Babakötvény: Minden, amit tudnod kell róla 2021-ben

Akár 10 százalékos állami támogatást is kaphatsz a befizetéseidre és teljes kamatadómentességet.

Babakötvény: Minden, amit tudnod kell róla 2021-ben Babakötvény: Minden, amit tudnod kell róla 2021-ben
Babakötvény: Minden, amit tudnod kell róla 2021-ben Babakötvény: Minden, amit tudnod kell róla 2021-ben

2006 óta létezik egy állami támogatásrendszer, mely elég jól átlátható, nem függ a jövedelemtől vagy más állami támogatásoktól, ráadásul minden babának jár, aki magyar állampolgárnak születik. Tarts velünk és bemutatjuk neked, hogy miért a babakötvény az egyik legjobb befektetés a gyermeked számára!

A konstrukciónak rengeteg előnye van és akár százezreket is kaphatsz az államtól, illetve a gyermeked részére a nem kötelező szülői befizetéseiddel együtt akár több millió forintot is összespórolhatsz 18 éves korára úgy, hogy szinte észre sem veszed.

Semmit nem kötelező vállalnod, a befektetés sokkal magasabb hozamot hoz, mint más biztonságos befektetési formák, a betett pénzre pedig az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vagy a magyar állam vállal garanciát.

Az összegyűjtött pénzt bármire elköltheti majd a gyermeked adómentesen, nem kell igazolni a pénz felhasználását sem. Nézzük meg részletesebben is.

A babakötvény 4 fő eleme

A babakötvény minden magyar állampolgárságú gyermeknek jár 18 éves koráig. Négy fő részből áll a program, amik egymást erősítik.

1. Kezdő állami támogatás

A programnak van egy olyan eleme, egy kezdő állami támogatás, mely a születés után jár. Ez kizárólag a 2005. december 31. után született magyar állampolgároknak és a 2017. június 30. után született olyan külföldi állampolgároknak jár, akik 18 év alattiak, „Magyar Igazolvánnyal” rendelkeznek és az állandó lakcímük szerinti szomszédos ország joga alapján a magyar állampolgárság felvétele a jelenlegi állampolgárságuktól megfosztja őket.

A kezdő állami támogatás összege 42 500 forint.

Viszont annak, aki 2006-ban született, ez az összeg csak 40 000 forint. Ezen a kezdő állami támogatáson kívül a babakötvény minden más eleme a 2006 előtt született magyar és a 2017. július 1. előtt született, és a fenti feltételeknek megfelelő külföldi állampolgárnak is jár 18 éves korukig.

Melyek ezek a további elemek?

2. Befizetések utáni állami támogatás

A babakötvény azzal támogatja a gyermekek életkezdését, hogy állami támogatás jár a befizetések után.

Ez az - alapesetben nem kötelező - szülői befizetések után járó 10 százalék, de legfeljebb évi 6 000 forint. Ez nem tűnik soknak, de ha épp 60 000 forintot (azaz havi átlagban 5 000 forintot) félreteszel a gyermekednek, akkor teljesen ki tudod használni ezt az állami támogatást, így 66 000 forint lesz belőle minden évben, 18 éven át.

A törvény szerinti rászoruló, úgynevezett gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek és a nevelésbe vett gyermekek részére többlet állami támogatás jár.

Malacpersely megtakarításhoz

3. Nincs adó

További állami támogatást jelent, hogy a babakötvénybe fektetett pénz teljesen mentes mindenféle adó és járulék alól. Amikor a gyermeked fiatal felnőttként felveszi, addig a kamatadótól is mentes, így a kamatos kamat hatása a 18 év alatt még több pénzt fog a gyermekednek jelenteni.

4. Magas kamatot fizet

A babakötvény elég jelentős mértékű kamatot is fizet, főleg ahhoz képest, hogy teljesen biztonságos - kockázatmentes - befektetésnek számít.

Ha a Magyar Államkincstárnál vezeted gyermeked babakötvény mögötti, úgynevezett Start-számláját, akkor az éves infláció plusz 3 százalékos kamatot fizet kamatadó nélkül.

A kamatot minden évben jóváírják, így kamatos kamat válik belőle a 18 éves futamidő végére. Infláció alatt a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértékét értjük.

