Hamarosan itt az új Otthonfelújítási támogatás – így lehet hozzá önerőd

Támogatott tartalom

Hamarosan itt az új Otthonfelújítási támogatás – így lehet hozzá önerőd Hamarosan itt az új Otthonfelújítási támogatás – így lehet hozzá önerőd
Hamarosan itt az új Otthonfelújítási támogatás – így lehet hozzá önerőd Hamarosan itt az új Otthonfelújítási támogatás – így lehet hozzá önerőd

Az Otthonfelújítási támogatás korábbi változata igen nagy sikernek bizonyult, és ennek megfelelően az új, 2024-es változatot már indulása előtt nagy érdeklődés övezi. A konstrukció azonban önrészt is tartalmaz, tehát saját forrást is kell beletenned, amelynek előteremtése problémás lehet. Mutatjuk, mit tehetsz.

Az Otthonfelújítási támogatás részletei

Az új Otthonfelújítási program jelentősen eltér a korábbi lakásfelújítási támogatástól. A legnagyobb különbség talán, hogy az új program három részből áll.

 1. Önrész (amit te adsz hozzá a költségvetéshez),
 2. Vissza nem térítendő támogatás és
 3. 0 százalékos kamattámogatott hitel.

A programból összesen legfeljebb 7 millió forintos felújítást valósíthatsz meg. Ennél persze lehet nagyobb is a költségvetésed, de a támogatásban meghatározott részt saját pénzből kell előteremtened.

A támogatás és a támogatott hitel együtt legfeljebb a felújítás összegének 85,7 százalékát teheti ki, a fennmaradó 14,3 százalék az önrész.

Jó, ha tudod, hogy az önrészt önerőnek is szokták hívni, de valójában nem ugyanaz, mint egy lakásvásárlási hitel önereje, és nem is az önerőre vonatkozó jogszabályi mérték vonatkozik rá.

Ennél a támogatásnál az önrész aránya mindenképpen 14,3 százalék, ennyit neked kell hozzátenned a felújítás költségeihez. A maximális 7 millió forintból tehát 1 millió forint lesz az önrész. A maradék 6 millió forint támogatásból és kamattámogatott hitelből áll, változó arányban.

A támogatás és a kamattámogatott hitel aránya attól függ, hogy hol, azaz melyik járásban van a felújítandó ingatlan, ezen belül is az adott járás jövedelmi helyzetétől.

Támogatás és kamattámogatott hitel aránya az Otthonfelújítási támogatásban

 1. Azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem az országos átlagjövedelem 75 és 110 százaléka között van, ott a támogatás és a támogatott hitel 3-3 millió forint lehet.
 2. Azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alatt van, ott a támogatás legfeljebb 3,5 millió, míg a támogatott hitel 2,5 millió forint lehet.
 3. Az országos átlagjövedelem 110 százalékánál magasabb átlagjövedelmet elérő járásokban viszont éppen fordítva van, a támogatás legfeljebb 2,5 millió, míg a kamattámogatott hitel 3,5 millió forint lehet.

Az elbírálásnál ezen kívül számít az igénylő átlagjövedelme is. Az alacsony jövedelmű igénylők tehát magas átlagjövedelmű járásokban is kaphatnak nagyobb arányban támogatást, és fordítva.

A családok számára kedvező a támogatás arányának meghatározásához szükséges jövedelemszámítás módja, a számításkor ugyanis figyelembe veszik az igénylő háztartásában élő eltartott gyermekeket is.

Mennyi az önrész?

Az önerő aránya mindig 14,3 százalék, ez tehát nem függ az ingatlan elhelyezkedésétől.

Egy 7 millió forintos költségvetésű lakásfelújításhoz 1 millió forint fog kelleni, egy 5 millió forintoshoz 715 ezer forintot kell saját erőből hozzátenni, míg egy 3 millió forintot igénylő munkából 429 ezer forintot kell az igénylőnek finanszíroznia.

Szigetelést rak fel egy szakmunkás

Mire használható az Otthonfelújítási támogatás?

A most induló támogatási program célja az energiafelhasználás csökkentése, azaz a lakóházak zöldítése. A támogatást energetikai felújításra használhatod.

Finanszírozható belőle például:

 • Az épület külső hőszigetelése
 • Nyílászárók cseréje
 • Használati melegvíz rendszer korszerűsítése
 • Fűtési rendszer korszerűsítése.

Fontos feltétel, hogy a felújítás legalább 30 százalékos energia-megtakarítást eredményezzen, azaz a fajlagos primer energiafogyasztás legalább 30 százalékos csökkenését kell elérni.

Milyen ingatlanok újíthatók fel a támogatás segítségével?

Az Otthonfelújítási támogatást az 1990. december 31. előtt épült házak energetikai korszerűsítésére használhatod. A legtöbb ilyen ingatlan a köznyelvben Kádár kockaként ismert, mert ebből a négyzet alapú, egyszerű beosztású, többnyire olcsó anyagokból épült házakból 1970 és 1990 között készült a legtöbb.

