Egyre népszerűbbek a nyugdíjcélú megtakarítások!

A nyugdíjas kor egy sérülékenyebb időszak, amelyre érdemes anyagilag is felkészülni! Szerencsére a különböző nyugdíj-célú megtakaríási formákkal nem lesz nehéz dolgod! 

Mit mond szakértőnk?Bezár

A nyugdíjas kor egy sérülékenyebb időszak, amelyre érdemes anyagilag is felkészülni! Szerencsére a különböző nyugdíj-célú megtakaríási formákkal nem lesz nehéz dolgod! 

A nyugdíjas kor ideális esetben a pihenésről szól. A gondtalan időtöltéshez azonban elengedhetetlen az anyagi biztonság. A nyugdíjrendszer kialakult válsága miatt azonban ezt a védelmet már nem tudja garantálni az állam.

Ha szeretnéd pénzügyileg stabil helyzetben tölteni az időskori életedet, akkor érdemes megtakarítanod erre az időszakra.

Az öngondoskodásra három pénzügyi eszköz is rendelkezésedre áll Magyarországon. A nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjbiztosítás olyan megtakarítási formák, amely után az állam 20 százalékos adóvisszatérítést ad az éves befizetéseid után.

Magyarországon egyelőre nem túl elterjedtek az öngondoskodási formák, de lassan egyre népszerűbbé válnak. Ne felejtsd el, hogy a rendszeresen félretett összeg nagysága sem mindegy!

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 29.
 • promóció

Magyarországon egyre több embernek van nyugdíjcélú megtakarítása, azonban sokan még mindig nem foglalkoznak a nyugdíjválság egyre fenyegetőbb problémájával. Miért érdemes megismerkedni az államilag támogatott megoldási formákkal és inkább tudatosan kezelni a helyzetet? Vajon milyen nyugdíjcélú megtakarítások népszerűek hazánkban és mennyi pénzt érdemes havonta félretenni? Útmutatónkból választ kaphatsz a kérdéseidre!

A nyugdíjba vonulásnak egyaránt lehetnek pozitív és negatív következményei. Kutatások azt mutatják, hogy a nyugdíj számos veszélyfaktort hordoz magában. A nyugdíjba vonulással általában megfogyatkozik a szociális kapcsolatok száma, csökken az önbecsülés, rosszabbodik a fizikai állapot és pénzügyi problémák is gyakrabban fordulnak elő.

A tudományos eredmények azonban meglehetősen ellentmondásosak a témában és a nyugdíj negatív, illetve pozitív hatásai sokszor kultúraspecifikusnak tűnnek. Nem mindegy, hogy az adott országban mennyire megbízható a nyugdíjrendszer, illetve milyen lehetőségeik vannak a nyugdíjasoknak.

Egy kanadai vizsgálat például arra az eredményre jutott, hogy a nyugdíj hosszú távon pozitív pszichés következményekkel jár.

De vajon egyesekre miért hat pozitívan, míg másokra negatívan a nyugdíj?

A pszichológia az utóbbi néhány évtizedben kezdte el használni a sikeres öregedés fogalmát. A sikeres öregedésnek három fő kritériuma van:

 1. a betegségek és a rokkantság hiánya
 2. a magasszintű fizikai és kognitív képességek
 3. a másokkal történő, jelentőségteljes kapcsolódás fenntartása.

Természetesen az egészségmegőrzéshez hozzájáruló tevékenységek, a szociális élet, illetve a produktivitás fenntartása mellett elengedhetetlen tényező az anyagi biztonság is.

A pénzügyi stabilitás megalapozását ma már jóval a nyugdíjas kor előtt el kell kezdeni, hiszen egyre kevésbé támaszkodhatsz az állami nyugdíjrendszerre.

De vajon a magyar lakosság hogyan áll a közelgő nyugdíjválsághoz és milyen nyugdíjcélú megtakarítást érdemes választani?

Nyugdíjasok padon ülnek egy parkban

Hogyan látják a magyarok a nyugdíjhelyzetet?

A K&H felmérése szerint a magyarok elég borúsan látják a várható nyugdíj helyzetét. A felmérésben a 39 és 59 év közötti korosztályt kérdezték meg az elvárásaikról.

