A PayPal segítségével sokkal nagyobb biztonságban leszel a netes vásárlásoknál. Megmutatjuk hogyan

A PayPal segítségével sokkal nagyobb biztonságban leszel a netes vásárlásoknál. Megmutatjuk hogyan A PayPal segítségével sokkal nagyobb biztonságban leszel a netes vásárlásoknál. Megmutatjuk hogyan
A PayPal segítségével sokkal nagyobb biztonságban leszel a netes vásárlásoknál. Megmutatjuk hogyan A PayPal segítségével sokkal nagyobb biztonságban leszel a netes vásárlásoknál. Megmutatjuk hogyan

Hallottál már a PayPalról, de nem tudod neked miben segít? Szeretnéd használni, de inkább utánanéznél mi is ez valójában? Vagy csak szeretnél még többet megtudni arról, hogyan működik a PayPal rendszere? Jó helyen vagy, ugyanis mi összeszedtünk neked mindent, amit a PayPalról tudni érdemes.

Mi a PayPal?

A PayPal egy olyan elektronikus kereskedelemre (webshopokra) épülő online banki szolgáltatás, ami már egy kiépült, bejáratott banki rendszerre épül. Célja, hogy biztonságos pénzügyi légkört teremtsen felhasználóinak, bárhol legyenek is a világban. Hatalmas előnye, hogy a tranzakciók nem járnak extra költségekkel és az is, hogy bármikor vissza tudod igényelni a pénzedet, ha például nem érkezett meg a rendelt termék, vagy nem vagy teljesen elégedett azzal, amit rendeltél.

Töretlen népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy igazán gyors és egyszerű a rendszere, és nem igényel több fiókot, regisztrációt a használata. Habár a regisztráció ingyenes, az eladók tranzakciónként 1,9-3,4 százalékos díjat fizetnek, amiből fenntartják a PayPal rendszerét. A fizetendő jutalék a rendszer minél többszöri igénybevételével és használatával csökkenthető.

A PayPal használatának feltétele, hogy a webáruház vagy kereskedés, ahonnan vásárolsz, szerződésben legyen a PayPallal.

Mi a közös a PayPalban és a Teslában?

A PayPal 2000 márciusában jött véglegesen létre két amerikai cég egyesülése során Kaliforniában. Alapítói között olyan személyeket ismerhetünk fel, akik mára olyan technológiai cégeket hoztak létre, mint például a Tesla, Facebook, Youtube és SpaceX.

Ebből valószínűleg már rájöttél, hogy a PayPal 1998-as megalakulásában részt vett többek között Elon Musk (Tesla, SpaceX), Peter Thiel (Facebook) és Steve Chen (YouTube) is. A PayPal alapítóit más néven PayPal Mafia-nak is nevezik, erről bővebben itt olvashatsz.

Megalakulása után nem sokkal megvette az Ebay, egy internetes aukciós weboldal. Európai terjeszkedése során bejegyzett vállalat lett az Egyesült Királyságban és Luxemburgban is. Sikereinek köszönhetően 2015 júliusában levált az Ebay csoportról és különálló vállalattá vált. 2019-es adatok szerint a PayPalnak 17 milliárd dollár bevétele van.

Nekem érdemes használnom?

A PayPal rendszere mostanra az egész világon elterjedt, emiatt bárki és bárhol használhatja. Ha te sem szeretnél mindig, minden kártyaadatot megadni egy fizetéskor, félsz attól, hogy a megadott kártyaadataid csalók kezébe kerülnek, vagy csak biztosra akarsz menni, hogy az általad eladott termékért fizetni fognak, akkor érdemes PayPal fiókot csinálnod.

Ha a weben vásárolsz, akkor könnyen, gyorsan, de legfőképpen biztonságosan fizethetsz vele termékért és szolgáltatásért.

Ha pedig eladó vagy, akkor biztosítja számodra az egyszerű és azonnali pénzfogadást, illetve számlakiállítást.

Ezeket tudja a PayPal

A PayPal szolgáltatásai lényegében minden pénzügyi szituációra megoldást kínálnak, így tudsz vele akár online vásárolni vagy pénzt küldeni és igényelni is egyaránt. A következő pontokban összeszedtük, hogy a különböző szolgáltatásaikat mikor érdemes használni és hogyan működnek.

Paypal applikáció telefonon

Mobil applikáció

A PayPal mobil applikációval nemcsak a honlapon tudod intézni banki ügyeidet, hanem a telefonodról. Az alkalmazásban is elérhető minden adat, amit a honlapon megadtál, bankkártyák, bankszámlák, egyenleg stb. Az alkalmazást itt tudod letölteni Androidra, Windowsra és iOS-re is.

