Sokaknak van Revolutja, de még többeknek OTP bankszámlája. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a Revolut vagy az OTP kínál-e olcsóbb készpénzfelvételt? Ha tovább olvasod ezt az útmutatót, hamarosan kiderül.

OTP és Revolut logó

Erre figyelj

A Revolut egy külföldi bank, az OTP Bank pedig magyar. A kettőre eltérő szabályok vonatkoznak, ezért is fontos tisztában lenned a részletekkel és a különbségekkel.

Mindkét banknál vannak ingyenes vagy kedvezményes keretek, melyekkel olcsóbbak (vagy ingyenesek) a készpénzfelvétel díja, mint a normál díj. Ezekkel érdemes számolnod, már csak azért is, mert eleinte ezek fogynak el, ha elkezdesz készpénzt felvenni.

A Revolutnál ezek a keretek minden ügyfélnél más-más fordulónaptól kezdődnek. A te fordulónapod a díjcsomagodnál szerepel a Revolut mobilappban.

A Revolutra nem vonatkozik a magyar törvényi ingyenes készpénzfelvétel.

Készpénzfelvétel: a Revolut vagy az OTP Bank az olcsóbb?

A készpénzfelvétel díjainak összevetésekor figyelembe kell venned az ingyenes kereteket és a készpénzfelvétel normál díjazását.

Az útmutató a készpénzfelvétel díjazásával folytatódik a bankszámla kalkulátor alatt, amelyből megismerheted, hogy a kettő bank közül aktuálisan melyiknél olcsóbb a készpénzfelvétel díja.

Vissza
Számlára érkező jövedelem
Készpénzfelvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
Összesen
Részletes kalkuláció
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 2 darabos és 5 darabos átalánydíjas saját ATM készpénzfelvétel külön havidíjért
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 710 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,2
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 575 Ft Kezdetben 1 003 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 087 Ft Kezdetben 2 591 Ft
   Készpénzfelvétel díja 0 Ft 90 000 Ft felvétele esetén
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Most, hogy már tudod, hogy melyek a legjobb bankszámlák, visszatérünk a két bank összehasonlításához.

  A készpénzfelvétel díjazása

  A készpénzfelvételt pénzügyi tranzakciós illeték terheli a bankon díjon felül. Ezt azonban a készpénzfelvétel díja mindkét banknál tartalmazza. Olvasd el röviden, milyen terhet tartalmaz beépítve a készpénzfelvételi díj.

  A pénzügyi tranzakciós illeték

  A tranzakciós illetéket aszerint szabják ki, hogy milyen műveletet végeztél.

  A legtöbbet akkor fizeted, ha készpénzt veszel fel, akár számláról közvetlenül bankfiókban, akár bankkártyával ATM-ből vagy postán. Ekkor 0,6 százalékot fizetsz a kézhez kapott készpénz után, még akkor is, ha külföldön használtad a kártyádat. Tehát 1 000 forintonként 6 forintot. Ez elsőre nem tűnik túl soknak, de például 100 000 forint esetében már 600 forint, 3 millió forint esetében pedig már 18 000 forint az illeték összege.

  Átutalásnál a tranzakciós illeték mértéke az összeg 0,3 százaléka, tehát a fele annak, mintha készpénzes tranzakció lenne. Itt szerencsére van egy felső határ is: az illeték nem nő tovább, ha elérte a 10 000 forintot. Tehát 3 333 333 forinttól - aminek a 0,3 százaléka pont a 10 000 forint - már bármekkora összeg után ugyanannyi az illeték, azaz marad 10 000 forint.

  A készpénzfelvételnél viszont nincs ilyen felső határ, hogy ezzel is ösztönözzék a készpénzmentes tranzakciókat.

  Az OTP Bank készpénzfelvételi díjai

  A legnagyobb magyarországi banknál 19 000 forint, 49 000 forint, illetve 150 000 forint felvétele sorrendben 442, 889 és 2 394 forintba kerül a saját ATM-ből. Idegen ATM-ből 1 695, 1 875 és 2 481 forint egy ATM készpénzfelvétel díja a fenti összegekkel.

  A készpénzfelvétel költsége postahivatalban 760, 1 207 és 2 712 forintba kerülnek.

  A Revolut készpénzfelvételi díjai

  Az ingyenes 75 000 forintos havi keret kihasználása után minden készpénzfelvétel egységesen 2 százalékba kerül, azaz 19 000 forint felvétele 380, 49 000 forint felvétele 980, 150 000 forint felvétele pedig 3 000 forintba.

  Ingyenes készpénzfelvétel az OTP Banknál

  Csak Magyarországon, forintban, hazai kibocsátású bankkártyával, ATM-ből végzett készpénzfelvételre vonatkozik a törvényi 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvétel.

  Az ingyenes készpénzfelvétel legfeljebb két tranzakcióból állhat, azaz egy harmadik készpénzfelvétel akkor sem lesz ingyenes, ha összesen nem éred el a hónapban a 150 000 forintot. Ugyanígy a második készpénzfelvétel sem ingyenes, ha az elsővel már kivettél 150 000 forintot az adott hónapban.

  OTP ügyfél pénzt vesz ATM-ből

  Ingyenes készpénzfelvétel a Revolutnál

  A Revolutnál a Standard és Plus csomagban havi 75 000 forintig - vagy annak megfelelő más devizaösszegig, összevonva - díjmentes a készpénzfelvétel tetszőleges számban. Ez a kedvezmény csak az ATM-ekre vonatkozik, azokra viszont Magyarországon és az egész világon, függetlenül attól, hogy milyen devizában veszel fel pénzt.

  Ha a Revolutnál előfizetsz valamilyen más csomagra, az több kedvezményt tartalmaz havi 75 000 forintnál. A Premium havi 150 000 Ft ingyenes készpénzfelvételt, a Metal 300 000 forintot, míg az Ultra havi 750 000 forintot tartalmaz.

  Kedvezményes díjazást nyújtó csomagok az OTP Banknál

  Az OTP Smart számlacsomagnál választható a 2 ATM csomag 555 és az 5 ATM csomag 949 forintért havonta. Ezek tartalmazzák 2, illetve 5 ATM készpénzfelvétel díját saját ATM-ből az adott havi ciklusban. Látható, hogy ezzel rengeteget spórolhat az, aki többször venne fel készpénzt.

  Hasonló csomagok vannak a Bázis számla esetén is, az ingyenes készpénzfelvételhez kapcsolódóan. Havi 463 forintért olyan csomag választható, amely - OTP ATM-ekben - a havi 150 000 forintos törvényi ingyenes készpénzfelvételi határig korlátlan darabszámúra emeli az amúgy csak legfeljebb havi 2 darab ingyenes készpénzfelvételt.

  Egy másik hasonló csomag havi 1 087 forintért az ingyenes 150 000 forintos törvényi határt 300 000 forintra emeli, bármely magyarországi ATM-ből. A havi 2 darab ingyenes készpénzfelvétel azonban ezzel a csomaggal sem emelkedik, tehát a 300 000 forintot is csak összesen legfeljebb 2 tranzakcióval lehet felvenni további készpénzfelvételi díj fizetése nélkül.

  Kedvezményes díjazást nyújtó csomagok a Revolutnál

  A Revolut Banknál nincsenek kedvezményes díjazást nyújtó készpénzfelvételi csomagok.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.