Okosotthon: mit tudnak és mennyibe kerülnek 2024-ben?

Már pár százezer forintból is fel tudod okosítani a lakásodat. Megmutatjuk, hogy mire számíts és melyik rendszer mit tud.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2024. január 1.
  • promóció

Nem is olyan régen az okosotthon maximum a filmvásznon vagy a képzeletünkben létezett. Ma már viszont egyre kevésbé számít luxusnak, ha valaki szeretne kialakítani egy ilyen rendszert a saját házában. Még csak hallomásból ismered az okosotthon kifejezést, de érdekel, hogy mit is jelent ez a szó, vagy hogy mennyibe kerülne a kiépítése? Útmutatónkból erről és a különböző rendszerek előnyeiről és hátrányairól is olvashatsz.

Képzeld el, hogy milyen jó lenne, ha a lakásod rendszerei összehangoltan működnének úgy, hogy ezzel még pénzt is megtakarítanál. A telefonodról tudnád irányítani a lakásodban lévő rendszereket, de a legtöbb dolog automatikusan is működhetne. Az elmúlt évek technikai fejlődése tehetővé teszi, hogy mindez már megvalósítható legyen.

Azt hiszed, hogy ezek csak a nagyon gazdagok vagy a modern technológiák szerelmesei számára elérhetők? Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a rendkívül hasznos és energiatakarékos rendszer lesz végül a jövő. Ha házat építenél, akkor jó, ha ezekkel már tervezel, de a meglévő lakásodat is feltuningolhatod.

Ez nemcsak sokkal kényelmesebbé teheti az életed, hanem a lakást is könnyebben tudod majd eladni.

Ennyi mindent lehet egy okosotthon applikációról irányítani

Mi az az okosotthon?

Az okosotthon egy összetett számítógépes rendszer, amely szenzorok segítségével érzékeli a környezetet, valamint a belső állapotokat, és képes a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Ez úgy lehetséges, hogy az okosotthon a házban levő technikai megoldásokat összehangolja.

Ez lehet a hűtő- és fűtőrendszer, árnyékolás, garázsajtó, biztonsági berendezés, háztartási gépek és még sok más. Ez alapvetően az eszközökbe beágyazott elektronika és érzékelők segítségével működik. Ezek egy rendszerbe össze vannak kötve és az internet segítségével bárhonnan tudod irányítani az okostelefonoddal.

Ez drágának hangzik

Ne aggódj, nem tízmilliókba kerülő rendszerekről van szó. A legjobb ezekben, hogy a környezet figyelésével egy csomó mindent automatikusan tudnak szabályozni és úgy könnyítik meg az életed, hogy sokszor észre sem veszed.

Azonkívül, hogy kényelmes és praktikus, még energiatakarékos is. Az okosotthon észleli a házban lévő eszközök állapotát, a környezetet és az egész működést harmonikusan össze tudja hangolni. Nem fordulhat elő többet, hogy abban a helyiségben van a legmelegebb, amit nem is használsz, vagy hogy hideg lakásba kell hazaérkezned.

Mire képes az okosotthon?

Sokszor hallhattad már az okosotthon kifejezést, de talán nem vagy benne biztos, hogy mire lenne jó pontosan, ha te is kiépítenéd. Ha valakinek távirányítóval nyitható a kapuja vagy a garázsajtaja, az még közel sem okosotthon. De nem minden okos rendszer foglalja magába a reggeli automatikus kávéfőzést sem.

Az „okosság” onnan kezdődik, hogy a világítást, a hűtést, a fűtést vagy a páratartalmat, esőt, szelet és hőt érzékelő rendszerek összekapcsoltan, összehangoltan működnek.

Az okosotthonnal a mozgás, füst vagy behatolás is követhető a lakásban, ezért az intelligens rendszer kiépítése biztonságosabbá is teszi az életedet.

Olyan funkciók is elérhetők az okosotthonokban, mint az öntözőrendszer be- és kikapcsolása, a körülményeknek megfelelő szellőztetés vagy fényerő vezérlése. Arról nem is beszélve, amikor zenét indíthatsz egy gombnyomással, vagy beprogramozhatod, hogy reggel a frissen főzött kávé illatára ébredj (bár ez inkább jól hangzik, mint hogy valóban ezt akarnád automatizálni).

