Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél

Van aki jövedelempótló biztosításnak hívja, de a lényeg ugyanaz: a munkahelyed elvesztése után hónapokig kaphatsz így anyagi segítséget. Megmutatjuk hogyan!
Mit mond szakértőnk?Bezár
Van aki jövedelempótló biztosításnak hívja, de a lényeg ugyanaz: a munkahelyed elvesztése után hónapokig kaphatsz így anyagi segítséget. Megmutatjuk hogyan!

A tartós bevételkiesés mindenkit megvisel, mind anyagi, mind lelki értelemben. Sajnos a munkahelyed elvesztése sokszor váratlan esemény és előfordulhat, hogy hosszú hónapokig eltart, mire új állást találsz.

Szerencsére a munkanélküliségi biztosítás segítségével nem kell a váratlan elbocsájtás miatt aggódnod. Egy ilyen szerződés megléte esetén a biztosító egy szabadon felhasználható összeget nyújt számodra, amelyből fedezheted a havi kiadásaidat.

Ez a biztosítási típus keresőképtelenség vagy legalább 70 százalékos egészségkárosodás esetén is érvényes.

A munkanélküliségi biztosítás megkötése különösen fontos, ha hitelt törlesztesz, illetve, ha nem rendelkezel legalább 6-12 hónap vésztartalékkal.

Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. április 2.
 • promóció
Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél

Félsz attól, hogy elveszíted a munkahelyedet? Szeretnéd, ha egy ilyen váratlan esemény nem befolyásolná a havi bevételedet? Úgy érzed, hogy nem férne bele a jövedelemkiesés? A munkanélküliségi biztosítás segítségével elkerülheted az anyagi problémákat és nem kell kapkodnod az új munkahelyed megtalálásával sem.

Több kutatás szerint is máshogy reagálunk rá

Gregory C. Murphy és James A. Athanasou 1999-ben íródott cikke 16 olyan tanulmányt foglal össze, amelyek a munkanélküliség és a mentális egészség kapcsolatát vizsgálták. A 16-ból 14 tanulmány eredményei szerint a munka elvesztése negatívan befolyásolja a mentális egészséget.

Egy magyar tanulmány is vizsgálta a munkanélküliség pszichológiai hatásait. A munkanélküliséget leíró modellek lelki szempontból hullámvasút-szerűen ábrázolják az állás elvesztését követő időszakot. A reakciók hevességét több tényező is befolyásolja.

Meghatározó, hogy az elvesztett állás mennyire fontos szerepet töltött be a személy életében. Az sem mindegy, hogy a munkanélküli személy mögött áll-e egy támogató család és baráti kör. Számít még, hogy a személy mennyire nagy reményekkel tekintett a jövőbe, illetve, hogy milyen magas szociális státuszt veszít el a munkából való távozással.

A munka elvesztésének hatását az is befolyásolja, hogy milyen az anyagi helyzeted és milyenek a költekezési szokásaid. A megszokott bevétel megcsappanása és a korábban természetesnek vett dolgokról való lemondás súlyos csapást mérhet a pszichés állapotodra és a családod helyzetére.

Szerencsére van megoldás. A jövedelempótló biztosítás segítségével garantálhatod az anyagi biztonságodat.

Munkanélküli biztosításról beszélnek hárman

Mi az a munkanélküliségi biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítást más néven jövedelempótló biztosításnak hívjuk. Ahogy a neve is mutatja, ez a biztosítási típus a munkád elvesztése miatt kieső jövedelmed pótlására alkalmas. A munkanélküliség mellett a haláleset, a keresőképtelenség és a legalább 70 százalékos maradandó egészségkárosodás is a munkanélküliségi biztosítás biztosítási eseménye lehet.

A szerződéskötést általában 180 napos várakozási idő követi. A várakozási időszak alatt még nem él a biztosító kockázatviselése. Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény (például elbocsátanak a munkahelyedről) akkor a biztosító nem fog azonnal fizetni.

Ez is megmutatja, hogy milyen fontos az előre tervezés. Ne csak akkor köss biztosítást, ha már fennáll a munkahelyi leépítés veszélye.

Munkanélküliségi biztosítás jellemzően 18 és 55 éves kor között köthető, a kilépési korhatár pedig általában 60 éves kor.

A biztosító nem fog azonnal fizetni

Ne felejtsd el azt sem, hogy a munkád elvesztését 60 napos önrész követi. A biztosítás nem fizet azonnal a biztosítási esemény bekövetkezte után, hiszen a jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén érvényes. Az első két hónapot egyedül kell megoldanod, így lényeges, hogy legyen valamennyi megtakarításod.

