Első házasok kedvezménye - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

Most házasodsz és szeretnéd tudni, hogy jogosultak vagytok-e erre a kedvezményre? Itt minden részletet megtudhatsz.
Mit mond szakértőnk?Bezár
Most házasodsz és szeretnéd tudni, hogy jogosultak vagytok-e erre a kedvezményre? Itt minden részletet megtudhatsz.

Az esküvői készülődés közepette talán úgy érzed, hogy semmire sincs időd, mégis érdemes már most gondolni a házas évekre. Egész pontosan az első két évre, amikor az első házasok kedvezményére jogosultak lehettek.

Ez egy szja-kedvezmény, amit akkor kaphattok meg, ha legalább az egyikőtöknek ez az első házassága. A bejegyzett élettársi kapcsolat is számít, és a kedvezménynek nincs életkori határa.

A kedvezménnyel a havi nettó jövedelmetek összesen 5 000 forinttal lesz több. A teljes két év alatt ez összesen 120 000 forint. Nem olyan sok pénz, de azért számít. Jóformán semmit nem kell tennetek érte, így nem érdemes veszni hagyni. Ne felejtsétek el, hogy a kedvezmény nem jár automatikusan, nektek kell kérnetek.

A házasságkötés minden családban nagy esemény, a magánéletedet illetően a felnőtt életed első nagy lépése. A házastársaddal immár hivatalosan is külön család vagytok. Ha túl vagy az esküvőszervezés izgalmán, és kipihented a lakodalom fáradalmait, akkor érdemes egy kicsit a háztartásotokra is gondolni. Akár friss házasok vagytok, akár bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettetek, ne hagyjátok ki az első házasok kedvezményét.

Mennyi kedvezményt kapunk?

Kezdjük talán a legfontosabb kérdéssel: mennyi?

Mielőtt belevágunk, tisztázzuk, hogy milyen kedvezményről is van szó. Ez egy személyi jövedelemadó-kedvezmény, amelynek keretében havi 5 000 forintot kaphattok ketten együtt 24 hónapig.

Összesen tehát a jogosultság 2 éve alatt 120 000 forint adókedvezmény jár nektek.

Talán azt gondoljátok, hogy ez nem olyan sok pénz, de mint ahogy semmilyen más kedvezményt sem, így ezt sem érdemes veszni hagyni. Sok kicsi sokra megy. Mintha mondjuk 2 éven át havonta 5 kg kenyér ingyen lenne, vagy havonta egyszer ingyen mehetnétek moziba.

De hogy is van ez?

Az első házasok kedvezménye egy adóalap-csökkentő kedvezmény. A havi jövedelmetekből 33 335 forint után nem kell megfizetnetek a 15% szja-t. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy havi 5 000 forinttal több lesz a nettó fizetésetek, ennyivel több marad a zsebetekben.

Feleség mosolyog mert szja kedvezményt kap amit malacperselybe fog rakni

Első házasok kedvezménye nem csak első házasoknak

Az első házasok kedvezménye kicsit megtévesztő elnevezés, mivel nem csak házasoknak jár, és nem feltétlenül csak az első házasságkötéskor. Kedvezménynek azért szerencsére kedvezmény.

A kedvezményre házasságkötéssel vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével válsz jogosulttá. A házasság akkor is számít, ha külföldön kötötted és akkor is, ha az ország határain belül. Élettársi kapcsolatot hivatalosan viszont csak Magyarországon létesíthetsz.

A jogosultságnak nincs életkori határa, és az sem szükséges, hogy mindkettőtöknek ez legyen az első házassága. A lényeg, hogy legalább az egyikőtök most házasodjon először.

Többször is kérhetem a kedvezményt?

Bár ez az első házasok kedvezménye, és elsőből nemigen van egynél több, de a válasz igen. Ha elválsz vagy megözvegyülsz, majd később újraházasodsz, és a házastársadnak ez az első házassága, akkor az ő jogán újra te is jogosult leszel a kedvezményre.