Az energiafogyasztás visszakövethetővé és kielemezhetővé válik, így látni fogod, hogy hol van a hiba, ha magasnak érzed a villany- vagy gázszámlád díját. Akkor sem kell aggódnod, ha a nyaralás előtti kapkodásban bekapcsolva hagytad a klímát, vagy otthagytad a működő vasalót, hiszen az autóban is elintézheted a problémát a telefonodról.

Tabletről is lehet állítani az okosotthon hűtését

Hogy lehet ezzel spórolni?

A legtöbbet talán azon lehet megtakarítani, ha a fűtés- és hűtésrendszert intelligenssé teszed, hiszen ezek teszik ki a rezsiköltség legnagyobb részét.

Habár a programozható termosztát sem rossz megoldás a fűtés optimalizálására, de ezzel nem tudsz különbséget tenni a helyiségek hőmérséklete között, és azt sem tudod elérni, hogy meleg legyen a lakásban, ha valami miatt korábban érnél haza a megszokottnál.

Mindez az okosotthon kiépítésével nagyon könnyen elérhető válik. Használhatsz okos konnektorokat, amivel távolról is vezérelhetővé válnak az elektronikus eszközeid. A legjobb bennük, hogy nem is kell lecserélned a meglévő darabokat az okos verzióra, hanem elég csatlakoztatni az intelligens változatot a hagyományoshoz.

Léteznek okos hűtők és okos sütők, a sötétítésről és az este automatikusan záródó ajtókról nem is beszélve. Beállíthatod, hogy a hazaérkezésed előtt fél órával bekapcsoljon a fűtés, és arról is gondoskodhatsz, hogy a mozgásérzékelőknek köszönhetően ne maradjanak feleslegesen égve a lámpák. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és ráadásul folyamatosan bővülnek is.

Mennyibe kerül az okosotthon?

Az okosotthonok költségei széles skálán mozognak. Nagyban meghatározza az árat, hogy milyen eszközöket telepítesz, miket kell beprogramozni, hogy melyik céget választod, és hogy milyen házról vagy lakásról van szó. Nézegethetsz árajánlati listákat, vagy különböző csomagokat, de csak ezek alapján nehéz lesz megbecsülni, hogy mennyibe kerülne a lakásod felokosítása.

A kalkulációhoz azt is alapul veheted, hogy a legtöbb esetben az intelligens rendszer ára ki szokott jönni az ingatlan árának 2 és 4 százaléka közötti összegből. Átalakításnál a cégek általában fel szokták használni a már meglévő eszközöket és csak bekötik őket a rendszerbe, így nem kell újat vásárolnod mindenből.

Lehetséges vezeték nélküli okos rendszer kiépítése is, ami jóval olcsóbb és gyorsabb egy kész lakás esetében. Nem muszáj átépítéseket és felújításokat végrehajtani a házon, az okosotthon kialakítása enélkül is megoldható.

Ha pontosabb képet szeretnél kapni és komolyan érdeklődsz a lehetőség iránt, akkor néhány adatot megadva ingyenes árajánlatot kaphatsz egy okosotthonokkal foglalkozó cégtől. Az ilyen rendszerekkel foglalkozó oldalakon nagyon részletes leírást találhatsz arról, hogy mi mennyibe kerül, illetve, hogy melyik szolgáltatás mit tartalmaz pontosan.

Az árak nemcsak az eszközökből tevődnek össze, hanem bele kell kalkulálni a telepítés, a programozás és az elektromos bekötések költségeit is. Így körülbelüli értékkel számítva egy garzonlakás intelligenssé tétele megoldható 4-500 000 forintból, míg egy családi ház esetében ez inkább több millió forint lehet. Az árak nyilván a ház méretétől és a telepített eszközök mennyiségétől függnek.

Milyen rendszerek közül választhatok?

Ahogy egyre népszerűbbé válnak az okosotthonok, úgy nő a kínálat is a rendszerek és gyártók között. Ezek a termékek nem minden esetben kompatibilisek egymással, úgyhogy nem árt odafigyelni arra, hogy mi mivel passzol össze. Léteznek olyan platformok is, amik segítségével a legkülönbözőbb eszközök összeköthetőek.

Igaz, hogy ez így olcsóbb megoldás, de ha egy ilyen lehetőség mellett döntenél, akkor is mindenképp ellenőrizd, hogy az eszköz, amit éppen venni készülsz, csatlakoztatható-e a rendszerhez. Emellett léteznek gyártói okosotthon rendszerek is, amikhez saját termékeket szoktak ajánlani.

Ezek komplex, megbízható rendszerek, saját eszközökkel, így árkategóriában drágábbra, de sokkal profibb rendszerre számíts.

