Mit szólnál egy olyan bankbetéthez, amely ugyan nem fizet neked kamatot, cserébe viszont minden hónapban bekerülsz egy értékes autó sorsolásának résztvevői közé? Ha mégis meggondolod magad, bármikor kiszállhatsz és kiveheted a betett pénzed. A sorsoláson való részvétel tehát nem kerül neked semmibe. Nos, ez az OTP Gépkocsinyeremény betét, melyről mindent elmondunk ebben az útmutatóban.

A bankbetétek közt nagyon régóta létezik a gépkocsinyeremény betét, már a szocializmusban is sokan kedvelték. Ez annyiban különbözik a lottótól, vagy más nyereményjátéktól, hogy nem kell fizetned érte, csak a pénzed kell a banknál tartanod.

Ha rád mosolyog a szerencse, akkor megkapod az autót ezért a pénzért. Ha pedig közben bármikor úgy döntesz, hogy szükséged van a pénzre, akkor hiánytalanul visszakapod.

OTP Gépkocsinyeremény - a 60-as évek óta népszerű betét

Az első OTP Gépkocsinyeremény-betét sorsolást 1961. augusztus 12-én tartották Magyarországon. Ez persze nemcsak a nyereményjáték miatt keltett izgalmakat, mint manapság, hanem azért is, mert akkoriban nem lehetett azonnal új gépkocsihoz jutni. Be kellett állni egy hosszú sorba, amelynek az elejére csak több évnyi várakozás után kerültél, az autó márkájától függően.

A sorsolásokat művelődési házakban, nagyvállalatok kultúrtermeiben tartották, zenés szórakoztató műsorral egybekötve. A fellépők között neves táncdalénekesek, humoristák, színészek szerepeltek, a sorsolást felügyelő elnökség soraiban pedig az állampárt helyi képviselői kaptak helyet.

A nyertes betétkönyvek számhúzóit foglalkozási körük alapján választották ki, de a sorsolást végző vendégek között úttörők is voltak. A sorsolásokról, az autók átvételéről fényképes írásokban tudósítottak a napilapok és a televízió, sőt, a mozikban film előtt vetített Filmhíradó is.

A sorsolásokon eleinte csak szocialista gyártmányú autókat sorsoltak ki, így Skoda, Moszkvics, Trabant, Wartburg, Zastava szerepelt a kínálatban. A hetvenes évektől azonban a kapitalista licenc alapján gyártott szocialista autók is megjelentek a kínálatban, mint a Polski Fiat 1500, vagy a Zsiguli 2101, sőt olyan nyugati gyártású autók is, mint a Fiat Multipla, Renault Dauphine vagy Simca.

Nézzük meg, hogy most milyen autót nyerhetsz!

OTP Gépkocsinyeremény sorsoláson autót nyert a mosolygó házaspár

Milyen autót nyerhetek?

Talán ez a legfontosabb kérdés.

Nos, az OTP Bank havonta tart sorsolást. Ezeken kisebb kategóriájú autókat sorsolnak ki, hogy ugyanannyi pénzből minél többen nyerhessenek. Ritkábban - néhány havonta, félévente - azonban extra sorsolásokat is tartanak, amelyeken nagyobb értékű nyereményautók találnak gazdára, jellemzően dupla akkora értékűek, mint az alapsorsolásokon kisorsolt autók.

Íme néhány legutóbbi példa az elnyert gépjárművek választékából:

 • Suzuki S-Cross 1,4 hybrid GL
 • Suzuki Vitara 1,4 hybrid GL
 • Toyota Aygo-X 1,0 Active 5 ajtós
 • Toyota Yaris 1,0 Active 5 ajtós
 • Toyota Yaris Cross 1,5 Active
 • Toyota Yaris Cross HSD FWD Active
 • Toyota Yaris HSD 5 ajtós Active

Az OTP Gépkocsinyeremény-betét előnye, hogy egy autót nyerhetsz vele, amihez kell némi szerencse. Ahhoz azonban, hogy a lekötött betétedért magas kamatot kapjál, nem kell szerencse, az mindenkinek jár.

Most pedig következzenek a legérdekesebb kérdések az OTP Gépkocsinyeremény-betéttel kapcsolatban.

