Bankszámlakivonat - ezt kell tudnod róla 2024-ban

Mit mond szakértőnk?Bezár

A bankszámlakivonat lehet, hogy egy felesleges rossz szerinted, de vannak olyan előnyei, melyekért érdemes lehet ránézned minden hónapban, akár papíron, akár elektronikusan kapod a banktól.

Persze ha engem kérdezel, akkor elektronikus kivonatot kérsz, hiszen ezzel segíted az erdők fennmaradását. Vannak olyan számlacsomagok, ahol csak elektronikus kivonat választható és olyan bankok is, ahol már ez az alapértelmezett kivonatküldési mód, nem pedig a papír alapú számlakivonat.
 
A számlakivonatra szükséged lesz hiteligényléskor, főleg akkor, ha más banktól igényelsz hitelt, mint ahol a számládat vezeted. Szintén jól jön a bankszámlakivonat bizonyos külföldi szolgáltatók, fintech cégek személyazonosság-ellenőrzéséhez vagy hitelesítéséhez.
 
Más esetekben kifejezett szükség nincs rá, mégis sok információt megtalálsz benne, és a bank itt közli a személyre szóló ajánlatait is, amelyek előnyösek lehetnek.
 
De talán a legfontosabb azért átnézni, hogy találsz-e valamilyen visszaélésre utaló jelet, hiszen ekkor a pénzed visszajár a visszaélés banki bejelentését követően.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

A bankszámlakivonatot sokan csak szükséges rossznak tartják, pedig alapvető információk vannak rajta, melyeket jó elolvasni. De vajon melyek ezek az információk, és miben kell neked a bankszámlakivonatról tájékozódnod? Talán nem is tudtad, de a bankszámlakivonatnak vannak bizonyos tartalmi elemei, és van pár trükk, amitől jó lehet egy bankszámlakivonat. Ebben az útmutatóban eláruljuk neked ezeket az érdekességeket. A végén pedig bankonként megmutatjuk képekkel, hogy honnan lehet letölteni a számlakivonatot.

Mi a bankszámlakivonat?

A bankszámlakivonat egy olyan dokumentum, amely papír alapon vagy elektronikusan érkezhet hozzád és tartalmazza a teljes számlaforgalmadat. Azon belül kimutatják a jóváírt pénzeidet és a terheléseket egyaránt.

De a bankszámlakivonat nemcsak azokat a tranzakciókat tartalmazza, amelyeket te indítottál, hanem a bank által felszámított díjakat, jutalékokat, költségeket és persze kamatokat is. Köztük azokat a kamatokat is, melyeket te kaptál a banktól.

A papír alapú bankszámlakivonat általában banki fejléces papíron készül, és adódhat olyan, hogy az elektronikus változat nem tartalmazza a bank grafikai elemeit, ezért kinyomtatva egy olyan dokumentumnak tűnhet, melyet akár te is összeállíthattál volna. Ezért hiteligénylésnél elektronikus dokumentumként befogadva a számlakivonatot ellenőrző intézmény meg tud győződni arról, hogy a dokumentum tényleg a banktól származik-e, illetve hogy manipulált-e.

A bankszámlakivonat az egyetlen olyan dokumentum, amely hitelesen igazolja vissza a tranzakcióidat, ezért fontos, hogy eltárold őket. Papír alapon vagy elektronikusan.

Egy bizonyos idő után, általában évek múlva, a bank már nem tudja neked pótolni az elveszett számlakivonatot, vagy ha tudja, akkor elég sokat, számlakivonatonként akár több ezer forintot is elkérhet érte. Ezért (is) fontos, hogy eltárold ezeket.

Szeretnél egy olcsó bankszámlát, ami sokoldalú mobilapplikációs szolgáltatásokat nyújt? Megmutatjuk, hogy most milyen számlacsomagok közül választhatsz. Akár a saját bankodnál is maradhatsz és átválthatsz egy kedvezőbb számlacsomagra. Megmarad a bankszámlaszámod, netbankod és általában a bankkártyád is.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 722 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 206 Ft Kezdetben 693 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 309 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  A bankszámlakivonat kötelező tartalmi elemei

  Egy bankszámlakivonatnak átlátható módon kötelezően kell tartalmaznia az a következő adatokat: először is, a bank nevét, címét, e-mail címét, telefonszámát, BIC (SWIFT) kódját. Utóbbira nemzetközi átutalás fogadásához lehet szükséged. Láthatod a számlavezető bankfiókod címét és egyéb adatait is, bár ennek ma már nincs nagy jelentősége.