2012 előtt még lehetett bankban is nyitni Start-számlát, amely nem a fentiek szerint kamatozik. Ha valamelyik banknál van a számlád, akkor azt áthelyezheted a Magyar Államkincstárhoz és attól kezdve már infláció plusz 3 százalékkal kamatozik a te gyermeked pénze is.

Nem jár automatikusan az infláció feletti kamat

A babakötvény fenti 42 500 forintos - 2006-ban 40 000 forintos - kezdő összege minden magyar állampolgárságú babának teljesen automatikusan jár 2006 óta. Ez azonban csak egy letéti számlára kerül, ahová nem tudsz mellé befizetni, és a kamat is csak az infláció mértékét éri el, azaz nincs rá 3 százalékos kamatprémium.

Azért érdemes Start-számlát nyitnod, mert ebben az esetben átkerül rá a pénz a letéti számláról és így a kamat máris 3 százalékkal magasabb, a számlavezetés pedig ugyanúgy ingyenes. A számlanyitással semmilyen fizetési kötelezettséget nem vállalsz, nincs vesztenivalód.

A Start-számlára befizetett pénzt csak a gyermeked tudja felvenni, ő is leghamarabb csak 18 éves korában. Ez azt jelenti, hogy babakötvénybe csak olyan pénzt fektess, ami nem fog hiányozni a családi költségvetésből!

A babakötvény előnyei más befektetési formákhoz képest

A babakötvénybe bármennyi pénzt befektethetsz a gyermekednek, nincs semmilyen felső határa a befizetésnek. A Start-számlára pénztári készpénzbefizetéssel és belföldi átutalással is be tudsz fizetni, akárcsak egy másik belföldi bankszámlára.

Minden befizetett összeg után jár a 10 százalékos, legfeljebb évi 6 000 forintos támogatás a tárgyévben befizetett összegek után, továbbá a teljes adómentesség az összeg felvételekor - 18 éves korában -, illetve addig is a kamatadó-mentesség a teljes számlaegyenlegre.

Mindezt a Magyar Államkincstárnál a kockázatmentes befektetési lehetőségek között kimagasló, nagyságrendileg 6,3 százalékos, infláción felüli éves kamattal a teljes számlaegyenlegre, a 18 év alatt folyamatosan.

Amit még az állam ad mindezek mellé: a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számla esetében az állami garancia a betét visszafizetésére. Ha 2012 előtt megnyitott Start-számlája van a gyermekednek egy banknál, akkor a garanciát az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújtja.

Mindkét esetben teljesen biztos a betét visszafizetése, az előbbinél teljeskörűen a magyar állam áll helyt, az OBA garanciája pedig az európai uniós betétbiztosítási határig, azaz 30 millió forintig védi a betétet a kamatokkal együtt, önrész nélkül.

Gyemekek mosolyognak

Hogyan igényelhetem a babakötvényt?

A babakötvény a magyar állampolgárságú, belföldön született babáknak teljesen automatikusan jár 2006. január 1. óta. A külföldön született magyar állampolgárságú babáknak az anyakönyveztetési folyamatban indul el a babakötvényük, bármikor is történjen a nyilvántartásba vételük 18 éves korukig.

A külföldi, „Magyar igazolvánnyal” rendelkező olyan babáknak, akiknek a lakóhelye szerinti, Magyarországgal szomszédos állam a magyar állampolgárság felvételét az ottani állampolgárságától való megfosztással sújtja, kérelemre indul el a nyilvántartásba vételük.

Mind a 2006 előtt született magyar állampolgárságú, mind a külföldi állampolgárságú gyermekek esetében 18 éves korig bármikor lehet csatlakozni a babakötvényhez.

Start-számlát magyar és jogosult külföldi állampolgár gyermek esetében is a szülő vagy egyenesági hozzátartozó, illetve testvér nyithat - a szülőkön kívül ezek általában a nagyszülők.

Ha 2005 után született a baba

A belföldi állandó lakóhellyel rendelkező, 2005 után született magyar állampolgárságú gyerekek esetében a babakötvény automatikusan megnyílik, de csak egy korlátozott, úgynevezett életkezdési letéti számlán, ahol kisebb a kamat és nincs lehetőség szülői befizetésre.

