Költözés: ezeket a hibákat követik el a legtöbben

Ha már költöztél, akkor tudod, hogy mennyi macerával jár. Ezért is fognak szerintem tetszeni a gyakorlatias tanácsaink.
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2022. augusztus 26.
 • promóció

A költözést már csak a filmek alapján sem úgy képzeli el a legtöbb ember, mint kellemes vasárnap délutáni programot. A kavarodás, az idegeskedés és a váratlan események sora sokszor nem is áll messze a valóságtól. Bemutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibákat, és útmutatónk segítségével gördülékenyebben vezényelheted majd le a költözést.

Első költözés, ami egyúttal belépés az önálló életbe? Esetleg már több költözés is van a hátad mögött és csak egy másik ingatlanban fogsz lakni?

Mindig jöhetnek váratlan szituációk és még a legtapasztaltabbaknak is okozhat meglepetést a költözés időszaka. Könnyebben veszed majd az akadályokat, ha előre megtervezel mindent a pakolástól kezdve a szállításon át a költségekig.

De mikor érdemes elkezdeni készülni, és mire kell odafigyelni?

Ezekkel a költségekkel számolj költözéskor

Nemcsak a lakásvásárlásnak, hanem a költözésnek is vannak költségei, bár ezek szerencsére nem jelentenek akkora anyagi megterhelést. Kellemetlen meglepetésként érhetnek azonban a költségek, ha nem számítasz rájuk.

Magától értetődő, hogy a bútoraid és egyéb dolgaid elszállításához a legpraktikusabb egy költöztető cég megbízása. Ennek az ára függ attól, hogy a költözés mennyi ideig tart, az autó méretétől és attól is, hogy hány közöltetőt kérsz, és hogy hány kilométerre vannak egymástól a lakások.

A legtöbb költöztető cég más árazási logikával dolgozik, de azért össze lehet őket hasonlítani. Beszéljétek át, hogy mekkora lakásból költözöl, milyen bútoraid vannak, hány szobából pakolsz ki, van-e bicikli, kerti bútor, ágy.

Fontos lesz az is, hogy van-e a házakban lift. Ha nincs, akkor az megdrágítja a költözést, főleg ha az új lakás a negyediken van, és mindent fel kell cipelniük majd.

Miért lényeges ez?

Azért, mert ha jól átbeszélitek, akkor ők is megfelelő méretű autóval, elegendő számú pakoló kollégával és idővel tudnak kalkulálni. Egy költöztető cég általában egy nap több költözésben is besegít, nem lenne jó, ha a tiéddel kapkodnának és megsérülne valamelyik bútorod.

Ha átbeszéltétek, és tudod, hogy 4 embert küldenének és így 5 óra alatt elvégezhető a költöztetés és 20 kilométert kell vezetniük, akkor könnyen tudsz másoktól is ajánlatot kérni.

Minimum 2 főnek érdemes jönnie, de inkább háromnak, mert az egyik a sofőr, aki általában lent várja a többieket és folyamatosan rendezi a raktérben a dolgokat, hogy minél több minden elférjen.

Jobban jársz, ha nem segítesz nekik a cipekedésben, mert együtt gyorsabban dolgoznak és sokkal tapasztaltabbak azoknál, akik csak egyszer költöztek.

Nem fognak lazsálni, ha órabérben vannak?

Emiatt ne aggódj, én többször költöztem ilyen cégekkel. Hajtanak rendesen, mert egy nap több költöztetésük is van, nem fogják húzni az időt. Az is igaz, hogy számlát a legtöbbször nem adnak, de megdolgoznak a pénzükért.

Nem járok jobban, ha ismerősökkel költözködök?

Szerintünk nem. Mi azt tapasztaltuk, hogy nem mindig van családi, ismerősi körben megfelelő autó, legalább 3-4 ismerőstől kellene szívességet kérni. Nem biztos, hogy tudnak és akarnak cipekedni több emeletet, és hogy van gurtnijuk és minden szükséges kellék.

Könnyen lehet, hogy a hétvégéjüket nem akarják erre rááldozni, ha pedig hét közben költözködnél, akkor főleg nem akarnak emiatt szabadságot kivenni.

Jobban jársz, ha profikkal dolgozol, akkor jönnek, és úgy dolgoznak, ahogy te akarod. Így nem maradnak szívességek, amiket meg kell hálálod, és nem kell háromszor átszervezni mindent, mert a megkért ismerősöknek mindig közbejön valami.

