Ezért nem érzed magad gazdagnak

Vajon mikor számít valaki gazdagnak? Mi köze van az anyagi jólétnek a boldogsághoz? Útmutatónkból megtudhatod! 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Mióta világ a világ, soha nem éltünk ilyen kényelemben, főleg, ha a fejlett nyugati világról beszélünk. Felmérések szerint ennek ellenére az emberek többsége elégedetlen a helyzetével. Ha már veled is előfordult, hogy úgy gondoltad, jócskán alulmaradtál, vagy szeretnél lelassítani és egy kicsit kívülről megnézni, hogy hányadán is állsz, akkor segítünk.

Sokszor hallhattál már azokról a körülményekről, amik a világ elmaradottabb pontjain uralkodnak, de könnyen találhatsz más viszonyítási alapot magadnak.

Az emberek hajlamosak saját körülményeiket a környezet anyagi helyzetéhez viszonyítani. Ha egy jó környéken élsz, vagy esetleg a munkahelyeden jelentkeznek a státuszszimbólumként használt márkás autók, méregdrága öltönyök vagy órák, akkor egy idő után akaratlanul is belemész a versenybe.

Sajnos ez a folyamat egyre inkább fokozódik, és újabb és újabb, drágább és drágább tárgyakkal veszed körbe magad. Az a baj, hogy legtöbb esetben ezek értéke azonnal elveszik, amint megszerzed az adott dolgot (anyagi, lelki és viszonyítási értelemben is), főleg, ha megtudod, hogy a szomszéd milyen jó helyre ment már megint nyaralni.

A drága dolgok, főleg a külsőségek sajnos nem tesznek annyira boldoggá, amennyire várod tőlük.

Drága étteremben két boldog nő kávézik

Mennyire vagyok vagyonos?

Amikor azt olvasod, hogy a világ népességének körülbelül fele kénytelen 2,5 dollárnál (vagyis kb. 1 000 forintnál) kevesebből túlélni napi szinten, akkor ezt nem feltétlenül kell kliséként értelmezned, hiszen csak rámutat, hogy borzasztóan szerencsésnek érezheted magad a helyzetedért.

Biztos előfordult már, hogy elégedetlenkedtél, hogy miért nem engedhetsz meg magadnak valamit, és álmodoztál arról, hogy megnyered a lottót. Ez jó eséllyel azért van, mert úgy érzed, hogy sokkal jobb dolgod is lehetne.

Miért nem érzem magam elég gazdagnak?

Gyakran érezheted, hogy nem vagy elég szerencsés, nem kapsz meg mindent, amit megérdemelsz. Rossz érzéssel tölthet el az is, ha eszedbe jut a fizetésed, vagy a nagy álmod, amit nem tudsz megvalósítani, mert nincs rá keret.

Érdemes belegondolni, hogy talán nem is a pénzeddel van a gond, hanem az igényeiddel.

Lehetséges persze, hogy nem vagy épp a legjobb anyagi helyzetben vagy az életszínvonal infláció jelenségével küzdesz, és hiába keresel jóval többet, mint korábban, ugyanúgy anyagi gondjaid vannak.

Ennek az az alapja, hogy saját késztetésből, vagy valamilyen külső nyomásra, valószínűleg teljesen tudattalanul, de belesodródsz a külsőségek örvényébe. Ilyenkor már nem nagyon vagy meg az elegáns vacsorák, a drága külföldi utak, a legújabb autó vagy szép és drága ruhadarabok nélkül. Ezek a kiadások rengeteg pénzt emésztenek föl, és nem biztosítják számodra sem a boldogságot, sem az elégedettséget.

Oké, de akkor mit tegyek?

A legjobb taktika, ha egyszerűen elhatározod, hogy többé nem hasonlítod magad másokhoz és nem adsz mások véleményére ilyen szinten. A legtöbb ember egyébként is sokkal kevesebbet foglalkozik veled, mint azt gondolnád és semmi értelme sincs lenyűgözni őket.

