Nyugdíjbiztosítás 2023 - ismerd meg az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát!

Nyugdíjbiztosítás 2023 - ismerd meg az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát! Nyugdíjbiztosítás 2023 - ismerd meg az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát!
Nyugdíjbiztosítás 2023 - ismerd meg az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát! Nyugdíjbiztosítás 2023 - ismerd meg az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát!

Miért fontos a nyugdíj-előtakarékosság? Milyen előnyei vannak a nyugdíjbiztosításnak és hogyan működik ez az öngondoskodási forma? Útmutatónkból részletesen tájékozódhatsz a nyugdíjbiztosítás jellemzőiről, pozitívumairól és hátrányairól, ráadásul a kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat is megismerheted.

Egy 1997-ben publikált kutatás két éven keresztül vizsgálta az emberek nyugdíjjal kapcsolatos érzéseit és gondolatait. Az eredmények azt mutatták, hogy a nyugdíjhoz való hozzáállást többféle tényező befolyásolja. Számít, hogy milyen szociális háttérrel rendelkezel, milyen terveid vannak a nyugdíjas éveidre, milyen az önmagadról kialakított képed, illetve az is lényeges, hogy az identitásodnak mennyire képezi fontos részét a munka.

A nyugdíjjal kapcsolatos érzéseket a nyugdíj várható összege is jelentősen befolyásolja. Ezek az eredmények illeszkednek a pénzügyi stabilitás és a mentális egészség kapcsolatáról folytatott kutatásokhoz. Például egy 2020-ban készült vizsgálat szerint a pénzügyi bizonytalanság és a mentális egészség romlása szoros összefüggést mutat.

Ezeket a kutatási eredményeket érdemes szem előtt tartanod, amikor a nyugdíjas éveidről gondolkozol. Talán néhány évtizede még nem jelentett gondot az időskori pénzügyi stabilitás, hiszen az állami nyugdíj teljes mértékben el tudta látni ezt a feladatot. Azonban a nyugdíjrendszer problémái már jelenleg is látszanak és számolnod kell a helyzet súlyosbodásával.

A nyugdíjbiztosítás ebben segíthet. Nézzük meg hogy mi is ez, és milyen életkorban érdemes ezzel foglalkoznod!

Férfi pénzt rak egymásra amit nyugdíjbiztosításba fizet be

Ezért érdemes időben megkötni a nyugdíjbiztosítást!

A nyugdíjas évekre gondolva nem árt valamilyen befektetésben gondolkodnod. Sajnos az állami nyugdíj összege évről évre kevésbé fogja fedezni a megélhetést, ezért érdemes belevágnod az öngondoskodásba.

A nyugdíjaskori megélhetés nehézzé válásához, illetve a nyugdíj összegének csökkenéséhez alapvetően két társadalmi folyamat járul hozzá. Egyrészt a csökkenő születésszám, másrészt az egyre hosszabb várható élettartam.

Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania egyre több nyugdíjas korút. Attól nem kell tartanod, hogy teljesen megszűnik az öregségi nyugdíj.

Ehelyett arra érdemes felkészülnöd, hogy a kapott nyugdíjösszeg kiegészítésre fog szorulni.

A kiegészítést sokan nyugdíjaskori munkavállalással szeretnék megoldani, de ez elég rizikós hozzáállás. Sajnos semmi sem garantálja, hogy a nyugdíjas éveidben alkalmas leszel a munkavégzésre, ezért érdemes inkább a megtakarítást választani.

Az sem mindegy, hogy havonta mekkora összeget teszel félre nyugdíjcélra. A rendszeresen félretett 5-10 000 forintból nem lesz túl nagy megtakarítás. Természetesen a havonta félretett összeg ideális nagysága attól is függ, hogy mikor kezdesz el foglalkozni a problémával. Nem mindegy, hogy a 30-as éveidben jut eszedbe a kérdés vagy csak az 50. születésnapodon. Minél előbb vágsz bele a megtakarításba, annál kevesebb pénz fog havonta hiányozni a pénztárcádból.

A nyugdíjra való tudatos készülést az állam is támogatja. Az évi befizetéseid után 20 százalék adókedvezmény jár, amelyet a saját személyi jövedelemadódból igényelhetsz vissza. Ez az összeg nemcsak a nyugdíjbiztosítások esetén jár, hanem a nyugdíj-előtakarékossági számlák és az önkéntes nyugdíjpénztár esetében is.