A költözéshez sok doboz kell

Ne felejts el dobozokat beszerezni

A dolgaidat be is kell csomagolnod, és habár jó ötlet, ha befogod a lakásban található kosarakat és különböző tárolókat is, valószínűleg mégis szükséged lesz jó pár erősebb dobozra és ragasztóra is.

Dobozonként pár száz forintos költségre számíthatsz, de ha van ismerősöd, aki mostanában költözött, akkor tőle is elkérheted, ha nem dobta ki. Az Ikeában is vannak jó dobozok.

Buborékfóliát is érdemes venni és a bútorokat jól körbecsavarni szállítás előtt. Ezt általában a költöztetők is tudnak hozni, ha szólsz nekik előre. Körülbelül 10 000 forint szokott lenni egy nagy tekercs.

Rá kell bíznod a gyerekeidet vagy a kis kedvenceidet valakire a költözés alatt, és meg is kell vendégelned azt a sok ismerőst, akik eljöttek segíteni a cipekedésben.

Ezek a kiadások elég személyre szabottak a többségnél, így ha szeretnéd nagyjából tudni, hogy mi vár rád, akkor készíts magadnak egy tervet a kiadásokra vonatkozóan. Ha hajlamos vagy a túlköltekezésre, akkor akár limitet is felállíthatsz magadnak, hogy mennyi a maximum, amit hajlandó vagy kiadni a költözésre.

Dobozokkal, buborékfóliával és ragasztóval együtt egy 2 szobás lakás költöztetése 50 000 forintból ki kellene jöjjön.

Családi fészekből költözöm ki. Hogyan készüljek?

A legtöbb ember számára rendkívül örömteli, ugyanakkor ijesztő esemény elhagyni a családi fészket. Jól jöhet, ha van némi tapasztalatod a család költözéseiből, de ha ilyesmiben nem volt részed, akkor se ijedj meg. Ne félj segítséget és tanácsokat kérni, elfogadni a szeretteidtől.

Gondolj arra, hogy mivel nem éltél még önálló háztartásban, rengeteg alapfelszerelést is meg kell majd vásárolnod, kezdve a lábosokkal és a fürdőszobaszőnyeggel, egészen a porszívóig.

Ezekre a kiadásokra is legyen elegendő pénzed, mert a sok kis apróság összeadódva már komolyabb összeget jelenthet. Ellenőrizd többször is, hogy nem felejted-e ki a legszükségesebb dolgokat, készíts listákat, emlékeztetőket és ne kapkodj.

Valószínűleg sok minden rémisztő vagy bonyolult lesz elsőre, de légy türelmes magaddal és ne felejtsd el azt sem, hogy a honvágy teljesen természetes érzés.

Albérletből költözöm saját lakásba. Mire figyeljek oda?

Az első saját lakásod? Biztosan nagyon izgatott vagy és alig várod, hogy berendezkedhess. Ha még nincs túl sok tapasztalatod ezen a téren, akkor az első, amit tudnod kell, hogy valószínűleg itt is számítanod kell majd extra kiadásokra és jó, ha van egy nagyobb kereted a felújításra és a berendezkedésre.

Ha olyan lakást vettél amit fel kell újítani, akkor erre a felújítási támogatással 3 millió forint támogatást is igényelhetsz és kedvezményes hitelek is vannak ilyen célra. Mutatunk pár ilyen felújítási hitelt, de aztán folytatódik az útmutató, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Piaci lakáshitel
   Törlesztő 69 325 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,70% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 8 370 649 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 8,00% • Hitel teljes díja: 2 370 649 Ft • Ebből kamat: 2 319 049 Ft • Kezdeti díj: 116 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 69 325 Ft Fix kamat
   THM 7,95% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 8 458 354 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 61-120 hó • THM: 7,04% - 9,14% • Hitel teljes díja: 2 458 354 Ft • Ebből kamat: 2 319 049 Ft • Kezdeti díj: 138 330 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,89%
  • Végig Fix Lakáshitel
   Törlesztő 69 872 Ft Fix kamat
   THM 7,43% Kamat: 6,97%
   Visszafizetendő 8 384 622 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,36% - 7,51% • Hitel teljes díja: 2 384 622 Ft • Ebből kamat: 2 384 622 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,97%
  • Stabil Kamat lakáshitel
   Törlesztő 72 639 FtAz első hónapban 36 413 Ft
   THM 8,35% Kamat: 6,94%
   Visszafizetendő 8 696 020 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 108-156 hó • THM: 7,95% - 9,87% • Hitel teljes díja: 2 696 020 Ft • Ebből kamat: 2 386 880 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,94%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Még ha saját bútorokat használtál is az albérletben, akkor is lesz valószínűleg néhány berendezési tárgy, amit meg kell vásárolnod, arról nem is beszélve, ha a meglévő bútoraid méretei nem passzolnak az új terekbe.