A gyermek családi pótlékot kapó szülője nyithat Start-számlát a Magyar Államkincstárnál, amelyre átkerül a pénz az életkezdési letéti számláról és mindjárt 3 százalékkal megnő a kamat is, ezt érdemes kihasználnod. A számlanyitással semmilyen fizetési kötelezettséget nem vállal a szülő, a számlavezetés pedig díjmentes.

A külföldi állampolgárságú gyermekek életkezdési letéti számlája - tehát nem Start-számlája! - a külképviselet hivatásos konzuli tisztviselőjénél vagy a Magyar Államkincstárhoz benyújtott kérelem útján is megnyitható.

Ha 2006 előtt született a baba

A 2006 előtt született, magyar állampolgárságú gyermekek esetén 18 éves korukig bármikor lehet Start-számlát nyitniuk a szülőknek vagy hozzátartozóknak a Magyar Államkincstárnál.

Számukra, illetve a 2017. július 1. napja előtt született nem magyar állampolgárságú gyermekek számára a Start-számla 25 000 forinttal nyitható meg a Magyar Államkincstárnál. Erre a nyitóösszegre azért van szükség, mert ezeknek a gyermekeknek a törvény változását megelőzően még nem nyílhatott életkezdési letéti számla, aminek az egyenlege átkerülne a Start-számlára.

16 éves kortól magának is megnyithatja

16 éves korától a gyermek maga is megnyithatja a Start-számlát szülői hozzájárulással, ha a szülei addig még nem nyitottak neki.

Arra azonban figyelni kell, hogy a Start-számlára befizetett pénzhez legalább három évig nem lehet hozzáférni. Tehát ha a Start-számla a gyermek 18. születésnapja előtt nem sokkal nyílik meg, ami az utolsó lehetőség a számlanyitásra, akkor egészen 21 éves kora előtt nem férhet hozzá a pénzhez. Ha a szülők azt akarják, hogy a gyermekük 18 évesen fel tudja venni ezt a pénzt, akkor legkésőbb a gyermek 15 éves kora előtt meg kell nyitniuk a Start-számlát.

Mekkora állami támogatást gyűjthetek össze a babakötvénnyel?

Az alábbiakban háromféle számítással mutatjuk be a babakötvény előnyeit.

Egy gyermek általában nem pont január elsején születik, így 19 naptári évet érint, mire 18 éves lesz. A támogatás viszont naptári évekre szól. Ezért 19 éves a Babakötvény állampapír is és ezért számoltunk mi is úgy, hogy a gyermek megszületésénél már elkezded a Start számlára befizetni a havi megtakarításokat 19 naptári éven keresztül.

A Start-számlán lévő betét kamata a 2020-as infláció mértékéből (3,3 százalék) és a Babakötvény elnevezésű, 2040/s sorozatszámú államkötvények kamatprémiumából (3 százalék) áll össze. Tehát 6,3%-os kamattal számoltunk a lenti példáknál.

Melyik a legjobb stratégia?

A három példa jól mutatja, hogy a babakötvény állami támogatásait milyen befektetési stratégiák mentén lehet a legjobban kihasználni.

 • Ha az állami támogatás minél nagyobb százalékos mértékét tekinted célodnak a befizetéseidhez képest, akkor nagyon kis összeget szánj a babakötvényre havonta, vagy esetleg ne is fizess be. Ennek szerintünk egyébként nincs sok értelme.
 • Ha a lehető legnagyobb összegű állami támogatást szeretnéd kihozni a babakötvényből a befizetéseidhez viszonyítva, akkor fizess be havonta annyit, amennyit csak tudsz.
 • Végül van egy arany középút is. Ekkor annyit érdemes befizetni, amellyel az állami támogatásokat optimalizálod, figyelembe véve, hogy a befizetések utáni állami támogatás évi 60 000 forint felett nem nő tovább. Ez havi átlagosan 5 000 forintos befizetés. Eddig tehát mindenképpen érdemes elmenni.

Vagyis a legoptimálisabb megoldás szerintünk, ha a havi első 5 000 forintot, amit a gyermeked életkezdéséhez szánsz, a babakötvénybe fekteted. A havi 5 000 forinton felüli befektetést pedig oda fekteted be, amiben szerinted jobb helye van a szülői befektetésnek, mint a babakötvényben. Ez lehet állampapír, banki betét, adómentes TBSZ számla vagy bármi más.

