Zavar, hogy a párom túlságosan takarékos

Nemcsak az a baj, ha a másik a pénzt szórja, hanem az is ha foggal-körömmel ragaszkodik hozzá.
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2022. november 23.
 • promóció

Az egyik legnagyobb tabu lehet egy családban vagy egy párkapcsolatban a pénzről való beszélgetés. Ennek ellenére akár házasságban élsz, akár az összeköltözést tervezed, az anyagiak kérdését nem kerülheted el. Ha azt veszed észre, hogy a párod már zavaróan takarékos, az megkeserítheti a kapcsolatotokat. Segítünk, hogy ezt megakadályozd.

Az anyagiak és a párkapcsolat

Az anyagiak a mindennapjaink meghatározó része, így nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban vagy házasságban beszéljünk róla. Akár a bevásárlásról vagy egy közös programról van szó, ezek pénzügyi döntések, amiket a pároddal közösen kell meghoznod. Kutatások azt mutatják, hogy a pénzzel és az anyagi kérdésekkel kapcsolatban sokkal többet veszekszik a legtöbb pár, mint minden máson együttvéve.

Gyakran előfordulhat azonban, hogy a pénzhez való hozzáállás különbözik a két félnél. Amíg egyedül élsz, a pénzügyi viselkedésed számodra teljesen normálisnak tűnik, de egy párkapcsolatban már lehet, hogy a másik fél számára nem elfogadható.

Számodra fontos a márkás, jó minőségű ruha vagy elektronikai eszköz, de ezzel a párod már nem biztos, hogy egyet fog érteni. Az ilyen különbségek előbb-utóbb komoly gondokat fognak okozni a kapcsolatra nézve, ezért érdemes megbeszélni az ebből adódó problémákat és közös nevezőre jutni.

Pólókat válogat egy nő a boltban

Úgy érzed, hogy te és a párod teljesen máshogy álltok a pénzügyekhez, és a párod már túlságosan takarékos? Nem nézi jó szemmel, ha valamivel megjutalmazod magad néhanapján? Esetleg nem érti, miért vásárolsz mindig leárazáskor? Sajnálja a pénzt egy sütire a kávé mellé?

Még ennél is rosszabb, ha a gyerekektől vonná meg mindazt, ami őket boldoggá teszi, mint például egy játék, vagy egy különóra az iskolában.

Egy ideig az ember megpróbál alkalmazkodni ehhez és lemondani bizonyos dolgokról, de sajnos ez nem mehet egy életen át. Meg kell találni az arany középutat a pazarlás és a túlzott takarékosság között, ugyanis hosszú távon egyik sem vezet jóra.

Ha zavar, hogy a párod túlságosan takarékos, és szeretnél változtatni ezen, van rá megoldás.

Milyen az, aki túlságosan takarékos?

Fontos tisztázni a különbséget a takarékosság és a zsugoriság között. A hasonlóság csupán annyi, hogy mindkét esetben az ember kevesebbet költ és igyekszik megtakarítani a pénzét.

De hogyan vehetjük észre a különbséget?

Ilyen a takarékos ember

Ha valaki takarékos, annak van célja. Ésszel bánik a pénzzel, nem pazarol. Mindent alaposan kiszámol és konkrét elképzelése van arról, hogy mire szeretne megtakarítani.

Emellett nagyon fontos, hogy semmit nem von meg magától, csupán észszerűen dönt azokról a dolgokról, amiket megvesz. Ez nagyon jó tulajdonság, keveseknek megy a tervszerű spórolás egy kitűzött cél érdekében, és ehhez akaraterő is kell.

Olyan párt választani hosszú távra, aki tud takarékosan bánni a pénzével.

Hiszen akár közös lakást, vagy nyaralást terveztek vagy idővel gyerekeket felnevelni és a nyugdíjas évekre félretenni, ezekhez mind takarékoskodni kell. Ha belegondolsz, mindig van valamilyen cél, amire félre kell tenni, tehát ennek egy állandó szokássá kellene alakulnia.

Ilyen a zsugori

Ezzel ellentétben a zsugori ember semmire nem költ szívesen, sehova nem megy el kikapcsolódni. A zsugori ember magától is sajnálja az élményeket, vagy szép dolgokat, ha azokért fizetnie kell.

Sőt, ha valamit mégis ki kell fizetnie, legyen az akár egy családi nyaralás a gyerekekkel évente egyszer, amit nem tud kikerülni, még akkor sem fogja élvezni, ha egy szép helyre mennek korrekt áron.