Mekkora esélyem van megnyerni az autót?

Sokkal nagyobb esélyed van nyerni ebben a nyereményjátékban, mint a lottó ötösnél, amelynek megnyerésére matematikailag annyi esély van csak, hogy egy emberélet is bőven kevés hozzá. Igaz, itt a nyeremény is jóval kisebb értékű.

A teljes lakossági betétállomány mintegy 3 százalékát teszi ki a gépkocsinyeremény betétkönyv-állománya. Arról nem található friss adat nyilvánosan, hogy az OTP Banknak hány gépkocsinyeremény-betétes ügyfele van, de a korábbi adatok szerint ez a szám 1-1,2 millió darab volt.

Szóval egy emberélet itt is kevésnek tűnik, hogy ezzel a módszerrel biztosan autóhoz juss, mégis van, aki már öt autót is nyert, igaz, nem egyetlen betétkönyvvel. Sőt, egy házaspár férfi- és nőtagja is nyert már autót egyszerre.

Az OTP Bank eddig közel 19 000 gépkocsit sorsolt ki.

Egyetlen betétkönyvvel is nyert már valaki két autót, ugyanis a nyeremény esetén is játékban marad a betéted, amíg ki nem veszed. Sokan elfelejtik ellenőrizni, hogy nyertek-e, ezért át sem veszik a nyereményüket, akár évtizedek alatt sem. Már közel 700 autóért nem jelentkezett a nyertese a havonta kisorsolt 4-5 autó közül.

De jó hírünk van: ez az igény sohasem évül el, így akár évtizedek múlva is felveheted a nyereményed. Legfeljebb annyi a veszteséged, hogy csak az eredeti nyereményösszeget kapod meg készpénzben, így az infláció felemésztheti a nyeremény jelentős részét, ha túl későn váltod be.

OTP Gépkocsinyeremény költségét számolják papíron és számológéppel

Mennyibe kerül, hogy az OTP autónyereményben részt vehessek?

10 000 Ft, 20 000 Ft és 50 000 forint a megvásárolható betétek összege. Szabadon választhatsz közülük, sőt akár többet is vásárolhatsz. Igen, már 10 000 forinttal is részt veszel a nyereményjátékban, de 1/5-öd eséllyel ahhoz képest, mint az 50 000 forintos betét.

Ezért a legtöbben - a betétesek fele - az 50 000 forintos betét mellett dönt, a betétállomány 90 százaléka 50 000 forintos betétből áll. Vagyis sokan vannak, akik nem hogy 50 000 forintos betétbe fektettek pénzt, hanem ebből többet is vásároltak.

Ahogy az ötöslottóban az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának az esélye is ugyanannyi, mint bármely más kombinációé, úgy az OTP Gépkocsinyeremény-betétben is nyerhetsz már 10 000 forinttal. De ha úgy érzed, elvernél 50 000 forintot is észrevétlenül, akkor neked inkább ezt találták ki, akár többet is párhuzamosan.

Sokan nem tudják, hogy kapnak-e kamatot a gépkocsinyereménybe berakott pénzükre. A következő fejezet erről szól.

Mi történik a kamattal?

Túl szép lenne, ha az OTP Gépkocsinyeremény-betéted még kamatozna is, hiszen akkor valamelyest lekövetné az inflációt. Sajnos, ez nem egy kamatozó betét, a pénzed értéke nem fog változni az évek alatt.

Pontosabban kamatozik, de ezt a kamatot az OTP Bank a nyertes gépjárművek megvásárlására fordítja, nem fizeti ki a betéteseknek. A nyereményeknek viszont ez képezi az alapját, ezért a kisorsolt gépjárművek száma és kategóriája a betétek nagyságától és a kamatkörnyezettől függ.

Ráadásul, mivel ez egy névre szóló bankbetét, az OTP Bank levonja a gépjárművek megvásárlására fordított kamatból a kamatadót is és csak a megmaradt összeget fordítja a gépkocsik vásárlására. A kamatadó jelenleg a kamat 15 százaléka.

Ha gépkocsit nyersz, a nyeremény után nem kell adót fizetned.

