Bankszámla kalkulátor 2024 egyéni vállalkozóknak

Tudtad, hogy egyéni vállalkozóként normál lakossági számlát is használhatsz a céges pénzügyeidre és nem kell drága céges bankszámlát nyitnod? Erre akkor van lehetőséged, ha egyéni vállalkozóként nem tartozol az áfakörbe.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az egyéni vállalkozók különleges vállalkozói körbe tartoznak a bankszámla szolgáltatások szempontjából, mégpedig azért, mely a legkedvezőbb, lakossági bankszámlákat is használhatják a drága pénzforgalmi számlák helyett.

Havi több ezer forintnyi előnnyel rendelkező különbségek is vannak a kétféle bankszámlatípus között.

Ráadásul nem csak a banki díjakban, de a kedvezményekben is komoly különbségek vannak a lakossági és az üzleti bankszámlák között.

Egyrészt igénybe vehető a törvényi ingyenes készpénzfelvételi kedvezmény, amely havi 2 darab, forint töltésű belföldi ATM-ből történő készpénzfelvételre szól, összesen legfeljebb havi 150 000 forintnyi készpénzfelvételre szól.

Ezen kívül a lakossági bankszámlák között létezik korlátlanul ingyenes átutalási lehetőség is, amely a vállalkozóknak kínál bankszámlák közt nem érhető el. Ezeknél az ingyenes átutalást kínáló bankszámláknál még a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni, tehát valóban teljesen ingyenesek.

Nem jellemző az ingyenes havidíjú bankszámla sem az üzleti számlák között, míg a lakossági számlák között több ilyen is található. Ezek között lehet olyan, amely csak megfelelő beérkező jóváírás esetén kínál ingyenességet, míg más számlák feltétel nélkül is ingyenesek.

A kalkulátorban személyre szabhatod a bankszámla választási feltételeket, így beírhatod a beérkező jóváírást és kitöltheted az átutalási, csoportos beszedési és készpénzfelvételi szokásaidat. A kalkulátor eleve számol a törvényi ingyenes készpénzfelvételi kedvezménnyel, melyet kikapcsolhatsz, ha egy másik magán bankszámládon már igénybe veszed ezt a kedvezményt.

Manapság egy vállalkozás élete, főleg egy egyéni vállalkozó esetében, nagyon ki van feszítve a bevételek és költségek tekintetében. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe kerül a bank egy-egy hónapban.

A BiztosDöntés.hu kalkulátorában áfa körbe nem tartozó, alanyi vagy tárgyi adómentes vállalkozóként kiválaszthatod a számodra legkedvezőbb bankszámlát.

Homa Péter • frissítve 2024. június 14. • promóció
Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 448 Ft Kezdetben 385 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 570 Ft Kezdetben 424 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 363 Ft Kezdetben 1 066 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 259 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Plusz Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 4 502 Ft Kezdetben 2 436 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók bankszámláit is!

  Másféle bankszámlák érdekelnek?

  Gyakori kérdések a bankszámla kalkulátorról

  • Hogyan épül fel a bankok 5 csillagos, Mobilbanki ügyintézés értékelése a bankszámla kalkulátorban?

   Szerintünk egy bankszámlánál, ahol a bank mobilappját akár naponta használod, fontosabb, hogy miket tudsz mobilról elintézni, mint az, hogy mennyibe kerül a számla havonta. A részletes leírást itt találod.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hogyan számol a bankszámla kalkulátor?

   A bankszámla kalkulátor a beállított jövedelemhez viszonyítva, abból az átutalások és a bankkártya használata között automatikusan elosztott összegű és darabszámú tranzakciókra megadott, változó bankköltségeket számolja ki, melyhez hozzáadja a használattól független díjakat is.

   A kalkulátor csak a benne beállítható tranzakciók díjaival és az általános havi bankköltségekkel, továbbá a bankkártyák használati díjaival és éves költségeivel számol.

   Feltételeztük, hogy a számlaegyenleged nem csökken 10 000 Ft alá sohasem (egyes bankok ilyenkor extra díjat számolhatnak fel, amivel nem számolunk).

   A kínálatban nem mutatjuk azokat a speciális bankszámlacsomagokat, bankkártyákat és kedvezményes lehetőségeket, amelyek egyes foglalkozásokhoz köthetőek (pl. ügyvéd, orvos), valamint a speciális, meghatározott cégek munkáltatóinak készült csomagokat sem.

   Nem jelennek meg azok a bankszámlák sem, melyek egy másik banki termék igényléséhez kapcsoltak (például megtakarítási vagy hiteltermék) és nem láthatók a kizárólag privát banki ügyfelek számára elérhető konstrukciók sem.

   A mobilbank havi díjával is számolunk azoknál a bankoknál, ahol ilyet felszámítanak.

   A bankszámla kalkulátor automatikusan számol a törvény által biztosított, havonta összesen 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvétellel, mely forintban, belföldön, ATM-ből (vagy 2025. január 1-től postán is) érvényesíthető összesen legfeljebb havi két alkalommal.

   Ha nem szeretnéd ezt a kedvezményt látni a költségekben, abban az esetben pipáld be, hogy nem kéred a törvény által biztosított havi 2 ingyenes készpénzfelvételt. Ezt a beállítási lehetőséget a Részletes kalkuláció gombbal érheted el a kalkulátor tetején lévő szürke mezőben.

   Ha viszont élsz a kedvezménnyel, de több készpénzfelvételt írsz be, mint havi 150 000 forint, akkor a kalkulátor úgy számol a kedvezménnyel, hogy a 150 000 forintra eső díj ingyenes legyen.

   Az SMS-ek, push üzenetek díjának felszámolását illetően alapértelmezetten úgy számolunk, hogy nem kérsz hagyományos SMS-t a tranzakciókról, hanem a mobilapplikáción keresztüli, általában ingyenes push üzeneteket használod. Tapasztalatunk szerint, ha aktívan használod a számlád, akkor a hagyományos SMS-ek feleslegesek és nagyon drágák, hiszen a mobilbankod is küldhet ingyenes push üzeneteket a tranzakciókról, illetve az egyenlegedet is bármikor ellenőrizheted a mobilodon. Azoknál a bankoknál viszont, ahol a push üzenetért díjat számít fel a bank, nem számolunk vele. Ez azt jelenti, hogy alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy nem fogsz előfizetni sem az SMS, sem pedig a push üzenet szolgáltatásra, de ahol ingyen elérhető, ott a push üzeneteket be fogod kapcsolni.

   Bankkártyáknál úgy számolunk, hogy ahol több lehetőség is rendelkezésre áll, a legolcsóbb első éves díjú bankkártyát párosítjuk a bankszámlához és a továbbiakban is ezzel számolunk. Ahogy a kalkulátor nem számol az esetleges számlacsomag-váltási és számlazárási díjakkal, úgy nem számol a kártyaváltás költségeivel sem.

   A kezdeti és későbbi költségként a beállított tranzakcióktól függő és az azoktól független banki költségeket összeadva, együttesen számolunk. A kezdeti költség ezek első két évben felmerülő összes - tehát egyszeri, éves és havi - költségének egy hónapra eső része, a későbbi költség a harmadik évtől számított éves költség egy hónapra eső része.

   Mindkét esetben havi költséget látsz tehát, mely egy átlagos költség, vagyis nem pontosan ennyit fogsz fizetni minden hónapban, de hosszabb távon az összes banki költséged várhatóan ennyi lesz.

   Az akciós díjakkal számolunk. Éppen ezért különböztetünk meg kezdeti és későbbi költséget, hiszen a bankok szeretnek olyan akciókkal magukhoz csalogatni új ügyfeleket, amelyekkel kezdetben valamilyen kedvezményt adnak. Ha egy akció határidős (akár a kezdeti néhány hónapban, akár egy meghatározott dátumig), akkor azzal csak a határidőig számolunk.

   Azokat az akciókat azonban, melyeknek nincs lejárati határideje, véglegesnek tekintjük, mert az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma óta a bankok sokszor tartósan élnek ezzel. Az itt feltüntetett nem akciós díjakkal csak akkor számolunk, ha a bank visszavonja a kedvezményt vagy határidőt állít be rá. Vannak olyan akciók is, melyeket sok-sok év óta folyamatosan hosszabbít a bank (tipikusan ilyenek lehetnek például a mobilapplikáció vagy a netbank havi előfizetései, vagy egy olyan díjkülönbség elengedése, mely jelentősen megnövelné a díjat, például a számlád bizonyos pénzforgalma arányában). Ezekkel úgy számolunk, hogy azt feltételezzük, az amúgy is régóta, folyamatosan meghosszabbított akciók továbbra is meg lesznek hosszabbítva. Amennyiben ettől eltérő helyzet áll elő, ott számolunk a változással.

   Az inflációval nem számol a bankszámla kalkulátor, mert ennek áthárítása csak lehetőség és nem kötelező a bankok számára. Egyes konstrukciókban a bankok bizonyos díjakat nem is emelnek az inflációval arányosan. Ezért a későbbi költséget is mai költségek szerint számolja a kalkulátor. Ráadásul mivel nem tudjuk, hogy a következő évek inflációja mennyi lesz, így ha akarnánk sem tudnánk számolni vele.

   Ha hó közben nyitod meg a számlát, akkor az egyszerűség érdekében nem térünk ki a tört hónapokra, így mindig a hónap legelső napjától számoljuk a költségeket. Ez azt jelenti, hogy te +/- 15 napos eltéréssel fizeted a kalkulátor által kiszámolt díjakat.

   A kalkulátor nem számol azzal, hogy ha bankfiókban adsz le megbízást. A BiztosDöntés.hu szellemisége középpontjában a tudatos ügyfelek állnak, hiszen tőlük várható leginkább, hogy felkeresnek egy bankszámla kalkulátort és ez alapján döntenek a banki konstrukciók között. Ezért feltételezzük, hogy aki az interneten választ ki egy bankszámlát, az az internetet választja akkor is, ha a bankszámláját használja.

   Ezért a kalkulátor csak olyan megbízásokkal számol, melyek okostelefonos mobilalkalmazással vagy webes internetbank applikációval lebonyolíthatók. Ha a két díj eltér, akkor a mobilalkalmazás díjával számol a kalkulátor. Továbbá azt se felejtsd el, hogy az átutalásoknál csak ezekre jár pénzügyi tranzakciós illeték-mentesség, méghozzá tranzakciónként 20 000 forintig.

   A pénzügyi tranzakciós illetékkel ugyanúgy számol a kalkulátor, ahogy azzal az ide vonatkozó jogszabály szerint a bankok is. Tehát a készpénzes tranzakciók költségében benne van a 0,6 százalékos illeték, a nem készpénzeseknél a 0,3 százalékos, de legfeljebb 10 000 forint értékű illeték.

   A lakossági, egyben internetbankból vagy mobilalkalmazásból indított, 20 000 forint alatti átutalások esetén nincs illeték a rendelet szerint. A bankkártyáknál pedig a 800 forintos éves átalány-illeték van, érintéses fizetésre alkalmas bankkártyáknál pedig az 500 forintos éves átalány-illetéket határoz meg jogalkotó (de ez inkább a bankoknak szól. ők döntik el, hogy ezt hogy veszik figyelembe a díjaik kialakításakor).

   Minden díjjal ugyanúgy számolunk, mintha bemennél a bankfiókba és megkérdeznéd az ügyintézőt. Illetve ha valamilyen számlacsomagnál kedvezőbb díjakban, vagy több visszatérítésben, akcióban részesülsz, ha online igényled vagy nyitod meg, akkor automatikusan ezzel számolunk.

   A bankszámla kalkulátor által mutatott kezdeti és későbbi havi költségben nem számolunk ezekkel a ritka díjakkal, még akkor sem, ha esetleg felmerül ilyen: netbanki belépési SMS, infláció miatti drágulás, rendszeres átutalás egyszeri díja a beállításkor. Utóbbi esetben is alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy mindent mobilalkalmazással intézel.

   Nem számolunk olyan bankszámlákkal sem, melyeknek 3 000 forintnál drágább a számlavezetési díja. Nyugdíjas számlák sem szerepelnek a kalkulátorban, hiszen ezeknél vannak kedvezőbb általános felnőtt bankszámlák. A diákszámlákkal viszont számolunk.

