Költözés: ezekről gondoskodj miután beköltöztél az új lakásodba

A költözéssel kapcsolatos teendőid nem értek véget a dobozolással! Megmutatjuk, hogy milyen teendőid vannak miután beköltöztél az új lakásodba! 

  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. szeptember 12.
  • promóció

Már évek óta gyűjtögetsz álmaid lakására, ami most végre a tiéd? El sem hiszed, hogy sikerült beköltöznöd? A lakásválasztás, a költözés és a berendezkedés izgalma sokszor válik felejthetetlen emlékké. Mi az, amire érdemes figyelni ebben az időszakban? Mindenki szeretne jól indítani egy új helyen, és sokan szoronganak a költözéssel járó ismeretlentől. Gyorsabban hozzászokhatsz az új lakáshoz, és könnyebben veszed majd az akadályokat egy kis felkészüléssel. Útmutatónkban számos tanácsot gyűjtöttünk össze.

Ez az első költözés?

A legtöbb ember számára a költözés egy ismeretlen és ezért stresszes helyzet. Ha esetleg iskolaváltáson mentél keresztül gyermekkorodban, akkor elég ismerős lehet az az érzés, hogy nem nagyon szeretnél te lenni az új. Előfordulhat ugyanez olyan mindennapi helyzetekben is, mint a munkahelyváltás, vagy az első találkozás a párod családjával.

A költözés az említettekhez hasonlóan kényelmetlen, és a legtöbb ember komfortzónáján kívül esik. Az új környezet, az idegen szomszédok vagy az ismeretlen mosogatógép beindításának nehézségei mind ijesztő részletei az új lakásnak.

Ha a sok újdonság nem lenne elég, akkor ott van még az a kényszerítő is érzés, hogy jó benyomást szeretnél tenni a környéken élőkre. Nem szabad azonban átadni magad a rossz érzéseknek, hiszen egy új kezdet rengeteg lehetőséggel kecsegtet, amiket érdemes megragadnod.

Ne várj azonban túl sokat magadtól, hiszen idő kell, hogy megszokd az új környezetedet.

Nézzük meg hogyan hozhatod ki a lehető legtöbbet egy ilyen ritka alkalomból, mint a költözés.

Egy pár a beköltözés előtt beszélget

Minden rendben van a lakással?

Sajnos előfordulhat még a legalaposabb vevővel is, hogy hiába néz be minden sarokba és hiába vizsgál át minden konnektort, mégis marad valami rejtett hibája a lakásnak.

Ha nem sorolnád magadat az alapos lakásnézők táborába, akkor ezen még a vásárlás előtt érdemes sürgősen változtatnod, mert jobban jársz, ha a hibákat még a költözés előtt kiszúrod.

Egyáltalán nem kínos, ha kipróbálod a nyílászárókat, ha ugrálsz a küszöbön, vagy ha meggyőződsz róla, hogy a konnektorok valóban működnek. A furcsa foltokra a falon, a repedésekre és a tető állapotára jó, ha külön figyelmet fordítasz mert ezeket a szerkezeti elemeket nagyon költséges később kicserélni.

És ez még nem minden. Léteznek olyan extrém lakásvadászok is, akik megkérik a tulajdonost, hogy eltölthessenek egy éjszakát a kiszemelt ingatlanban, hogy lássák, nem túl zajos-e a környék.

Ez a taktika nem mondható általánosnak, de van átültethető elem belőle a te repertoárodba is. Ne csak egyszer és ne csak egy napszakban nézd meg az adott ingatlant, hanem több látogatást is tegyél.

Ha a legnagyobb óvatosság ellenére is becsúszott valami probléma, akkor sem kell megijedned. A lakás hibáit nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem minél gyorsabban meg kell találnod őket.

Sokan abban a hitben vannak, hogy ha megvettek egy lakást, akkor a vétel után felmerülő problémákkal magukra maradnak. Szerencsére azonban nem vagy teljesen kiszolgáltatva a vállalkozóknak, beruházóknak vagy kivitelezőknek, ellentétben a közhiedelemmel.

