Az idei első negyedéves bankkártyás adatokban még masszívan érezhető az inflációs hatás – az átlagos kosárérték annak ellenére nőtt 12 százalékkal, hogy más pénzforgalmi adatok azt jelzik, hogy fogyóban az emberek pénze – kommentálta a legfrissebb statisztikákat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Még nő a kosárérték

Továbbra is visszaigazolja a masszív inflációt a hazai bankkártyás költések statisztikája - kommentálta a ma reggel megjelent adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szakember emlékeztetett arra, hogy 2021. III. negyedévétől egyre markánsabban elválik egymástól a bankkártyás fizetések darabszáma és a fizetésekben érintett összegek növekedése: miközben 2023 első negyedévében a 368,7 millió bankkártyás vásárlás éves szinten 16,8 százalékos növekedést jelentett, addig kártyával kifizetett 3 435 milliárd forint 31 százalékkal volt magasabb, mint 2022 első három hónapjának bankkártyás forgalma.

Egy-egy bankkártyás vásárlás során 12 százalékkal magasabb összeget hagytunk idén tavasszal a pénztáraknál, mint egy évvel ezelőtt, miközben az értéknek csökkennie kellene, hiszen az elektronikus fizetés elterjedését az mutatja a legjobban, ha egyre többször, egyre több helyen, egyre kisebb értékben fizetünk plasztikkal vagy telefonnal/órával. Az idén első negyedévi 9 315 forintos átlagos kosárérték még az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest is növekedést mutat, holott a karácsonyi időszakban általában magasabb értékeket szoktunk kifizetni a pénztáraknál – jelezte Gergely Péter.

Férfi egy bankkártyát és mobiltelefont tart a kezében

Online robbanás

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hasonló tendencia köszön vissza az egyre jobban tért nyerő online fizetések terén is. A hazai bankkártyás vásárlásoknak 12,5 százaléka bonyolódik az online térben, az idei első negyedévben 46,1 millió tranzakció történt, ami 20 százalékos növekedést jelent. Ezek során 838,7 milliárd forint értékű árut és szolgáltatást fizettünk ki hazai kereskedőknél a neten, ami brutális, 72 százalékos növekedést takar.

Mindez azt jelenti, hogy a teljes hazai bankkártyás forgalomnak 24,4 százalékát teszi ki az internetes vásárlás - egy évvel ezelőtt ez az arány még 20 százalék alatt maradt. Ugyanakkor az infláció itt is megjelenik: az átlagos kosárérték egy év alatt 13 500 forintról 18 200 forintra emelkedett, ami 34 százalékos bővülést jelent.

Fogy az emberek pénze

Az árak drágulása mellett Gergely Péter szerint annak a bizonyítéka is kiolvasható a bankkártya-statisztikákból, hogy fogy az emberek pénze. Két év után idén, az év elején csökkent először a készpénzfelvételek értéke: honfitársaink 21,1 millió tranzakcióban 2 184 milliárd forintot vettek ki az év első három hónapjában az ATM-készülékekből.

Az egy tranzakcióra jutó átlagos összeg 103 500 forint alatt marad, ami ezer forinttal kisebb, mint 2022 első negyedévében és 250 forinttal múlja alul a tavaly decemberi értéket. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint mondhatnánk erre, hogy az elektronikus fizetés térnyerését tapasztalhatjuk, ám a szakember szerint ezt a vélekedést részben cáfolja, hogy az egyébként dinamikusan növekvő készpénzbefizetések átlagértéke is hároméves mélypontra esett vissza.

Az idei első negyedévben átlagosan 212 000 forintot helyeztek el az automatákban az ügyfelek, szemben az elmúlt három negyedévben stabilnak mondható 230 000 forintos értékkel.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.