Eltitkolt bankszámlák, be nem vallott hitelek. Bemutatjuk mi az a pénzügyi hűtlenség

Egy párkapcsolatban sokféle konfliktus előfordul, de a legtöbb vita az anyagiak vagy a féltékenység miatt alakul ki. De vajon létezik pénzügyi hűtlenség is? 

  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. szeptember 12.
  • promóció

Az őszinteség fontos dolog, ezt biztos te is így gondolod. Főleg, ha a párkapcsolatodról van szó. Hány olyan kapcsolatról hallottál, amely hazugságok, kisebb-nagyobb csalások miatt ment tönkre? Ha most arra gondolsz, hogy mindez téged nem érint, te hűséges vagy a párodhoz, tudnod kell, hogy a hűtlenségnek több formája van. Ezek egyike pedig a pénzügyi hűtlenség, és ha még nem hallottál róla, jó helyen jársz, segítünk elkerülni a bajt.

Mi az a pénzügyi hűtlenség?

Gondolj bármire, ami a pároddal az anyagi dolgaitokat érinti és nem tudsz róla. És ez nemcsak az az eset, mikor hazudnak neked, hanem mikor elsumákolnak, direkt nem hoznak fel, esetleg el is dugnak előled dolgokat. Ez lehet bármiféle szándékosan elrejtett blokk, újabb vásárlás, egy titkos bankszámla, direkt nem említett bónusz vagy fizetésemelés. Mindez jobban megrendítheti a párodba vetett bizalmat, mint gondolnád.

Azt üzeni feléd, hogy:

  • nem tart elég kompetensnek ahhoz, hogy megossza veled az anyagi ügyeit,
  • nem érzi úgy, hogy megbízhat benned, ha a pénzről van szó,
  • tart tőle, hogy ha javul az anyagi helyzetetek, nem leszel elég takarékos,

Mindegyik eset bántó a másik fél számára, és nagyobb problémát fog okozni a későbbiekben, mintha az elején túlestek a nehezebb beszélgetéseken.

Eltitkolt bankszámla átnézése laptoppal

Gyakoribb, mint azt gondolnád

Azok a párok, akiknek közös költségvetésük van, 39 százalékban vallottak arról, hogy már követtek el pénzügyi hűtlenséget és közel háromnegyedük látta úgy, hogy ez nagyban rontott a párkapcsolatukon.

A leggyakoribb probléma köztük saját elmondás szerint épp az volt, hogy úgy érzik, joguk van bizonyos anyagi döntéseket egyedül meghozni, nem megosztani a párjukkal, illetve az, hogy úgy gondolták, hogy a párjuk mindenképpen ellenkezett volna, tehát nem látták értelmét megkérdezni őt.

Az ilyen szintű gyakoriságból egyértelműen arra következtethetünk, hogy a pénzügyi őszinteség nehezebb lehet, mint gondolnánk. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a másikra, még ha kényelmetlennek tűnik is az adott pillanatban, mert hosszú távon kifizetődő lesz.

Hogyan tudom elkerülni?

Lehetőleg ne csak az egyikőtök kezelje az összes közös anyagi dolgotokat, még akkor sem, ha nagyon biztosak vagytok a jövőtökben. Mindenképp legyen mindkét félnek egy alapszintű pénzügyi tudása. Egyikőtök sem szeretné, hogy hirtelen minden, amit a másik csinált egyszerre a nyakába szakadjon.

Házaspárok viszonylag gyakran vezetnek közös számlát, tehát nagyobb az egymásra utaltság és a rálátás, úgyhogy általában nagyobb nyíltságra is van szükség. Vannak párok, akik szeretnék megőrizni a pénzügyi függetlenségüket és nem érzik szükségét, hogy beszámoljanak egymásnak az anyagi döntésekről.

A nagyobb döntéseknél kezdődik el

Az ilyen jellegű beszélgetések az első közös nagy vásárlásnál válnak szükségessé, ha például kocsit, vagy ingatlant szeretnétek venni, illetve az összeköltözésnél, ha rezsit kell kiszámolnotok, esetleg az albérlet költségeit és az alapvető költségvetés megosztását. Ilyen esetekben már elég nehéz megkerülni, hogy beengedd a másikat a pénzügyeidbe, még akkor is, ha nehezen megy.