Előfordulhat, hogy a párjának sem engedi, hogy megvegye magának, amit szeretne, akármennyire is próbálkozik érvelni mellette. A zsugori emberek között egyébként több a férfi, mint a nő, de nőknél is kialakulhat ez a pénzügyi viselkedés. Sok feleség számol be férje fösvénységéről és arról, hogy ez mennyire megkeseríti a házasságukat.

A zsugori ember nem szívesen ad ajándékot a szeretteinek, nem akar nyaralni menni velük. Mindenen spórolni akar, takarékoskodik a vízzel, árammal, fűtéssel az otthonában.

Ha egy barátokkal eltöltött program után fel kell osztani a számlát, akkor a zsugori ember rágörcsöl, aggódik, hogy többet kell fizetnie, mint amennyi valóban az ő része. Egy ilyen emberrel igen nehéz együtt élni, főleg akkor, ha a kapcsolatban a másik fél nézetei teljesen eltérnek ettől.

Zsufogi ember kiszámlja az ő éttermi fogyasztását a blokkal és a mobiltelefonjával

Nagyobb problémák lehetnek a háttérben

Ez a fajta viselkedés nem feltétlenül függ össze az anyagi helyzettel, hanem leginkább személyiségprobléma, ami sok mindenre vezethető vissza.

Talán a szüleitől láthatta gyerekkorában, és anélkül ismétli ezt a viselkedésformát, hogy eszébe jutna, hogy ő is ezt csinálja még akkor is, ha esetleg már bőven olyan anyagi helyzetben van, hogy sokkal nagyobb lábon is élhetne.

A másik oka olyan belső bizonytalanság lehet, hogy fél, hogy egyszer elfogy a pénze, vagy valami olyan váratlan és rossz dolog történik, ami után sokkal rosszabb lenne az élete.

Ez ellen tartalékol, ettől fél. Sokszor ez is gyerekkorban alakul ki.

Ha hasonló viselkedést érzékelsz a párodon, fontos, hogy elbeszélgess vele. Ehhez adunk pár hasznos tippet.

Biztosan átlátod az anyagi helyzetét?

Kérdezd meg, hogy mennyire látja át a pénzügyeit, vezeti-e a költségeit. Sokan nem tudnák megmondani, hogy mire mennyit költenek, és ez stresszelheti őket. Elég csak pár hónapig vezetni a bevételeket és kiadásokat, erre ma már nagyon jó applikációk is vannak.

A meglévő megtakarításokat és vagyontárgyakat is érdemes felírni – ez lehet bármi, bankszámlán lévő pénz, állampapír, nyugdíjbiztosítás, egy meglévő autó vagy lakás. A meglévő hiteleket és kihasznált hitelkereketeket érdemes melléírni, ilyen lehet egy lakáshitel, személyi kölcsön, vagy hitelkártya, folyószámlahitel.

Azért fontos ezt így egyben látni, mert rádöbbenhet ilyenkor az ember, hogy nem is kell annyira aggódni, felengedhet, mert több mindene van, mint gondolta és így biztonságban érezheti magát.

Persze az is kiderülhet, hogy ezáltal te jobban fogod látni a helyzetét és a céljait. Például azért takarékoskodik, mert ki akarja fizetni a drága hiteleit és 2 éven belül szeretne egy használt autót venni. Próbáld megérteni a helyzetét - hogy honnan jött és hogy mik a célok. Az a legjobb egy komoly kapcsolatnál, házasságnál, ha közösen tűztök ki anyagi célokat is.

Legyél te is rugalmas, ne csak azt akard, hogy ő változzon meg.

Ezekkel a trükkökkel tudjátok együtt jobban élvezni az életet

A kisebb és nagyobb kiadásokról egyaránt érdemes lehet közös költségvetést készítenetek. Ennek segítségével a párod látni fogja, mennyit kell félretenni, és mi az, amit másra elkölthet. Ezzel könnyen kikerülhető a túlzott takarékosság, hiszen a tételek rámutatnak arra, hogy nem kell az egész havi fizetést félretenni és kuporgatni, mert egy kis plusz költésen nem múlik az anyagi biztonságotok.

Meghatározhattok egy havi keretet is, amit minden hónapban együtt fogtok elkölteni élményekre, közösen töltött időre. Ez legyen olyan összeg, amibe sokféle program belefér. Ha ezt fix, hogy elköltitek minden hónapban, akkor nem azon fog menni a vita, hogy elmenjetek-e vacsorázni, vagy egy koncertre, hanem hogy miként tudjátok ebből a pénzből a legtöbbet kihozni.

