Bankszámla kalkulátor 2024 diákoknak

Sok bank kínál kedvezményes diákszámlát, amely helyett nem érdemes felnőtt bankszámlát választani. Használd ki az elérhető kedvezményeket és válaszd a legjobb bankszámlát a kalkulátorban.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Ma már könnyű diákszámlát választani, hiszen bankonként általában csak egy ilyen számla van.

Személyre szabottan találhatod meg a neked legmegfelelőbb bankszámlát, hiszen a kalkulátorban megadhatod a bankszámla használati szokásaidat. Beállíthatod az átutalásokat, a csoportos beszedéseket (ezeket a lakásbérletedben használhatod ki számlafizetőként) és a készpénzfelvételi szokásaidat.

Érdemes kihasználnod a törvényi, 150 000 forintos ATM készpénzfelvételi kedvezményt. Éppen ezért alapesetben számolunk ezzel a kedvezménnyel, használd ki te is a hétköznapokban!

Mobilon intéznél mindent? Ez ma már természetes, ezért szűrhetsz mobilos képességekre a bankod mobilapplikációja tekintetében.

Bár a diákszámlák minden banknál olcsóbbak, de még ma is léteznek olyan diákoknak kínált bankszámla konstrukciók, ahol egy-egy tranzakció, vagy maga a bankkártya éves díja nagyon drága.

Kalkulátorunkkal segítünk kiválasztani a legkedvezőbb diákszámla konstrukciókat!

Vannak olyan bankszámlák is, amelyeknél a feltételek teljesítése esetén jóváírást kapsz a bankodtól. Ezek a jóváírások általában jelentősek, elérhetik a 30 000 forintot, vagy még magasabb összeget is.

Homa Péter • frissítve 2024. július 10. • promóció
Bezár
Havonta számlára érkező összeg:
Életkor:
Átlagos költéssel és banki utalás nélkül kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Junior számla
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 0 Ft
   Számlanyitási akció 20 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Family Junior Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 0 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Csak olyan szülő nyithat gyermekének ilyen számlát, akinek van a Gránitnál saját számlája
  • Egyszámla Díjcsomag - korlátlan NetBank utalási kedvezménnyel
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 224 Ft Kezdetben 337 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • YKRA x Erste övtáskát kapsz ajándékba
  • ECO FirstStep bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 544 Ft Kezdetben 272 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Diákszámla Zéró
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 634 Ft Kezdetben 401 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Legyen Tiéd a MOJO fejhallgatók egyike!
  • MBH Diák Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 930 Ft Kezdetben 0 Ft
   Számlanyitási akció 30 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók bankszámláit is!

  Másféle bankszámlák érdekelnek?

  Gyakori kérdések a bankszámla kalkulátorról

  • Hogyan épül fel a bankok 5 csillagos, Mobilbanki ügyintézés értékelése a bankszámla kalkulátorban?

   Szerintünk egy bankszámlánál, ahol a bank mobilappját akár naponta használod, fontosabb, hogy miket tudsz mobilról elintézni, mint az, hogy mennyibe kerül a számla havonta. A részletes leírást itt találod.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hogyan számol a bankszámla kalkulátor?

   A bankszámla kalkulátor a beállított jövedelemhez viszonyítva, abból az átutalások és a bankkártya használata között automatikusan elosztott összegű és darabszámú tranzakciókra megadott, változó bankköltségeket számolja ki, melyhez hozzáadja a használattól független díjakat is.

   A kalkulátor csak a benne beállítható tranzakciók díjaival és az általános havi bankköltségekkel, továbbá a bankkártyák használati díjaival és éves költségeivel számol.

   Feltételeztük, hogy a számlaegyenleged nem csökken 10 000 Ft alá sohasem (egyes bankok ilyenkor extra díjat számolhatnak fel, amivel nem számolunk).

   A kínálatban nem mutatjuk azokat a speciális bankszámlacsomagokat, bankkártyákat és kedvezményes lehetőségeket, amelyek egyes foglalkozásokhoz köthetőek (pl. ügyvéd, orvos), valamint a speciális, meghatározott cégek munkáltatóinak készült csomagokat sem.

   Nem jelennek meg azok a bankszámlák sem, melyek egy másik banki termék igényléséhez kapcsoltak (például megtakarítási vagy hiteltermék) és nem láthatók a kizárólag privát banki ügyfelek számára elérhető konstrukciók sem.

   A mobilbank havi díjával is számolunk azoknál a bankoknál, ahol ilyet felszámítanak.

   A bankszámla kalkulátor automatikusan számol a törvény által biztosított, havonta összesen 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvétellel, mely forintban, belföldön, ATM-ből (vagy 2025. január 1-től postán is) érvényesíthető összesen legfeljebb havi két alkalommal.

   Ha nem szeretnéd ezt a kedvezményt látni a költségekben, abban az esetben pipáld be, hogy nem kéred a törvény által biztosított havi 2 ingyenes készpénzfelvételt. Ezt a beállítási lehetőséget a Részletes kalkuláció gombbal érheted el a kalkulátor tetején lévő szürke mezőben.

   Ha viszont élsz a kedvezménnyel, de több készpénzfelvételt írsz be, mint havi 150 000 forint, akkor a kalkulátor úgy számol a kedvezménnyel, hogy a 150 000 forintra eső díj ingyenes legyen.

   Az SMS-ek, push üzenetek díjának felszámolását illetően alapértelmezetten úgy számolunk, hogy nem kérsz hagyományos SMS-t a tranzakciókról, hanem a mobilapplikáción keresztüli, általában ingyenes push üzeneteket használod. Tapasztalatunk szerint, ha aktívan használod a számlád, akkor a hagyományos SMS-ek feleslegesek és nagyon drágák, hiszen a mobilbankod is küldhet ingyenes push üzeneteket a tranzakciókról, illetve az egyenlegedet is bármikor ellenőrizheted a mobilodon. Azoknál a bankoknál viszont, ahol a push üzenetért díjat számít fel a bank, nem számolunk vele. Ez azt jelenti, hogy alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy nem fogsz előfizetni sem az SMS, sem pedig a push üzenet szolgáltatásra, de ahol ingyen elérhető, ott a push üzeneteket be fogod kapcsolni.

   Bankkártyáknál úgy számolunk, hogy ahol több lehetőség is rendelkezésre áll, a legolcsóbb első éves díjú bankkártyát párosítjuk a bankszámlához és a továbbiakban is ezzel számolunk. Ahogy a kalkulátor nem számol az esetleges számlacsomag-váltási és számlazárási díjakkal, úgy nem számol a kártyaváltás költségeivel sem.

   A kezdeti és későbbi költségként a beállított tranzakcióktól függő és az azoktól független banki költségeket összeadva, együttesen számolunk. A kezdeti költség ezek első két évben felmerülő összes - tehát egyszeri, éves és havi - költségének egy hónapra eső része, a későbbi költség a harmadik évtől számított éves költség egy hónapra eső része.

   Mindkét esetben havi költséget látsz tehát, mely egy átlagos költség, vagyis nem pontosan ennyit fogsz fizetni minden hónapban, de hosszabb távon az összes banki költséged várhatóan ennyi lesz.

   Az akciós díjakkal számolunk. Éppen ezért különböztetünk meg kezdeti és későbbi költséget, hiszen a bankok szeretnek olyan akciókkal magukhoz csalogatni új ügyfeleket, amelyekkel kezdetben valamilyen kedvezményt adnak. Ha egy akció határidős (akár a kezdeti néhány hónapban, akár egy meghatározott dátumig), akkor azzal csak a határidőig számolunk.

   Azokat az akciókat azonban, melyeknek nincs lejárati határideje, véglegesnek tekintjük, mert az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma óta a bankok sokszor tartósan élnek ezzel. Az itt feltüntetett nem akciós díjakkal csak akkor számolunk, ha a bank visszavonja a kedvezményt vagy határidőt állít be rá. Vannak olyan akciók is, melyeket sok-sok év óta folyamatosan hosszabbít a bank (tipikusan ilyenek lehetnek például a mobilapplikáció vagy a netbank havi előfizetései, vagy egy olyan díjkülönbség elengedése, mely jelentősen megnövelné a díjat, például a számlád bizonyos pénzforgalma arányában). Ezekkel úgy számolunk, hogy azt feltételezzük, az amúgy is régóta, folyamatosan meghosszabbított akciók továbbra is meg lesznek hosszabbítva. Amennyiben ettől eltérő helyzet áll elő, ott számolunk a változással.

   Az inflációval nem számol a bankszámla kalkulátor, mert ennek áthárítása csak lehetőség és nem kötelező a bankok számára. Egyes konstrukciókban a bankok bizonyos díjakat nem is emelnek az inflációval arányosan. Ezért a későbbi költséget is mai költségek szerint számolja a kalkulátor. Ráadásul mivel nem tudjuk, hogy a következő évek inflációja mennyi lesz, így ha akarnánk sem tudnánk számolni vele.

   Ha hó közben nyitod meg a számlát, akkor az egyszerűség érdekében nem térünk ki a tört hónapokra, így mindig a hónap legelső napjától számoljuk a költségeket. Ez azt jelenti, hogy te +/- 15 napos eltéréssel fizeted a kalkulátor által kiszámolt díjakat.

   A kalkulátor nem számol azzal, hogy ha bankfiókban adsz le megbízást. A BiztosDöntés.hu szellemisége középpontjában a tudatos ügyfelek állnak, hiszen tőlük várható leginkább, hogy felkeresnek egy bankszámla kalkulátort és ez alapján döntenek a banki konstrukciók között. Ezért feltételezzük, hogy aki az interneten választ ki egy bankszámlát, az az internetet választja akkor is, ha a bankszámláját használja.

   Ezért a kalkulátor csak olyan megbízásokkal számol, melyek okostelefonos mobilalkalmazással vagy webes internetbank applikációval lebonyolíthatók. Ha a két díj eltér, akkor a mobilalkalmazás díjával számol a kalkulátor. Továbbá azt se felejtsd el, hogy az átutalásoknál csak ezekre jár pénzügyi tranzakciós illeték-mentesség, méghozzá tranzakciónként 20 000 forintig.

   A pénzügyi tranzakciós illetékkel ugyanúgy számol a kalkulátor, ahogy azzal az ide vonatkozó jogszabály szerint a bankok is. Tehát a készpénzes tranzakciók költségében benne van a 0,6 százalékos illeték, a nem készpénzeseknél a 0,3 százalékos, de legfeljebb 10 000 forint értékű illeték.

   A lakossági, egyben internetbankból vagy mobilalkalmazásból indított, 20 000 forint alatti átutalások esetén nincs illeték a rendelet szerint. A bankkártyáknál pedig a 800 forintos éves átalány-illeték van, érintéses fizetésre alkalmas bankkártyáknál pedig az 500 forintos éves átalány-illetéket határoz meg jogalkotó (de ez inkább a bankoknak szól. ők döntik el, hogy ezt hogy veszik figyelembe a díjaik kialakításakor).

