Az esküvő minden pár közös életének első nagy kiadása. Nem aprópénzről beszélünk, a nagy nap költségei ugyanis többmillió forintra rúghatnak. Ez az útmutató azt járja körül, mikor érdemes hitelből fizetni az esküvő költségeit, és milyen hitelt használhatsz hozzá.

Erre figyeljetek ha hitelből fizetitek az esküvőt

 • A személyi kölcsön szabad felhasználású, így az esküvőhöz kapcsolódó kiadásokat is fedezhetitek belőle. A bank ugyan megkérdezi, hogy mire költitek a pénzt, de a felhasználásba nem szól bele.
 • Az igényelhető összeg általában 500 000 forinttól akár 15 millió forintig terjedhet, a jövedelmetek függvényében.
 • A futamidő általában 1 és 7 év között lehet, de ennél hosszabb futamidő is előfordulhat.
 • A személyi kölcsön kamata fix, így a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan marad, ami biztonságot nyújt a tervezéshez.
 • Az igénylési folyamat gyors, akár napokon belül megkaphatjátok az igényelt összeget.
 • Dönthettek úgy, hogy a kölcsönt közösen igénylitek, így magasabb jövedelmet igazolhattok, és magasabb összeget igényelhettek.
 • Online igénylés esetén kamatkedvezményeket is kaphattok, de figyeljetek arra, hogy adóstársakként nem minden banknál van lehetőségetek online kölcsönt igényelni.
 • Csak annyi hitelt igényeljetek, amennyire feltétlenül szükségetek van. Ne feledjétek, most indul a közös életetek, ezért csak akkora hitelt vegyetek fel, aminek a törlesztőrészleteit biztonsággal ki tudjátok fizetni.
 • Ne feledkezzetek meg az első házasoknak járó adókedvezményről! Ha legalább egyikőtöknek ez az első házassága, akkor jogosultak lehettek erre a kedvezményre, ám az nem jár automatikusan, nektek kell kérnetek a házasságkötésetek után.
Az esküvő költségei többmillió forintra rúghatnak, de személyi kölcsönből is fizethető a költségek egy része.

Miért ilyen drága egy esküvő?

Az esküvő általában az az esemény, amelyet a párok a szeretteikkel, rokonokkal és barátokkal szeretnének megosztani. Akkor is a közös élet indulásának szimbóluma, ha már évek óta együtt élnek, gyermekeik vannak, vagy éppen nem ez az első házasságuk.

Mindenki azt szeretné, ha tökéletes lenne az esküvője, ezért általában nem spórolnak a kiadásokon, és ez az árakon is meglátszik.

Ilyenkor hajlandók lehetnek akár feleslegesnek tűnő kiadásokat is vállalni, vagy magasabb árat fizetni egy-egy szolgáltatásért.

Ki fizesse az esküvő költségeit?

Régebben, amikor a házasulandó pár a közös élete mellett egyben a felnőtt életét is az esküvő után kezdte, jellemző volt, hogy a lakodalmat a szülők fizették.

Mára már más a helyzet. Az ifjú pár gyakran saját egzisztenciával rendelkezik a házasságkötéskor, sokszor évek óta együtt élnek, közös háztartásuk van, és saját maguk takarékoskodnak is az esküvőre.

A kiadások nagysága miatt a szülők gyakran már nem tehetik meg, hogy ekkora rendezvényt önmaguk finanszírozzanak, és ezt a fiatalok általában nem is várják el tőlük. Ezért aztán az ifjú pár immár szokásosan maga fizeti az esküvői kiadások nagy részét, amelyhez hitelre is szükségük lehet.

A kiadások egy része az esküvő után megtérülhet

A lakodalmak régen nem csak arra szolgáltak, hogy a család és a barátok együtt ünnepeljék a friss házasokat, hanem arra is, hogy elindítsák őket az életben. Az esküvő költségeit akár messze meghaladó összeget szedtek össze a fiatalok nászajándékok és készpénz formájában. Mára azonban ez megváltozott.

