A túlköltekezés olyan, mint a túlsúly. Segítünk megszabadulni tőle

Mindenki nehezen változtatja meg a szokásait. Segít ha megérted, hogy miért költesz sokat. Segítünk megtalálni és új szokásokat kialakítani.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2022. december 2.
  • promóció

Túlköltekezni mind szoktunk ilyen-olyan mértékben. Nincs is vele semmi probléma, ha időnként kicsit túllépjük a határt, teljesen természetes, hisz nem robotok vagyunk. Azonban a költségvetésünk rendszerszeres felélésének már komoly következményei vannak. Hónapról hónapra csak nézzük, mi is történt a megspórolt pénzünkkel, vajon hova tűnik, és valóban, sajnos a nagy része egészen apró, természetesnek vett dolgokra ment el. Segítünk megvizsgálni, miért is van ez és hogyan szabadulj meg tőle.

Talán a legbosszantóbb része a dolognak az, amikor a kiadásaid valójában nem nagy tételek és nehéz észrevenni őket. Valószínű, hogy az, amivel túllépted az eredeti havi összeget, több kisebb kiadásból jön össze.

Próbálj meg ezért tudatosabb lenni a mindennapokban, akár fel is írhatod a vásárlásaidat, legalább egy pár hónapig, hogy tudd, pontosan mire költesz és mennyit. A rögzített kiadásokból aztán kiszűrheted, mik a visszatérő elemek, mi az, ami valójában felesleges, csak esetleg annyira kicsi, hogy eddig észre sem vetted.

Nem érdemes felesleges dolgokat vásárolni mobilon bankkártyával

Ne válaszd a pillanatnyi örömöt

A vásárlásban az a csalóka, hogy azonnali örömöt ígér, azt a gyors, de legtöbbször ideiglenes érzést, hogy most szereztél valamit, tehát adódott az életedhez valami jó. Ez az érzés bizony addiktív, egyre többet és többet akarsz – hiszen nem erre a gondolatra épít a teljes reklámipar?

És nemcsak több kell, jobb is. Klasszikus példa erre a mobilgyártók folyamatos törekvése, hogy az egy fokkal jobb, újabb, szebb telefonra csapjunk le mindannyian, hiszen az mennyivel többet tud, mint a tavalyi és egyértelműen szükségünk van rá, hogy is lehetne nélküle élni?

Tény, hogy egy darabig jó érzés birtokolni valamit, ami új és fényes és ismeretlen, de meddig? Ameddig valahol megkopik, vagy hozzászoksz, aztán többé nem izgalmas, nem különleges, csak még egy tárgy, amit betehetsz a többi közé. Legtöbbször nem éri meg az új tárgy a stresszt, és azt a pluszmunkát, ami egy élet alatt több év munkája is lehet.

Kutatások is bizonyították, hogy sajnos elég rosszak vagyunk abban, hogy felmérjük és objektíven lássuk előre, hogy adott tárgy megszerzése mennyi boldogsággal tölt majd el bennünket. Rendszerint túlértékeljük az élvezetet, amit nyújtani fog.

A szokásokon múlik

A berögzült vásárlási szokások nagyon hasznosak lehetnek, ha szeretnél kiegyensúlyozott, stabil, nem túl változékony költségvetést fenntartani.

Azonban a rossz szokások épp olyan könnyen beépülnek, mint a jók, és mikor rájössz, hogy túl sokat költesz, nagy valószínűséggel nem fogod észrevenni, hiszen annyira természetes, annyira megszoktad, hogy mennyit költesz és mire. Még ha úgy is érzed, hogy a pénzügyi szokásaid többé-kevésbé rendben vannak, érdemes megnézni őket, hátha felfedezel egy-két gyenge pontot.

Gyakori jelenség, hogy az ember alapvetően jól áll a pénzügyeivel, nagyrészt tudatos vásárló, azonban eljön egy esti baráti találkozó, egy hétvégi kiruccanás és másnap nem érti, hogyan tudta így elengedni magát. Természetesen semmi probléma azzal, ha ez egyszer-kétszer megtörténik, mindannyian átestünk rajta.

A gond ott kezdődik, hogy mindez nagyon könnyen rutinszerűvé válhat.

Hiszen mind igyekszünk egy fárasztó nap vagy hét végén lazítani, kevésbé figyelünk, kimerültek vagyunk, így inkább úgy érezzük, hogy megérdemeljük, és ez hétről hétre ismétlődik, mire végül megszokjuk, hogy ez része az életünknek. Ha ez a példa nem is ismerős számodra, akkor is érdemes lehet belenézni, mi az, ami hasonlóan megszokott a te pénzügyeidben.