A munkanélküliségi biztosítás 6 hónapig fizet, ami azt jelenti, hogy fél év alatt új munkát kell találnod. Ez általában elég idő ahhoz, hogy az igényeidnek megfelelő állást találj, viszont fontos, hogy aktívan keresd a lehetőségeket. Ha a biztosítás futamideje alatt többször is elveszíted a munkádat, akkor legfeljebb 12 hónapnyi biztosítási összeget fizet ki a biztosító.

Munkanélküliségi biztosítást egyszerűen és gyorsan, akár online felületen is köthetsz, ráadásul az orvosi vizsgálat sem kötelező ennél a biztosítástípusnál. A szerződéskötés előtt ki kell töltened egy rövid egészségügyi kérdőívet.

Mennyibe kerül a jövedelempótló biztosítás?

A munkanélküliségi biztosítás díja különböző lehet attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat igényelsz.

Az sem mindegy, hogy milyen biztosítási összeg jár az egyes biztosítási események után. A legegyszerűbb csomagért körülbelül 2 000 forintot kell fizetned havonta, de a teljes körű prémium csomag sem sokkal drágább (körülbelül havi 5 000 forintba kerül).

A díjfizetést egyszerűen, havi átutalással intézheted, sőt akár azt is beállíthatod, hogy a biztosítási díj minden hónapban automatikusan levonásra kerüljön. Így energiabefektetés nélkül gondoskodhatsz az anyagi biztonságodról.

Oké, de mekkora biztosítási díjra számíthatok, ha elveszítem a munkámat?

Ez is attól függ, hogy milyen biztosítási csomagot választasz, de jellemzően 50 000 és 200 000 forint közötti összeg jár. Ennyi pénz ugyan nem oldja meg a teljes kerested kiesését, de nagyon nagy segítség lehet egy nehezebb időszakban.

Mikor nem fizet a munkanélküliségi biztosítás?

A biztosítókkal kapcsolatban sok félelem él a köztudatban. Tartasz attól, hogy a biztosító úgysem fogja kifizetni a neked járó biztosítási díjat? Ha ismered a kizáró feltételeket, akkor nem érhet kellemetlen meglepetés.

A kritériumok minden szolgáltatónál egyediek lehetnek, de általában ezek a leggyakoribb kizáró okok:

 1. a munkaviszony amiatt ért véget, mert a szerződést határozott időre kötöttétek
 2. a munkaviszony a próbaidő alatt ért véget
 3. a keresőképtelenség már meglévő betegség vagy gyermekszülés miatt következett be
 4. a munkaviszony közös megegyezés miatt szűnt meg. Ez nem minden esetben jelent kizárást a biztosításból
 5. nem jelented be a munkanélküliség tényét 15 napon belül. A bejelentést hivatalos úton, írásban kell megtenned, a telefonos értesítés nem számít
Nó aggódik, hogy kirúgják a munkahelyéről

Kinek éri meg munkanélküliségi biztosítást kötni?

A leépítések vagy egy cég megszűnése téged is bármikor érinthet. Az is előfordulhat, hogy már nem lelkesedsz annyira a feladataid iránt, és nem tudod a korábbi odaadással elvégezni a munkádat.

A munkanélküliség bárkire lecsaphat, így fontos, hogy időben felkészülj erre az eshetőségre.

A munkanélküliségi biztosítás hitelfelvétel esetén különösen fontos. Létezik a törlesztőrészletek fizetésére való biztosítási típus is, ezt hitelfedezeti biztosításnak hívjuk. Ennek a működése nagyon hasonló a jövedelempótló biztosításéhoz. Ha elveszíted a munkádat, akkor mindkettő körülbelül 2 hónapos türelmi idő után fizet.

Különböznek egymástól

A leglényegesebb különbség a felhasználás tekintetében van. A hitelfedezeti biztosítás díját a biztosító közvetlenül a banknak utalja át és csak a törlesztőrészlet kifizetésére használható fel ez az összeg.

A munkanélküliségi biztosítás esetén a biztosítási összeg szabadon elkölthető. A heti bevásárlás mellett kifizetheted belőle a számláidat vagy akár a hiteled törlesztőrészletét is.

A hitelfelvétel mindig rejt magában kockázatot és fontos, hogy gondoskodj a tartozásod visszafizetéséről. Ha késel a törlesztőrészletek befizetésével, akkor a bank egy idő után késedelmi kamatokat számíthat fel vagy akár egy összegben követelheti vissza a pénzt. Ezek a kellemetlen anyagi következmények megterhelhetik a családi kasszát, amely amúgy is szűkösebb a kiesett jövedelem miatt.

