A személyi hitelek folyósítása hathavi mélypontra jutott, ám az év első 10 hónapjában így is emelkedést mutat a statisztika a harmatgyenge tavalyi teljesítmény miatt. Az áruhitelezés ugyanakkor profitál a visszafogott költésekből – az emberek csak azt az eszközt veszik meg, amire tényleg szükségük van –, igaz az infláció miatt jóval drágábban, mint tavaly - kommentálta az MNB adatait Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Felemás helyzetben várja a karácsony előtti heteket a fogyasztási hitelpiac. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén októberben hathavi mélypontra zuhant a lakosság által felvett személyi kölcsönök összege - hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A folyósított személyi kölcsönök összege 43,9 milliárd forint alatt maradt, ami közel 3 milliárd forinttal múlja alul a szeptemberi 46,7 milliárd forintot, és 14 százalékkal az augusztusi 50,1 milliárd forintot közelítő összeget.

Miután az elmúlt év végén az energiapiaci bizonytalanság, a megugró infláció és az egyre gyorsabban emelkedő kamatok alaposan visszavetették a hitelkeresletet is, a mostani, egyébként igen szerény adat is több mint harmadával magasabb folyósítást jelent, mint egy évvel korábban. Az év 10 hónapjában folyósított 435 milliárd forint is időarányosan 3 milliárd forinttal magasabb, mint az egy évvel korábbi személyi kölcsön felvétel. Mindez annak fényében még kedvezőbb, hogy ugyanezen időszak alatt a lakáshitelpiac 58 százalékkal zuhant.

A „semmihez” képest nő nagyot a személyi hitelezés

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban az éves összevetés majdhogynem értelmét veszti, hiszen a személyi hitel piac összezuhanását mindennél jobban mutatja, hogy tavaly decemberben mindössze 26,5 milliárd forintnyi személyi kölcsönt tudtak kihelyezni a bankok. Ilyen alacsony folyósításra utoljára - a covid kitörését követő személyi hitelekre vonatkozó 5 százalékos kamatplafon hónapjait nem számítva - 2018 januárjában volt példa.

Az éves bázison történő jelentős bővülés Gergely Péter szerint így még akkor is borítékolható, ha az elmúlt hónapok lassulása azt mutatja, hogy a háztartások a javuló makrogazdasági adatok közvetlen hatását még nem érzik, vagy, ha igen, akkor a korábban felélt tartalékaikat építik újjá ahelyett, hogy komolyabb beruházásba kezdjenek, amihez szükség lehet a személyi kölcsönök 2,1 millió forintot meghaladó átlagösszegére. Már csak azért sem várható drasztikus felívelés a pénzügyi szakértő szerint, mert a személyi kölcsönök kamatai megdermedtek: az átlagos hitelkamat októberben 19,31 százalék volt, ami alig 18 bázisponttal marad el a januári csúcstól, amikor az infláció nem 9,9, hanem 25,7 százalék volt.

Háztartási gépek amiket sokan áruhitellel vásárolnak meg

Áruhitel: csúcsok a drágaság miatt

A személyi kölcsönöknél jobb évet a hazai lakossági hitelpiacon jó eséllyel csak az áruhitelek tudnak majd felmutatni. Az októberben folyósított 4,2 milliárd forintnyi áruhitel, a 2021 decemberi boomot leszámítva - évtizedes csúcsnak tekinthető. A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztetett, hogy az októberi folyósítás 45 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti 2,9 milliárd forintot, ha pedig az év első 10 hónapjában a boltokban történő vásárlást megkönnyítő hitelek 31,7 milliárdos állományát vetjük össze a bázisév hasonló időszakával, akkor 7 százalékos bővülést látunk.

Gergely Péter szerint ugyanakkor figyelmeztető, hogy a növekedésben az infláció milyen komoly szerepet játszik. Az idén októberben a folyósított áruhitelek átlagösszege már alig maradt 300 000 forint alatt, miközben egy évvel ezelőtt ennél közel ötödével, több, mint 50 000 forinttal kisebb összegű hitelt kellett felvennie áruhitelként a családoknak, hogy megvásárolják a számukra fontos eszközöket.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.