Megvegyem? Megéri? Segítünk jobb döntéseket hozni

Pénzügyi tudatosság? A gyakorlatban nem olyan könnyű megvalósítani, de néhány fortéllyal könnyebb dolgod lesz! 

Mit mond szakértőnk?Bezár

Pénzügyi tudatosság? A gyakorlatban nem olyan könnyű megvalósítani, de néhány fortéllyal könnyebb dolgod lesz! 

Ha nem szeretnéd, hogy a hosszútávú terveid csak álmok maradjanak, akkor a tudatos pénzügyi magatartás kialakítása elengedhetetlen fontosságú.

Nincs könnyű dolgod, ha megtakarításra adod a fejed, hiszen a mindennapokban folyamatosan ellen kell állnod a reklámok és „kihagyhatatlan ajánlatok” csábításának.

Szerencsére a hirdetések pszichológiájának és a reklámfogások megismerésének segítségével könnyebben védekezhetsz a kísértéssel szemben. Azt se felejtsd el, hogy érdemes összehasonlítani az árakat és alaposan meggondolni, hogy megéri-e a kiadott összeg.

Az is lényeges, hogy tisztában legyél a havi költségeid pontos összegével, hiszen a jelenlegi helyzet megismerése nélkül nem tudod megváltoztatni a szokásaidat.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Megéri? Megvegyem? Ez a kérdés valószínűleg már benned is sokszor felmerült, legyen szó kisebb vagy nagyobb pénzügyi döntésről. Az ajánlatok útvesztőjében nehéz eligazodni, de útmutatónk segítségével megismerheted, hogy hogyan lehetsz tudatosabb vásárló és arról is tájékozódhatsz, hogy milyen pszichológiai fogásokkal próbálnak a boltok vásárlásra ösztönözni.

Egy kutatásban az emberek költekezési szokásait vizsgálták. A résztvevők bankszámlájáról 40 tranzakciót választottak ki, majd egyesével megkérdezték őket, hogy melyik vásárlásukat bánták meg. Az összesített eredményekből az derült ki, hogy a résztvevők többsége sajnálja a szórakozás közben elköltött pénzt.

De vajon tényleg csak ezen a téren akad javítanivaló?

Igaz, hogy a görbe esték könnyedén felborítják a havi költségvetésedet, ám nem csak itt leselkedik rád veszély. Átnézve a kiadásaidat, számtalan olyan vásárlást találhatsz, amire igazából nem is volt szükséged. Az impulzív pénzköltésre azért is nehéz nemet mondani, mert abban a pillanatban elhanyagolhatónak tűnik az adott kiadás. Azonban a hónap végére ezek komoly hiányt jelenthetnek a megtakarításaidban.

De hogyan lehetnék tudatosabb a pénzügyeimben, ha a környezetemben minden vásárlásra ösztönöz? Mire figyeljek a hétköznapok során? Nézzük meg!

Lány bevásárlókocsiban

Készíts költségvetési tervet!

A hatékonyság kulcsa sokszor a tervezésben rejlik. Nincs ez máshogy a pénzügyek esetében sem, ezért fontos, hogy legyen egy jó költéségvetési terved. Jó, ha tisztában vagy az anyagi helyzeteddel.

Érdemes megvizsgálnod a havi bevételeidet és a kiadásaidat. Mire költesz a legtöbbet? Hol tudnád visszafogni a kiadásokat? A legfontosabb elv: addig nyújtózz, ameddig a takaród ér. Ha szeretnél hatékonyan spórolni, akkor érdemes megismerned néhány technikát:

1. 60 százalék

Ez a technika azon alapul, hogy a havi bevételeidet módszeresen felosztod különböző területek között.

A kereseted 60 százaléka a kötelező kiadásokat fogja fedezni. Ebbe a kategóriába beletartoznak például:

 • a törlesztőrészlet (ha van hiteled)
 • a bérleti díj
 • a közüzemi számlák
 • a ház körüli kiadások (gondolj például a javítások költségeire)
 • a mindennapos kiadások (például élelmiszer, közlekedés vagy higiéniai termékek)

A további 30 százalékot érdemes félretenned: 10 százalékot szánj a hosszú távú terveidre, 10 százalékot a rövid távú terveidre, 10 százalékból pedig takarékoskodj a nyugdíjas éveidre. A leghatékonyabb, ha a megtakarításaidra szánt összeget, még a hónap elején elkülöníted. Így elkerülheted azt a kellemetlen szituációt, hogy a hó végére túlcsúszol a kereteden és nem tudsz miből félretenni.

Természetesen a tervezett spórolásba is beleférnek a vágyaid. Az utolsó 10 százalékot szabadon felhasználhatod, ez marad például szórakozásra vagy a hobbidra.

Persze a számokat alakíthatod kedvedre és a helyzetedtől függően. Ha éppen van egy fontos rövid távú célod, akkor átmenetileg átcsoportosíthatod a százalékokat, így gyorsabban valósíthatod meg a terveidet.

2. Csökkents egy kategóriában

Egy másik lehetőség, ha életed egy bizonyos területén vezetsz be megszorításokat. Például, ha tudod, hogy túl sokat költesz bevásárlás közben, akkor érdemes ezen a területen közbeavatkoznod. Írd le pontosan, mennyit költesz és nézd meg, hogy milyen felesleges kiadásaid voltak.

Határozd el, hogy a következő hónapban mennyivel kevesebbet fogsz költeni ezen a területen. A vásárlás példájánál maradva valószínűleg a te háztartásodban is sok felesleges hulladék keletkezik. A pazarlás elkerülése érdekében tervezd meg előre, hogy mit fogsz főzni, és ehhez igazítva készíts bevásárlólistát is.

Oké, de hogyan határozzam meg a problémás területet? Első lépésként érdemes átnézned a múlt havi tranzakcióidat. Vizsgáld meg a problémás területeket és tegyél fel magadnak néhány kérdést:

 • Van olyan összeg, amin meglepődtem?
 • Mely kiadásaimat tartom meggondolatlannak?
 • Milyen téren költök feleslegesen sokat?

Természetesen a terveinknek keresztbe tehetnek a rossz szokások. Ilyen lehet a munkába menet vásárolt elviteles kávé. Sajnos nagyon nehéz ellenállni a csábításnak és nem jó ötlet, ha egyik napról a másikra szeretnéd elhagyni ezeket a berögződéseket.

Az is előfordulhat, hogy az önmegtartóztatás miatt keletkezett frusztráltságot egy másik területen való túlköltekezéssel vezeted le. Az ördögi körből úgy törhetsz ki, ha a vásárlást helyettesíted valamivel. Nagyon szereted a reggeli kávét? Készítsd el otthon, és vidd magaddal egy termoszban!

Nő bevásárlószatyrokkal a kezében áruházban

3. Ne dőlj be a „jó ajánlatoknak”!

A költekezési szokásaid megváltoztatásának egyik legnehezebb része: tartani magadat a tervhez. Az utad során sok veszedelemmel találhatod szembe magad, amelyek a „jó ajánlat” álcáját öltik magukra.

Egy általános szabály, hogy az emberek odavannak a jó ajánlatokért. Egy kedvező akcióról valószínűleg nem mondasz le könnyen, még akkor sem, ha épp nincs szükséged az adott termékre. Mindenki szeretne jó vásárt csinálni, ezért könnyen bedőlhetsz a hamis akcióknak és az ügyes reklámoknak. Azonban érdemes relatívan tekinteni a „jó ajánlatokra”.

Oké, de mihez viszonyítsak?

Mindenki hajlamos arra, hogy csak az adott kategórián belül viszonyítson. Azonban ez nem a legjobb stratégia, hiszen így az akciókkal könnyen megtéveszthetnek. A 25 százalékos kedvezmény helyett gondold végig, hogy mennyi mindent vehetnél az adott összegből.

A kategórián kívülre tekintve láthatod, hogy mennyit is ér az az adott termék: például érdemes végiggondolnod, hogy egy új autó árából hányszor mehetne el a család nyaralni, vagy milyen felújításokat lehetne elvégezni az otthonodon.

Impulzív vásárláskor nehéz látni, hogy pontosan miről mondasz le az adott termék megvásárlásával.

Érdemes emlékeztetned magad arra, hogy a vásárlással lemondasz egy csomó más dologról. Megoldást jelenthet az is, ha összekötsz két kategóriát, és arra szabsz meg egy havi keretösszeget. A kategóriák párosításával ráveheted magad, hogy elgondolkodj a vásárlás valódi jelentőségén.

Például, határozd meg ezt a szabályt: ha többet költesz bevásárlás közben, akkor kevesebb fog maradni szórakozásra. Ennek eredményeképpen már biztos kevesebb extra, szükségtelen termék kerül a kosaradba vagy könnyebb lesz lemondani az utolsó kör italról.

Fontos, hogy a keretösszeggel ne legyél túl bőkezű. Ha túlságosan sok pénz áll a rendelkezésedre, akkor többet fogsz költeni.

Biztosan te is találkoztál már a „boríték technikával”. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a különböző kategóriákra szánt havi összeget egy-egy borítékban különíted el. A „boríték technika” a cégektől ered, ahol egy-egy időszak kiadásait keretösszegek segítségével szabályozzák. Céges környezetben a keretösszegből megmaradt pénzt erőltetetten elköltik az év végén, különben jövőre kevesebbet fognak kapni. Így működik ez a „boríték módszer” esetében is.

Ha egy kategóriában marad pénzed, akkor ezt az összeget könnyebben elköltöd. De vajon ez miért probléma? Hiszen tartottad magad a költségvetési tervhez. Sajnos könnyen előfordulhat, hogy túl nagy összeget határoztál meg kategóriánként. A túlságosan magas keretösszegeknek az lehet a vége, hogy nem tudsz elég pénzt félretenni.

A megfelelő keretösszegek meghatározáshoz érdemes néhány hétig követni a kiadásaidat. Ehhez különböző módszerek állnak a rendelkezésedre:

 • választhatod a hagyományos füzetben vezetés technikáját
 • használhatsz költségkövető alkalmazásokat
 • figyelheted a mobilbankodat

Számomra a költségkövető alkalmazások kényelmesebb megoldásnak bizonyultak, hiszen a telefonom mindig kéznél van. A hagyományos, papíron vezetett kiadások módszerét is kipróbáltam, de sokszor elfelejtettem felírni az éppen aktuális költéseimet. Ha szeretnél pontos képet kapni, akkor érdemes mindig magadnál tartani a feljegyzésre használt felületet.

Lány kártyával fizet vásárlásért

4. Használd ki a fizetés fájdalmát!

Valószínűleg nem is gondolnád, de a fizetési mód is növelheti vagy csökkentheti a kiadásaidat.

Tanulmányok alapján az emberek 75 százaléka részesíti előnyben a kártyás fizetést a készpénzes fizetéssel szemben. A bankkártyáknak számtalan előnyük van: könnyűek, biztonságosak, ráadásul nem kell a visszajáróval bajlódnod. Azonban a kiadásaid csökkentése érdekében érdemes lehet lemondani a kényelemről.

Kutatások azt is kimutatták, hogy készpénzes vásárláskor többet költesz, mint a kártyádat használva. Minél inkább lerövidítheted a fizetés folyamatát annál könnyebben költesz.

Alapvetően senki sem szeret pénzt költeni, hiszen ott motoszkál a fejekben: a kifizetett összeg már nem használható fel másra. A legkellemesebb, ha egyetlen érintéssel lehetséges a fizetés. Ilyenkor gyorsabban is döntesz a vásárlásról és kevésbé fontolod meg, tényleg szükséged van-e az adott termékre vagy szolgáltatásra.

A hitelkártya azonban még furfangosabb! A bankkártyához hasonlóan igyekszik csökkenteni a veszteség érzését, ráadásul szétválasztja a vásárlás és a fizetés időpontját. Ez azt eredményezi, hogy az egyes kiadások hozzáadott értéke kicsinek látszik a teljes összeghez képest.

Ha csökkenteni szeretnéd a kiadásaidat akkor használj inkább készpénzt, vagy csak egy kisebb összeget tarts a bankkártyádon. Jó ötlet például, ha csak egy hétre előre töltöd fel a kártyádat a tervezett vásárlásaidnak megfelelően. Így elejét veheted az impulzív költekezésnek, mivel csak egy limitált összeg felett rendelkezhetsz.

5. Ismerd meg a dolgok valódi értékét!

Ha nem szeretnéd, hogy az orrodnál fogva vezessenek, akkor érdemes képbe kerülnöd a dolgok valódi értékével.

Például képzeld el, hogy eléd tesznek három almát, különböző áron kínálva a gyümölcsöket. Az egyik 200 forintba, a második 270 forintba, míg a harmadik már 400 forintba kerül. Ha arra kérnek, hogy válassz közülük, akkor vajon melyik mellett döntenél? A legtöbben valószínűleg a 270 forintos almát vennék meg.

Ha nem vagy tisztában egy termék pontos értékével akkor hajlamos lehetsz a közepes áron kínált darabot választani.

Az emberek szeretnek a középkategóriában maradni. A cégek ennek megfelelően állítják össze a kínálatukat. Piacra dobnak egy terméket, ami alig tud többet, mint az olcsóbb alternatíva viszont az árban már jelentős különbség mutatkozik. Ezáltal a vásárlókban fel fog értékelődni a drágább termék és hajlamosabbak lesznek azt megvenni (ezzel nagyobb hasznot hozva a cégnek).

Tedd fel magadnak a kérdést: valóban azt kapod a pénzedért, amire szükséged van? Ne szédítsenek meg a különböző extrák, gondold át alaposan mit is használnál közölük.

6. Vedd sorra, hogy milyen lehetőségeid vannak!

Először gondold át mire van szükséged és egy kész listával vágj neki a számtalan ajánlat átböngészésnek. Ha például új mobiltelefon csomagot szeretnél választani, akkor gondold ki előre, hogy mennyit szeretnél telefonálni.

Ne fizess elő egy szükségtelenül nagy csomagra, ha csak ritkán telefonálsz és inkább a közösségi oldalakat használod kommunikációra!

Ha már ismered az igényeidet, akkor jöhetnek az ajánlatok. Manapság rengeteg lehetőség közül válogathatsz, ezért nem érdemes az első opciónál leragadni. Használj internetes összehasonlító oldalakat, például az Árukereső segítségével rengeteg különböző termék összehasonlítására van lehetőséged.

Lány nyomkodja az imádott mobilteelfonját

Mit jelent a márka vonzalom?

Te is jobban preferálsz egy márkát a másiknál, de az okát már nem tudnád megmondani?

Egy olyan kérdés esetén, amire nem tudod a választ, hajlamosabb lehetsz könnyen elfogadni a többiek véleményét.

A falkaszellem akkor is hat, amikor döntést kell hoznod. Így működik ez a márkák esetén is. Valószínűleg vonzóbbnak találsz egy olyan ajánlatot, ami körül nagy a felhajtás, cikkek és videók jelennek meg róla nap mint nap, ráadásul az ismerőseid között is gyakran hallasz az adott termékről.

Egy híres márka láttán hajlamos lehetsz elhinni, hogy az valamiben kiemelkedik, holott sokszor csak az ügyes marketingről van szó. Ne félj tehát alaposabban szétnézni az ajánlatok között.

A régi döntéseket se szeretjük megkérdőjelezni

Az is sokszor előfordul, hogy egy korábbi, helyesnek vélt, döntésedre alapozol egy újat. Könnyen beleeshetsz abba hibába, hogy utólag csak a döntéseidet igazoló információkat fogadod el. Ha egy telefonnal elsőre pozitív tapasztalatod volt, akkor készülékcserénél hajlamos leszel ismét a márka kínálatából választani.

Életed számtalan területén találkozhatsz hasonló berögződésekkel, amik nem feltétlenül visznek közelebb céljaidhoz. Érdemes felülvizsgálnod a szokásaidat, ugyanis, ha egy magas árhoz szoktál hozzá az adott területen, akkor egy idő után már nem fognak feltűnni az irreális díjak és gondolkodás nélkül választod a drágább opciót.

Az első ajánlatnak hatalmas jelentősége van, hiszen ehhez kezdesz viszonyítani. Az éttermekben például szándékosan az étlap elejére teszik a legdrágább ételt, mert ehhez képest a többi már nem is tűnik drágának.

Összegezve

Összefoglalva, a fogyasztói társadalom, a profitorientált cégek és a profi reklámszakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy költs. Nincs könnyű dolgod, ha spórolni szeretnél, de egy kis tudatossággal visszaszoríthatod a kiadásokat.

Elsőként érdemes átnézned a tranzakcióidat és egy jó költségvetési tervet felállítanod. Ha tisztában vagy az anyagi helyzeteddel akkor máris könnyebb lesz meghoznod a mindennapi döntéseket.

Az impulzív vásárlások jelentősen növelhetik a kiadásidat. Érdemes átgondolnod, hogy tényleg megéri-e az adott akció. Egy pillanatra állj meg és gondolkodj el azon, hogy mi másra költhetnéd el az adott összeget. Ha kétségek ébredtek benned, akkor inkább tedd vissza a polcra a kiszemelt árut.

Az is fontos, hogy pontosan meghatározd a szükségleteidet. Ne fizess felesleges, kihasználatlan funkciókért. Konkrét elképzelésekkel biztosabban látod, majd melyik a számodra legalkalmasabb opció.

Ha érdekel még ez a téma, érdemes Dan Ariely és Jeff Kreisler - A (túl)költekezés pszichológiája című könyvet elolvasnod, a fenti ötletek jó része is ebből a könyvből van.

Maradtak kérdéseid?

 • Hogyan alakul ki a márkahűség?

  A márkahűség azt jelenti, hogy a vásárló és a termék között szoros érzelmi kötelék alakul ki. Ilyenkor a fogyasztó, hajlamos lesz a márkával kapcsolatos, korábbi, kellemes tapasztalataira vagy pozitív képére támaszkodni és döntéshelyzetben ragaszkodni az adott céghez.

  A márkák tudatosan alakítják ki a vásárlói hűséget.

  Első lépésként ki kell választaniuk a célcsoportot és fel kell kelteniük a fogyasztók figyelmét. Lényeges, hogy egy stabilan jó minőségű (vagy inkább javuló tendenciát mutató) termékről legyen szó és fontos szerepe van a márka által közvetített üzenetnek.

  Az sem mindegy, hogy milyen kép alakul ki a márkáról vagy épp mennyire látható a márkajelzés a csomagoláson. Gyakori fogás, hogy a cégek különböző akciókkal és ajándékokkal jutalmazzák a hűséges vásárlókat.

 • Hogyan segítenek a szokások a spórolásban?

  Ha a hosszútávú pénzügyi céljaidat támogató szokásaid vannak, akkor az álmaid felé vezető út sokkal kevesebb buktatót tartogat. A szokások rutinszerűvé teszik a spórolást, hiszen nem kell folyamatosan tudatos döntést hoznod arról, hogy lemondasz egy adott termék vagy szolgáltatás megvásárlásáról.

  Ha megszokássá válik, hogy egy adott helyzetben nem költesz pénzt, bevásárlólistát követsz vagy a hónap elején elkülöníted a megtakarítani kívánt összeget, akkor ezek a cselekvések nem kerülnek olyan energiádba, mintha hirtelen elhatározásból történnének. Azt se felejtsd el, hogy a szokások segítségével rendszeres megtakarító válhatsz, ami szinte észrevétlenül hozz majd nagy eredményeket.

 • Mit jelent az "új kezdet" hatás?

  Ez a fogalom azt a jelenséget takarja, amikor egy-egy fordulópont lelkesedését kihasználva könnyebb változtatni a rossz szokásaidon. Ilyen fordulópont lehet az új év, egy új hónap kezdete de akár egy új nap reggele. Természetesen a változtatás nincs dátumhoz kötve, viszont ha lehetőséged van rá, akkor érdemes kihasználni ezeket a motivált időszakokat.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink mindennapi pénzügyek témában

 • Ideges nő akinek mindenki megmondja mit csináljon
  Mindennapi pénzügyek

  Fogyasztói társadalom és személyes pénzügyek

  Fogyasztói társadalom. Milyen érzést társítasz ehhez a kifejezéshez? A legtöbben lemondó sóhajjal ejtik ki ezt a szókapcsolatot, miközben éles kritikát fogalmaznak meg a fogyasztási trendekkel kapcsolatban. De vajon tényleg ilyen fekete-fehér jelenségről van szó? Mit jelent valójában a fogyasztói társadalom fogalma, és hogyan hat a fogyasztás a hosszú távú pénzügyi célokra, illetve a boldogságra?

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Férfi a kezével megállítja a dominót
  Mindennapi pénzügyek

  Mi az a pénzügyi terápia?

  A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

  frissítve: 2023. szeptember 12.
 • Fiatal lány bankkártyával a kezében
  Mindennapi pénzügyek

  Serdülők és a pénz

  Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

  frissítve: 2023. október 5.