Intézd el a hivatali ügyeket

A legfontosabb feladatod az új lakcímed bejelentése, hiszen ezt rögtön az első 3 napban el kell intézned. Nagyon figyelj a határidő betartására, mert akár 30 000 forintos bírságot is kiszabhatnak rád, ha halogatod ezt a feladatot.

Ne hagyd ki a közműveket és a telekommunikációs szolgáltatókat sem az ügyintézésből. 15 napod van arra, hogy náluk is jelezd a lakcímváltozásod, kivéve a víz esetében, ahol 30 nap a határidő.

Az én tapasztalatom szerint:

Elég időigényes feladat lesz a hivatalokba mászkálás, így jobb, ha legalább 3 szabadnappal számolsz, amit ki kell majd venned a munkahelyeden. Sajnos ezeket az ügyeket nem fogod tudni elintézni otthonról vagy hétvégén.

A hivatalok nyitvatartási ideje a legtöbbször egybeesik az általános munkaidővel, ráadásul személyesen tudsz csak ügyeket intézni náluk. Ha a lehető legtöbb stresszt szeretnéd elkerülni, akkor mindenképp foglalj időpontot hetekkel előre, így legalább a sorban állást megúszod. Ne felejtsd otthon az irataidat, az adásvételi szerződést és az új tulajdoni lapot se, ezekre valószínűleg szükséged lesz.

Egy beköltözéshez ennyi papír is kellhet

Erre a 6 dologra odafigyelve sokkal jobbak lesznek az első hetek

Kezdetben hidegnek és barátságtalannak tűnhetnek a falak és a helyiségek egy új lakásban, de ahogy telik az idő, egyre jobban meg fogod szokni a házat. Ha szeretnéd egy kicsit felgyorsítani a beilleszkedés folyamatát, akkor van egy pár dolog, amit megtehetsz az ügy érdekében.

1. Mit kell rendbe rakni?

Az új ingatlanodban számtalan dolog vár rád elintézetlenül, kezdve a költöztetődobozok kipakolásától egészen a takarításig, úgyhogy jobban jársz, ha listába szeded és beütemezed a tennivalókat. Jó ötlet, ha beírod a feladatokat a naptáradba, így biztosan lesz idő elvégezni őket.

Ha az elején veszel egy nagy levegőt és minden kis apróságot letudsz, kipakolod a dobozaidat és elrendezed a ruhákat a szekrényedben, akkor megtetted az első lépést, hogy otthonosabban érezd magad az új helyen.

2. Hogyan működik a lakásom?

Nem árt feltérképezned, hogyan működnek az elektromos berendezések az új lakásodban, különös tekintettel a fűtési, szellőztetési és hűtési rendszerre. Ha megvan a papírjuk ezeknek az eszközöknek, akkor olvasd át alaposan őket, keress rá az interneten az adott termékre, de szakértői segítséget sem szégyen kérni.

Ha jó munkát végzel, akkor az megmutatkozik majd a rezsiköltségben, hiszen ezek a berendezések az optimális állapotukban működnek a leginkább költséghatékonyan.

3. Bemutatkoztál már a szomszédoknak?

Ha rögtön az elején bekopogtatsz a szomszédhoz, azzal megalapozhatod a jó kapcsolatot, arról nem is beszélve, hogy sok hasznos tanácsot kaphatsz. Lehet, hogy két utcányira van tőled a világ legjobb fagyizója, és pont a szemben lakó család fogja majd felajánlani, hogy menjetek el együtt megnézni.

Az is fontos, hogy ne csak az ott lakókkal, de magával a környékkel is alaposan megismerkedj. Kutasd fel a boltokat, az önkormányzati hivatal épületét és azt is tudakold meg, hogy melyik nap viszik el a szemetet.