Az esküvőkre persze illik ajándékot vinni. Az ifjú pár gyakran pénzt kér, hiszen a házasságkötés idején jó eséllyel nem a szülői házban élnek már, így nem igazán veszik hasznát még egy tányérkészletnek és egy újabb kávéfőzőnek. Ha mégis tárgyi ajándékot kérnek, akkor többnyire egy listáról lehet választani.

Általában az a szabály, hogy a vendégek igyekeznek – a lehetőségeikhez mérten – akkora összeget ajándékba vinni, amekkora a vendéglátásukhoz kellett az ifjú párnak. Többnyire azonban ettől a lakodalom nem lesz pluszos, tehát többe kerül, mint amennyi az ajándékokból és a menyasszonytáncból (ha tartanak ilyet) összejön.

Ha az esküvőt hitelből finanszírozzátok, akkor érdemes lehet az összegyűlt pénzből előtörleszteni a kölcsönt.

Ezzel lecsökken a tartozásotok, és ezzel együtt a havi törlesztőrészletetek is. Ha a törlesztőrészlet kifizetése nem okoz problémát, akkor az előtörlesztéssel a futamidőt is rövidíthetitek.

Esküvő személyi kölcsönből

Érdemes úgy terveznetek, hogy az igényeitekhez legközelebb álló esküvőt rendezhessétek meg anélkül, hogy túlzottan eladósodnátok. Az igényelhető összegnek a jövedelmetek is gátat szab, hiszen ebből kell majd törlesztenetek a kölcsönt.

Azt is érdemes figyelembe vennetek, hogy a kölcsön futamideje talán még akkor is tart, amikor már közös (vagy nagyobb) lakásra gyűjtötök vagy gyermekeket terveztek.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Előrelépő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 88 140 Ft Fix kamat
  THM 12,63% Kamat: 11,79%
  Visszafizetendő 7 403 764 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  Futamidő: 12-96 hó • THM: 12,07% - 13,20% • Hitel teljes díja: 2 403 764 Ft • Ebből kamat: 2 403 764 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 11,79%
 • Extra Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 91 208 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 12,68% Kamat: 11,99%
  Visszafizetendő 7 661 490 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 12,68% - 13,84% • Hitel teljes díja: 2 721 320 Ft • Ebből kamat: 2 721 320 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 11,99%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 92 462 Ft Fix kamat
  THM 14,81% Kamat: 13,55%
  Visszafizetendő 7 816 769 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető + 30.000 Ft kamatjóváírás
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 14,77% - 15,59% • Hitel teljes díja: 2 816 769 Ft • Ebből kamat: 2 766 769 Ft • Kezdeti díj: 50 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 13,55%
 • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel - online igényléssel
  Törlesztő 99 915 Ft Fix kamat
  THM 17,47% Kamat: 15,99%
  Visszafizetendő 8 392 879 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
  Futamidő: 61-84 hó • THM: 15,14% - 18,18% • Hitel teljes díja: 3 392 879 Ft • Ebből kamat: 3 392 879 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 15,99%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató

Vagy más néven JTM-korlát azt mutatja meg, hogy a jövedelmetek alapján mekkora összegű kölcsönre vagytok jogosultak. A felelős hitelezésre vonatkozó jogszabály nem engedi meg, hogy túlzott adósságba verjétek magatokat, ezért adósságfék szabályokkal korlátozza a bankok által adható összeget.

Személyi kölcsönök esetében a fizetéseteknek legfeljebb az 50 százalékát, illetve ha a jövedelmetek havi nettó 600 000 forint felett van, akkor 60 százalékát költehetitek hitelek törlesztésére.

Ebbe a felső korlátba a meglévő hiteleitek is beleszámítanak, tehát az új kölcsönnek ezek mellé kell beférnie.

Miért személyi kölcsön?

A személyi kölcsön szabad felhasználású, így az esküvőhöz kapcsolódó kiadásokat is fizethetitek belőle. A bank ugyan megkérdezi, hogy mire költitek a pénzt, de a felhasználásba nem szól bele, és igazolni sem kér semmit.

A személyi kölcsönbe a házastársakat, élettársakat nem vonja be kötelezően, de dönthettek úgy, hogy a kölcsönt közösen igénylitek.

Ketten együtt magasabb jövedelmet igazolhattok, így magasabb összeget igényelhettek, vagy pedig magasabb törlesztőrészletet tudtok vállalni, így hamarabb megszabadulhattok a hiteltől.