Mennyi pénze lesz a gyermekemnek a babakötvényből 18 éves korára?

A fenti példákból levezetve a következő összegek jönnek össze a gyermeked számára.

Ha semennyit sem fizetsz be a gyermeked életkezdési támogatása céljából a babakötvénybe, akkor is nyiss Start-számlát a gyermekednek és ezzel helyezd át az életkezdési letéti számlán automatikusan megjelenő 42 500 forintot, pusztán a magasabb kamat elérése érdekében. Ekkor gyermeked 18 éves korában 127 748 forinttal száll ki a fenti hozamszintekkel és számlavezetési díjjal számolva a 18 év alatt.

 • Ha havi átlagban 1 000 forintot fizetsz be a babakötvénybe, akkor összesen 228 000 befizetett forintból 580 239 forinttal száll ki a gyermeked 18 éves korában 6,3 százalékos hozam mellett.
 • Havi átlagban 5 000 forintot fizetsz be a babakötvénybe, összesen 1 140 000 befizetett forintból 2 390 205 forinttal száll ki a gyermeked 18 éves korában 6,3 százalékos hozammal számolva.
 • Havi átlagban 15 000 forintot fizetsz be a babakötvénybe, összesen 3 420 000 befizetett forintból 6 509 111 forinttal száll ki a gyermeked 18 éves korában, ha végig 6,3 százalékos hozammal számolunk.

Hogyan férhet hozzá gyermekem a babakötvényhez lejáratkor, és mire költheti el?

Ez a legizgalmasabb kérdés. Rögtön az elején fontos megismételni azt a szabályt, hogy amit egyszer a babakötvénybe befektettél, azt csakis a gyermeked veheti ki és csakis 18 éves korában leghamarabb.

Ezért sose fektess be annál nagyobb összeget a babakötvénybe, mint amiről hajlandó vagy nyugodtan „lemondani” a gyermeked életkezdése javára, még akkor is, ha netán annak 18 éves koráig nehezebb idők jöhetnek a családban.

Nos, a babakötvény esetében megszűnt az a korábbi kötöttség, hogy a gyermek csak bizonyos életkezdési célokra (továbbtanulás, pályakezdés, lakásvásárlás, gyermekvállalás) költhette el a babakötvényben összegyűlt pénzt. A jelen törvényi szabályozás szerint a gyermek bármire elköltheti a babakötvényben összegyűlt pénzt, beleértve az állami támogatásokat is.

Egyedül annyi korlátozás maradt fenn, hogy ha a településed (kerületed) önkormányzata támogatja a babakötvényt a gyermeked Start-számlájára történő befizetéssel, akkor - a befizetése erejéig - megszabhatja ennek a pénznek a felhasználását. Ezért, amennyiben igényeltél önkormányzati támogatást a babakötvényhez, kérdezd meg az adományozó önkormányzatot az esetleges korlátozásokról és a felhasználás igazolásáról!

A gyermekednek kell kikérnie

A gyermek - pontosabban ekkor már fiatal felnőtt - leghamarabb 18 éves kora betöltésekor kérheti a babakötvényben összegyűlt összeg kifizetését a számlavezető szolgáltatónál, amely a legtöbb gyermek esetében a Magyar Államkincstár lesz.

A kérelem benyújtását követő 8 munkanapon belül kifizetik számára a pénzt készpénzben a számlavezető pénztárában vagy átutalással bármely belföldi bankszámlára. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező jogosult számára kizárólag átutalással fizetik ki a babakötvényben lévő pénzt.

Mivel az utolsó évben befizetett szülői összegek után csak a következő naptári év tavaszán érkezik meg az utolsó állami támogatás - az a bizonyos legfeljebb évi 6 000 forint -, a fiatal felnőtt eldöntheti, hogy

 1. azt még megvárja-e a következő év áprilisában, és azzal együtt veszi fel a teljes összeget (a Start-számla ezt követően megszűnik), vagy
 2. felveszi-e a Start-számlán lévő teljes összeget, de nem szünteti meg a Start-számlát, hanem külön felveszi az utolsó állami támogatást is a következő év áprilisában és csak utána szűnik meg a Start-számla, vagy
 3. 18 éves korában felveszi az akkori teljes Start-számla egyenleget és azzal megszünteti a Start-számlát, lemondva az utolsó év befizetései után járó, legfeljebb 6 000 forintos állami támogatásról a következő év áprilisában.