A probléma gyakran ott rejlik, ahol nem is számítasz rá

Kezdjük a legegyszerűbb, legalapvetőbb kiadásnál: a heti bevásárlásnál.

A legtöbben ezen sokat tudnánk spórolni némi odafigyeléssel. Az élelmiszerüzletekben lévő áruk elrendezése mögött ugyanis komoly és meglepően szervezett munka van. A céljuk az, hogy minél többet költs el náluk minden alkalommal, amikor oda mész (ez egyébként minden boltra, webáruházra igaz, senki sem nézi a te hosszú távú érdekeidet).

Ezt segíti elő többek között az, hogy a legszükségesebb dolgokat – mint a tej, hűtőbe való termékek – a bejárattól legtávolabb eső sorba teszik, hogy végig kelljen sétálnod az összes, számodra nem feltétlenül szükséges termék között.

Az sem véletlen, hogy a cukrot, rágót, csokiszeleteket, édességeket a kasszához teszik, ahol várnod kell, és más érdekesség hiányában ezeket fogod nézegetni, illetve, hogy az illatos termékeket, mint a pékárut, általában a bejárathoz közel helyezik el, hogy egyből az evésre gondolj.

Ki ne szeretné a frissen sült kenyér vagy a még meleg kakaós csiga illatát?

Nagybevásárlás után érdemes a számlákat ellenőrizni

És még sorolhatnánk: játék a színekkel, a fényekkel, a sorok szélességével, lényegében szinte mind az érzékeidre, a tudattalan benyomásaidra hat és ezek által nem csoda, ha túl sokat költesz az élelmiszerekre és nem is feltétlenül minőségért.

Remek példa erre az egészségesnek feltüntetett élelmiszerek ötlete. Zöld csomagolás, esetleg vegetáriánus, még ha kicsit túlárazott is, megveszed, mert úgy érzed, egészséges. Ennek ellenére, ha elolvasod az összetevőket rögtön rájössz mennyi adalékanyag, színezék, ízfokozó van benne.

Ehhez hasonló az is, hogy a müzlik közül általában az egészséges, kevés összetevőjű és olcsóbb márkákat teszik a felsőbb és alsóbb polcokra, míg szemmagasságba a divatos, drága és agyoncukrozott fajták kerülnek. Cukros és finom, tehát addiktív, ráadásul szépen, színesen csomagolt, tehát biztos jó, megéri az árát.

Ezekre figyelj, hogy ne manipulálhassanak

  1. Mindig legyen nálad egy lista. Céltudatosan menj végig a boltban a listán szereplő termékekért, és engedélyezz magadnak maximum három, de inkább csak egy eltérést, amit csak azért veszel meg, mert megtetszett és épp ott volt.
  2. Szabj meg egy reális havi keretet bevásárlásra, és inkább minél kevesebbszer vásárolj be többet, hogy lásd egyben, mennyit is költesz valójában.
  3. És végül: mindig nézd meg az összetevőket.

Próbálj meg nem benyomás alapján dönteni. Alapszabály az egészséges étkezéshez, hogy amit megveszel, a lehető legkevesebb összetevőt tartalmazza és inkább te kombináld az alapanyagokat.

Ne felejtsd el, nem az a cél, hogy mindig a legolcsóbbat vedd, hanem hogy minőséget válassz az annak feltüntetett, de valójában csak túlárazott áruk helyett.

Semmiképp ne spórolj az élelmiszerek minőségén, hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő. Gondolj rá úgy, hogy az egészséges étkezésed befektetés, hogy később ne kelljen különböző betegségek miatt orvost, gyógyszert fizetni.

Nehéznek tűnik elsőre, de csak a kezdeti néhány hétben kell nagyon odafigyelned, utána kialakulnak a szokások és sokkal egyszerűbb, automatikusabb lesz.

Vásárlás, mint gyógymód

A legtöbben csak legyintenek az elképzelésre, hisz ez csak a sokat emlegetett boltkórosokra vonatkozik. Már meg is jelenik előttünk a szokásos – enyhén szexista – elképzelés a cicomás fiatal nőről, aki szatyrokkal a karján vonul a plázában.

Persze, ez a jelenség valós és van, akire jellemző, de egy pillanatig se gondold, hogy neked nincsenek hasonló stresszkezelő szokásaid.

