Pénzszégyen - talán téged is érint?

Ha érezted már magad rosszul, mert nem tudtad hogy fogod a tartozásaidat kifizetni, akkor ezzel nem vagy egyedül. Adunk pár gyakorlati tanácsot a megoldáshoz.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. augusztus 2.
  • promóció

A pénzzel való kapcsolat a fogyasztói társadalomban egyre inkább meghatározó és nagyon gyakori, hogy az önbecsülés alapját jelenti a havi bevétel. A hitelfelvétel manapság virágkorát éli és az sem ritka, hogy valakinek nehézségei adódnak a törlesztőrészletek befizetésével. Az adós lét legtöbbször magával hoz egy kis bizonytalanságérzést. Ha azonban a nyomasztó gondolatok eluralkodnak rajtad, az hosszú távon rossz hatással lehet az egészségedre és a családi életedre. Útmutatónkból megtudhatod, hogyan küzdhetsz meg a negatív érzelmeiddel. Arról is olvashatsz, hogyan működik a nélkülözés pszichológiája, vagy hogy mit mondanak a kutatások a boldogság és a pénz kapcsolatáról.

A hozzáállás a legfontosabb

A pénzhez sokféleképpen lehet hozzáállni. Szereted rögtön elszórni, ha egy kis pluszbevételhez jutottál?

A takarékoskodó fajta vagy, aki forintra pontosan vezeti, hogy mikor és mire költött pénzt? Ahány ember, annyiféleképpen kezeli a pénzét. Azonban nem csak a szokások ilyen sokfélék. A pénzhez rengeteg érzelem is fűződik.

Gyakran azonban csak a boldogságot emlegetjük a témában. Vajon lehetséges, hogy a szégyen, a félelem vagy a szorongás is ugyanígy kapcsolódhatnak a pénz fogalmához?

Egy angliai kutatás eredményei szerint az adósok 15 százaléka folyamatosan, a 76 százaléka pedig néha érez aggodalmat a tartozásával kapcsolatban.

A hitelek azonban nem az egyetlen területét képezik a pénzzel kapcsolatos negatív érzelmeknek.

A probléma tovább fokozódik a szegényebb rétegekben. Az adósok és a nélkülözésben élők csoportja ráadásul gyakran átfedést mutat, amit még tovább fokoz, hogy a pénz szűkében lévők hajlamosabbak kedvezőtlen, drága hiteleket felvenni.

Oké, de mégis mik ezek a pénzhez kapcsolódó negatív érzések és miért ilyen fontosak?

Férfi aggódik a pénzügyei miatt

A pénzszégyen

A pénzszégyen jelensége általában olyan személyeket érint, akik sok adósságot halmoztak fel és problémáik vannak a tartozás visszafizetésével. A pénzzel kapcsolatos szégyenérzet azonban általánosan használható arra a helyzetre, amikor valaki nem elégedett a bevételével és az önértékelését a fizetésével teszi egyenlővé.

A pénzszégyen jelensége általában olyan gyerekkori rossz berögződésekben gyökerezik, amelyek a pénzkezelési szokásaidat meghatározzák. Ha a pénzszégyen áldozata vagy, akkor ne csodálkozz, ha gyakran fordulnak meg a fejedben ilyen gondolatok:

Én egyszerűen nem értek a pénzhez! Képtelen vagyok spórolni.

A jelenség hátterében nagyon sok tényező állhat, de egy kis önismerettel kiderítheted, hogy a te érzéseid mögött mi húzódik meg.

Miért egyre fontosabb ez a probléma?

Egy kutatás alapján a jelentős adósságot felhalmozók körében általános a visszafizetés miatti folyamatos stressz. Ez a tartós állapot a különböző betegségek kockázatát megnövelheti, és az adósok körében gyakoribb a szorongás vagy a depresszió is.

A testi tünetek sem kímélik a tartozókat, a migrén, a fej- és hátfájás, a szívroham és az izomfájdalmak jobban érintik ezt a csoportot. A család, a munkahely és az ismerősi kör is érintett lehet a problémában. A témában folyó kutatások arra jutottak, hogy a helyzet jobban megterheli a nőket, de természetesen mind a két nem érintett a kérdésben.