Egy fiú és egy lány boltban vásárol

Határokat is kijelölhettek

Abban is megegyezhettek, hogy bizonyos dolgoknál mi az a határ, amit nem léptek át, de azt is, hogy legyen egy minimum elvárható szint. Például, hogy évente legalább egyszer elmentek nyaralni és 500 000 forintnál többet nem költötök el erre, de legalább egyhetes vízparti nyaralásra törekedtek.

Ugyanezt lehet élelmiszereknél is, mert hiába lehet venni egy kiló párizsit 1 000 forintért, olyan rossz minőségűt nem fogtok venni, de te sem fogsz 10 000 forintos kilójú olasz sonkát se venni minden hónapban.

Fontos, hogy ne húzz egyik véglet felé sem! Ne pazarolj és ne alkalmazkodj a túlzott takarékossághoz hosszú távon. Ha változást szeretnél a párodnál elérni, magadban kell megtalálnod elsőként az egyensúlyt.

Ha bosszúból szórod a pénzt, a párodat ezzel csupán még jobban arra készteted, hogy takarékoskodjon.

Nyugodtan engedd meg magadnak azt, amire vágysz, de normális keretek között. Ezzel elérheted, hogy a párod megismerje a pénzhez való viszonyulás másféle formáját és észrevegye benne a jót.

A másik fontos dolog pedig, hogy ne alkalmazkodj ahhoz, amit a párod képvisel. Ezzel megerősíted őt abban, hogy teljesen normális, ahogyan kuporgat, illetve magadnak is csak rosszat teszel.

Mit tehetek, ha a párom túlságosan takarékos?

Ahhoz, hogy meg tudd oldani a párod takarékosságából adódó problémákat, érdemes először megtudnod, hogy ennek mi a célja. Lehet, hogy gyerekkorában alakult ki ez a fajta pénzügyi viselkedése, mert például szegénységben nőtt fel, de az is lehet, hogy egy nagyobb célt szeretne túlzott takarékossággal elérni.

Miután megtudtad, miért alakult ki a párodnál a túlzott takarékosság, nagyon fontos, hogy semmiképp ne tegyél kritikus megjegyzéseket rá.

Megértőnek kell lenned, mert akkor fogja azt érezni, hogy mellette vagy és nem ellene. Biztosítsd őt arról, hogy örülsz, amiért takarékos, és jó, hogy nem egy pazarló emberrel élsz együtt. Ezzel fogod tudni megtenni az első lépést a változás felé.

Kezdjetek el róla beszélni

Beszélgess vele arról, hogy miért gondolod problémának a túlzott takarékosságot, és ez milyen rád nézve. Hozhatsz példákat, amikor rosszul érezted magad a párod zsugorisága miatt, ezt neki is meg kell majd értenie.

Próbálj meg rámutatni arra, hogy hogyan érezhetné ő is jobban magát, ha megtalálná az egyensúlyt a takarékosságban. Teheted ezt úgy, hogy a kedvenc hobbiját, vágyott dolgait hozod fel példának. Miért ne mehetne el gyakrabban színházba, moziba, vagy vehetné meg a kerti bútort, amire annyira régóta vágyik?

Ha együtt fokozatosan megengeditek magatoknak ezeket a dolgokat, lehet, hogy a párod majd rájön, miért érdemes olyan dolgokra költeni, amik boldoggá teszik az embert. Pár ilyen alkalom után be fogja látni, hogy nem ez fogja tönkretenni és szívesebben megy majd el veled.

Időzíts jól

Az erről való beszélgetéseket fontos, hogy jól időzítsd. Mint tudjuk, a pénz kényes téma, ezért nem mindegy, hogy mikor hozod fel. Feszült, ingerült hangulatban egyikőtök sem fog tudni higgadtan beszélgetni, így próbáld meg megfelelő helyzetben és környezetben, egy csöndes hétvégi délutánon előhozni a témát.

Nem érdemes hétköznap estére időzíteni, amikor már mindketten fáradtak vagytok, vagy akkor, amikor nincs elég idő beszélni róla.

Fiatal pár nyugodtan átbeszélik a pénzügyeiket és átnézik a bankszámla kivonatokat

Ezekkel óvatosan bánj

Ne várj el a párodtól olyat, amit eddig sem tett meg. Ha sajnálja a pénzt egy éttermi vacsorára, nem fogja egyik pillanatról a másikra meggondolni magát és elvinni téged.

Türelmesnek kell lenned, és neked kell rámutatnod ezeknek a dolgoknak a jó oldalára. Próbálkozhatsz először egy otthoni gyertyafényes vacsorával, amire nem kell plusz pénzt költeni, de az élmény mégis hasonló.

