Egészségpénztári tagként nem csupán a gyógyszereidhez és az orvosi kiadásaidhoz kaphatsz jelentős támogatást. Hanem a pszichológiai, pszichiátriai kiadásokra vagy a pszichoterápiára is több forrásod lehet pénztártagként. Ismerd meg, hogyan juthatsz akár közel 150 ezer forinthoz pusztán némi odafigyeléssel, és az OTP Egészségpénztárral.

Így lehet több forrásod az OTP Egészségpénztárral

Ha nyitsz egészségpénztári számlát és ezen keresztül fizeted az egészségügyi kiadásaidat, az azért jó, mert az ide befizetett összeg közel 20%-kal „kamatozik”! Hiszen a befizetett összeg 20%-át visszakaphatod, adó-visszatérítés formájában (a befizetett személyi jövedelemadódból). Évente max. 150 ezer forintot kaphatsz vissza a pénztári befizetések után, amit 750 ezer Ft befizetésével érhetsz el.

De ha nem szeretnél bajlódni a befizetéssel, akkor egyszerűen kösd össze az OTP Egészségkártyádat a bankkártyáddal, hogy automatikusan történhessen az Egészségkártyád feltöltése az azzal történő fizetés pillanatában.

Példa:

 • 2024. március: Nyitsz OTP Egészségpénztári számlát, és befizetsz rá 600 ezer forintot, hogy idén ebből finanszírozd a rendszeres pszichológiai / pszichiátriai kiadásaidat.
 • 2025. március: Az adóbevallásodon keresztül visszaigényled ennek a 20%-át: 120 ezer forintot.
 • 2025. április: Megkapod a 120 ezer Ft adó-visszatérítést, amit azonnal felhasználhatsz az elfogadóhely rendelőkben, szolgáltatóknál. Összesen tehát 681 ezer forintot teremtettél mindössze némi odafigyeléssel a tavalyi 600 ezer forintnyi befizetésedből: befizetés – levonás + adó-visszatérítés.

(A befizetést és a kártyaösszekötéses vásárlást levonás terheli, ennek ellenére jelentős pluszforráshoz juthatsz.)

Mire használhatod még fel az egészségpénztári egyenlegedet?

Például:

 • fogászat
 • szemüveg
 • szűrővizsgálat
 • labor
 • okosóra
 • gyógyszer
Pénztártagjaink 2023-ban közel 60 millió forintot használtak fel az Egészségpénztári számlájukról pszichológiai, pszichiátriai kiadásokra vagy pszichoterápiára.

Hogyan juthatsz a pluszforráshoz?

2. Fizess be 6 ezer forintot, ami fedezi a belépési díjat és a kártyadíjat.

3. Kösd össze az OTP Egészségkártyádat a bankkártyáddal az ügyfélportálon.

4. Az elfogadóhelyeken az OTP Egészségkártyáddal fizesd az elszámolható szolgáltatásokat, termékeket.

5. A következő évi adóbevallásodon keresztül igényeld a 20% adó-visszatérítést, ami akár 150 ezer Ft is lehet.

A cikk megjelenését az OTP Egészségpénztár támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.