A legtöbb szokás, ami alapján az életünket éljük, már gyermekkorban kialakul. Látjuk, mit hogyan csinálnak a szüleink, a közeli hozzátartozóink. Akarva-akaratlanul eltanuljuk tőlük anélkül, hogy gondolnánk rá. Nincs ez másképp a pénzügyeknél sem. Sajnos sok olyan viselkedési formát eltanulhatunk, ami később problémát fog okozni. Az ilyen rossz szokásoktól minél hamarabb meg kell szabadulni, különben sosem lehet sikeres anyagi életed. Megmutatjuk ezeket és azt is, hogyan tudsz változtatni rajtuk.

Önjutalmazás és felesleges pénzköltés

Előfordulhat, hogy gyerekkorban a szülők rendszeresen megjutalmazzák gyerekeiket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Aki így nő fel és ezt látja, az úgy fog később tekinteni a pénzre, mint egy eszközre, ami jutalmazásra van és ilyen módon a boldogsághoz vezet.

Ez felesleges vásárlásokat eredményezhet, aminek során olyan pénzt költesz el, amit távolabbi célokra félretehetnél. Próbálj meg leszokni arról, hogy rendszeresen megveszel magadnak dolgokat, csupán jutalom gyanánt.

Kezdetnek az is jó, ha határt húzol magadnak, hogy mennyi készpénzt viszel magaddal, vagy mi a költségkeret a bankszámládon, és annál többet nem költhetsz. Idővel meglátod, hogy milyen sokat meg lehet takarítani ezzel a módszerrel.

Család gyerekekkel felesleges dolgokat vásárol utcai árusoknál

Nem ismerjük a tudatos pénzkezelést

Ez a rossz szokás is nagyrészt már gyerekkorban kialakulhat – kaptunk zsebpénzt, de nem volt meghatározva, hogy mire költhetjük, vagy pedig egyáltalán nem kaptunk. Ha veled is így volt, akkor sajnos nem volt lehetőséged megtanulni a beosztást, a megtakarítást és a tudatos pénzköltést.

Ebből kifolyólag elszórod a pénzt, mert nem tanultad meg, hogy gyűjteni kell, félretenni, és nem pedig azonnal elkölteni valamire. Ha ebben magadra ismersz, akkor fontos lenne megszabadulnod ettől a szokástól.

A költségvetés segíthet

Erre jó megoldás, ha havonta költségvetést készítesz. Szedd össze, hogy mik a bevételeid és a kiadásaid, majd aszerint tervezz. Amint ezt sikerül átlátnod, sokkal egyszerűbben fogsz tudni változtatásokat beépíteni, amivel spórolhatsz minden egyes hónapban.

Nagyon jó appok vannak ma már erre és pár hónap alatt sokkal jobban láthatod, hogy mire megy el a pénzed. Sokan ledöbbennek, hogy például csokira, vagy a kedvenc kávézójukban havonta akár 10-20 000 forintot is könnyen elköltenek.

Ha elérkeztél oda, hogy tudsz spórolni, akkor érdemes lehet megtakarítási számlát nyitni. Bármikor lehetnek nehéz helyzetek és váratlan kiadások, ezért jó, ha van félretett pénzed ilyen esetekre.

Impulzusvásárlás

Ezt a szokást nemcsak a szüleinknél láthattuk, sajnos nagyon sok embert érint. Marketingeszközökkel hatnak a vásárlóra a boltokban, ezért, ha nem vagy elég tudatos, könnyen bedőlhetsz ennek.

Az impulzusvásárlás legtöbbször akkor fordul elő, amikor nem határozod el pontosan, hogy mit szeretnél venni. Biztos veled is előfordult már, hogy úgy mentél bevásárolni, hogy nem tudtad előre, mit fogsz venni, nem írtál listát. Így, ha meglátod, hogy valami akciós, vagy promóciós (ami semmit sem jelent igazából, még azt sem, hogy olcsóbb vagy ugyanannyiért nagyobb kiszerelést kapsz), akkor azt is beteszed a kosaradba, amire igazából nincsen szükséged.

Ezt nagyon nehéz elkerülni, ugyanis marketingszakemberek tízezrei dolgoznak rajta, hogy befolyásoljanak, és olyanra költsd a pénzed, amire nincs is szükséged.

Több száz apró dologgal tudnak befolyásolni, amiket egyenként fel se nagyon ismersz. Ha ezek egy részéről tudnál, akkor is jó eséllyel legyintenél, hogy olyan kis apróságokkal, hogy az árcédulán mekkora betűvel írják ki a számokat, vagy hogy milyen zene megy az áruházban téged nem tudnak befolyásolni.

