Így tudsz jobban kijönni a keresetedből

Megmutatjuk, hogy a kis változásokkal milyen sokat tudsz tenni azért, hogy nagyobb biztonságban érezd magad.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2022. december 3.
  • promóció

Mindannyiunk életében érkezett már el egy olyan elhatározás, hogy mostantól okosabban bánunk a pénzünkkel. Az ilyen döntésekkel csak annyi a baj, hogy bár jól hangzanak, konkrét lépések nélkül üres ígéretek maradnak, és így nehezen teljesíthetőek, hamar elveszhet a kezdeti lendület. Megoldást kerestünk arra, hogy legyenek konkrét célkitűzések is az elhatározás mögött, így célirányosabban el tudod érni, hogy okosabban és tudatosabban bánj a pénzeddel. Vágjunk is bele!

A hangsúly azon van, hogy legyél tudatos

A tudatosság kulcsfontosságú, ha van egy célkitűzésed. Nagyon fontos, hogy a pénzügyeknél többnyire nem érdemes rögtönözni, vagy a hirtelen jött megérzésekre hallgatni. Sokkal jobban jársz, ha nyilvántartást vezetsz a kiadásaidról és bevételeidről, így előre látod, mikor mihez kell tartanod magad.

Erre már különböző online alkalmazások is léteznek, például a Money Manager, de ha kellően jártas vagy az Excel használatában, akkor házilag is vezetheted mindezt, hiszen diagramokat ott is létre lehet hozni, és a különböző függvényekkel számolni is lehet.

Ha előre tudod, milyen számokat kell elérned a hónap végére, a tudatalattid egy idő után szinte automatikusan azt fogja diktálni, hogy kevesebbet költs, hiszen van egy betartandó cél előtted.

A fontossági sorrendet is könnyebben ki tudod alakítani, ha előre kiszámítasz mindent. Az extra kiadások értelemszerűen a végére kerülnek, csak akkor foglalkozz velük, ha marad miből. Természetesen vannak olyan kategóriák is, melyek abszolút nélkülözhetőek (például éttermi látogatások vagy koncertek).

Félretett pénz a mindennapokból ami megy a malacperselybe

A bevásárlás során mit tehetek, hogy ne költsek többet, mint amennyit muszáj?

Természetesen a szupermarketbe is érkezhetsz praktikus ötletekkel, melyekkel máris visszafoghatsz a szükségtelen költekezésből.

A bevásárlólista egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer, hiszen ugyanúgy működik, mint a fentebb említett összesítő táblázat: végig a szemed előtt van, miért is indultál el az üzletbe. Ha észreveszel valamit a polcokon, de nincs rajta a listádon, elég valószínű, hogy nincs is szükséged rá, így máris tovább tudsz lépni anélkül, hogy egy újabb felesleges dolog landolna a kosaradban.

Néha érdemes fél percet várni

Ha erős késztetést érzel egy adott árucikk láttán, várj 10-20 másodpercet, mielőtt döntesz.

Gyakran csak hirtelen késztetés hatására veszünk meg dolgokat, a boltok, üzletek pedig nagyon jók abban, hogy ilyen döntésekre manipuláljanak minket. A kellemes illatoktól a hangulatos zenéken át a kilencesre végződő árakig (100 000 forint helyett csak 99 900 forint, ami máris rövidebbnek és olcsóbbnak tűnik) rengeteg módszerük van a költekezés fokozására.

Ha vársz egy kicsit, és higgadtabb fejjel nézel rá az adott termékre, könnyen lehet, hogy rájössz, hogy igazából nincs is szükséged rá, és csak a szekrény, vagy a hűtő mélyén várna sorsára. Így nemcsak felesleges kiadás lenne, de pazarlás is.

Néha pedig érdemes ráaludnod párat

Ha drágább dolgokról (például egy mobiltelefon, TV, vagy bármi, ami 50 000 forintnál drágább) van szó, nem néhány perces, sokkal inkább néhány napos döntési idő is jól jöhet.

Mindenképpen aludj rá párat, gondold át, hogy mennyire fontos az számodra, vagy esetleg beéred-e még egy darabig a mostanival.

A halogatás ötlete a legtöbb hétköznapi helyzettel ellentétben a bevásárlás során kifejezetten hasznos. Ha mindig „még egy hónapig” halogatod az új elektronikai cikk vásárlását, könnyen lehet, hogy időközben rájössz, mennyire jól megvagy nélküle.