Gyakori az a tévhit, hogy a lehetőségeidet mindig ki kell használni az anyagiakban, és a lehető legdrágább autóval furikázni, amit még megengedhetsz magadnak, és a legdrágább helyre utazni, ami még belefér. Ez a mentalitás rövid úton túlköltekezéshez vezet, mert az elért életmódot nem csak megszerezni kell tudni, hanem fenn is kell tartani, ami költségekkel jár.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy világviszonylatban, hogy állsz az átlaghoz képest, érdekes lehet számodra ez a kalkulátor. Csak válaszd ki Magyarországot a listából, add meg a háztartásban élő felnőttek és gyerekek számát, illetve az éves nettó bevételedet és máris megkaphatod az eredményeket.

Országokra is érvényes

Számos példája van annak a jelenségnek, amikor egy ország, habár hatalmas gazdasági fejlődésen megy keresztül, de valamiért az elért sikert képtelen az ott élő emberek jólétére váltani.

Hiába a magas GDP, ezek az országok általában igencsak szégyenteljes helyen végeznek a boldogságindexet mérő listákon és magas az öngyilkossági rátájuk is. Ennek egyik oka az egyenlőtlenségben keresendő, hiszen hiába nő összességében jelentősen a vagyon, ha az a népesség 10%-ának a zsebében landol. Magyarországon is sajnos ez a helyzet.

Ezzel szemben léteznek olyan országok, ahol nem kell különösen vagyonosnak lenned ahhoz, hogy magas életszínvonalon élhess, sőt elítélendő, ha megmutatod, hogy több pénzed van másoknál.

Aki egyre több pénzt félretesz annak egyre gazdagabb lesz

Majdnem mindent szokásokból csinálunk - épp ezért kell változatni rajtuk

Az igazság az, hogy nem minden a látszat. Jellemző, hogy pont azok engedik meg maguknak a luxuskiadásokat, akik valójában nem tehetnék meg. A felmérések inkább azt mutatják, hogy akik igazán módosak, azokról nem fogod tudni megmondani, hogy azok.

Amerikai adatok alapján ez a réteg hajlamosabb használt vagy új, de középkategóriás autó vásárlására, spórol, és a jó befektetésre utazik, nem a csillogásra.

Na de mi is az, amit te is felhasználhatsz abból a taktikából, amivel ők sikeresen lépnek előre pénzügyileg?

 • Készíts saját költségvetést! Megcsinálhatod a tervet akár egy egész évre előre, de hónapokra bontva is vezetheted a pénzügyeidet. Gondold végig, hogy mire szeretnél költeni, mennyit szeretnél félretenni, és kevés „szabadon elkölthető” pénzösszeget hagyj. Az is jó ötlet, ha a kiadásokat mindennap, vagy esetleg hetente vezeted valamilyen módon, így feltérképezve, hogy mire költesz el túlságosan sok pénzt.
 • Legyenek hosszú távú pénzügyi terveid! Mindegy mi az, de tűzz ki egy célt, amiben valamiért személyesen érdekelt vagy, és lépésről lépésre láss hozzá a megvalósításhoz.
 • Ne fektess be akármibe! Ha egy befektetésen gondolkodsz, mindenképpen legyen nagyon megalapozott a döntésed, hallgasd meg szakértők véleményét is. Ne hagyd magad rábeszélni semmi olyasmire, amivel szemben fenntartásaid vannak.
 • Ne hasonlítgass! Nem biztos, hogy megéri az első döntést meghozni, ami jelentősen növeli az életszínvonaladat, mert könnyen vezethet a következő, majd a következő lépéshez. Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akiknek sokat számítanak az anyagiak, az hihetetlenül ragadós lehet. Ha úgy érzed, hogy a baráti, ismerősi körödből valaki tényleg azzal foglalkozik, hogy mennyibe került egy-egy ruhadarabod, akkor ideje elgondolkodni.
 • Ne szórd a pénzt! Megtakarítani még akkor is megéri, ha jelenleg úgy érzed, hogy nincs szükséged rá, hiszen bármikor fordulhat a kocka. Mérlegeld, hogy mi az, amire tényleg szükség van, és mi az, ami csak megtetszik és szeretnéd.
 • Használd, amid van! Ez nem csak anyagiakra értendő, hanem olyan képességekre, amiket kamatoztatva sokkal előrébb juthatsz pénzügyileg. A fix fizetéssel akkor tudsz több megtakarításra szert tenni, ha lefaragod azokat a pluszkiadásokat, amikre nincs szükséged. Ha ezt nem érzed elégnek, akár a mostani állásodat meghagyva belekezdhetsz valami másba is.
 • Legyen legalább 6 havi vésztartalékod! Bármikor előfordulhat, hogy olyan esemény történik az életedben, hogy hirtelen szükséged van pluszpénzre, esetleg elveszted a munkádat és élned kell valamiből, amíg új helyet találsz.
 • Fizesd vissza az adósságot! Sokkal jobb és szabadabb érzés lesz, ha nincsenek pénzügyi tartozásaid senki felé, és teljesen a magad ura vagy.
 • Fejleszd magad! A tudásodba és a szakértelmedbe pénzt és energiát fektetni a legtöbb esetben nagyon kifizetődő. Találhatsz időt ilyesmire az üresjáratokban, ingázás közben vagy a reggelid alatt is, ha túl szoros a napirended.
Önfejleszti magát ez a gyakornok laptopon