  Ezeket az információkat általában a fejlécbe vagy a számlakivonat elejére, tetejére helyezik el a bankok. Az is lehet, hogy a fejléces levélpapírra nyomtatott kivonat már eleve a nyomdai részben tartalmazza ezeket.

  Fontos információ a belföldi (GIRO) bankszámlaszám és a nemzetközi SEPA euró átutalás fogadásához szükséges IBAN számlaszám, mely alapvetően az Európai Unión belüli számlaforgalom lebonyolítására készült.

  Fontos információ a bankszámlakivonatodon a jelenlegi díjcsomagod elnevezése a banknál, mert erre hivatkozva tudsz költség-összehasonlításokat végezni.

  A bank szerepeltethet saját, bankon belüli számlaszámot is, ezt nem tudod használni átutaláshoz vagy pénz fogadásához, azonban például banki azonosításhoz, belépéshez az internetbankba igen.

  Szerepel a bankszámlakivonatodon az elszámolási időszak, ez általában egy hónap első napjától az utolsóig terjed.

  Láthatod a számlakivonaton a számlád devizanemét.

  A bank közölheti a bankszámlakivonaton az egyéb azonosítóidat (pl. a telefonos ügyfélszolgálaton érvényes azonosító), illetve magának a számlakivonatnak a sorszámát. Ez utóbbi elsősorban akkor fontos, ha napi kivonatot kérsz. Ilyet vállalkozóknak szoktak adni, lakosságnak csak kivételes esetben.

  Most jönnek a pénzmozgásaid

  Lejjebb a bank közli a tranzakcióidat, de mindenekelőtt a nyitóegyenleget, amitől kezdve az egyenlegváltozások számítódnak. Ugyanígy a tranzakciók végén van egy záróegyenleg is.

  A tranzakciók jelentik a lényegi elemet egy bankszámlakivonatban, ezért ezekre a legfontosabb odafigyelned.

  Itt látsz két dátumot. Az egyik a tranzakció napját jelenti, például amikor bankkártyával vásároltál, a másik pedig azt a napot, amikor azt a bankszámládra beterhelték. A kettő között a kamatfizetésben van különbség: a már elköltött, de még le nem könyvelt tranzakciókra, összegekre még jár a látra szóló betétkamat, illetve a bank nem számít fel folyószámla-hitelkamatot vagy kényszerhitelkamatot. A két dátum között több nap is eltelhet, főleg ha közbeékelődik egy hétvége vagy ünnepnap, vagy hosszú hétvége.

  Családanya nem érti hogy milyen tranzakciókat listáz a bankszámlakivonat

  A tranzakció neve azonosítja be, hogy mire költöttél konkrétan vagy kitől érkezett egy jóváírás. Ilyenkor a bank közli a címzett vagy feladó nevét, számlaszámát és a közlemény rovatot – átutalásnál – vagy a kereskedő, illetve ATM helyét, nevét – bankkártya használatnál. Ezek lehetnek azok az információk, melyek alapján be tudod azonosítani, hogy valóban tőled származik-e egy tranzakció.

  Ha olyat látsz, amelyről nem tudod eldönteni, hogy tényleg te költöttél-e, akkor kérj további információt a bankodtól és konzultálj vele az esetleges bankkártyaletiltásról!

  Végül láthatod a tranzakció összegét és általában a bank közli a tranzakció utáni egyenleget is.

  A számlakivonat végén a bank csoportosítva közli az összes terhelést és jóváírást, a záróegyenleget, az esetleges zárolt összeget és az elkölthető egyenleget. A zárolt összeg az az összeg, amire a kamatszámításnál már utaltunk: elköltötted, de a számlakivonat elkészültekor még nem könyvelték le.

  Itt láthatod az előjegyzett betétkamatot és a hitelkamatot is, ha van folyószámlahiteled.

  A számlakivonat alján a bank csoportosítva kimutathatja a felszámított díjakat, jutalékokat, költségeket, általános szövegek szerepelhetnek a betétbiztosításról vagy a bank adatkezeléséről, illetve itt kaphatsz tájékoztatást is a változó banki díjakról, üzletszabályzat-változásokról, elektronikus rendszerek karbantartási időszakairól és az akciókról is.

  Mitől lehet jó egy bankszámlakivonat?

  Egy jó bankszámlakivonatnak van egy pár jellemzője, amitől az tényleg jó. Lássuk, melyek ezek!