   Beállíthatod a jövedelmednek megfelelő költési szokásokat a kalkulátor tetején lévő szürke sávban látható Részletes kalkuláció gomb megnyomásával a lenyíló ablakban.

   Az átírt jövedelemmel - ezerforintos lépcsőkben - arányosan változik a különféle havi tranzakciók száma és összege, melyek arányát a BiztosDöntés.hu szakértő csapata állította be, azonban ezt bármikor szabadon felülírhatod.

   A kalkulátor úgy van beállítva, hogy 50 000 forinttól felfelé nem „költi el” tranzakciókra a teljes jövedelmet, hanem egyre nagyobb arányú megtakarítással számol. Ez természetesen szintén felülírható.

   Bejelölhető az is, hogy a kalkulátor - az átláthatóság érdekében - minden banktól több bankszámlát mutasson meg. Alapértelmezetten minden banktól csak egy számlát mutatunk meg, azt ami az adott sorrendezés alapján a legelőnyösebb.

   Az így beállított adatokkal a kalkulátor sorba rendezi a bankszámlákat.

   A kalkulátorban megváltoztathatod a bankszámlák sorrendjét. A leggyakrabban a havi összköltség alapján választanak az érdeklődők a találatok közül, ezért ez a sorrend az alapértelmezett. De beállíthatsz a mobilbanki ügyintézés szerinti, vagy bankfiókok száma szerinti sorrendet is. A kiválasztott szűrés alapján rendezett legkedvezőbb konstrukciókat a találati lista tetején találod. A lista csak a most igényelhető bankszámlákat tartalmazza.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a katásoknak?

   A katások, pontosabban minden olyan vállalkozó, aki nem tartozik az áfakörbe, nem kötelezett vállalkozói számla, azaz úgynevezett pénzforgalmi számla nyitására.

   Ez azt jelenti, hogy használhatnak magánszemélyeknek szóló bankszámlákat is, melyek jóval olcsóbbak. Ezért a BiztosDöntés.hu ennek a vállalkozói körnek a lakossági bankszámlákat javasolja.

   Csak két példa, hogy miért is érdemes a lakossági bankszámlát választani az áfakör-mentes vállalkozóknak: 20 000 forintig illetékmentes az internetbankos vagy mobilapplikációs átutalás, továbbá csak ezekre a számlákra kérhető a 150 000 forintos ingyenes ATM-készpénzfelvétel is.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a diákoknak?

   A diákok sokkal előnyösebb díjakkal bankolhatnak, mint a felnőttek, így diákok számára olyan bankszámlákat jelenít meg a kalkulátor, melyek kedvezőbbek a felnőttekénél.

   A diákszámlák akár már 7 éves kortól elérhetőek és céljuk, hogy a bank már korán magához kötheti az ügyfelet, aki náluk maradva majd lakáshitelt, netán személyi kölcsönt vesz fel. Ezért cserébe fiatal korban akár veszteséggel vagy önköltségen kínálnak bankszámlavezetést, a BiztosDöntés.hu megmutatja neked ezeket a bankszámlákat.

  • Milyen információk szerepelnek a Számlanyitási akció feliratú dobozban a találatoknál?

   Ha egy bankszámlán olyan, új ügyfeleknek szóló bankszámlanyitási akció van éppen érvényben, amely bizonyos feltételek teljesítése esetén pénzjóváírást vagy valamilyen ajándékot, nyereményjátékot ígér, akkor annak a fix összegét, illetve ha az változó összeg vagy nyereményjáték, akkor annak legmagasabb összegét tüntetjük itt fel.

   Mellette olvashatod azt az információt is, hogy a pénz jóváírás, valamilyen tárgyi ajándék vagy nyereményjáték. Tárgyi ajándék esetén annak árát az Árukereső.hu oldalon nyilvánosan beszerezhető új, legolcsóbb beszerzési ár alapján tüntetjük fel, 1 000 forintra kerekítve, hogy ezzel az ajándék értékét megbecsülhesd.

   A dobozra kattintva kinyílnak a részletek, ahol megismerheted a pénzhez jutás feltételeit. Ebben a dobozban nem szerepeltetünk semmilyen ügyfélajánlási akció alapján megszerezhető pénzt, csak olyat, amely alanyi jogon, a számlanyitásért jár. Sorba is rendezheted a találatokat ez alapján az összeg alapján, amit ez a doboz tartalmaz.

  • Minden bankszámla benne van a kalkulátorban, ami elérhető a számomra?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető bankszámlák, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek vannak bankszámlái:

   - CIB számlacsomagok: A CIB Banknak jó digitális szolgáltatásai vannak, mobilapplikációjuk egyedi szolgáltatásokat is kínál. Ilyen például az internetkártya generálása, de nagyon könnyen elérhető, egyszerű megtakarítási szolgáltatást is nyújt, a bankkártya használhatósága pedig lekorlátozható a biztonságos országokra.

   - Erste számlacsomagok: Az Erste Bank többféle számlacsomagot is kínál, korlátlan ATM készpénzfelvételi csomaggal is (ahol csak az illetéket kell megfizetni, banki díjat nem). Bankkártyás kedvezményprogramot üzemeltet, mobilapplikációja pedig olyan korszerű szolgáltatásokat nyújt, mint például a tranzakciók tag-elhetősége vagy a lefényképezett blokk eltárolása a tranzakcióhoz.

   - Gránit számlacsomagok: A Gránit Banknál mindent el tudsz intézni személyes felkeresés nélkül. Különösen erősek a digitális szolgáltatásokban, számlacsomagjaik között pedig ingyenes és feltétel nélkül ingyenes számlavezetés, sőt, ingyenes belföldi átutalási lehetőség is megtalálható.

   - K&H számlacsomagok: A K&H Bank a legnagyobb szereplők egyike a hazai piacon. Digitális szolgáltatásaiban régóta élenjáró - mobilapplikációja képes a közlekedési mobiljegyek megvásárlására és eltárolására -, kínálatában ingyenes számlavezetés is elérhető, ha a jóváírási és a megtakarítási feltétel egyszerre teljesül.

   - MagNet számlacsomagok: A MagNet Banknak kevés fiókja van, ennek ellenére olyan szolgáltatásokat kínál, melyet mások nem. Például ilyen a bankkártyás vásárlások felkerekítését megtakarító Apránként Megtakarítási Program, vagy a nyilatkozat nélkül is érvényes ingyenes készpénzfelvétel.

   - MBH számlacsomagok: Az MKB és a Takarékbank, valamint a korábbi Budapest Bank egyesülése nyomán létrejött MBH Bank az ország egyik vezető bankja, élenjáró digitális szolgáltatásokkal. Jelenleg mobilapplikációjában elsőként üzemeltet digitális asszisztenst.

   - OTP számlacsomagok: Az OTP Bank a legnagyobb hazai piaci szereplő, a legtöbb hazai ATM-et üzemelteti és a második legtöbb bankfiókot. Kínálatában olyan számlacsomagok találhatók, ahol modulárisan választhatók a - bizonyos korlátokon belül - átalánydíjas bankolási lehetőségek.

   - Raiffeisen számlacsomagok: A Raiffeisen Bank kínálatában olyan számlacsomag is megtalálható, ahol nem a bejövő jóváírással, hanem a számláról történt költésekkel érhető el az ingyenes számlavezetés. Mobilappjában kezeli a csoportos beszedést, ami ritkaság, továbbá átlátható módon képes csoportosítani a költségeket és a bevételeket.

   - UniCredit számlacsomagok: A lakossági - nem prémium - ügyfélszegmensben az UniCredit Bank tesz lehetővé szinte egyedül teljesen ingyenes átutalási lehetőséget Magyarországon. Mobilapplikációjával bankkártya nélküli készpénzfelvétel is lehetséges az UniCredit mintegy 100 belföldi automatájából.

  • Milyen sűrűn frissül a bankszámla kalkulátor adatbázisa?

   A BiztosDöntés.hu kalkulátorát minden munkanap frissítjük az esetleges változásokkal. A mobilalkalmazások változásait, fejlesztéseit hetente frissítjük a kalkulátorban.

  • Mi történik, ha igényelek egy bankszámlát a BiztosDöntés.hu-n?

   Ha rákattintasz egy bankszámla találatra, akkor átirányítunk a bank honlapjára, ha az adott bankkal van megállapodásunk. Ott a legtöbb esetben megadhatod az adataidat, hogy visszahívást kérj.

   Ilyenkor általában a következő munkanapon a megadott elérhetőségeiden felkeresnek a kiválasztott bank ügyintézői, egyeztetik a személyes adataidat és felvilágosítanak, hogyan tudod a legegyszerűbben megnyitni az új bankszámládat.

   Egyre több olyan bank is van, ahol videóhívással vagy szelfis számlanyitással is meg tudod nyitni az új bankszámládat. Ezekről a bankok tájékoztatnak a weboldalukon.

  • Mennyivel kerül többe, ha rajtatok keresztül igényelek bankszámlát ahhoz képest, mintha magam mennék a bankhoz?

   Semennyivel.

   Magyarországon jogszabály rendelkezik arról, hogy a pénzügyi szolgáltatásért közvetítők nem kérhetnek pénzt az ügyféltől. A BiztosDöntés.hu-n pontosan ugyanannyiért igényelheted meg bármely bankszámlát, mintha személyesen te magad tennéd a kiválasztott banknál.

   Számunkra semmit nem kell fizetned, beleértve azt is, hogy a bankon keresztül sem.

   Ha segítettünk neked egy pénzügyi döntésben, és cserébe segítenéd a BiztosDöntés további működését, akkor igényeld meg az adott konstrukciót rajtunk keresztül, amiért bizonyos bankoktól reklámozási díjat kapunk. Ezzel segítheted a fennmaradásunkat, továbbá, hogy törekvéseinkkel összhangban a jövőben még jobb ajánlatokat mutathassunk neked.

  • Minden bankszámla-konstrukciót meg tudok igényelni?

   Sajnos nem.

   Bár törekszünk arra, hogy minél több - és legfőképpen minél kedvezőbb - konstrukciót is megjelenítsünk neked, ezek közül megigényelni csak azt a konstrukciót lehet, amelyekre a BiztosDöntés.hu szerződött az adott bankkal vagy annak ügynökségével. Azon dolgozunk, hogy ezt a kört folyamatosan bővítsük, és az összes elérhető számlacsomagot megigényelhesd a BiztosDöntés.hu-n is.

  • Hogyan és mennyi idő alatt történik egy bankszámlanyitás? Milyen dokumentum kell hozzá?

   A bankszámla megnyitása videobankon, szelfivel vagy bankfiókban történhet. A videobankos és a bankfiókos számla általában a nyitási folyamat végén megnyílik és használható, a szelfis számlanyitásnál, mivel az egy offline folyamat, általában egy banki (munka)napot kell várni.

   Mindhárom esetben ellenőrzik az okmányokat, akár a számlanyitás után is, és zárolják a számlát, ha probléma merül fel. A bankszámlanyitáshoz személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges, nem kell más dokumentumot magaddal vinni hozzá.

  • Van más olyan bankszámla kalkulátor ahol ellenőrizni tudom a díjakat vagy amit bizalommal ajánlotok?

   Igen, a Magyar Nemzeti Banknak van egy Bankszámlaválasztó programja, amit ide kattintva tudsz elérni.

  Olyan egyéni vállalkozó vagy aki nem áfakörös? Netán a kata adózást választottad? Van egy jó hírünk! Nem kell drága céges bankszámlát nyitnod, hanem egy elkülönített lakossági számla bőven elég. Segítünk megtalálni a legolcsóbb ajánlatot és elmondjuk, hogy mire figyelj oda.

  Olyan vállalkozó vagy, akinek nem kötelező számlát nyitnia?

  Ha belefogtál egy vállalkozásba, vagy ezt tervezed, jó, ha tudod, hogy nem vagy céges (hivatalosan pénzforgalminak hívott) bankszámla megnyitására kötelezve, ha nem tartozol az áfa körbe. Régebben ezt a kört alanyi vagy tárgyi adómentes vállalkozóknak hívták, ma már gyakorlatilag ezt a kört fedik le az úgynevezett katások, ami a legtöbb esetben előnyösebb a korábban használt, és ma is elérhető tételes adózással szemben.