  Jó példa erre a mosogatógép vagy a konyhaszekrény, amik általában már megvannak, amikor beköltözöl egy albérletbe, ám korántsem biztos, hogy a frissen vásárolt lakással is így lesz. Arról se feledkezz meg, hogy a főbérlőt jóval a költözés napja előtt értesítsd a kiköltözés napjáról és figyelj arra, hogy miben állapodtatok meg a szerződésben.

  A lakásbiztosítást és előfizetéseket lemondtad?

  Ha esetleg te kötötted a lakásbiztosítást az albérletre, akkor ezt is fel kell mondanod. Általában csak évfordulókor lehet a biztosítást felmondani és így is 30-60 nappal hamarabb ezt be kell jelentened. Ezért jó, ha előre készülsz ezekre. Ha be voltál jelentve az albérletbe, akkor onnan is ki kell jelentkezned.

  Ne felejtsd el rendezni az albérlethez tartozó olyan előfizetéseidet is, amiben anno megegyeztél a főbérlővel, de nem tudod őket továbbvinni. Itt most nem a Netflix fiókodra gondolunk, hanem az internet-előfizetésre vagy akár egy egyedi TV csomagra.

  A kiköltözés napján számoljatok el a beköltözéskor kifizetett kaucióval a főbérlővel. Érdemes felírnotok és lefényképeznetek a mérőóraállásokat és kiszámolni, hogy addig a napig mennyi volt a fogyasztásod, amit még nem fizettél ki. Ezt le is vonhatjátok a kaucióból. Jó, ha erről van aláírt papírod, hogy átadtad a pénzt, és hogy a kauciót is átvetted, így békességben el tudsz búcsúzni a főbérlőtől.

  Ha nem a saját zárad van az ajtóban, akkor ne felejtsd el a kulcsokat átadni a főbérlőnek.

  A saját lakásomat eladom és egy másikba költözök

  Valószínűleg az eladás és a lakásvásárlás miatt aggódsz inkább, de a költözéskor is vár rád néhány tennivaló. Elég sok takarítással és rendezkedéssel fog járni a kiköltözés, hiszen a régi otthont is olyan állapotba kell hoznod, hogy eladható legyen.

  Ezenkívül a ki- és beköltözéssel járó rendetlenséget és koszt is el kell tüntetned, úgyhogy készülj egy nagy adag lelkesedéssel és takarítóeszközzel.

  A lakásbiztosítást is fel kell mondani, ezt mindenképp írásban tedd meg. Általában ezt az évforduló előtt 30-60 nappal hamarabb kell megtenni, de mivel te a saját lakásodat adod el, így év közben is bármikor felmondhatod a biztosítást. Ehhez majd az adásvételi szerződést be kell mutatnod. Ha előre fizetted ki a teljes éves díjat, akkor arányosan, ami még hátra lenne az évből, vissza fogják neked fizetni.

  Ne felejtsd el a mérőórákat átíratni a nevedre, ha saját lakásba költözöl.

  Utánajártál már, hogy az új lakásod után mennyi illetéket kell kifizetni?

  Ha lakáscserét tervezel, akkor több százezer forintot is megspórolhatsz az illetékből. Ha a jelenlegi ingatlanodat nem tartod meg, akkor a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket csak a két lakás különbözete után kell kifizetned, nem pedig a teljes vételár után.

  Tehát ha a régi lakásodat 20 millióért adtad el és az újat 30 millióért veszed meg, akkor csak a különbözeti 10 millióra kell a 4 százalékot megfizetned, ami 400 000 forint. Az ügyintézésben az ügyvéded segítségét kérd, mert erről tájékoztatni kell majd az Illetékhivatalt.

  Ehhez a kedvezményhez azonban el kell adnod az előző lakásodat a másik megvásárlását követő 3 éven belül.

  Kell adót is fizetnem?

  Ha kevesebb, mint 5 éven belül vetted azt a lakást, amit most eladsz, és magasabb áron adod el, mint amennyiért vetted, akkor adót kell fizetned. Az adó mértéke a vételi és az eladási ár különbségének 15 százaléka, de évente csökken a mértéke és 5 év után teljesen adómentes lesz a bevételed.