Ezek az épületek komolyabb felújítás hiányában mostanra elavultak, és pazarlóan üzemeltethetők, így a felújításuk különösen fontos. Az energiafelhasználás csökkentése révén a lakók komoly megtakarítást érhetnek el a rezsiköltségükön, és az otthonuk is kényelmesebb, környezetbarátabb lesz.

Honnan származhat a szükséges önerő?

A lakásfelújításra tehát akár 6 millió forintot is kaphatsz, amelyből legfeljebb 3,5 millió forintot, de minimum 2,5 millió forintot kell visszafizetned. A kamatot az állam állja, neked csak a tőkét kell törlesztened, ami rendkívül kedvező. Marad azonban legfeljebb 1 millió forint, amit neked kell előteremtened.

A támogatáshoz szükséges önrész származhat saját megtakarításból, de lehet például lakástakarékban tartott pénz is.

Az Otthonfelújítási támogatást ugyan elsősorban azoknak szánják, akik már elkezdtek gyűjteni a lakásuk felújítására, de nem zárják ki azokat sem, akiknek még nincs együtt a szükséges önrészük.

Ezen felül az Otthonfelújítási program szabályai megengedik, hogy az elszámolható forráson kívül el nem számolható forrást is bevonj a felújításba annak érdekében, hogy elérd a minimum 30 százalékos energiamegtakarítást.

Ez a forrás lehet akár személyi kölcsön is, de ha alacsonyabb kamatot szeretnél, akkor használhatsz szabad felhasználású jelzáloghitelt is.

A szabad felhasználású jelzáloghitel kamatozása kedvezőbb, mint a személyi kölcsöné, és akár hosszú távra, 10 éven felüli futamidőre is igényelheted.

A Gránit Bank Szabadfelhasználású Jelzáloghitelt 8,55 százalékos kamat, és 9,04 százalékos THM mellett igényelheted. Ez egy 10 éves kamatperiódusú hitel, amelyet ingatlan fedezete mellett igényelhetsz, és szabadon, kötöttségek nélkül használhatsz.

Az induló költségekre a Gránit Bank kedvezményt kínál. A hitel folyósításakor visszatéríti az ingatlan fedezet értékbecslési díját legfeljebb 42 000 forint értékben, és a közjegyzői okiratba foglalás díját legfeljebb 48 000 értékben.

Ezen kívül nem kell fizetned a hiteligényléshez szükséges 2 db tulajdoni lap és 1 db térképmásolat díjáért, és a bank nem számít fel folyósítási jutalékot.

A Gránit Banknál a hiteligénylést online is intézheted, és csupán a szerződéskötéshez kell bemenned a bankfiókba.

A hitel minimális összege 1 millió forint, és nem lehet több, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75 százaléka, de függ a jövedelmedtől, illetve a háztartásotok jövedelmétől is.

Az Otthonfelújítási támogatás önrészét még jobban megérheti szabad felhasználású jelzáloghitelből fedezned, ha a felújítás költségei túlnyúlnak a támogatás 7 millió forintos költségvetési maximumánál.

A hitelhez fedezetként használhatod a felújítandó ingatlant, de másik, illetve további ingatlant is bevonhatsz. Az Otthonfelújítási programhoz nem szükséges jelzálog.

A hiteligényléshez teljesítened kell a támogatásnál előírt jogszabályi feltételeket és a bank hitelképességi elvárásainak is meg kell felelned. Mivel a támogatás maga is tartalmaz hitelt, ezért a sikeres hiteligényléshez fontos, hogy ne szerepelj a KHR negatív adóslistáján.

Hol igényelhető az Otthonfelújítási támogatás?

Az Otthonfelújítási támogatás az ország 134 járásában kialakítandó MFB pontokon igényelheted 2024. július 1-től, amelyt a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank kijelölt bankfiókjaiban (összesen 266 bankfiókban) találhatsz majd meg. A támogatást csak személyesen igényelheted.

A Gránit Banknál tehát akár együtt is igényelheted az Otthonfelújítási támogatást és az azt kiegészítő szabad felhasználású jelzáloghitelt, ami kényelmes ügyintézést tesz lehetővé.

Ez a cikk a Gránit Bank támogatásával jött létre.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • A magas banki díjak egy része tudatos használattal elkerülhető vagy csökkenthető
  Hírek

  A jegybank szerint a nagymértékű díjemelésekkel öngólt lőnek a bankok

  Az ügyfeleknek még csak-csak ad némi muníciót a jegybank új publikációja, de a bankok számára, amelyek a frissen másfélszeresére emelt pénzügyi tranzakciós illeték fizetésének alanyai, vajmi keveset. A BiztosDöntés.hu összeszedte, mivel tudnának valódi költséglefaragást elérni az ügyfelek, annak ellenére, hogy a banki tranzakciókat terhelő állami elvonások brutálisan emelkedhetnek jövőre.

  frissítve: 2024. július 23.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.