Adunk pár tanácsot, hogyan ne fáradj bele a pénzügyeidbe

Te tudatosan kezeled a pénzügyeidet? Adunk pár szempontot, amire érdemes odafigyelned! 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

Amikor először szembesülsz a ténnyel, hogy most már saját pénzügyeid vannak, amikért te vállalsz felelősséget, a kezdeti zavart általában egyfajta rendszerezési láz követi. Sokan a kis lépések helyett egyből nagy változásokat akarnak, amik általában kudarcot vallanak. Kipróbált tanácsokkal segítünk megtalálni az utadat.

Ne feszülj rá túlságosan

Amikor először szembesülsz a ténnyel, hogy most már saját pénzügyeid vannak, amikért te vállalsz felelősséget, a kezdeti zavart általában egyfajta rendszerezési láz követi. Letöltesz millió appot, órákat foglalkozol Excel-táblázatokkal, minden bevételed és kiadásod az utolsó szem krumpli megvásárlásáig gondosan vezeted, úgy érzed, most aztán végképp mindent kézben tartasz.

Telnek a hetek, a mindennapok bonyodalmai, a folyamatos rohanás közepette a lelkesedés valahol elveszik. Ma elcsúsztál a munkáddal, holnap le kell adnod egy projektet, majd máskor felírod, hogy vettél egy csomag rágót – és mivel a kezdetek is végletesek voltak, elvárásaid maximalisták, az első pár kudarc után inkább feladod.

Már egyáltalán nem érdekel, ha túlköltekezel, hiszen annyi időn át rendesen spóroltál, most megérdemelsz valami jutalmat, és egy hónapon belül ugyanott találod magad, ahol elkezdted: nem tudod, mennyi pénzed is van, vagy mire költötted azt, visszatér a zavar és a káosz.

Ismerős a helyzet?

Ne félj, nem vagy egyedül. Íme pár könnyű, de hasznos tanács, hogy elkerülhesd a pénzügyi kiégést.

Házaspár áttekinti a pénzügyeit számológéppel és számlák átnézésével

Ne bonyolítsd túl a pénzügyeid követését

Lássuk be, nincs szükséged ötféle pénzügyi alkalmazásra a telefonodon: egyrészt nem átlátható, másrészt nem fogod használni, és csak stresszelsz miatta. Egy applikáció bőven elég, a telefonod mindig kéznél van, és egy perc alatt bepötyögheted az aktuális vásárlásokat.

Erre jó lehet például a teljesen ingyenes Wallet alkalmazás, de ezenkívül is van több olyan, ami ingyenes és magyar nyelven is elérhető. Gyors és egyszerű, csupán beírod az összeget, kiválasztasz egy kategóriát, és ezek alapján automatikusan rendszerezi a kiadásaidat.

Ha vizuális típus vagy, remek hír, hogy minden alkalommal frissíti a grafikonokat is, ezzel még átláthatóbbá teszi, hogy milyen arányban költesz egyes tételekre.

Persze rengeteg lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy neked működjön.

Emellett érdemes egy táblázatot szentelni a havi összegzéseknek, de szintén fontos, hogy ne három helyről szedd össze az adatmorzsákat. Jelölj ki egy napot vagy egy délutánt hó végén, amikor nekiülsz, és rendesen átnézed a kiadásokat, bevételeket és hogy mennyit spóroltál.

Többet azonban nem érdemes foglalkozni vele

Sokkal célszerűbb egyszer rendesen rászánni az időt, mint kéthetente aggodalommal rápillantani, hogy hogy állsz a terveidhez képest, mert csak stresszforrássá válik az, ami elvileg a segítésedre volna.

Ha kialakítod az előrevivő szokásokat a pénzügyeidet illetően, akkor ez már csak egy ellenőrzés és visszaigazolás, hogy a kezedben tartod a dolgokat és nem tértél le a kijelölt útról és esetleg még finomhangolásra is ad lehetőséget.

Vannak olyan magyar bankok is, akiknek a mobilappjában van olyan funkció, ami automatikusan kategóriába rendszerezi a költéseidet. Megmutatunk pár ilyen bankszámlát. Az útmutató a kalkulátor után folytatódik, érdemes tovább olvasnod.