  5 tipp amivel felkészülhetsz a költözésre

  Van néhány általános jó tanács, ami minden költözőnek hasznos, arról a hosszú listáról nem is beszélve, ami a szükséges eszközök és tárgyak sorát tartalmazza. Na de mi is ez az univerzális költöző-útmutató, amit jobban jársz, ha figyelembe veszel?

  1. Tűzd ki a költözés napját

  Ez fontos, hiszen mindent ehhez tudsz majd szervezni. Legalább másfél hónapra előre ezt ki kell gondolnod, hiszen ha lakást bérelsz, akkor szólnod kell a főbérlődnek. Általában 30 napos felmondási idő szokott lenni a bérleti szerződésekben, de azért ellenőrizd, hátha 60 napot írtatok bele.

  Ha ismerősöket kérsz meg a költözéshez, akkor is minél előbb kezded el megszervezni, annál könnyebb lesz.

  2. Szelektálj a tárgyak között!

  A költözés tökéletes alkalom arra, hogy csökkentsd a felhalmozódott lomok mennyiségét és egy kicsit letisztultabb legyen a kép az új lakásodban. Általános szabályként elmondható, hogy amihez már egy éve hozzá sem nyúltál, az valószínűleg nem fog hiányozni a későbbiekben sem, úgyhogy nyugodtan szabadulj meg tőle.

  Nem kell feltétlen kidobnod a jó állapotú bútorokat vagy tárgyakat, inkább add el vagy ajándékozd őket tovább. A szeretetszolgálatok és adománygyűjtő szervezetek nagyon fognak örülni a már nem használt, de még működő eszközeidnek. Az adományozással jót teszel ahelyett, hogy szemetet termelnél.

  3. Dobozolj és címkézz!

  Ha nem szeretnél hatalmas káoszt, akkor helyezz el mindent dobozokban vagy tárolókban, és figyelj rá, hogy a törékeny tárgyaidat körbe kell tekerni újságpapírral, buborékfóliával vagy régi textilekkel.

  Ha az új helyen szeretnél eligazodni a dobozrengetegben, akkor a dobozokra írd rá, hogy melyikben mi van. Vagy akár be is számozhatod őket, és egy listára felírhatod, hogy az új lakás melyik szobájába melyik doboz megy majd. Így már a költözésnél megkönnyítik a pakolók a dolgodat, és lakáson belül nem kell túl sokat cipekedned.

  Ha lehetetlen mindent kipakolni egy nap alatt és már az új lakásban kell aludnod, akkor külön jelöld meg azt a dobozt, ahol a tisztálkodási szerek, másnapi ruha van előkészítve.

  Nagy munka a dobozolás, ráadásul elég unalmas feladat is, így, ha szeretnéd inkább elosztani a feladatokat, akkor már hetekkel a költözés előtt elkezdheted elpakolni azokat a tárgyaidat, amiket nélkülözni tudsz a hétköznapokban. A dobozokon jó, ha nagy betűkkel jelzed, hogy törékeny tárgyakat tartalmaznak, és ne pakold túl a tárolókat, mert könnyen kiszakadhatnak.

  A ruhákat és az ágyneműket zsákokba is rakhatod, sőt vákuumzsákkal is kísérletezhetsz, ha minél kisebb csomagokat szeretnél. Utóbbiba csak pakold bele a textileket, majd a lyukon át szívd ki a levegőt belőlük egy porszívó segítségével. A bútorokat is jó, ha befeded papírral vagy buborékfóliával és a sarkukat is ragaszd le, hogy ne sérüljenek.

  Amikor a költöztetők megjönnek, akkor már minden legyen bedobozolva, felcímkézve. Elméletileg szívesen várnak akár 2 órát, amíg befejezed a bedobozolást, és közben persze ketyeg az órabérük, de ez nekik sem jó. Egyrészt kellemetlen helyzet, illetve jó eséllyel aznap nem csak téged költöztetnek.

  Költözéskor dobozolás

  4. Ne halogasd az átíratást!

  Nagyon fontos, hogy az átköltözésedet követő 3 napban jelentsd be az új lakcímedet a helyi okmányirodánál vagy önkormányzatnál, mert ha ezt elmulasztod, akkor akár 30 000 forint bírság megfizetésére is kötelezhetnek. Ha albérletből költözöl, akkor ez persze csak akkor lényeges, ha oda be voltál jelentve.