De vajon miért jó választás a nyugdíjbiztosítás? Nézzük meg az előnyeit és utána a hátrányait is!

Miért előnyös választás a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egy kényelmes és biztonságos módja a nyugdíj-előtakarékosságnak. Ennek az öngondoskodási terméknek számos előnye van:

1. A pénzügyi tudásodhoz igazíthatod

A nyugdíjbiztosításnak két alaptípusát különböztetjük meg:

 • hagyományos vagy klasszikus nyugdíjbiztosítás
 • unit linked vagy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás.

A hagyományos nyugdíjbiztosítások esetében a befektetésedet egy pénzügyi szakember kezeli. Ő dönt arról, hogy milyen eszközalapba kerüljön a megtakarításod. Ilyenkor a pénzintézet fix kamatot garantál neked.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások esetében te dönthetsz arról, hogy melyik eszközalapba kerüljön a pénzed, de itt nincsen garantált hozam (ezért a kockázat is nagyobb).

A befektetési egységekhez között nyugdíjbiztosítások esetében akár 5-9 százalékos kamatot elérhetsz, míg a hagyományos nyugdíjbiztosítások akár 4 százalék hasznot is hozhatnak. Ha van egy kis időd arra, hogy utánanézz a pénzügyeknek, esetleg tájékozottabb vagy a befektetések világában, akkor van lehetőséged kiteljesedni egy unit linked nyugdíjbiztosítás segítségével.

Ha nincs időd vagy kedved foglalkozni a pénzügyeiddel, akkor arra is van lehetőséged, hogy egy profira bízd a feladatot és inkább hagyományos nyugdíjbiztosítást köss.

Ne felejtsd el, hogy a klasszikus nyugdíjbiztosítások után kapható garantált hozam maximális értékét 2022. december 14-én megemelte a MNB, így már nincs olyan nagy különbség az unit linked és a hagyományos nyugdíjbiztosítás között.

Boldog férfi aki nem tart a nyugdíjkorhatár emelésétől mert nyugdíjbiztosítást kötött

2. Nem kell tartanod a nyugdíjkorhatár emelésétől

Az állami nyugdíjrendszer problémái miatt várható a nyugdíjkorhatár további emelése, hiszen így növelhető az aktív dolgozók aránya. A nyugdíjbiztosítás segítségével akár arra is van lehetőséged, hogy korábban nyugdíjba vonulj.

A nyugdíjbiztosítás futamideje a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatárhoz igazodik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a most megkötött szerződés mindenképp a 65. születésnapodon jár le attól függetlenül, hogy meddig emelkedik az állami nyugdíjkorhatár.

3. Kapsz eseti számlát is

Az eseti számlán rugalmasan takaríthatsz meg eseti és rendszeres jelleggel is. Az eseti számlán gyűjtögetett pénz ugyanúgy hozhat hozamot, mint a nyugdíjbiztosítási számlán félretett összeg. Az eseti számláról pár év után már levehetsz pénzt és bármikor be is fizethetsz, ezért nagyon jó eszköz arra, hogy egy általános megtakarítást vagy vésztartalékot képezz.

Milyen hátrányai vannak a nyugdíjbiztosításnak?

Természetesen a nyugdíjbiztosításnak is vannak hátrányai, amelyekkel érdemes tisztában lenned.

1. A többi nyugdíj-előtakarékossági formához képest drága

A nyugdíjbiztosítások éves költsége 1,5 és 4,5 százalék között szokott mozogni. Ez magasabb, mint a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében jellemző 0,1 és 0,2 százalék, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak 2-4 százalékos díjai. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezned a rejtett költségekről és a kapott szolgáltatásokról sem.

Például a nyugdíj-előtakarékossági számlák költsége jelentősen megnövekedhet, ha sok tranzakcióra kerül sor. Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a nyugdíjbiztosítás magasabb költségeiért cserébe milyen szolgáltatásokat kapsz. Szemben a nyugdíj-előtakarékossági számlákkal vagy az önkéntes nyugdíjpénztárral, egy szakértőgárda foglalkozik a pénzügyeiddel, neked csak annyi a dolgod, hogy rendszeresen befizesd a biztosítási díjat.