Ne felejtsd el a 3 éves szabályt

A gyermek 18 éves koráig bármikor megnyithatod a Start-számlát, de ahhoz legkorábban csak három év után lehet hozzáférni. Ezért ha a gyermeked 15 éves kora után nyitod meg a Start-számlát a számára, akkor csak ahhoz képest három év múlva lehet először felvenni a babakötvényben lévő pénzt, nem pedig 18 éves korában.

18 éves kor után azonban ebben az esetben is érvényes az a szabály, hogy befizetni már nem lehet rá, nem kamatozik és nem köteles a számlát vezető szolgáltató legfeljebb évi 1 százalékos számlavezetési díjat felszámolni, hanem felszámolhat többet is.

Célszerű tehát 15 éves korig mindenképpen megnyitni a Start-számlát, de lehetőleg minél korábban, már a születés után, hogy minél több kamatot kapjon a gyermeked a rajta lévő pénzre.

Mikor lehet nagyobb az állami támogatás összege?

A babakötvény egy olyan állami támogatás, amely nem függ a szülő jövedelmétől, hanem az mindenkire egységesen vonatkozik.

A kezdő 42 500 forintos állami támogatás mellett csak az évenkénti szülői befizetések után járó 10 százalékos, de legfeljebb évi 6 000 forintos állami támogatás része a programnak, továbbá az ezek után járó kamatadó-mentesség és a lejáratkori teljes adómentesség.

Mivel a befizetések után járó állami támogatás évi 60 000 forint befizetés után nem nő tovább, így havi átlagban 5 000 forintig ösztönzi az állam a betét elhelyezését a babakötvényben.

Továbbmenve, a Start-számla megnyitásához nem kapcsolódik semmilyen pénzügyi feltétel és a szülő semmilyen fizetési kötelezettséget nem vállal és a számlavezetési díj is ingyenes jelenleg.

Így lehet több a hozam

Van viszont egy olyan eleme a babakötvény mögötti állami támogatásnak, amely rászorultság esetén még többet is ad. Ez a gyermekvédelmi kedvezményben részesülő és a nevelésben lévő gyermekek többlet állami támogatása.

Alapesetben a kezdő állami támogatás 42 500 forint, melyet magyar állampolgárok esetében a születés után automatikusan jóvá is írnak, még Start-számla nyitás nélkül is (ekkor egy úgynevezett életkezdési letéti számlára kerül az állami támogatás a Start-számla nyitásáig).

A fenti helyzetben lévő gyermekek viszont 7 és 14 éves korukban pluszban 44 600-44 600 forintot kapnak az államtól a babakötvényben, ha hétéves vagy tizennégy éves korukban még gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve nevelésben vannak.

Ezenfelül a szülői befizetések után a gyermekvédelmi kedvezményben lévő gyermekek - ha az adott évben jogosultak erre a kedvezményre - a befizetések után nem 10 százalék, de legfeljebb évi 6 000 forintos állami támogatást kapnak, hanem 20 százalék, de legfeljebb évi 12 000 forintos állami támogatást.

A nevelésben lévő gyermekek pedig fixen évi 12 000 forintos állami támogatást kapnak a babakötvényben befizetés nélkül is, hiszen ők nem számíthatnak a szüleik befizetésére.

A gyermekvédelmi kedvezményről bővebben

A gyermekvédelmi kedvezmény feltételeiről a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 19. § (2) bekezdése rendelkezik.

Lényege, hogy a gyermekvédelmi kedvezménnyel érintett gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 145 százalékát abban az esetben, ha a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, minden más esetben pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 135 százalékát. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege jelenleg 28 500 forint.