  Sőt, ebben az esetben nem csak céges számla megnyitására nem vagy kötelezve, de semmilyen bankszámla megnyitására sem.

  Viszont van egy jó hírünk!

  Katásként (pontosabban áfa körön kívüli vállalkozóként) nem is kell a drága és bonyolult céges számla és a készpénz közül választanod, hiszen nyugodtan használhatod a meglévő lakossági bankszámládat, vagy nyithatsz egy másikat a céges bevételeid elkülönítésére, akár egy másik banknál is.

  Érdemes elkülöníteni a céges pénzmozgásaidat

  Mivel azonban valószínűleg a vevőid egy része átutalással vagy bankkártyával akar majd fizetni neked, és neked is lesz utalnivalód, egy bankszámlára mindenképpen szükséged van, vagy lesz. Természetesen nyithatsz te is céges bankszámlát, de mivel ez nem kötelező, sok esetben egyszerűbb és olcsóbb a lakossági bankszámla használata, ekkor ráadásul olyan kedvezményt is igénybe vehetsz, mint a törvényi ingyenes készpénzfelvétel.

  Ha áfát kell felszámítanod a vevőidnek, és ilyen jogcímen adót is kell fizetned a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, akkor nem választhatsz lakossági számlát, csak cégeset.

  Ez az útmutató ezért elsősorban a katásoknak szól, az áfakörös vállalkozóknak egy másik leírás segíthet.

  A lakossági bankszámla alternatíva a cégessel szemben, a katásoknak igazán előnyös, mi ezt javasoljuk.

  A lakossági számlanyitással a megszokott, ismert módon bankolhatsz és biztonsággal fizetheted a vállalkozásod költségeit, vagy tarthatod a pénzed a bankban úgy, hogy bármikor hozzáférhetsz otthonról vagy útközben, így nem szükséges a székhelyeden lévő készpénzzel számolnod.

  Sőt, vásárolhatsz a neten vállalkozóként is, de fizethetsz azonnal bárkinek a nap 24 órájában, még hétvégén vagy ünnepnapokon is. A csoportos beszedésekkel pedig akár automatikusan is, ezenfelül pedig - magánszemélyként - élhetsz az ingyenes készpénzfelvétel előnyeivel is a vállalkozásod számára.

  Lássuk, hogy hogyan is fizethetsz azonnal bárkinek!

  Vállalkozó aki a számítógépéről utalja el a számlákat

  Élj az azonnali fizetés előnyeivel!

  Évtizedekig úgy volt, hogy a készpénz volt a leggyorsabb fizetés. Ha a bankba mentél befizetni, még olyan is volt, hogy csak napok múlva írták jóvá a számládon a pénzt, ha pedig átutaltál pénzt valakinek, egy hét volt, mire meg is kapta, addig a bankok ültek rajta.

  Ez ma már fordítva van: az elektronikus fizetésben hazánkban 2020. március 2-től megteremtették az azonnali fizetés lehetőségét bankszámlától bankszámláig, méghozzá nemcsak munkaidőben, de este, éjjel és ünnepnapokon is.

  A vállalkozásodban is hasznos lehet azonnal fizetni, mert ez bizalmat ad, továbbá akár a határidő napjának estéjén is elindíthatod a számláid, kötelezettségeid befizetését, hiszen biztos, hogy időben odaér.

  A vevőidtől te is gyorsan megkapod a pénzt, nem szükséges kizárólag a készpénzre hagyatkoznod. A készpénzfizetéssel ellentétben ráadásul a bankszámlán - mobilappal vagy internetbankban - többletszolgáltatásokat is kapsz, például biztonságot, költségelemzést, megtakarítási lehetőséget vagy akár hitelt. Használd ki, hogy kiépült egy infrastruktúra, mely változatlanul alacsony díjakkal nyújtja számodra az azonnaliságot a pénzügyekben.

  Egyéb funkciók is segítik a vállalkozásodat

  Ez a rendszer, melyet AFR-nek hívnak, az azonnali fizetési rendszer kezdőbetűi alapján, másra is alkalmas.

  Az úgynevezett fizetési kérelem - mely ugyanúgy azonnal teljesül - segíthet a nehezen fizető vevőidnek, hiszen te kezdeményezed az átutalást, nekik „csak” jóvá kell hagyniuk. Ez azért jó, mert egyrészt te összekészíted nekik az adatokat, így nem kell kikeresniük a számlaszámot, az összeget vagy a közleményt, másrészt egy pici nógatásnak, fizetési felszólításnak is felfogható. Főleg, ha csak a fizetési határidő után küldöd ki.

  Jelenleg ez még nem túl elterjedt, de a közműszolgáltatók belépésével ez később tömegesen is ismertté válhat, így a vevőid teljesen megszokhatják ezt a fizetési módot is.

  Te is szereted, ha minden pénzmozgásról jön üzenet a bankodtól?

  Van ma már korszerűbb értesítés is a banki tranzakciókról, mint az SMS. A következő fejezet erről szól.

  SMS-t vagy push üzenetet kérsz a beérkezett és a kimenő pénzekről?

  Ma már ugyanis lehet választani a kettő közül. Mindegyiknek van előnye és hátránya.

  Az SMS egy olyan klasszikus szolgáltatás, amely minden telefonon működik és amelyet biztosabban megkapsz, akkor is, ha épp nem jó a 4G/5G internet-lefedettség. Hátránya viszont az, hogy pénzt kérnek érte a bankok, sokszor nem is keveset.

  A push üzenet fő előnye, hogy nem kell fizetni érte. De ebben sajnos ki is merül az előnye az SMS-hez képest, hiszen az ingyenességért cserébe állandóan bekapcsolt mobilinternettel kell rendelkezz, ami viszont lehet, hogy összességében mégiscsak plusz pénzbe kerül neked. Emellett a telefonodnak kompatibilisnek kell lennie a mobilapplikációval, ami az SMS-nél fel sem merül.

  Persze használhatod a push üzenetet úgy is, hogy csak néha kapcsolod be a mobilnetet, de ekkor nem biztos, hogy megkapod az értesítéseket, vagy ha igen, akkor csoportosítva. Ha az otthonodban és a vállalkozásod székhelyén is van wifid, akkor lehet, hogy csak útközben szükséges a mobilnet bekapcsolása, az még elfogadható kompromisszum lehet a mobilinternet és a push értesítések között.

  Vállalkozó push üzenetet olvas a mobilján sétálás közben

  Azonban mind az SMS, mind pedig a push értesítések során tudsz optimalizálni, amely csökkentheti a költségeidet. Megszabhatod ugyanis, hogy milyen típusú számlamozgásról kérsz értesítést. Ez lehet olyan, hogy csak a jóváírásról értesít, de lehet olyan is, hogy csak a terhelésről, vagy mindkettőről.

  Emellett megszabhatod, hogy milyen típusú tranzakciókról kérsz értesítést. Ha a bankod beállításai tudják, akkor például beállíthatod, hogy a pénztári befizetésről ne kapj értesítést, hiszen arról nagy valószínűséggel magad is tudsz, rajtad kívül ugyanis ki más fizetne be a vállalkozásod bankszámlájára? A bejövő átutalásokról viszont például kérhetsz értesítést.

  Ezekre a pénzmozgásokra is kérhetsz SMS értesítést

  Ugyanígy a terheléseknél is, megszabhatod, hogy a kimenő számlatételeidről, a bankkártyás vásárlásaidról vagy/és készpénzfelvételeidről kérsz értesítést. De akár azt is beállíthatod, hogy a blokkolásról és a terhelésről külön kérsz értesítést a bankkártyád esetében, hisz az első a vásárlás pillanatában történő pénz-elkülönítés, a másik pedig kb. 2-3 nap múlva a végleges terhelés.

  Külföldi nyaralásod alatt, vagy internetes fizetéskor az állandóan változó árfolyamok miatt ez elválhat egymástól. De kérhetsz olyat is néhány banknál, hogy a sikertelen tranzakciókról is kapj értesítést. Ezzel akkor érdemes kiegészíteni a repertoárt, ha tartasz attól, hogy illetéktelenek ellopnák a kártyaadataidat és visszaélnének vele, de esetleg nem sikerül a tranzakciójuk, mert mondjuk nem tartasz annyi pénzt a számládon. Ha nem kéred a sikertelenségi értesítéseket, akkor ezekről máshogy nem is értesülsz.

  Végezetül van még egy módszer, amellyel befolyásolhatod, hogy mikor kapj értesítést, mely SMS választása esetén forintban mérhető megtakarítást is hozhat a számodra. Ez pedig az összeghatárok beállítása. Tehát a fentieken túl azt is beállíthatod, hogy a kért SMS vagy push üzenet szolgáltatásokat egyáltalán milyen összeg felett - esetleg alatt - szeretnéd csak megkapni.

  Ezekkel együttesen jól testre szabható a számlamozgásokról szóló banki szolgáltatás.

  Még annyit érdemes tudnod, hogy a push üzenet szolgáltatás nem érhető el minden banknál, de egyre bővül azok köre, amelyeknél elérhető. A push üzenet szolgáltatással egyes bankoknál iSMS névre keresztelve is találkozhatsz. Ebben az i betű jelképezi, hogy az SMS szolgáltatás valójában az interneten keresztül érkezik meg a telefonodra, nem pedig hagyományos SMS formájában.

  Most pedig nézzük meg, hogy a push értesítések mellett hogyan könnyíti meg a bankolást a mobilod!

  Próbáld ki a mobilfizetést!

  Mivel katásként magánbankszámláról is bankolhatsz, ahol több bank kínál mobilfizetést, mint a vállalkozók pénzforgalmi számlája esetében, ezért célszerű kipróbálnod a mobilfizetés élményét.

  Ilyenkor a PIN kódot billentyűzet helyett a mobilodon kell megadni képernyőfeloldás formájában.

  A mobilfizetésről részletesebben is olvashatsz a következő fejezetben, de a lényege, hogy készpénzfelvételre még nem használható minden banknál és minden ATM-nél. Bolti fizetésre viszont mindenhol használhatod, ahol a bankkártyáddal is tudsz érintéssel fizetni. Magyarországon már csaknem minden elfogadóhely ilyen készülékkel van felszerelve.

  Pontosan miről is szól a mobilfizetés? Feltárjuk a következő fejezetben.

  Vállalkozó mobillal kifizeti a kávéját

  Fizethetsz mobiltelefonnal is a bankkártya helyett, de csak így

  A mobiltelefonos fizetés egy régi álom és egy nagyon régi kezdeményezés, de Magyarországon csak 2013-ban, akkor még csak kísérleti jelleggel indult be egy olyan megoldás, amelynél ki lehetett próbálni a bankkártya helyett a mobilt használni.

  Akkor még ki kellett cserélni ehhez a SIM kártyát is, de ma már erre nincs szükség.

  A hazai mobilos fizetés sokat fejlődött 2013 óta, és ma már az összes nagyobb bank nyújtja ezt a szolgáltatást, sőt, a kisebbek is.

  Lássuk, mi kell ahhoz, hogy a mobiloddal tudj fizetni a boltokban a bankkártya helyett!

  Először is, kell egy olyan mobiltelefon, amely NFC kommunikációra képes. Androidoknál ezt a készüléked képességeit összefoglaló táblázat mutatja, de a menüben is megtalálod, ha képes erre, továbbá az NFC-t tesztelő applikációkat is letölthetsz. Apple esetében a 6-os modelltől felfelé már minden készülék tudja ezt a funkciót.

  A második, ami kell a mobilfizetéshez, az egy digitalizált bankkártya, melyet a bankod bocsát ki a mobilodba az applikáció telepítését követően. Egyes bankoknál, iPhone esetében a készülék beépített Apple Wallet szolgáltatását kell használnod. Tehát ezt a képességet nemcsak a telefonodnak, de a bankodnak is tudnia kell, ám szerencsére, ahogy említettük, a nagy bankok mindegyike nyújtja ma már ezt a lehetőséget. A Google Wallethez (volt Google Pay) is egyre több bank csatlakozik, így ide is regisztrálhatod a kártyádat.