Mivel a hitelek egyre népszerűbb banki termékeknek számítanak, és sokan a baráti kölcsönöktől sem riadnak vissza, egy egyre fontosabbá váló problémáról van szó. Hogyan lehet véget vetni a pénzzel kapcsolatos rossz érzéseknek? Milyen hozzáállással érdemes megközelíteni a problémát?

Adunk pár gyakorlati tanácsot.

8 taktika, hogy elkerüld a csapdát

A kétségbeesés és a probléma elől való menekülés csak tovább ront a helyzeten, úgyhogy jobb, ha egy hatásosabb megoldási módot választasz. A pénzszégyen jelensége általában azokat érinti, akiknek valamilyen fizetési nehézsége adódott.

Így nemcsak a bizonytalansággal kell megküzdened, hanem a pénzügyi problémával is. Ne feledd, nincs semmi szégyellnivaló a helyzetedben, hisz sok emberrel megesik, hogy nem tud lakást vagy autót vásárolni teljesen önerőből. Néhány egyszerű tanácsot követve még gyorsabban kilábalhatsz a bajból:

1. Előzd meg a problémát

Ha úgy érzed, hogy alig bírod kifizetni a havi törlesztőrészletet vagy előre látod, hogy nem fogják tudni levonni a törlesztőt a következő hónapban, akkor ne késlekedj! Minél előbb jelezd a banknak a problémát.

Így a megbízható és együttműködő ügyfél benyomását fogod kelteni, és a pénzintézettel együtt találhattok megoldást. Például van lehetőség arra, hogy csökkentsétek a havi törlesztőrészleteket a futamidő meghosszabbításával, de akár egy rövidebb időre általában az is megoldható, hogy felfüggesszék a fizetési kötelezettségedet.

Ideges adós átnézi a hitelszerződéseit

2. Váltsd ki a hiteledet

Hitelkiváltásra akkor van lehetőséged, ha még nem nagy a baj és nincsen lejárt tartozásod. Egy személyi kölcsönnel vagy egy adósságrendezésre való jelzáloghitellel kedvezőbb kamatozású hitelt kaphatsz, vagy akár a több meglévő adósságodat is összevonhatod. Így egy olcsóbb és átláthatóbb hiteled lesz.

Ha erre nincs lehetőséged, akkor elsőként azokat a hiteleket próbáld meg visszafizetni, aminek nagyon magas a kamatozása vagy már régóta lejárt a tartozásod. Ha egyedül nem megy, akkor hitelszakértő segítségét is kérheted.

3. Tanulj a hibádból

Fontos, hogy levond a tanulságokat az esetből és ne vegyél fel többet olyan hitelt, ami nem a pénztárcádhoz való. Ha szeretnél kikerülni az adósságspirálból, akkor érdemes mindenféle további hitelfelvételtől elzárkózni (kivéve, ha adósságrendező hitelről van szó).

4. Bocsáss meg magadnak

Nemcsak a tanulságok levonása fontos, hanem a hibáid elfogadása és megbocsájtása is. Tegyél különbséget az önegyüttérzés és az önsajnálat között.

Az előbbi esetén képes vagy elfogadni, hogy másokhoz hasonlóan néha te is követsz el baklövéseket. Az utóbbi inkább a problémák felnagyítását és az azokban való elmerülést foglalja magában.

5. Foglald el magad

Próbálj kevesebbet rágódni a helyzeten és válassz olyan hobbikat, amik feltöltenek. Ha az időd jelentős részét a problémán való rágódással töltöd, akkor az (amellett, hogy nem visz közelebb a megoldáshoz) súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Jó ötlet, ha valamilyen mozgásformát választasz a feszültség levezetésre.

6. Ne ússz az árral

Néha megesik, hogy egy olyan pénzügyi döntést kell meghoznod, ami hosszú távon kedvez a céljaidnak, de rövid távon hajlamos lehetsz rosszul érezni vagy akár szégyellni magad miatta. Ha spórolni szeretnél az albérleteden, akkor teljesen rendben van, ha összeköltözöl egy lakótárssal.