A gyermekvédelmi kedvezmény további feltétele, hogy hasznosítható ingatlan (kivéve amelyben a szülő életvitelszerűen lakik), jármű (kivéve a mozgáskorlátozottságra vagy tartós betegségre tekintettel fenntartott gépjármű), továbbá vagyoni értékű jog (kivéve azt, ami az általuk lakott ingatlanon áll fenn) egy főre jutó értéke a gyermek családjában külön-külön számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hússzorosát, vagy együtt számítva az öregségi nyugdíj legkisebb összegének hetvenszeresét nem éri el.

A gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek jogosultságát a gyámhatóság 1 év időtartamra állapítja meg, amit évente felülvizsgál.

Miért 19 éves futamidejű a Babakötvény értékpapír, ha csak a gyermek 18 éves koráig kamatozik a babakötvény?

Ennek magyarázata igen egyszerű. A babakötvény mögötti értékpapírok naptári évesek, tehát minden év január elsején indulnak és december 31-én járnak le.

A gyermekek viszont szétszórva születnek az éven belül, ezáltal lesz egy töredék naptári év a születése évében (kivéve, ha január elsején születik) és egy töredék naptári év a 18 éves kora évében is (kivéve, ha január elsején születik). Ez azt jelenti, hogy a gyermek 18 éves valójában a 19. naptári évben lesz (kivéve, ha január elsején született). Ezért a 18 éves kort valójában 19 éves futamidejű állampapírral lehet teljesen lefedni.

Ezen belül a kamatozás a gyermek születésekor kezdődik és 18. születése napját követően nem kamatozik tovább, ily módon tehát valójában csak 18 évig áll mögötte kamatozó értékpapír, még ha az 19 éves futamidejű is.

Van azonban itt még egy érdekesség.

A befizetések után járó 10 százalék, de legfeljebb évi 6 000 forintos állami támogatás naptári év szerint jár. Azaz ebből jár az első és az utolsó tört naptári évben is.

Mivel a szülői befizetés időpontja az éven belül nincs meghatározva azon túl, hogy annak az adott naptári évben kell beérkeznie a támogatás kihasználása érdekében, ezért valójában 19 darab állami támogatás is felvehető. A szülő ugyanis befizetheti az állami támogatás maximális kihasználáshoz elegendő évi 60 000 forintot bármikor egyben, az év utolsó és első munkanapján is, azaz a tört évek végén, illetve elején.

Az állami támogatás szempontjából nem, de a kamatszámítás szempontjából viszont természetesen már van jelentősége annak, hogy a naptári éven belül mikor fizette be a szülő a támogatást a Start-számlára. Ezért aki például a befizetések után járó állami támogatást maximáló évi 60 000 forintot mindig az év elején fizeti be, az nagyobb kamatot szerez ezzel gyermekének is.

Összegezve

Reméljük, sikerült érthetően elmagyarázni a babakötvény nevű állami támogatás lényegét és sikerült átadni azt a filozófiát is, amelytől a babakötvény annyira egyedi, egyben minden más befektetési formától eltérő lehetőség gyermeked életkezdésének támogatásához.

Ha a gyermeked születése után megnyitod a Start-számlát és csak havi 5 000 forintot teszel félre rá, már akkor is közel 2 4000 000 forinttal kezdheti gyermeked az életét 18 éves korában. A támogatást pedig a pénzügyileg jobb éveidben ráadásul bármikor növelheted anélkül, hogy erre bármilyen kötelezettséget vállalnál a későbbiekre nézve.

Azt javasoljuk, hogy élj a babakötvény nevű állami támogatás előnyeivel, hogy gyermeked egy értékes anyagi tőkével kezdhesse a felnőtt életét!

Maradtak kérdéseid?

 • Hogyan ellenőrizhetem a Start számlán lévő egyenlegem?

  A Magyar Nemzeti Bank weboldalán bármikor le tudod ellenőrizni az egyenlegedet. Ehhez szükséged lesz a szolgáltatódtól kapott belépési azonosítóra.

 • A Babaváró hitelből kapott pénzt is befizethetem a babakötvénybe?

  Igen. Mivel a Babaváró hitelnél szabadon elkölthető pénzt kapsz, így érdemes ebből a babakötvénybe is folyamatosan befizetned.
 • Mi történik, ha nem tudok folyamatosan befizetni a babakötvénybe?

  Nem kötelező havonta vagy évente befizetned a Start számlára, így nem fog semmilyen hátrány sem érni.
Tartalomjegyzék