2. Nem olyan rugalmas

A nyugdíjbiztosítás esetében egy szakember hozza meg helyetted a döntést vagy előre összeállított eszközalapok közül választhatsz. Ezek a keretek a pénzügyi biztonságodat szolgálják, ugyanakkor nem adják meg a teljes döntési szabadságot.

Ha járatos vagy a befektetésekben és szeretnél teljesen kötetlenül kísérletezni, akkor érdemes inkább nyugdíj-előtakarékossági számlában (NYESZ) gondolkodnod. Azt azonban ne felejtsd el, hogy ezzel nagyobb kockázatot vállalsz és akár az is előfordulhat, hogy veszteségesen zárul a befektetésed.

3. Drága a visszavásárlás

A nyugdíjbiztosítások fejnehéz költségszerkezetű biztosítási termékek. Ez azt jelenti, hogy a költségek az első években a legmagasabbak. A kiadásaid szerencsére később megtérülnek. A biztosító bónuszok formájában visszafizeti a levont költségeket, ha kitartó ügyfél vagy.

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítás csak hosszú távú elköteleződés esetén éri meg. Sajnos drága mulatság lehet, ha a futamidő lejárta előtt akarsz hozzáférni a pénzedhez.

Most pedig nézzünk meg pár nyugdíjbiztosítást! Az egyes termékek mellett olyan ügyfelek véleményét is elolvashatod, akik annál az adott szolgáltatónál kötöttek nyugdíjbiztosítást.

Vissza
A lenti listában 8 pénzintézet 14 nyugdíjajánlatát listáztuk.
Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A megjelenített termékek mindegyike megfelel az MNB nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlásában foglalt Teljes Költség Mutató (TKMny) határoknak.
Bezár

Csak ilyen típusú megtakarításokat szeretnék látni

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  Rendezés:
  • Klikk Életbiztosítás - P0107
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 40 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,01% - 3,68% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 40
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,01% - 3,68%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíj KötvényE - P0139
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,89% - 3,57% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,89% - 3,57%
   20 éves TKM mutató
  • MyLife Extra - U67
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,03% - 3,36% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,03% - 3,36%
   20 éves TKM mutató
  • MyLife Prémium - U72
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,91%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíjprogram - MET-688
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 23 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 3,92% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 23
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 3,92%
   20 éves TKM mutató

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíjprogram € - MET-788
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 3,78% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 3,78%
   20 éves TKM mutató

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíjprogram - SN005
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,66% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,66%
   20 éves TKM mutató
  • Time Select Nyugdíjbiztosítás - 606
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 28 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,02% - 3,18% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 28
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,02% - 3,18%
   20 éves TKM mutató
  • Pezsgő Nyugdíjprogram - 712
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,17% - 4,38% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 22
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,17% - 4,38%
   20 éves TKM mutató
  • Jövőkulcs Bonus - 230
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,90% - 3,64% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 21
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,90% - 3,64%
   20 éves TKM mutató
  • Pro Viva 3 - 178
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,14% - 3,79% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 22
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,14% - 3,79%
   20 éves TKM mutató
  • Életprogram - 992120
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 2,67% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 2,67%
   20 éves TKM mutató
  • Bónusz Életprogram - 982120
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,38% - 2,25% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,38% - 2,25%
   20 éves TKM mutató
  • Relax Plusz - 13401
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 10 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,67% - 3,04% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 10
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,67% - 3,04%
   20 éves TKM mutató

  Milyen extra szolgáltatásokat tartalmaz a nyugdíjbiztosítás?

  A nyugdíjbiztosítás előnyei közé tartozik, hogy nyugdíjcélhoz számos kiegészítő szolgáltatás kapcsolódhat. Ezeket érdemes mérlegre állítani, amikor egy nyugdíjbiztosítás díjszabását átgondolod. Nézd meg, hogy mit kapsz a pénzedért, hiszen ezek a szolgáltatások szerződésenként változhatnak. Ilyenek lehetnek például:

  • a kockázatkezelés
  • az alapbiztosítás
  • a céldátum/életciklus stratégia
  • az áthelyezés és az átirányítás
  • a bónuszok
  • a portfólió fix stratégia

  A kockázatkezelés stratégiája szerint a választott eszközalapok az árfolyam szerint váltakoznak. Ha a választott eszközalap árfolyamának süllyedése elér egy határértéket, akkor a rendszer vagy küld erről értesítést és dönthetsz a kérdésről, vagy automatikus átváltás történik. Ugyanez érvényes fordított esetben. Ha az árfolyamnövekedés elér egy kritikus felső értéket, akkor átváltásra kerül sor. Ezek a folyamatok akár teljesen automatikusan végbemehetnek, anélkül, hogy foglalkoznod kellene a kérdéssel.