4. Ideje kipróbálni a helyi kávézót

Amikor új helyre költözöl, akkor a felfedezés egyik legjobb módja, ha a közeli szolgáltatásokat kipróbálod. Lehet ez a sarki kávézó vagy pékség, de akár a hétvégén nyitva tartó piac is. Kicsit olyan élmény lesz, mint amikor külföldre mész, hacsak nem nagyon közel költöztél az előző lakásodtól.

És a jó hír?

Ezeken a helyeken találkozhatsz a szomszédokkal és új embereket ismerhetsz meg. Sok érdekes sztorid lesz, amikor a barátok érdeklődnek, hogy milyen az új lakásban élni, és hogy mennyi új élményed van.

5. Ismered a szabályokat?

Még akkor is vonatkoznak rád írott és íratlan szabályok, ha önálló kertes házba költöztél. Itt sem állhatsz neki a fűnyírásnak este 10 órakor és általában a házad elé eső utcarészért is felelős vagy.

Ha társasházi lakó lettél, akkor különösen fontos, hogy megismerd a lakóközösség szabályait, mert ezek teszik lehetővé a kellemes együttélést a többi emberrel. Ha egy szomszédodnál érdeklődsz a tudnivalók iránt, akkor két legyet üthetsz egy csapásra.

6. Megvannak a jótállások?

A cipők, háztartási eszközök és telefonok jótállásai, papírjai és szerződései a legtöbb háztartásban egy idő után eltűnnek örökre a lomok süllyesztőjében, és soha többé nem kerülnek elő. Ne hagyd, hogy ez történjen az adásvétellel kapcsolatos dokumentumokkal is, hiszen ezek fontos papírok. Tedd őket biztos helyre.

Hogyan legyen az új lakás az otthonom?

Ha szeretnéd egy kicsit jobban a saját ízlésedre formálni a lakást, akkor nincs is erre jobb alkalom, mint a beköltözés. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolnod, néha pár színes vagy épp az előző lakásból ismerős textil vagy bútor nagyon sokat segít.

Fontos, hogy minél hamarabb kipakold a dobozokat, mert azok bizony eléggé elrontják a meghitt hangulatot, ráadásul sok helyet is foglalnak.

Kíváncsi vagy a legjobb részre?

Az új hely annak is teret adhat, hogy új szokásokat vezessetek be a családba. Az idegen hely ettől sokkal inkább a tieteknek fog majd érződni. Ha mindig is vágytál rá, hogy esténként közösen vacsorázzon a család, de eddig ez valahogy elmaradt, akkor itt az ideje elkezdeni!

A költözés izgalma és a szorongás attól, hogy valami újba kell kezdened, furcsa elegyet alkot. Ez végigkísérheti azt az átmeneti időszakot, amíg hozzászoksz az új lakásodhoz. Ez az alkalom tényleg fontos és örömteli, szuper lehetőségeket teremt arra, hogy kicsit átszervezd az életed mind a praktikum, mind a kapcsolatok terén.

Ne vedd azonban véresen komolyan a költözés folyamatát és ne felejtsd el, hogy akkor sincs baj, ha nem lettetek rögtön legjobb barátok a szomszéddal. Az új dolgokat sosem egyszerű elkezdeni, így legyél egy kicsit empatikus magaddal.

Hagyj időt a hozzászokáshoz és akkor se legyél mérges, ha hiányzik a régi otthonod, hiszen ez is természetes.

Beköltözés után iszik egy macska

Valami nincs rendben a lakással - most mit tegyek?

Szerencsére, mint a legtöbb vásárolható termékre, a lakásra is van garancia, így, ha már a vétel után fedezel fel egy-egy komolyabb hibát, akkor érvényesítheted a jótállást. Ezt a jogodat kormányrendelet és a Polgári Törvénykönyv is megfogalmazza és biztosítja.

Természetesen az is feltételekhez kötött, hogy az eladó megtérítse a károd, ezekkel fontos, hogy már előre tisztában legyél. A garancia mind a használt, mind az új lakásokra érvényes, akár vállalkozástól, akár magánszemélytől vásárlod az ingatlant.