   Minden díjjal ugyanúgy számolunk, mintha bemennél a bankfiókba és megkérdeznéd az ügyintézőt. Illetve ha valamilyen számlacsomagnál kedvezőbb díjakban, vagy több visszatérítésben, akcióban részesülsz, ha online igényled vagy nyitod meg, akkor automatikusan ezzel számolunk.

   A bankszámla kalkulátor által mutatott kezdeti és későbbi havi költségben nem számolunk ezekkel a ritka díjakkal, még akkor sem, ha esetleg felmerül ilyen: netbanki belépési SMS, infláció miatti drágulás, rendszeres átutalás egyszeri díja a beállításkor. Utóbbi esetben is alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy mindent mobilalkalmazással intézel.

   Nem számolunk olyan bankszámlákkal sem, melyeknek 3 000 forintnál drágább a számlavezetési díja. Nyugdíjas számlák sem szerepelnek a kalkulátorban, hiszen ezeknél vannak kedvezőbb általános felnőtt bankszámlák. A diákszámlákkal viszont számolunk.

   Beállíthatod a jövedelmednek megfelelő költési szokásokat a kalkulátor tetején lévő szürke sávban látható Részletes kalkuláció gomb megnyomásával a lenyíló ablakban.

   Az átírt jövedelemmel - ezerforintos lépcsőkben - arányosan változik a különféle havi tranzakciók száma és összege, melyek arányát a BiztosDöntés.hu szakértő csapata állította be, azonban ezt bármikor szabadon felülírhatod.

   A kalkulátor úgy van beállítva, hogy 50 000 forinttól felfelé nem „költi el” tranzakciókra a teljes jövedelmet, hanem egyre nagyobb arányú megtakarítással számol. Ez természetesen szintén felülírható.

   Bejelölhető az is, hogy a kalkulátor - az átláthatóság érdekében - minden banktól több bankszámlát mutasson meg. Alapértelmezetten minden banktól csak egy számlát mutatunk meg, azt ami az adott sorrendezés alapján a legelőnyösebb.

   Az így beállított adatokkal a kalkulátor sorba rendezi a bankszámlákat.

   A kalkulátorban megváltoztathatod a bankszámlák sorrendjét. A leggyakrabban a havi összköltség alapján választanak az érdeklődők a találatok közül, ezért ez a sorrend az alapértelmezett. De beállíthatsz a mobilbanki ügyintézés szerinti, vagy bankfiókok száma szerinti sorrendet is. A kiválasztott szűrés alapján rendezett legkedvezőbb konstrukciókat a találati lista tetején találod. A lista csak a most igényelhető bankszámlákat tartalmazza.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a katásoknak?

   A katások, pontosabban minden olyan vállalkozó, aki nem tartozik az áfakörbe, nem kötelezett vállalkozói számla, azaz úgynevezett pénzforgalmi számla nyitására.

   Ez azt jelenti, hogy használhatnak magánszemélyeknek szóló bankszámlákat is, melyek jóval olcsóbbak. Ezért a BiztosDöntés.hu ennek a vállalkozói körnek a lakossági bankszámlákat javasolja.

   Csak két példa, hogy miért is érdemes a lakossági bankszámlát választani az áfakör-mentes vállalkozóknak: 20 000 forintig illetékmentes az internetbankos vagy mobilapplikációs átutalás, továbbá csak ezekre a számlákra kérhető a 150 000 forintos ingyenes ATM-készpénzfelvétel is.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a diákoknak?

   A diákok sokkal előnyösebb díjakkal bankolhatnak, mint a felnőttek, így diákok számára olyan bankszámlákat jelenít meg a kalkulátor, melyek kedvezőbbek a felnőttekénél.

   A diákszámlák akár már 7 éves kortól elérhetőek és céljuk, hogy a bank már korán magához kötheti az ügyfelet, aki náluk maradva majd lakáshitelt, netán személyi kölcsönt vesz fel. Ezért cserébe fiatal korban akár veszteséggel vagy önköltségen kínálnak bankszámlavezetést, a BiztosDöntés.hu megmutatja neked ezeket a bankszámlákat.

  • Milyen információk szerepelnek a Számlanyitási akció feliratú dobozban a találatoknál?

   Ha egy bankszámlán olyan, új ügyfeleknek szóló bankszámlanyitási akció van éppen érvényben, amely bizonyos feltételek teljesítése esetén pénzjóváírást vagy valamilyen ajándékot, nyereményjátékot ígér, akkor annak a fix összegét, illetve ha az változó összeg vagy nyereményjáték, akkor annak legmagasabb összegét tüntetjük itt fel.

   Mellette olvashatod azt az információt is, hogy a pénz jóváírás, valamilyen tárgyi ajándék vagy nyereményjáték. Tárgyi ajándék esetén annak árát az Árukereső.hu oldalon nyilvánosan beszerezhető új, legolcsóbb beszerzési ár alapján tüntetjük fel, 1 000 forintra kerekítve, hogy ezzel az ajándék értékét megbecsülhesd.

   A dobozra kattintva kinyílnak a részletek, ahol megismerheted a pénzhez jutás feltételeit. Ebben a dobozban nem szerepeltetünk semmilyen ügyfélajánlási akció alapján megszerezhető pénzt, csak olyat, amely alanyi jogon, a számlanyitásért jár. Sorba is rendezheted a találatokat ez alapján az összeg alapján, amit ez a doboz tartalmaz.

  • Minden bankszámla benne van a kalkulátorban, ami elérhető a számomra?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető bankszámlák, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek vannak bankszámlái:

   - CIB számlacsomagok: A CIB Banknak jó digitális szolgáltatásai vannak, mobilapplikációjuk egyedi szolgáltatásokat is kínál. Ilyen például az internetkártya generálása, de nagyon könnyen elérhető, egyszerű megtakarítási szolgáltatást is nyújt, a bankkártya használhatósága pedig lekorlátozható a biztonságos országokra.

   - Erste számlacsomagok: Az Erste Bank többféle számlacsomagot is kínál, korlátlan ATM készpénzfelvételi csomaggal is (ahol csak az illetéket kell megfizetni, banki díjat nem). Bankkártyás kedvezményprogramot üzemeltet, mobilapplikációja pedig olyan korszerű szolgáltatásokat nyújt, mint például a tranzakciók tag-elhetősége vagy a lefényképezett blokk eltárolása a tranzakcióhoz.

   - Gránit számlacsomagok: A Gránit Banknál mindent el tudsz intézni személyes felkeresés nélkül. Különösen erősek a digitális szolgáltatásokban, számlacsomagjaik között pedig ingyenes és feltétel nélkül ingyenes számlavezetés, sőt, ingyenes belföldi átutalási lehetőség is megtalálható.

   - K&H számlacsomagok: A K&H Bank a legnagyobb szereplők egyike a hazai piacon. Digitális szolgáltatásaiban régóta élenjáró - mobilapplikációja képes a közlekedési mobiljegyek megvásárlására és eltárolására -, kínálatában ingyenes számlavezetés is elérhető, ha a jóváírási és a megtakarítási feltétel egyszerre teljesül.

   - MagNet számlacsomagok: A MagNet Banknak kevés fiókja van, ennek ellenére olyan szolgáltatásokat kínál, melyet mások nem. Például ilyen a bankkártyás vásárlások felkerekítését megtakarító Apránként Megtakarítási Program, vagy a nyilatkozat nélkül is érvényes ingyenes készpénzfelvétel.

   - MBH számlacsomagok: Az MKB és a Takarékbank, valamint a korábbi Budapest Bank egyesülése nyomán létrejött MBH Bank az ország egyik vezető bankja, élenjáró digitális szolgáltatásokkal. Jelenleg mobilapplikációjában elsőként üzemeltet digitális asszisztenst.

   - OTP számlacsomagok: Az OTP Bank a legnagyobb hazai piaci szereplő, a legtöbb hazai ATM-et üzemelteti és a második legtöbb bankfiókot. Kínálatában olyan számlacsomagok találhatók, ahol modulárisan választhatók a - bizonyos korlátokon belül - átalánydíjas bankolási lehetőségek.

   - Raiffeisen számlacsomagok: A Raiffeisen Bank kínálatában olyan számlacsomag is megtalálható, ahol nem a bejövő jóváírással, hanem a számláról történt költésekkel érhető el az ingyenes számlavezetés. Mobilappjában kezeli a csoportos beszedést, ami ritkaság, továbbá átlátható módon képes csoportosítani a költségeket és a bevételeket.

   - UniCredit számlacsomagok: A lakossági - nem prémium - ügyfélszegmensben az UniCredit Bank tesz lehetővé szinte egyedül teljesen ingyenes átutalási lehetőséget Magyarországon. Mobilapplikációjával bankkártya nélküli készpénzfelvétel is lehetséges az UniCredit mintegy 100 belföldi automatájából.

  • Milyen sűrűn frissül a bankszámla kalkulátor adatbázisa?

   A BiztosDöntés.hu kalkulátorát minden munkanap frissítjük az esetleges változásokkal. A mobilalkalmazások változásait, fejlesztéseit hetente frissítjük a kalkulátorban.

  • Mi történik, ha igényelek egy bankszámlát a BiztosDöntés.hu-n?

   Ha rákattintasz egy bankszámla találatra, akkor átirányítunk a bank honlapjára, ha az adott bankkal van megállapodásunk. Ott a legtöbb esetben megadhatod az adataidat, hogy visszahívást kérj.

   Ilyenkor általában a következő munkanapon a megadott elérhetőségeiden felkeresnek a kiválasztott bank ügyintézői, egyeztetik a személyes adataidat és felvilágosítanak, hogyan tudod a legegyszerűbben megnyitni az új bankszámládat.

   Egyre több olyan bank is van, ahol videóhívással vagy szelfis számlanyitással is meg tudod nyitni az új bankszámládat. Ezekről a bankok tájékoztatnak a weboldalukon.

  • Mennyivel kerül többe, ha rajtatok keresztül igényelek bankszámlát ahhoz képest, mintha magam mennék a bankhoz?

   Semennyivel.

   Magyarországon jogszabály rendelkezik arról, hogy a pénzügyi szolgáltatásért közvetítők nem kérhetnek pénzt az ügyféltől. A BiztosDöntés.hu-n pontosan ugyanannyiért igényelheted meg bármely bankszámlát, mintha személyesen te magad tennéd a kiválasztott banknál.

   Számunkra semmit nem kell fizetned, beleértve azt is, hogy a bankon keresztül sem.

   Ha segítettünk neked egy pénzügyi döntésben, és cserébe segítenéd a BiztosDöntés további működését, akkor igényeld meg az adott konstrukciót rajtunk keresztül, amiért bizonyos bankoktól reklámozási díjat kapunk. Ezzel segítheted a fennmaradásunkat, továbbá, hogy törekvéseinkkel összhangban a jövőben még jobb ajánlatokat mutathassunk neked.