Bemutatjuk a legismertebb cégek okosotthon rendszereit

Google Home

Ez a rendszer tulajdonképpen a Google Asszisztens továbbfejlesztése, amit egy hangszóróként kell elképzelni. Ez a kis kütyü képes a kommunikációra és a hozzá kapcsolt eszközök irányítására.

Nagyon praktikus, mivel nem kell telefonon vagy számítógépen pötyögni az utasításokhoz, hanem a szavaiddal irányíthatod a rendszert. A telepítése és az eszközökhöz való kapcsolódás is egyszerű, mert csak egy alkalmazás szükséges hozzá.

A legolcsóbb termékük a Google Home Mini, ami sok különböző gyártó termékével kompatibilis.

Amazon

Itthon nem túl népszerű, de jó rendszer az Amazon is, ami néhány évvel korábban csak mint internetes áruház volt jelen a világpiacon. Ma már ez a cég a Google fő vetélytársa, arról nem is beszélve, hogy ők dobták elsőként piacra az okosotthont.

Az Amazon rendszere is hangalapon működik az Alexa névre keresztelt digitális asszisztens segítségével. Sőt náluk kapható az Echo Auto nevű termék, ami autóban is használható.

Apple

Az Apple gyártmánya kevésbé elterjedt ugyan, mint a feljebb említett Amazon és Google fejlesztések, de a márka szerelmeseinek jó hír, hogy az Apple HomeKit néven megtalálható rendszer nagyon jól integrálja a különböző termékeket.

A fentiekhez hasonlóan hangvezérléssel is irányítható a Siri nevű asszisztens közreműködésével. Az Apple HomeKit-hez nagyon jól csatlakoztatható termékcsalád az EVE System, amiről találtunk is neked egy jó kis videót

Ha iPhone-od van és szereted egyébként is az almás termékeket, akkor érdemes ezt választanod. Folyamatosan fejlesztik a rendszereiket és biztos lehetsz benne, hogy nem fog megszűnni a támogatás.

Konzorciumot hoztak létre, amihez sok gyártó csatlakozik folyamatosan, hogy össze lehessen kötni a rendszereiket. 2020. végétől az is lehetséges, hogy ha éppen valamit az AppleTV-n nézel, akkor azon jelzi, hogy csengettek. Ráadásul ha olyan kamerád van a csengőnél, akkor tévézés közben vagy a telefonodon láthatod, hogy ki vár az ajtónál.

Sőt még arcfelismerés is lehetséges, így a rendszer be is mondja, hogy ki van az ajtónál, ha előtte rögzítetted.

Milyen gyártói okosotthon rendszerek léteznek?

Bosch

A gyártó neve nem nagyon ismert a hazai okosotthon piacon, pedig Home Connect nevű rendszerük segítségével az összes Bosch márkájú terméked távolról vezérelhetővé és összehangolhatóvá válik. A szolgáltatás nem csak a fűtés- és hűtésrendszerre terjed ki, hanem rengeteg háztartási eszközre is.

A mosógéped, mosogatógéped, kávéfőződ vagy a hűtőszekrényed is beköthető a Bosch rendszerébe. Ha szereted a márka háztartási eszközeit és egyébként is ilyeneket használsz otthon, akkor nagyon jó választás a cég okosotthon rendszere.

Ikea

Az Ikea Okosotthon termékei esetében jó hír, hogy kompatibilisek a fent emlegetett integrátor jellegű okosotthon rendszerekkel (vagyis a Google Home-mal, illetve az Amazon és az Apple rendszerével). A cég termékei nagyon jó minőségűek, különösen az okos konnektorok és a világítástechnikai eszközök.

Ha kedveled a letisztult svéd stílust és szívesen beszereznéd innen a kellékeket az okosotthonhoz akkor bátran vágj bele a projektbe.

LG

Az LG okoseszközeit összefogó ThinQ alkalmazásban az egyik legjobb, hogy bármikor integrálható az Amazon vagy a Google nagyobb rendszerébe. Így, ha később szeretnéd bővíteni okosotthonod, akkor sem ütközöl akadályba. Az LG kínálatában is rengeteg háztartási eszközt megtalálsz a televíziótól kezdve a mosogatógépen át a hűtőszekrényig mindent.

Fibaro

Ők a Z-Wave technológiát használják, ami vezeték nélküli és semmilyen átalakítást nem igényel a beszerelése, így meglepően alacsony költségű.