Hogyan bizonyítsam, hogy rejtett hibáról van szó?

Az adásvételkor a körültekintő viselkedés a garancia kérdéskörében is kulcstényező. Nagyon fontos, hogy rögzítsétek a szerződésben, hogy milyen állapotban van az ingatlan a vásárláskor. Nem érdemes spórolnod a szakértő munkadíján ilyenkor.

Ő tudja megmondani biztosan, hogy jó döntés-e az általad kinézett ingatlan megvásárlása, és felhívja a figyelmedet arra is, hogy milyen gondokra számíthatsz később.

A reklamáció csak olyan rejtett hibára vonatkozhat, amit a vevő nem ismerhetett, sőt a szerződés minden bizonnyal a „megtekintett állapot” kifejezést is tartalmazni fogja, ami az eladó számára kiskaput jelenthet a javítást vagy a kártérítést illetően.

Mi a helyzet a használt lakásokkal?

Ha olyan kárról van szó, ami a vásárláskor még nem tűnt nagy dolognak, de később több százezres összegekbe kerül a javíttatása vagy a cseréje, akkor kérheted a károd megtérítését a vásárlástól számított 5 éven belül.

Előfordul, hogy abban állapodtok meg, hogy az eladó ingyenesen javítja vagy cseréli a problémás elemet, de egy kártérítési összegben is kiegyezhettek.

Na és az új lakás esetében?

Az új lakások esetében is érvényes a 3 év jótállási időtartam, ami mind az épületszerkezetre, mind a berendezések beépítésére, mind a lakóépületnek a lakásokat kiszolgáló helyiségeire vonatkozik. Tehát például a garázsra, a lépcsőházra vagy a tetőteraszra egy társasház esetében ugyanúgy vonatkozik a szavatosság, mint a lakásod ablakaira.

Vannak olyan elemei is a háznak amire magasabb időtartamú a garancia. 5 évig érvényes a kötelező jótállás a nyílászárókra, a vakolatra, a burkolatra és az elektromos vezetékhálózatra is, 10 éven keresztül pedig a legalapvetőbb épületszerkezetekre és az építési anyagokra.

Mindegy, hogy magánszemélytől vagy cégtől veszem a lakást?

A helyzetet bonyolítja, hogy az is számít, hogy magánszeméllyel vagy céggel kötöd-e az adásvételi szerződést. Ha vállalkozástól veszed a lakást, akkor, nem mindegy, hogy mikor érvényesíted a jótállást. Ha a jelentett hibára 6 hónapon belül fény derül, akkor az eladónak kell bizonyítani, hogy nem hibával együtt adta el az ingatlant.

Ha nem jár sikerrel, akkor kérhetsz javítást, cserét, de akár még teljes visszatérítést is.

Ha a 6 hónap lejárta után találod meg a problémát, akkor viszont már neked kell bizonyítanod, hogy a gond még a vásárlás előttről származik.

Magánszemélytől való vásárláskor mindenképp a vevőnek kell bizonyítania, hogy hibás ingatlant kapott a tudtán kívül, így ebben az esetben kicsit nehezebb dolgod van. A bizonyítás miatt nagyon fontos, hogy ha valami hibára utaló jelet találsz a lakásban, akkor fényképezd le vagy dokumentáld azt valamilyen módon már az első észleléskor.

Jó hír számodra, hogy habár az eladó gyakran nem szól a jótállással kapcsolatos jogaidról, vagy esetleg nem is adja oda a jótállási jegyet, de ettől még te bármikor érvényesítheted a garanciát. A fent említett megállapodás minden adásvételre kötelező jelleggel vonatkozik és független attól, hogy megállapodtatok-e külön a garanciáról az eladóval.

5 évnél kevesebb ideig érvényes jótállás nem jogszerű, csakis a vásárló előnyére lehet eltérni a megadott szabályoktól. Ha valamilyen komoly hibát észlelsz akkor ne hagyd magad félrevezetni és érvényesíts biztos kézzel, ami jár neked.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.