Az OTP gépkocsinyeremény mobilon is követhető

Régen a napilapokat kellett ahhoz böngészned, hogy megtaláld a kisorsolt OTP Gépkocsinyeremény-betétek sorszámát és nyereményét. Vagy be kellett menned egy OTP fiókba emiatt.

Szerencsére ma már ebben is segítségedre van a technika: az OTP Bank honlapján könnyen lekérdezheted, hogy nyertél-e. A Gépkocsinyeremény keresőben a sorszámmegadás két mezőre lett bontva, sorozatszám-megadás után automatikusan átugrik a sorszám mezőre. Végül az Ellenőrzöm gombot kell megnyomni.

Még ennél is nagyobb segítség, hogy mindehhez 2014 óta egy mobilalkalmazás is tartozik. Az OTP Gépkocsinyeremény mobilalkalmazást Androidra és iOS-re (iPhone) töltheted le.

Ezek a mobilalkalmazások egy dologra jók: a nyeremény lekérdezésére. Itt tehát nem tudsz betétet lekötni. Viszont a lekérdezésben jobbak, mint a weboldal keresője, megjegyzik ugyanis a lekérdezett sorszámot így a későbbiekben egyszerűen követheted a sorsolások eredményét.

OTP Gépkocsinyeremény nyertes sorszámot ellenőrzi lány mobiltelefonon

A sorsolások időpontjai

A sorsolást minden hónap 15-én tartják. Akciós jelleggel extra sorsolásokat is tartanak, melynek időpontjait a hirdetmény tartalmazza.

Minden sorsoláson részt veszel, amint egy teljes naptári hónap eltelt a betétlekötés óta. Ettől kezdve folyamatosan részt veszel a havi sorsolásokon mindaddig, ameddig vissza nem kéred a pénzed.

A sorsolásokat közjegyző jelenlétében tartják, szóval ne aggódj, nem csak a „bennfentesek” nyerhetnek autót. Te is éppúgy lehetsz szerencsés, mint aki már nyert autót, de még játékban maradt utána is.

Ha kedvet kaptál, akkor elmondjuk hogyan szállhatsz be.

Hogyan tudom lekötni a pénzem OTP Gépkocsinyeremény-betétben?

Alapvetően kétféle módon: az OTP Gépkocsinyeremény-betét nyitható bankfiókban anélkül is, hogy bármilyen OTP bankszámlád lenne. Ezt a betétet saját nevedre, de akár - ajándékozás céljából - egy általad megjelölt kedvezményezett részére is lekötheted.

Nem szükséges OTP bankszámlával rendelkezned ahhoz, hogy OTP Gépkocsinyeremény-betétben lekösd a pénzed. Az OTP Gépkocsinyeremény-betét ellenértékét készpénz-befizetéssel vagy bankkártyával történő POS készpénzfelvétellel fizetheted ki.

Interneten is benevezhetsz a gépkocsinyereményre

Az OTP Bank 2016 óta biztosítja az OTP e-Gépkocsinyeremény-betétet is, mely a fióki konstrukció internetes változata, mindkettő egy állományba kerül. Az OTP e-Gépkocsinyeremény-betét csak az OTP internetbankjában köthető le, ezért OTP-s bankszámlád és internetbankos, illetve mobilalkalmazási szerződésed is kell ahhoz, hogy igénybe vehesd. Ezt a betétet csak a saját nevedre nyithatod meg.

Ne feledd, minél nagyobb összegű betétet nyitsz, annál nagyobb az esélyed arra, hogy nyerj a havi sorsolásokon.

Ha az internetbankos megoldást részesíted előnyben, akkor szükséged lesz egy OTP-s bankszámlára is. A BiztosDöntés.hu bankszámla-kalkulátorából könnyen kiválaszthatod a neked legmegfelelőbb OTP-s bankszámlát. Akár ingyenes számlavezetésű konstrukciót is találhatsz köztük, vagy olyat, ahol kiegészítő csomagokkal - bizonyos keretek közt - átalánydíjért is bankolhatsz.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Bázis számla Prémium Next szolgáltatással
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 10 000 Ft Kezdetben 9 238 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  2 / 2 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hogyan vehetem át az OTP autónyereményemet?