Vásárlás

A PayPal vásárlási opciója rugalmas megoldást nyújt az online vásárlásra. Világszerte több millió bolt és kereskedő elfogadja már ezt a rendszert, ezért gyakorlatilag bárhol fizethetsz vele.

Előnye, hogy fizetésnél nem kell minden kártyaadatot beírnod, hanem csak bejelentkezel a PayPal fiókodba, és a korábban rögzített - vagy újonnan megadott - bankkártya-adatokkal már fizethetsz is.

Az sem probléma, ha más pénznemben kell fizetned valamiért, ugyanis a PayPal már több, mint 26 ország pénznemét fogadja el. Ilyenkor érdemes odafigyelni, hiszen devizaátváltáskor költséget számolhatnak fel, de ezt mindig előre fogják jelezni és a jóváhagyásodat kérni.

A PayPal alapesetben a saját garantált árfolyamát ajánlja fel fizetéskor, amely általában kedvezőtlenebb, ezért érdemes arra átkapcsolnod, hogy inkább a bankod árfolyamán történjen meg a fizetés.

Pénzküldés/átutalás

A PayPalon belüli átutalás ingyenes, ha ugyanabban a pénznemben történik az utalás. Ez a funkció nagy segítség lehet például, ha egy baráti vacsora után rendeznétek a költségek megosztását, vagy, ha készpénz helyett inkább utalnátok egymásnak (ezt a Revolutosok is gyakran használják).

Az utalás gyors, akár pár percen belül megérkezhet a pénz a másik számlájára. A PayPal pénzküldési lehetősége amellett, hogy gyors, még megbízható is, mivel a rendszer a nap 24 órájában figyeli és ellenőrzi a tranzakciókat, ezzel védve a felhasználókat csalások és lopás ellen.

Fizetési kérelem

Ez a funkció bárkivel működik, akinek van aktív e-mail címe. A folyamat úgy zajlik, hogy megadsz egy e-mail címet, az összeget, személyre szabod, valamint megindoklod az igénylést és elküldöd a fizetési kérelmet.

Ezután az illető, akitől igényelted az összeget, kártyával vagy PayPal egyenleggel is teljesítheti a kérelmet, vagyis utalhat számodra a PayPalon keresztül. Ez az opció jól jöhet, ha valaki még nem fizette ki neked a tartozását, és te küldenél neki egy udvarias emlékeztetőt minderről.

Ez egyébként egyre több magyar bankszámlánál is elérhető. Mutatunk pár ilyen számlát.

Bankszámla kalkulátor
Havonta 300 000 Ft számlára érkező jövedelem és átlagos költések alapján kalkuláltuk a bankszámlákat.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a bankszámlák keresése gombot!

Havonta számlára érkező összeg
Ft
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  • Díjnyertes Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 422 Ft Kezdetben 363 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 422 Ft
   kezdetben 363 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Aktivitás 3.0 Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 870 Ft Kezdetben 719 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 870 Ft
   kezdetben 719 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Mindennapok 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
  • Online Számla
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 077 Ft Kezdetben 994 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 2 077 Ft
   kezdetben 994 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább
   • Csak online nyitható új ügyfeleknek
  • Bázis számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 3 178 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Komfort számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,2
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 761 Ft Kezdetben 2 234 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Havi összköltség 2 761 Ft
   kezdetben 2 234 Ft
   Bankfiókok száma 93 db
   Tovább
  • Bázis 2.0 Számlacsomag
   Online ügyintézés
   3,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 5 179 Ft Kezdetben 5 133 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Havi összköltség 5 179 Ft
   kezdetben 5 133 Ft
   Bankfiókok száma 66 db
   Tovább

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Közös kassza

  Egy másik hasznos funkció a PayPalon, a közös kassza opció. Létrehozhatsz egy saját, személyre szabott „online perselyt”, amiben gyűjthetsz pénzt, akár utazásra, ajándékra, lakásra, vagy bármire, amire szeretnél. Ez az opció lehetővé teszi számodra továbbá azt is, hogy ismerősöket és családtagokat is megkérj, hogy járuljanak hozzá a költségekhez. Ez születésnapkor, vagy esküvői ajándékozás esetén is hasznos lehet, elegánsabb megoldás, mint a készpénzes boríték.

  A gyűjtés és a beérkező pénzek biztonsága érdekében létre tudsz hozni továbbá egy saját PayPal.Me linket, amin keresztül teljes biztonságban juthat el hozzád az utalt összeg.

  Elektronikus pénztárca

  A PayPal elektronikus pénztárcaként is tud működni, ha feltöltesz rá pénzt, amit az alábbi esetekben tudsz felhasználni:

  • online vásárlásnál, ahol a PayPal fizetés elérhető,
  • átutalásnál, akár saját bankszámlára is,
  • valamint, ha kiváltasz egy PayPal bankkártyát.