Személyi kölcsön keretében 500 000 forint és akár 15 millió forint közötti összeget igényelhettek. A futamidő általában 1 és 7 év között lehet, de ennél hosszabb futamidő is előfordulhat.

Ha igazán nagy összegre gondoltatok:

Az UniCredit Banknál akár 12 millió forint is elérhető a Fix kamat személyi kölcsön keretében. 300 000 forinttól 10 millió forint hitelösszegig a bank 400 000 forint jövedelmet, 10 és 12 millió forint között pedig 600 000 forint jövedelmet vár el.

Az Erste Bank Most extra személyi kölcsöne keretében 12 millió forintot igényelhettek, amelyhez legalább 400 000 forint havi nettó jövedelmet kér igazolni a bank.

A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne keretében akár 15 millió forintot is igényelhettek. Ennek a hitelnek a törlesztőrészlete 520 000 forint feletti havi nettó jövedelembe fér bele.

A JTM-korlát a bankok számára a maximumot határozza meg, a hitelnyújtásnál ennél szigorúbbak is lehetnek. A személyi kölcsönöknél azonban gyakran találkozhatsz jóváírási és kamatkedvezményekkel is, ezeket érdemes figyelned.

A személyi kölcsön kamata fix, így a törlesztőrészlet a futamidő végégig változatlan.

Az igénylési folyamat igen gyors, akár napokon belül megkaphatjátok az igényelt összeget.

Kölcsön online is igényelhető, így a folyamat még gyorsabb és egyszerűbb. Online igénylés esetén kamatkedvezményt kaphattok. Figyeljetek arra, hogy online igénylés során az igénylési feltételek szigorúbbak lehetnek, például ha adóstársakként igényelnétek, arra lehet, hogy csak személyesen lesz lehetőségetek.

Esküvő gyorskölcsönből

A gyorskölcsön lényegében egy kis összegű, rövid futamidőre szóló személyi kölcsön. A különlegességét az adja, hogy a nagyobb összegű kölcsönöknél is gyorsabb az elbírálása.

Akár órákon belül is pénzhez juthattok, de a kamata általában magasabb. Akkor érdemes használnotok, ha olyan extra költség merül fel az esküvő szervezése során, amire még gondos tervezés mellett sem számítottatok, és nincs olyan rokon vagy barát, aki ki tudna segíteni.

Esküvő folyószámla-hitelből vagy hitelkártyával

A folyószámla hitelkeret és a hitelkártya is nagyon kényelmes, hiszen általában már eleve a rendelkezésetekre áll, így nem kell külön igényelnetek. Ha mégis, általában akkor is nagyon gyors folyamatról van szó, feltéve, hogy a meglévő bankszámlátok mellé kéritek.

A hitelkeretet bármikor lehívhatjátok, abból a bankkártyátokkal, vagy hitelkártya esetén a hitelkártyátokkal tudtok költeni.

Azt viszont jó, ha tudjátok, hogy a hitelkeret típusú hitelek kamata a legmagasabb, így ha nem tudjátok rövid időn belül visszafizetni a lehívott hitelt, akkor nem jártok jól vele.

Nagyobb költségek fedezésére ezek a hitelek nem alkalmasak. A gyorskölcsönhöz hasonlóan akkor hasznosak, ha valami nem várt kiadás merül fel, amit azonnal ki kell fizetni, és a számla nem túl magas.

Ne feledkezzetek meg az első házasoknak járó adókedvezményről!

Friss házasokként jogosultak lehettek az első házasok adókedvezményére. Ez egy SZJA-kedvezmény, amelyet akkor kaphattok, ha legalább egyikőtöknek ez az első házassága. A kedvezmény összege nem túl magas, hiszen két év alatt összesen 120 000 forintot kaphattok úgy, hogy havonta 5 000 forintot adót nem kell megfizetnetek, de minden kis támogatás számít, és a háztartásotokat segíti.

Érdemes tisztában lennetek minden kedvezménnyel és támogatással, amelyet fiatal felnőttként jogosultak vagytok.