Vissza
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 710 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 575 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Gondold át a céljaid

  Ezeket könnyen összesítheted például az alábbi módszerrel is, de természetesen bárhogy jó. A lényeg, hogy pontosan tudd, mi az, amit el szeretnél érni.

  1. Írj le egy papírra öt nagyszabású tervet (pl.: diákhitel kifizetése, kocsivásárlás, hathavi vésztartalék létrehozása stb.),
  2. rendeld hozzá, mit mikorra szeretnél teljesíteni, mi élvez elsőbbséget és ennek alapján állíts fel egy sorrendet,
  3. végül bontsd le a hozzájuk szükséges összegeket kisebb tételekre ahhoz mérten, hogy nagyjából mennyit tudsz félretenni egy hónapban, innentől ez lesz a havi célod.

  A módszer segítségével a megtakarításaid bármilyen csekélyek, nem egy teljes projekt költségeihez méred majd őket, hanem a havi célodhoz. Ha úgy látod, hogy mégsem tudsz annyit teljesíteni, amennyit eredetileg szerettél volna, ne keseredj el, nyugodtan alakíthatod bármikor ezt az összeget.

  Ne feledd, ez a folyamat arról szól, hogy minél inkább kiismerd magad a pénzügyeidben, és ha nem találod el elsőre, mi reális számodra, máris tanultál valamit. A szokás kialakítása a lényeg, az első pár hónap után már sokkal könnyebben fog menni.

  Enyhíts a szabályokon

  Sokkal valószínűbb, hogy feladod – és esetleg a kudarc miatt bánatodban túlköltekezel –, ha túl szigorúra szabod a kereteket. Ehelyett próbálj meg olyan szabályokat bevezetni, amik mellett nem kell minden apróságtól megfosztani magad.

  A lényeg, hogy szűrd ki, mi az, ami valóban hiányozna a mindennapjaidból, és mi az, amire csak megszokásból költesz.

  Szabj meg olyan határokat, amik mellett továbbra is élvezheted az életedet, de gondold át racionálisan, mire van valóban szükséged.

  Abszolút nem kell rosszul érezned magad azért, mert reggelente a kedvenc kávézódból hozol kávét, de ha úgy döntesz, hogy megtartod ezt a szokásodat, mellette bevezetheted például a jóval takarékosabb otthoni főzést éttermek és kiszállítás helyett.

  Különíts el pénzt, amit magadra szánsz

  Ne felejtsd el, hogy a pénzed a te munkád gyümölcse, de ha mindent félreteszel, könnyű úgy érezni, hogy hiába dolgozol.

  Ezért ajánlott kijelölni egy havi összeget, amit magadra fordítasz, szabadon költheted arra, amire te szeretnéd: lehet ez a kondibérleted, ha az okoz örömöt, egy új videójáték, amivel megajándékozod magad vagy fordíthatod jótékonyságra, a lényeg, hogy jó érzéssel töltsön el.

  Kávézás szabadidőben

  Legyen egy könnyen követhető rendszered

  A fizetésed elosztására gyakran emlegetett szabály a 60-10-10-10-10 arány. Ennek alapján:

  • A megélhetésre a bevételed 60%-át költöd, a fennmaradó 40% pedig egyenlően oszlik meg,
  • 10% nyugdíj,
  • 10% hosszú távú megtakarítás vagy hitelvisszafizetés,
  • 10% rövid távú megtakarítás bármi nagyobb kiadásra a közeljövőben, és
  • 10% zsebpénz.

  A megtakarításokat havonta utald át másik számlára, így annyira nincsenek szem előtt és könnyebben „elfelejted”, hogy akár az is elkölthető lenne.

  Ezek az arányok természetesen nincsenek kőbe vésve, mindenképp engedj magadnak némi mozgásteret. De nem kötelező épp ezt az elvet követni, lehet, hogy teljesen más fér bele az életmódodba, de ajánlott valamiféle arányrendszert felállítani.