Pedig ezek működnek, messze nem vagyunk olyan tudatosak és racionálisak, mint szeretnénk. Mégis fel lehet készülni rá, ha előre tervezel. Gondold át és írj róla bevásárlólistát, hogy pontosan mit szeretnél venni, és tartsd ahhoz magad.

Aggódó hitelkártya tulajdonos aki felesleges dolgokat vsárolt hitelre

Drága hitelek, hitelkártya

Sokan ódzkodnak a hitelektől és mindenáron el akarják kerülni, hogy bármikor is fel kelljen venni. Mi is úgy gondoljuk, hogy felesleges dolgokra, meg olyan kiadásokra, amiket saját pénzből kellene kifizetni - ha ilyenek beleférnek a költségvetésedbe - nem szabad hitelt felvenni. Ilyen lehet egy nyaralás, iskolakezdés, vagy akár a karácsonyi ajándékok megvásárlása is.

De csak azért, mert olcsók a hitelek, nem érdemes felvenni 2 millió forint személyi kölcsönt, és olyan autót vagy laptopot vásárolni belőle, amit nem vennél meg, ha nem kapnál könnyen hitelt, mert nincs is rá szükséged, vagy sokkal olcsóbb is jó lenne.

Az olyan hitelekkel van probléma, amit erődön felül veszel fel, vagyis nem tudod, hogy miből fogod tudni visszafizetni, vagy már akkora része elmegy a bevételednek a törlesztőkre, hogy alig tudsz megélni a maradékból.

Egy váratlan kiadás felborítaná a költségvetésedet?

Ha már egy 100 000 forintos váratlan kiadást sem tudsz zsebből kifizetni és egyből hitelt kell felvenned, akkor nagy eséllyel nincsenek rendben a pénzügyeid. Ilyenkor költségvetést kellene vezetned, hogy mire megy el a pénz, és mihamarabb félre kellene tenned annyit, hogy párhavi vésztartalékod legyen.

Egy régebben felvett felesleges kölcsön, vagy hitelkártya-tartozás egyaránt nagy hátrányt jelenthet a pénzügyi helyzetedre nézve.

Ha egy régen felvett hitelt még mindig fizetsz, akkor valószínűleg jóval többet fizetsz, mint kéne. Egy régi hitelt érdemes kiváltani adósságrendező hitellel, ami azt jelenti, hogy az előzőleg felvett több fajta hiteledet lecserélheted egy olcsóbb hitelre, aminek alacsonyabb a törlesztőrészlete.

A hitelkártya THM-je közel 40 százalékos is lehet, éppen ezért nem való mindenkinek. Hogyha úgy érzed, nem tudod a határidőig visszafizetni a tartozásodat, ne használd!

Megeshet persze, hogy kénytelen vagy kölcsönt felvenni egy váratlan kiadás miatt. Ebben az esetben érdemes összehasonlítani több bank ajánlatát is és csak annyi hitelt felvenni, ami szükséges és azt is mihamarabb visszafizetni.

Hitelkártyát is használhatsz, de nagyon fontos, hogy 45 napon belül töltsd vissza, amit az előző hónapban költöttél, mert csak így tudod a bank pénzét ingyenesen használni.

Természetesen itt nem lakáshitelre gondolunk, mert az teljesen normális, hogy idővel saját lakást szeretnél és azt nem tudod készpénzből kifizetni.

Kényelmi szempontok

Könnyen bele lehet szokni a kényelembe, bármiről is legyen szó, ami egy nagyon rossz szokás. Gyorsételek, házhoz rendelés vagy munkahely körüli éttermek – ha eszerint étkezel, nagy valószínűséggel rengeted pénzt dobsz ki vele az ablakon.

Ez a megoldás nemcsak drága, de egészségtelen is lehet, ezért érdemes átgondolni, hogy az egészségednek és a pénztárcádnak jót tesznek-e az ilyen szinte automatikus döntések, választások (mint hogy mit egyél, hol és mennyiért).

Idő hiányában sokan nem főznek, viszont, ha ráveszed magad és előre főzöl, sok pénzt spórolhatsz, nem mellesleg pedig az egészségeddel is jót teszel. Állíts össze egy heti menüt előre, amit nagy adagban megfőzöl, majd dobozokba szedve le tudod fagyasztani.

Ha nagy a család, akkor velük is számolj, és nekik is fog jutni minden napra lesz készétel, amit te magad főztél, így tudod, hogy miből készült, és még olcsóbban is jössz ki az egészből.

Nagyon drágák az ilyen elviteles kávék

Káros szenvedélyek

Alkohol, bulik, kávé és cigi. Ezekről bizony valamilyen szinten le kell mondani, ha javítani szeretnél pénzügyi helyzeteden. Amellett, hogy nagyon sokba kerülnek, még az egészségedet is károsítják már rövid távon is.