  A pénzutalás saját PayPal számládról saját bankszámlára és/vagy utalás saját kártyáról a PayPal számládra egyaránt ingyenes, így ott tarthatod a pénzedet, ahol csak szeretnéd.

  PayPal hitel

  Ez a funkció sajnos Magyarországon egyelőre nem érhető el.

  A PayPal Hitel funkció abban az esetben lehet érdekes, ha az országban, ahol használni szeretnéd, hitelképesnek számítasz. Nagyon kell figyelni, ugyanis ahány ország, annyi szabályozás és változat létezik a PayPal ezen szolgáltatásából, ezért könnyű elveszni a részletekben, és egy számodra kedvezőtlen feltételekkel járó hitelt választani.

  Azonban, ha úgy döntesz, hogy belevágsz, valamelyest kedvezőbb feltételekkel tudsz hitelt igényelni és felvenni, mint sok más bank esetében.

  Mennyire biztonságos a PayPal?

  A PayPal rendszer legnagyobb előnye az, hogy nem adja ki adataidat ha vásárolsz és sem akkor, ha eladó vagy. A tranzakciók minden esetben átesnek egy szűrésen, ahol ellenőrzik, hogy hitelesek-e a fizetési adatok, valamint azt is, hogy nem kapcsolható-e csaláshoz.

  Visszatérítés

  A PayPalnál is arra van lehetőséged, hogy megszakíts egy tranzakciót és/vagy visszaigényeld a pénzedet.

  Ezek a funkciók abban az esetben érhetők el, ha például nem érkezik meg az áru, amit rendeltél, vagy csak nem tetszik a termék, ezért visszaküldöd. A pénzt általában 5 munkanapon belül visszautalják a számládra, ha elfogadták a visszatérítési igényedet. Ez a szolgáltatás szintén ingyenes, és nemzetközi, illetve belföldi vásárlásokra egyaránt érvényes.

  Ez az egyik legnépszerűbb funkciója a PayPalnak, így ha Távol-Keletről rendelsz valamit vagy olyan eladótól, webáruháztól, akit nem ismersz és nem bízol meg benne, akkor érdemes az extra biztonság miatt PayPalon keresztül fizetned.

  Hogyan használhatom?

  A PayPal használatához regisztráció szükséges, azonban ez csak pár percet vesz igénybe.

  A rendszer a legtöbb kártyatípust támogatja, így fel tud regisztrálni, legyen akár Visa, Mastercard vagy Maestro típusú bankkártyád. Ezenkívül azt is engedi a rendszer, hogy több bankszámlát és bankkártyát is hozzáadj egy fiókhoz, így az összes kártyád elérhetővé válik fizetésnél.

  PayPal regisztráció lépésekben

  A regisztrációra a PayPal honlapján van lehetőség. Miután betöltött az oldal, ki kell választani, hogy egyéni, vagy üzleti számlát szeretnél-e.

  Fontos megjegyezni, hogy a PayPal rendszere különválasztja a vevőket/vásárlókat (egyéni számla) és az eladókat (üzleti számla), ezért ha vevő vagy, olvass tovább, de ha eladó vagy, akkor görgess lejjebb az „Eladók” részhez.

  PayPal regisztráció

  Ha inkább vásárolsz online

  Ha leginkább online fizetésre, utalásra vagy fogadásra szeretnéd használni a PayPalt, akkor te a Vevőkkategóriájába tartozol. Ebben az esetben az „Egyéni számla" opciót válaszd, és utána kattints a „Folytatás gombra”.

  A következő oldalon tölts ki minden adatot (vezetéknév, e-mail cím stb.). Fontos, hogy olyan e-mail címet adj meg, amit rendszeresen használsz, mert küldeni fognak egy ellenőrző e-mailt, amiben majd meg kell erősítened, hogy valóban hozzád tartozik a megadott e-mail cím.

  Ha ez megvan, már csak meg kell adnod a bankkártya-adataidat, és használhatod is a PayPalt. Használni pedig úgy tudod, hogy fizetésnél a PayPalt választod ki fizetési opcióként, majd miután a rendszer átirányított a PayPal oldalára, beírod az e-mail címedet, a hozzá tartozó jelszavadat és utána jóváhagyod a fizetendő összeget.

  Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben a fizetéshez be kell jelentkezned az e-mailcímeddel és jelszavaddal, ezért ez a két adat mindig legyen elérhető számodra, ha használni szeretnéd a PayPalt.

  Ha eladó vagy

  Ha a vállalkozásodhoz használnád a PayPalt, például számlák kiállításához, kifizetések fogadásához, akkor az „Üzleti számla” opciót válaszd regisztrációkor. Ez az opció abban az esetben is segíthet neked, ha teljes körű fizetési megoldást keresel, de akkor is, ha csak egy kiegészítő lehetőségként tüntetnéd fel vállalkozásod oldalán.