A válaszokból az derül ki, hogy a többség a nyugdíjkorhatár emelését várja és úgy gondolják, hogy 69 vagy 70 év lesz az új korhatár. Ezek a pesszimista kilátások különösen jellemzőek voltak a 30-as korosztályban, míg az 50-es éveikben járók majdnem fele szerint (43 százalék) marad a mostani nyugdíjkorhatár.

Oké, de vajon milyen megoldáson gondolkozik a jelenlegi aktív réteg?

A válaszadók 27 százaléka úgy gondolta, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is kénytelen lesz dolgozni. A megkérdezettek 61 százaléka azt tervezi, hogy a nyugdíjba vonulásának időpontjával igazodik az államilag meghatározott korhatárhoz.

Az idei év válaszaiból tisztán kirajzolódik, hogy a nyugdíjjal kapcsolatos hozzáállás sokkal negatívabbá vált, mint a korábbi években. Ezt a gazdasági szakértők azzal magyarázzák, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények között az emberek sokkal pesszimistábban látják a jövőt. Szerencsére a kedvezőtlen kilátásoknak pozitív következményei is lehetnek, hiszen az emberek motiváltabbá válhatnak az öngondoskodás tekintetében.

Egy másik kutatás sem fest jobb képet

A Groupama kutatása azt vizsgálta, hogy az emberek miként látják a nyugdíjaskori anyagi helyzetüket. A válaszok szerint a mozaik családban élők 91 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjas éveiben lesznek anyagi problémái, a klasszikus családmodell esetében 78 százalék aggódik az időskori pénzügyi gondok miatt, míg az egyedülálló szülők esetében 77 százalék volt ez az arány.

Összesen a megkérdezettek 76 százaléka gondolta úgy, hogy le van maradva a nyugdíjra való pénzügyi felkészülésben.

A válaszadók erre a problémára két fő megoldási módot látnak. Egyrészt opciónak tartják a nyugdíjaskori munkavállalást, másrészt a jövőben szeretnének odafigyelni arra, hogy a vállalt állás esetében milyen magas a bejelentett fizetés.

Ezek sajnos nem a legbiztosabb és leghatékonyabb módszerek. Sosem tudhatod előre, hogy nyugdíjas korodban alkalmas leszel-e a munkavégzésre. Azt sem szabad elfelejtened, hogy az állami nyugdíjak összege jelentősen csökkeni fog a jövőben.

Nézzük meg mi lehet a legjobb lépés!

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások léteznek?

A hosszú távú megtakarítások között kiemelkedően előnyösek a nyugdíjcélú termékek. Ide tartoznak:

 • a nyugdíjbiztosítások
 • az önkéntes nyugdíjpénztárak
 • a nyugdíj-előtakarékossági számlák.

Ezeknek az opcióknak közös előnye, hogy az évente megtakarított pénzed után 20 százalékos állami támogatás jár. A támogatás összegét a saját személyi jövedelemadódból térítik vissza.

Ha szeretnéd bebiztosítani a nyugdíjas éveid anyagi stabilitását, akkor érdemes elköteleződnöd valamelyik nyugdíjcélú megtakarítás mellett.

Ezért megalapozatlanok a nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatos félelmek

A nyugdíjcélú megtakarításokba vetett bizalom még mindig elég alacsony a magyar lakosság körében. Ez egyrészt a magánnyugdíjpénztári rendszer összeomlása miatt alakult ki. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy általánosan magas a bizalmatlanság a bankok irányába.

Ennyi pénzt tettek félre a nyugdíjasok

Rengeteg emberben merülnek fel kétségek: Vajon biztonságos megtakarítási formának számítanak a nyugdíj-előtakarékossági termékek? A futamidő végén tényleg megkapom a pénzem? Képes leszek elég nagy összeget félretenni? A nyugdíjcélú megtakarítások hogyan teljesítenek a válság idején?

Első lépésként fontos megismerned a magánnyugdíjpénzárak és a nyugdíjcélú megtakarítások közötti különbséget. Valójában csak az elnevezések hasonlóságáról van szó, a két rendszernek semmi köze egymáshoz.