Nagy változást nem fogsz tudni elérni pár hét alatt, ha a párod egész életében takarékos volt, adj időt neki és legyél toleráns.

Ha nem akar elmenni veled nyaralni, bátran menj el nélküle. Akár más családtagokkal, vagy baráti társasággal. Amikor kipihenten és élményekkel teli fogsz hazaérni, látni fogja rajtad, hogy feltöltődtél, jól érezted magad, így elképzelhető, hogy elkezd azon gondolkodni, hogy mit hagyott ki, és hogy inkább jövőre ő is megy.

Állapodjatok meg a pénzügyekben

Megoldás lehet az is, ha megállapodtok a pénzügyekben. Sokan úgy hiszik, hogy ebben nem létezhet kompromisszum, pedig ez nincs így. Létezik az az út, ami mindkét fél számára kedvező.

Ha például te is engedsz abból, hogy egy hónapban hányszor szeretnél elmenni szórakozni, a párod pedig úgy dönt, hogy veled tart, akkor már meg is tettétek az első nagy lépést. Konkrét összeget is megadhattok magatoknak, amennyit maximum hajlandóak vagytok szórakozásra, kikapcsolódásra költeni.

Ha a párod időről időre jobban fogja élvezni ezeket a programokat, emelhettek is az összegen. Egy kis kreativitással és akaraterővel meg lehet találni a megfelelő megoldásokat, amikkel aztán már könnyebben együtt fog tudni élni mindkét fél.

Van, hogy egyedül nem fogod tudni megoldani a problémákat és nem érsz el változást. Ilyen helyzet esetén érdemes lehet szakembert felkeresned, aki segítséget, tanácsot tud adni. Lehet ez pszichológus vagy házassági tanácsadó, de a beszélgetésre fontos lenne, hogy elvidd a párodat is.

Ezért ne halogasd

Egy kapcsolat két emberről szól. Ne hagyd, hogy úgy alakuljanak a pénzügyi dolgok, ahogy a párod, vagy ahogy te akarod. A legfontosabb a közös megegyezés, a kompromisszum, ami a pénzügyekben is ugyanolyan lényeges, mint a kapcsolat bármely más területén.

Az is könnyen lehet, hogy egy idő után átvennéd a párod szokásait, így mindkettőtök érdekében jó, ha lépsz és változtatsz.

Ha a túlzott takarékoskodás miatt egész életetekben nem költötök semmire, nagyon meg fogjátok bánni. Mi lehet jobb annál, mint egy nyaralás egy szép helyen, vagy a közös programok, amik aztán örök emlékként megmaradnak?

Ennél súlyosabb ára van annak, ha még az olyan dolgokat sem engedi meg magának egy zsugori ember, amit pedig megengedhetne, és szüksége is lenne rá.

Van amikor már önmaguknak is ártanak a zsugori emberek

Előfordul, hogy az ilyen ember annyira túlzásba viszi a spórolást, hogy nem ad ki pénzt orvosokra, gyógyszerekre. Nem eszik minőségi ételeket, nem megy el sportolni, az egészségét kockáztatja, nem él társasági életet.

Ezzel csak kedvtelenné, szomorúvá teszi saját magát, amin nagyon fontos minél előbb változtatni. Már maga sem tudja, hogy miért kuporgat, akár tízmillió forintja vagy még több pénze lehet befektetésekben, amit majd akár az örökösök elherdálhatnak.

Minden ember megérdemli, hogy jól bánjon magával, elmenjen orvoshoz, egészséges ételeket egyen, kikapcsolódjon a barátaival és a párjával. Éppen ezért kell lépned, ha úgy érzed, a párod túlságosan takarékos.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink mindennapi pénzügyek témában

 • Ideges nő akinek mindenki megmondja mit csináljon
  Mindennapi pénzügyek

  Fogyasztói társadalom és személyes pénzügyek

  Fogyasztói társadalom. Milyen érzést társítasz ehhez a kifejezéshez? A legtöbben lemondó sóhajjal ejtik ki ezt a szókapcsolatot, miközben éles kritikát fogalmaznak meg a fogyasztási trendekkel kapcsolatban. De vajon tényleg ilyen fekete-fehér jelenségről van szó? Mit jelent valójában a fogyasztói társadalom fogalma, és hogyan hat a fogyasztás a hosszú távú pénzügyi célokra, illetve a boldogságra?

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Férfi a kezével megállítja a dominót
  Mindennapi pénzügyek

  Mi az a pénzügyi terápia?

  A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.