Hogyan kérhetjük az első házasok kedvezményét?

A kedvezményt először a házasságkötést vagy az élettársi kapcsolat bejegyzését követő hónapra kérhetitek, és legfeljebb 24 hónapon keresztül kaphatjátok. Ha ez alatt a két év alatt elválnátok, akkor a jogosultság megszűnne. Attól viszont nem változik, ha közben gyermeketek születik.

Ha családi adókedvezményt is érvényesítetek, attól az első házasok kedvezménye még megmarad.

Fontos, hogy a 24 hónapos időszak a jogosultság kezdetének hónapjától indul, és nem onnantól kezdve, hogy igénylitek. Ha tehát mondjuk a házasság első évében elmulasztottátok igénybe venni a kedvezményt, akkor már csak a maradék egy évre kérhetitek.

A kedvezményt kétféleképpen igényelhetitek:

 • Adóelőleg-nyilatkozatot töltesz ki év közben. Ezt a munkáltatónak adhatod le papír alapon, de online is kitöltheted, és beküldheted a NAV-nak. Ezt az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teheted meg a legkönnyebben.
 • Az adott adóévre vonatkozó adóbevallásodban is kérheted.

Ha az adóelőleg-nyilatkozatot választod, akkor a kedvezményt hónapról hónapra rendszeresen érvényesíted. Ha viszont az szja-bevallásodban kéred, akkor visszamenőleg egy összegben kapod meg az évre vonatkozóan.

Ne feledd, hogy az első házasok kedvezménye nem jár automatikusan. Ha nem kéred a fenti módokon, akkor nem kapod meg. Ha pedig nem kéred időben, akkor csak kevesebb kedvezményre leszel jogosult.

Fiatal házasok süteménnyel ünneplik meg az adókedvezményt

Együtt jár

Az adókedvezményt ketten együtt kapjátok. Dönthettek úgy is, hogy megosztjátok, és a felét te, felét a házastársad veszi igénybe, de úgy is, hogy csak az egyikőtök kéri.

Erről a nyomtatványon vagy az adóbevallásotokban is nyilatkoznotok kell. A nyilatkozatban fel kell tüntetnetek a házastárs adóazonosító jelét is, illetve, hogy együtt veszitek igénybe a kedvezményt, vagy csak az egyikőtök érvényesíti. Az összeg ettől nem változik, csak az, hogy hová érkezik.

Milyen jövedelmek után vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezmény tehát a magánszemélyek összevont adóalapját csökkenti, és akkor tudod igénybe venni, ha van ilyen adóalapod.

Mikor lehet?

 • Ha nem önálló tevékenységből származó jövedelmed van, azaz munkabér vagy valamilyen társadalombiztosítási ellátás, ami után adót fizetsz. Ilyen lehet a gyermekgondozási díj.
 • Ha önálló tevékenységből származik a jövedelmed, például egyéni vállalkozó vagy őstermelő vagy, esetleg bérbeadásból származó jövedelmed van.

Én nem fizetek szja-t, akkor kedvezményt sem kapok?

Ha még nem töltötted be a 25. évedet, akkor nem kell személyi jövedelemadót fizetned.

Jó, de akkor nem is vehetem igénybe az első házasok kedvezményét?

De igen. A kedvezménytől nem esel el azért, mert fiatalon házasodsz.

Ha a házastársad már elmúlt 25 éves, akkor igényelheti az adókedvezményt ő. Ha viszont mindketten 25 alatt vagytok, akkor a kedvezményt onnantól kezdve kaphatod, hogy valamelyikőtök betöltötte a 25. évét és fizet szja-t.

Valószínű, hogy az egyikőtök hamarabb lesz 25 éves, így legalább az első évben nem lesz lehetséges, hogy a kedvezményt megosztva kérjétek. Ha a jogosultság második évére már mindketten elértétek a korhatárt, akkor akár meg is oszthatjátok a fennmaradó kedvezményt.