  • Minden bankszámla-konstrukciót meg tudok igényelni?

   Sajnos nem.

   Bár törekszünk arra, hogy minél több - és legfőképpen minél kedvezőbb - konstrukciót is megjelenítsünk neked, ezek közül megigényelni csak azt a konstrukciót lehet, amelyekre a BiztosDöntés.hu szerződött az adott bankkal vagy annak ügynökségével. Azon dolgozunk, hogy ezt a kört folyamatosan bővítsük, és az összes elérhető számlacsomagot megigényelhesd a BiztosDöntés.hu-n is.

  • Hogyan és mennyi idő alatt történik egy bankszámlanyitás? Milyen dokumentum kell hozzá?

   A bankszámla megnyitása videobankon, szelfivel vagy bankfiókban történhet. A videobankos és a bankfiókos számla általában a nyitási folyamat végén megnyílik és használható, a szelfis számlanyitásnál, mivel az egy offline folyamat, általában egy banki (munka)napot kell várni.

   Mindhárom esetben ellenőrzik az okmányokat, akár a számlanyitás után is, és zárolják a számlát, ha probléma merül fel. A bankszámlanyitáshoz személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges, nem kell más dokumentumot magaddal vinni hozzá.

  • Van más olyan bankszámla kalkulátor ahol ellenőrizni tudom a díjakat vagy amit bizalommal ajánlotok?

   Igen, a Magyar Nemzeti Banknak van egy Bankszámlaválasztó programja, amit ide kattintva tudsz elérni.

  Most nyitnád meg az első bankszámládat? Megmutatjuk, hogy most milyen diák számlacsomagok közül választhatsz és hogy melyik banknál mi ingyenes.

  Diákszámlát szeretnél?

  A barátaid, osztálytársaid már sorban állás nélkül fizethetnek a mobiljukkal, és te is ezt szeretnéd? Netán rendszeres pénzt vársz havonta a családodtól vagy ösztöndíjat az egyetemtől, főiskolától?

  18 éves kortól egyedül is nyithatsz bármilyen felnőtt bankszámlát és igényelhetsz bankkártyát, már nem szükséges a szüleid engedélye és segítsége. Élvezd a felnőtt kor előnyeit és kezdj valami új dologba a pénzügyeidben is!

  Ne csüggedj akkor sem, ha egy kis idő még hátravan a 18. szülinapodig. Ugyanúgy segítünk neked is azokkal a speciálisan kedvező bankszámlákkal, melyek csak neked szólnak. Tudnod kell, hogy 18 év alatt a veled állandó lakhelyen lakó szülőd segítsége elengedhetetlen a bankszámlád megnyitásához, még akkor is, ha az a tiéd lesz és csak te férsz majd hozzá.

  A számlanyitáson túl te sem szorulsz már a szüleid segítségére, mi pedig a következő fejezetekben segítünk abban, hogyan tedd meg az első lépéseket a saját pénzügyeid felé.

  Gergely Péter szakértő kollégánk elég jól összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat ebben az interjúban.

  Egy bankszámla és egy jó kártya felpezsdíti az életedet!

  Ezentúl nem kell otthon tartani a pénzed, hanem elviheted a bankba, amelyhez bármikor és szinte bárhol hozzáférhetsz majd, beleértve a neten keresztüli hozzáférést is, miközben sokkal nagyobb biztonságban lesz, mintha otthon rejtegetnéd. Nem kell aggódnod, a készpénznél megszokott módszerrel, vagyis ugyanúgy fizethetsz majd bárkinek a mobiloddal is azonnal, mint a készpénzzel, sőt általa még további előnyökhöz jutsz majd.

  Arról nem is szólva, hogy neked is rezegni fog a mobilod, ha bármilyen pénzed érkezik, és te is bármikor kaphatsz pénzt éjjel-nappal, még akkor is, amikor a bankok zárva tartanak.

  Tarts velünk, bemutatjuk, pontosan milyen előnyökről van szó!

  Nem mindegy, hová érkezik az ösztöndíjad!

  Ha felvettek a főiskolára, egyetemre, akkor bizony kénytelen vagy egy bankszámlát nyitni, hiszen arra érkezik majd az ösztöndíjad, illetve a szüleid is erre tudnak utalni.

  18 év felett bármilyen bankban, bármilyen felnőtteknek kínált bankszámlát megnyithatsz.

  Mi mégis azt ajánljuk neked, hogy ne siesd el ezt a kérdést, ugyanis ez a döntésed több évre kihat majd és egyáltalán nem mindegy, mennyit fizetsz, vagy mit tud a bankod mobilappja.

  Noha bármikor válthatsz bankot, de ez eléggé macerás. Mindenkivel közölni kell az új számlaszámot, akitől pénzt vársz, és át kell költöztetned az esetleges egyéb pénzügyeidet is, mint például a csoportos beszedések, és megváltozik a bankod elérése és a mobilappjának felülete is.

  Végigvezetünk téged a bankválasztás buktatóin. Már rögtön az elején eláruljuk, hogy már csak azért sem érdemes rohanni a legközelebbi bankfiókba számlát nyitni a sikeres felvétel után, mert a felnőttekénél sokkal előnyösebb diákszámlákat kínál több bank is a hallgatói jogviszonnyal lefedett évekre, és ezzel bizony sokat spórolhatsz.

  Ezenkívül abban is segítünk, hogy melyik banknál kapod a számodra legjobb mobilappot.

  Milyen bankkártyám legyen?

  A bankod fel fog kínálni a számodra egy bankkártyát is a számlához, mellyel készpénzt vehetsz fel vagy vásárolhatsz a boltokban, érintéses módon, vagy ha a bank erre már felkészült, akkor a mobilodba is integrálhatod.

  Az ifjúságnak és a fiatal felnőtteknek, köztük is elsősorban a felsőfokú képzésben tanulóknak kínált bankkártyák között igazából nincs nagy különbség. Talán az OTP Bank nemzetközi diákigazolványként is funkcionáló bankkártyáját, az ISIC-et lehet megemlíteni, amelyről részletesebben is szólunk a következő fejezetben.

  Mobiltelefonnal és bankkártyával vásárol egy diáklány

  Netes vásárlások

  Viszont van még egy terület, amelyről szólnunk kell, ez pedig az internetes fizetés. Talán a szüleid meséltek arról, hogy régen milyen kockázatos volt az internetes fizetés, ezért talán még mindig találkozhatsz olyasvalakivel, aki óvatosságra int a netes vásárlásoknál.

  Ma már az internetes kártyaelfogadáshoz - az Európai Unióban biztosan, máshol opcionálisan - az úgynevezett kétfaktoros hitelesítés kapcsolódik, amely megvédi a pénzed, akár a kártyád lopják el, akár a vásárlás során a kártyaszámodat. Nyugodtan és biztonságosan vásárolhatsz az interneten a bankkártyáddal, bármilyen legyen is az. Az adathalászokkal viszont vigyáznod kell és vigyázz, hogy kinek adod meg a bankkártya adataidat.

  Azonkívül nemrég a fogyasztóvédelem is az internet felé fordult Magyarországon, így ma már egy webáruházban történt távoli vásárlás során szinte erősebb védelemmel vagy körülbástyázva, mintha a boltban vásárolnál. Elég csak a sokkal hosszabb áru-visszaküldési jogodra gondolni, melyet indokolni sem kell, vagy arra, hogy ha nem megfelelő árut vagy szolgáltatást kaptál, mert a banktól visszakérheted a pénzed.

  Mindezeket személyes vásárláskor nehezebb érvényesíteni.

  Bankkártya limitek

  A pénzed védelmére azonkívül sok banknál beállítható bankkártya limit, amivel lecsökkentheted, vagy átmenetileg le is nullázhatod azt az összeget, amelyet el lehet költeni a kártyáddal, noha van rajta pénz.

  Sőt, több banknál és a Revolut mobilalkalmazásban elérhető a kártya blokkolása is, mellyel gyakorlatilag kikapcsolod a bankkártyád a mobilappban. Így a bank semmilyen terhelést nem fog engedélyezni, míg vissza nem kapcsolod a kártyát, beleértve az internetes vásárlásokat is.

  Ezenkívül sok banknál push értesítéseket is beállíthatsz a számládat érintő tranzakciókról, amely szintén a biztonságot erősíti.

  A diákszámlák előnyei

  18 év felett választhatsz felnőtteknek szóló bankszámlát is. Ha felsőfokú hallgatói jogviszonyod van, akkor érdemesebb a tanulmányaid idejére inkább diákszámlát, diákhitelesként pedig diákhitel-számlát választani. Ezek ugyanis több előnye is van a felnőttekéhez képest:

  • sokkal olcsóbbak
  • több ingyenes tranzakció vagy banki szolgáltatás tartozhat a számládhoz
  • speciális akciókban vehetsz részt, melyeket csak diákoknak kínálnak a bankok
  • olyan kedvezményeket is kaphatsz mellé, melyek a szórakozásodat segíthetik, pl. ingyen stream

  Van olyan számlacsomag is, mely a pályakezdőknek szól, és számukra tartalmaz kedvezményeket, nem kell tehát hozzá hallgatói jogviszony hazai felsőfokú képzésen.

  Ha teheted, érdemes a diákszámlákat választani, hiszen biztosan jobban jársz, mintha a felnőttek számlacsomagjai közül választanál.

  Arról nem is szólva, hogy vannak specifikumok is. Ilyen például az OTP Banknál az ISIC kártya, mely egy nemzetközi diákigazolvánnyal egybeépített bankkártya. Ezzel kedvezményeket tudsz igénybe venni itthon és külföldön.

  Ne menj bankba, ha bankszámlát nyitnál, elég a mobilod!

  Ha már 18 éves vagy, akár úgy is nyithatsz saját bankszámlát, hogy ki sem mozdulsz otthonról. Ez nagyon hasznos, ha a kiszemelt banknak nincs bankfiókja a közeledben.

  Bár nem nyújtja minden bank párhuzamosan mindhárom lehetőséget a következőkből, sőt 1-2 banknál egyik sem érhető el, de ezek köre folyamatosan bővül.

  Bankszámlanyitás videón keresztül

  A bank honlapján történő folyamat végigvezet a kiválasztás lépésein, majd kapcsol egy videóbankos ügyintézőt, akivel a laptopod, tableted vagy mobilod kamerájával és mikrofonjával tartod a kapcsolatot.

  A hívás alatt egyedül kell lenned a szobában és a videóhívás nem szakadhat meg, különben újra kell kezdeni a videóhívást.

  A körülbelül félórás folyamatban megadod a szükséges adataidat, nyilatkozatokat, elkészíted az aláírásmintádat és ha minden jól megy, akkor a folyamat végén megnyílik a bankszámlád, melyet azonnal használhatsz.