  Könnyen be lehet állítani

  Ha a kártyádat bedigitalizáltad, ami néhány gombnyomás és mindössze pár másodpercig tart, akkor utána máris indíthatod az első próbálkozást, hogy bankkártya helyett a mobiloddal fizethess.

  Ehhez először is, fel kell oldanod a telefont a pénztár előtt. Androidnál az NFC funkciónak is bekapcsolva kell lennie ehhez. Ha ez nincs meg, akkor az applikáció úgyis figyelmeztet ennek bekapcsolására, melyet az állapotsorból is elérhetsz az NFC ikonra bökve.

  Ha a képernyőfeloldás megvan és az NFC funkció is aktív, akkor a telefont érintsd oda a terminálhoz, mintha a kártyáddal tennéd, és a csippanás jelzi, hogy az érintés sikeres volt.

  A bankkártyához hasonlóan nincs szükség 15 000 forint alatt a PIN-kód megadására (csak a feloldott képernyőre), míg 15 000 forint felett némely bankoknál ugyanúgy a POS terminál számjegybillentyűzetén kell megadni a PIN-kódot, mintha bankkártyával fizettél volna. A legtöbb banknál azonban ilyen esetekben nem a terminál billentyűzetét kell használnod, hanem a mobilod applikációját, és az ott beállított hitelesítés - például mPIN kód vagy ujjlenyomat - lesz a PIN-kód helyettesítője.

  15 000 forint alatt a mobilnál ugyanúgy hitelesítened kell magad, mint 15 000 forint felett. Ez utóbbi funkció azonban egyes bankok mobilapplikációi esetében - kényelmi okból - ki is kapcsolható. Ekkor 15 000 forint alatt elegendő csupán felébreszteni a képernyőt, hogy világítson, de semmilyen kódot nem kell megadni, és a fizetés sikeresen végbemegy.

  Van még egy eset, amikor PIN-kódot kell megadni. A PSD2 európai irányelv alapján, ha csupa PIN-kód megadás nélküli érintéses fizetésekkel fizetsz (tehát többször egymás után 15 000 forint alatt), akkor van egy limit, melyet elérve az adott tranzakcióhoz mindenképpen kér PIN-kódot - vagy mobilon mPIN kódot, ujjlenyomat-azonosítást - a POS terminál, mintha 15 000 forint felett lennél.

  Mobilfizetés terminálnál

  Biztonságosabb így fizetni, mint bankkártyával

  A mobilfizetéshez végezetül még egy dologgal érdemes tisztában lenni. Ez pedig az, hogy a technológia azért, hogy ne lehessen a bankkártyaszámot feltöréssel, hackeléssel feltörni, nem a tényleges bankkártyaszámot utaztatja a tranzakciók során, csupán egy ennek helyettesítésére szolgáló tokent, ami ráadásul minden vásárlás során más és más, vagyis egy token csak egyszer használható.

  Erre a tokenre tehát minden vásárláskor szükség van, azaz internetkapcsolatra is szükség van hozzá. Azért, hogy enélkül is tudj fizetni, az applikációk általában 10 tokent letöltenek előre, vagyis mobilnet nélkül egymás után legfeljebb 10 alkalommal tudsz fizetni. Az utolsó tokenek előtt az app figyelmeztethet is, hogy internetkapcsolat hiányában már csak 1-2 alkalommal tudsz fizetni. Erre érdemes odafigyelned.

  Amikor a telefonod internethez jut, mindegy, hogy mobilinternethez vagy wifihez, a tokenek automatikusan letöltődnek tranzakció nélkül is.

  Így elég csupán annyit tudod, hogy ha tartósan nincs internet a telefonodon, akkor előbb-utóbb nem fogsz tudni többet fizetni, amíg újra nem csatlakozol az internethez.

  Ilyen esetekben használd a plasztik bankkártyát, mert ott a tokenek a POS terminálon keresztül érkeznek, nincs szükség külön odafigyelésre.

  A készpénzfelvételhez inkább bankkártyát vigyél magaddal

  Azt vedd figyelembe még, hogy a mobiltelefonba digitalizált bankkártyát nem fogod tudni készpénzfelvételre használni, ha a bank nem engedélyezi és ugyanúgy nem tudsz vele fizetni az interneten sem, és a boltokban is csak ott, ahol érintéses fizetést elfogadnak. Szerencsére Magyarországon ma már majdnem mindegyik kártyaelfogadó terminál ilyen, és amelyik még nem, azt is ilyenre cserélik előbb-utóbb.

  Külföldön akadályba ütközhetsz a mobiloddal, a fizikai bankkártyádat tehát mindenképpen vidd magaddal!

  Ennyit érdemes tudni a mobilfizetés sajátosságairól a bankkártyás fizetéshez képest. Összességében, ha ezekkel a sajátosságokkal megbarátkozol, akkor a mobilodat is használhatod a bolti fizetésekre. A mobilfizetésnek általában nincs külön díja, tehát azért a digitális bankkártyáért sem kell külön éves díjat fizetned, a kártyás vásárlás pedig ingyenes szokott lenni szinte minden banknál.

  Vajon mekkora összegig van biztonságban a pénzed a bankban? Kiderül a következő fejezetből.

  Ha a bankra bízod a pénzed, nem vesztheted el

  Tartasz attól, hogy betöréskor ellopják a készpénzed? Vagy ha azzal mész beszerző körútra, akkor elveszítheted, eltulajdoníthatják? Ez ellen biztosan megvéd, ha a vállalkozásod pénzét a bankban tartod.

  A bankban egészen mást jelent a biztonság, mint a vállalkozásod székhelyén vagy otthonodban. Ami persze nem azt jelenti, hogy elengedheted a gyeplőket.

  De a bankban tartott pénzedre elsősorban akkor kell figyelned, ha az meghaladja a 100 000 eurót, vagyis nagyságrendileg a 40 millió forintot.

  Ebben az esetben a saját, 100 százalékos biztonságod szempontjából célszerű egy másik bankban tartanod a 100 000 eurónak megfelelő mennyiségű pénzed feletti összeget. Ennek pedig az oka a betétbiztosítás.

  Ijedt vállalkozó aki fél, hogy ellopták a pénzét

  Noha alapesetben egyáltalán nem kell számítanod a bankok csődbe menetelére, azért láttuk, hogy a korábbi, nem megfelelő bank általi betétkezelés vagy pénzügyi-gazdasági válság okozhatják egy-egy bank bedőlését. Bár azt is hozzá kell tennünk, az államok ilyenkor alapesetben sietnek kimenteni a nemzeti bankokat, és a nagy nemzetközi bankok amúgy is iszonyú tőkeerősek és állandó, szoros felügyelet alatt állnak azért, hogy mindent jól csináljanak.

  Az ördög azonban nem alszik alapon, a teljes biztonságod miatt azt tanácsoljuk, hogy egy bankban csak annyi pénzt tárolj, amennyit a betétbiztosítás teljesen megvéd.

  A katásoknál rugalmasabb a helyzet

  Katásként nem kötelező pénzforgalmi bankszámlát nyitnod, ezért egy banknál lakossági számlát használva nem leszel külön biztosítva vállalkozóként és magánemberként.

  Erre csak akkor van mód, ha egyéni vállalkozóként pénzforgalmi számlát nyitsz egyéni vállalkozóként vagy cégként, mert ebben az esetben a pénzforgalmi számla tulajdonosa igazából nem te vagy, hanem a vállalkozásod, illetve a cég, mint jogi személy, miközben a magánszámládon te magánszemélyként vagy a tulajdonosa a pénznek. Ezzel pedig elválik a két számlatulajdonos, vagyis a vállalkozás és a magánszemély, amire így külön-külön vonatkozik a 100 000 eurónyi betétbiztosítás egyetlen banknál is.

  De katás magánszemélyként lakossági bankszámlát használva csak 100 000 eurónak megfelelő összegig véd a betétbiztosítás egyetlen banknál, hiába van egy helyen a vállalkozásod pénze és a magánszemélyként megszerzett pénzed. Ilyen esetben mindenképpen azt javasoljuk, hogy a 100 000 euró feletti pénzed egy másik bankba vidd át, és így oszd meg a kockázatot.

  Természetesen, ha két számlád külön-külön tartozik a betétbiztosítás hatálya alá, de bármelyiknél eléri ezt az összeghatárt a számlán tartott pénzed összege, ez esetben is azt javasoljuk, hogy egy másik banknál folytasd a betétbiztosítás által nem védett összegrész számlán tartását, ahol így a betétbiztosítás folytatódik.

  Bármennyi banknál nyithatsz számlát, akkor is bankonként biztosítva leszel 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig, mind a pénzforgalmi bankszámlád, mind pedig a lakossági bankszámlád esetében.

  A készpénz bankszámládra eljutásának leggyorsabb módjáról lesz szó a következő fejezetben.

  Bármikor befizethetsz a bankszámládra

  Egy katás vállalkozónak, ha pörög az üzlete, még hétvégén is, de hétköznap biztosan adódhat olyan élethelyzete, hogy a kezében van a készpénz, mégsem tud vele rendezni valamilyen számlát vagy tartozást, mert azt csak bankkártyával vagy átutalással tehetné.

  Ebben az esetben célszerű befizetni a készpénzt a bankszámlára. Ezt a bankod bármelyik fiókjában megteheted, nem kell hozzá a számlavezető fiókodba elmenned, akkor is jóváírják a pénzt azonnal és ettől kezdve máris rendezheted a pénzügyi kötelezettségeidet anélkül, hogy találkoznod kéne a készpénz átadása érdekében vagy postára kéne adnod azt.

  Mindkettőnél gyorsabb az elektronikus átutalás belföldre, melyet az internetbankból vagy a bankod mobilalkalmazásából tudsz eljuttatni a címzetthez.

  Ennél is kényelmesebb az ATM-es befizetés

  Éjszaka vagy hétvégén azonban hogyan juttass készpénzben lévő pénzt a bankszámládra? Ma már erre is létezik megoldás, ez az azonnali jóváírást biztosító ATM-ek, melyek egyre jobban terjednek. Több országos nagybank is szépen halad ezek cseréjével a saját bankautomata-hálózatában. Ám mivel ez egy évekig tartó folyamat, ezért célszerű érdeklődnöd a bankodnál, hogy a vállalkozásod vagy az otthonod közelében hol találhatók ilyen ATM-ek.

  Katás vállalkozó ATM-be fizet be pénzt

  Ezek az ATM-ek éjjel, hétvégén és ünnepnapokon is elhozzák neked a bankolás teljes szabadságát, hiszen folyamatos azonnali befizetési lehetőséget biztosítanak számodra, továbbá a bankkártyád és ma már a belföldi átutalások is biztosítják az azonnaliságot.

  Ezeknek az ATM-eknek a legújabb változata már arra is képes, hogy a befizetett bankjegyeket is kiadja akkor, ha az előre feltöltött pénzmennyiség elfogyott, javítva ezzel a kiszolgálás minőségét. Főleg hétvégéken és fizetésnapok környékén, ünnepek körüli hosszú hétvégéken fordul elő gyakran, hogy az automaták egyszerűen kifogynak a pénzből, így nem - vagy csak korlátozottan, bizonyos címletekkel - tudnak kiszolgálni.

  Ezek az úgynevezett pénzvisszaforgatós ATM-ek képesek enyhíteni ezeken a zsúfolt időszakokon.

  Bankszámlanyitás karosszékből? A következőkben megmutatjuk, hogyan lehetséges ez.

  Távolról is nyithatsz bankszámlát

  Ma már olyan szabadságot engednek az uniós jogszabályok, amely alapján otthon ülve is teljes értékű bankszámlát nyithatsz anélkül, hogy bemennél a bankfiókba.

  Mivel a katás vállalkozók, és azon vállalkozó társaik, akik nem tartoznak az áfakörbe, lakossági bankszámlát is nyithatnak vállalkozásuk pénzügyeinek intézésére, célszerű mérlegelned bankszámlanyitás előtt, hogy élsz-e ezzel a lehetőséggel vállalkozóként is.