Magánnyugdíjpénztárak

A magánnyugdíjpénztári rendszer az állami nyugdíjrendszer részét képezte. A terv az volt, hogy az öregségi nyugdíjak egy részét névre szóló számlákon gyűjtögetik és kamatoztatják. Az emberek a számlán lévő pénzt kiegészíthették a saját jövedelmükből, illetve a munkahely is gyarapíthatta a megtakarított összeget.

A többpilléres nyugdíjrendszer egy idő után tarthatatlanná vált és a magánnyugdíjpénztári rendszert beolvasztották az államkasszába. Fontos, hogy a lakosság és a munkahelyek által befizetett összeget, illetve a hozamot megkapták az emberek. Az állam csak a nyugdíj összegét olvasztotta vissza a közös alapba.

Fontos, hogy a nyugdíj-megtakarítási formákban gyűjtögetett pénzedhez semmi köze az államnak, hiszen teljesen magánjellegű vagyonról beszélünk.

Nyugdíjcélú megtakarítások

Ezt a pénzt nem érintheti a nyugdíjrendszer újabb válsága, így nem kell attól tartanod, hogy az összeg elveszik.

Oké, de hogyan gyarapodik a pénzem? Mennyire áll ellen az infláció veszélyeinek ez a megtakarítási forma?

Nyugdíj-megtakarítási termékek csak olyan pénzintézeteknél érhetők el, amelyek megfelelnek a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott előírásoknak.

Ugyanakkor szerződéskötés előtt érdemes utánanézni a választott pénztár hátterének. Mutatunk pár ilyen ajánlatot és olyanok véleményét is elolvashatod, akik már évek óta takarékoskodnak ezekben a konstrukciókban.

Bezár
A lenti listában 11 pénzintézet 22 nyugdíjajánlatát listáztuk.
Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A megjelenített termékek mindegyike megfelel az MNB nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlásában foglalt Teljes Költség Mutató (TKMny) határoknak.
Bezár

Csak ilyen típusú megtakarításokat szeretnék látni

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  Rendezés:
  • Értékmegőrző 2016 Nyugdíjpénztár
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Klikk Nyugdíjpénztár
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,15% - 4,47% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,15% - 4,47%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • MyPlan Nyugdíjpénztár
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,64% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,64%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Kabala Nyugdíjpénztár
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,28% - 3,41% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,28% - 3,41%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíjprogram - Euró Nyugdíjpénztár
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,09% - 3,92% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,09% - 3,92%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíjprogram - Forint Nyugdíjpénztár
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,07% - 4,16% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,07% - 4,16%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíj Terv Plusz Nyugdíjpénztár
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,39% - 4,08% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,39% - 4,08%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Nyugdíjprogram Nyugdíjpénztár
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,92% - 4,30% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,92% - 4,30%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Vienna Time ERSTE Nyugdíjpénztár
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 29 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,71% - 3,93% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 29
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,71% - 3,93%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Vienna Time Select Nyugdíjpénztár
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 29 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,52% - 3,74% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 29
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,52% - 3,74%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Jövőcél Nyugdíjpénztár
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,05% - 3,55% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 22
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,05% - 3,55%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Pension Invest 4 Nyugdíjpénztár
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,20% - 3,42% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 21
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,20% - 3,42%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Életprogram - Euró Nyugdíjpénztár
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 12 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,30% - 1,90% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 12
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,30% - 1,90%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Bónusz Életprogram - Euró Nyugdíjpénztár
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 12 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 1,45% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 12
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 1,45%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Relax Bázis Nyugdíjpénztár
   Alfa ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,56% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,56%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Relax Plusz Nyugdíjpénztár
   Alfa ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 10 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,04% - 3,51% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 10
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,04% - 3,51%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Motiva 455 Nyugdíjpénztár
   NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 4,57% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 4,57%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • EUR Motiva 168 Nyugdíjpénztár
   NN Biztosító ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 24 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% - 4,42% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 24
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,75% - 4,42%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Easy Nyugdíjpénztár
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • Next Nyugdíjpénztár
   Groupama ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 9,13%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • GAW5FH (EUR) Nyugdíjpénztár
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,58% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,58%
   20 éves TKM mutató
   Tovább
  • GAW5FH (HUF) Nyugdíjpénztár
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma - vegyes nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,72% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma -
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,72%
   20 éves TKM mutató
   Tovább

  De vajon mi a helyzet a hozamokkal? A nagymértékű pénzromlás következtében sokan aggódnak amiatt, hogy veszteséges lesz a megtakarításuk.