  Ezt a pillanatot mindnyájan szeretjük elképzelni. Nos, ha nyert a betéted sorszáma, akkor először is el kell döntened, hogy a kisorsolt autót kéred vagy inkább készpénzben szeretnéd megkapni az autó sorsoláskor számított árát.

  Ha az autót választod, akkor ezt a sorsolástól számított 30 napon belül kell jelezned bármelyik OTP bankfiókban, ahol megkapod az autó átvételéhez szükséges utalványt. Meghatalmazással más is eljárhat a nevedben.

  Ha a készpénzt választod, azt ugyanúgy bármelyik OTP bankfiókban kérheted.

  Amikor átveszed az autót, amit megnyertél, a személyazonosság igazolásához szükséges okmányokat, valamint Gépkocsinyeremény-betétkönyv esetén a nyertes betétkönyvet vagy az azt helyettesítő „Igazolás”-t kell bemutatni.

  Milyen költséggel kell számolnom, ha nyertem és az autót választok?

  A következő költségeket neked kell fizetned, ha az autót választod:

  1. az autó üzembe helyezésének költsége,
  2. forgalmi engedély,
  3. törzskönyv és
  4. rendszám

  Mi történik, ha elfelejtem lekérdezni, hogy nyertem-e?

  Először is, a legfontosabb, hogy a nyereményigényed nem évül el. Akár évtizedek múlva is jelentkezhetsz. Jelenleg a legrégebbi egy 1965 augusztusa óta várakozó Wartburg Limousine, pontosabban ma már csak annak akkori forintértéke, 60 000 forint.

  A szerencsés ügyfeleket nem értesítik, ha nyernek, de az át nem vett nyertes betétek sorszámait minden év elején a Világgazdaság, Nemzeti Sport és Blikk lapokban jelenteti meg az OTP Bank. Azonban ahogy már említettük, az OTP honlapján és mobilalkalmazásában is le lehet kérdezni, hogy egy adott sorszám nyert-e.

  Ha nem kérdezed le havonta, hogy nyertél-e, annak legfeljebb annyi a hátránya, hogy a gépkocsit csak akkor kaphatod meg, ha a nyerés után 30 napon belül jelentkezel érte. Utána már csak az autó sorsoláskor figyelembe vett árát veheted fel, azt viszont korlátlan ideig.

  OTP Gépkocsinyeremény visszaváltásán gondolkodok egy szegény nő akinek üres a pnztárcája

  Szükséged van a pénzedre, amit OTP Gépkocsinyeremény-betétben tartasz?

  Bármikor előfordulhat a végtelen futamidő alatt, hogy mégiscsak szükséged van a lekötött pénzedre.

  Az OTP Gépkocsinyeremény-betétedet bármikor visszaválthatod pontosan ugyanazért az összegért, amennyiért azt vásároltad. Ehhez elég bemenned bármelyik OTP bankfiókba. Ilyenkor készpénzben vagy bankszámlára kérheted vissza a pénzt.

  Az OTP Bank fiókjaiba időpontot is foglalhatsz, hogy ne kelljen sorban állnod. Az OTP időpontfoglalásról mindent megtudhatsz itt.

  A másik lehetőség, hogy az OTP internetbankjában is visszakérheted az OTP Gépkocsinyeremény-betétedet, ha van OTP-s bankszámlád és OTP internetbank hozzáférésed. Ekkor csak bankszámlára jóváírva kérheted vissza a pénzt.

  Ha OTP e-Gépkocsinyeremény-betétet kötöttél le, akkor a visszaváltására az OTP internetbankjában van lehetőséged. Itt is csak bankszámlára jóváírva kérheted a pénzt.

  Eseti meghatalmazással az OTP Bank bármelyik fiókjában más is elintézheti a visszaváltást.

  Mit tegyek, ha a régi OTP Gépkocsinyeremény-betétkönyv elveszett?

  Ilyen betétkönyvet az OTP Bank 2019. január 1. óta nem forgalmaz, de még vannak forgalomban ilyen betétkönyvek. Ebben az esetben a közjegyzőnél kell megsemmisítési eljárást indítani, ami díjköteles és általában 30 napos határidejű.