  A kockázatkezeléshez kapcsolódik a céldátum/életciklus stratégia. Ezen fogalom alatt azt értjük, hogy a futamidő elején kockázatosabb befektetések szerepelnek az eszközalapokban, hiszen az a cél, hogy minél nagyobb hozamra tehess szert. A futamidő vége felé ezeknek a helyét átveszik az alacsonyabb kockázatú megoldások, hiszen ilyenkor már nem érdemes veszélyeztetni a meglévő hozamot.

  A kockázat témaköréhez szorosan illeszkedik a portfólió fix stratégia kifejezése is. Ez a funkció felel azért, hogy a kockázat az általad meghatározott szinten maradjon. Fontos, hogy ez a kockázati szint nem azonos egész évben, hanem az elérhető hozamnak megfelelően ingadozik. Azonban az általad meghatározott rizikófokozathoz igazítva minden biztosítási évfordulón felülvizsgálásra kerül sor, és a kockázati szintet visszaállítják a kívánt szintre. Ez is egy olyan funkció, amelyet automatikusan magába foglal a nyugdíjbiztosítás.

  Boldog nyugdíjas mutatja a kezével hogy elégedett a nyugdíjbiztosítás hozamával

  A választott eszközalapokat te magad is módosíthatod. Átirányításról akkor beszélgetünk, ha a jövőben befizetett biztosítási díjat szeretnéd más eszközalapokba elhelyezni. Ilyenkor a már befizetett pénz marad az eredeti eszközalapokban. Az áthelyezés pont fordítva működik. Ilyenkor a már befizetett pénzt helyezed át más eszközalapokba, a jövőben befizetésre kerülő összeg pedig a korábban meghatározott befektetésbe kerül.

  A bónuszok funkciója, hogy növeljék az ügyfelek elkötelezettségét. Ezek olyan jóváírt összegeket jelentenek, amelyekkel a biztosító jutalmazza a hűségedet. A pénzösszeg a 10. évben már akár akkora is lehet, mint az első éves biztosítási díjad.

  Azt se felejtsd el, hogy a nyugdíjbiztosításhoz alapbiztosítás is kapcsolódik. Ez anyagi segítséget nyújthat például a biztosított váratlan halála, betegsége vagy balesete esetére is. Fontos, hogy ezeknek a részleteit alaposan ismerd, hiszen érdemes minél teljeskörűbb védelemre törekedned. Azt is tartsd szem előtt, hogy a fenti kockázatokra léteznek külön élet-, baleset- és egészségbiztosítások.

  Mekkora az ideális biztosítási díj, illetve a futamidő?

  Ideális futamidő és biztosítási díj nem létezik, hiszen ezeket a tényezőket sok minden befolyásolja, ráadásul egymástól is függenek.

  Elsőként azt érdemes meghatároznod, hogy mekkora magánnyugdíjra lesz szükséged. Tévhit hogy nyugdíjasként alacsonyabb összegből is kényelmesen meg tudsz élni. Például a gyermekeiddel kapcsolatos költségek megszűnnek, de ezzel párhuzamosan emelkednek az egészségügyi kiadások.

  Számold ki, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz és akkora összeget tegyél félre, hogy ne változzon meg a jelenlegi anyagi helyzeted. A szükséges megtakarítás kiszámításához számolj legalább 20 év nyugdíjjal.

  A futamidő esetében érdemes minimum 10 évben gondolkodnod. Ha már nincs 10 éved a nyugdíjba vonulásig, akkor a nyugdíjbiztosítás se igazán jelenthet megoldást a problémára.

  Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
  Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
  • átbeszélitek az igényeidet,
  • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
  • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
  Promóció

  Több opció is van, ha nehezen tudod fizetni a nyugdíjbiztosításodat

  A megfelelő biztosítási díjat érdemes alaposan megfontolni. Olyan összeget célszerű választani, amely elég nagy a kívánt megtakarítás felépítéséhez, de elég alacsony ahhoz, hogy ne okozzon kényelmetlenséget. Természetesen a gondos mérlegelés ellenére is előfordulhat, hogy a futamidő alatt valamikor fizetési nehézségeid adódnak.

  Oké, de ilyenkor mi a teendő? Hagyjam abba a megtakarítást és vegyem ki a pénzem? Vagy van más lehetőségem is?

  Szerencsére a fizetési nehézségek helyzetére a biztosítók is gondoltak és nem a nyugdíjbiztosítás megszüntetése az egyetlen opció. Anyagi problémák esetén érdemes inkább:

  • a díjcsökkentést
  • a díjszüneteltetést
  • vagy a díjmentesítést választani.

  Díjcsökkentés esetén átmenetileg alacsonyabb havi díjat kell fizetned. Ez a könnyebb időszak, akár egy 1-2 éves periódus is lehet.

  A díjszüneteltetés alatt azt értjük, hogy maximum egy évig egyáltalán nem kell biztosítási díjat fizetned. Az egyéves periódus lejárta után folytathatod a megtakarítást az eredeti feltételek mellett.

  Ha 1-2 évnél tovább tart rendezni a kialakult helyzetet, akkor választhatod a díjmentesítés opcióját is. Ez azt jelenti, hogy véglegesen lezárod a számlát, de a megtakarításaid tovább kamatoznak. Vannak olyan pénzintézetek, ahol a számla újranyitására is van lehetőség. Ezt is érdemes figyelembe venni, amikor biztosítót választasz.

  Gondterhelt nő felmondja a nyugdíjbiztosítását laptop előtt

  Van, amikor a teljes megtakarításodra egyben van szükség

  Az is előfordulhat, hogy szükséged van a már megtakarított összegre. Ehhez a megoldáshoz azonban csak végső esetben érdemes nyúlni. A nyugdíjbiztosítás visszavásárlása költséges mulatság, ráadásul ezzel a lépéssel veszélyezteted a nyugdíjaskori anyagi biztonságodat.

  Különösen igaz ez a nyugdíjbiztosításra, amely az első években kifejezetten drága öngondoskodási megoldás. A nyugdíjbiztosításban összegyűjtött összegre nem érdemes általános megtakarításként tekinteni. Inkább képezz egy kifejezetten vésztartalék céljával gyűjtött tartalékot.

  Az utóbbi időben különösen fontos kérdéssé vált a díjszüneteltetés, díjcsökkentés és díjmentesítés kérdése. Az Allianz Life Insurance Company 2022 szeptemberében végzett egy reprezentatív kutatást, amely az Egyesült Államok lakosságának a nyugdíjmegtakarítással kapcsolatos viselkedését és hozzáállását vizsgálta.

  Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek 54 százaléka csökkentette vagy megszüntette a nyugdíjcélú megtakarítását. 43 százalék esetében a visszavásárlás is megtörtént, ők azt nyilatkozták, hogy az utóbbi időben vettek fel pénzt a nyugdíjcélú megtakarításukból.

  Egy európai szintű felmérés szerint a magyarok rosszul állnak a nyugdíjcélú megtakarítások tekintetében az európai átlaghoz képest. A 2021-es adatok szerint a lakosság 48 százalékának nincs semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása. A megkérdezettek 30 százaléka nyilatkozta azt, hogy a COVID-19 járvány hatással volt a nyugdíjcélú megtakarításaira. A jelenlegi gazdasági visszaesésre vonatkozó adatok még nincsenek, de valószínűleg ennek is hasonló hatása lesz.

  A nyugdíjbiztosítás visszavásárlása: megéri?

  A nyugdíjbiztosítás visszavásárlásának súlyos költségei vannak, ezért érdemes alaposan átgondolnod a visszavásárlást. Gondolnod kell például a:

  • kamatadóra
  • az eho-ra
  • a visszavásárlás költségére
  • az állami támogatások 20 százalékkal megemelkedett költségére.