Ennek a hálózatnak az a lényege, hogy a jelet egy eszköz nem közvetlenül a célba küldi, hanem a legközelebbi készüléknek, ami aztán szintén továbbadja, egészen a célba érésig. Ezzel a módszerrel sokkal biztonságosabb, főleg ha sok okoseszközöd van a lakásodban. Folyamatos a fejlődés a cégnél és nagyon esztétikus termékekkel rukkolnak elő.

A weboldalukon részletes leírást olvashatsz a lehetőségeidről. A cégnek kétféle vezérlőegysége található meg a piacon: a Home Center 2 és Home Center Light.

Ha csak a termékeik érdekelnek, akkor jó hír, hogy a legtöbb esetben a Google, az Amazon és az Apple rendszerével is kompatibilisek ezek az eszközeik.

Okosotthon rendszert választ ki tableten és laptopon egy tudatos vásárló

Loxone

A Loxone direkt központi okosotthon rendszernek lett tervezve és nagyon praktikus alkalmazását asztali gépen és telefonon is elérheted, ráadásul magyarul.

Elérhető vezetékes és vezeték nélküli változatban is. Előbbiben a Loxone Miniserver, utóbbiban pedig a Miniserver Go áll a rendelkezésedre, sőt a kettőt akár variálhatod is.

A rendszernek olyan különlegességei is vannak, mint hogy aszerint vezérli az árnyékolókat és a hűtést, hogy melyik a gazdaságosabb, de akár üvöltő metálzenét is kombinálhatsz a riasztó jelzésével, ami talán elijeszti az óvatlan betörőket. Több olyan házat is ismerünk, ahol Loxone vezérlés van, csak ajánlani tudjuk őket.

A Loxone termékei nagyon tetszetősek, letisztult dizájnnal rendelkeznek. Érintős, okos villanykapcsolói a páratartalmat is mérik, és nem csak villanykapcsolásra alkalmasak, hanem például árnyékolót, garázskaput, mágneszárat, zene hangerőt is tudsz vele működtetni, akár egyetlen kapcsolóval a helyiségben.

Egy kapcsoló beprogramozható több lámpa kapcsolására, valamint sok lámpa esetén hangulatvilágítási körök is beállíthatók. Ennek köszönhetően igen esztétikus, hogy nem 6-8 darab kapcsoló sorakozik egymás mellett a falon, hanem csak egy. Legújabb fejlesztésük a felületbe integrált rejtett kapcsoló, azaz Touch Surface.

6 kérdés a legjobb rendszer kiválasztásához

Ma már rengeteg cég kínálatából, rengeteg eszköz közül és számtalan lehetőségből választhatsz. Nem csak a fent felsorolt márkáknak vannak okosotthon rendszereik, hiszen a Xiaomi, a Panasonic, a Philips vagy például a Samsung szintén minőségi okosmegoldásokkal tud kiszolgálni.

Nagyon nehéz jól kiválasztani, hogy mi az, ami megfelel az igényeidnek, főleg ha fogalmad sincs, hogy a jövőben hogyan változik majd a kínálat, vagy hogy te mennyire szeretnéd felfejleszteni az intelligens lakásodat.

Ha nem szeretnéd megbánni a választásodat, akkor szánj időt arra, hogy számba veszed a saját igényeidet és arra, hogy átböngészed a cégek kínálatát. Érdemes a cégek szakembereivel is beszélned.

Van azonban néhány olyan kérdés, amit mindenképp vegyél figyelembe mielőtt elköteleződnél egy-egy rendszer vagy termék mellett.

1. Támogatja a cég más márkák eszközeit is?

Ha a központi rendszerrel csak a saját márkás termékek lesznek kompatibilisek, akkor rá leszel kényszerülve, hogy kizárólag a választott cég termékeit vásárold meg. Ez még sajnos akkor is így lesz, ha esetleg azok drágábbak vagy kevésbé minőségiek, mint a többi gyártó termékei.

Ha nem szeretnéd bonyolítani az életedet, akkor maradj az olyan termékeknél és rendszereknél, amik később bármikor integrálhatók a Google, az Amazon vagy az Apple fejlesztéseibe.

2. Van lehetőség vezeték nélküli kapcsolatra?

Ha mindenképpen csatlakoztatni kell egy vezetékkel az eszközöket a vezérlőrendszerhez, az sokkal rugalmatlanabb elhelyezést és bonyolult kábelezést igényel. Nehéz lesz a meglévő kábelezés átalakítása nélkül kivitelezni lakásod okossá tételét.

