A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit

A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit
A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit A Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeit

Az akvizícióval a bank tovább bővíti szolgáltatási palettáját és üzleti aktivitását.

2024. január 10-én aláírásra került a De Lage Landen International B.V. és a Gránit Bank között az adásvételi szerződés, amely keretében a Gránit Bank megvásárolja a De Lage Landen Finance Zrt.-t és a De Lage Landen Leasing Kft.-t. A tranzakció a szükséges (Magyar Nemzeti Bank és Versenyhivatal által kibocsátott) engedélyek kézhezvételét követően zárul. A zárást követően a cégek Gránit Pénzügyi Zrt. és Gránit Lízing Kft. (lízingcégek) néven - a korábbi kiszolgálási színvonalat és termékkínálatot megtartva - működnek tovább. Az ügyfeleknek a tulajdonosváltás kapcsán természetesen semmiféle teendőjük nincsen. A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, amelynek keretében – többek között - a lízing üzletág fejlesztését tűzte ki célul.

„A lízingcégek akvirálása az üzleti aktivitás és értékajánlat bővítésével hozzájárul a bankcsoport részvényesi értékének növeléséhez. A lízingcégek magas szakmai színvonalú és értékes tapasztalattal rendelkező menedzsmentjének és szakértő csapatának munkájára a bank hosszú távon kíván támaszkodni.” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Hegedüs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

Gránit bank utcai felirat

A lízingcégek elődei több mint 30 éve vannak jelen a magyar piacon, és az utóbbi 15 évben az eszközalapú finanszírozási megoldásokban globálisan piacvezető holland székhelyű DLL csoport tagjaként megbízható finanszírozási partnerei a vállalkozásoknak, több alszegmensben is piacvezető szereplők.

A Gránit Bank 2023-ban is folytatta a növekedést: az előzetes adatok alapján mérlegfőösszege meghaladta az 1270 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye meghaladja a 20 Mrd forintot, valamint több mint 140 ezer ügyfélszámlát kezel, továbbá a piaci átlagot lényegesen meghaladó hatékonysági és jövedelmezőségi mutatókkal rendelkezik, bankcsoport szinten pedig több mint 2400 milliárd Ft vagyont kezel.

A Gránit Bankcsoport, amely 2022-ben szerzett részesedést az Equilor Befektetési Zrt-ben és 2023-ban a Gránit Alapkezelő Zrt.-ben, tovább folytatja stratégiájának megvalósítását a lízingpiacon való terjeszkedéssel, amely hozzájárul a részvényesi érték növekedéséhez.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.