  Ne feledd, hogy ez érted van

  Mind tudjuk, hogy a pozitív hozzáállásról könnyebb beszélni, mint megvalósítani azt. Ennek ellenére próbáld meg a sikereidet számba venni ahelyett, hogy a nehézségeken tűnődnél.

  Igyekezz nem nyűgként felfogni a spórolást, fókuszálj arra, hogy miben fogja megkönnyíteni az életedet.

  Enyhítesz vele a fojtogató érzésen, aggodalmakon, mikor pénzügyeidre gondolsz. Így biztonságban érezheted magad, ha bármi váratlan történik és nem kell többé kiszolgáltatottnak érezned magad és pánikba esned. Önálló leszel, és ha kicsit szorulna a hurok, lesz mire támaszkodnod.

  A 3 pénzügyi típus közül melyik vagyok én?

  Többször említettük, hogy nincs egy aranyszabály, ami alapján mindennek működnie kéne, de fontosnak tartjuk külön hangsúlyozni: ez neked kell segítsen, nem másnak.

  A pénzügyeid kezelését neked kell intézned, tehát csak akkor lesz sikeres, ha illeszkedik a személyiségedhez. Nem kell más módszereit magadra erőltetned.

  Ha odavagy a diagramok és statisztikák bogarászásáért és tudod is tartani a tételeid vezetését, senki nem várja, hogy teljesen leegyszerűsítsd a rendszeredet. Nyugodtan dolgozz úgy, ahogy neked megfelelő. Viszont ha kevesebbet szeretnél foglalkozni a könyveléseddel, akkor egy applikáció vagy egy füzet vezetése sokkal célravezetőbb lehet.

  Összegyűjtöttünk egy-két gyakori típust a számukra nagy valószínűséggel megfelelő stratégiákkal:

  1. A feledékenyek

  Ők azok, akik gyakran nem tudják, pontosan hova is folyik a pénzük, mikor ők úgy érzik, hogy nem sokat költenek. Számukra általában hasznosnak bizonyul minden vásárlási tétel felírása néhány hónapon keresztül, hogy lássák, mik is azok a visszatérő – sok esetben egészen apró – kiadásaik, amik miatt valahová mindig eltűnik a pénzük.

  Ha te is ilyen vagy, akkor jó eséllyel meg fogsz lepődni, hogy sok kisebbnek gondolt dolog, ha folyamatosan ismétlődik, a hónap végére összesen mennyi pénzt elvisz.

  Tudatos nő szigorúan kezeli a pénzügyeit papíron tollal

  2. Akik szigorúbb szabályokhoz tartják magukat

  Ők gyakran minden fix havi kiadást teljesen különvesznek. Hónap végén kijelölik az összes kategóriát, amire költeni szoktak, és meghatározzák, hogy mire mennyit szánnak. Innentől kezdve egy kategória kifizetésére nem vesznek el pénzt máshonnan.

  Ha te is ilyen vagy, akkor már megpróbálhatod ezt készpénzzel kivitelezni: tedd el borítékokba az összegeket és írd rájuk minden hónapban, hogy melyik mire való. Ezáltal a pénzügyeid egészen kézzelfoghatóvá válnak.

  3. Akik inkább apró lépésekben szeretnek haladni

  Számukra nehezebbek a nagyszabású tervek, a szabályok betartása és ilyen stratégiákkal próbálkoznak: minden egyes nap vásárlásaik során lemondanak egy tételről.

  Ez lehet akár a legapróbb, legjelentéktelenebb dolog, nem feltétlenül az a lényeg, hogy pénzt spóroljanak vele, hanem hogy rájöjjenek, hogy képesek a lemondásra. Vagy a menzán kisebb fél adagot kérnek, vagy máskor inkább nem esznek desszertet.

  A kis lépésekben haladás a fogyókúránál és bármilyen szokás megváltoztatásánál nagyon jó taktika és ezt ők érzik is belül, ez komfortos számukra. Persze volt, hogy régebben már próbálkoztak nagyobb lépésekben elérni a célhoz, de már ismerik magukat annyira, hogy inkább lassítanak, úgy tartósabbak az eredmények.

  Pénzügyi szokásoknál is így sokkal könnyebb egy idő után szépen lassan felépíteni egy rendszert, ami alapján már lényegesebb spórolásra lesznek képesek, hiszen nem egy ijesztően nagy projekt áll előttük, hanem néhány, lényegében jelentéktelen döntés. Viszont tudják jól, hogy mindennap egy jelentéktelen kis döntés az egy év alatt is hatalmas eredményeket hozhat.

  A lényeg, hogy a választott stratégiád megfeleljen neked, és semmiképp ne csüggedj, ha nem találod el elsőre, mi a neked való módszer.

  Ami másnak tökéletesen beválik, lehet, nálad pont korai pénzügyi kiégéshez vezetne, pedig épp az ellenkezője volna a cél. Mindannyiunk életében van olyan, aki látszólag mindent kézben tart e téren, de ez nem jelenti azt, hogy mindenképp át kell vennünk az ő szokásait.

  Itt egy érdekes videó a pénzügyi alapokról.

  A pénz nem minden

  Gyakran hallott klisé, mégis sokan nem vesszük elég komolyan.

  Persze, fontos, hogy figyelj a pénzügyeidre, legyen valamiféle költségvetésed, de ne erről szóljanak a mindennapjaid. Idővel úgyis belefáradsz és az, ami elvileg megkönnyítené az életed, hirtelen teher lesz.

  Nem tudsz és ne is akarj mindent kézben tartani, teljesen természetes, ha időnként kicsúszik a gyeplő a kezedből, majd újra belelendülsz.

  Ne gondold, hogy ezt mások tökéletesen csinálják, csak neked nem megy. Semmiképp ne forogjon e körül minden gondolatod. Inkább próbáld a pénzügyi kérdések végiggondolását egy kijelölt időre leszűkíteni, a fennmaradóban pedig foglalkozz az életed más részével.

  Ha nem tudod, hol kezdj, kérj segítséget

  Semmi gond nincs azzal, ha szükséged van egy kis kezdőlökésre. Hidd el, nem te vagy az első, aki nem keni-vágja egyből az Excelt és ez teljesen természetes. Senki nem úgy születik, hogy mindent tud a banki hitelekről, a kamat működéséről, adók kiszámolásáról és senki nem is várja el tőled, hogy mindez ösztönösen jöjjön.

  Viszont nagy eséllyel van a környezetedben legalább egy személy, aki meg tudja mutatni neked az alapokat, ajánlhat egy-két trükköt. Nyugodtan keresd meg őket, sőt, akár azt is kérheted, hogy az első pár hónapban kérjenek számon, nézzék át a költségvetésedet és osszák meg veled észrevételeiket.

  Az ember általában nagyobb nyomást érez, ha mások is figyelik, mint mikor csak magának felel. Persze nehéz lehet mást beengedni a pénzügyeidbe, de ha a megfelelő embert kéred meg, nagy valószínűséggel hosszú távon profitálsz belőle.

  Nem jelenti a világvégét, ha kicsit belefáradsz

  Korábbi tanácsaink mind arról szóltak, hogyan kerüld el a pénzügyi kiégést.

  De mit tehetsz, ha úgy érzed, már ott tartasz és nem érzel energiát magadban az újrakezdéshez sem?

  Mint bármely más kiégés esetén tanácsolnánk: tarts szünetet. Időnként muszáj.

  A leglazább, leginkább személyre szabott tervet sem fogod tudni betartani, ha teljesen kimerítetted az erőforrásaidat. Mindenkinek kell egy kis áramszünet. Hagyj ki egy hónapot, azalatt kerüld a számolgatást, az elemzést, egyszerűen csak éld az életed. Ne költekezz túl sokat, mert nem szeretnéd, hogy amikor újrakezded, rosszabb helyzetből kelljen visszadolgoznod magad.

  Tehát figyelj azért, hogy ne ereszd el teljesen magad, de ne gondolj rá folyamatosan. Mindenképpen tartsd magad a megszabott egy hónaphoz, ez a pihenésre van, de utána kezdj el kidolgozni egy új, könnyebb tervet, ami alapján úgy rendezheted a pénzügyeidet, hogy az ne fárasszon ki teljesen.

  Pénzügyi oktatás egy baráttal

  Tanulhatsz mások hibáiból, főleg, ha az a családod

  Talán meglepő állítás, de igaz: a családi háttered jobban meghatározza a költési szokásaidat, mint gondolnád.

  Olyan alapvető gondolat ez, hogy az életünk minden más területén elfogadjuk, hogy igen, a szüleink miatt van ez és ez, a gyerekkorunk miatt érezzük így vagy úgy magunkat adott helyzetekben, indokoljuk vele a párválasztásunkat, a karrierünket, a kapcsolatainkat, és mégis: a pénzügyeinkben valamiért ritkán jön fel a gondolat.

  Ez most talán távolinak tűnik, de gondoljunk csak a nagyszüleinkre, akik a párna alatt tartották a kis megtakarított pénzüket, mert ez volt a legegyszerűbb, vagy nem volt a közelben bank vagy takarék.

  Gyakori téma, hogy a különböző társadalmi rétegek a fogyasztási szokásaik alapján nagyjából elkülöníthetők: míg a középosztálybeliek elsősorban élményekre költenek – színházakra, koncertekre, utazásokra, a felsőbb és alsóbb rétegek általában megfogható dolgokra, csak egészen különböző módon.

  Mit jelent ez számomra a gyakorlatban?

  Rendkívül tanulságos lehet végiggondolni, mit tapasztaltál gyerekkorodban, milyen volt annak idején a szüleid költségvetése, és milyen hasonlóságokat ismersz fel saját, mai pénzhez való hozzáállásodban. Hidd el, még ha nem is tudatosan, valószínűleg sok szokásod származik abból, hogy a családod miként kezeli a pénzt és ezek mind olyan dolgok, amikre úgy érezheted, figyelned kell.

  Vedd sorra mindazt, amit hasznosnak találsz belőlük és szabadulj meg attól, ami leterhel.

  Lehet, hogy meglepően sok, számodra teljesen felesleges szabályt követsz azért, mert az tűnik természetesnek, és ezekre figyelni szintén energiát követel, ami mind elősegítheti, hogy belefáradj a pénzügyeidbe.

  Senkinek sem megy könnyen

  Senki nem állítja, hogy a pénzügyeid rendszerezése könnyű feladat. Komoly szervezést és kitartást igényel, és ez nem mindenkinek jön ösztönösen. Épp ezért hangsúlyozzuk ismét, hogy nem kell rögtön belevetni magad a mély vízbe.

  Inkább kis lépésekben vegyél fel könnyebben elkezdhető szokásokat, amik nem igénylik, hogy minden nap minden percében tudatosan gondolj a pénzügyeidre, mert erre még a legösszeszedettebb, legszervezettebb ismerőseid sem képesek. Nem is kell annak lenniük, hiszen az élet nem a költségvetésekről szól.

  Mindenképp engedd meg magadnak az időnkénti bukás lehetőségét. Nem kell mindennap azon stresszelned, hogy vajon az aktuális kiadásaid milyen hatással lesznek a hó végi összegzésedre, teljesen felesleges folyton a megtakarításaidon tépelődnöd és azon morfondírozni, vajon mi lesz veled jövő évben.

  Viszont mindenképp hozz létre valamilyen, számodra megfelelő rendszert, ami épp arra van, hogy megszabadítsd magad a pénzügyi stressztől.

  Összefoglalva

  A legfontosabbak: tudd, hogy mennyi pénzed van, ismerd a kiadásaidat, a gyengéidet, és ha a kereseted megengedi, legyen egy hozzávetőleges összeg, amit szeretnél havonta eltenni.

  Ha egy hónapban nem teljesíted a célod, nem jelenti a világvégét, majd a következőben sikerül. A költségvetés érted van és te irányítod, nem pedig fordítva.

  Reméljük, hogy az útmtuatónkban szereplő tippek alkalmazásával sikerül létrehozni a számodra legmegfelelőbb rendszert és a pénzügyi kérdések többé nem teherként, hanem iránymutatásként szolgálhatnak.

  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.