A partnerednek tudnia kell, hogy milyen helyzetben vagy, hogy tudja, mivel számoljon, mennyiben számíthat stabilitásra tőled, felkészüljön-e majd a nehezebb időkre. Tehát a legjobb, ha konkrétan megbeszélitek, miket tartotok be a kapcsolatotok során.

Vagy amikor komolyodik a kapcsolatotok

Üljetek le, amikor elkezd komolyodni a kapcsolat és fektessétek le az alapvető szabályokat, vagy megbeszélhetitek, hogy majd kialakul köztetek az együttműködés és hagytok magatoknak egy kis időt, amíg kiderül, mi passzol majd a ti ritmusotokhoz.

A legfontosabb, hogy mindenképp beszéljetek róla, akármilyen kellemetlen is. A folyamatos kommunikáció itt is ugyanúgy kulcs, mint a kapcsolatotok bármely más területén.

Ha közös befektetésetek van, azzal kapcsolatban mindig a legőszintébben kell intézkednetek.

Férfi keresi a problémát iránytűvel

Hol kezdődik a probléma?

Általában nem jellemző, hogy az első kétes ügy rögtön egy hatalmas befektetés, amiről nem szól a párod.

Apróbb dolgokban kezdődik legtöbbször: nem árulja el, hogy vett egy drága új laptopot, amikor a réginek semmi baja nem volt, mert lehet, hogy ez egy gyakori téma köztetek és a te véleményed inkább az, hogy amíg nincsen szükség újra, nem szabad lecserélni a régit.

Lehet, hogy az elején még próbálja bebeszélni magának, hogy ez nem számít, hogy valójában nem is titkolja, csak nem fontos, hogy tudj róla, hiszen fordított esetben őt sem zavarná.

De ezek a problémák egyre csak nőnek, ha egyet megúszott, jöhet a másik. És senki nem mondja, hogy ezek nem nehéz beszélgetések, ezért ha egyszer rájött, hogy elkerülhetőek, nagyon könnyű rákapni az ízére. Elkezdenek gyűlni a kisebb-nagyobb titkok, gyarapodnak a füllentések és egyszer csak azon kapja magát, hogy már teljesen természetesen hazudik neked ilyen ügyekről és a sok kis dolog felhalmozódott.

Ez az 5 leggyakoribb oka a pénzügyi hűtlenségnek

Nyilvánvaló, hogy mindez nem magától történik. Persze, valószínűleg azért hazudnak a párok, mert ez így szerintük egyszerűbb mindkettőjük számára. De valószínű, hogy nem csak ez áll mögötte. A leggyakoribb okok párkapcsolaton belül:

1. Korábbi konfliktusok

Ez lehet akár teljesen független a témától. Ha a párod úgy érzi, hogy mostanában túl sok a veszekedés, és a pénzügyi döntések megtárgyalása csak hab lenne a tortán, kisebb az esélye, hogy fel meri hozni a kisebb-nagyobb füllentéseket és titkokat.

Ha pedig ilyen jellegű gondjaitok voltak a múltban és tudod, hogy teljesen szembement azzal, amiben megegyeztetek, és tudja, hogy amit csinált, az biztosan bántani fog téged, nagyon nehéz bevallania. Senki nem akar több nehéz beszélgetést átélni azzal, akit szeret.

2. Szégyen

Tudni, hogy valakit megbántunk a tetteinkkel, rossz érzés. Ha korábban is feljött, hogy ezekben a kérdésekben egyáltalán nem egyezik a véleményetek és ezért tudja, hogy amit tett az rossz, normális, hogy szégyelli magát előtted.

És ami talán ennél is rosszabb, hogy saját maga előtt is. Úgy érezheti, nem tudja megállni, hogy ne kövessen el hibákat. Esetleg nem tudja kontrollálni a saját vásárlási kényszerét. Vagy ha ő nem is érzi hibának mindazt, amit csinál, akkor is benne lehet, hogy nem tudja betartani az ígéreteit, nem képes őszinte lenni veled és megfelelően kommunikálni.