Egy esküvő nem csak akkor maradandó élmény, ha mindenből a legdrágábbat veszitek meg. A költségvetés legyen ésszerű.

Mekkora esküvői kiadással számolhatsz?

Nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy esküvő, mert költségei igen széles skálán mozoghatnak annak függvényében, hogy hány vendéget hívtok, milyen helyszínt választotok, és mennyi szolgáltatást kértek.

Tervezhettek szerény esküvőt is a szűk családdal, ahol ti készítitek a dekorációt, és online rendelitek a ruhát, de luxusesküvőt is különleges helyszínen, sok vendéggel. Ki lehet hozni 300 000 forintból, de több tízmillió forintot is költhettek rá.

Tapasztalt esküvőszervezők szerint egy átlagos, 90-110 fős esküvő 4-5 millió forintból jön ki. Ezért az árért egy szép szertartást és egy emlékezetes lakodalmat tudtok rendezni, ahol kevés kompromisszumot kell kötnötök.

Vannak olyan költségek, amelyek mindenképpen, a vendégek számától függően felmerülnek, és olyanok is, amelyek a meghívottak számától függenek.

Lássunk a költségek közül néhányat!

Helyszín bérlése

Az esküvői helyszínek ára széles skálán mozoghat. Ez függ a helyszín népszerűségétől, elhelyezkedésétől vagy kapacitásától. Egy népszerű helyszín bérlése főszezonban többszázezer forintba kerülhet. Ha nem egy számotokra jeles napot néztetek ki az esküvő időpontjául, akkor már azzal is spórolhattok, ha a lagzit főszezonon kívül tartjátok.

Manapság sokan választják azt, hogy a polgári szertartást megtartják, majd a templomi esküvőt és a lakodalmat egy másik alkalomra, akár hónapokkal későbbre időzítik.

Vendéglátás

Az étel és az ital költsége is nagyban változhat attól függően, hogy egyszerűbb vagy elegánsabb menüt választotok, illetve milyen és mennyi ital és sütemény van az árban. Ételre-italra manapság átlagosan 20-40 000 forinttal szoktak számolni fejenként. Egy száz fős esküvőnél tehát csak a catering kitehet 4 millió forintot. Erre jön még az esküvői torta, ami önmagában is egy jelentős tétel.

Ruhák és kiegészítők

A menyasszonyi ruha lehet kölcsönzött vagy külön a menyasszonyra varratott is, de ezen felül a vőlegény öltönyét, az újasszony ruhát, a kiegészítőket, a sminkest és a fodrászt is ki kell fizetnetek. Itt is többszázezer forintra számíthattok.

Dekoráció és virágok

A dekoráció és a virágok szintén állandó kellékei egy esküvőnek. Ebbe beletartozik a menyasszony csokra és a dobócsokor, de az autó díszítése is.

Fotós és videós

Ahhoz, hogy igazán emlékezetes maradjon az esküvő, a párok igyekeznek profi fotóst és videóst felkérni. A fotósok gyakran csomagokat kínálnak, amelyekből a pár kiválaszthatja a neki leginkább megfelelőt mind árban, mint szolgáltatások tekintetében.

A fenti lista persze korántsem teljes, hiszen számos kiadás merül még fel. Maga a polgári és templomi szertartás is pénzbe kerül. A polgári esküvő ugyan hétköznapokon ingyenes, de az extra szolgáltatásokért, mint amilyen a nagyobb terem, pezsgő, ünnepi beszéd, zenére bevonulás vagy kihelyezett esküvő, fizetnetek kell.

Lehet, hogy szeretnétek vőfélyt vagy ceremóniamestert, taxit vagy állandó fuvart az esküvő helyszínére, esetleg szállást a távolabb élő rokonoknak. Szintén fontos a zenekar vagy DJ is, hiszen ők szolgáltatják majd a jó buli alapját. A nászút költségeit szintén érdemes belevenni az esküvő költségvetésébe.

Gondolj a jövőre

Mielőtt elköteleződnétek egy személyi kölcsön mellett, gondoljatok a jövőre is. Számoljatok azzal, hogy a hitelt a futamidő alatt rendszeresen törleszteni kell, és ennek megfelelően alakítsátok a költségvetéseteket. Fontos, hogy a hitel törlesztése ne okozzon pénzügyi nehézségeket a jövőben.

