20-40 órás munkaidőben dolgozz (a feltétel biztosítónként eltérhet).
 • Ne legyen határozott idejű a munkaszerződésed.
 • Ne legyél próbaidőn.

Az alapcsomag választásával körülbelül 50 000 forintos havi segítségre számíthatsz, a teljes körű védelem pedig nagyjából 200 000 forintos havi támogatást jelent. A biztosítók azt is meghatározzák a szerződésben, hogy egy biztosítási esemény után maximálisan mekkora összeg járhat. A szerződés teljes élettartama alatt kapható összeget is kiköti a biztosító, amikor megállapodtok.

A hozzád illő csomag kiválasztásakor mérlegeld, hogy mekkora megtakarításod van. Hasznos, ha tisztában vagy azzal, hogy pontosan mennyi pénzt költesz egy hónapban. A biztosításkötés előtt vezesd a kiadásaidat, így világosan fogod látni a helyzeted.

A család biztonságát kívánja biztosítani az OTP Mentőöv biztosítása.

Milyen munkanélküliségi biztosítások elérhetők?

Létezik önálló munkanélküliségi biztosítás is, de kevés biztosító kínál ilyet. Online megköthető formában pedig csak a KÖBE kínálatában szerepel. Ez a biztosítás munkanélküliség, keresőképtelenség és halál, illetve rokkantság esetén térít. A várakozási idő munkanélküliség esetén 60, keresőképtelenség esetén 30 nap, halál vagy rokkantság esetén pedig nincs.

Az NN Biztosító kiegészítő biztosítás formájában kínálja a munkakélküliségi biztosítást. Ez azt jelenti, hogy egy másik biztosítás mellé kérheted kiegészítésképpen.

Kérhetsz ilyet:

 • kockázati életbiztosítás,
 • befektetési egységekhez kötött életbiztosítás vagy
 • nyugdíjbiztosítás mellé.

Az MBH Banknál a CIG Pannónia Biztosító csoportos jövedelembiztosítását kötheted meg. Ez a biztosítás 30 napot meghaladó munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén fizet.

Az Erste Banknál szintén csoportos jövedelembiztosítás elérhető, amit az NN Biztosító kínál, mint ahogy a Raiffeisen Banknál elérhető jövedelempótló biztosítást is.

A biztosítás konsturkciótól függően nem feltétlenül havi rendszeres térítést nyújt, előfordul, hogy egyszeri összeget kapsz.

A legjobb, ha van megtakarításod

Ha munkanélküliségi biztosítást szeretnél, akkor valójában nincs könnyű dolgod. A biztosítók kínálatában ritkán szerepel ez a biztosítás, és jellemzőbb, hogy akkor is kiegészítő biztosítás formájában. Akkor érdemes megkötnöd, ha számítasz arra, hogy valamikor a jövőben elveszíted az állásod, és szeretnéd magad vagy a családod biztonságban tudni.

Jó, ha tisztában vagy ugyanakkor azzal, hogy a megtakarítás még a munkanélküliségi biztosítás mellett is fontos, hiszen nincs olyan konstrukció, amely a munkanélkülivé válásod után azonnal térít. Legalább 60 nap várakozási idő után fizetnek, azaz 2 hónapig a saját pénzedből kell élned. Ez alatt akár munkát is találhatsz, és a biztosítást nem tudod kihasználni.

A legnagyobb biztonságban tehát akkor tudhatod magad, ha legalább 6 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezel. A pénzed megfelelő megtakarítási formát választva gyarapíthatod is.

Elveszítettem a munkámat! Mit tegyek?

Vajon mit érdemes tenni egy váratlan elbocsátás után? Hogyan lehet a lehető legjobban megküzdeni a helyzettel?

1. Gyászold meg a történteket és reflektálj

Egy munka elvesztése és a történtek feldolgozása a gyászfolyamathoz hasonló ívet ír le. Ne siettesd magad, és hagyj időt a negatív érzéseidnek. Ha váratlanul ért a munkád elvesztése vagy nagyon szerettél az adott cégnél dolgozni, akkor még nehezebb helyzetben vagy. Az érzelmeid megélése segít abban, hogy minél gyorsabban túlléphess a történteken és az előtted álló feladatokra koncentrálhass.

 • Új álláskeresésbe ne vágj bele anélkül, hogy tisztában lennél az igényeiddel.
 • Milyen munkára van szükséged?
 • Mit szerettél a korábbi munkahelyedben és min változtattál volna szívesen?
 • Mit tanultál a helyzetből?
 • Gondold át és írd le azt is, hogy milyen hosszú távú céljaid vannak és hogy ezekhez hogyan járulhatna hozzá a munkád!