3. Teljesen más mintákat követtek

Természetesen, mint az élet bármely más területén, itt is befolyásol mindaz, amit a családban vagy abban a környezetben láttál, amiben felnőttél. Régebben sajnos sokkal kevesebb szó esett a gyerekek pénzügyi nevelésének fontosságáról.

Sőt, ha továbbmegyünk az idősebb generációkra, nagyszülőkre, dédszülőkre, azt is láthatod, ők hogyan formálták a szüleidet, milyen hatásai voltak a környezetüknek, ismerőseiknek és baráti körüknek.

A hozzáállásod a pénzhez tanult viselkedéseken alapul és mint minden korai tapasztalat, ez is rendkívül mélyen rögzült beléd. Pont ezért lehet annyira nehéz szót érteni a másikkal, ha ezek az elképzelések nagyban eltérnek egymástól.

Még barátok esetén is néha egészen meg tudunk döbbenni, mennyire másképp viszonyulunk az anyagi ügyeinkhez, hogy mire költjük a pénzünket és milyen döntéseket hozunk, ha komolyabb vásárlásról van szó.

Pénzügyekről chateles barátokkal telefonon

Pároknál ez még élesebb lehet

Hát még milyen megütközés várható pároknál, mikor rádöbbennek, hogy bár talán minden más rendben van a kapcsolatukban, de ha pénzügyekről van szó, egyszer csak olyan, mintha két teljesen különböző nyelvet beszélnének.

Ezeken a nehézségeken nehéz átlendülni, de nem lehetetlen.

Próbáld értelmezni a köztetek lévő különbségek mögöttes okait. Igyekezz nemcsak azt nézni, amit feléd közvetít és számodra érthetetlen, hanem azt is, hogy ez min alapul. Gondold végig a családi hátterét, a közvetlen környezetét, tapasztalatait.

Például, ha valaki gyermekként szegénységet tapasztalt, esetleg olyan krízishelyzeteket, ahol egészen váratlanul nagy mértékben csökkent a család jövedelme, előfordulhat, hogy kifejezetten egy traumához kapcsolja a pénzzel kapcsolatos dolgokat.

Ebből jöhet a túlzott félelem

A párod ezért azt gondolhatja, hogy kevesebb dolgot engedhettek meg magatoknak, vagy ha egy befektetés nem 100 százalékosan biztonságos, akkor nem szabad meglépnetek.

Ezek az emberek általában sokkal később érik el az anyagi biztonság érzetét, mint mások, még akkor is, ha alapvetően már évek óta jól állnak, és még ezután is inkább mindig biztosra mennek.

Ha pedig te vagy ez a típusú személy a kapcsolatotokban, próbáld felismerni a saját múltad maradványait, hogy mit hoztál be belőle a mostani kapcsolatodba és miért lehet, hogy a másik nem így látja.

Ha valaki egész életét anyagi biztonságban tölthette és nem kellett aggódnia a következő nap miatt, másként fogja látni a világot. Ami neked a viselkedéséből felelőtlennek, akár veszélyesnek tűnhet, neki lehet, hogy a világ legtermészetesebb döntése.

A legfontosabb, hogy a kettőtök hozzáállása közt megtaláljátok az arany középutat, ahol még te is biztonságban érzed magad és a párod is úgy érzi, hogy a megkeresett pénzt kiélvezheti.

4. Kényelmetlennek érzitek

Ez az érzet legtöbbször az elején alakul ki, ezért érdemes minél hamarabb túlesni a kellemetlen, de szükséges pénzügyi beszélgetésen. Ha úgy kezdődik a kapcsolatotok már komoly része, hogy nem beszéltek arról, hogyan bántok majd a pénzzel közösen a továbbiakban, eleve megnehezítitek mindkettőtök számára a későbbi nyílt kommunikációt.

A bizalom nem magától jön létre egy kapcsolatban, komoly munkába kerül felépíteni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne dolgozhatnátok rajta ezek után is.

A másik ok ismét az imént említett családi háttér lehet. Ha te nem ilyen környezetből jöttél, talán nagyon is meglepő lehet, de bizony, vannak olyan családok, ahol a pénz nemhogy nem kerül szóba, egyenesen tabutéma, ebből később lehetnek egyébként eladósodási problémák is.

