Jelzáloghitel-elengedés - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

Jelzáloghiteled van és családot tervezel? Ne hagyd ki a jelzáloghitel-elengedést, mert akár több millió forinttal is csökkentheted vele a lakáshiteleidet. Mutatjuk a feltételeket és a pontos összegeket.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Jelzáloghiteled van és családot tervezel? Ne hagyd ki a jelzáloghitel-elengedést, mert akár több millió forinttal is csökkentheted vele a lakáshiteleidet. Mutatjuk a feltételeket és a pontos összegeket.

Ha gyermekeket nevelsz vagy tervezel, és ehhez támogatásokat is igénybe vennél, akkor könnyen lehet, hogy már utánanéztél a Babaváró hitel és a CSOK Plusz, vagy a falusi CSOK feltételeinek. Van viszont egy kevesebbet emlegetett támogatás, amiről nem érdemes megfeledkezned családalapításkor.

A jelzáloghitel-elengedés azokat a családokat támogatja, akik második, harmadik és további gyerekeket vállalnak. A támogatás keretében a korábban felvett lakáshiteleidből még fennálló tartozásodból a 2. gyermek születésekor 1 millió, a 3. gyermeknél 4 millió, és minden további gyermeknél 1 millió forintot enged el az állam. Ráadásul a támogatást támogatott lakáshiteleknél is használhatod, így falusi CSOK hitelre is kérheted, és több lakáscélú jelzáloghitel között is szétoszthatod. CSOK Plusz maga is tartalmaz hitelelengedést, így itt arra kell figyelned, hogy a két támogatást ugyanarra a gyerekre nem veheted igénybe.

Azt javasoljuk, hogy ha van a feltételeknek megfelelő lakáshiteled, és bővül a család, akkor mindenképp használd ki ezt a támogatást. Ne feledd viszont, hogy a gyerekek születése után 60 napod van arra, hogy benyújtsd a kérelmed a kormányhivatalhoz.

Sok érdekeset megtudhatsz még az útmutatóból, görgess lejjebb!

Ha a családtámogatási programra gondolsz, akkor valószínűleg nem jut azonnal eszedbe a jelzáloghitel-elengedés. Ez nem meglepő, mert nem olyan gyakran emlegetett támogatásról van szó, mint a CSOK Plusz vagy a Babaváró hitel, pedig több millió forintot is nyerhetsz vele. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy jogosult vagy-e a támogatásra, és hogyan veheted igénybe.

Magyarországon a lakhatásunkat jellemzően saját ingatlannal oldjuk meg, azaz hosszú távon olyan lakásban szeretnénk élni, ami a mi tulajdonunk. A hosszú, évtizedeken át tartó lakásbérlés nálunk egyáltalán nem elterjedt. Ha diákkorunkban még albérletben vagy kollégiumban is lakunk, a munka világába kilépő fiatal felnőttként, vagy fiatal házasként első nagyobb célunk gyakran a lakásvásárlás, ahová majd a gyermekek is érkezhetnek, ha bővítenénk a családot.

Nagy az esélye tehát, hogy mire gyermekeitek születnek, de legalábbis mire a második vagy harmadik gyermek megszületik, már nektek is van saját lakásotok, és vele együtt lakáshiteletek is. Ha így van, akkor jogosultak lehettek a Három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentése nevű támogatásra, azaz a jelzáloghitel-elengedésre.

A jelzáloghitel-elengedés feltételei 2023. szeptember 1-jétől több ponton változtak. A változásokat az útmutató már tartalmazza. Röviden:

 • A támogatás akkor is igényelhető, ha a 12 hetes kort meghaladó magzatot, meglévő vagy örökbe fogadott gyermeket a házaspár az igénylést megelőzően elveszíti. Ennek feltétele, hogy az igénylési feltételeknek minden másban megfeleljen a házaspár. Az igénylést a halál időpontját követő 180 napon belül lehet benyújtani.
 • Az építkezésre felvett lakáshiteleknél jellemző a szakaszos folyósítás. A jövőben a jelzáloghitel-elengedést a hitelszerződésben szereplő teljes összegre lehet igényelni akkor is, ha a folyósított hitel összeg ennél kisebb.
 • Ha a lakáshitel építésre szól, akkor az ingatlan felépítésére a korábbi 1 év helyett 2 év áll rendelkezésre.
 • Ha a támogatást magzatra veszi igénybe a házaspár, akkor a gyermek születésének bejelentésére mostantól 180 napja van a párnak (a korábbi 60 nap helyett).
 • A jogosultság elvesztése esetén a támogatást büntetéssel (a Ptk. szerinti büntetőkamattal) együtt kell visszafizetni. Szeptembertől erre méltányosságból 12 hónapos fizetési halasztást, vagy 36 hónapra részletfizetést lehet kérni.