  A bankkártyád postázása is elindul, de van olyan bank, amely addig is ad digitális bankkártyát, míg az igazi megérkezik. Így NFC-s mobillal addig is tudsz már fizetni a boltokban, vagy a kártyaszámmal az interneten.

  Ezeknél a bankoknál csak videón keresztül tudsz számlát nyitni: MagNet Bank, MBH Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.

  Szelfivel nyit bankszámlát ez a diák sétálás közben

  Bankszámlanyitás szelfivel

  A második lehetőség a szelfis számlanyitás, ha van NFC képes okostelefonod és a személyi igazolványodban is van már rejtett NFC chip a személyes adataiddal. Ezeket az NFC-s mobiltelefonod kiolvassa a számlanyitási folyamat során, így önkiszolgáló módon is megnyithatod a bankszámlád online, anélkül, hogy ügyintézővel beszélnél.

  Ilyenkor azonban nem nyílik meg azonnal a bankszámla, csak a következő munkanapon, amikor a bank leellenőrizte az adataidat. Cserébe jóval gyorsabb maga a számlanyitási folyamat és nem fontos, ki van még veled a szobában.

  Erre a nagyobb bankok közül az alábbiaknál van lehetőség: CIB Bank, Erste Bank, Gránit Bank, K&H Bank, OTP Bank.

  Mobillal és bankfióki azonosítással

  A harmadik lehetőség azok számára lett kitalálva, akiknek nincs NFC-s személyijük vagy okostelefonjuk, mégsem szeretnének videóbankárral beszélni. Ebben az esetben ugyanúgy végig tudják csinálni a számlanyitást, mint az NFC-s személyis és okostelefonos társaik azzal a különbséggel, hogy be kell menniük a bankfiókba személyes beazonosításra.

  Az alábbi három korlát él a számlán, amíg a szelfivel nyitott számlákat nem hitelesíted a bankfiókban személyesen:

  1. havi 300 000 forintig lehetséges csak a készpénzfelvétel,
  2. egyetlen tranzakció összege sem érheti el a 10 millió forintot,
  3. bármilyen tranzakció csak az Európai Unión belül lehetséges, beleértve az internetes vásárlást is, tehát a webshopnak uniósnak kell lennie

  A bankfióki személyes beazonosítást követően ezeket a korlátokat feloldja a bank.

  Havonta kétszer ingyen is készpénzhez juthatsz a bankszámládról

  Elmúltál 16 éves és van magyarországi lakcímed vagy tartózkodási helyed? Akkor nagyszerű hírünk van:

  a diákszámlához tartozó bankkártyával ingyen vehetsz fel készpénzt bármelyik itthoni ATM-ből és 2025. január 1-től postán is, havonta legfeljebb kétszer, havonta legfeljebb összesen 150 000 forintot.

  Ez nem hitel, ezt csak akkor használhatod ki, ha van ennyi pénz a bankszámládon.

  Ha az egyik korlátot elérted a kettő közül (havi darabszám vagy összeghatár), az lenullázza az adott hónapra a másikat is, ha abból még maradt volna, szóval ez a korlát sehogy sem léphető túl. Ha megmarad kihasználatlan kedvezmény, azt a következő hónapra nem viheted át.

  Vannak olyan bankok amelyek beleszámítják az ő ingyenes felvételeikbe a jogszabályit is. A fenti jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt kérned kell a számlanyitáskor, bár erre minden bizonnyal rá fog kérdezni az ügyintéző.

  Ma már azonnal kaphatsz pénzt akkor is, ha távol vagy a családodtól. Nézzük meg hogyan!

  Diáklány moziba megy a barátaival

  Kérj pénzt rögtönre!

  A haverokkal kitaláltátok, hogy moziba mentek, ezért pénzre lenne szükséged, méghozzá most azonnal?

  A hagyományos módszer szerint ilyenkor kölcsönkérsz pénzt a baráti társaságból, amit aztán később vagy visszaadsz, ha nem felejted el. Sokkal egyszerűbb azonnal felhívni valamelyik szülődet, hogy pénzre van szükséged, aki azonnal tud neked pénzt küldeni a számládra bármikor, így még hétvégén is. A kártyáddal ki is fizetheted a mozijegy árát a jegypénztárban vagy előre, az interneten megvásárolhatod a jegyet, így nem kell senkitől sem kölcsönkérned.

  De egy hosszabb távollét során, például a vidéki rokonoknál vagy a táborban nyaralva is járhatsz úgy, hogy pénzre van szükséged. Ekkor csak elég egyet üzenni a messengeren a szülőknek, és ha a szüleid utalását azonnal megkapod.

  A számlát is szét lehet így osztani haverok között

  Hányszor történt már olyan, hogy egy közös bulizás során rendezni kellett a számlát?

  A jobb helyeken ilyenkor ki tudod fizetni a saját részedet, de ahol kíméletlen a pincér, neked meg nincs elég készpénzed, akkor marad az örök klasszikus: egyvalaki fizet, a többiek meg összedobják. Ilyenkor sokkal egyszerűbb utalással kifizetni a rád eső részt, hiszen azonnal megkapja a haverod, így máris rendeztétek és nem kell rá visszatérni később.

  Ha már egyetemre vagy főiskolára jársz, akkor ugyanígy hasznos lehet az azonnali fizetési rendszer (AFR), ami minden magyar bankszámla esetén többletdíj nélkül működik. Így könnyen kifizetheted a lakásbérletedet a havi találkozások alkalmával anélkül, hogy összeszednéd készpénzben. Sőt, így nem is szükséges személyesen találkoznotok sem.

  Fizetési kérelem

  Egyre terjed az úgynevezett fizetési kérelem is, amikor például a gázszolgáltatód előre összekészíti az átutalásodat és neked csak jóvá kell hagynod. Ennek az az előnye, hogy nem felejted el és nem kell foglalkoznod vele az engedélyezésen túl.

  Küldhet ilyet a barátod is, akinek épp tartozol, így csak egy gombnyomásba kerül a fizetés, vagy legfeljebb csak néhányba. És persze te is küldhetsz ilyet, de ehhez tudnod kell, hogy csak azoknál a barátaidnál működik, ahol az ő bankjuk is nyújtja ezt a szolgáltatást, ahogy értelemszerűen a te bankodnak is tudnia kell. Ez azonban előbb-utóbb az összes magyar bank között kiépül majd, így a használata általános lesz.

  A bankod mobilappjában azonban megadhatsz olyat is, hogy ne azonnal, hanem egy bizonyos napon (határidőre) küldje csak el a pénzt a bankod a számládról. Addig az utalást bármikor leállíthatod, vagy akár el is költheted a rá szánt pénzed, persze utóbbi esetben nem megy majd el az utalás. De ebben az a lényeg, hogy az általad szabadon megadott határnapig a pénz a tiéd, te döntesz felette és vissza is vonhatod.

  Az azonnali utalás tehát olyan, mint egy csetelés, ugyanolyan gyorsan átmegy a címzett bankszámlájára, bármely bankba Magyarországon belül. Jó, ha tudod ezt, és szükség esetén élsz vele!

  Diák mobillal és qr kódos fizetéssel vásárol étteremben

  QR kódos fizetés

  Találkozhatsz olyan boltokkal, ahol nem lehet kártyával fizetni, vagy a kártya mellett QR-kóddal is lehet fizetni. Ha a bankod appja tudja ezt, akkor a QR-kód beolvasása után már küldheted is a megvásárolt termék árát az üzlet bankszámlaszámára, amit a kódból olvasol ki, így nem tévesztheted el.

  Más fizetési megoldások is elterjedhetnek, ezek közös jellemzője, hogy azonnal megtörténnek, így vásárlásra is felhasználhatók.

  Biztosan hallottál már a QR-kódról. A következőkben bemutatjuk, milyen jövő vár rá a fizetésekben.

  Ma már van korszerűbb az SMS értesítéseknél

  Valószínűleg hallottál már arról, hogy a bankod SMS értesítéseket tud küldeni a költéseidről és jóváírásokról. Ha fontos számodra, hogy értesítsenek arról, ha a számládra pénz érkezik, akkor kapcsold be ezt a szolgáltatást.

  Fontos tudnod, hogy ez nem ingyenes szolgáltatás és a bankok egy-egy SMS-ért akár 50 forintot is felszámíthatnak. Ezen kívül a szolgáltatásnak lehet havi díja is.

  A díjak azonban csökkenthetők azzal, ha körültekintően állítod be, hogy pontosan miről is kérsz értesítést. Megszabhatod, hogy csak a beérkező pénzekről értesítsenek. Talán ez a leghasznosabb információ, hiszen általában nincs ráhatásod arra, hogy mikor kapod meg például az ösztöndíjadat.

  Persze költéseidről is tájékoztatnak, sőt a bankkártya tranzakcióidról is, ami egy esetleges visszaélés gyors felfedezése miatt lehet fontos. Még azt is beállíthatod, hogy például a sikertelen bankkártya-műveletekről kérj értesítést.

  A tranzakciók csoportosítása mellett azt is megszabhatod, hogy mekkora összeg alatt ne küldjön értesítést a bank.

  Például nem sok értelme van egy 500 forintos kártyás vásárlásról mondjuk 20-30 forintos üzenetdíjért értesítést kérni. Mondjuk egy ötezres vagy tízezres terhelésről már annál inkább.

  Egyre több banknál van ingyenes push üzenet

  Az SMS értesítések azonban már kezdenek kimenni a divatból. Egyre több bank nyújt ingyenes értesítéseket a mobilodra a tranzakciókról felbukkanó üzenet formájában. Ezek a push értesítések teljesen képesek kiváltani az SMS szolgáltatást, így érdemes olyan bankot választani, ahol van ilyen.

  Egyetlen hátránya van ennek: úgy van értelme, ha állandóan be van kapcsolva a mobilneted, amit viszont más alkalmazások is kihasználhatnak, ez pedig megnövelheti a havi adatforgalmadat. Azért ne aggódj, minimális adatforgalmat fognak jelenteni a push üzenetek.

  Egyébként van olyan szolgáltatás is, amelyik először push üzenettel próbálkozik, és ha látja, hogy azt nem kaptad meg, csak akkor küldi ki az SMS-t. Ez lehet, hogy segít neked olyan esetekben, amikor tartanál attól, hogy az időszak vége előtt elfogy a mobilneted.

  A push üzenetküldő szolgáltatással iSMS néven is találkozhatsz. A kifejezés arra céloz, hogy az SMS-eket az interneten keresztüli üzenetküldés helyettesíti.

  Mivel a mobilinternet plusz fogyásán túl semmilyen hátrányos hatása nincs annak, ha push üzenetet kérsz SMS helyett, ezért mi azt javasoljuk, hogy válaszd inkább a mobilappos értesítést. Érdemes olyan bankot választani, amelyik ezt már most is tudja.

  Érintéses fizetés mobiltelefonnal

  Fizess egyetlen érintéssel a mobiloddal is!