  Az időpontodat online is le tudod foglalni előre, így elkerülhető az a többórányi várakozás, ami az ügyintézéstől való általános félelem fő kiváltó oka. Érdemes legalább 2 héttel hamarabb bejelentkezned az időpontokért. Ahhoz, hogy a papírmunkát sikerrel elvégezd, ne hagyd otthon a személyi igazolványodat, a régi lakcímkártyádat és az adásvételi szerződésedet sem.

  Ha a saját lakosodból költözöl el, akkor nem szabad elfelejtkezni a közműszolgáltatói és a telekommunikációs szerződésekről sem. Ezekre a teendőkre 15 nap türelmi idő van, kivéve a víz esetében, ahol 30 munkanapod van jelezni a lakcímváltozást. Mivel itt is pénzbüntetésre számíthatsz, ne mulaszd el a bejelentést, és vidd magaddal az adásvételi szerződést vagy az új tulajdoni lapot, illetve a mérőóra átadását és átvételét igazoló dokumentumot is.

  Ezekre is jobb, ha felkészülsz

  A hivatali ügyek elintézése sajnos elég időigényes, ráadásul a különböző intézmények nyitvatartási ideje sokszor egybeesik az általános munkaidővel. Ha nem szereted a kellemetlen meglepetéseket, akkor számolj azzal, hogy szükséged lehet akár 3 szabadnapra, mire eljutsz az összes szolgáltatóhoz.

  Gondolj arra is, hogy lefényképezd a mérőórák állását a kiköltözéskor, és fizesd ki a fogyasztásodat is. A közös költséget akár előre is rendezheted és igazolást is kérhetsz róla, hogy kifizetted a díjat.

  Ez bonyolultnak hangzik. Van erre jobb megoldás?

  Igen, de erre előre készülnöd kell. Amikor eladtam a lakásomat, akkor a lakás átadásánál felírtuk az átadás-átvételi jegyzőkönyvbe a mérőórák állását a vevővel és le is fényképeztük őket. Ez egy hétköznap volt, így utána egyből elmentünk a víz-, gáz- és áramszolgáltatóhoz együtt és átírattuk a mérőórákat.

  Vittük az adásvételit és a mérőórák aznapi állását. Fogyasztástól függően volt, ahol én kaptam vissza pénzt és volt, ahol be kellett fizetnem, hogy minden rendezve legyen. Egy délelőtt alatt kipipáltuk az egészet. Így a legtisztább, és többet neked sem kell aggódnod számlaelmaradások és igazolás miatt, hogy az már nem a te fogyasztásod volt.

  5. Köttesd be az internetet időben!

  Az új lakásnál, ha szerencséd van, akkor gyorsan ki tudnak jönni az internet- és tévészolgáltatótól, de jobb, ha előre nekiállsz lebeszélni egy megfelelő időpontot a beszerelésre.

  A csúcsidőben költözőknek (ilyen például a szeptember) nem jó hír, hogy ilyenkor nagyon túlterheltek ezek a cégek és van, hogy heteket is várni kell egy internet-bekötésre. Persze eközben a telefonod mobilnet keretét is használhatod, de ez általában elég hamar el szokott fogyni, ha a laptopoddal is ezt használod.

  Ezeket a legtöbben elfelejtik

  Hogy ne kelljen bosszankodnod amiatt, hogy nincs például olló a házban, és megkímélnéd magad attól, hogy folyton a boltba keljen rohangálnod mindenféle szükséges eszközért, legyen egy listád az alapvető dolgokról.

  A legjobb, ha összeállítasz egy költözőcsomagot, ami nem kerül a dobozokba, hanem magadnál tartod a költözés napján. Na de mik is ezek a tárgyak, amikre szükség lesz?