Lássuk a részleteket!

Boldog lakástulajdonos mutatja az ingatlan kulcsát

Mennyi jelzáloghitel-elengedést kaphatok?

Mivel a jogszabály menet közben többször is változott, erre a kérdésre nem egyszerű a válasz, de ne aggódj, mindjárt tisztázom.

A jogszabály 2018. január 1-jén lépett hatályba, így az ennél korábban született gyermekekre nem kaphatod meg a jelzáloghitel-elengedést.

Kezdetben a támogatást csak a 3. gyermektől adták, de ezt 2019. július 1-től kiterjesztették a 2. gyermekre is.

Ez most az alaphelyzet:

 • Ha a családotokba 2. gyermek érkezik, akkor a fennálló lakáshitel-tartozásotokból az állam 1 millió forintot elenged.
 • Ha pedig 3. gyermeketek is születik, akkor további 4 millió forinttal csökken a tartozásotok.
 • Ha ezenfelül is bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteletek.
2 gyermek esetén 1 millió, 3 gyermeknél 4 millió, minden további gyermeknél 1 millió forint a jelzáloghitel-elengedés összege.

Tehát ha mondjuk 3 gyermeket vállaltok, akkor összesen 5 millió forintot, ha 4-et, akkor 6 millió forintot kaphattok támogatásként, és így tovább.

De nézzünk kicsit vissza az időben!

A jogszabályi változások miatt a 2018. január 1. és 2019. június 30. között született 2. gyermekre még nem kaphatsz támogatást. Az ebben az időszakban született 3. gyermekre pedig 1 millió forint a támogatási összeg.

A 2019. július 1. után született

 • 2. gyermekre már 1 millió forintot, 3. gyermekre pedig még 4 millió forintot kaphattok, minden további gyermekre 1-1 millió forint a támogatás.
 • 4. vagy további gyermekekre 1 millió forintot kaphattok, ha már egy korábbi gyermekre igénybe vettétek a 4 millió forintos támogatást. Ha viszont még nem, akkor 4 millió forintot igényelhettek.

Ezek a támogatási összegek:

Jelzáloghitel-elengedés támogatási összegek
Gyermek születésének
dátuma
2. gyermek3. gyermek4. vagy többedik gyermek
2018. január 1. előtti
Nem kaphatsz
támogatást
Nem kaphatsz
támogatást
Nem kaphatsz
támogatást
2018. január 1 –
2019. június 30.
Nem kaphatsz
támogatást
1 millió forint1 millió forint
2019. július 1-től1 millió forint4 millió forint1 millió forint, ha már igénybe
vettétek a 4 millió forintos
támogatást, és
4 millió forint, ha még nem

Van tehát némi engedmény a korábban született gyermekeknél. Ha a 3. gyermekre még csak 1 millió forintot kérhettetek korábban, akkor a 4 millió forintos támogatást megkaphatjátok a 2019. július 1. után született 4. vagy többedik gyermeknél.

Ha pedig 2019. július 1-je után született a 3. gyermek, és korábban rá, mint magzatra már kértetek 1 millió forintot, akkor a különbséget, 3 millió forintot a gyermek születése után kérhetitek.

Milyen hitelre érvényes a jelzáloghitel-elengedés?

A jelzáloghitel-elengedést csak olyan jelzáloghitelekre kérheted, amelyeket a gyermek születése előtt már felvettél. Olyan hitelre tehát, amit akkor veszel fel, amikor a gyerekek már megvannak, nem kaphatsz támogatást. Ezzel tehát a meglévő tartozásodat csökkentheted.

A jelzáloghitel-elengedés szempontjából fontos a hitelszerződés dátuma, itt 2017. november 14. a választóvonal.

Ha a hitelt 2017. november 14. előtt vetted fel, akkor minden olyan hitel számításba jöhet, amelynek a fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlan. Itt a lakáscél nem kikötés, tehát az ez előtt felvett szabad felhasználású jelzáloghitelekre is kérheted a támogatást.