Ha úgy érzed, hogy nincs elég megtakarításod, akkor elegendő lehet a hiteled törlesztőrészletére biztosítást kötni. Ha azt szeretnéd, hogy a mindennapi dolgokban se szenvedjen hiányt a családod, akkor érdemes mindkét biztosításban gondolkodni.

Hogyan válasszak munkanélküliségi biztosítási csomagot?

A munkanélküliségi biztosítási csomagok között a legnagyobb különbséget a biztosítási összeg jelenti, hiszen a feltételek általában ugyanazok. A biztosításkötéshez fontos, hogy megfelelj ezeknek a kritériumoknak:

 • Legyél 18 és 55 év közötti.
 • Legalább heti 30 órás munkaidőben dolgozz. Léteznek kivételes konstrukciók, de ezek a biztosítások is csak keresőképtelenség esetén fizetnek.
 • Ne legyen határozott idejű a munkaszerződésed.
 • Ne legyél próbaidőn.

Az alapcsomag választásával körülbelül 50 000 forintos havi segítségre számíthatsz, a teljes körű védelem pedig nagyjából 200 000 forintos havi támogatást jelent. A biztosítók azt is meghatározzák a szerződésben, hogy egy biztosítási esemény után maximálisan mekkora összeg járhat. A szerződés teljes élettartama alatt kapható összeget is kiköti a biztosító, amikor megállapodtok.

A hozzád illő csomag kiválasztásakor mérlegeld, hogy mekkora megtakarításod van. Hasznos, ha tisztában vagy azzal, hogy pontosan mennyi pénzt költesz egy hónapban. A biztosításkötés előtt vezesd a kiadásaidat, így világosan fogod látni a helyzeted.

Elveszítettem a munkámat! Mit tegyek?

Stresszről akkor beszélhetünk, ha egy valamilyen esemény a fizikai vagy pszichológiai jóllétet veszélyezteti. Ilyen esemény lehet a munkád elvesztése is. A stresszes esemény ellensúlyozására a test igyekszik fenntartani a normál működést, és egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan reagálsz a történtekre.

Vajon mit érdemes tenni egy váratlan elbocsátás után? Hogyan lehet a lehető legjobban megküzdeni a helyzettel?

1. Gyászold meg a történteket és reflektálj

Egy munka elvesztése és a történtek feldolgozása a gyászfolyamathoz hasonló ívet ír le. Ne siettesd magad és hagyj időt a negatív érzéseidnek. Ha váratlanul ért a munkád elvesztése vagy nagyon szerettél az adott cégnél dolgozni, akkor még nehezebb helyzetben vagy. Az érzelmeid megélése segít abban, hogy minél gyorsabban túlléphess a történteken és az előtted álló feladatokra koncentrálhass.

Új álláskeresésbe ne vágj bele anélkül, hogy tisztában lennél az igényeiddel.

Milyen munkára van szükséged?

Mit szerettél a korábbi munkahelyedben és min változtattál volna szívesen?

Mit tanultál a helyzetből?

Gondold át és írd le azt is, hogy milyen hosszú távú céljaid vannak és hogy ezekhez hogyan járulhatna hozzá a munkád!

Nő leírja papírra a céljait munkahely elvesztése után

2. Alakíts ki új rutint

A munkanélküliségben eleinte különösen nagy kihívást jelent, hogy az érintett nem tud igazodni a megszokott napirendjéhez. Nehéz felkelni reggel, ha nem kell sehova menned, de ez természetes. Fontos, hogy próbálj alkalmazkodni az új helyzethez és kialakítani egy olyan időbeosztást, amitől jobban érzed magad. Szánj időt az álláskereséssel kapcsolatos teendőidre és a kikapcsolódásra is fordíts figyelmet.

A felszabadult idő megengedi, hogy végre belevágj valami újba! Régóta szeretnél elkezdeni egy tanfolyamot? Esetleg nyelvet tanulnál? Ne halogasd tovább!

Azonnal szükséged lenne valamilyen bevételi forrásra? A Profession.hu oldalán találsz olyan ajánlatokat is, amik rögtön elérhetőek. Sajnos ezek között nem biztos, hogy álmaid munkáját fogod megtalálni, de jó megoldás lehet pénzügyi gondok esetére.

3. Intézd el a papírmunkát

Az álláskeresés időszaka alatt nem maradsz teljesen pénzügyi támogatás nélkül. Ha álláskeresési járadékhoz szeretnél jutni, akkor a regisztrációt online is elintézheted, a szükséges iratokat pedig akár az ügyfélkapudon keresztül is elküldheted a munkaügyi központnak.

