Utolsó körre indulnak júniusban a hazai betétgyűjtések a szociális hozzájárulási adó kamatjövedelemre vonatkozó július 1-jei bevezetése előtt.

Mi változik 2023. július 1-től?

A Magyar Közlöny 2023. évi 79. számában, május 31-i kihirdetéssel, a természetes személyek kamatjövedelmét 13 százalékos szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség terheli 2023. július 1-től az eddigi személyi jövedelemadón (kamatadón) felül.

A kamatjövedelem szempontjából új adónem a 2023. július 1-től járó kamatra, lekötött betét esetében pedig a 2023. június 30. után lekötött betét kamatára vonatkozik.

A kamatjövedelmek közül egyedül az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre és az állampapír kamatjövedelmére nem vonatkozik az új szabály.

Ennyivel kevesebb kamat jár a pénzünkre

A személyi jövedelemadóval (kamatadóval) eddig is sújtott betétkamatok az alacsony inflációs időszak óta szinte változatlanok, amit pénzpiaci okok indokolnak. Eddig is csak néhány bank merészkedett az évi 0,1 százalékos általános lekötött betétkamat-szinten túlra, de ők sem kínálhattak teljes inflációkövetést, hiszen a viszonyítási pontnak tekintett jegybanki alapkamat sem éri el annak mértékét.

A kamatot ráadásul eddig is terhelte elvonás, a 15 százalékos személyi jövedelemadó, köznapi nevén a kamatadó.

Most az új szociális hozzájárulási adóval együttes állami elvonás a kamat 28 százaléka, azaz több mint a kamat negyede lesz.

Példának, ha valaki eddig 5 százalékos kamatot kapott mondjuk 1 millió forintra, az egy évben 50 000 forintos kamatjövedelmet jelentett. Ennek 15 százalékát vonta le eddig a kifizető, így 42 500 forintot kapott kézhez a betétes. Az új szabály után azonban már csak 36 000 forint jut majd a betétesnek, ugyanakkora kamat és személyi jövedelemadó mellett.

Megtakaríó házaspár talált megoldást az új adó ellen és ezt mutatják egymásnak laptopon

Hová lehet menekíteni a megtakarításokat a szocho elől június 30-ig?

Az új adónemre vonatkozó szabály szerint a betétlekötések esetében csak a 2023. július 1-től lekötött betétek utáni kamatra szól az új, 13 százalékos elvonás. Vagyis aki eléggé siet, az 2023. június 30-ig még a régi feltételekkel kötheti le a pénzét. Így csak a kamat 15 százalékát vonja el az állam a futamidő végéig.

Az eddig is magas betétkamatot kínáló MagNet Bank több konstrukcióval is igyekszik kihozni a legtöbbet a változás előtti betétkamatokból.

A Prizma Forint Betétben legalább 500 000 forint új forrásból származó összeg köthető le 3, 6 vagy 12 hónapra. Az éves bruttó kamat 3 hónapra évi 11,12 százalék (EBKM: 11,00%), 6 hónapra évi 10,56 százalék (EBKM: 10,50%), 12 hónapra pedig évi 10,88 százalék (EBKM: 10,85%).

1 millió forint 1 éves lekötése esetén a Prizma betéttel a kamatadó után 92 277 forintot kapsz.

Ráadásul a betét lekötése is nagyon egyszerű, most már a MagNet mobilbankjából is leköthető a Prizma betét.

Az új forrást a 2023. március havi látra szóló egyenleg és lekötött betétek együttes átlagos összegéhez viszonyítva számolja a bank. Az új forrásként leköthető összeget csökkenti a korábban, tehát 2023. április 1-től már lekötött PRIZMA Forint és AKTÍV PLUSZ betétek összege.

A lekötési időn belül fix kamatozású betét MagNet bankfiókban és NetBank felületen egyaránt leköthető. A Prizma Forint Betét egyszeri lekötésű konstrukció.

Végül, a harmadik ajánlható konstrukció a Netbank és Mobilbank felületen leköthető, közösségi célokat támogató Mentor Plusz Betét és Szféra Plusz Betét. Ezek ugyancsak 3 éves futamidővel rendelkeznek, melynek kamatfizetési időszakai 3 havonta vannak. Az éves kamat az MNB jegybanki alapkamat – 6,75 százalék, azaz jelenleg évi 6,25 százalék (EBKM: 6,18%). A futamidő végén az ügyfél egyszeri kamatprémiumot kap, mely az induló betét összegének 0,15 százaléka.

Ez a konstrukció is a lekötési időn belül változó kamatozású betét, de a kamatfizetési időszakon belül fix. A betét a 3 hónapos kamatfizetési időszak utolsó napjára kamatveszteség nélkül felmondható. A kamatfizetési időszakon belül felmondva az utolsó kamatfizetési időszakra nem fizet kamatot a MagNet Bank.

A betétet lekötő ügyfél megszabhatja, hogy kinek (Mentor) vagy milyen célra (Szféra) adhat a bank 0,25 százalékos közösségi hiteldíjkedvezményt a bank pénzéből. A Mentor hitelfelvevők és a Szféra hitelcélok körét tartalmazó lista elérhető a MagNet Bank honlapján.

A cikk megjelenését a MagNet Bank támogatta.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.