  Mindenekelőtt, átlátható. A tranzakciók elkülönülve szerepelnek és rácsos nézettel vagy anélkül, de külön oszlopokban láthatók az egyes mezőadatok, mint dátumok, szöveges rész, összegek. Jó, ha a tranzakciók között van egy üres sor vagy valamilyen más elválasztó jel (vonal például).

  Hasznos, ha a jóváírások más oszlopokban láthatók, mint a terhelések, vagy teljesen külön vannak csoportosítva a bejövő és a kimenő tranzakciók. A dátumok nyomon követhetősége szempontjából jobb a dátum szerint egyben feltüntetett, külön oszlopos elrendezés.

  Sokat segíthet a pénzed elköltésének megértésében vagy egy esetlegesen visszautasított tranzakció utáni nyomozásban az adott tranzakció utáni egyenleg minden egyes tranzakció után.

  Ilyenkor természetesen a bankszámlán történt jóváírás szerinti sorrend a leghasznosabb.

  Jó az is, ha a nyitóegyenleg és a záróegyenleg jól ki van emelve a számlakivonaton és sokaknak hasznos, ha a betűk és a számok olvasható méretűek. Sok bank papírspórolás miatt nagyon összetolja a számlakivonat elemeit, nem hagy közt a tranzakciók között, és igyekszik csak a kötelező elemeket a lehető legrövidebb információkkal letudni. Mindezt apró betűmérettel teszi, esetleg nehezen olvasható betűtípussal.

  Ezek nem mutatnak szépen és még meg is nehezítik a dolgodat. Nem mondjuk, hogy csak ezért hagyd ott a bankodat, de érdemes más bank bankszámlakivonatát is megnézni, ha elszánod magad a változtatásra.

  Férfi örül, hogy a bankszámlakivonatok mellett a laptopján megtalálta a díjkimutatást

  A díjkimutatás

  A díjkimutatás egy európai uniós szabály, a 2014/92/EU számú irányelv alapján jött létre, a hazai jogba a 144/2018. (VIII. 13.) számú kormányrendelet ültette át. Ez kötelezi a bankokat arra, hogy minden év január 31-ig a lakossági ügyfeleiknek egységes szerkezetű díjkimutatást küldjenek, méghozzá ingyenesen.

  Ez annyiból kapcsolódik a havi bankszámlakivonathoz, hogy az abban szereplő banki díjakat összesíti és részletezi éves szinten, az előző naptári évről. A tranzakciók viszont nincsenek benne, csak a banki díjak.

  Ennek a kimutatásnak a hivatalos rövidítése a PAD (Payment Account Directive), a netbankok sokszor ilyen névvel hivatkoznak rá, hogy lehetőleg minél nehezebben találd meg és minél kevésbé szembesülj az esetleg drága díjazással.

  A díjkimutatás tehát azt mutatja meg, hogy éves szinten mennyibe került neked a bankszámlád.

  A díjkimutatásról egy külön részletes útmutatót olvashatsz tőlünk itt. Olvasd el, sok hasznos információt megtudhatsz belőle, ami után másképp fogsz tekinteni a bankszámládra!

  Bankszámlakivonat hiteligényléshez

  A bankszámlakivonatot általában eldobhatja az ember, bár addig érdemes minden tranzakciós bizonylatot eltenni, míg azt a bankszámlakivonaton vissza nem igazolják. Utána akár mindkettőt eldobhatod, bár mi ezt nem tanácsoljuk.

  Nagyon kevesen végeznek tételes ellenőrzéseket a bankszámlakivonatukon, pedig ez lenne a jó, mert ekkor nemcsak az esetleges illegális tranzakciók derülnének ki, hanem az is, ha a bankod nagyon megkopaszt egy-egy díjlevonással.

  Egy esetben viszont nem szabad eldobni a bankszámlakivonatodat: ha hitelt igényelsz.

  Ekkor készülj az utolsó 3 havi bankszámlakivonatod bekérésére, és jó ha tudod, hogy a hiteligénylésed akkor lesz simább, ha nincs semmi, rád nézve „terhelő” dolog egyikben sem.

  Ilyen lehet a hitelkeret-túllépés, a fedezetlen költés, de ilyen lehet egy túl nagy összegű csoportos megbízás, rendszeres fizetés a lakástulajdonosnak a lakásbérletedért, sőt, árulkodhat rólad egy külföldi használat is. A bankok nem szeretik, ha rendszeres és jelentős összegű szerencsejátékhoz kapcsolódó pénzmozgások vannak a számlán, mert ezek függőséget okozhatnak.