Lehet, te elkezdesz online nézelődni technikai kütyük után, és talán nem is veszel semmit, csak jó érzés tudni, mi mennyibe kerül. Magadban mégis írod a listát, mit vennél meg szívesen, és előbb-utóbb vásárolsz is valamit még akkor is, ha teljesen szükségtelen.

Ezzel a bankkártyával sok költött el ez a fiatal lány a ruhaboltban

Más a használt autókat nézi folyamatosan, hogy a régi kedvenc autókat mennyiért lehetne most megvenni.

Vagy előfordulhat ugyanez kozmetikai termékekkel: mivel maga a bőrápolás, hajápolás sokak számára nyugtató hatású, ez az az idő, amikor csakis magukkal foglalkoznak. Nagyon egyszerű a fárasztó munkanap után benézni az úgyis útba eső drogériába és körülnézni, miféle újdonságokat találsz a már amúgy is túl sok helyet foglaló kollekciódba.

És ezer hasonló példát lehetne találni, de az indíttatás mögöttük ugyanaz: fáradt vagy, stresszes, elégedetlen, tehát dolgokra van szükséged.

Hogyan lehetne ezeket abbahagyni?

Ezeket a szokásokat nagyon nehéz megtörni, talán az egyetlen mód, ha felismered, ezek nem oldják meg a problémáidat.

Birtokolni jó érzés, alapvető emberi ösztön, de ma már tudjuk, hogy valójában maguk a tárgyak nemhogy nem tesznek boldoggá, hanem kifejezetten akadályozhatnak abban, hogy jobban érezd magad.

Ehelyett próbálj meg úgy kikapcsolódni, hogy nem költesz rá egy vagyont. Vezesd be, hogy délutánonként elmész sétálni egy jót. Persze ez nem hangzik úgy, mint valami, amire erőd lenne, de nagyon is segíthet oldani a feszültséget.

Vagy ha már pénzt költesz, költsd élményekre, ne tárgyakra. Egy-egy színházi előadás, koncert sokkal megnyugtatóbb, mint még egy felesleges tárggyal terhelni a pénztárcádat. Az élmények évekig tartó energiát, megmaradó emlékeket adhatnak. Biztos van olyan nyaralás, ami bár 5-10 éve volt, még mindig vissza szoktál rá emlékezni, vagy szóba kerül.

Ki emlékszik már arra a drága okostelefonra, amit 5 évvel ezelőtt olyan sok pénzért vett?

Te sem tudod, hogy mennyi pénzed megy el az előfizetésekre?

A legtalálóbb példa erre a mára már szinte mindenhol előforduló előfizetések. A legtöbb mindennapos szórakoztatási forma ezen az alapon működik. A rádiót felváltották a podcastek, és az appokon elérhető zene (pl. a Spotify), a tévéműsorokat a Netflix és az HBO Go, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem.

Ott vannak még az online kurzusok platformjai, mint a Skillshare vagy éppen a sokat látott MasterClass, hangoskönyvekre vagy online elérhető könyvekre pedig az Audible és a Scribd.

Szeretném leszögezni, hogy itt nem arról beszélek, hogy jobb lenne máshonnan beszerezned a különböző szórakoztatási formákat, sőt: művészetért fizetni nem opció, hanem kötelesség. Ráadásul az itt felsorolt lehetőségek teljesen megfizethetők, ha használod őket.

Sokan nem is tudják már, hogy mikre fizetnek elő

Azonban nagyon gyakori, hogy az ember egész egyszerűen megfeledkezik arról, hogy mennyi mindenre van előfizetése.

Ha nem használod, nincs is az eszedben, tehát szépen lassan minden hónapban automatikusan vonódik le a számládról annak az ára, amit hónapok óta még csak meg sem nyitottál.

Meg se tudnám számolni, hányszor hallottam a barátaimtól, hogy feliratkoztak valamilyen előfizetés ingyenes próbaidejére – az emberben automatikus, hogy ha valamit ingyen talál, arra rögtön szüksége is van –, majd soha többé nem jutott eszükbe, a próbaidő rég lejárt és ők hónapokig fizették.

Hogyha nem szeretnél lemondani a széles választékról, azt ajánlom, hogy osszátok be a barátaiddal, családtagjaiddal, ki mire fizet elő. Az árak általában elég hasonlók, így igazságosan el tudjátok rendezni, és megadhatjátok egymásnak a jelszavakat. Nagyon valószínű, hogy van még valaki a környezetedben, aki hasonló cipőben jár és túl sok kihasználatlan előfizetése van.