  A mobiloddal, ha az képes NFC kommunikációra, a bankkártya helyett tudsz fizetni a boltokban, ugyanúgy érintéssel, így a bankkártyát nem is kell magaddal vinned.

  iPhone 6 vagy későbbi mobilokba, illetve az androidos középkategóriás mobilokba ez már általában be van építve, de a Beállítások - Kapcsolati beállítások megnézheted, hogy a mobilod képes-e erre a fajta kommunikációra.

  Ha igen, akkor már csak a bankodnak kell „tudnia”. Ha ezt is kipipálhatod, akkor jöhet a próba!

  A mobil összekötése a bankkártyával

  Töltsd le a mobilod alkalmazásáruházából a bankod mobilappját. iPhone esetében, ha a bankod nyújtja a mobilfizetés szolgáltatást, a készülék beépített Apple Walletjét használhatod és nem muszáj letöltened a bankod mobilappját.

  A lényeg, hogy el kell végezned egy műveletet, mellyel digitalizálod a meglévő bankkártyádat, azaz gyakorlatilag létrehozod annak digitális mását a mobilodban. Ez azonban sosem lesz teljesen egyenértékű a fizikai bankkártyáddal, ugyanis az nem lesz alkalmas készpénzfelvételre és boltokban is csak ott tudod használni, ahol érintéses fizetést elfogadnak.

  Magyarországon az elfogadó terminálok döntő többsége már ilyen, de külföldön még nem feltétlenül.

  A mobilodban lévő digitális kártyád segítségével ugyanúgy fizethetsz az üzletekben, mint a bankkártyáddal.

  Amikor 15 000 forint felett vásárolsz, vagy más okból, de PIN-kódot kér a terminál, akkor azt a legtöbb esetben a mobilodon tudod megadni, illetve a PIN kódot a mobilod képernyőfeloldása helyettesíti. Az alkalmazásban beállított kódot vagy ujjlenyomat-olvasót, arcfelismerést kell használnod, amit más fizetési műveletek megerősítésére is használsz.

  De vannak olyan bankok, melyeknél ilyen esetekben is a bankkártyaterminál számjegy-billentyűzetét kell használni és a kártya PIN kódját kell megadni. Ekkor gyakorlatilag teljesen ugyanolyan élmény mobillal fizetni, mintha a mobil tényleg csak egy bankkártya lenne.

  Biztonságban vagy mobillal is

  Ugyanakkor fontos a biztonságról is beszélni. Csak a mobiltelefonnál van olyan lehetőség, hogy 15 000 forint alatt is szükséges a hitelesítés. Nem lehet tehát egy elvesztett vagy ellopott mobillal egy fillért sem költeni, ellentétben a műanyag bankkártyával.

  Alapesetben ez a lehetőség be van kapcsolva és mi azt javasoljuk, hogy biztonsági okból ne kapcsold ki, bár kényelmi célból megteheted. Ha kikapcsolod, mert ezt a banki applikáció lehetővé teszi – nem mindegyik! –, akkor 15 000 forint alatt úgy fizethetsz, hogy csak fel kell ébreszteni a képernyőt, de semmilyen kódot, hitelesítést nem kell megadni.

  A másik fontos biztonsági különbség a bankkártyához képest, hogy az androidos mobilokon maga az egész NFC technológia a menüből vagy az állapotsorból kikapcsolható. Ekkor a kártyádat semmilyen, akár illetéktelen leolvasó nem látja. Ugyan ez egy pici kellemetlenséggel jár, mert minden fizetés előtt be kell kapcsolni – erre az applikáció figyelmeztet is –, de összességében növeli a biztonságot.

  A műanyag bankkártyánál egyik lehetőséget sem tudod kérni, azaz sem azt, hogy 15 000 forint alatt is kérjen PIN kódot a terminál, se azt, hogy a kártya „láthatatlan” legyen a leolvasók előtt. Legfeljebb fém-, vagy rádióhullámokat kikapcsoló speciális tokba tudod tenni a kártyádat.

  Ennyiből a mobilappos fizetés a bankkártyához képest biztonságosabbnak számít. Ha csak teheted, azt javasoljuk, térj át a mobillal történő fizetésre!

  A banki mobilappok nem csak a fizetésekben segíthetnek. Nézzük meg még miben.

  Költések áttekintése mobilbankban

  Könnyen átláthatod a bankod mobilappjából, mire mennyit költöttél

  Valószínűleg sokszor hallod a szüleidtől, hogy spórolj a kiadásaiddal, oszd be a tőlük kapott zsebpénzedet, vagy felsőfokú tanulmányaid alatt tőlük kapott támogatást, illetve az ösztöndíjadat.

  Spórolni, de hogyan?

  A bankszámlád esetében erre is van megoldás. Egyre több bank mobilapplikációja képes ugyanis arra, hogy csoportosítsa a bankszámládon történt pénzmozgásokat. Az egyszerűbbek csak a bevételeket és a kiadásokat hasonlítják össze színes diagramokon. Ez sem rossz, de néhány közülük még arra is képes, hogy azt is mellétegye, hogy milyen üzletkategóriában mennyit költöttél.

  Jó, de honnan tudja ezt a bank?

  Ezt a bankkártyás vásárlásaid során képes csak felismerni, tehát az átutalásaidból vagy a felvett készpénzből nem tudja kimutatni a kiadásaid szerkezetét.

  Ha erre akarsz tehát hagyatkozni, akkor az a legjobb, ha mindent a bankkártyáddal fizetsz, mert ekkor kapod a legpontosabb kimutatást.

  A bankok onnan tudják a bankkártyás költéseid során, hogy milyen típusú üzletben jártál, hogy ezt megkapják az üzletet üzemeltető banktól, amely telepítéskor beleprogramozza ezt a bankkártya-elfogadó terminálba. Ezek a kategóriák nagyjából így néznek ki:

  • élelmiszer,
  • lakberendezés,
  • benzinkút,
  • ruházat,
  • szórakozás,
  • műszaki cikk,
  • közlekedés és így tovább

  De a bank ezen felül azt már nem ismeri, hogy milyen tételeket vásároltál és arra egyenként mennyit költöttél.

  A nagy kép a fontos

  De egy kimutatáshoz ezek már nem is fontosak, hiszen valószínűleg az üzletkategóriák is elegek lesznek a számodra, ha a nagy képet nézed. Ezek alapján össze tudod hasonlítani az előző hónappal, hogy mennyire tartottad magad az előzetes terveidhez, vagy ha ez nem sikerült, akkor hol költöttél többet.

  Ezek a kimutatások persze nem szerzik vissza a terven felül költött pénzt, de arra jók, hogy a következő hónapra nézve figyelmeztessenek, hogy hol kell kevesebbet költened.

  A megjegyzés segíthet

  Némely bank mobilapplikációja, például a Revolut arra is képes, hogy megjegyzést fűzz a kiadásod mellé a számlatörténetben, ami megkönnyíti egy költés felismerését, különösen több hónap után.

  Sőt, a Revolutnál azt is megteheted, hogy a mobilod kamerájával lefényképezd a blokkot és feltöltsed a számlatörténetben szereplő tételed mellé. Így aztán már nem csak arra fogsz tudni visszaemlékezni, hogy mennyit költöttél egy adott helyen, hanem arra is, hogy tételesen mire. Ezzel teljesen papírmentesítheted a pénztárcádat, a blokkokat ugyanis eldobhatod, nem kell megőrizned, ha el akarsz velük számolni a szüleid vagy saját magad felé. A blokkok képei a mobiltelefonodon maradnak, a bank nem látja őket és ha másik mobilra költözöl, a képeket nem fogod látni.

  A legjobb persze, ha mindehhez a készpénzmozgásaidat is mellé tudnád tenni. A banki mobilapp nem képes erre, de egyes mobilappok igen, sőt, ezek némely bankkal már olyan kapcsolatban állnak, hogy képesek átvenni a bankszámlád tételeit, így egyben nyújtanak költségelemző szolgáltatást a készpénzmozgásaiddal is, ha vállalod, hogy azokat is vezeted benne.

  Ekkor kapod a legátfogóbb elemzést arról, hogy egy adott hónapban mit mire költöttél és ezek mennyire állnak arányban a korábbi terveiddel, vagy a bevételeiddel, esetleg hogyan viszonyulnak az előző hónapokhoz. A következő hónapban ezzel rugalmasabban tervezheted a kiadásaidat, hiszen látod a trendeket és tudatosan felkészülhetsz a kiadásaidban bekövetkezett változásokra.

  A banki mobilappokon kívül létezik az évi egyszeri ingyenes díjkimutatás is, ez is hasznos lesz.

  Évente küldött díjkimutatást nézi át ez a diáklány

  Évente egyszer kapsz díjkimutatást a bankodtól

  Noha minden havi számlakivonatodon külön szerepel, hogy a bankod milyen költségeket vont le a bankszámládról az adott hónapban, egy uniós kötelezettség miatt minden év elején külön kötelesek számodra egy úgynevezett díjkimutatást is készíteni az előző évről, teljesen ingyen.

  Ha elektronikusan kéred a számlakivonatot, akkor a netbankodban, ha postai úton, akkor pedig a postaládádban találhatod meg ezt az áttekintőt.

  Ez minden banknál egységes, táblázatos csoportosításban mutatja, hogy az egyes banki műveletek után egész évben összesen mennyit vontak le tőled költségként.

  Így láthatod például, hogy havi díjként, vagy a bankkártyádért mennyit fizettél, de azt is, hogy mennyibe kerültek az átutalások vagy a csoportos beszedések például.

  Ez a díjkimutatás elsősorban arra jó, hogy átlásd azt, hogy az előző évben mennyit fizettél a bankodnak a pénzügyi szolgáltatásokért és ha ez alapján tudod, akkor érdemes csökkenteni a költségeidet a következő évben.

  Díjemelés az infláció mértékével

  A bankok évente egyszer, az előző évi, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árindex (azaz az infláció) mértékével emelhetik a bankszámlával (hivatalos nevén fizetési számlával) kapcsolatos díjakat, jutalékokat, költségeket. Ezért ezzel az indokkal évente egyszer, tavasszal szoktak bankszámlával kapcsolatos díjakat emelni a hitelintézetek.

  Azonban tudnod kell, hogy egyéb okok is vezethetnek banki díjemeléshez. Ilyen például a jogi környezet változása, az adózási szabályok módosítása, vagy azoknak a szolgáltatásoknak a drágulása, melyet a bank maga is igénybe vesz.

  Ez a szabályozás csak a díjakra, jutalékokra, költségekre terjed ki, a kamatokra nem! Így a hitelkamatok akár ennél nagyobb mértékben is emelkedhetnek, illetve a hitelkamatok szintjére más tényezők is kihathatnak (például jegybanki alapkamat).

  Tudnod kell azt is, hogy az emelés csak egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Azonban mivel a bankoknak nincs túl nagy mozgásterük az általuk is elszenvedett infláció továbbhárítására, ezért jellemzően élni szoktak ezzel a lehetőséggel.