  A hiteleidet viszont már nem tudod letagadni, ha 3 hónapig nem arról a bankszámláról fizeted őket, mert látják a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Régen BAR listaként hivatkoztak erre, de az egy szűkebb lista volt.

  Szóval ha hitelt igényelsz, ott jelentős információkat árulhatnak el rólad a bankszámlakivonataid, így legyél minél „makulátlanabb” abban a 3 hónapban!

  Vállalkozó elektronikus hitelesített bankszámlakivonatot kér le a netbankból

  Hitelesített elektronikus bankszámlakivonat

  A vállalkozóknak szükségük lehet hitelesített bankszámlakivonatra is. Általában hiteligényléshez vagy más, pénzügyi hitelesség bizonyításához kérhetnek tőlük ilyet.

  A papír alapú hiteles bankszámlakivonatot azonban lehet pótolni hitelesített elektronikus bankszámlakivonattal is.

  Ennek előnye, hogy gyorsabb, hiszen nem kell megvárnod a postai kézbesítés idejét vagy a bankfióki elkészítés (esetleg fiókba postázás) idejét. A hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot már a forgalmazást követő napon elérheted az internetbankodban.

  Az elektronikus bankszámlakivonat hitelességét fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített szolgáltató által kibocsátott időbélyegzővel biztosítja a bank. Az elektronikus aláírás célja, hogy az aláírót azonosítsa, egyedülállóan az aláíróhoz legyen köthető és a dokumentum tartalmához olyan módon kapcsolódjon, hogy minden módosítás észrevehető legyen, ami az aláírást követően kerül a dokumentumra.

  Az időbélyegző pedig azt igazolja, hogy az elektronikus dokumentum a bélyeg elhelyezésének időpontjában változatlan formában létezett.

  Ez a kettő feltétel teljesülésével lesz egy elektronikus bankszámlakivonat hiteles.

  A hitelesített elektronikus kivonat egyik példányát a bank a vonatkozó jogszabályban rögzített ideig megőrzi. A hitelesítő kulcsok azonban ennél rövidebb idő alatt lejárnak, de ez nem érinti a hitelességet, hiszen az aláírás pillanatában a kulcs érvényes volt. Ez pedig elektronikus eszközökkel utólagosan is ellenőrizhető.

  A hitelesített elektronikus bankszámlakivonat minden letöltött példánya és a banknál őrzött példány is egymással teljesen azonos értéket képviselnek.

  Elektronikus (papírmentes) bankszámlakivonat előnyei

  Az elektronikus bankszámlakivonattal több előnyt is bezsebelsz egyszerre:

  • általában olcsóbb vagy díjmentes a postai kivonathoz képest, esetleg a számlavezetési díj tartalmaz kedvezményt az elektronikus kivonat választásakor
  • biztonságos, mert csak te látod, hiszen a netbankból kell letölteni
  • bárhonnan elérhető, ahol eléred az internetbankot, nem kell a postázási címen tartózkodnod
  • sokkal gyorsabban megkaphatod, mint a papír alapú kivonatot, hiszen nincs postázási idő
  • környezetbarát, hiszen ennyivel kevesebb fát kell kivágni

  Kérj elektronikus bankszámlakivonatot, ha teheted! Viszont ha elektronikus bankszámlakivonatod van, mindig töltsd le a gépedre vagy a mobilodra és tárold biztonságos, mások által elérhetetlen helyen! Csak akkor nyomtasd ki, ha az elektronikus tárolásban bizonytalan vagy.

  Ne felejtsd el, hogy a bankszámlakivonat az egyetlen hiteles dokumentum, mely bármilyen későbbi reklamáció alapját képezheti!

  Bankonként megmutatjuk, hogy hol található a bankszámlakivonat

  Ha nem tudtad, hogy a bankod netbankjában hol vannak a számlakivonatok, akkor a képek alapján könnyen meg fogod találni.

  CIB Bank

  Főoldalon jobb oldalt fent vannak a kerek ikonok, ott a harmadik ikonra, a kis papírlapra kell kattintani.

  CIB netbank belépési felület

  A következő oldalon pedig a Kivonat/Díjkimutatás fülre. A sorok végén található ikonnal tölthető le a kivonat.

  CIB netbank bankszámlakivonat letöltési nézet

  Erste Bank

  George a netbank neve. A főoldalon belül vagy a nevedre, vagy a Termékeid menüben a számládra kattints.