Ha a hitelszerződés dátuma 2017. november 14., vagy ez utáni, akkor a jelzáloghitel-elengedést a lakáscélú jelzáloghitelekre kérheted. Ez lehet lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel is, tehát minden olyan jelzáloghitel, amelynél a kölcsönszerződésben a lakáscélt jelölted meg.

Ha a támogatást építési hitelre kéred, akkor valószínű, hogy a bank részletekben folyósítja a hiteled. Ez probléma lehet a támogatás igénylésénél, de a 2023. szeptember 1-től érvényes módosítás értelmében a támogatás a hitelszerződésben szereplő teljes összegre jár, akkor is, ha a folyósítás még nem történt meg teljes egészében.

Amint a folyósított hitel összege eléri a támogatás összegét, azt 4 napon belül megkapod előtörlesztés formájában.

Építési telekre bejegyzett jelzálog esetén akkor kérheted a jelzáloghitel-elengedést, ha a támogatást megállapító határozat kiállítása után 2 éven belül a telekre lakóingatlant (vagy társasházat) építtetsz, és ennek a tulajdonjogát a Földhivatalnál bejegyezteted.

Ha a hiteled célja lakáshitel kiváltása, tehát ez egy olyan hitel, amit a korábbi lakáshiteled kiváltására igényeltél, akkor csak akkor csökkentheted a támogatással, ha a lakáscél a hitelkiváltás után is megmaradt. Ez olyankor fordulhat elő, ha a lakáshiteledet most váltottad ki első ízben, és ha a korábbi hiteltartozásodon felül nem igényeltél plusz hitelt a kiváltáskor.

Jó hír viszont, hogy a támogatott hiteleket is csökkentheted a támogatással. Így kérheted a korábban felvett CSOK hitelre, falusi CSOK hitelre és az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre is.

A jelzáloghitel-elengedés érvényes a lízingszerződésekre is, ha a szerződés lejártakor a lakás a tulajdonodba kerül, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is.

Itt megnézheted, milyen lakáshiteleket és CSOK Plusz hiteleket kínálnak a bankok. Alatta az útmutató folytatódik.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 75 680 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 18 163 224 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 8 163 224 Ft • Ebből kamat: 8 163 224 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 75 977 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,09% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 18 325 070 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 8 325 070 Ft • Ebből kamat: 8 234 470 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 76 871 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,33% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 18 650 279 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 8 650 279 Ft • Ebből kamat: 8 449 039 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 77 322 Ft Fix kamat
   THM 7,26% Kamat: 6,87%
   Visszafizetendő 18 557 386 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,25% - 7,40% • Hitel teljes díja: 8 557 386 Ft • Ebből kamat: 8 557 386 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,87%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 77 958 FtAz első hónapban 58 721 Ft
   THM 7,36% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 18 706 339 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 8 706 339 Ft • Ebből kamat: 8 690 739 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  De vigyázz, erre figyelj!

  A jelzáloghitel-elengedést nem kérheted Babaváró hitelre vagy személyi kölcsönre, még akkor sem, ha lakáscélra használtad őket, és ezt a hitelszerződésben is megjelölted.

  A Babaváró és a személyi kölcsön sem jelzáloghitel, ráadásul mindkettő szabad felhasználású. Ugyanígy nem csökkentheted vele a hitelkártya-tartozásod vagy a folyószámla-hitelkeretedet sem.

  A jelzáloghitel csökkentését felmondott hitelekre nem kérheted.

  A jelzáloghitel-elengedést több hitelre is szétoszthatod

  Egyáltalán nem meglepő, ha a CSOK hitel mellett piaci hiteled is van, vagy a lakásvásárlási hiteled után később felújítási hitelt is felvettél. Ha az egyik hiteltartozásod túl alacsony ahhoz, hogy a teljes támogatást kihasználd vele, akkor a fennmaradó összeget továbbviheted egy másik lakáshitelre, és így sorban, amíg el nem fogy a támogatási kereted.

  Te határozhatod meg, hogy a jelzáloghitel-elengedésnél milyen sorrendben vegyék figyelembe a hiteleidet.

  Arra figyelj, hogy ha több hitelre is igényelnéd a támogatást, azt csak egyszerre, egy igénylésben teheted meg, utólag nem csaphatsz hozzá még egy hitelt. Ha ilyenkor nem használtad fel a teljes összeget, akkor azt később már nem teheted meg.