  Érdemes figyelned arra is, hogy a bankok a százalékos díjakat is emelik az infláció mértékével, pedig ott maga az infláció amúgy is növeli a banki bevételt, még változatlan százalék esetében is.

  Bankban nem csak az egyenlegben jók a nullák, de a díjakban is. Pár gondolat következik erről.

  Ahol csak tudsz, közelíts a nulla bankköltség felé!

  A felnőtteknek bár gyakran magasabbak a banki díjak, de a te esetedben emiatt nem kell aggódnod. Egyrészt tudják, hogy még nincs annyi pénzed, mint a felnőtteknek, másrészt a kedvező árazás egyben egy csábítás is hozzájuk, hogy hátha felnőtt korodra is náluk maradsz és akkor már többet számolnak majd fel neked is.

  Bárhogy is lesz, használd ki annak előnyeit, hogy diákszámlád lehet, és törekedj arra, hogy minél kevesebbet fizess!

  Törekedj arra, hogy a bankkártyádat csak vásárlásra használd a boltokban éppúgy, mint az interneten, és csak nagyon indokolt esetben vegyél fel vele készpénzt.

  Diáklány bedugja a bankkártyáját az ATM-be

  Ha készpénzt veszel fel, akkor azt ne sok kicsi részletben tedd, hanem inkább egy nagyban. Egy készpénzfelvétel ára ma már alapból közelít az 1 000 forinthoz.

  Ha teheted, akkor használd ki a törvény által biztosított ingyenes készpénzfelvételt – 16 éves kortól –, egyébként pedig inkább a bankod saját automatáit használd, mint más bankokét, mert az olcsóbb. Ha olcsóbb egy átutalás, mint egy készpénzfelvétel, akkor próbáld meg átutalással kifizetni azt, amiért készpénzt vennél fel.

  Összességében, ha odafigyelsz a kiadásaidra, egész biztosan féken tudod tartani a banki költségeket is, főleg diákszámlák esetében.

  Gondoltál már arra, hogy elvesztheted a bankodban lévő pénzed? Elmondjuk miért nem kell aggódnod.

  A bankban biztonságban van a pénzed

  A hazai bankszámlák és bankkártyák mögötti pénzedet betétbiztosítás védi, eltekintve néhány nagyon speciális befektetési számlától, de ilyen a diákoknak kínált számlák között egyáltalán nem létezik.

  E betétbiztosítás hatálya alá tartozást egy „100 000 euróig OBA biztosított betét” feliratú logó jelzi.

  Országos Betétbiztosítási Alap logó

  Ha a betétek „befagynak” a banknál, akkor az OBA, azaz az Országos Betétbiztosítási Alap 10 munkanapon belül kifizeti a teljes betétedet és a rá eső kamatot. A devizaszámlán lévő összegeket forintra váltják. A betétbiztosításnak önrésze nincs, ezért az összes pénzedet visszakapod, vagyis 100 000 euró alatt minden egyes forintot.

  A betétbiztosítást a bankok által finanszírozott alapból fizetik ki, neked nem kell fizetned a betétbiztosításért sem a banki számlavezetés során, sem pedig a kifizetéskor.

  Így, hogy a pénzed biztonságban van a bankban, nézzük meg, hogy mennyire vagy biztonságban, ha külföldön használod a bankkártyádat.

  Külföldön is ugyanúgy használhatod a bankkártyádat, mint idehaza

  A bankkártya egy olyan szabvány alapján készül, mely biztosítja, hogy a magyar bankkártyádat a világ bármely országában ugyanúgy használd, mint idehaza.

  A rajta lévő mágnescsíkot már nem használjuk az Európai Unióban, de azon kívül még sok olyan bolttal találkozhatsz, ahol csak mágnescsíkkal tudsz fizetni, sőt, olyan hely is rengeteg van az Európai Unión kívüli világban, ahol még azzal sem, csak papíron, aláírással. Ez utóbbi helyeken azonban csak a drágább, dombornyomású bankkártyák használhatók, ahol a kártya számai kiemelkednek a kártya előlapjából.

  Készpénzt érdemes vinni külföldi nyaraláshoz?

  A fentiekből következik, hogy egyáltalán nem muszáj készpénzt vinned magaddal a külföldi nyaralásodra, ha idegenkedsz tőle. Ha megmarad pénzed, azt utána vissza kell váltanod forintra, az aprópénzt pedig egyáltalán nem váltják át.

  Ha kint készpénzre van szükséged, akkor bármelyik ATM-ből felvehetsz helyi valutát, bár ez egy nagyon drága művelet, sokkal drágább, mint idehaza, ezért minél kevesebb alkalommal tedd ezt a költségek miatt, inkább vond össze a készpénzfelvételeid eggyé!

  Készpénzfelvétel helyett használd a kártyád vásárlásra! A vásárlás külföldön is ugyanolyan olcsó, mint belföldön, a legtöbb banknál ingyenes. Igen, külföldön is ingyenes! Ha a kártyád érintős, azzal külföldön is ugyanúgy érintéssel fizethetsz.

  Ezzel megmenekülsz a készpénz őrzésétől. Ha a készpénzed elveszted vagy ellopják, akkor azt nem tudod visszakapni, de a bankkártya ellopása vagy elvesztése esetén letiltható, így megőrződik a pénzed. Ha netán költöttek a kártyával a lopás után, de a letiltás előtt, részben vagy egészben valószínűleg azt a pénzt is visszakapod a kárviselési szabályok alapján.

  Tehát teljesen rábízhatod magad a kártyádra külföldön is!

  Biztos hallottál már a Revolutról. A következő fejezetben mutatunk még egy hasonlóan sokrétű pénzügyi alkalmazást.

  Diák fiú ismerkedik a mobilján a Simple applikációval

  Revolut, Simple és társai

  Van több olyan pénzügyi mobilapp, melyet nem érdemes kihagynod, ha már úgyis egész nap a kezedben van a mobil.

  Az egyik, amellyel a leggyakrabban találkozni fogsz a barátaid körében, a Revolut. Ez egy olyan mobil app, amelyiket te is használhatsz, ha szeretnél egy barátodnak azonnal pénzt küldeni, vagy ha a családodtól kérsz pénzt mondjuk egy nyaralás idején. A Revoluton belüli átutalások azonnal és ingyen teljesülnek és az árfolyamváltozástól egyáltalán nem kell tartanod, hiszen a Revolut forintban is vezet számlát.

  Az alkalmazás mellé kapsz egy bankkártyát, de a Google Wallet (volt Google Pay) vagy az Apple Pay integrálásával a mobiloddal is fizethetsz a boltokban a bankkártya helyett. Sem a fizetés nem kerül pénzbe, sem a mobilba digitalizált bankkártya, sőt a Revolutnak havi díja sincs. A Revolut kártyát pedig testre tudod szabni, vagy akár ki is tudod kapcsolni a mobilappban, ekkor elvesztése esetén sem tudja más használni.

  A Revoluttal könnyen tudsz takarékoskodni is, a költéseidet pedig grafikus diagramokon keresztül mutatja meg neked az applikáció.

  Simple: az egyik legjobb magyar pénzügyi alkalmazás

  Egy másik alkalmazás, amit bátran ajánlunk, az a Simple, melyet a Revolut kártyáddal is használhatsz. Ez ugyanis arról szól, hogy a beregisztrált bankkártyáddal könnyedén, a kártyaadatok állandó megadása nélkül vásárolhatsz az appon belül, illetve azokban a netes webáruházakban is, amelyeknél a Simple-lel lehet fizetni.

  Hol vásárolhatok a Simple segítségével?

  A BKK és a Volán járatokon vehetsz elektronikus jegyet, de ha vonatra veszel jegyet, ott is tudsz a Simple-lel fizetni a kártyaadatok megadása nélkül. Tudsz venni mozijegyet, színházjegyet, koncertjegyet, de még fesztiválokra, sporteseményekre is megveheted a belépőjegyet a Simple segítségével.

  Alkalmas parkolási díj vagy autópálya-matrica kifizetésére is, ha pedig bulizni támad kedved, akkor erre is találhatsz javaslatokat az appban. Befizetheted a sárga csekked a Simple segítségével és még a hűségkártyádat is tárolhatod benne.

  Még ezeket is tudja a Simple

  A Simple-ben van egy beépített bankkártya-igénylési lehetőség is, mellyel a boltokban vásárolhatsz és azt bármilyen bankkártyával feltöltheted. Ezt azonban nem ajánljuk, mert drágább és előnytelenebb, mint a Revolut. Sokkal egyszerűbb, ha a Revolutot beregisztrálod a Simple-ba és azzal fizetsz az alkalmazáson belül, vagy a webáruházakban – ahol a Simple-lel lehet fizetni –, a Revoluttal meg a boltokban.

  Ezen a kettőn kívül egyébként sok más pénzügyi applikáció létezik, mi csak a legnépszerűbbek közül választottunk ki kettőt. Ezeken kívül is találhatsz még számodra érdekes appokat, továbbá a barátaid is biztosan szívesen elmondják neked, hogy ők miket használnak.

  Az internetes kártyás fizetés nem ördöngösség, nézzük meg, hogy mire kell figyelned.

  Lány a bankkártyájával szeretne fizetni netes vásárlás közben

  Így vásárolhatsz a neten a kártyáddal

  Zenét az internetről hallgatsz? Videót az interneten nézel? Barátaiddal folyamatosan online csetelsz? Akkor valószínűleg az interneten fogsz vásárolni is.

  Bizonyára te is ismered az ár-összehasonlító oldalakat, olyannyira, hogy te is vásároltál már ezek segítségével, melyekkel főleg a drága cuccok esetében meglehetősen sokat is spórolhatsz.

  A webshopoknál sok helyen láthatod azt is, hogy „büntetik" az utánvétet, vagyis amikor utólag készpénzzel fizetsz a futárnak.

  Ugyan tény, hogy még ekkor sem vagy bebiztosítva, de ha ár-összehasonlító oldalakról, fizikai bolttal is rendelkező eladóktól, minél több, jó értékeléssel rendelkező kereskedőktől, vagy nagynevű üzletláncoktól vásárolsz, igazából nem kell félned ettől.

  Az persze alap, hogy gyanúsan olcsó terméket ne vegyél meg az interneten keresztül, ne vásárolj bizonytalan helyekről, vagy amelyek nem alkalmaznak SSL titkosítást (ezeknek az oldalaknak a címe https://-sel kezdődik http:// helyett), netán kártyaadatokat kérnek.

  A kereskedői oldalak ugyanis fizetéskor átirányítanak egy bank vagy fizetési szolgáltató weboldalára, így a kártyád adatait nem is ismerhetik meg. A pénzügyi szolgáltató viszont nagyon szigorú szabványok szerint tárolja azokat, így biztonságban vagy, ha nekik adod meg az adataidat (főleg, hogy ma már a mobilodon is vissza kell igazolni a vásárlást).