  Ha (egyéni) vállalkozói bankszámlát szeretnél nyitni, akkor érdeklődj a bankodnál, hogy ezt lehetővé teszi-e már, de igazából ezek a lehetőségek elsősorban a lakosság számára állnak rendelkezésre.

  Egy laptoppal, tablettel vagy okostelefonnal és az irataiddal felszerelkezve keresd fel a bankod honlapját és válaszd az online számlanyitást videóbankárral vagy szelfivel.

  A weblap végigvezet a kiválasztási folyamaton, majd a megfelelő ponton kapcsolja a videóbankárt, aki elvégzi a személyes azonosításod és ezen keresztül készül el az aláírásmintád is. A szükséges nyilatkozatokat elektronikusan írod alá.

  Ha minden sikerült, akkor a folyamat végén megnyílik a bankszámlád és két héten belül postán megkapod a bankkártyádat is.

  Szelfivel még egyszerűbb a számlanyitás

  A másik lehetőség, melynél egyáltalán nem kell bemenned a bankfiókba, az a fényképeddel történő önkiszolgáló szelfis bankszámlanyitás, melynél egyáltalán nem kell banki ügyintézővel beszélned a folyamat során, csupán a letöltött mobilapplikáció utasításait kell követned. Cserébe viszont nem nyílik meg azonnal a számla, csak miután a következő munkanapon a bank leellenőrizte a beküldött adatokat.

  Ha ezt a folyamatot választod, szükséged lesz:

  • egy NFC-s okostelefonra és
  • olyan új személyi igazolványra, mely 2016-tól lett kibocsátva

  Ezekben ugyanis már benne van a műanyagban az NFC chip, aminek az adatait ki tudja olvasni az NFC-s mobiltelefon, így a folyamatban biztosan hiteles és pontos adatok továbbítódnak a bankhoz.

  Ha még nincs ilyen telefonod vagy személyi igazolványod, és a bank felkészült rá, akkor ezek nélkül is elfogadja az igénylésed és némi korlátokkal megnyitja a számlád, de a korlátok feloldásához be kell menned egy bankfiókba személyes ügyfélazonosítás céljából. Erre a pénzmosási szabályok kötelezik a bankot. Szelfis számlanyitásra jelenleg még nem minden bank képes.

  Külföldre utalnál? Erről adunk pár hasznos információt a következő fejezetben.

  Vállalkozó otthonról telefonról indít utalást külföldre

  Külföldre pénzt küldeni ilyen egyszerű

  Ma már többféleképpen lehet pénzt küldeni külföldre. Ennek legegyszerűbb és az egyik legolcsóbb módja, ha a Wise segítségével küldöd, de egyszerűsége miatt jó erre a PayPal és a Revolut is. Ezekkel a mobilalkalmazásokkal - melyekkel egy külön fejezetben lejjebb írunk - valóban annyira egyszerű pénzt küldeni, mintha belföldre küldenéd, jószerivel csak a címzett bankszámlaszámára és nevére lesz szükséged.

  Előfordulhat azonban, hogy a hagyományos banki átutalási rendszert kell választanod, mert például a pénzt fogadó hiteles SWIFT igazolást kér arról, hogy elküldted a pénzt, vagy előfordulhat, hogy csak a hagyományos pénzforgalmi bankszámlát használhatod. Utóbbi ugyan működik a fintech megoldásokkal közösen is, de ekkor nem a SWIFT rendszeren keresztül megy át a pénz, így nem is fogsz tudni ilyen igazolást kapni.

  Ha nincs más választásod, mint a hagyományos banki rendszeren keresztül küldeni a pénzt, akkor először is mérlegeld, hogy nem lenne-e egyszerűbb euróban küldened a pénzt, mert akkor igénybe veheted az úgynevezett SEPA átutalást az Európai Unió területére, továbbá Izlandra, Liechtensteinbe és Norvégiába.

  Nyilván, ha nem ezekbe az országokba küldesz pénzt, akkor nem választhatod a SEPA átutalást, viszont ha igen, akkor csak euróban van lehetőséged ezt igénybe venni. (És ez viszont is igaz, a SEPA átutalás csak euróban érhető el.)

  Küldhetsz pénzt a fenti országokba más devizanemben is, de abból nem lesz SEPA átutalás.

  A SEPA átutalás fő előnye, hogy elektronikusan is átmegy az átutalás.

  Tehát indíthatod elektronikusan és ebben az esetben teljesen automatikusan meg is érkezik a pénz a címzett számlájára, emberi közreműködés nélkül, vagyis a lehető leggyorsabban, hiszen nem kell várni arra, míg valaki továbbküldi.

  A költsége is általában alacsony az ilyen utalásnak

  A SEPA átutalásnak van még egy előnye. Ez pedig a díjazása. Akár magánszámláról, akár céges számláról küldöd, nem lehet nagyobb a díja, mintha belföldre küldenél pénzt, egy másik bankba.

  A SEPA utalásnál nem választhatod azt, hogy csak te, vagy csak a címzett fizesse a banki díjat, ezért csak a megosztott díjviselés alkalmazható és nem szólhat sürgősségire sem az átutalás. Az azonban legkésőbb a következő munkanap végéig sürgősség nélkül is megérkezik a címzett számlájára.

  A SEPA átutalást természetesen leadhatod a bankfiókban vagy telefonon is, de ekkor emberi közreműködésre is szükség van, ami növeli a díjat és az átfutási időt. Ezért a legegyszerűbb, ha te magad állítod össze az utalást az internetbankban, esetleg ha megtehető, akkor mobilon.

  A SEPA átutalás sajátossága még, hogy a teljes küldött összegnek meg kell érkeznie a címzetthez, abból nem vonhat le díjat sem a küldő, sem a fogadó bank, hanem csak külön tételként teheti ezt meg. Ez azért jó, mert ilyenkor mindig látszik az eredeti összeg és ebből átszámolható a bank átváltási árfolyama, ha volt átváltás. (Ha ugyanis euró számláról euró számlára küldöd az eurót, akkor nyilván nincs semmilyen pénzváltás.)

  Ügyfél nagyítóval nézi a banki átutalás kisbetűs díjazását

  A sürgősségi átutalás drágább

  Ha viszont nem szeretnéd kivárni a következő munkanapot, amikorra a pénzed megérkezik a címzetthez, így sürgősségi átutalást kérsz, az mindenképpen hagyományos, SWIFT átutalásként megy el az Európai Unión belül is, miként az az átutalás is, amely nem euróban megy el. Az euró küldéshez viszont nem muszáj euró számlával rendelkezned, a lényeg, hogy az átutalást euróban küldd el, a bank majd átváltja az aktuális árfolyamon.

  Végül pár szót szólnánk a klasszikus devizaátutalásról, a SWIFT utalásról.

  Ezt csak akkor ajánljuk választani, ha tényleg nincs más megoldás a fentiek közül, mert ez a legbonyolultabb és egyben legdrágább devizaátutalás.

  A SWIFT utalást leadhatod banki ügyintézőnél vagy telefonon is, de ezekkel szemben nem élvez előnyt az internetbanki rögzítés, ugyanis mindenképpen emberi közreműködést igényel.

  A SWIFT átutalás a hagyományos nemzetközi pénzrendszeren keresztül küldött átutalás, ezért egy sor olyan adatra is szükség van hozzá, mely elsősorban a vállalatok nemzetközi utalásaihoz lett kitalálva, nem annyira a kisebb vállalkozásoknak, vagy a katásoknak. Ennek megfelelően megadhatod, hogy ki fizesse a jutalékot, te vagy a címzett, vagy mindketten a rátok eső részt fizetitek. Olyanra is van mód, hogy felárért cserébe gyorsabb átfutási idővel, akár még aznapi vagy másnapi - mármint következő munkanapi - jóváírási határidővel számolhatsz.

  A SWIFT átutalásról kérhetsz SWIFT igazolást is vagy banki igazolást e-mailben, postai levélben vagy faxon. Erre akkor lehet szükség, ha a partnered kéri ezt. Nem is feltétlenül a bizalmatlanság miatt, hiszen a pénz legkésőbb két munkanap múlva úgyis megérkezik, hanem azért, mert az igazolásért cserébe felgyorsítható annak az árunak küldése, vagy szolgáltatás nyújtása, amiért a pénzt küldted. A címzett ugyanis, látva, hogy a pénz elindult felé, tekintheti megérkezettnek is.

  A SWIFT utalásnál megadhatod, hogy milyen devizanemben fizetsz és milyenben küldöd a pénzt. Ez elsőre picit furcsának tűnik, de valójában arról van szó, hogy megszabhatod, hogy forintban vagy mondjuk dollárban fixálod a küldött pénzt. Vagyis lehet, hogy fix 100 000 forintot akarsz elküldeni, vagy fix 250 dollárt, így a bank az átváltás során a devizaváltás másik összegét az árfolyama alapján szabja meg.

  Olyat is beállíthatsz, hogy ha több számlád van, melyikre terheljék a devizaátutalás díját. Ennek az a magyarázata, hogy lehet, hogy a teljes számlaegyenleged átküldted, így nem maradna pénz az átutalás díjára, vagy azt egy másik devizanemű számláról kívánod kifizetni.

  A másik fél SWIFT kódjára szükséged lesz

  Amire biztosan szükséged lesz a SWIFT átutalásnál, az a másik fél SWIFT kódja, vagy ha az ilyennel nem rendelkezik, akkor az adott országban meglévő nemzeti számozás szerinti kód. Ilyen lehet a Fedwire, ABA number, CHIPS, Sortcode kód. Kelleni fog a címzett bankjának pontos neve és címe is, sőt, ha az átutalásba be kell vonni egy közvetítő bankot, akkor annak is kell a SWIFT kódja, a neve és a címe.

  A SWIFT kód egy nyolcjegyű vagy tizenegy jegyű betűkombináció.

  Ha 11 jegyű és a vége három X betű, akkor elég az első nyolc karaktert megadni, mert az X betűk nem hordoznak információt (azt jelentik, hogy nincs külön kódja a számlavezető fióknak). Akkor is megadhatod X betűk nélkül a SWIFT kódot, ha X betűkkel feltöltve kaptad meg azt. Egyes bankok erre fel is hívják a figyelmet.

  Természetesen az átutalás része a közlemény mező is, melyet szabadon megadhatsz. Nyilván itt a másik félnél a pénzt beazonosító információ közlése segít, például egy számlaszám, vagy az ügylet valamilyen azonosító adata.

  Mikor szükséges egy devizaszámla a vállalkozásodhoz? Erről értekezünk a következő fejezetben.

  Vállalkozó devizaszámla szerződést ír alá

  Szüksége van-e a vállalkozásodnak devizaszámlára?

  Igen, de csak akkor, ha gyakran üzletelsz devizában, netán abban kapnál rendszeres jóváírást is. Ekkor célszerű elkülöníteni a forintot és a devizát.

  Akkor is hasznos a devizaszámla, ha az árfolyam emelkedésére számítasz, így a vállalkozásodat némi anyagi előnyhöz juttathatod, ha a számításod bejön.

  Ha csak devizát kell utalnod, azt forintszámláról is megteheted, és a forintszámlára is automatikusan megérkeznek a devizában bejött pénzek, a bank mindkét esetben magától átvált a devizanemek között, ezt nem is kell külön kérned.

  Ha devizára van szükséged a vállalkozásodhoz, olvasd el a következő fejezetet!

  Devizát váltanál a vállalkozásodban?

  Ha szükséged van devizára, és a pénzed bankszámlán van, akkor a bankodnál át tudod váltani devizaárfolyamon, ami kedvezőbb, mint a készpénz átváltására használt valutaárfolyam. Ezt utána át tudod utalni a partnerednek, vagy ki tudod venni készpénzben, valutában.

  Ha a pénzt elutalod, akkor nem szükséges devizaszámlát nyitnod, hiszen utalhatsz úgy, hogy a pénzed forintban van, de te azt mondjuk euróban küldöd el külföldre. Ekkor a bankod átváltja majd a küldeni kívánt összeget, devizaárfolyamon.