Álláskeresési járadékra sajnos nem mindenki jogosult. Például fontos, hogy a járási hivatal foglalkoztatási osztálya ne találjon megfelelő állást a számodra, illetve hivatalosan is álláskereső pozícióban legyél.

Az álláskeresés sikere érdekében frissítsd az önéletrajzodat és a motivációs leveledet is!

4. Támaszkodj a kapcsolataidra

Az állásvesztés rengeteg bizonytalansággal jár, és az önbizalmad is megcsappanhat a történtek következtében. Az sem segít a helyzeten, hogy kiszakadsz a megszokott munkahelyi környezetedből és társaságból.

Ilyenkor rengeteget segíthet, ha támogató kapcsolatokkal veszed körbe magad. A munkanélküliség témaköre sokszor tabunak számít, pedig sok ember életében megjelenik ez a probléma.

5. Nézd át a pénzügyeidet

A munkanélküliség természetesen nemcsak a lelki problémák miatt megterhelő időszak, az anyagi gondok is nehézséget jelentenek. Állásvesztés esetén érdemes tisztában lenned a pénzügyeiddel, hiszen ez nagyban befolyásolja az álláskeresés célját és a szóba jövő lehetőségeket. Gondold át a legfontosabb kérdéseket:

 • Mennyi megtakarításod van?
 • Mennyi pénzt költesz havonta?
 • Mire költesz rendszeresen?
 • Mennyi ideig bírod ki bevétel nélkül?

Érdemes visszafognod a kiadásokat, hiszen nem tudhatod előre, hogy mikor fogsz új állást találni. Útmutatónk segítségével több pénz maradhat a zsebedben.

Összefoglalva

Összességében elmondható, hogy a munkájuk elvesztésével és az álláskeresés nehézségeivel rengetegen küzdenek. Ez az időszak nemcsak lelkileg megterhelő, hanem anyagilag is. Az utóbbi kivédésére szerencsére van lehetőséged.

A munkanélküliségi biztosítás váratlan és tartós munkanélküliség esetén jelentős pénzügyi segítséget nyújt. Fontos, hogy közös megegyezéssel vagy felmondással történő távozás esetén a legtöbb munkanélküliségi biztosítás nem érvényes.

Azt tervezd, hogy otthagyod az állásod? Ebben sajnos nem tud segítségedre lenni a jövedelempótló biztosítás, de útmutatónkból rengeteg hasznos információval gazdagodhatsz!

Ismerkedj meg a kiégés jeleivel, és készülj fel okosan a munkahelyváltásra. Arról se felejtkezz el, hogy milyen fontos a pénzügyi vésztartalék! Néhány hónap megélhetésére elegendő tartalék a tudatos karriermódosítás és egy váratlan elbocsátás esetén is hatalmas terhet vesz le a válladról.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen feltételekkel fizet a biztosító?

  A munkanélküliségi biztosítás megkötésének több feltétele is van, amelyeket útmutatónkban megtalálsz.

  Azonban nem elég megkötni a szerződést! A biztosítónak akkor is vannak kritériumai, ha elveszítetted a munkádat és igényt tartasz a biztosítási összegre.

  Egyrészt fontos, hogy az állásvesztés nem a munkáltató felmondása miatt következett be és nem közös megállapodás vagy a te döntésed eredménye. További lényeges feltétel, hogy regisztrált álláskereső legyél és a munkanélküliség tényét 15 napon belül, hivatalos úton jelezd a biztosító felé.

 • A munkanélküliségi biztosítás a teljes kiesett bevételemet pótolja?

  Nem! A munkanélküliségi biztosításoknak két típusa van ebből a szempontból.

  Vannak olyan termékek, amelyek egy összegben fizetnek és ezt a pénzt kell beosztanod, amíg nem találsz munkát. Vannak olyan opciók, amik havonta fizetnek.

  Fontos, hogy ezek sem a korábbi munkahelyeden kapott teljes fizetésedet teljes összegét utalják át, hanem annak egy kisebb százalékát (ez rendszerint maximum 70 százalék).

 • Munkanélküliként köthetek munkanélküliségi biztosítást?

  Nem! A munkanélküliségi biztosítás megkötésekor kell legyen állásod, nem lehetsz próbaidő alatt és határozatlan idejű szerződésednek kell lennie. Azt se felejtsd el, hogy a szerződéskötést 180 napos várakozási idő követi és ha ebben ebben az időszakban veszíted el az állásodat, akkor a biztosító nem fog fizetni.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.