Úgy érzed, hogy túlságosan sok pénzt költesz a havi számlák kifizetésére? Szerinted is egy kis odafigyeléssel csökkenthetnéd a kiadásokat? Ha szeretnél lefaragni a rezsiköltségből, akkor útmutatónkban sok hasznos ötletet találhatsz. Néhány egyszerű lépéssel nemcsak több pénz marad a zsebedben, de még a környezetért is sokat tehetsz.

A Pulzus Kutató által 2020-ban készített felmérés szerint a magyarok 39 százaléka költ 40 és 60 000 forint között a rezsire. Harmaduk 20 és 40 000 forint közötti összeget fizet ki havonta, 22 százalék pedig 60 000 forintnál is többet költ. 20 000 forint alatti összegről csupán 6 százalék tud beszámolni. Ezek a számok azóta pedig még emelkedtek.

Ezek az arányok nem változnak túl sokat attól függően, hogy fiatalokról, idősekről, városban vagy vidéken lakókról van-e szó. Természetesen megfigyelhető némi eltérés és például a fiatalok körében nagyobb arányú a 20 000 forint alatti rezsiköltség.

Ahogy a statisztikai adatok is mutatják, a rezsiköltség sok családnál a havi kiadások jelentős részét teszi ki. A költségek lefaragása mellett a környezettudatosság is motiválhatja az odafigyelést. Ha szeretnél tenni a közös jóért, akkor érdemes a lámpák lekapcsolásával vagy a csöpögő csap elzárásával kezdened.

Na de mégis mire érdemes még gondot fordítani? Nézzük meg!

Ez a tablet azt mutatja, hogy ez a lakás energiatakarékos

Vásárolj energiatakarékosan!

Új háztartási gépet vásárolsz? Ha olyan darabról van szó, ami állandóan be van kapcsolva (például a hűtő), akkor fontos, hogy A+ vagy A++ osztályút válassz. Persze nem árt, ha minden elektromos géped ilyen, de ne dobd ki a régebbi, amúgy jól működő eszközeidet csak azért, mert nem elég energiatakarékosak.

A még használható tárgyaid kidobásával és újak vásárlásával több pénzt költesz, mint amennyit az új gépekkel spórolnál, ráadásul a felesleges szemét termelésével a környezetnek sem tennél jót.

Ha új izzókra van szükséged, akkor válassz A+++-os LED izzókat. Ezek nem sokkal drágábbak, mint a hagyományos égők, és lecsökkentheted velük a villanyszámládat. Ha a legjobb megoldásra törekszel, akkor válaszd azokat a fajtákat, amin fényerőszabályozó is van. Így a napszaktól és a fényviszonyoktól függően fog változni a fényerő.

Rossz a szigetelésed? Érdemes foglalkozni a problémával, ha nem akarod télen az utcát fűteni. Korszerű nyílászárók segítségével akár 10-15 százalékkal több energiát tartasz a falakon belül. Így gyorsan megtérülhet a befektetésed, ráadásul a Otthonfelújítási támogatással akár 3 millió forintot is kaphatsz erre az államtól.

Kevesebb pénzből is el lehet kezdeni

Ha nem szeretnéd egy ilyen nagy kiadással kezdeni, akkor vannak olcsóbb, de hatásos módszerek is. Vehetsz például tükörfóliát a radiátor mögé. Ezzel az eszközzel megakadályozhatod, hogy a fal nyelje el a radiátor hőjét, és akár 5-6 százalékot is megspórolhatsz a rezsin.

Egy ilyen hővisszaverő eszköz már pár ezer forintért kapható, úgyhogy nem egy nagyobb kiadásról van szó (szemben a szigeteléssel).

Érdemes lecserélni a hagyományos vécétartályodat is. A régebbi fajták 10 liter vizet használnak el minden öblítéskor. Ezzel szemben ma már kaphatók nyomógombos tartályok is, amik csak 4 litert fogyasztanak alkalmanként.

Mutatunk pár olyan megoldást, amivel azonnal tudsz spórolni a rezsiden és nem kell hozzá venned semmit sem!

Ezekkel azonnal elkezdhető a rezsicsökkentés

Számos olyan apró részlet van, amire egy kis figyelmet fordítva pénzt és energiát spórolhatsz meg. Ezek ugyan elsőre nem tűnnek nagy dolognak, de ha hosszú távon odafigyelsz ezekre, akkor több pénz marad a családi kasszában.