  Erste George főképernyő

  Utána a bal oldali menüben a Számlakivonatot válaszd, majd évekre lebontva megtalálod az összes bankszámlakivonatot.

  Erste netbank történet nézet

  A sor végén levő, nyíl a négyzetben formájú gombra kattintva tudod letölteni őket.

  Erste netbank számlakivonat képernyő

  Gránit Bank

  Bal oldali menüsorban a Számlainformációkon belül található a PDF kivonat, kattints rá.

  Gránit netbank belépési felület

  Utána be kell állítani az időintervallumot, majd a Rendben gombot nyomd meg.

  Gránit netbank PDF kivonat nézet bankszámlakivonat letöltéshez

  Következő ablakban megint a Rendben gombot kell megnyomni.

  Gránit netbank PDF kivonat képernyő bankszámlakivonat letöltéshez

  A következő ablakban jelenik meg a letölthető számlák sora, itt a Letölt linkre kell rányomni és új ablakban megnyílik a számlakivonat.

  Gránit netbank számlakivonat letöltési képernyő

  K&H Bank

  Felső menüsorban a dokumentumok fülre kell kattintani.

  KH netbank belépési felület

  Következő oldalon a bal oldali menüsorban a kivonatokra kattintva jön elő az összes bankszámlakivonat, a sorok jobb szélén a letöltés gombra kell kattintani.

  KH számlakivonatok letöltése képernyő

  MagNet Bank

  Főoldalon a bal oldali menüsorban a Számlainformációk, majd Kivonatok linkre kattints.

  Magnet netbank belépési felület

  Itt a Havi kivonat-ot kell választani, majd a Keresés gombra kattintani, és aztán alul a Havi kivonat letöltése közül a Letöltés PDF formátumban opciót kell választani.

  Magnet netbank kivonatok letöltése nézet

  MBH Bank

  Főoldalon a bal oldali menüsorban a Számlák áttekintése, majd Számlakivonatok, dokumentumok linkre kattints.

  MBH Netbank (korábban MKB) számlák áttekintése nézet

  Itt beállíthatod mit szeretnél letölteni, Keresés gomb, majd a kilistázott sorok végén a Letöltés gombra kell rányomnod.

  MBH Netbank (korábban MKB) számlakivonatok, értesítők, dokumentumok letöltése nézet

  MBH (volt Budapest Bank)

  Főoldalon a bal oldali menüsorban Számlainformáció, aztán kivonatok linkre kattints.

  Régi budapest bankos netbank belépés nézet

  Be kell pipálni a letöltendő sort, majd alul a "műveletek a kijelöltekkel” legördülő menüből a “letöltés PDF formátumban” opciót kell választani.

  Régi budapest bankos számlakivonatok képernyő

  OTP Bank

  Bal oldali menüsorban a Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumokra kell kattintani, aztán a Számlakivonatok fülre.

  OTP netbank számlakivonatok képernyő

  Be kell pipálni, hogy Bankszámlakivonat, majd Kijelöltek letöltése gomb. Itt a 30 napnál nem régebbi látszik. Ha régebbit szeretnél, akkor a Részletes keresésen belül lehet beállítani a dátumot. Illetve ha több számlád van, akkor azt is ki tudod választani, hogy melyiket szeretnéd látni. A letöltés módja itt is ugyanaz.

  OTP bankszámlakivonat letöltése nézet

  Raiffeisen Bank

  Felső menüsorban a Számlainformáció fül, azon belül a bal oldali menüsorban a Számlakivonatok, értesítők-re kell kattintani.

  Raiffeisen netbank számlák áttekintése nézet

  Itt a Számlakivonatok fülön keresztül tudod letölteni a kivonatot a Kivonat letöltése gombokkal.

  Raiffeisen netbank számlakivonatok, értesítők képernyő

  UniCredit Bank

  Főoldalon a felső menüsorban a Bankolás menü, majd lejjebb görgetve Számlakivonatok > Megtekintés- re kell kell kattintani.

  Unicredit netbank számlakivonatok

  Itt be kell pipálni a kívánt sort, majd alul a Letöltés kiválasztva gombra kell kattintani.

  unicredit netbank számlakivonat megtekintés

  Itt pedig le tudod tölteni.

  Összefoglaló a bankszámlakivonatról

  A bankszámlakivonatok egy-egy hónap lezárását követően érkeznek a postaládádba, akár postai, akár elektronikus kézbesítésről van szó. Az elektronikus számlakivonatot biztosabban és hamarabb megkapod, mint a papír alapút, de a papír alapú jelenti a régi, klasszikus bankszámlakivonatot. Ezt évtizedekre is elteheted, ellentétben az elektronikus számlakivonattal, mely csak korlátozott ideig tölthető le a netbankodból.