  Ez az aggodalom egyrészt megalapozott, hiszen a nyugdíjcélra befektetők körében inkább az alacsony kockázattal járó megoldások népszerűek. Ezek az opciók sajnos alacsony hozammal kecsegtetnek. Természetesen a magas kockázat sem tökéletes megoldás, hiszen egy rosszul megválasztott alappal rengeteg pénzt bukhatsz el.

  Ugyanakkor érdemes mérlegelni, amikor kiválasztod a befektetésedhez illő kockázatot. Hosszabb futamidő esetén nem érdemes mindent feláldozni a biztonság oltárán, hiszen nagy nyereségtől foszthatod meg magad, ha egy alacsonyabb rizikót sem vállalsz be.

  Jó hír, hogy a korábbi évek statisztikai adatai a hosszú távú befektetések nyereséges voltáról tanúskodnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy több évtizedes futamidő általában garantálja a megfelelő hozamot.

  A következő fejezet arról szól, hogy a többség mit választ!

  Ezek a nyugdíjcélú megtakarítások népszerűek Magyarországon!

  Magyarországon 1,6 millió embernek van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása. Ez nem túl jó arány, ráadásul azt is figyelembe kell vennünk, hogy sokan túl alacsony összeget tesznek félre havonta.

  Az önkéntes nyugdíjpénztár örvend a legnagyobb népszerűségnek, 1,1 millió pénztári tag van Magyarországon. Sajnos meglehetősen kevés pénzt tesznek félre az emberek, átlagosan havi 9 000 forint megtakarítása van egy pénztári tagnak.

  A nyugdíjbiztosítások népszerűsége jóval alacsonyabb, körülbelül 400 000 ember rendelkezik ilyen típusú megtakarítással, viszont ide fizetnek be a legtöbben rendszeresen pénzt. Épp ez a lényege ennek, mert itt havonta vállalt megtakarítás van, ami ad egyfajta irányt és pénzügyi tervet.

  A nyugdíj-előtakarékossági számla a legkevésbé elterjedt megoldás, nagyjából 100 000 ember nyitott ilyen típusú számlát. Az ügyfelek alacsonyabb száma itt indokoltabb, mint a nyugdíjbiztosítások esetén, hiszen a nyugdíj-előtakarékossági számla nyereséges kezelése odafigyelést és pénzügyi jártasságot követel meg.

  Ezek a számok azt jelzik, hogy a magyar lakosságot egyre jobban foglalkoztatja a nyugdíjkérdés, ráadásul sokan már a cselekvés útján is elindultak. Sajnos azonban ez még nem mondható el a jelenleg aktív munkavállalók többségéről.

  Körülbelül 3 millió dolgozó embernek egyelőre semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása nincsen, ami súlyos probléma.

  A jövőben várható állami nyugdíjak biztosan nem lesznek képesek fedezni minden kiadást, ezért az állam is igyekszik ösztönözni azt öngondoskodást.

  Azt se felejtsd el, hogy a havonta félrerakott összeg mértéke sem lényegtelen. Ha minden hónapban csak néhány ezer forinttal gyarapítod a megtakarításodat, akkor nem fogsz tudni nagy vagyont összegyűjteni a nyugdíjas évekig.

  Nézzük meg, mekkora havi megtakarításban érdemes gondolkodni!

  Telik az idő a nyugdíjmegtakarításhoz

  Elég pénzt teszel félre?

  A megfelelő nagyságú havi összeg meghatározásakor megkerülhetetlen kérdés, hogy mennyi időd van még hátra a nyugdíjig. Nem mindegy, hogy 30 vagy 50 évesen kezded-e el a megtakarítást. Minél korábban vágsz bele a folyamatba, annál kisebb havi összeggel érheted el ugyanazt a végeredményt.

  A havi összeg meghatározása előtt gondold végig a következő kérdéseket:

  • Mekkora összeget szeretnék összegyűjteni a nyugdíjas éveim kezdetéig?
  • Havonta mennyi pénzt tudnék nélkülözni a családi kasszából?
  • Várhatóan hány év lenne a futamidő?