  A PayPal nagy előnye, hogy bizalmat gerjeszt az emberekben, ezért ha látják, hogy a te oldaladon is elérhető a PayPalos fizetés, valószínűleg nagyobb bátorsággal fognak tőled vásárolni.

  Az „Üzleti számla” opció kiválasztása után kattints a „Folytatás” gombra. A következő oldalon adj meg egy olyan e-mail címet, ami valóban hozzád tartozik és használod is. Ez azért fontos, mert küldeni fognak egy ellenőrző e-mailt, amiben meg kell erősítened, hogy valóban hozzád tartozik a megadott e-mail cím.

  Ezután töltsd ki az adatokat, amiket kérnek (vezetéknév, cégnév stb.), és kattints a folytatás gombra. Ha minden adatot kitöltöttél és sikerült létrehozni a profilodat, már csak be kell állítanod a kívánt fizetési opciót és használhatod is a PayPalt.

  Online számlázás

  A PayPal több ingyenes sablont is kínál számlák kiállításához, amiket felhasználva személyre szabott számlákat küldhetsz ügyfeleidnek. Ezenkívül, a PayPal globális lefedettsége is igen magas, emiatt nem kell felesleges papírmunkát végezned, ha valaki fizet neked.

  Ezzel az opcióval nagyon egyszerűen nyomon tudod követni a tranzakciókat és a számlaelőzményeket egyaránt.

  Online kifizetések fogadása

  A PayPal a vállalatok nagyságától függően több megoldást is ajánl a kifizetések fogadására. Erről bővebben itt olvashatsz.

  Táblázat Paypal online kifizetésekről

  Az online kifizetések 4 lépésben történnek:

  1. Az ügyfelek kosárba rakják a kinézett termékeket.
  2. Fizetésnél bejelentkeznek a PayPal fiókjukba, és megerősítik a fizetési szándékukat.
  3. Elindítják a fizetést/tranzakciót a te számládra.
  4. Megérkezik hozzád a kifizetett összeg.

  Költségek

  Ahogy minden szolgáltatásnak, így a PayPalnak is van költsége, amit ebben az esetben leginkább az „Eladók” fizetnek meg.

  Ez azt jelenti, hogy a felhasználók gyakorlatilag mindaddig ingyenesen használhatják, amíg a „Vevők” kategóriába tartoznak, azaz PayPal fiókjukat leginkább csak magáncélú és belföldi tranzakciókra használják, mint például vásárlásra. A „Vevők”-től csak akkor vonnak le, ha olyan külföldi országba utalnak pénzt, ahol másmilyen fizetőeszköz van, mint a küldő országban és ezáltal tranzakciós díj kerül felszámolásra.

  Az „Eladók” esetében viszont tranzakciónként levonnak tőlük körülbelül egy 2-4 százalék közötti összeget.

  A vonatkozó díjakat az alapján számolják, hogy az adott PayPal fiókhoz tartozó lakcím hova van bejegyezve. Ennek fényében különítenek el többféle díjszabási kategóriát, mint például Európa, Egyesült Királyság stb. Ezután egy százalékos és egy rögzített díj kerül levonásra abban az esetben, ha nem a saját kategóriánkon belül utalunk.

  Fontos, hogy vevőként és eladóként is rendszeresen tájékozódj az aktuális díjazásról, ugyanis ezek idővel változhatnak. A különböző tranzakciók díjszabásairól bővebben itt olvashatsz.

  Összefoglalva

  Összességében a PayPal egy megbízható és kiépült rendszer, amit bárki, bármikor és bárhol használhat. Megbízhatóságát és ismertségét leginkább az bizonyítja, hogy világszerte több, mint 200 millió aktív számlájuk van, valamint több, mint 7 millió vállalkozó használja rendszerüket.

  Ha nem győződtél meg róla teljesen, hogy számodra ez a megfelelő választás, és ezért mégsem a PayPalt választanád opcióként, akkor összeszedtünk pár egyéb lehetőséget is, amik közül szintén nyugodtan válogathatsz.

  Az egyik ilyen például a Wise (régebbi nevén Transferwise), ami egyébként szintén a PayPal csoporthoz tartozik, és vannak hasonló funkciói, mint a PayPalnak. A Transferwise rendszere legalább annyira kiforrott már Magyarországon, mint a PayPalé, ezért ez is egy potenciális lehetőség lehet számodra. Ha érdekel a Wise világa, akkor erről itt írtunk.

  Homa Péter
  Homa Péter
  LinkedinE-mail

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  Tartalomjegyzék