  Fontos áttekintened mindig, hogy minden tranzakciót és annak díját jól vonták-e le, mert előfordulhat dupla terhelés vagy indokolatlan banki díj. Ezeket érdemes jelezni a bankodnak, ahol elmagyarázzák neked ezeknek az okát vagy intézkednek a felülvizsgálatról.

  A bankszámlakivonatra kifejezetten szükség lehet hitelfelvételnél, szóval hitelfelvétel előtt egy negyedévvel már ne végezz félreérthető műveleteket (például havi rendszeres utalás másnak vagy rendszeres jóváírás fogadása más magánszemélytől, stb.).

  A bankszámlakivonatod lehet az alapja annak, hogy egy nem megfelelő tranzakciót megreklamálj, ezért érdemes ezeket áttekinteni és legalább fél évig eltenni a kivonatokat, vagy még tovább, ha teheted.

  Ha elektronikus kivonatot kapsz, mentsd le azokat magadnak hosszú távra, mert később még szükséged lehet rájuk!

  A bankszámlakivonat előnyei-hátrányai

  • minden tranzakciót tartalmaz a bankszámládról, át tudod tekinteni
  • segítségével kiszűrheted az esetleges illegális tranzakciókat
  • láthatod a kiugró banki díjakat – ebben a díjkimutatás is segíthet
  • elolvashatod a bankod üzeneteit a hirdetményváltozásokról, akciókról
  • olyan információkat is kaphatsz a számlakivonatodon, amit az internetbankban, mobilapplikáción nem láthatsz, például előjegyzett, de még jóvá nem írt vagy fel nem számított kamat
  • nem kell keresned az IBAN számlaszámod, vagy a bankod BIC (SWIFT) kódját: minden számlakivonaton rajta van
  • a következő hónap elejéig kell rá várni, mert a számlazárást követően nyomtatják, postázzák
  • nem csoportosítja benne a bank a díjakat úgy, mint az évenkénti egyszeri díjkimutatásban
  • még akkor sem képes a mai kornak megfelelő friss egyenleginformációk nyújtására, ha a bank minden számlamozgást eredményező napon küld kivonatot, tehát nem várja meg a hónap végét
  • ha elektronikus bankszámlakivonatot kapsz, akár hónapok múlva eltűnhet az internetbankodból és akkor esetleg már csak külön pénzért tudod kézhez kapni, így célszerű lementened ezeket
  • nem feltétlenül készül egy hónapról bankszámlakivonat, készülhet egy tetszőleges 30 napos időszakról is, ez főleg a hitelkártyáknál fordul elő – ekkor nehezebb összeilleszteni egy konkrét naptári hónap költéseit
  • ha nem költöttél a számlán, a bank csak akkor küld számlakivonatot, ha valamilyen számlamozgás történt, de legkésőbb évente egyszer

  Maradtak kérdéseid?

  • Lehet egyszerre elektronikus és papír alapú bankszámlakivonatom?

   Igen. Ha papír alapú kivonatot kérsz és a bankod elhelyezi a számlakivonatod elektronikusan is az internetbank vagy mobilalkalmazás felületén, akkor mindkettőhöz hozzájutsz.

  • Megteheti-e egy bank, hogy egyáltalán nem küld papír alapú számlakivonatot?

   Ha eleve elektronikus számlakivonatra szerződtél, akkor igen. Egyéb esetekben az elektronikus kivonatra átállást ösztönözni szokták, ritkább esetben pedig minden ügyfelét átállítja erre a bank. De ekkor is kérhetsz papír alapú (postai) kivonatot.

  • Mit tegyek, ha nem kaptam meg a bankszámlakivonatomat?

   Kérj a bankodtól egy újat bármelyik fiókjában, valószínűleg költségmentesen fognak egyet nyomtatni neked. De valószínűleg kérheted ezt telefonon vagy írásban is a banktól. Azonban még jobb, ha letöltöd az internetbankodból.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  Legfrissebb útmutatóink bankszámla témában

  • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
   Bankszámla

   Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

   Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

   frissítve: 2024. június 9.
  • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
   Bankszámla

   Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

   Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

   frissítve: 2024. június 7.
  • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
   Bankszámla

   Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

   A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

   frissítve: 2024. július 12.