Ha szeretnéd kiegészíteni a jövedelmedet egy másodállással és még az idődbe is belefér, akkor ne habozz!

Ha olyan munkát végzel, amit mások nem tekintenek elég menő állásnak, de te szereted, akkor meg sem kell hallgatnod ezeket a véleményeket.

7. Legyél képben a pénzügyiddel

Vezesd a kiadásaidat és tudd pontosan, hogy mekkora összeggel tartozol. Nézz utána a határidőknek és próbáld megtalálni a háztartás kiadásaiban azokat a lyukakat, ahol tudnál egy kicsit spórolni. Érdemes körbenézned a már meglévő tárgyaid között is.

A nagyobb értékű, de felesleges holmiktól szabadulj meg és a bevételből törleszd vissza a tartozásod egy részét.

8. Kérd szakember segítségét

A pénzzel kapcsolatos szorongás és negatív érzések nagyon súlyos szintet is elérhetnek. Ha úgy érzed, hogy nehezen birkózol meg a gondokkal és szeretnéd megtanulni, hogy hogyan láthatod más színben a helyzetet, akkor keress fel egy pszichológust vagy pszichiátert.

Egy ismerősöd vagy családtagod esetében észleled a problémát?

Fontos, hogy ne kioktatás legyen a válaszod. Az anyagi nehézségek súlyos szorongást vagy depressziót okozhatnak, sőt akár öngyilkossággal is végződhet a dolog. A témában érdemes megnézned Tammy Lally, pénzügyi coach előadását:

Nélkülözés és pénzszégyen

A pénzzel kapcsolatos negatív érzések az adósok mellett a nélkülöző családokat is súlyosan érintik. A problémát fokozza, hogy a szegénység sújtotta csoportok hajlamosabbak lehetnek felelőtlenebbül bánni a pénzzel.

Gondolj csak a szerencsejátékokra vagy a drága, túlságosan magas összegű hitelekre. Ezek csak tovább rontanak az amúgy sem túl rózsás helyzeten.

De vajon milyen tényezők akadályozzák a hatékony problémamegoldást ebben a helyzetben?

A legtöbb ember hajlamos a problémát belső okoknak tulajdonítani és azt mondani, hogy a nélkülöző azért költ lottószelvényre, mert felelőtlen vagy buta. Ezt a jelenséget alapvető attribúciós hibának nevezzük. A lényege, hogy ha mások cselekedeteit kell megítélnünk, akkor hajlamosak vagyunk belső tulajdonságokat okolni és nem külső tényezőket.

Fontos azonban a szituációt is szemügyre venned, ha valóban meg akarod érteni a helyzetet.

Az, ha valamiben hiányt szenvedsz, könnyen beszűkült látásmódot eredményez. Ilyenkor az egyén csak a legfontosabb problémákra tud koncentrálni. Erre szokták mondani, hogy a szegény embernek nincs egy józan gondolata sem.

Kísérletek szerint ezeket hatékonyan meg szoktuk oldani. Gondolj például arra a helyzetre, amikor rövid határidővel kell megoldanod egy feladatot. Ha csak két napod van egy hét helyett, akkor valószínűleg úgy érzed, hogy idő szűkében vagy.

Azonban legtöbbször így is be tudod fejezni a feladatot, sokkal hatékonyabban, mintha hosszabb időt kaptál volna a megoldásra. Könnyen előfordulhat azonban, hogy nem jut időd és energiád semmi másra.

A nélkülözés hasonlóan működik

A pénzzel kapcsolatos problémát minél gyorsabban meg kell oldani, de közben a tudatból kiszorul minden más információ.

Ha például egy tartozás nagyon közeli fizetési határidővel fenyeget, akkor jó ötletnek tűnhet, ha ezt egy másik hitel felvételével orvoslod. Az alapprobléma azonban továbbra sem oldódik meg.

