Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok

Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok
Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok Nincs megállás a személyi kölcsönöknél, nagyon viszik a hiteleket a magyarok

Új rekordot hozott a május a személyi kölcsönöknél, miután egyetlen hónap alatt közel 72 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a bankok. Erős a kereslet a lakáshitelek iránt is, amelyekből csaknem 130 milliárd forintnyit adtak el májusban a pénzintézetek. Az első öt hónap adatai alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az idei év egésze is új rekordot hoz a személyi kölcsönök piacán.

A május is nagyon erős keresletet hozott a lakossági hiteleknél, a személyi kölcsönöknél pedig ismét csúcsot döntöttek a kihelyezések – derül ki a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett statisztikáiból.

A jegybank adatai szerint az év ötödik hónapjában megkötött személyihitel-szerződések összege csak hajszállal maradt el a 72 milliárd forinttól, ami túlszárnyalta az előző hónapban beállított, 68,2 milliárdos rekordot is. Az év első öt hónapjában megkötött szerződések összege pedig már megközelítette a 302 milliárd forintot a személyi hiteleknél, ami több mint a másfélszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek.

„Az eddigi adatok, illetve a változatlanul erős kereslet alapján úgy tűnik, hogy az idei év egésze is rekordot hoz a személyi kölcsönök új szerződéseinél, hiszen az eddigi legerősebb évben, 2019-ben nagyjából 560 milliárd forintnyi új kihelyezés történt, amelynél időarányosan már sokkal jobban áll a piac” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Hozzátette: a személyi kölcsönök iránti keresletet az év további részében tovább fűtheti a napokban elindult Otthonfelújítási program is, hiszen sok olyan háztartás lehet, amely az energetikai korszerűsítésen túl egyéb felújítási munkákat is elvégeztet az ingatlanán, és ezt hitelből finanszírozza majd. Az MBH Banknak kifejezetten egy ilyen típusú kölcsönt indított el, amit azok az ügyfelek vehetnek fel, akik az MFB hitelre jóváhagyást kaptak. További bankoktól is várható a napokban, hogy megjelennek ezekkel az ajánlatokkal.

A lakáshitel és a személyi kölcsön lesz a két húzótermék

Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a személyi kölcsönöknél, hanem általában a lakossági hitelpiacon is erős a kereslet. A lakáshiteleknél például több mint 129,5 milliárd forintos új kihelyezést hozott a május, amelyre a jegybank zöld hitelprogramjának időszaka óta nem volt példa. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén idei rekordot hozott a május, közel 8,7 milliárd forintnyi új szerződés mellett. A babaváró hitel iránti kereslet stabilizálódni látszik, bár a májusi, 21 milliárd forintnyi új szerződés kisebb mértékben – 1,4 milliárd forinttal – elmaradt az áprilisitól. „Az idei év két húzóterméke a lakáshitel és a személyi kölcsön lehet a lakossági hitelpiacon, amely az egyik legerősebb évét zárhatja 2024-ben” – emelte ki Gergely Péter.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Egy nő azt számolja, hogy vajon belefér-e még egy hitel törlesztője a jövedelmébe.
  Hírek

  Ezekre érdemes figyelned, ha a meglévő hiteled mellé vennél fel újabbat

  Bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy a meglévő hitele mellé újabbat kelljen felvennie. A lépés egyáltalán nem ördögtől való, ám érdemes figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk, hogy mire figyelj oda egy második hitel igénylésekor!

  frissítve: 2024. július 20.