Ennek nagyon sok oka van - lehet, hogy anyagi gondok miatt a szülők jobbnak tartották nem megtárgyalni a pénzügyi dolgaikat, de olyan családdal is találkoztam már, ahol egész egyszerűen az anyagiak témája felszínesnek, materialistának tartott ügy volt, ezért azt tanították, hogy ne foglalkozzanak vele.

Ez utóbbihoz persze egyértelműen társul némi privilégium. Ha valaki megteheti, hogy nem foglalkozik ilyesmivel, jó eséllyel nem kell aggódnia azon, hogy mit eszik a családja holnap. Sajnos nagyon nehéz túllépni az emiatt érzett kényelmetlenségen, ha rosszul érint, hogy pénzről kell beszélnetek, nagyon nehéz lesz elindítani az olyannyira szükséges beszélgetéseket, de persze azért nem lehetetlen feladat.

Pénzügyeit rendbe teszi egy férj a telefonján lvő számológéppel és papírral

5. Halmozódó problémák

Mivel alapvetően a legtöbb pénzügyi hűtlenség kis dolgokban, apró hazugságokban kezdődik, könnyű egyikről a másikra átlépni, hiszen még megvan a bizalom.

Míg az egyiket talán könnyebb lenne beismerni és megbeszélni, de ha már sok hazugságot rejtegetnek előled - nem egy vagy két feleslegesen vásárolt tárgyat, hanem bankkártyákat, nagyobb számlákat, a bónuszokat, esetleg egy új fizetésemelést - nagyobb feladatnak tűnik előhozakodni mindezzel.

A pénzügyi hűtlenségnek fel kell fogni a súlyát, hogy meg lehessen állni a lejtőn. Nagyon gyakori válóok, mert bizalmatlanságot eredményez és azt érezteti veled, hogy nem tisztelnek eléggé ahhoz, hogy beavassanak a pénzügyekbe.

Mit tegyek, ha én titkoltam el valamit?

Minden kapcsolatnak más a története, más a dinamikája. Gondold végig, mit mondasz majd a párodnak, ami persze ne legyen hazugság. Az egyetlen módja ennek a teljes őszinteség, csakis így fogjátok tudni megoldani a problémát.

Ne halogasd a nagy beszélgetést, de ne is ugorj bele egyből, ha nem tudod, mit akarsz pontosan mondani és hogy utána milyen ígéreteket és változásokat hozol meg. Íme pár tanács, hogy hogyan állj neki:

1. Elsőként tisztázd magadban

Ha még magad sem látod át teljesen, hol csúsztak félre a dolgok, hogyan is kommunikálhatnál a partnereddel erről, főleg, hogy ez jó eséllyel egy érzelmekkel teli és nehéz beszélgetés lesz.

Ismerd be magad előtt a hibáidat, azt, hogy hol és miért rontottad el. Ha teljesen őszinte vagy magaddal, miért csináltad? Gondold át és készítsd fel magad a nehezére.

2. Ne legyél támadó

Még ha úgy is érzed, hogy mindebben nem egyedül te vagy a hibás, hogy a partnered korábbi viselkedése is oka a nehézségeknek – ami lehet, hogy így is van –, ne te hozd fel mindezt és ne hibáztass mást a saját viselkedésedért.

Amit te tehetsz, hogy őszintén és pontosan, elmondod, hogy mi történt, és bocsánatot kérsz érte. Ha a párod mindezt nehezen viseli vagy rosszul reagál, próbáld megérteni az ő oldalát és vetkőzd le a védekező ösztöneidet.

3. Gondold bele magad a párod helyzetébe

A megfelelő kommunikáció kulcsa az, hogy elmozdulsz a saját meglátásodtól és végiggondolod, mit jelent mindez a másik számára. Mert ez nemcsak a közös pénzről szól, nem csupán az anyagi terhekről, hanem tiszteletről, megbecsülésről és arról, hogy hogyan látod őt. Ahhoz, hogy megértsétek egymást, mindenképp szükség lesz a lehető legtöbb empátiára.

Ha most úgy is érzed, hogy javíthatatlan helyzetbe keverted magad, semmiképp nem kell így lennie. Ha megfelelő komolysággal és teljes őszinteséggel viszonyultok mindehhez, a pénzügyi hűtlenség problémáján is át tudtok majd lendülni.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.