  Ha ennyi idő alatt nem kerül meg a betétkönyv, a határidő lejártával a közjegyző az autónyeremény betétkönyvet semmissé nyilvánítja, melyről végzést állít ki, amivel bármelyik OTP bankfiókban kérheted a betétkönyv összegének kifizetését.

  A nem betétkönyves OTP Gépkocsinyeremény-betétedről bármelyik OTP bankfiókban kérhetsz információt. Azt nem vesztheted el, mivel nem takarékbetétkönyv-alapúak, hanem lekötött betét, ami a nevedre szól. Ezért nem veszhet el és nem évül el.

  OTP Gépkocsinyeremény előnyök-hátrányok

  • mindaddig részt veszel az összes sorsoláson, amíg vissza nem váltod az OTP Gépkocsinyeremény-betétedet
  • egy betéttel többször is nyerhetsz
  • a nyeremény összege nem évül el, azt bármikor felveheted, akár évtizedek múlva is
  • bármikor díjmentesen visszaválthatod a betétedet, pontosan akkora összegben, amennyit eredetileg lekötöttél
  • az OTP Gépkocsinyeremény-betétet kedvezményezett részére is megnyithatod, ajándékként - ekkor ő is nyeri a nyereményt
  • nem kapsz kamatot a pénzedre
  • a betéted nem követi az inflációt, folyamatosan elértéktelenedik
  • ahogy az évek telnek, hátrányba kerülsz azokhoz képest, akik az időközbeni infláció hatására megnőtt több pénzből nagyobb összegű vagy több OTP Gépkocsinyeremény-betétet kötöttek le

  Összefoglalva

  Az OTP Gépkocsinyeremény-betétbe fektetett pénzzel havonta új autót nyerhetsz. A nyerési esély a betét összegével és a betétek számával arányos.

  10 000, 20 000 és 50 000 forintért köthetsz le ilyen betétet. A legtöbben az 50 000 forintosat választják, mert ezzel lehet a legnagyobb eséllyel nyerni. Főleg, ha több ilyen betéted is van, párhuzamosan, mert azzal megnöveled az esélyed a nyerésre.

  A betétre nem kapsz kamatot, hiszen a kamatokból veszik meg és sorsolják ki az autókat.

  A betétet bármikor visszaválthatod veszteség nélkül, tehát pontosan akkora összegben, amennyiért megnyitottad. Viszont - mivel nem kapsz rá semmilyen kamatot - a pénzed értéke az infláció miatt egyre romlik.

  De ezért cserébe autót nyerhetsz bármelyik hónapban. Azt, hogy nyertél-e, lekérdezheted az OTP honlapján, de használhatsz erre a célra egy mobilalkalmazást is, amely megjegyzi a betéted sorszámát, így azt nem szükséges tudnod a későbbiekben.

  Ha nyertél, az autóért 30 napon belül kell jelentkezned bármelyik OTP fiókban. Utána már csak a nyeréskor figyelembe vett értékét kérheted forintban kifizetve. Ha az autót választod, akkor annak üzembe helyezési költségeit neked kell állnod.

  Maradtak kérdéseid az OTP gépkocsinyeremény feltételeivel kapcsolatban?

  • Ajándékba is adhatok OTP Gépkocsinyeremény-betétet?

   Igen. Ezt a betétet saját nevedre, de akár - ajándékozás céljából - egy általad megjelölt kedvezményezett részére is lekötheted.

  • Milyen adatok kellenek ahhoz, ha más nevére nyitom meg az OTP Gépkocsinyeremény-betétet?

   A kedvezményezett következő adatainak megadása: név, születési hely és idő, anyja neve.

  • Szükséges OTP bankszámla az OTP Gépkocsinyeremény-betét megnyitásához vagy fenntartásához?

   Ha OTP bankfiókban nyitsz OTP Gépkocsinyeremény-betétet, akkor nem szükséges OTP bankszámlával rendelkezned.

  • Részt vesz még a betétem a sorsolásokon azután, hogy nyertem vele?

   Igen. Ezáltal többször is nyerhetsz ugyanazzal az egy betéttel is.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.