  A jelzáloghitel-elengedéssel csak a fennálló tőketartozásod csökkentheted. Ha a hiteltartozásod alacsonyabb, mint a támogatás, akkor a hitel járulékaira is felhasználhatod, de a késedelmi kamatra még ekkor sem.

  Ki lehet a hitel adósa?

  A támogatásra szóló kérelmet a hitel adósának kell benyújtania, de házastársak vagy élettársak csak együttesen igényelhetik még akkor is, ha csak az egyikük adós a hitelben. Az igénylési feltételeket mindkettőtöknek teljesítenetek kell.

  A lakáshitel adósa csak te, illetve a házastársad lehet. Nem muszáj, hogy mindketten adósok vagy adóstársak legyetek (bár ha már házasok voltatok a hitelszerződés megkötésekor, akkor a bank valószínűleg mindkettőtöket bevonta a hitelbe), más adóstárs mellettetek viszont nem lehet.

  Ez alól kivételt jelent, ha az adóstársad a korábbi házastársad vagy élettársad, de csak akkor, ha ő a másik szülője annak a gyermeknek, akire tekintettel kéred a támogatást.

  Az is előírás, hogy a hitel biztosítékául szolgáló ingatlanban legalább 50% tulajdonrészednek lennie kell. Viszont elég, ha csak az egyikőtök tulajdonos akkor is, ha együttesen igénylitek a támogatást.

  Kezet fog a banki ügyintéző a családapával miután a lakáshitelükből a jelzáloghitel elengedés szerződést aláírták

  Milyen feltételeknek kell megfelelnem a jelzáloghitel-elengedéshez?

  A támogatáshoz büntetlen előélet szükséges, és nem lehet köztartozásod. Együttes igénylésnél ennek mindketten meg kell, hogy feleljetek.

  A támogatást igényelhetik házastársak, élettársak együtt, de egyedülálló szülők is, a házasság tehát nem feltétel. TB jogviszonyt a jelzáloghitel-elengedéshez nem kell igazolni.

  A támogatást egy gyermekre csak egyszer igényelheted.

  Milyen gyermekekre igényelhetem a támogatást?

  A támogatást vér szerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelheted. A 12. betöltött hét után a várandósság is számít, a támogatást tehát a magzatra is kérheted.

  A feltételt teljesítettnek veszik akkor is, ha a magzatot vagy a gyermeket a pár elveszíti, akkor is, ha ez még a támogatás igénylése előtt történik. A támogatás a magzat vagy a halálát követő 180 napon belül igényelhető.

  A gyermeket a nagykorúvá válásáig saját háztartásodban kell nevelned, és ha közös és nem közös gyermekek is veletek élnek, akkor mindegyiküket figyelembe kell venni.

  Ezekre érdemes figyelni

  A hitelfelvételnek meg kell előznie azt a tényt, amire tekintettel a támogatást igényled. Ez furcsán hangzik, de erről van szó:

  1. Ha a támogatást a gyermek születése után igényled, akkor a hitelszerződés megkötésének időpontja előzze meg a gyermek születésének időpontját. A támogatást csak akkor igényelheted, amikor a baba már megérkezett. Ebben a helyzetben a várandósság időpontját nem vizsgálják, tehát a hitelt várandósság alatt is felveheted, de a támogatást csak a a gyermek születése után igényelheted.
   A sorrend tehát: hitelfelvétel - gyermekszületés - támogatás igénylése.
  2. Ha a támogatást már a várandósság betöltött 12. hete után igényelnéd, akkor ezt olyan hitelekre tekintettel teheted meg, amelyek már a várandósság előtt is megvoltak.
   Itt tehát a sorrend: hitelfelvétel - várandósság - támogatás igénylése.

  A várandósság kezdete (és 12. hete) - és az, hogy ehhez képest mikor vettétek fel a hitelt - akkor számít, ha a támogatást már a várandósság alatt szeretnétek igényelni.

  Ha a támogatást a gyermek születése után kéritek, akkor tehát a várandósság időpontja a hitelfelvétel és a támogatás igénylése szempontjából nem lényeges, a születés a mérvadó.

  Ne feledd, hogy határidők is vannak!

  Ha a támogatást magzatra tekintettel kérted, akkor a gyermek születését 30 napon belül be kell jelentened.