  Komoly veszteségek érhetnek egy meggondolatlan visszavásárlás miatt. Az futam vége előtti felhasználást érdemes inkább elkerülni és olyan pénz befektetni, amit biztosan tudsz nélkülözni a nyugdíjas évekig.

  Összefoglalva

  A nyugdíjbiztosítás egy széleskörű szolgáltatásokat kínáló biztosítási termék, amely tud illeszkedni a pénzügyi tudásodhoz és a feladatra fordítható energiádhoz. Azok számára is megoldás lehet, akik nem szeretnének aktívan foglalkozni a befektetéseikkel, de akkor is megfelelő lehet, ha tevőleges szerepet vállalnál a nyugdíjmegtakarításodban.

  Természetesen a nyugdíjbiztosítás sem tökéletes termék, ezért érdemes tisztában lenned a hátrányokkal is és összehasonlítanod a nyugdíjbiztosítást a többi nyugdíj-előtakarékossági opcióval.

  A nyugdíjbiztosítás egyik fontos hátránya a magasabb költség. Az díjszabás mérlegelésekor fontos ismerned, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaz pontosan a nyugdíjbiztosításod, hiszen nem mindegy, hogy mit kapsz a pénzedért.

  Fontos ismerned azt is, hogy milyen anyagi következményekkel jár a nyugdíjbiztosítás visszavásárlása. A szerződés felmondása helyett érdemes inkább a díjszüneteltetésben, a díjcsökkentésben vagy a díjmentesítésben gondolkodnod.

  Maradtak kérdéseid?

  • Mekkora állami támogatás jár a nyugdíjbiztosítások után?

   Mint minden nyugdíj-előtakarékossági forma esetében, a nyugdíjbiztosítások után is 20 százalékos állami támogatás jár az évente befizetett összeg után. Az adóvisszatérítésnek van maximuma is, nem lehet több 130 000 forintnál. A támogatás maximum összegének megkapásához évente 650 000 forintot kell befizetned a megtakarítási számládra.
  • Hogyan öröklődik a nyugdíjbiztosítás?

   A nyugdíjbiztosítások öröklése hagyatéki eljárás nélkül és illetékmenetesen történhet, ha megjelölsz kedvezményezettet. A kedvezményezettek nagyon gyorsan megkapják a nekik járó pénzt, körülbelül 2-3 hét az átfutási idő. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítás segítségével gyors anyagi segítséget garantálhatsz az esetlegesen hátramaradó szeretteid részére.

   A kedvezményezettek kijelölése azonban kritikus fontosságú. Ha ezt nem teszed meg, akkor az öröklés hagyatéki eljárás keretein belül történik meg, amely akár hónapokig is elhúzódhat. A helyzet bonyolultabb lehet, ha 18 év alatti személy a kedvezményezett. Kiskorú gyermek esetén a pénz a gyámhatóság által fenntartott számlára kerül, és csak a gyámhatóság engedélyével használható fel (a gyám által).

  • Szükséges orvosi vizsgálat a nyugdíjbiztosítás megkötése előtt?

   Az életbiztosítások megkötése előtt (általában nagyobb összeg esetén) előfordul, hogy a biztosító orvosi vizsgálatra kötelezi a biztosítottat. Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egyik típusa, előfordulhat, hogy speciális feltételek esetén részt kell venned orvosi vizsgálaton. Azonban nem ez az alapeljárás, így valószínűleg csak néhány kérdőív kitöltésére fog sor kerülni.
  • Milyen gyakran irányíthatom, illetve helyezhetem át a pénzemet?

   Ezek a szolgáltatások általában évente kétszer érhetők el, de ez az adott biztosítótársaságtól függ. Fontos, hogy nem is érdemes túl gyakran élni az áthelyezés, illetve az átirányítás eszközével, inkább alaposan fontold meg, hogy melyik eszközalapot választod.

  Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
  Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
  • átbeszélitek az igényeidet,
  • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
  • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
  Promóció
  Sipos Csaba
  Sipos Csaba nyugdíj-előtakarékosság szakértő
  LinkedinE-mail
  Sipos Csaba nyugdíj-előtakarékosság szakértő

  Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS vezető tanácsadója. Közel 15 év alatt több, mint 10 000 találkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Már több száz embernek segítettem, hogy nyugalommal várja nyugdíjas éveit.