  Internetre fel a pénzügyekben is!

  De mindezt hogyan? Először is érdemes megnézni a bankkártyád hátulját. Ha az aláíráscsíkon szerepel egy háromjegyű szám, akkor a kártyád alkalmas internetes vásárlásokra. Ez a szám ugyanis – ma már – pontosan az internetes fizetés miatt van rajta, a bolti vásárlások során semmilyen szerepe nincs.

  CVC2 (Mastercard, Maestro bankkártyák esetében) vagy CVV2 (Visa bankkártyák esetében) névvel illetik ezt a kódot.

  Az a szerepe, hogy segítségével leellenőrizzék, hogy a kártya valóban ott van-e a vásárlónál, hiszen az a hátlapon szerepel, így egy csalás, visszaélés céljából lefényképezett, lekamerázott bankkártyáról nem ismerhető meg. Ez a védelem a magyar kártyakor hajnala óta létező eljárás, de ma már egy másik elemmel is kiegészült, amit biztonságos vagy kétfaktoros ügyfélhitelesítésnek nevezünk.

  Amellett, hogy az erre szolgáló felületen meg kell adnod a CVC2 vagy CVV2 számot, a kétfaktoros ügyfél-hitelesítést is kötelezően használják az internetes kereskedők, legalábbis Magyarországon és az Európai Unió területén. Egészen kevés olyan webshop található már csak hazánkban vagy Európában, mely nem csatlakozott ehhez az eljáráshoz, és vélhetően ők is csatlakozni fognak – vagy a bankod nem enged nagyobb összegben vásárolnod ott.

  Mi az a kétfaktoros hitelesítés?

  A kétfaktoros ügyfél-hitelesítés lényege, hogy egy eszköz, tudás vagy biometrikus alapú ügyfél-hitelesítésből egyszerre legalább kettővel kell hitelesítened magad. Ez azonban egyáltalán nem ilyen bonyolult, mint amennyire annak hangzik.

  Eszköz lehet maga a mobiltelefonod, vagy egy külön, kulcstartóra fűzve hordható apró jelszógeneráló eszköz, a token. Tudás alapú ügyfélhitelesítés az, amit ügyfélként tudsz, például egy jelszó, amit a banktól kaptál, esetleg te állítottál be. Végül biometrikus alapú ügyfélazonosítás során ujjlenyomat-olvasót vagy arcfelismerő technológiát használnak.

  A kétfaktoros ügyfélhitelesítés során ezekből egyszerre kétfélét is használnod kell ahhoz, hogy a netes vásárlás sikeresen végbemenjen. Azért nehéz erre pontos útmutatást adni, mert minden bank maga dönti el, hogy nála milyen folyamat szerint azonosítod magad, azaz mindez attól függ, hol van a bankszámlád. Emellett nincs is felkészülve minden magyar bank mindhárom azonosítási mód bekérésére sem.

  diák akitől kétfaktoros hitelesítést kért a bankja

  Gyakorlatban így működik

  A legvalószínűbb, hogy a netes vásárlások során először a weblap megkér arra, hogy azonosítsd magad a banki mobilalkalmazással, ha regisztráltál rá a banknál. Ezzel – valószínűleg biometrikus azonosítással – jóváhagyod a tranzakciót, ez lesz az egyik faktor, a másik pedig, hogy mindezt a mobilkészüléken teszed. Így egyszerre két faktort vontál be az ügyfél-azonosításba.

  Egy másik megoldás lehet, hogy először meg kell adnod egy jelszót, amit az internetes vásárlások céljára hoztál létre – ez a tudás alapú azonosítás –, majd utána egy kódot, amit SMS-ben kapsz a mobiltelefonodra – ez az eszköz alapú azonosítás.

  A lényeg, hogy kövesd a fizetési felület utasításait, ahol ha az egyik megoldás nem működik, akkor másféleképpen is próbálkozhatsz, hogy sikeresen befejezd az internetes vásárlást. Ezek 10 éve elképzelhetetlenek voltak, de ma már szerencsére kényelmes és biztonságos velük a netes vásárlás.

  Diákhitel Számlák

  A Kormány döntése értelmében 2023. július 1-től diákhitel folyósítása csak azokhoz a bankokhoz kérhető, amelyek sikeres pályázatot nyertek a diákhitelhez kapcsolódó bankszámla vezetésére. Ezek: az OTP Bank, az MBH Bank, az Erste Bank és a Gránit Bank.

  Ezeknek a diákhitel számláknak ingyenesen biztosítaniuk kell a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is. Ezen felül kedvezményes szolgáltatások is elérhetők a lakáshitel felvétel, az értékpapír számla vezetés vagy a biztosításkötés vonatkozásában.

  A Diákhitel Számla tulajdonosai emellett megkapják az állam által a Diákhitel Számlákon kötelezően előírt ingyenes kedvezményeket, ezek: bankkártya éves díja, havi számlavezetési díj, internetbank havidíj, mobilapplikáció havidíj, telefonbank havidíja, eseti és rendszeres elektronikus átutalási tranzakciók, csoportos beszedések.

  A Diákhitel Számlán járnak az állam által minden bankszámlán előírt kötelező kedvezmények is:

  • ingyenes belföldi forint ATM készpénzfelvétel havi legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 000 forintig,
  • ingyenes havi első kettő készpénzátvétel, összesen legfeljebb havi 40 000 forint értékben,
  • ingyenes QR-kódot okostelefon-kamerás beszkenneléssel kezdeményezett átutalás és
  • ingyenes fizetési kérelem.

  Sok bank továbbadja a rá (tehát nem az ügyfélre) vonatkozó, 20 000 forint alatti átutalásokra érvényes pénzügyi tranzakciós illeték kedvezményt, amely ezekre az átutalásokra és a többi átutalás első 20 000 forintjára vonatkozóan mentesít a 0,3 százalék, maximum 10 000 forint megfizetése alól.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  • Bankszámla termékváltozás összefoglalók

   2024-07-02 - Gránit Bank - szelfis számlanyitási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.07.31-ig meghosszabbítja a 41 ezres szelfis számlanyitási akcióját változatlan feltételekkel.

   2024-07-01 - Erste Bank - Számlanyitási akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.07.01-től meghosszabbítja az alábbi akciókat:
   - Erste Cseperedő átminősítési akció Diákszámlára hosszabbítása 09.30-ig
   - Cseperedő Bankszámla nyitási akció hosszabbítása 11.30-ig
   - Erste Cseperedő Bankszámlához kapcsolódó betétikártya kibocsátási díjelengedési akció hosszabbítása 11.30-ig
   - Online számlanyitási akció hosszabbítása 10.31-ig
   - bankfióki bankszámlanyitási akció hosszabbítása 10.31-ig

   2024-07-01 - Raiffeisen Bank - Prémium számla akciók meghosszabbítása

   A Bank a Premium Banking és Premium Banking Plus számlákra vonatkozó rendszeres átutalás és csoportos beszedés szolgáltatásokra (Fiókban, RaiConnect-en és Raiffeisen Direkten) vonatkozó akciókat meghosszabbítja 2024.12.31-ig. 

   Raiffeisen DirektNeten, myRaiffeisen mobilapplikáción a csoportos beszedés továbbra is ingyenes, a rendszeres utalás pedig havi 500 000 Ft-ig ingyenes, afelett csak a tranzakciós illetéket kell kifizetni.

   2024-07-01 - UniCredit Bank - Jóváírási összegek pontosítása

    A havi zárlati díjból (számlavezetési díj) történő jóváírt összeg kerekítésében történő javítás miatt csökkennek 1 Ft-al a kedvezménnyel érintett számlavezetési díjak az Ikon Plusz és a Mobil Aktív Plusz számlacsomagok esetén 2024.07.01-től.

   2024-07-01 - K&H Bank - Akciók (e-bank, mobilbank) meghosszabbítása

   A bank 2024.07.01-től meghosszabbítja 2024. 12.31-ig a díjmentességre vonatkozó akcióit az alábbiakra vonatkozóan:
   - K&H e-bank szolgáltatás havi díja
   - K&H mobilbank havi díja
   - papír alapú bankszámlakivonat díja
   - másodlagos számlaazonosító regisztrációja
   - PIN kód emlékeztető díja 
   - vásárlással egybekötött készpénzátvétel díja
   - készpénzbefizetés K&H ATM-en keresztül

   2024-07-01 - Raiffeisen Bank - Yelloo számlanyitási akció Balazs Kicks

   A bank 2024.07.01-08.23-ig új számlanyitási akciót hirdet, melynek keretében 40 000 Ft értékű BALAZS KICKS kupont kap az új ügyfél aki az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a 14 év feletti ügyfél Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban nyitja meg a Yelloo számlát
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - hozzájáru a marketingcélú megkeresésekhez
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol szeptember 20-ig összesen minimum 20 000 Ft értékben.
   A kupon 2024.09.27-ig tölthető le és 2024.12.31-ig váltható be minimum 20 001 Ft vásárlási érték esetén.

   2024-06-27 - MBH Bank - MBH Diák Számlacsomag promóció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.06.28-09.30-ig., melynek keretében 30 000 Ft jóváírást kap az új ügyfél, ha az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számlanyitással egy időben lakossági bankkártyát igényel
   - a számlanyitást követő 2 hónapon belül legalább 5 alkalommal vásárol a kártyával, alkalmanként minimum 1 Ft értékben
   - hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez
   - vállalja, hogy a számlát 6 hónapon belül nem szünteti meg
   A jóváírást legkésőbb a számlanyitást követő 3. hónap utolsó napjáig teljesíti a bank.

   2024-06-25 - OTP Bank - Junior számlanyitási promóció 20.000 Ft Persely jóváírással 2024

   A bank "Junior számlanyitási promóció 20.000 Ft Persely jóváírással 2024” elnevezésű promóciót hirdet 2024.06.25-07.31 között. 
   Az a 14 és 24 év közötti ügyfél, aki a promóció ideje alatt új OTP Junior számlát vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel nyit 20 000 Ft jóváírást kap.
   Feltételek:
   - a szerződést követő 30 napon belül sikeresen Persely funkciót igényel
   - a szerződést követő 30 napon belül legalább 2 db kártyás vásárlási tranzakciót végez
   Ha 2 éven belül megszűntetésre kerül a számla, akkor a jóváírást vissza kell fizetni.

   2024-06-24 - MBH Bank - új MOB Visa Classic bankkártya

   A bank 2024.06.24-től új bankkártyát értékesít, MOB Visa Classic néven, mely az alábbi bankszámlákhoz igényelhető: MBH Kiemelt Partner, MBH Partner Plusz, MBH Prémium, MBH Extra.
   A MOB Visa Classic éves kártya díja az első 2 évben ingyenes.