  Ha a támogatást csak a gyermek születése után kéred, akkor erre 180 napod van (a korábbi 60 napos határidő módosult). A határidő kitolására nincs lehetőség, még akkor sem, ha a azt önhibádon kívül mulasztod el. 2020. június 30-a előtt született gyermekek esetén nincs korlátozás.

  Jelzáloghitel-elengedés és CSOK Plusz

  A jelzáloghitel-elengedést elvileg a CSOK Pluszra is kérheted, hiszen ez is lakáscélú hitel. Ugyanakkor a CSOK Plusz konstrukció maga is tartalmaz hitelelengedést, és ezt nem használhatod együtt a jelzáloghitel-elengedés támogatással.

  Egész pontosan ugyanarra a gyerekre nem.

  A CSOK Plusz esetében akkor jár a hitelelengedés, ha a hitelszerződés megkötése után a második gyermeked is megszületik. Viszont aki a CSOK Plusz szerződés szerint második, az nem biztos, hogy a sorban is a második. Miről van itt szó?

  Terhes anyuka aki a gyermeke után igényli a jelzáloghitel elengedést

  Ha úgy igényeltetek CSOK Pluszt, hogy már volt egy gyermeketek, akkor a CSOK Plusz keretén belül született első gyermeketek valójában már a második. Rá így igényelhetitek a jelzáloghitel-elengedés 1 millió forintját, ami a második gyermek után elérhető.

  Viszont amikor megszületik a harmadik gyermeketek - aki a CSOK Plusz szerződés megkötése utáni második - akkor rá elvileg jogosultak lennétek a CSOK Plusz 10 millió forintjára is, és a jelzáloghitel-elengedés 4 millió forintjára is, de a támogatásokat nem lehet halmozni.

  A két jelzáloghitel-elengedést egyazon gyermekre nem kérhetitek. Választanotok kell tehát, hogy a CSOK Plusz konstrukció keretén belül, vagy a jelzáloghitel-elengedésen belül kéritek a hiteltartozásotok csökkentését.

  Ez akkor is igaz, ha más lakáshiteletek is van, például egy korábbi felújítási hitel, és a jelzáloghitel-csökkentésből ezt csökkentenétek, és nem a CSOK Pluszt. Ebből a szempontból mindegy, hogy milyen hiteltartozás csökkentésére fordítanátok a támogatást, a lényeg a gyermek, akire tekintettel igényelnétek.

  Mi a helyzet akkor a 4 millió forintos jelzáloghitel-elengedéssel?

  Ha a CSOK Plusz szerződés megkötése után született második vagy harmadik gyermek összességében is a második vagy a harmadik, tehát nem meglévő gyermek mellett vettétek fel a támogatott hitelt, akkor a CSOK Plusz hitelelengedését célszerű választani, hiszen az sokkal nagyobb összeg.

  Előfordulhat viszont olyan helyzet, hogy ugyan jogosultak lennétek a 10 millió forint elengedésére, de CSOK Plusz tartozásotok nem olyan magas, hogy a teljes összeget ki tudnátok használni, van viszont másik, magasabb kamat mellett törlesztett lakáshiteletek, amelyet szívesebben csökkentenétek.

  Vagy ha a CSOK Pluszt két meglévő és egy vállalt gyermek mellett igényeltétek, akkor más a CSOK Plusz szerinti első gyermeketek is a harmadik a sorban, tehát kérhetitek rá a 4 millió forint jelzáloghitel-elengedést (rá CSOK Plusz hitelelengedés még nem jár). Ennél a helyzetnél a CSOK Plusz hitelelengedést akkor kérhetitek, ha terven felül egy negyedik gyermeket is vállaltok.

  CSOK Plusz esetén is lehet tehát olyan helyzet, amikor a jelzáloghitel-elengedés is használható, ezért érdemes észben tartanotok, hogy ilyen lehetőség is van, és mérlegelni, hogy mikor melyikkel jártok jobban.

  Hogyan kérhetem a jelzáloghitel-elengedést?

  A támogatás nem jár automatikusan, azt neked kell kérned. A kérelmet a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújthatod. Ezt megteheted ügyfélkapun keresztül, de személyesen és postán is. Illetéket nem kell érte fizetned.