  Ha a pénzed készpénzben van, és készpénzben szeretnél valutához jutni, abban az esetben azt tanácsoljuk, hogy nézd meg, a környékeden a bankokénál kedvezőbb árfolyamot kínálnak-e a valutaváltók. Ha igen, úgy célszerű a készpénzed egy valutaváltónál átváltani. A banknál a bankpénztári váltás valutaárfolyamon történik.

  A nagy összegű készpénzfelvételnek határozottan vannak buktatói. Erről lesz most szó.

  A nagy összegű készpénzfelvételt előre be kell jelenteni

  A bankfiókban biztonsági és készpénzlogisztikai okokból nem tárolnak egyszerre sok készpénzt. No meg azért sem, mert ennek szállítása, őrzése is sok pénzbe kerül. Éppen ezért, ha hozzá akarsz férni a számládon lévő pénzhez, akkor néhány millió forint felett - amely határ bankonként eltérhet -, ezt be kell jelenteni.

  Ekkor a bank gondoskodik a megfelelő pénz rendelkezésre állásáról a megbeszélt időpontra. Ezért viszont nemcsak a bankfióki készpénzfelvétel díját számítja fel, hanem egy külön díjat is, melyet - vagy melynek egy töredékét - akkor is beterheli a számládra, ha végül nem mész el érte, hiszen ez pénzbe került a bank számára is.

  A nagy összegű készpénz szállítása mindig kockázatos, ezért gondold át, hogy valóban készpénzben van-e szükséged rá, vagy esetleg át tudod utalni a partnerednek az internetbankon keresztül. Ekkor biztosan jóval kevesebb költségbe kerül, de ennek is lehet limitje. Érdeklődj utána a bankodnál!

  Az új pénzügyi világról ejtünk pár szót a következőkben.

  Fintech szolgáltató applikációját és kártyáját használja egy vállalkozó

  Használd vállalkozásodhoz a fintech cégek mobilappjait

  Ha a vállalkozásod pénzügyeiről van szó, akkor ma már nem merülnek ki a lehetőségek mindabban, amit a bankod kínál.

  Katás vállalkozóként ugyanúgy használhatsz mobilapplikációkat, mint a magánszemélyek, de ezek alkalmazását mindig beszéld meg a könyvelőddel, főképp akkor, ha olyan lakossági számlát használsz, ahol a magán-pénzügyeiddel keverednek a vállalkozásod pénzügyei is.

  Akár lakossági célra, de a vállalkozásod számára is ajánljuk a Revolutot. Ez egy olyan mobilalkalmazás, amely olyan szolgáltatásokat nyújt, amit a hazai bankok csak elvétve kínálnak és azt is csak külön-külön találod meg, egyben nem.

  Magyaroknak, magyar nyelven kínálják és regisztráció után igényelhetsz egy érintéses fizetésre is alkalmas bankkártyát, ami egy csekély összegbe kerül, de utána nem kell havi díjakat fizetned. A kártyát használhatod Google Wallettel vagy Apple Pay-jel is, így fizethetsz az NFC-képes mobiloddal a boltokban is.

  Az applikáció nagyon hasznos, ha külföldre kell utalnod, hiszen csak a magyarországi bankkártyáddal feltöltöd a Revolut kártyádat és máris küldheted a pénzt a partnerednek, akár ingyen is, akár devizában is, külföldre. A Revolut kártyával ingyenes készpénzfelvételekre is van mód, igaz, csak az öt számjegyű tartományban (forintban). Viszont ez az ingyenesség a világ bármely országában érvényes.

  Revoluton belül is azonnali az utalás

  Ha valamelyik üzleti partnerednek van Revolutja, akkor egymás között pillanatok alatt el tudjátok intézni a pénzügyeket, ráadásul összeghatár nélkül teljesen ingyen, legyen az bármelyik országban.

  A partnered - vagy fordított helyzetben te - ingyenes vagy kedvező árú átutalással tudod kivenni a pénzt a magyar bankszámládra. A Revolut kártyával is kiveheted, bár annak már a százezres tartományban olyan díja lehet, mintha magyar kártyával tennéd. A Revoluton belüli átutalással azonban biztosan olcsóbban kijössz, mintha a hazai bankoktól vennéd igénybe ezt a szolgáltatást.

  Revolut Business vállalkozásoknak

  A Revolutnak ráadásul van egy üzleti szolgáltatása, a Revolut Business is. Ez üzleti ügyfeleknek szól, melyet katásként is igénybe vehetsz. Ennek is van ingyenes változata, de ez nem annyira teljes értékű, mint a magánügyfeleknek nyújtott ingyenes szolgáltatás, a kettő közül tehát inkább a magánutas változatot javasoljuk.

  Havi díjért cserébe viszont többet kapsz annál, mint amit az ingyenes magánszámla nyújt, ráadásul több felhasználót is hozzárendelhetsz a számládhoz, így például a könyvelődet is, vagy azt, aki a bejövő jóváírásokat figyeli. A számla nemcsak a mobilodon, de internetbanki felületen - webböngészőben - is nyomon követhető.

  Revolut Business számlája egyébként bármilyen uniós vállalkozásnak vagy egyéni vállalkozónak is lehet, egyes iparágakban működő vállalkozásoknak azonban nem nyit számlát a Revolut, ezek elsősorban olyan iparágak, melyekbe katásként nem valószínű, hogy beletartozol (pl. fegyverkereskedelem, felnőtt tartalmak, ismerkedős portálok, szerencsejáték, használtautó-kereskedők vagy használt építőipari gépek kereskedői, egyes pénzügyi szolgáltatók).

  Az egészen biztos, hogy előnyöket könyvelhetsz el a Revolut megfelelő, rád szabva optimális használatával, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy tegyél egy próbát velük. Katásként pedig használd ki, hogy lakossági és üzleti regisztrációval is kipróbálhatod a Revolutot, válaszd a számodra előnyösebbet!

  Kiadáselemzés egy banktól? Ma már ilyen is van. A következőkben bemutatjuk, milyen ez.

  Vállalkozó átnézi a cége kiadásait, számláit

  A bankod könnyedén rendet tesz a vállalkozásod kiadásaiban

  Egész nap cseng a telefonod? Folyamatosan tárgyalsz? Állandóak a vevők az üzletekben? Saját magad szerzed be az áruidat, így a gyártás és értékesítés mellett már nincs időd leülni és áttekinteni a pénzügyeidet, csak úszol az árral? Azaz gyorsan kifizetsz minden bejövő számlát, nehogy elfelejtsd, és utána leadod a könyvelődnek, de magad nem látod át könnyen, hogy mire is mennek el a bevételeid?

  Ez egy eléggé gyakori probléma a kisebb vállalkozások, a katások és a mikrovállalkozások életében. Ha készpénzes forgalmad is van, arra külön analizáló program szükséges, hogy mit mire költöttél, de szerencsére a bankszámlád esetében pontosabban is láthatod, hogy mire ment el a bevételed.

  Minél több a bankszámlára érkező pénzed, annál teljesebb képet kaphatsz erről. Ez természetesen nem helyettesíti a mélyebb elemzést, de azt talán megcsinálja a könyvelőd, vagy erre esetleg nincs is szükséged, elég csak a nagy képet nézni.

  Erre szolgálnak a bankod mobilappjának kimutatásai, költségcsoportosításai.

  Mivel ez az útmutató katásoknak készült, meg kell említeni, hogy a bankok néha csak a magánügyfeleiknek fejlesztett mobilapplikációban képesek erre jelenleg. Ott sem mindegyik bank, de te használhatsz lakossági bankszámlát is, mivel nem tartozol az áfakörbe, így kihasználhatod ezeknek az applikációknak az előnyeit is.

  Ezért hasznos, ha minden tétel a bankszámlán megy keresztül

  Az applikációban a kiadásaid csoportosítása alapvetően a bankszámlán megjelenő tételekből áll, azonban a kiadásaid egy csoportjában, a bankkártyás fizetéseknél a bank pontosabban is meg tudja mondani, hogy mire költöttél.

  Erre az úgynevezett MCC kódból, azaz a Merchant Category Code-ból következtet, melyet a bankkártya terminál felszerelése során rögzítenek. Ezek a kódok besorolják az egyes kereskedési egységeket a profiljuk alapján, például élelmiszer, virágbolt, bútorbolt stb.

  A banki elemzés erre a kategorizálásra épül, s mivel ez csak a bankkártyás vásárlások során áll rendelkezésre, ezt az adatot a bank a többi kiadásodból, melyet átutalással, esetleg csoportos beszedéssel rendezel, már nem fogja tudni végrehajtani ezt az elemzést. De arra jók, hogy átlásd, pontosan mely üzletprofilokban mennyit költöttél. Erre még akár színes kördiagramokból is következtethetsz és összehasonlíthatod azt az előző hónappal vagy hónapokkal.

  Ennél még többet is tudnak segíteni a mobilbankok

  Sőt! Még olyan szolgáltatásokkal is találkozhatsz, hogy a banki számlatörténet tételeit megjegyzéssel látod el, amely megkönnyíti, hogy utólag, később is felismerd az adott költséget.

  Sőt, létezik olyan applikáció, mely arra is képes, hogy a bankkártyás vásárlás során kapott blokkot vagy számlát a mobiloddal le is fényképezd és így csatold az adott bankszámlatétel mellé.

  Ez arra jó, hogy így később akár tételesen is elemezhesd, a könyvelőd bevonása nélkül, hogy pontosan mire is ment el a vállalkozásod tárgyhavi bevétele.

  Érdemes odafigyelni a banki költségekre. Erről következzen pár gondolat.

  Katás vállalkozó meglepődve nézi, hogy milyen magas banki díjakat kell kifizetnie

  Figyelj oda, mennyit fizetsz a bankodnak!

  Elég nagy valószínűséggel állítjuk - hacsak nem optimalizáltad a banki költségeidet a BiztosDöntés.hu segítségével -, hogy létezik kedvezőbb díjú bankszámla ahhoz képest, amit most használsz.

  De te magad is tehetsz azért, hogy - még bankszámlaváltás nélkül is - lefaragj a banki költségeidből és kevesebb bevételt adj oda önként a bankodnak.

  Figyelj oda rá, hogy miért mennyit fizetsz! Elég nagy hiba szokott lenni, hogy ha valakinek nincs ingyenes készpénzfelvétele, mégis készpénzt vesz fel. Ez eléggé drága mulatság, úgyhogy első körben mindenképpen érdemes kérni ezt a törvény által biztosított ingyenes lehetőséget. Ez tényleg ingyenes, semmit nem kell érte fizetni.

  Ha kéred, figyelj oda arra, hogy betartsd az ingyenesség határait, ami havonta legfeljebb két alkalom, legfeljebb 150 000 forint erejéig. Amint bármelyik határt eléred, a másik is törlődik a hónap hátralévő részére.

  Továbbá amit lehet, fizess kártyával, az interneten is! A kártyás vásárlás mindig ingyenes vagy legalábbis nagyon olcsó, sokkal olcsóbb, mint a készpénzfelvétel. Sok pénzt meg lehet spórolni, ha odafigyelsz a banki költségekre, és az így megtakarított pénzed másra költöd.

  Díjemelés az infláció mértékével

  A bankok évente egyszer, az előző évi, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árindex (azaz az infláció) mértékével emelhetik a bankszámlával (hivatalos nevén fizetési számlával) kapcsolatos díjakat, jutalékokat, költségeket. Ezért ezzel az indokkal évente egyszer, tavasszal szoktak bankszámlával kapcsolatos díjakat emelni a hitelintézetek.

  Azonban tudnod kell, hogy egyéb okok is vezethetnek banki díjemeléshez. Ilyen például a jogi környezet változása, az adózási szabályok módosítása, vagy azoknak a szolgáltatásoknak a drágulása, melyet a bank maga is igénybe vesz.

  Ez a szabályozás csak a díjakra, jutalékokra, költségekre terjed ki, a kamatokra nem! Így a hitelkamatok akár ennél nagyobb mértékben is emelkedhetnek, illetve a hitelkamatok szintjére más tényezők is kihathatnak (például jegybanki alapkamat).

  Tudnod kell azt is, hogy az emelés csak egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Azonban mivel a bankoknak nincs túl nagy mozgásterük az általuk is elszenvedett infláció továbbhárítására, ezért jellemzően élni szoktak ezzel a lehetőséggel.