   2024-06-14 - Erste Bank - Visa betéti kártya digitalizációs akció

   5 000 Ft egyszeri díjkedvezményt kap az a 18 éven felüli ügyfél, aki Visa betéti kártyáját 2024.07.31-ig digitalizálja az Apple Payben, Google Payben, Xiaomi Payben vagy Garmin Payben és a digitalizált Visa kártyával legalább 5 alkalommal vásárol összesen 5 000 Ft összegben.
   A díjkedvezményt augusztus 31-ig kerül jóváírásra.
   Akció időtartalma: 2024.06.14. és 07.31. között.

   2024-06-10 - K&H Bank - K&H ifjúsági számlacsomaghoz utasbiztosítás

   A 2024.06.10-e után minden új K&H Mastercard betéti érintőkártyához, amely K&H ifjúsági számlacsomaghoz (18-26) kerül kibocsátásra új számlanyitás vagy K&H ifjúsági számlacsomagról (14-18) történő számlacsomagváltás esetén, a bankkártya első lejáratáig éves díjba épített utasbiztosítás kapcsolódik. A biztosítási fedezet új kártya igénylése esetén a bankkártya aktiválás vagy digitalizálás napját követő nap 0. órától kezdődik. A fedezet legkésőbb a kártya első lejáratával megszűnik, de a kártya első lejáratáig kibocsátott pótkártyákra érvényben marad, amennyiben azonban a Számlatulajdonos K&H okos plusz számlacsomagra vált, vagy kártyát költöztet a fedezet megszűnik.

   2024-06-03 - UniCredit Bank - Nyári extra akció a Diákszámla Zéróhoz

   A bank nyári extra számlanyitási akciót hirdet 2024.06.03-2024.08.31-ig. A számlanyitáskor járó 35 000 Ft-os jóváíráson felül, ha ebben az időszakban nyitja meg az ügyfél a számlát és teljesíti a fenti egyszeri 35 000 Ft-os jóváírás feltételeit, akkor egy játékban vehet részt, melyben, ha a feltett kérdésre helyesen válaszol, akkor nyerhet egy MASTERCARD x MOJO DYNAMITE BT fejhallgatót, melynek értéke 25 000 Ft. Összesen 450 db fejhallgató kerül kiosztásra, havonta 150 db.

   2024-06-02 - Erste Bank - Diákszámlákhoz YKRA x Erste övtáska ajándékba

   Ha 2024. június 1. és szeptember 30. között nyit Diákhitel számlát vagy Diákszámlát az ügyfél, akkor egy  Limitált kiadású YKRA x Erste övtáskát kap ajándékba, melynek értéke 24 000 Ft.

   2024-06-01 - Raiffeisen Bank - Mobil Banking szolgáltatási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.09.30-ig a Mobil Banking szolgáltatási akciót, melynek keretében az sms küldés díja 0 Ft, 40 ft helyett.

   2024-06-01 - OTP Bank - Lakossági Prémium számlacsomag megszűntetése

   A bank 2024. október 31-től kiveztei az igényelhető termékek közül az OTP Lakossági Prémium számlacsomagot.

   2024-05-31 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása, számlanyitási akció módosítása

   A bank 2024.05.31-07.31-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.31-07.31. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.31. és 2024.07.31. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.31-07.31-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.31-07.31-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap. Feltétele, hogy az ajánlott ügyfél a szerződéskötést követő 60 napon belül 3 sikeres bankkártyás vásárlást hajt végre és a szerződéskötést követő 60 napon belül letölti és aktiválja a Gránit eBank applikációt.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.31. és 2024.07.01. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel:
    - az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott (kivéve Gránit MOST Mastercard bankkártya), Gránit Neo Mastercard, Gránit Platinum vagy Gránit World Elit Metal bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
    - Gránit Kamat Plusz, Gránit Bajnok, Gránit Bajnok Plusz, Gránit Digitális, Gránit Digitális Plusz, Gránit Kapcsolat Plusz, Gránit Sztár, Gránit Osztálypénz és Gránit Diákszámla (26 év felett) bankszámlák esetén a számalnyitást követő 60 napon belül 5 darab bankkártyás vásárlást hajt végre, darabonként minimum 1 000 Ft értékben és legalább 150 000 Ft egyösszegű jóváírás érkezik a lakossági forint bankszámlájára.
    - A 150 000 Ft jóváírás nem feltétel a Gránit Diákszámla esetén ha az ügyfél még nem töltötte be a 26 évet és a Gránit Family Junior bankszámla esetén.

   2024-05-31 - Raiffeisen Bank - Yelloo számlanyitási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.06.28-ig meghosszabbítja a számlanyitási akcióját, melynek keretében 40 000 Ft értékű Alza kupont kap az új ügyfél aki az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a 18 év feletti ügyfél Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban nyitja meg a Yelloo számlát
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol július 26-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.

   2024-05-31 - CIB Bank - Új Welcome, ügyfélajánlási promóció

   A bank 2024.06.01-tól módosítja az ügyfélajánlási promócióját. Eddig egységesen 20-20 ezer Ft-ot kapott az ajánló és az ajánlott ügyfél is a megnyitott számlacsomagtól függetlenül. Júniustól az összeg a választott számlacsomagtól függ.

   A jóváírás feltétele minden számlacsomag esetében: a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO Start Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló 10 000 Ft jóváírást kap, az ajánlott ügyfél nem kap jóváírást. A jóváírás feltétele a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO FirstStep vagy CIB ECO ForYou Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. 

   CIB ECO vagy CIB ECO Plusz Bankszámlát vagy CIB Private Banking Magánszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. Ezen felül, ha az ajánlott ügyfél számlájára a számlanyitást követő első 3 hónapon belül 180 000 Ft jóváírás érkezik (akár több részletben), akkor az ajánló és az ajánlott ügyfél is további 10-10 000 Ft jóváírást kap.

   2024-05-31 - CIB Bank - ECO FORYOU tavaszi számlanyitási akció meghosszabbítása (JBL fejhallgató)

   A bank 2024. június 30-ig meghosszabbítja az alábbi akcióját:
   JBL Quantum 200 típusú fejhallgatót kap ajándékba az az új ügyfél, aki ECO FORYOU számlát nyit és az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számla mellé betéti kártyát igényel
   - a számlanyitást követő első 3 hónapban legalább 3 alkalommal vásárol a kártyával alkalmanként minimum 3 000 Ft értékben
   Ha 1 éven belül megszűnti a számlát, vissza kell fizetni az ajándék árát, melynek értéke 18 999 Ft.

   2024-05-10 - Raiffeisen Bank - Nyári számlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.13-09.02-ig, melynek keretében 50 000 Ft-ot jóváír azon új ügyfelek számláján, akik a számlanyitást követően legkésőbb 2024. május 31-ig legalább 5 db bankkártyás vásárlást teljesítenek darabonként minimum 1 000 Ft értékben, illetve hűségnyilatkozatot tesznek. Ha 1 éven belül megszűnik a számla, akkor köteles az ügyfél visszafizetni a banknak az összeget.
   A jóváírás legkésőbb 2024. június 14-ig érkezik meg. 
   Az akcióban az alábbi számlacsomagok vesznek részt:
   - lakossági bankszámlák közül a Díjnyertes, Aktivitás 3.0 és Kapcsolat számla,
   - premium bankszámlák: Premium Banking, Premium Banking Plus számla

   2024-05-08 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.05.08-05.30-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.08-05.30. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.08 és 2024.05.30. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.08-05.30-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.08-05.30-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.08. és 2024.05.30. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel: az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy GRÁNIT Platinum bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.

   2024-05-06 - OTP Bank - Junior bankszámlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.06-2024.07.31. Az a 16 és 24 év közötti személy, aki OTP Junior bankszámlát, vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel nyit az akció ideje alatt és hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
   A bankszámla szerződésnek legalább 2024. szeptember 13-ig érvényben kell lennie, és a promóció alatt nem lehet a számlán fizetési hátralék.
   A fenti feltételeknek megfelelő ügyfelek a Notebook.hu webshopjában vagy üzleteiben beváltható kupont kapnak, amelyet az OTP Kedvezményprogramon keresztül lehet aktiválni a számlanyitástól számított 16 napon belül.
   A kuponnal 25% kedvezmény érhető el, maximum 30 000 Ft értékben, amelyet egy alkalommal lehet felhasználni.

   2024-05-01 - Erste Bank - Díjak emelése

   2024.05.01-től az Erste Bank is megemelte a bankszámla és a bankkártya díjait a 2023-as év inflációjának megfelelő mértékkel.

   2024-04-29 - MBH Bank - Infláció követő díjemelés

   2024.04.30-ával a bank megemeli a számlacsomagok díjait, a 2023. éves fogyasztói árindex mértékével, azaz 17,60%-kal.


   2024-04-27 - Raiffeisen Bank - Yelloo online számlanyitási promóció folytatódik

   Folytatódik a Yelloo számla online igénylési akciója:
   Ha május 31-ig online nyitja meg ezt a számlát a 18 évét betöltött ügyfél, akkor 40 000 Ft értékű Alza kupont kap a banktól, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol június 28-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.
   Az Alza kupon december 31-ig váltható be.

   2024-04-15 - K&H Bank - Tavaszi számlanyitási akció

   A bank tavaszi számlanyitási akciót hirdet 2024.április 15. és június 16. között, melynek keretében 40 000 Ft jóváírást kap az új ügyfél a banktól, ha teljesíti az alábbi feltételeket:
   - a marketingcélú megkeresésekhez hozzájárul
   - a számlanyitást követő második hónap végéig minimum 150 000 Ft jóváírás érkezik a számlájára
   - a számlanyitást követő második hónap végéig a bankkártyával legalább 5 alkalommal vásárol, vásárlásonként minimum 1 000 Ft értékben
   - számlanyitást követő második hónap végéig a K&H mobilalkalmazásban kapcsolatba lép Kate pénzügyi asszisztenssel vagy a K&H mobilbankban legalább 2 aláírást igénylő tranzakciója van.

   Ha április 30-ig köt szerződést, akkor július 31-ig érkezik meg a jóváírás, ha május 1-31. között, akkor augusztus 31-ig, ha június 1-16. között, akkor pedig szeptember 30-ig.

   2024-04-15 - CIB Bank - Eco ForYou tavaszi számalnyitási akció

   JBL Quantum 200 típusú fejhallgatót kap ajándékba az az új ügyfél, aki május 31-ig új nyit ECO FORYOU számlát és az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számla mellé betéti kártyát igényel
   - a számlanyitást követő első 3 hónapban legalább 3 alkalommal vásárol a kártyával alkalmanként minimum 3 000 Ft értékben
   Ha 1 éven belül megszűnti a számlát, vissza kell fizetni az ajándék árát, melynek értéke 18 999 Ft.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu

  Legfrissebb bankszámla útmutatóink

  • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
   Bankszámla

   Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

   Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

   frissítve: 2024. június 9.
  • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
   Bankszámla

   Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

   Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

   frissítve: 2024. június 7.
  • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
   Bankszámla

   Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

   A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

   frissítve: 2024. július 12.