Lezárult az INSURA lakásbiztosítási kutatása: az otthonok fele alulbiztosított lehet

Lezárult az INSURA lakásbiztosítási kutatása: az otthonok fele alulbiztosított lehet Lezárult az INSURA lakásbiztosítási kutatása: az otthonok fele alulbiztosított lehet
Lezárult az INSURA lakásbiztosítási kutatása: az otthonok fele alulbiztosított lehet Lezárult az INSURA lakásbiztosítási kutatása: az otthonok fele alulbiztosított lehet

Bár az ingatlanok háromnegyedét lakásbiztosítás védi, a szerződések fele potenciálisan alulbiztosított – többek között ez derült ki az INSURA lakásbiztosítási kutatásából, amelyben több mint nyolcezren vettek részt. A közelgő lakásbiztosítási kampány miatt különösen aktuális az alulbiztosítottság témaköre, mi azonban nem csak erre voltunk kíváncsiak – nézzük az eredményeket!

Kevés albérlő él az ingóságbiztosítás lehetőségével

A kutatásban részt vevők válaszai alapján a hazai otthonok háromnegyede rendelkezik lakásbiztosítással, amely megegyezik a Magyar Nemzeti Bank és a MABISZ adataival. A válaszadók 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten azért nincs lakásbiztosítása, mert nincs saját ingatlana. Meglepő adat viszont, hogy a lakásbiztosítással nem rendelkezők fele nem tud arról, hogy a lakásbiztosítás csak ingóságra is megköthető, így rengetegen esnek el a biztosítási védelemtől például albérlet esetén.

TIPP: Ha az épületet valamilyen okból nem szeretnéd biztosítani (pl. mert az ingatlan tulajdonosa ezt már megtette, vagy a társasház közös biztosítása erre is kiterjed), az ingóságaidat is biztosíthatod lakásbiztosítással. Ebben az esetben az INSURA lakásbiztosítás kalkulátorában válaszd a „Csak ingóságbiztosítás” opciót!

Rengeteg az elavult szerződés

Riasztó adat, hogy a lakásbiztosítási szerződések mindössze felét kötötték vagy aktualizálták két éven belül. A válaszadók 22 százaléka 2 évnél, 16 százalékuk 5 évnél, 12 százalékuk pedig 10 évnél is régebben kötötte lakásbiztosítását, ami azt jelenti, hogy a szerződések felénél már fennállhat az alulbiztosítottság, közel harmaduknál pedig kifejezetten súlyos mértékű lehet.

Fontos tudni, hogy az éves értékkövetés elfogadása önmagában nem elég az alulbiztosítottság ellen, hiszen az csak az infláció mértékét követi, egy esetleges felújítás vagy ingóságok beszerzése esetén a szerződő feladata a biztosítási összegek aktualizálása.

Miért fontos ez? A biztosítási összeg ideális esetben fedezi az ingatlan újjáépítését és az ingóságok újrabeszerzését azok megsemmisülése esetén. Ha ezek az összegek nem naprakészek, kár esetén a kártérítés mértéke a vártnál alacsonyabb lesz. Legalább kétévente javasolt a lakásbiztosítás felülvizsgálata és a biztosítási összegek szükség szerinti emelése.

Lakásbiztosítást köt online egy lakástulajdonos

Változó, hogy mit várunk el a lakásbiztosításunktól

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők közel kétharmada kifejezetten igényli a személyre szabható megoldásokat, és szívesen választ magának kiegészítő fedezeteket. Ötödük ezzel szemben az egyszerűségre szavaz: ők inkább az alapfedezetekre koncentrálnak, a különböző kényelmi és kiegészítő fedezetek kevésbé fontosak számukra.

A szerződők tizede inkább túlbiztosítja az otthonát, akár azon az áron is, hogy magasabb díjat fizet, 6 százalékuk pedig épp ellenkezőleg van ezzel, náluk a minél alacsonyabb díj a fő szempont. Jó tudni, hogy az elavult, évekkel ezelőtt kötött szerződések nemcsak fedezetben, de díjban is kedvezőtlenek lehetnek, ezért esetükben kifejezetten előnyös lehet a biztosítóváltás.

Sokan profik az online biztosításkötésben

A kutatás során az INSURA azt is felmérte, hogy mi alapján döntenek az emberek lakásbiztosítási kérdésekben. Szinte ugyanannyian vannak azok, akik saját kutatómunkájukban bíznak, és azok, akik biztosítási szakértő segítségét kérik – csupán a szerződők 8 százaléka dönt barátok, ismerősök véleménye alapján. A lakásbiztosítással rendelkezők 45 százaléka magabiztosan használja az online felületeket, 37 százalékuk pedig mindig biztosítási tanácsadóval köti lakásbiztosítását.

A szerződők ötöde azonban bizonytalan: 9 százalék válaszolta azt, hogy nehezen dönt a biztosítási kérdésekben, és ugyanennyien vannak azok, akik nem szívesen veszik rá magukat a lakásbiztosítással kapcsolatos feladatokra. Ami a biztosításkötés módját illeti, 43 százalék részesíti előnyben a kényelmes, online biztosításkötést, és közel ekkora azoknak a tábora is, akik a személyes szerződéskötéshez ragaszkodnak.

TIPP: Biztosítási ügynök és alkusz – mi a különbség? Az INSURA cikkéből megtudhatod, hogy miért érdemes biztosításodat alkuszon keresztül megkötni.

Óvatosan ismerkedünk az újdonságokkal

Egyre elterjedtebbek a piacon a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO), ezért is volt meglepő, hogy a lakásbiztosítással rendelkezők mindössze fele hallott erről a lehetőségről. Közülük 5 százalék rendelkezik jelenleg is ilyen biztosítással, 17 százalékuk azonban nem tudja, miben tér el az MFO a hagyományos lakásbiztosítástól.

A márciusi lakásbiztosítási kampánnyal kapcsolatban hasonlóan óvatosak a szerződők: 4 százalék alatt van azoknak az aránya, akik mindenképpen váltani fognak, 55 százalékuk pedig az ajánlatok összehasonlítását követően dönt majd. Azoknak, akiknek szimpatikus ez az extra lehetőség, főleg az MFO termékre váltás a céljuk, 28 százalékuk pedig a magas biztosítási díj miatt váltana.

Azok, akik elzárkóznak a rendkívüli biztosítóváltástól, többségben azt jelölték meg a döntésük okaként, hogy elégedettek a jelenlegi biztosítójukkal, 14 százalékuk pedig hitel mellé kötötte a biztosítását, és körülményesnek érezné a váltást.

A biztosítók mindenesetre jelentős kedvezményekkel készülnek a márciusi kampányra, ezért nem csak azoknak javasolt kalkulálniuk, akik elavult szerződéssel rendelkeznek – számukra azonban már-már kötelező.

Az INSURA kutatása 2024. január 17. és február 25. között zajlott 8465 fős mintán.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.