  Érdemes figyelned arra is, hogy a bankok a százalékos díjakat is emelik az infláció mértékével, pedig ott maga az infláció amúgy is növeli a banki bevételt, még változatlan százalék esetében is. Az ügyfelek ugyanis az infláció mértékével többet forgalmaznak, így változatlan százaléknál is érvényesül az infláció hatása.

  Hogyan válasszon bankkártyát egy katás? Eláruljuk a következő fejezetben.

  Ilyen bankkártyákat is választhatnak a katás vállalkozók

  Ilyen kártyát válassz, ha katás vagy!

  Katásként jelentős előnyben vagy más vállalkozókkal szemben, hiszen vállalkozásodhoz lakossági bankszámlát, így lakossági bankkártyát is választhatsz, mellyel ráadásul kihasználhatod a törvényi ingyenes készpénzfelvétel előnyeit, de általában a banktól is előnyben vagy a céges számlákhoz képest, mind szolgáltatásválasztékban, mind pedig díjazásban. Elég csak a banki mobilapplikációkra gondolni.

  Nincs olyan ok, amiért ne javasolnánk azt, hogy válaszd a lakossági bankszámlát és hozzá így a lakossági bankkártyát.

  A bankszámlához kínált bankkártyák közül bármelyik megfelel. Arra azonban érdemes figyelni, hogy elkülönüljön egymástól a céges és magánforgalmad, ezért a vállalkozásodhoz célszerű egy másik lakossági bankszámlát választanod és ahhoz egy kártyát igényelned. Így ugyan a vállalkozásodra külön nem tudod igényelni az ingyenes készpénzfelvételt, viszont az egyértelműen elkülöníthető magán és céges pénzed, pénzforgalmad kárpótol majd az ingyenes készpénzfelvétel elvesztése okozta bosszúságokért.

  Ha megkaptad a bankkártyádat a banktól, akkor azt máris használhatod a bolti vásárlásokra, készpénz-felvételekre és befizetésekre a bankod saját ATM-jeiben vagy más bankok ATM-jeiben, akár külföldön is, és az internetes vásárlásokra.

  Utóbbinál azonban egy kis kitételt kell tennünk

  Nagy valószínűséggel a bankodtól a legkedvezőbb árazással, vagy az esetleges bankszámlacsomag részeként egy elektronikus bankkártyát kaptál, amely csak elektronikus környezetben történő használatra alkalmas. A bolti fizetések során Magyarországon ez nem fog számodra korlátot jelenteni, mert az elfogadóhelyek már mind ilyenek.

  Az interneten azonban ütközhetsz korlátokba ott, ahol a kereskedő nem készült még fel az elektronikus kártyák (elsősorban a Maestro kártyatípus) elfogadására. Ez a helyzet elsősorban Európán kívül fordulhat elő, mert az Európai Unióban már megteremtették ennek feltételeit. De kivétel akár még Európában is lehet. Ilyen esetekben nem fogod tudni tehát az elektronikus bankkártyádat használni.

  Ez Magyarországon egyébként vélhetően szinte sehol nem okoz korlátot, ezért ha csak idehaza akarsz vele fizetni, akkor igazából nem érdemes lecserélni.

  De ha külföldi webshopokban is akarsz vele fizetni, elsősorban Európán kívül, akkor célszerű beszerezned egy dombornyomású kártyát a bankodtól, azzal biztosan nem lesz problémád a neten, bárhol jársz is a világban. Sőt, ezt megteheted a meglévő kártyád mellé is, ebben az esetben két kártyád kapcsolódik majd ugyanahhoz a számládhoz, az egyiket csak bolti vásárlásra, a másikat pedig csak az internetes vásárlásokra használhatod.

  Ennél van még jobb megoldás

  De ennél tudunk még jobbat! Létezik néhány olyan kártya Magyarországon, melyet kifejezetten a netes használatra fejlesztettek ki. Ezeket nem is lehet a boltokban vagy készpénzfelvételre használni, nincs rajtuk ugyanis mágnescsík vagy chip.

  Csak a rajta szereplő kártyaadatokat kell beírnod a webshop fizetési felületén, és gondoskodnod kell arról, hogy a kártya működjön. Van olyan megoldás ugyanis, mely egy külön számláról működik csak, ezért a vásárlás előtt erre a számlára egy átvezetéssel át kell tenned azt a pénzt, mely a vásárláshoz szükséges.

  Külföldi devizanemben történő fizetéshez erre érdemes a bankod deviza eladási árfolyamán kiszámolt összeghez mintegy 10 százalékkal többet rátenned, nehogy kevésnek bizonyuljon az összeg. Ekkor gyakorlatilag csak a vásárlás előtti időpillanatoktól kezdve a vásárlásig terjedő rövid időben van pénz a számlán, így a bank minden esetleges terhelési próbálkozást visszautasít.

  Bankkártya lopás internetes vásárlásoknál

  Egy másik módszer szerint az internetkártya limitje 1 forintra van állítva, melyet a vásárlás előtt neked kell felemelned, ami utána magától visszaáll 1 forintra, így megint csak nem használható egy esetleges visszaélés során.

  Végül egy harmadik megoldással egyszer használható kártyaszámot generálhatsz magadnak a vásárlás előtt, melyet valóban csak egyszer használhatsz, így az első használat után - vagyis amikor leghamarabb kitudódhat a kártyaszámod illetéktelenek előtt - nem terhelhető meg többé.

  Ezek bármelyikét használhatod, de ha ezek nem állnak rendelkezésre a kiszemelt bankodnál, használd internetes vásárlásra az elektronikus kártyát, esetleg igényelj erre a célra egy dombornyomottat. Ezekkel ma már gyakorlatilag ugyanolyan biztonsággal fizethetsz a neten, mint a kifejezetten erre a célra tervezett internetkártyákkal.

  Az internetes vásárlásról lesz szó a következő fejezetben.

  Új módszerekkel védik a pénzed a neten, ha kártyával fizetsz

  Ma már gyakori, hogy a mobilszámládat, vagy a vállalkozásod internetszámláját az interneten keresztül is kiegyenlítheted, bankkártyával. Ezzel megspórolhatod az átutalás díját, ráadásul azonnal felismeri a rendszer, hogy kifizetted a számlát.

  A bankkártyás számlakiegyenlítés során egy olyan felületre érkezel, ahol bekérik tőled a bankkártyád előlapján látható adatokat, valamint egy olyan adatot is, mely a kártya hátulján szerepel.

  Ez az úgynevezett CVC2 vagy CVV2 kód, mely az aláíráscsíkra van nyomtatva, sokszor a bankkártyaszám utolsó négy számjegyével együtt. De ebből is csak az utolsó három, különálló számjegyre van szükség. Ezt az adatot csak az interneten kell megadni, a CVV vagy CVC mezőkben. Sokszor egy kis grafikán mutatják is a fizetési felületek, hogy ilyenkor a kártya hátlapjáról kell leolvasni az adatot. Kifejezetten interneten használható kártyákon (melyeket internetkártyáknak is hívnak) ez a háromjegyű számsor a kártya előlapján is szerepelhet.

  A folyamat ezután valamilyen jelszó, kód vagy a mobilra érkezett jelzés alapján ujjlenyomatos hitelesítéssel folytatódik. Ezt hívjuk kétfaktoros ügyfélhitelesítésnek, melynek lényege, hogy háromféle (emberi tudás alapú, eszköz által kiadott vagy biometrikus módon végrehajtott) azonosítás során egy vásárlás során ebből kettőt kell alkalmazni.

  Általában, amit a bank felkínál, de kétfélét mindenképpen felkínál. Ilyen lehet egyfelől a banki mobilalkalmazáson keresztüli hitelesítés, ha lehet biometrikai azonosítóval, leggyakrabban ujjlenyomattal, másfelől a már évek óta alkalmazott SMS-ben érkező kód, kombinálva egy olyan kóddal, amit az ügyfél már korábban megkapott a banktól, vagy maga beállított az internetbankos felületen.

  Ezekkel lehet csak sikeresen befejezni az internetes vásárlást bankkártyával. Ezek - bár kissé bonyolultabbá teszik magát a vásárlás folyamatát - valójában azért lettek bevezetve, mert évtizedekig elég volt a kártya használata egy internetes vásárláshoz.

  Azaz ha valaki elvesztette a kártyáját, netán ellopták tőle azt, azon minden rajta volt, ami egy internetes vásárláshoz kellett.

  Ezt ma már nem lehet megcsinálni, hiszen a CVC/CVV kód mellett szükséges a kétfaktoros hitelesítés is, azaz még további két adat is.

  Fontos tudnod, hogy ez a szabályozás, tehát a kétfaktoros ügyfélhitelesítés csak az Európai Unión belül kötelező. Európán kívül, tehát az Egyesült Államokban vagy Kínában történő vásárláskor a webshop nem biztos, hogy ugyanezt az erős ellenőrzést végre fogja hajtani, valószínűleg megelégszik a CVC/CVV kód bekérésével. De az Európai Unión belül ma ez már kevés, a kétfaktoros ügyfélhitelesítésre is szükség van a sikeres internetes bankkártyás vásárláshoz.

  Jó tudnod ezt akkor is, ha webshopot indítottál és ahhoz kártyás fizetést biztosítasz.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  • Bankszámla termékváltozás összefoglalók

   2024-06-14 - Erste Bank - Visa betéti kártya digitalizációs akció

   5 000 Ft egyszeri díjkedvezményt kap az a 18 éven felüli ügyfél, aki Visa betéti kártyáját 2024.07.31-ig digitalizálja az Apple Payben, Google Payben, Xiaomi Payben vagy Garmin Payben és a digitalizált Visa kártyával legalább 5 alkalommal vásárol összesen 5 000 Ft összegben.
   A díjkedvezményt augusztus 31-ig kerül jóváírásra.
   Akció időtartalma: 2024.06.14. és 07.31. között.

   2024-06-10 - K&H Bank - K&H ifjúsági számlacsomaghoz utasbiztosítás

   A 2024.06.10-e után minden új K&H Mastercard betéti érintőkártyához, amely K&H ifjúsági számlacsomaghoz (18-26) kerül kibocsátásra új számlanyitás vagy K&H ifjúsági számlacsomagról (14-18) történő számlacsomagváltás esetén, a bankkártya első lejáratáig éves díjba épített utasbiztosítás kapcsolódik. A biztosítási fedezet új kártya igénylése esetén a bankkártya aktiválás vagy digitalizálás napját követő nap 0. órától kezdődik. A fedezet legkésőbb a kártya első lejáratával megszűnik, de a kártya első lejáratáig kibocsátott pótkártyákra érvényben marad, amennyiben azonban a Számlatulajdonos K&H okos plusz számlacsomagra vált, vagy kártyát költöztet a fedezet megszűnik.

   2024-06-03 - UniCredit Bank - Nyári extra akció a Diákszámla Zéróhoz

   A bank nyári extra számlanyitási akciót hirdet 2024.06.03-2024.08.31-ig. A számlanyitáskor járó 35 000 Ft-os jóváíráson felül, ha ebben az időszakban nyitja meg az ügyfél a számlát és teljesíti a fenti egyszeri 35 000 Ft-os jóváírás feltételeit, akkor egy játékban vehet részt, melyben, ha a feltett kérdésre helyesen válaszol, akkor nyerhet egy MASTERCARD x MOJO DYNAMITE BT fejhallgatót, melynek értéke 25 000 Ft. Összesen 450 db fejhallgató kerül kiosztásra, havonta 150 db.

   2024-06-02 - Erste Bank - Diákszámlákhoz YKRA x Erste övtáska ajándékba

   Ha 2024. június 1. és szeptember 30. között nyit Diákhitel számlát vagy Diákszámlát az ügyfél, akkor egy  Limitált kiadású YKRA x Erste övtáskát kap ajándékba, melynek értéke 24 000 Ft.

   2024-06-01 - Raiffeisen Bank - Mobil Banking szolgáltatási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.09.30-ig a Mobil Banking szolgáltatási akciót, melynek keretében az sms küldés díja 0 Ft, 40 ft helyett.