Többféle szja-kedvezményre is jogosult vagyok, mi a sorrend?

Több olyan kedvezmény is elérhető, amit a személyi jövedelemadótokból kérhettek. Így az is előfordulhat, hogy egyik vagy másik kedvezményt már nem lehet miből érvényesíteni.

Ezért az szja-kedvezményeknek van egy sorrendje. Ha az egyiket már érvényesítettétek, akkor jöhet a következő.

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye
 4. Személyi kedvezmény
 5. Első házasok kedvezménye
 6. Családi kedvezmény
 7. Családi járulékkedvezmény

Ha négy vagy annál több gyermeked van, akkor egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetned, és ez életed végéig így is marad.

Ha az életkorod miatt, vagy mert 30 éves korod előtt gyermeket vállaltál nem fizetsz adót, akkor a kedvezményt később érvényesítheted, amikor már elérted a megfelelő korhatárt. Ne feledd, hogy ha a házastársad fizet adót, akkor ő kérheti a kedvezményt.

Új lakás tervrajzát nézik fiatal házasok akik kedvezményt kaphatnak

Hitelt vennénk fel - számít ilyenkor a kedvezmény?

Annyiban számít, hogy ha bármi miatt magasabb a jövedelmed, például azért, mert nem kell belőle annyi adót fizetned, akkor nagyobb eséllyel kapsz hitelt, és az elérhető összeg is magasabb lesz.

Így ugyanis könnyebben beleférhetsz a JTM-korlátba. Ez az a jogszabályi előírás, ami a bankoknak megmondja, hogy legfeljebb mekkora hitelt adhatnak. Az összes hiteled havi törlesztőrészletei nem haladhatják meg a havi nettó jövedelmed egy bizonyos százalékát. Hogy pontosan mennyit, az a jövedelmed nagyságától és az általad igényelt hitel típusától függ.

A jövedelmi határ 600 000 forint, alatta kisebb, fölötte nagyobb részét tehetik ki a jövedelmednek a törlesztők. Illetve minél hosszabb a hitel kamatperiódusa - ha nem végig fix hitelről van szó - annál biztonságosabb, így annál nagyobb részt tehet ki a törlesztő a családi költségvetésben.

Ez azt jelenti, hogy ha nem is nagy mértékben, egy adókedvezmény inkább segítség a hitelfelvételnél, mint hátrány. Az persze előfordulhat, hogy olyan adókedvezmények esetében, amelyek csak egy adott ideig járnak - mint amilyen az első házasok kedvezménye, a 25 év alattiak kedvezménye vagy a 30 év alatti anyák kedvezménye is -, a bank óvatosabban jár el.

Arra számít ugyanis, hogy a kedvezményes időszak lejártával alacsonyabb jövedelemből gazdálkodsz, kivéve persze, ha közben emelkedik a béred.

Az első házasok kedvezménye nem nagy összeg, ezért valószínűleg nem módosít sokat a bank véleményén a hitelképességedet illetően.

Babaváró hitel, CSOK Plusz, falusi CSOK és első házasok kedvezménye

A Babaváró hitel, a CSOK Plusz, a falusi CSOK és falusi CSOK hitel a családtámogatási program részei, mint ahogy az első házasok kedvezménye is az induló fiatal családokat segíti. Ezek nem zárják ki egymást, sőt, nagyon is jól megférnek egymás mellett.

A Babaváró egy kamattámogatott hitel, amit törleszteni is kell, és a pénz szabadon felhasználható. A CSOK Plusz szintén hitel, amelyet lakáscélra igényelhettek, ha gyermeket szeretnétek. Ezzel szemben a falusi CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amit szintén lakáscélra használhatsz, de csak preferált kistelepüléseken. A támogatás 2 vagy 3 gyermek mellett falusi CSOK hitellel, vagy ha (újabb) gyermeket terveztek, akkor CSOK Plusszal (a választásotok alapján) együtt is igényelhető.