Ne menj éhesen a boltba

Mielőtt útnak indulsz, jobban jársz, ha eszel, ugyanis éhesen még inkább csak a felesleges költekezés irányába hajlasz. Ráadásul mivel így türelmetlenebb leszel, kevésbé fogod átgondolni, hogy megéri-e mindent megvenni, ami az utadba kerül, és éppen akciós.

Ha ettél, nyugodtabb leszel, és jobban megfontolsz mindent, amit a polcokon találva elsőre jó ötletnek tartasz. Az időérzékedet is megpróbálják megtéveszteni a boltok, ezért nincs például óra a falakon. Ne engedj a csábító akcióknak, céltudatosan, ám kapkodás nélkül haladj végig az általad betervezett útvonalon.

Azok a termékek, melyeket tényleg megéri megvenni, általában nem a színes plakátokon, hanem az alsó polcokon, jól elrejtett helyeken rejtőznek.

Sokat spórolt a férfi, hogy megvehesse ezt a laptopot

A sok kicsi sokra megy-elv is nagy különbséget tehet

A spórolásnál klasszikusan arra gondolunk, hogy nem veszünk új tabletet, vagy nem vesszük meg a könyvet, amíg nem olvastuk végig az előzőt, de az igazi megtakarítás ennél alacsonyabb szinteken kezdődik.

A fentebb említett néhány másodperces gondolkodási idő legalább annyira fontos, mint az, hogy nem veszel meg feleslegesen új TV-t. Ráadásul így hosszú távon jelentős összegeket tehetsz félre, ha nem veszel chipset (ez könnyebb lesz, ha nem nézel televíziót), vagy éppen az energiaitalt hagyod a polcon.

Ha több kisebb dologgal hagysz fel, ami nem létfontosságú, az már egy bevásárlás során is néhány ezer forintos különbséget jelenthet, és akkor gondolj bele, mennyi pénz lesz az több hét vagy hónap után!

Az akciókat érdemes figyelemmel követni, viszont mindig nézd meg, megéri-e többet venned az adott termékből.

Élelmiszereknél esélyes, hogy a nagy része a hűtő mélyén megy tönkre, ha túlvásárolsz belőle, míg más esetekben (például tisztítószerek, írószerek) jó lehet, ha előre vásárolsz többet, és utána akár hónapokig nem kell foglalkoznod vele.

Mit tehetek, ha rengeteg feleslegesen felhalmozott dolgom van otthon?

Ha már a szekrény mélyéről is beszéltünk, egészen biztosan van nálad is több olyan ruhadarab vagy elektronikai cikk (például egy régebbi mobiltelefon vagy fényképeőgép), amelyet már nem használ senki, ám semmi hibája nincs, tökéletesen működik. Ilyen esetekben elgondolkodhatsz az eladáson is.

Számtalan online weboldal van, ahol ezt megteheted, és érdemes egy régebbi, már-már használhatatlannak tűnő cikk esetén is bepróbálkozni: könnyen lehet, hogy egy gyűjtő épp azt keresi. A porosodó fényképezőgépből neked már sok hasznod nem származik, azonban ha eladod valakinek, legalább így is jutsz egy kis pénzhez, melyet eltehetsz nehezebb időkre.

Hasonlóképpen te is jobban jöhetsz ki, ha új helyett használt árucikkeket vásárolsz. Egyrészt árban is sokat spórolsz meg, illetve a manapság egyre több figyelmet kapó környezettudatos és pazarlásmentes gondolkodásmód sem elhanyagolandó.

Mennyi mindenben segíthet, ha nincs TV-m?

A tévé tíz évvel ezelőtt még szinte elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megtudd, mi történik a világban. Ma már viszont sok helyzetben eleve nélkülözhető (az időjárást vagy a híreket online is megtudhatod, hasonlóképpen sok csatorna már online is nézhető, illetve visszanézhető).

Nemcsak eggyel kevesebb készüléket kell megvásárolnod és fenntartanod, ha nemet mondasz a televíziózásra, de ha kevesebb filmet vagy sorozatot nézel, a nassolást is visszafoghatod, a kevesebb reklám pedig kevesebb manipulációt jelent.

Így kisebb eséllyel fogsz késztetést érezni arra, hogy olyan dolgokat vegyél meg, melyek eredetileg nem voltak a bevásárlólistádon.

Égő ami az okos pénzügyi szokásokat is szokta szimbolizálni

Ideje búcsút inteni néhány rossz szokásnak!

Ha szeretnéd, hogy pénzügyeid a jövőben kiegyensúlyozottabbak legyenek, érdemes átgondolni az eddigi szokásaidat.

Lehet ez a dohányzásról, a gyakori alkoholfogyasztásról, vagy épp a gyorséttermi étkezésről való leszokás, de már az is nagy segítség lehet, ha ritkábban jársz el ruhákat vásárolni.

Ezek közül több az egészségedet is veszélyezteti, így hosszú távon ott is spórolhatsz, ha minél előbb leteszel róluk. A legfontosabb, hogy az így félretett pénz szintén hasznosabb helyekre is juthat. A fontosabb kiadásokat fizetheted belőle, de akár úgynevezett vésztartaléknak is félreteheted, csakúgy, mint a már nem használt fényképezőgép eladásából származó összeget is.

Először valószínűleg nehéz lesz megállni, amit eddig napi rendszerességgel csináltál, de gondolj arra, hogy ez napról napra egyre könnyebb lesz, és hogy megéri. Egyre inkább látni fogod azt is, mennyi más dologra tudod félretenni a pénzedet.

Sajnos mindenkivel megeshet, hogy szüksége lenne vésztartalékra, de nem mindenkinek van

Adódhat bármikor bárkivel egy olyan helyzet, amikor ideiglenesen munkaképtelenné válik, így bevétele sem lesz. Lehet szó egy váratlan betegségről, családi problémákról, albérleti bonyodalmakról, vagy előre kiszámíthatatlan, globális tényezőkről (gondolj csak a koronavírus okozta helyzetre, ezt egy évvel előre senki sem látta).

Az ilyen szituációkra érdemes félretenned egy bizonyos összeget vésztartalék néven. Ez akkor biztos, ha minimum három havi fizetésedet teszi ki, de ideálisabb esetben akár egy 6-12 hónapra elegendő összeg is lehet. Ennyi idő alatt már tudsz új munkahelyet találni, és rendeződnek az egyéb problémák is, addig pedig van miből fenntartanod magadat és a családodat.

Meglátod, hogy sokkal jobb lesz a közérzeted, sokkal kevésbé tudnak majd a munkahelyeden is kihasználni, ha tudod, hogy van vésztartalékod és nem a havi fizetéstől függ a hiteltörlesztőd és az egész életed.

Ha nem bízol magadban kellően, különítsd el a megtakarított pénzt

Ha úgy érzed, frissen és nehezen megspórolt pénzedet hajlamos vagy hirtelen elkölteni, érdemes elgondolkodnod egy megtakarítási számla igénylésén.

Az ide elkülönített pénzt nem éred el azonnal, mint a bankkártyádon lévő összeget. Ha gyorsan hozzáférhetsz is, olyan extra lépéseket kell megtenned, melyek arra fognak késztetni, hogy átgondold, megéri-e egyáltalán.

Ezek kellenek egy nyaraláshoz

Hogyan érdemes nyaralni, mit (ne) vegyek meg előre?

Az utazás is egy olyan terület, ahol rengeteg pénzt el lehet költeni feleslegesen. Nyilván a leginkább pénztárcabarát megoldás az, ha egyáltalán nem is mész sehova, de ezt legtöbbször a gyakorlatban (érthető okokból) kevesen bírják megállni. Ha tehát úgy döntesz, hogy szívesen elutaznál néhány napra valahova, érdemes néhány dologra odafigyelni.

Szervezd meg egyedül

Sokkal jobban jársz például, ha utazási irodák helyett magadra vállalod a szervezést (nyilván többe kerül náluk, hiszen abból a többletköltségből tartják fenn magukat). Természetesen attól függően, milyen típusú utazást szeretnél, szintén további összegeket lehet spórolni. Ha például aktív kikapcsolódást szeretnél, felesleges az olyan szállás, ahol szauna és medence is található, hiszen úgysem fogsz sok időt ott tölteni.

Érdemes kiszámolni, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel olcsóbb oda- és visszajutni a helyszínre (minél többen mentek, annál esélyesebb, hogy az előbbi), és a szállások, illetve belépők, tömegközlekedési jegyek vásárlásánál vedd figyelembe, hogy lemondhatóak-e, és hogy megéri-e egyáltalán előre megvenni.

Az emberek hajlamosak néhány helyet csak azért megnézni, mert a legtöbben ugyanígy tesznek, holott egyáltalán nem érdekli őket az adott múzeum vagy épület. Ugyanígy néhány esetben teljesen mindegy, hogy előre veszed-e meg a jegyet, hiszen a helyszínen is ugyanannyiba kerül.

Ilyenkor felesleges kockáztatni, ha mégsem tudsz menni, bonyodalmas lehet a visszatérítés (ha megoldható egyáltalán).

Egyél helyit és ne hagyd, hogy lehúzzanak

Az éttermi étkezést is érdemes megfontolni. Ha például Portugáliában vagy Görögországban nyaralsz, talán nem pizzát érdemes enni, amely egyik ország konyhájába sem tartozik, és amúgy is ezerszámra lehet válogatni belőle itthon is.

Egyébként is lehet a nyaralás éttermi látogatás nélkül is annyira intenzív, hogy már fel sem tűnik feltétlenül, ha ez kimarad. Rövidebb útra, vagy legalább az utazásra lehet vinni itthonról is előre készített szendvicseket. Ha ott vásárolsz, akkor sem kell a szupermarketnél messzebbre menni, így rengeteg felesleges költekezéstől kíméled meg magadat.

Ez természetesen nemcsak egy nyaralás során állja meg a helyét, a hétköznapok során is tarthatod magad ehhez.

A repülőjegy gyakran nem az, aminek elsőre látszik

Ha úgy döntesz, hogy repülővel mész nyaralni, akkor érdemes nagyon odafigyelned arra, hogy a jegyed mit foglal magában, és még inkább, hogy mit nem, különösképpen a fapados légitársaságok esetében (a Fapados blogon elég jó írások vannak a témában). Csábító ajánlatnak tűnhet, hogy pár ezer forintból elutazhatsz Görögországba vagy Norvégiába, viszont jó pár csapda létezik:

  • az oda-vissza út között 1-2 hét is eltelhet, így a szállás ennyi éjszakára nem jön ki olcsón
  • a helyi árak egyes országokban nagyon magasak, amelyet már nyilván nem hirdet a légitársaság (például a skandináv országok, Svájc)
  • a jegy csak egy kis kézitáskát foglal magába, ami ennyi időre valószínűleg nem lesz elég
  • rengeteg a (biztonsági okokból létező) korlátozás, mit vihetsz fel a gépre, és mit nem (pl. folyadék nem vihető fel)
  • a gépen gyakran szétültetnek, így teljesen véletlenszerű helyre kerülsz, útitársaidtól távol

Sokan nem néznek ezeknek a buktatóknak utána, és amikor nyaralni, dolgozni, vagy ismerősöket látogatni indulnak, komoly összegeket (akár több tízezer forintot) kell fizetniük, mert például a helyszínen tudják meg, hogy a bőrönd nem is volt benne a jegyárban (mi is jártunk így).

Sokkal jobban jársz, ha ezeket a jeggyel egy időben veszed meg, lényegesen alacsonyabb áron, vagy ha úgy pakolsz be, hogy az a korlátozásoknak megfeleljen. A folyadék problémáját pedig egy üres vizespalackkal lehet megkerülni, melyet a biztonsági ellenőrzés után már megtölthetsz vízzel, így nem kell az ottani üzletekből méregdrágán vásárolnod.

Ha ezeket betartod, máris könnyebb lesz

Mint láthatod, rengeteg különböző terület van, ahol ha odafigyelsz, megkönnyítheted a pénzügyi helyzetedet. Sok esetben elég, ha odafigyelsz azokra a bizonyos csapdákra, melyek az ösztönköltekezést akarják előhívni belőled (gondolj csak a kettőt fizet, hármat kap akciókra, vagy az ötezer forintos milánói repülőjegyekre).

A vésztartalék is egy olyan ötlet, amelyet mindenképpen érdemes fontolóra venned, hiszen bármikor előállhat egy olyan helyzet, amikor szükséged lesz rá. Erre pedig nincs is tökéletesebb lehetőség, mint az új trükkök segítségével félretett pénzedet eltenni ezekre az esetleges nehezebb időkre.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.