   2024-06-01 - OTP Bank - Lakossági Prémium számlacsomag megszűntetése

   A bank 2024. október 31-től kiveztei az igényelhető termékek közül az OTP Lakossági Prémium számlacsomagot.

   2024-05-31 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása, számlanyitási akció módosítása

   A bank 2024.05.31-07.31-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.31-07.31. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.31. és 2024.07.31. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.31-07.31-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.31-07.31-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap. Feltétele, hogy az ajánlott ügyfél a szerződéskötést követő 60 napon belül 3 sikeres bankkártyás vásárlást hajt végre és a szerződéskötést követő 60 napon belül letölti és aktiválja a Gránit eBank applikációt.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.31. és 2024.07.01. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel:
    - az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott (kivéve Gránit MOST Mastercard bankkártya), Gránit Neo Mastercard, Gránit Platinum vagy Gránit World Elit Metal bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
    - Gránit Kamat Plusz, Gránit Bajnok, Gránit Bajnok Plusz, Gránit Digitális, Gránit Digitális Plusz, Gránit Kapcsolat Plusz, Gránit Sztár, Gránit Osztálypénz és Gránit Diákszámla (26 év felett) bankszámlák esetén a számalnyitást követő 60 napon belül 5 darab bankkártyás vásárlást hajt végre, darabonként minimum 1 000 Ft értékben és legalább 150 000 Ft egyösszegű jóváírás érkezik a lakossági forint bankszámlájára.
    - A 150 000 Ft jóváírás nem feltétel a Gránit Diákszámla esetén ha az ügyfél még nem töltötte be a 26 évet és a Gránit Family Junior bankszámla esetén.

   2024-05-31 - Raiffeisen Bank - Yelloo számlanyitási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.06.28-ig meghosszabbítja a számlanyitási akcióját, melynek keretében 40 000 Ft értékű Alza kupont kap az új ügyfél aki az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a 18 év feletti ügyfél Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban nyitja meg a Yelloo számlát
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol július 26-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.

   2024-05-31 - CIB Bank - Új Welcome, ügyfélajánlási promóció

   A bank 2024.06.01-tól módosítja az ügyfélajánlási promócióját. Eddig egységesen 20-20 ezer Ft-ot kapott az ajánló és az ajánlott ügyfél is a megnyitott számlacsomagtól függetlenül. Júniustól az összeg a választott számlacsomagtól függ.

   A jóváírás feltétele minden számlacsomag esetében: a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO Start Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló 10 000 Ft jóváírást kap, az ajánlott ügyfél nem kap jóváírást. A jóváírás feltétele a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO FirstStep vagy CIB ECO ForYou Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. 

   CIB ECO vagy CIB ECO Plusz Bankszámlát vagy CIB Private Banking Magánszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. Ezen felül, ha az ajánlott ügyfél számlájára a számlanyitást követő első 3 hónapon belül 180 000 Ft jóváírás érkezik (akár több részletben), akkor az ajánló és az ajánlott ügyfél is további 10-10 000 Ft jóváírást kap.

   2024-05-31 - CIB Bank - ECO FORYOU tavaszi számlanyitási akció meghosszabbítása (JBL fejhallgató)

   A bank 2024. június 30-ig meghosszabbítja az alábbi akcióját:
   JBL Quantum 200 típusú fejhallgatót kap ajándékba az az új ügyfél, aki ECO FORYOU számlát nyit és az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számla mellé betéti kártyát igényel
   - a számlanyitást követő első 3 hónapban legalább 3 alkalommal vásárol a kártyával alkalmanként minimum 3 000 Ft értékben
   Ha 1 éven belül megszűnti a számlát, vissza kell fizetni az ajándék árát, melynek értéke 18 999 Ft.

   2024-05-10 - Raiffeisen Bank - Nyári számlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.13-09.02-ig, melynek keretében 50 000 Ft-ot jóváír azon új ügyfelek számláján, akik a számlanyitást követően legkésőbb 2024. május 31-ig legalább 5 db bankkártyás vásárlást teljesítenek darabonként minimum 1 000 Ft értékben, illetve hűségnyilatkozatot tesznek. Ha 1 éven belül megszűnik a számla, akkor köteles az ügyfél visszafizetni a banknak az összeget.
   A jóváírás legkésőbb 2024. június 14-ig érkezik meg. 
   Az akcióban az alábbi számlacsomagok vesznek részt:
   - lakossági bankszámlák közül a Díjnyertes, Aktivitás 3.0 és Kapcsolat számla,
   - premium bankszámlák: Premium Banking, Premium Banking Plus számla

   2024-05-08 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.05.08-05.30-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.08-05.30. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.08 és 2024.05.30. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.08-05.30-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.08-05.30-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.08. és 2024.05.30. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel: az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy GRÁNIT Platinum bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.

   2024-05-06 - OTP Bank - Junior bankszámlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.06-2024.07.31. Az a 16 és 24 év közötti személy, aki OTP Junior bankszámlát, vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel nyit az akció ideje alatt és hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
   A bankszámla szerződésnek legalább 2024. szeptember 13-ig érvényben kell lennie, és a promóció alatt nem lehet a számlán fizetési hátralék.
   A fenti feltételeknek megfelelő ügyfelek a Notebook.hu webshopjában vagy üzleteiben beváltható kupont kapnak, amelyet az OTP Kedvezményprogramon keresztül lehet aktiválni a számlanyitástól számított 16 napon belül.
   A kuponnal 25% kedvezmény érhető el, maximum 30 000 Ft értékben, amelyet egy alkalommal lehet felhasználni.

   2024-05-01 - Erste Bank - Díjak emelése

   2024.05.01-től az Erste Bank is megemelte a bankszámla és a bankkártya díjait a 2023-as év inflációjának megfelelő mértékkel.

   2024-04-29 - MBH Bank - Infláció követő díjemelés

   2024.04.30-ával a bank megemeli a számlacsomagok díjait, a 2023. éves fogyasztói árindex mértékével, azaz 17,60%-kal.


   2024-04-27 - Raiffeisen Bank - Yelloo online számlanyitási promóció folytatódik

   Folytatódik a Yelloo számla online igénylési akciója:
   Ha május 31-ig online nyitja meg ezt a számlát a 18 évét betöltött ügyfél, akkor 40 000 Ft értékű Alza kupont kap a banktól, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol június 28-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.
   Az Alza kupon december 31-ig váltható be.

   2024-04-15 - K&H Bank - Tavaszi számlanyitási akció

   A bank tavaszi számlanyitási akciót hirdet 2024.április 15. és június 16. között, melynek keretében 40 000 Ft jóváírást kap az új ügyfél a banktól, ha teljesíti az alábbi feltételeket:
   - a marketingcélú megkeresésekhez hozzájárul
   - a számlanyitást követő második hónap végéig minimum 150 000 Ft jóváírás érkezik a számlájára
   - a számlanyitást követő második hónap végéig a bankkártyával legalább 5 alkalommal vásárol, vásárlásonként minimum 1 000 Ft értékben
   - számlanyitást követő második hónap végéig a K&H mobilalkalmazásban kapcsolatba lép Kate pénzügyi asszisztenssel vagy a K&H mobilbankban legalább 2 aláírást igénylő tranzakciója van.

   Ha április 30-ig köt szerződést, akkor július 31-ig érkezik meg a jóváírás, ha május 1-31. között, akkor augusztus 31-ig, ha június 1-16. között, akkor pedig szeptember 30-ig.

   2024-04-15 - CIB Bank - Eco ForYou tavaszi számalnyitási akció

   JBL Quantum 200 típusú fejhallgatót kap ajándékba az az új ügyfél, aki május 31-ig új nyit ECO FORYOU számlát és az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számla mellé betéti kártyát igényel
   - a számlanyitást követő első 3 hónapban legalább 3 alkalommal vásárol a kártyával alkalmanként minimum 3 000 Ft értékben
   Ha 1 éven belül megszűnti a számlát, vissza kell fizetni az ajándék árát, melynek értéke 18 999 Ft.

   2024-04-11 - Erste Bank - Cseperedő díjcsomag bankkártya díj

   Ha 2024.04.02-2024.06.30. között Mastercard Diák kártyát igényel az ügyfél a Cseperedő Díjcsomaghoz, akkor a kibocsátási díj az akció keretében 0 Ft.

   2024-04-01 - Raiffeisen Bank - Bankszámla, bankkártya díjak emelkedése, akciók hosszabbítása

   A bank 2024.04.01-től megemeli a bankszámlák és a bankkártyák díjtételeit a 2023-as évi infláció mértékével, azaz 17,6%-al.
   Meghosszabbításra kerül a Raiffeisen Online számla érvényességi ideje 2026.02.28-ig.
   Illetve meghosszabbításra kerülnek az alábbi akciók:
   - Verticard első kibocsátási díja akció a Díjnyertes, Aktivitás 3.0, Online, Yelloo, Mindennapok 2.0, Bázis 2.0 számláknál visszavonásig, de legkésőbb 2024.12.31-ig
   - Verticard első éves kártyadíjára vonatkozó akció a Díjnyertes és Yelloo számlánál visszavonásig, de legkésőbb 2024.12.31-ig

   2024-04-01 - Erste Bank - Online igényelhető számlacsomagok bővítése, akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.04.01-től bővíti az online igényelhető számlacsomagjainak körét. Ezentúl az online nyitási folyamatban az alábbi díjcsomagok is elérhetőek:
   - Felnőtt EgySzámla jövedelem feltétellel és bankkártya kedvezménnyel,
   - Felnőtt EgySzámla tranzakció feltétellel és eseti utalási kedvezménnyel.

   Az alábbi akciókat meghosszabbítja a bank június 30-ig:
   - Online számlanyitási akció, melynek keretében 40 000 Ft jóváírást kap a banktól az új ügyfél, ha még nem volt Erstés bankszámlája és most online nyit egyet internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül és bankkártyát is igényel. 
   A jóváírás összege is nőtt, eddig 30 000 Ft volt.
   - Cseperedő számlanyitási akció: Ha június 30-ig történik a bankszámlanyitás és a Cseperedő bankszámlára havonta legalább 2 000 Ft érkezik, akkor a bank az első 12 hónap alatt legfeljebb 6 alkalommal 2 000 Ft díjkedvezményt ad.

   2024-04-01 - MagNet Bank - Infláció miatti díjemelés

   A bank megemeli a díjait 2024.04.01-től a 2023-as évre vonatkozó infláció mértékével, azaz 17,6 %-al.

   2024.04.01-től elérhető már a Magnet Banknál is a fizetési kérelem szolgáltatás.

   2024-03-30 - UniCredit Bank - Bankszámla és bankkártya díjak emelése, akciók hosszabbítása

   A bank 2024.04.01-től megemeli a bankkártya és a bankszámla díjakat a 2023-as évi infláció mértékével.
   2024.09.30-ig meghosszabbítja az alábbi akciókat:
   - Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomag számlanyitási akció keretében 35 000 Ft egyszeri jóváírás jár
   - Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomagnál online számlanyitás keretében jóváírja a bank az első 6 havi számlavezetési díjat
   - Ikon Plusz számlacsomag igénylése esetén az első 4 készpénzfelvét Unicredit ATM-ben ingyenes
   - Diákszámla Zéró számlacsomag számlanyitási akció keretében 35 000 Ft egyszeri jóváírás jár

   2024-03-29 - CIB Bank - Bankkártya díjak emelése, akció hosszabbítás

   A bank 2024.04.01-től megemeli a bankkártyák díjait a 2023-as infláció mértékével.
   Az ECO számlákra vonatkozó akciót, mely szerint az első éves kártyadíj elengedésre kerül, meghosszabbítja 2024.12.31-ig.

   2024-03-27 - CIB Bank - Díjak emelése, akciók meghosszabbítása

   A bank megemeli 2024.04.01-től a bankszámlák díjait a 2023-as évre közzétett éves fogyasztói árindexre hivatkozva. Viszont a 17,6% helyett csak 9,9%-os emelést érvényesít.
   Ezen kívül az ECO számláknál meghosszabbítja 2024.12.31-ig az átutalási (20 000 ft alatt ingyenes) és sms díj akciókat.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu