Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát

Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát
Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát

A szlovákiai Devecol csapat nyerte az UniCredit Alapítvány Re-Power Your Future díját a Gen-E (Electronic Generation) 2024-en, Európa legnagyobb diákvállalkozási fesztiválján Cataniában, Szicíliában.

A Pozsonyban működő szakközépiskola tizenkét diákját a nemzetközi UniCredit Alapítvány “Re-Power Your Future” díjával tüntették ki üzleti projektjükért. Cégük, a Devecol sikeresen kifejlesztett egy intelligens, interaktív alkalmazást, amely a közösségeket mozgósítja a természetből származó hulladék összegyűjtésére, és amely Szlovákia mellett Magyarországon és Lengyelországban is terjeszkedést tervez. Ez az innovatív megoldás elősegíti a fiatalok, a civil társadalom és az intézmények közötti együttműködést, megmutatva a diákok kivételes képességét arra, hogy egy közös küldetésbe több érdekelt felet is bevonjanak.

Az UniCredit Alapítvány a “Re-Power Your Future” díjjal a legjobb Junior Achievement (JA) vállalkozásokat ismeri el, amelyek a fiatalok következő generációjának társadalmi mobilitását támogatni kívánó megoldásokat fejlesztettek ki, vagy társadalmi szerepvállalásukkal segítik a közösségeiket.

A díj a JA Europe és az UniCredit Alapítvány Magyarországon is elindult, hároméves “Re-power your future” kezdeményezésének része, amelynek keretében a részt vevő fiatalok vállalkozói tapasztalatokat, a sikeres munkavállaláshoz szükséges készségeket, kompetenciákat és ismereteket szereznek, és egyúttal belépőt jelentenek a további lehetőségekhez. A kezdeményezés az UniCredit elkötelezettségét jelenti a közösség iránt: készségalapú önkéntesség, mentorálás, példamutatás, helyi rendezvények és kezdeményezések támogatása.

Silvia Cappellini, az UniCredit Alapítvány vezetője elmondta: “Megtiszteltetés számunkra, hogy európai partnerként részt vehetünk a Gen-E fesztiválon. Az UniCredit Alapítvány 2023 júliusában fogott össze a Junior Achievement Europe-pal, hogy elindítsa a ‘Re-power Your Future’ elnevezésű, a korai iskolaelhagyás elleni küzdelmet célzó kezdeményezést, amely az UniCredit hatókörén belül 10 országot érint egy hároméves program keretében. Az UniCredit Alapítvány büszkén jelenti be a ‘Re-power Your Future’ díj győzteseit, ami annak elismerése, hogy képesek az egész közösséget egy közös ügy érdekében mozgósítani. Ezen projektek megvalósulása a jövőbe vetett bizalom egyértelmű jele számunkra.”

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója hozzátette: “Egyértelmű kapcsolat van a vállalkozói tapasztalatok bővítése és az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelem között. A JA-programok képesek arra, hogy serkentsék a fiatalok önbecsülését, ösztönözzék őket arra, hogy aktívan kezükbe vegyék életük irányítását, és megtanulják, hogyan fejlesszék az ehhez szükséges készségeket a gyakorlatban. Hogyan? Azzal, hogy vállakozói példákkal inspirálják a fiatalokat, és a globális gazdaságban való érvényesüléshez szükséges releváns készségek széles skáláját tanítják meg nekik.”

“Az alapítvány díjának magyar zsűritagjaként izgalmas volt közelről látni, hogy a diákok hogyan tudták izgalmas ötleteiket sikeres vállalkozássá formálni. A legkreatívabb ötletekből született diákvállakozások versenyeztek egymással: az iskolai zaklatás megelőzésére szolgáló applikációtól a talajeróziót csökkentő klímaroboton át egészen a mellrák korai fázisát detektálni képes termékekig a legkülönfélébb kihívásokra adtak válaszokat a fiatalok vállalkozásai, melyek mezőnyében kiválóan helytállt a hazai AKG csapata is. A GEN-E fesztivál nem csak a diákvállakozások legnagyobb európai seregszemléje, de egyben a kreativitás és a jövőálló vállalkozási ötletek ünnepe is volt” – mondta Dudás Csilla, az UniCredit Bank Hungary szakembere.

A “Re-Power Your Future” kezdeményezés első évében számos tevékenység segítette az iskolai lemorzsolódás csökkentését, hogy növelje a motivációt, az elkötelezettséget és a lehetőségeket azokban az iskolákban, ahol a legnagyobb a lemorzsolódás kockázata. Tapasztalataink szerint a tanulók bevonása elengedhetetlen a sikerhez; az UniCredit Alapítvány és a JA Europe közötti együttműködés kulcsfontosságú volt az iskolai lemorzsolódás megelőzésében, valamint a fiatalok ösztönzésében arra, hogy a számukra legmegfelelőbb pályát válasszák.

Az együttműködés részeként Magyarországon tavasszal az Innovation Challenge országos versenyen középiskolások mutatták meg, hogyan oldanák meg az éghajlatváltozás, a hulladékgazdálkodás vagy éppen a túlzott fogyasztás problémáját az e célra kitalált társadalmilag felelős „vállalkozásaikkal”.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Egy nő azt számolja, hogy vajon belefér-e még egy hitel törlesztője a jövedelmébe.
  Hírek

  Ezekre érdemes figyelned, ha a meglévő hiteled mellé vennél fel újabbat

  Bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy a meglévő hitele mellé újabbat kelljen felvennie. A lépés egyáltalán nem ördögtől való, ám érdemes figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk, hogy mire figyelj oda egy második hitel igénylésekor!

  frissítve: 2024. július 20.