Az esküvő életetek egyik legfontosabb eseménye, amelynek megtervezése és lebonyolítása komoly költségekkel járhat. Ha pénzre van szükségetek, érdemes megfontolni a személyi kölcsön felvételét, mivel gyors, egyszerű, és rugalmas pénzügyi megoldást kínál. Győződjetek meg róla, hogy megfeleltek az igénylés feltételeinek, és válasszátok a számodra legkedvezőbb ajánlatot, hogy a nagy nap valóban olyan legyen, amilyennek megálmodtátok.

Maradtak kérdéseid?

 • Mekkora esküvői kiadással számolhatsz?

  Az esküvő költségei széles skálán mozognak, attól függően, hogy hány vendéget hívtok, milyen helyszínt választotok, és milyen szolgáltatásokat vesztek igénybe. Az átlagos, 90-110 fős esküvő 4-5 millió forintba kerül, de egy szerényebb esküvő is lehet jóval olcsóbb, míg egy luxusesküvő sokkal drágább.
 • Miért érdemes személyi kölcsönt választani az esküvő finanszírozásához?

  A személyi kölcsön szabad felhasználású, így az esküvői kiadásokat is fedezhetitek belőle. Fix kamattal rendelkezik, ami stabil törlesztőrészleteket biztosít a futamidő végéig. Emellett gyorsan igényelhető, akár online is, és ha közösen igénylitek, magasabb összegre lehettek jogosultak.
 • Mennyi idő alatt bírálják el a személyi kölcsön igénylését, és mikor juthatunk hozzá a pénzhez?

  A személyi kölcsön igénylési folyamata igen gyors, akár napokon belül megkaphatjátok az igényelt összeget. Online igénylés esetén a folyamat még gyorsabb lehet, és kamatkedvezményeket is kaphattok, de figyeljetek arra, hogy az online igénylés feltételei szigorúbbak lehetnek.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink személyi kölcsön témában

 • Autóvásárlás személyi kölcsönből. Ez az egyik leggyakoribb hitelcél kölcsönöknél.
  Személyi kölcsön

  Erre is figyelj, ha autó vásárlására vennél fel hitelt

  Új vagy használt autó vásárlására kézenfekvő megoldást jelentenek a személyi kölcsönök, amelyek nagy előnye, hogy gyorsan hozzáférhetők, és tárgyi vagy ingatlanfedezet sem kell az igénylésükhöz. Jelenleg két bank kínálatában szerepel kifejezetten autó vásárlására is fordítható személyi kölcsön, de más bankok sztenderd ajánlataiból is nyugodtan válogathatsz. Az autó vásárlása viszont jelentős kezdeti költségekkel jár, amelyeket érdemes figyelembe venni a kölcsön összegének kiszámításakor.

  frissítve: 2024. július 20.
 • Ez a hölgy megkapta a nyugdíjas hitelt, és nagyon boldog.
  Személyi kölcsön

  Hitel nyugdíjasoknak: Így kaphatsz hitelt nyugdíjasként

  A nyugdíjas éveikre sokan stabil pénzügyi háttérrel szeretnének készülni, de az élet bármely szakaszában lehetnek olyan terveink, amelyek megvalósításához hitelre van szükség. Legyen szó lakásfelújításról, a régi autó cseréjéről, orvosi beavatkozásról vagy akár az unokák támogatásáról, a személyi hitel megoldást kínálhat. A bankok nyugdíjasok számára is nyújtanak hitelt, néhány feltételre azonban érdemes figyelned.

  frissítve: 2024. június 30.
 • Az esküvő költségei igen magasak lehetnek, de a személyi kölcsön segíthet
  Személyi kölcsön

  A nagy nap költségei: esküvő hitelből

  Az esküvő minden pár közös életének első nagy kiadása. Nem aprópénzről beszélünk, a nagy nap költségei ugyanis többmillió forintra rúghatnak. Ez az útmutató azt járja körül, mikor érdemes hitelből fizetni az esküvő költségeit, és milyen hitelt használhatsz hozzá.

  frissítve: 2024. július 4.