A helyzet megértése a nélkülöző és a szerencsésebbek számára is nagyon fontos. Az előbbiek így egy kicsit távolabbról tudják szemlélni a saját helyzetüket, és ezáltal nagyobb terük nyílhat a problémamegoldásra. Az utóbbi csoport pedig több empátiával tud a nélkülözők felé fordulni, ha jobban átlátja a helyzetüket.

Ez sokat segíthet abban, hogy csökkentse a pénzszégyen érzését, hiszen a társadalom felől érkező lenézés és kioktató magatartás az egyik oka ennek az érzelemnek.

Fontos tanulsága a szegénységről folytatott kutatásoknak, hogy a nélkülözés az, ami beszűkült mentális állapothoz vezet, és nem az egyén tulajdonságai eredményezték a helyzetet.

Boldogtalan férfi a mobiljáról vásárol webshopból

Hogyan okozhat boldogságot a pénz?

A felmérések azt mutatják, hogy habár a világon növekszik az átlagkereset, ez a boldogságmutatókban mégsem látszik. A fogyasztói társadalom azt diktálja, hogy a pénzt újabb és újabb drága termékekre és szolgáltatásokra költsd.

Sajnos azonban ezek a dolgok sem hosszú távú boldogságot, sem fiatalságot nem eredményeznek (a reklámszlogenek állításaival ellentétben). Legtöbbször az sem segít a helyzeten, hogyha a környezetedben sokat számít az anyagi helyzet. Ilyenkor ugyanis könnyen belemehetsz egy értelmetlen versenybe és folyamatosan elégedetlen leszel a fizetéseddel.

Ez a probléma nem csak azokat érinti, akiknek tartozása van vagy nagyon magas a fizetése. Mivel a téged körbevevő emberekkel hasonlítod össze magad és versenyzel, szinte akármilyen fizetés mellett elkezdhetsz szégyent vagy elégedetlenséget érezni a kereseteddel kapcsolatban.

Próbáld inkább kívülről szemlélni a helyzetet, illetve az élmények és a boldogságot jelentő tevékenységek felé fordulni.

De azon gondolkodtál már, hogy hogyan jelenthet boldogságot a pénz?

Proszociális kiadások alatt a másokra fordított pénzt értjük. Lehet ez ajándék vagy adakozás, a lényeg, hogy önkéntes legyen és valaki másnak a jóllétét szolgálja. Több kutatás is alátámasztja, hogy a másokra költött pénz és a boldogságszint összefüggenek.

Aknin és munkatársai például 136 ország adatain keresztül vizsgálták a jóllét és a másokra fordított pénz kapcsolatát. Habár az összegben eltérések mutatkoztak a fejlett és a fejlődő országok között, az összefüggés mindenhol kimutatható volt. Érdemes ezeket az eredményeket időnként a saját életedbe is átültetned.

Ebben a nagyon érdekes videóban egy olyan kísérletről hallhatsz, ahol kanadai egyetemistáknak adtak pénzt és arra kérték őket, hogy költsék el a nap végéig magukra vagy valaki másra, és aztán megkérdezték őket, hogy melyiktől lettek boldogabbak. A válasz a videó végén lesz, meg fogsz lepődni rajta.

Összefoglalva

A lelki egészséged szempontjából nagyon fontos, hogy tisztázd a pénzzel való kapcsolatod. A folyamatos rágódás, a másoknak való megfelelés, a szégyen vagy az elégedetlenség olyan érzések a pénzzel kapcsolatban, amelyek nem vezetnek az anyagi gondjaid megoldásához.

Habár a fogyasztói társadalom ideálképe azzal kecsegtet, hogy a gazdagság és a szép holmik hajszolása boldoggá tesz, ne dőlj be ennek a délibábnak.

A boldogságot nem lehet olyan egyoldalúan ábrázolni, ahogyan azt a reklámok teszik. A negatív érzelmek megélése ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint az öröm, pénzügyi helyzettől függetlenül.

Fontos azonban, hogy ne szégyenként lásd, ha anyagi nehézségeid adódnak, hitelt kellett felvenned, vagy csak nincs olyan menő autód, mint a szomszédnak. Nem ezek a dolgok határozzák meg, hogy milyen ember vagy és nem a pénztárcádtól függ, hogy mennyit érsz.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.