  Nézzünk meg egy példát! Ha mondjuk a célösszeg 20 millió forint akkor 30 évesen elkezdve a nyugdíjcélú megtakarításodat havi 47 000 forintot kell félretenned a cél eléréséig (ha a hozamokat és az állami támogatást most nem számítjuk). Ugyanehhez az eredményhez 111 000 forintot kell spórolni havonta, ha csak 50 évesen kezdesz el foglalkozni a problémával.

  Összefoglalva

  A nyugodt időskorhoz elengedhetetlen a stabil anyagi háttér. Sajnos ezt a kényelmet az állami nyugdíjrendszer már nem tudja garantálni, és az embereknek muszáj foglalkozniuk az öngondoskodás kérdésével. Szerencsére rengeteg alternatíva közül választhatsz, ráadásul a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számlák olyan megoldások, amiket az állam adó-visszatérítéssel támogat. A különféle megtakarításokkal együttesen évente összesen akár 280 000 forintot is visszaigényelhetsz az adódból.

  Magyarországon ezek a termékek kezdenek egyre népszerűbbé válni, és a lakosság egyre nagyobb bizalommal fordul a nyugdíjcélú befektetési lehetőségek felé. Sajnos a lakosság többsége még mindig nem tesz aktívan félre, de egyre nő az érdeklődés.

  A nyugdíjcélú megtakarítás megléte mellett az is fontos, hogy kellően nagy összeget tegyél félre havonta. Kövesd figyelemmel a megtakarításod gyarapodását, és legyél tisztában azzal is, hogy mekkora összeggel szeretnéd kiegészíteni az állami nyugdíjadat.

  Maradtak kérdéseid?

  • Melyik a legjobb nyugdíjcélú megtakarítás?

   A legjobb nyugdíjcélú megtakarítások közül nem lehet egyértelműen kiválasztani a tökéletes megoldást, de sok szakértő szerint egyszerűen az, amibe folyamatosan befizetsz.

   Minden opciónak megvannak az előnyei és a hátrányai. A döntés előtt érdemes utánajárnod a pozitívumoknak, illetve a negatívumoknak. Mérlegeld, hogy neked mi éri meg a legjobban.

   Gondold végig, hogy mennyire értesz a pénzügyekhez és mennyire lenne időd foglalkozni a befektetéseiddel. Az sem mindegy, hogy mekkora kockázatot tudsz vállalni, illetve mennyi időd van hátra a nyugdíjig. A legfontosabb az alapos utánajárás.

  • A nyugdíjcélú megtakarítások után hány százalék személyi jövedelemadó visszatérítés jár?

   Az állam évi 20 százalékos személyi jövedelemadó visszatérítéssel ösztönzi az öngondoskodást. Természetesen nem mindegy, hogy évente mekkora összeget teszel félre nyugdíjcélra. Ha évi 240 000 forintot fizetsz be, akkor az állami támogatás összege csak 48 000 forint lesz. Ha 480 000 forintot fizetsz be, akkor az állam is több pénzzel gyarapítja a megtakarításodat és 96 000 forintot térít vissza az adódból.

   Fontos, hogy az állami támogatások összege maximalizálva van. A nyugdíjbiztosítások után évente maximum 130 000 forintot kaphatsz, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseid után legfeljebb évi 150 000 forintot igényelhetsz, a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében pedig 100 000 forint ez az összeg.

  • Miért érdemes a nyugdíjcélú megtakarítást választani?

   Felmerülhet benned a kérdés, hogy hosszú távú befektetésként miért érdemes inkább a nyugdíjcélú megtakarítást választani egy általános célú termék helyett. Ne felejtsd el, hogy az állami támogatások és a hozamok kiemelten nyereségessé teszik a nyugdíjbiztosításokat, az önkéntes nyugdíjpénztárakat és a nyugdíj-előtakarékossági számlákat. Rugalmas termékekről van szó, amelyek motiválnak a kitartó takarékoskodásra.

  Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
  Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
  • átbeszélitek az igényeidet,
  • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
  • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
  Promóció
  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.