Természetesen mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra, így néha-néha belefér, hogy elmész bulizni a barátaiddal. Viszont próbáld meg csökkenteni ezeket az alkalmakat, és sok pénzt fogsz tudni spórolni.

Ami a kávét illeti, igyekezz otthon elkészíteni, ne pedig napi szinten kávézóból megvásárolni. Sokan nem is gondolják, mert nem számolták össze sohasem, hogy havonta mennyit költenek el kávéra. Az ezer forintos prémium kávékra sokan nem sajnálják a pénzt és ha ez nem rendszeres, akkor ez rendben lehet.

A cigarettán is rengeteget spórolhatsz, főleg, hogy egyre csak emelkedik az ára. Nemcsak pénzt spórolsz, hanem a sport is jobban fog menni.

Túlzott takarékosság

Sokan láthatták azt gyerekkorukban, hogy a szüleik extrém módon spórolnak, amin csak lehet: fűtésen, ruhán, élelmiszeren. Ha lelkiismeret-furdalást érzel, amikor költesz, akkor tudnod kell, hogy ez a fajta mentalitás nem maradhat meg benned egész életedben.

Volt olyan ismerősünk, aki gyerekkorában azt kérte a családjától a születésnapjára ajándékba, hogy menjenek el együtt pizzázni egy normál pizzázóba (ez 25 évvel ezelőtt nagyobb dolog volt, mint most). Mielőtt elindultak, a családapa gyorsan megivott 3 nagy pohár vizet, és amikor az ismerősünk megkérdezte, hogy minek, akkor a válasz az volt, hogy ne kelljen az étteremben fizetni érte.

Erre két évtized után is emlékszik és bizonyára mély nyomot hagyott benne és ma is sokkal spórolósabb, mint kellene.

Sokan meg épp szórják a pénzt

Ennek persze van egy másik véglete is, amikor valaki lázadásból elszórja minden pénzét, mert nem akar olyan lenni, mint a szülei voltak. Ez diákkorban még rendben lehet, de hosszú távon nagyon rossz következményei lehetnek.

Ha a kereseted alapján megengedhetsz magadnak egy jobb minőségű ruhát, vagy egy drágább, de egészségesebb élelmiszert, akkor vedd is meg.

A nagyon olcsó, rossz minőségű termékek hamarabb tönkremennek, ezért jobban jársz, ha jobb minőséget választasz. Nehéz lehet erre átváltani, ha egész életedben takarékosan éltél, de ez egyáltalán nem jó szokás, ezért szabadulj meg tőle.

Az sem jó, ha úgy gondolod, hogy azzal takarítasz meg pénzt, ha csak akciós termékeket vásárolsz. Ez egyáltalán nem igaz, ugyanis lehet, hogy ugyanannyit költesz, csak nagyobb mennyiségben tudsz abból a pénzből vásárolni. Tehát, ezzel csak magadat csapod be, mert valójában semennyit sem takarékoskodtál. Ehelyett inkább oszd be a pénzed és határozd meg, hogy mennyit költhetsz – akár akció van, akár nincs.

Szülőként mit tehetünk, hogy a gyerekeinknek ne legyenek rossz pénzügyi szokásai?

A felsorolt rossz szokásokat csak akkor fogja tudni elkerülni a gyermekünk, ha mi szülők sem rendelkezünk ezekkel a szokásokkal. Ugyanis, ha azt látja, hogy minden nap házhoz rendeled az ebédet, vagy mindenre hitelt veszel fel, vagy akár minden évben megveszed a legújabb okostelefont 24 havi részletre, akkor számára is ez lesz a természetes, ha majd önálló életet kezd.

Tudatosan tehetsz azért, hogy később könnyebb dolga legyen a gyermekednek a pénzügyekkel. Játékos formában, kis odafigyeléssel segíthetsz neki kiépíteni a pénzügyi tudatosságot, amiért nagyon hálás lesz majd később neked.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink mindennapi pénzügyek témában

 • Ideges nő akinek mindenki megmondja mit csináljon
  Mindennapi pénzügyek

  Fogyasztói társadalom és személyes pénzügyek

  Fogyasztói társadalom. Milyen érzést társítasz ehhez a kifejezéshez? A legtöbben lemondó sóhajjal ejtik ki ezt a szókapcsolatot, miközben éles kritikát fogalmaznak meg a fogyasztási trendekkel kapcsolatban. De vajon tényleg ilyen fekete-fehér jelenségről van szó? Mit jelent valójában a fogyasztói társadalom fogalma, és hogyan hat a fogyasztás a hosszú távú pénzügyi célokra, illetve a boldogságra?

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Férfi a kezével megállítja a dominót
  Mindennapi pénzügyek

  Mi az a pénzügyi terápia?

  A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.