  • Olló, ragasztó és tárolódoboz.
   A csomagoláshoz is elengedhetetlenek ezek az eszközök, de a költözés napján is bármikor jól jöhetnek, úgyhogy legyen nálad mindenképp, akár több is.
  • Papírtörlő
   Az első napon valószínűleg nem fogsz tudni berendezkedni a fürdőszobában, de egy tekercs papírtörlő WC-papírként, takarításhoz, kéztörléshez, sőt még zsebkendőként is tökéletesen fog funkcionálni.
  • Szemeteszsák
   A költözés sosem tiszta folyamat, így jobb, ha készülsz egy-két tekercs szemeteszsákkal.
  • Kényelmes ruha
   Valószínűleg egész nap cipekedni és rendezkedni fogsz, úgyhogy öltözz ehhez mérten és inkább olyan ruhát válassz, amit nem sajnálnál, ha tönkremenne. Mosogatószivacs, mosogatószer, felmosó, felmosóvödör, seprű és lapát. Készülj a takarításra, de nem muszáj egy egész tárház takarítószert magaddal cipelni az új lakásba.
  • Töltő
   A szervezkedéshez valószínűleg szükséged lesz a mobilodra is, és nem lenne jó, ha pont akkor merülne le, amikor egy fontos hívást kéne elintézned.
  • Egy kis enni- és innivaló
   Meg fogtok éhezni és szomjazni a cipekedésben, ráadásul a sok feladat között senkinek nincs kedve a harapnivaló gondjával foglalkozni. Ha nincs kedved még az ennivalóval is bajlódni a költözés előtti napokban, akkor rendelhettek is valamit az új lakásodba. Jó, ha legalább 1-1 evőeszközt direkt félreraksz ehhez.
  • Villanykörte
   Nem lenne kellemes, ha sötétedés után, rögtön az első estéteken ott ülnétek telefonokkal világítva az új lakásban, úgyhogy mindenképp legyen nálad egy-két villanykörte arra az esetre, ha ez nem lenne adott a házban.
  • Egy üveg bor vagy pezsgő
   Habár az első este a legritkább esetben van minden kipakolva és elrendezve, de ezt érdemes bulinak felfogni, hiszen ez mindig egy új kezdetet jelent. Emlékezetesebb lesz az első este, ha koccintotok egy pezsgővel vagy egy üveg jó borral a pizzásdobozok mellett. ;-)

  Mi legyen a beköltözés után?

  A beköltözés utánra van néhány olyan teendő, amit jobb, ha minél előtt elvégzel, mert ha csak halogatod, az gondokhoz vezethet a későbbiekben. Na de mik is ezek a feladatok, és miért érdemes gyorsan túlesni rajtuk?

  1. Takaríts!
   Még ha felületesen ki is takarítanak az előző lakók, egy alapos, mindenre kiterjedő tisztítás és rendrakás biztosan ráfér a helyiségekre. Már csak azért is szükséges ez, mert a beköltözés valószínűleg nem zajlik majd koszmentesen.

   Igyekezz, hogy a dobozokat minél hamarabb kipakold, mert elég illúzióromboló, ha ott állnak halomba rendezve a nappaliban, ráadásul nehéz is megtalálni az épp szükséges dolgokat.
  2. Cseréld le a zárat!
   A saját érdekedben cseréld le a zárat. Senki nem egy betöréssel képzeli el a jó kezdetet egy új otthonban, hiszen ilyenkor alapból sem érzi az ember annyira komfortosan magát, mint a megszokott közegben.

   Ha az előző lakásodban vagy albérletben is cseréltettél zárat a beköltözéskor, akkor akár azt is áthozhatod, ha az új ajtóhoz passzol. Jó eséllyel az előző helyeden lévő új lakó is szeretne új zárat, így ez nem fogja zavarni, csak a zárcseréket egyeztessétek össze.
  3. Fess ki!
   A legtöbb lakásra ráfér a tisztasági festés a beköltözéskor és ezt a feladatot nem jó ötlet tologatni a naptáradban, mert még a végén soha nem kerül sor rá. Még beköltözés előtt a legegyszerűbb ezt megoldani, hiszen így nem kell letakarni a bútoraidat és nem kell a festék szagát szagolnod napokig.
  4. Tudd meg, hogy mikor kell kivinni a kukát!
   Mivel a költözéskor valószínűleg rengeteg szemét fog termelődni, mindenképp ragadd meg a legelső alkalmat, hogy megszabadulj a felhalmozódott mennyiségtől. Ha a szomszédoktól érdeklődsz az időpontról, akkor még egy jó kapcsolat alapjait is lefektetheted.
  5. Tűzd ki a lakásavató buli időpontját!
   Ha megvan az időpont, az elég erős motiváció lesz arra, hogy megcsináld a nemszeretem feladatokat is, és egy szépen berendezett, tiszta és otthonos lakásban ünnepelj a barátaiddal.

  Persze lesznek még hivatalos és nem annyira hivatalos elintéznivalóid is. Ezeket ebben az útmutatóban foglaltuk össze.

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.