3 + 1 módszer, amivel boldogabb leszel

Ahogy a fentiek is mutatják, a gazdagság nem mindig jár együtt a jóléttel, így talán nem is a pénz hajszolása a fontos, hanem annak a megtanulása, hogy értékelni tudd, ami van. Rengeteg olyan módszer létezik, amivel rá tudod szoktatni magad a jelen értékelésére, és megtaníthatod magadnak, hogy jobban élvezd a pillanatot anyagi vonatkozások nélkül.

Nézzünk meg ezek közül párat!

1. Vezess hálanaplót

Elég spirituálisnak hangzik, de alkalmanként használva jól ki tud rángatni egy-egy elégedetlen gondolatspirálból. Ha egyszer-kétszer egy héten, akár csak gondolatban végigfutsz rajta, hogy mennyi mindened van már most is, az jótékony hatású lehet.

Ezzel a szokással ráirányíthatod a figyelmedet arra, amiért hálás vagy az életedben, a hiányzó dolgok miatti görcsölés helyett.

2. Válaszd a költséghatékony szórakozást

Az is egy rossz szokássá válhat, hogy minden egyes alkalommal, amikor jól akarod érezni magad, akkor pénzt költesz. Egy kis délutáni vásárlás a barátnőkkel, cukrászda vagy minden héten mozizás, és máris ugrott egy rakás pénz teljesen feleslegesen.

Rengeteg módot találhatsz rá, hogy akár teljesen ingyen részt vegyél programokon, vagy kikapcsolódj. Próbáld rávenni a baráti kört is egy túrára a hegyekben, piknikkel megkoronázva a napot, főzz otthon isteni vacsorát a pároddal, vagy keressetek a kicsikkel egy új játszóteret kalandpark helyett.

A fővárosiaknak, vagy a környéken élőknek nagyon jól jöhet a Welovebudapest oldala, ahol sok ingyenes programötletet lehet találni.

3. Legyen kalandos a nyaralás

És nem mellesleg sokkal olcsóbb is. Nincs benne semmi izgalmas, ha a legdrágább hotelben, a szobákba zárkóztok néhány napra. Próbáljátok ki az olcsóbb faházakat, esetleg a sátrat, és a nyaralás alatt is érdemes lecsapni az ingyenes lehetőségekre.

Nem kell teljesen lemondani akkor sem a kikapcsolódásról, ha úgy gondolod, hogy egy nagyobb út most nem fér bele. Felfedezheted a saját városodat is úgy, mintha most járnál ott először, hiszen könnyen lehet, hogy vannak olyan részei, ahol még sosem voltál.

