Szabolcsban lakásra, máshol nagyobb nappalira elég az átlagbérre felvett lakáshitel

Sajtóközlemény

Szabolcsban lakásra, máshol nagyobb nappalira elég az átlagbérre felvett lakáshitel Szabolcsban lakásra, máshol nagyobb nappalira elég az átlagbérre felvett lakáshitel
Szabolcsban lakásra, máshol nagyobb nappalira elég az átlagbérre felvett lakáshitel Szabolcsban lakásra, máshol nagyobb nappalira elég az átlagbérre felvett lakáshitel

A bérek növekedése, a hitelkamatok csökkenése és az ingatlanárak növekedésének megtorpanása miatt 30 százalékkal több négyzetméter finanszírozható a helyi átlagbérre felvett hitelből, mint egy évvel korábban – summázta a BiztosDöntés.hu felmérését Gergely Péter, a portál pénzügyi szakértője, jelezve, hogy vármegyénként drasztikus eltérések vannak.

Az elmúlt egy évre visszatekintve a most Veszprémben, Győrben és Miskolcon élő, és ott hitelből lakást vásárolni kívánó emberek jártak a legjobban - náluk nőtt ugyanis a legjobban a nettó átlagbérre felvehető hitelből megvásárolható átlagos négyzetméter mértéke - ismertette Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője az online összehasonlító portál számításait.

2023 tavaszához képest az elmúlt év III. negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért megyei nettó átlagbérből a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelfék szabályait figyelembe véve (a jövedelem 50 százalékáig megengedett hiteltörlesztéssel számolva) Veszprémben több, mint 42 százalékkal 22,1 négyzetméterről 31,5 négyzetméterre emelkedett a nettó átlagbérre kapott hitelből a város ingatlanárai alapján finanszírozható négyzetméter mérték. Miskolcon és Győrben pedig 37 százalékkal nagyobb területet lehet finanszírozni idén az átlagbérre kapott hitelből, mint egy évvel ezelőtt. Ám míg ez Győrben 32,8 négyzetmétert jelent, addig Miskolcon a Borsod vármegyei átlagbérre felvett hitel 45,9 négyzetméter finanszírozására elég – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

Veszprémben a legjobb a helyzet

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint miközben Veszprém azzal került a lista élére, hogy a bérek közel átlagos növekedése mellett a lakások négyzetméterára a városban több mint 5 százalékot csökkent a hátunk mögött hagyott hónapokban. Eközben a két másik megyében a négyzetméter árak szerény, 2 százalék körüli emelkedése mellett az a komolyabb átlagbér-emelkedés nyomán több mint 40 százalékkal megugró igényelhető hitelösszeg dobta meg a finanszírozható lakásmértéket.

Somogyi lakás berendezett nappalija

Gergely Péter szerint az átlagbérek 14 százalék körüli növekedése és az átlagos lakáshitel kamatok több, mint 200 bázispontos csökkenését követően a 7 százalék alatti teljes hiteldíj-mutatóval (thm) bíró kölcsönöknek köszönhetően több, mint harmadával nagyobb hitelt tudnak felvenni az átlagbérrel bíró adósok, mint tavaly tavasszal.

Ám a bérekben lévő szakadék – a budapesti 463 ezer forintos nettó átlagbér 70 százalékkal, több, mint 190 ezer forinttal magasabb, mint a legszegényebb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elérhető 271 ezer forint – miatt az átlagbérből a fővárosban 30,3 millió forint hitel igényelhető, addig a szabolcsi átlagbérre csak 17,7 millió forint kölcsön adható. Miután viszont az ingatlanok árai a béreknél sokkal komolyabb szórást mutatnak – Salgótarjánban 277 ezer forint körül van egy négyzetméter, szemben a budapesti 995 ezer forinttal – a finanszírozható lakásnagyság is számottevően eltér.

Bár az igaz, hogy országos átlagban több, mint 29 százalékkal, a 2023. tavaszi 26,9-ről 34,8 négyzetméterre nőtt az átlagbérre felvehető hitelből finanszírozható négyzetméter mértéke, ám vármegyénként óriásiak a különbségek. Nógrádban az átlagbérre felvett hitelből egy család számára ideális lakásméret, közel 70 négyzetméter finanszírozható. Ezzel szemben Pest megyében – amely a KSH kimutatásai szerint a leggyengébb bérdinamikát mutatta fel az elmúlt hónapokban – mindössze 26,2 négyzetméteres érdi lakás megvásárlására elég a megyei átlagbér.

Debrecen volt a legdrágább

2023. tavaszán egyébként még Debrecen számított a legrosszabb helyzetben lévő városnak – a hajdúsági átlagkeresetre kapott magasabb kamatozású hitelből csak 22 négyzetmétert lehetett finanszírozni. A megyében bekövetkezett bérfejlesztéseknek és a lakásárak visszafogott, 3 százalék alatt maradó növekedésének köszönhetően Debrecenben ma 29,3 négyzetméterre elég az átlagbér – a pest megyei települések mellett Szeged is rosszabb helyzetbe került a hajdúsági megyeszékhelynél. Miután a rekordmagas bérek rekordmagas ingatlanárakkal találkoznak, ezért Budapesten az átlagbérre kapható hitelből finanszírozható lakásméret stabilan az országos átlag alatt marad, ám míg tavaly csak a 7. legrosszabb mutatóval bírt a főváros, idén már csak a fent említett Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében lehet kevesebb négyzetmétert vásárolni az átlagbérre felvett kölcsönből – jelezte Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu számításai szerint a Zalaegerszegen lakást vásárolni akarók helyzete a legsanyarúbb. A megyében az országos átlag alatti volt a bérdinamika, miközben a megyeszékhely az egyetlen, ahol az elmúlt év során 10 százalékot meghaladó mértékben nőttek a lakásárak. Ennek köszönhetően az átlagbérből finanszírozható négyzetméter mérték csak 18 százalékkal 27,4-ről 32,4 négyzetméterre nőtt. Országos átlagban az olcsóbb hitelek miatt közel 30 százalékkal több, 34,8 négyzetméterre elég ma az átlagbérre adott kölcsön összege, mint egy éve, amikor a hitelből finanszírozható lakásméret 26,9 négyzetméter volt.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.