2. Alakíts ki új rutint

A munkanélküliségben eleinte különösen nagy kihívást jelent, hogy az érintett nem tud igazodni a megszokott napirendjéhez. Nehéz felkelni reggel, ha nem kell sehova menned, de ez természetes. Fontos, hogy próbálj alkalmazkodni az új helyzethez és kialakítani egy olyan időbeosztást, amitől jobban érzed magad. Szánj időt az álláskereséssel kapcsolatos teendőidre és a kikapcsolódásra is fordíts figyelmet.

A felszabadult idő megengedi, hogy végre belevágj valami újba! Régóta szeretnél elkezdeni egy tanfolyamot? Esetleg nyelvet tanulnál? Ne halogasd tovább!

3. Intézd el a papírmunkát

Az álláskeresés időszaka alatt nem maradsz teljesen pénzügyi támogatás nélkül. Ha álláskeresési járadékhoz szeretnél jutni, akkor a regisztrációt online is elintézheted, a szükséges iratokat pedig akár az ügyfélkapudon keresztül is elküldheted a munkaügyi központnak.

Álláskeresési járadékra sajnos nem mindenki jogosult. Például fontos, hogy a járási hivatal foglalkoztatási osztálya ne találjon megfelelő állást a számodra, illetve hivatalosan is álláskereső pozícióban legyél.

Az álláskeresés sikere érdekében frissítsd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet is!

4. Támaszkodj a kapcsolataidra

Az állásvesztés rengeteg bizonytalansággal jár, és az önbizalmad is megcsappanhat a történtek következtében. Az sem segít a helyzeten, hogy kiszakadsz a megszokott munkahelyi környezetedből és társaságból.

Ilyenkor rengeteget segíthet, ha támogató kapcsolatokkal veszed körbe magad. A munkanélküliség témaköre sokszor tabunak számít, pedig sok ember életében megjelenik ez a probléma.

5. Nézd át a pénzügyeidet

A munkanélküliség természetesen nemcsak a lelki problémák miatt megterhelő időszak, az anyagi gondok is nehézséget jelentenek. Állásvesztés esetén érdemes tisztában lenned a pénzügyeiddel, hiszen ez nagyban befolyásolja az álláskeresés célját és a szóba jövő lehetőségeket. Gondold át a legfontosabb kérdéseket:

 • Mennyi megtakarításod van?
 • Mennyi pénzt költesz havonta?
 • Mire költesz rendszeresen?
 • Mennyi ideig bírod ki bevétel nélkül?

Érdemes visszafognod a kiadásokat, hiszen nem tudhatod előre, hogy mikor fogsz új állást találni.

Összefoglalva

Összességében elmondható, hogy a munkájuk elvesztésével és az álláskeresés nehézségeivel rengetegen küzdenek. Ez az időszak nemcsak lelkileg megterhelő, hanem anyagilag is. Az utóbbi kivédésére szerencsére van lehetőséged.

A munkanélküliségi biztosítás váratlan és tartós munkanélküliség esetén jelentős pénzügyi segítséget nyújt. Fontos, hogy közös megegyezéssel vagy felmondással történő távozás esetén a legtöbb munkanélküliségi biztosítás nem érvényes.

Ismerkedj meg a kiégés jeleivel, és készülj fel okosan a munkahelyváltásra. Arról se felejtkezz el, hogy milyen fontos a pénzügyi vésztartalék! Néhány hónap megélhetésére elegendő tartalék a tudatos karriermódosítás és egy váratlan elbocsátás esetén is hatalmas terhet vesz le a válladról.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen feltételekkel fizet a biztosító?

  A munkanélküliségi biztosítás megkötésének több feltétele is van.

  A biztosítónak akkor is vannak kritériumai, ha elveszítetted a munkádat és igényt tartasz a biztosítási összegre.

  Egyrészt fontos, hogy az állásvesztés nem a munkáltató felmondása miatt következett be és nem közös megállapodás vagy a te döntésed eredménye. További lényeges feltétel, hogy regisztrált álláskereső legyél és a munkanélküliség tényét 15 napon belül, hivatalos úton jelezd a biztosító felé.

 • A munkanélküliségi biztosítás a teljes kiesett bevételemet pótolja?

  Nem! A munkanélküliségi biztosításoknak két típusa van ebből a szempontból.

  Vannak olyan termékek, amelyek egy összegben fizetnek és ezt a pénzt kell beosztanod, amíg nem találsz munkát. Vannak olyan opciók, amik havonta fizetnek.

  Fontos, hogy ezek sem a korábbi munkahelyeden kapott teljes fizetésedet teljes összegét utalják át, hanem annak egy kisebb százalékát (ez rendszerint maximum 70 százalék).

 • Munkanélküliként köthetek munkanélküliségi biztosítást?

  Nem! A munkanélküliségi biztosítás megkötésekor kell legyen állásod, nem lehetsz próbaidő alatt és határozatlan idejű szerződésednek kell lennie. Azt se felejtsd el, hogy a szerződéskötést 180 napos várakozási idő követi és ha ebben ebben az időszakban veszíted el az állásodat, akkor a biztosító nem fog fizetni.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.