A közös bennük, hogy mindhez TB-jogviszonyt kell igazolnod. Elvárás tehát, hogy legyen munkád, akár alkalmazott vagy, akár vállalkozó. Ez teljesül, hiszen szja-t fizetsz, épp ebből kapod a kedvezményt, a hosszára viszont figyelned kell. A Babaváróhoz legalább egyikőtöknek 3 év, a CSOK Pluszhoz és falusi CSOK-hoz 2 év TB jogviszonyra van szükség.

Ha tehát az egyéb feltételeknek megfelelsz, akkor bátran igényelhetsz Babaváró hitelt és CSOK Pluszt, illetve falusi CSOK-ot is.

A fentieken kívül az első házasok többféle adókedvezményt és támogatást is igényelhetnek.

Maradtak kérdéseid?

 • Csak házasok kaphatják meg a kedvezményt?

  Nem, az első házasok kedvezményére olyanok is jogosultak, akik bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítenek.

 • Mekkora kedvezményt kaphatunk?

  Az első házasok kedvezménye egy szja-kedvezmény, ami az adóalapotokat csökkenti. Összességében havi nettó 5 000 forinttal több marad nálatok.

 • Babaváró hitelt vennénk fel, nem baj, ha közben kapjuk a kedvezményt?

  Nem, a Babaváró és az első házasok kedvezménye között nincs kapcsolat és nem is zárják ki egymást. Igényelhetitek mindkettőt egyszerre.

 • Én már elváltam, a házastársamnak ez az első házassága. Megkaphatjuk a kedvezményt?

  Igen. A lényeg, hogy legalább az egyikőtöknek ez legyen az első házassága.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink állami támogatások témában

 • Család örül, hogy CSOK Plusszal lakást vesz
  Állami támogatások

  CSOK Plusz 2024 - kalkulátor és igénylési feltételek

  2024. január 1-jétől elérhető a családok otthonteremtését támogató új hitelprogram, a CSOK Plusz. A kamattámogatott hitelt a korábbi CSOK támogatással szemben csak vállalt gyermekekre vehetitek igénybe, viszont nagyobb családok számára akár egészen magas hitelösszeg elérhető. Útmutatónkból részletesen tájékozódhattok a CSOK Plusz szabályairól és igénylési feltételeiről.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Babaváró szerződéskötés után érkezett kisbaba eszik
  Állami támogatások

  8 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Babaváró hitelt igényelsz

  Ti is szeretnétek 2024-ben babaváró hitelt igényelni? Idén még van rá mód, hogy mentesüljetek az életkori szigorítás alól, ráadásul van olyan bank, amelyik 180 000 forint jóváírást is ad. Elmondjuk, mit kell tudnod igénylés előtt és az aktuális banki ajánlatokat is megmutatjuk.

  frissítve: 2024. július 7.
 • Mosolygó könyvelő aki az szja-visszatérítés ügyintézésben tud segíteni
  Állami támogatások

  Szja-kedvezmény és szja visszatérítés - mit kell tudnod róla 2024-ben?

  Személyi jövedelemadót minden magánszemély fizet, aki dolgozik. Viszont több szja-kedvezmény és szja visszatérítési lehetőség is van, amelyek révén vagy sokkal kevesebbet kell adóznod, vagy komolyabb összeget is visszaigényelhetsz a már befizetett adódból. A kedvezményeket például az életkorodra való tekintettel, vagy a gyermekeidre vonatkozóan is kaphatod, az szja visszatérítések viszont különböző öngondoskodási, megtakarítási formák után járnak. Mutatjuk mikor mennyi adókönnyítést kaphatsz, és hogyan tudod őket érvényesíteni.

  frissítve: 2024. február 6.