Pozitívuma viszont a vezetékes megoldásoknak, hogy megbízhatóbb a kapcsolat az eszközök között, így ha építkezel, akkor lehet, hogy jobban jársz a kábeles kialakítással.

Fontos egy okosotthon rendszernél, hogy tableten keresztül miket támogat

3. Támogatja a rendszer az IFTTT-t?

Az IFTTT rövidítés az angol „If This Then That” kifejezést takarja. Az IFTTT egy olyan digitális felület, amelynek célja, hogy az általa támogatott szolgáltatások különböző eseményeit kapcsolja egymáshoz. Így az események egymással a logika mentén összeköthetővé válnak.

Beállíthatod, hogy ha egy meghatározott esemény bekövetkezik, akkor egy másik is megtörténjen. Ez a funkció nagyon jól jön például a biztonság fokozásához és a vagyonvédelemhez, hiszen könnyen észlelhetővé válnak a betörési kísérletek, ha mondjuk felkapcsolódik a lakásban található összes lámpa, ha a mozgásérzékelők vagy a nyitásérzékelők betörőt észlelnek.

Arra is nagyon figyelj, hogy az okoseszközöknek legyen inkább saját hálózata, nehogy a hagyományos betörők helyett a hekkerek áldozatává váljon az otthonod.

4. Utólag is ki tudom majd építeni a rendszert?

Hacsak nem épp egy építkezés előtt döntöd el, hogy okosotthonod legyen, akkor bizony kellemetlen és drága lehet minden eszközt kicserélni. Szerencsére azonban rengeteg olyan lehetőség van, amivel nem kell kidobnod a régi kábeleket vagy kapcsolókat, hanem okosíthatod őket.

Nézz utána a vezeték nélküli megoldásoknak, hiszen ezekhez nem szükséges semmilyen átalakítás.

5. Mi van áramszünet esetén?

Fontos, hogy a kiépített okosrendszer rendelkezzen valamilyen akkumulátorral, amivel akkor is tud üzemelni, ha valami miatt átmenetileg nem lenne áram a lakásban.

Még jobb döntés, olyat választani, ami azonnal értesítést is küld neked, ha valami probléma van az energiaellátással. A Loxone rendszerei ezt tudják.

6. Elég nagy területet tud lefedni a rendszer?

Ha nagyobb házat szeretnél okosotthonná varázsolni, akkor azt is nézd meg, hogy a kiszemelt cég gyártmányainak elég lesz-e a jelerőssége és a lefedett területe a te ingatlanod számára. Ha nem, akkor wifi jelerősítőkből bármennyit berakhatsz, viszont ezek egy nagyobb ház esetén akár több százezer forintba is kerülhetnek.

Nem is a költség itt az egyetlen tétel, hanem ahova jelerősítők kerülnének oda kell vezetékes kiállás UTP kábeleknek (a jelerősítő is akkor tud a legjobban működni, ha vezetéken keresztül kapja közvetlenül a jelet).

Nagyon szerencsétlen szituáció lenne, ha csak a befejezést követően derülne ki, hogy egyáltalán nem tud száz százalékosan működni a technológia. Léteznek persze jelerősítők és vannak olyan eszközök is, amik egymásnak adják tovább a jelet, tehát maguk is jelerősítőként funkcionálnak.

Például ha van a házadban 5 db zsaluzia, akkor lehet, hogy nem mind a központból kapja a jelet, hanem a legtávolabbi esetleg egy másik zsaluzia érzékelőjén keresztül.

Összefoglalva

Összességében az okosotthonok rendkívül biztonságos, környezettudatos és kényelmes megoldást jelentnek. Ezek a kiegészítők ma már egyre inkább elérhető áron vannak és nem sorolhatók többé a luxuskategóriába.

Gondolkozol azon, hogy szeretnél kiépíteni egy ilyen rendszert a lakásodban?

Rengeteg lehetőség és márka közül választhatsz, úgyhogy a probléma inkább csak a bőség zavarából adódhat. Ha körültekintő és nyitott vagy, akkor nem fog csalódás érni, ráadásul izgalmas kaland is lesz a fejlesztés, ha szeretsz az otthonod alakítgatásával bíbelődni.

Lakáseladásnál is látni fogod, hogy hamarabb elkelnek az okosotthonok és segítenek a sok hasonló ingatlan közül kiemelni a tiédet.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.