Illetve jó ötlet sokszor családi előfizetést venni, amit sokszor meg lehet osztani barátok között, így anyagilag is jobban jöttök ki.

Felesleges elektronikai termékek

Meddig éri meg az életszínvonalat javítani?

Ezalatt pedig az életszínvonalad folyamatos emelését értem. Általában az első pár munkáddal nem sokat keresel, így hozzászoksz a kuporgatáshoz, gyűjtögetéshez, hogy mindig figyelned kell, hol is tartasz éppen.

Így később, mikor fizetésemelést vagy esetleg egy jobb munkahelyet kapsz, természetes, hogy többet, jobbat engedsz meg magadnak, és ez így is van rendjén.

Viszont ahogy egyre javul az anyagi helyzeted, egy idő után nem lesz arányos a valódi szükségleteiddel, te azonban nem veszed észre, hisz az előző állapot az abszolút minimumnak tűnik. Az az életszínvonal, amire beálltál, normalizálódik, így egy idő után nem érzed elégnek, hiszen mindig lehetne jobb az előzőnél.

Így azonban egyre szükségtelenebb dolgokra fogod költeni a pénzed anélkül, hogy észrevennéd, pedig bőven lehetnének megtakarításaid.

Hasznos lehet visszagondolni, pontosan miből is éltél korábban. Nem is feltétlenül abban az időszakban, mikor pályakezdőként a margarint is csak akciósan vetted, hanem amikor először érezted úgy, hogy már komfortos, ahogy élsz, kijössz a fizetésedből. Gondold végig, azóta mi mindent vezettél be az életedbe és mennyire fontosak valójában, tényleg jobbá tették-e, vagy csak észszerűnek tűnt most, hogy már megtehetted.

A lemondást ne rosszként fogd fel

Mi sem természetesebb, hiszen ezt látjuk mindenhol: minél több dolgod van, annál jobb az élet.

A tárgyak nem csak eredeti funkciójukat töltik be, státuszszimbólumok is. Tehát ha valamit kiiktatsz az életedből, és nem jobbal helyettesíted, értelemszerűen veszítesz a társadalmi státuszodból. Ezek természetesen legtöbbször nem kimondott dolgok, de valahol mindannyian ezt gondoljuk, mivel ez vesz körül.

Érdemes kicsit átállítani a gondolkodásunkat arra, mennyivel szabadabbak lehetünk, ha kizárjuk életünkből a felesleges tárgyakat. Ha egyszerűen kiüríted a teret, ami körülvesz, kevésbé fogja lefoglalni a gondolataidat mindaz, ami előtted van.

Nem vagy tisztában a keretekkel

A túlköltekezés egyik legnagyobb veszélye, mikor érzed a hatását, de nem tudod, pontosan mennyivel is költesz többet a kelleténél, ahogy azt sem, mire megy az a pénz. Ennek oka, hogy még ha tudod is, hogy baj van, inkább nem konkretizálod, nem foglalkozol vele, hátha megoldódik magától.

Ezáltal azonban megfosztod magad még a probléma megoldásának lehetőségétől is. Ha nem vagy őszinte magaddal, soha nem tudsz majd túllépni a pénzügyi gondjaidon. Vegyél egy nagy levegőt és ülj neki, nézz bele rendesen a pénzügyeidbe, határozd meg, hol tartasz most és hova szeretnél eljutni.

A kis lépések tovább visznek

Gyakran mikor észrevesszük a hibát, azonnal meg akarjuk oldani, így túl szigorúra szabjuk a határokat. Amikor ráébredsz, hogy túlköltekezel, ne egyszerre vágj ki minden felesleges luxust az életedből, ez nem vezet sehova. Inkább kezdd lépésenként, hogy legyen időd hozzászokni, kitapasztalni. Állíts össze egy tervet, ami alapján leépítheted a túlköltést.

A túlköltekezés leküzdése senkinek sem egyszerű feladat. Annyi helyen bukhatunk el, olyan egyszerű normalizálni, hogy szinte lehetetlennek tűnhet leküzdeni.

Sokat segíthet, ha a környezetedben olyanok vannak, akiknek anyagi helyzetük hasonló. Hidd el, valószínűleg ők is átélik ugyanezt, segíthetitek is egymást azzal, ha időnként számon kéritek a másikat. De a lényeg, hogy ne érezd rosszul magad miatta, ha időnként elbuksz.

Kesergés helyett koncentrálj arra, mennyivel egyszerűbb az életed, ha pénzügyileg biztonságban érezheted magad.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.