  Ezeket a dokumentumokat kell mellékelned a kérelemhez:

  • Személyi okmányok az igénylőkre és a gyermekre is (személyi igazolvány, lakcímkártya)
  • Adókártyák
  • Kitöltött erkölcsi bizonyítvány igénylőlapja (ez a büntetlen előélet igazolásához kell)
  • Jelzáloghitel-szerződés(ek)
  • Nyilatkozat arról, hogy az adott gyermekre még nem vetted fel a támogatást

  A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes csatolnod a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a házassági anyakönyvi kivonatotokat és a csökkentendő jelzáloghitel-szerződés másolatát.

  Hogyan kapom meg a támogatást?

  A támogatást az azt megállapító, végleges határozat beérkezését követő 4 napon belül kapod meg. A bank a hitelszámládon előtörlesztésként írja jóvá a pénzt egy összegben. Ezzel összefüggésben a bank semmilyen díjat és költséget nem számíthat fel neked.

  Ha a támogatást építési hitelre kéred, akkor a támogatást azután 4 napon belül kapod meg, miután a neked folyósított összeg eléri a támogatás összegét.

  Ha a támogatást megállapító határozat és a tőketartozás között különbség van, akkor a különbözetet a bank az általad megjelölt bankszámlája utalja, vagy postai úton fizeti ki. Ez olyankor fordulhat elő, ha közben tovább törlesztetted a hiteled, és kevesebb a tartozásod, mint amennyi a kérelmed elbírálásakor volt. Itt nagy különbségre nem kell számítanod, ez inkább egy technikai különbség, mert alapvetően a fennálló tőketartozásodnál nagyobb támogatást nem kérhetsz.

  Ha még a jelzáloghitel csökkentése után is marad hiteled, akkor a bank a törlesztőrészletedet változatlan futamidő mellet átszámolja. Mivel ekkor már alacsonyabb a fennálló tartozásod, a törlesztő is csökkenni fog.

  Mi történik, ha jogosulatlanul vettem igénybe a támogatást?

  Ha a támogatást úgy kaptad meg, hogy valamelyik feltétel mégsem teljesült, akkor a támogatást a Ptk. szerinti büntetőkamattal együtt vissza kell fizetned.

  Amennyiben a büntetés visszafizetése veszélyeztetné a család megélhetését, akkor a büntetés visszafizetésére 12 hónap haladékot, vagy 36 hónapos időszakra szóló részletfizetést kérhetsz.

  Ne feledkezz meg a jelzáloghitel-elengedésről

  A jelzáloghitel-elengedés akár jelentős támogatást is jelenthet, ezért ne feledkezz meg róla. Ha mondjuk felvettél egy 15 millió forintos CSOK hitelt 3 gyermekre, és később valóban megszületett a 3 gyermek, akkor a hiteled a támogatás révén 5 millió forinttal csökkenhet (1 millió forinttal a 2., és további 4 millió forinttal a 3. gyermek miatt). A hitel harmadát tehát támogatásként megkapod.

  De ha 2 gyermeket vállaltok és nem születik harmadik, akkor is jól jön, ha 1 millió forinttal kevesebb hitelt kell visszafizetnetek a banknak.

  A jelzáloghitel-elengedésnek jelenleg nincs végdátuma, így lehetséges, hogy akkor is elérhető még, ha ezután veszitek fel a hitelt és terveztek családot.

  Ne felejtsétek el, hogy a hiteltartozásotokból a támogatás összegét nem automatikusan engedik el, azt nektek kell igényelnetek.

  Maradtak kérdéseid?

  • Hány gyerek után igényelhetem a jelzáloghitel-elengedést?

   A támogatást a második, harmadik és további gyermekek után kaphatod meg. A 2. gyermek után 1 millió, a 3. gyermek születésekor további 4 millió, a további gyermekek után még 1 millió forinttal csökken a lakáshiteled.

  • Babaváró hitelből is kérhetem a jelzáloghitel-elengedést?

   Nem. A Babaváró nem jelzáloghitel, így abból nem tudod igényelni a támogatást. Támogatott lakáscélú jelzáloghitelekből viszont igen, mint amilyen a CSOK hitel is.

  • Szabad felhasználású jelzáloghitelből is kérhetem a támogatást?

   Csak akkor, ha a hitelszerződés dátuma 2017. november 14. előtti. Az ezután megkötött hitelszerződéseknél a lakáscél is előírás.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.