+1 Nem biztos, hogy a legdrágább hobbi a legjobb

Persze előfordulhat, hogy tényleg az adott, történetesen igen költséges tevékenységért élsz-halsz, amiről most megpróbállak lebeszélni.

Ha nagyon fontos neked, és megéri a belefektetett pénzt, akkor nincs vele semmi gond. De jó ötlet például megmaradni a könyvtárak mellett a vásárlás helyett, vagy kipróbálni az ingyenes sportolási lehetőségeket is.

Ez a kisfiú már gyerekkorban jó szokásokat kezdett el

Gyerekkorban kezdődik minden

Gyakori jelenség a jómódú családok körében, hogy a gyerekek jóval több támogatásban részesülnek, mint ami még jótékony rájuk nézve.

A gyermeked minél több pénzt kap, annál motiválatlanabb lesz, hogy a saját lábára állva függetlenedjen. Ezt elkerülendő, a tudatos pénzügyi nevelést érdemes már korán elkezdeni, és nem ok nélkül elhalmozni a kicsit mindennel.

Érdemes rávezetni a spórolás szokására, és hogy legyen türelme kivárni, amíg összegyűjti az általa vágyott dologra a zsebpénzét.

Jó ötlet, ha a kihívást jelentő dolgok elvégzéséért jutalmazod egy kis pénzzel, így megtanulhatja, hogy a munkájának megvan a gyümölcse. Fontos a dicséret szerepe és az, hogy felelősséget vállaljon a gyermek a pénzéért.

Óvatosan kell viszont eljárni a teljesítmény alapú jutalmakkal is, hiszen így előfordulhat, hogy a kapott pénz miatt veszíti el az érdeklődését egy olyan tevékenység iránt, amit csak a tevékenységért, magáért szeretett.

Azt is észben kell tartanod, hogy egy-egy nagyobb ajándék, ami nem feltétlenül illik az életébe a gyermekednek könnyen elindíthatja őt egy nem kívánt úton. A szép dolgokkal párhuzamosan nőni fognak az igények valamint egyre több segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa a kapott életmódot.

Egy boltkóros naplója

A fogyasztói társadalom problémája a folyamatos vásárlás jelensége, amely egyfajta kompenzációként és örömforrásként jelenik meg sok ember életében. Függhetsz a kávétól, a csokitól, a cigarettától pont úgy, mint a vásárlástól.

Ez a szokás nemcsak a léleknek megterhelő, de a pénztárcádat sem kíméli, és akár súlyos adósságokig vezethet, még akkor is, ha jelenleg nem tűnik nagy problémának.

Amikor valaki ezzel küzd, már nem is az adott termék, hanem maga a vásárlás folyamata okoz örömöt számára, és egy megküzdési stratégiává válik. Intő jel lehet, ha anyagi gondok adódnak a költekezés miatt, vagy ha fontos dolgokat szorítasz háttérbe a vásárlás miatt.

Azért is érdemes tudni róla, mert alattomosan rejtve marad, mint a legtöbb viselkedési függőség. Jobb tudatában lenni, hogy ilyen dolgok is léteznek, és elkerülni az első lépéseket egy csúszós lejtőn.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink mindennapi pénzügyek témában

 • Ideges nő akinek mindenki megmondja mit csináljon
  Mindennapi pénzügyek

  Fogyasztói társadalom és személyes pénzügyek

  Fogyasztói társadalom. Milyen érzést társítasz ehhez a kifejezéshez? A legtöbben lemondó sóhajjal ejtik ki ezt a szókapcsolatot, miközben éles kritikát fogalmaznak meg a fogyasztási trendekkel kapcsolatban. De vajon tényleg ilyen fekete-fehér jelenségről van szó? Mit jelent valójában a fogyasztói társadalom fogalma, és hogyan hat a fogyasztás a hosszú távú pénzügyi célokra, illetve a boldogságra?

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Férfi a kezével megállítja a dominót
  Mindennapi pénzügyek

  Mi az a pénzügyi terápia?

  A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.