  • Foglalkozz a csöpögő csapokkal! Ha annyiban hagyod a dolgot, az akár 50-100 liter vízveszteséget is jelenthet naponta, teljesen feleslegesen.
  • Fűtési szezon alatt nyisd ki az ajtókat! Persze nem a bejárati ajtót, hanem a szobákét. Így sokkal kevesebb energiát kell felhasználod ahhoz, hogy meleg legyen az összes helyiségben.
  • Takarítsd ki alaposan a radiátort! A felhalmozódott por- és koszréteg sokat ronthat a radiátor teljesítményén. Ezenkívül fontos, hogy ne pakolj tárgyakat a fűtőtestre és ne tolj elé bútorokat se! Ezek ugyanis átveszik a hőt és nem a szoba lesz meleg, hanem a radiátor közelébe helyezett tárgyak. Ugyanez igaz a légkondicionáló vagy a fűtőberendezés légszűrőjére is.
  • Nem kell ugyanolyan meleg minden helyiségbe! Érdemes felcsavarni a hőfokot, ha a nappaliról vagy a gyerekszobáról van szó, de a kamra vagy a hálószoba esetében ne ragaszkodj a szaunához. Ha van olyan szoba a lakásban, amit nem használsz, akkor ezeket semmiképpen ne fűtsd.
A párásítás is segít jobb hőérzetben
  • Figyelj a párásításra is! A hőérzetedet javítja, ha a levegő páratartalma 40 és 60 százalék között van. Ilyenkor azonban fontos, hogy figyelj a rendszeres szellőztetésre is, nehogy penészedni kezdjenek a falak. Még feljebb szeretnéd tornázni a hőérzetedet? Használj meleg színeket a lakás berendezésekor vagy a didergős napokra legyen egy melegíthető sópárnád.
  • Gyűjtsd össze az esővizet! Ezt használhatod öntözésre, de még akár vécéöblítéshez is.
  • Használj a konyhában hagyományos eszközöket! Az elektromos konzervnyitótól kezdve az aprítógépen át az almahámozóig mindenféle elektromos kütyüt találhatsz a boltok polcain. Ezek azonban egy csomó áramot fogyasztanak feleslegen, gyorsan elromlanak és általában nehezen tisztíthatók. Válaszd inkább a hagyományos kézi változatot.
  • Tedd a hűtőt és a fagyasztót hűvös helyre! Érdemes egy jól szellőző, árnyékos és hűvös sarkot keresni ezeknek az eszközöknek, hiszen így tudnak igazán hatékonyan működni. Az is fontos, hogy hagyj egy 5-10 centis helyet a hűtő háta és a fal között.

12 szokás, amin érdemes változtatnod

A mindennapokban nagyon sokat tehetsz a környezettudatosság és a spórolás érdekében. A szokásaid megváltoztatása azonban korántsem olyan könnyű, így jobb, ha egyszerre csak 1-2 célt tűzöl ki magad elé. Ha rutinná váltak, akkor léphetsz tovább a még problémás területekre.

1. Figyelj oda arra, amit már amúgy is az unalomig hallasz!

Ne folyasd a vizet fogmosás közben, ne hagyd égve feleslegesen a lámpát és ne rövidnadrágban mászkálj otthon a tél közepén!

Van jó pár olyan tanács, amit gyakran hallhatsz. Ezeket azonban érdemes a gyakorlatban is megvalósítod mert az odafigyelésed meg fog látszani a számlákon.

2. Moss alacsonyabb hőfokon!

Az igazán foltos, koszos ruhák esetében van szükség melegebb vízre. Egy átlagos ruha tisztításhoz elég, ha 40 fokos vizet használsz. Arra is figyelj oda, hogy ne legyen vízköves a mosógép és ne indítsd el a programot, ha még csak fél adag ruha gyűlt össze.

A szárítógépet csak sürgős esetben használd, és ha teheted akkor válaszd inkább a hagyományos teregetést.

3. Tekerd egy fokkal lejjebb a termosztátot!

Ez olyan kicsi különbség, hogy szinte meg sem érzed (főleg, ha felveszel egy meleg pulcsit) de a számlán 10 százalékos csökkenést is eredményezhet.

4. Öltözz fel rendesen!

Ha rövidnadrágban és pólóban mászkálsz a lakásban a tél közepén, akkor ne csodálkozz, ha magas lesz a fűtésszámla. Öltözz fel melegen és rétegesen, akkor is, ha otthon vagy!

5. Húzd ki a töltőket és kapcsold ki az elektronikai eszközöket!

A stand-by üzemmód nem azt jelenti, hogy az eszköz egyáltalán nem használ áramot. Erre főként akkor érdemes figyelni, ha több napra elmentek nyaralni és családi házban laksz. Ha nagy vihar van és belecsap a házba és túlfeszültség lesz, akkor károsodhatnak, akár tönkre is mehetnek az elektromos eszközeid.

6. Zuhanyozz többet!

Egy fárasztó nap után nincs is jobb, mint beülni egy kád forró vízbe, ám ha spórolni szeretnél akkor ez nem a legjobb stratégia. Próbálj minél többet zuhanyozni vagy akár teljesen lecserélni a kádfürdőket.

18 fokos hőmérsékletre van állítva a radiátor

7. Használj annyit, amennyire szükséged van!

Ne forralj fel kétszer annyi vizet, mint amennyi a tea elkészítéshez szükséges. Ezzel ugyanis nemcsak az áramot pazarolod, hanem általában a felesleges víz is a lefolyóban végzi. Ebben a cikkben még pár hasznos tanácsot összegyűjtöttünk.

Ha hideg vizet szeretnél inni, akkor tarts inkább a hűtőben egy kancsóval. Így nem kell perceken át várnod, amíg a megfelelő hőmérsékletű víz jön a csapból. A mértékletesség megjelenhet még a vásárlás vagy az autóvezetés terén is.

8. Ételmelegítésre használd inkább a mikrót!

Sokkal gyorsabb és energiatakarékosabb ez a megoldás, mint a sütőt használni.

9. Ne nyitogasd gyakran a hűtőt és semmiképpen ne állj előtte percekig tanácstalanul!

Ugyanez igaz a működő sütő túl gyakori ellenőrizgetésére, hiszen egy-egy bekukkantással a bent lévő hő 40 százaléka is elveszhet. A hűtő ideális működéséhez ne tegyél bele olyan ételt, ami még nem hűlt ki teljesen.

10. Válts mobilszolgáltatót vagy csomagot!

Gondold végig, hogy milyen szolgáltatásokat használsz jelenleg, és hogy tényleg szükséged van-e arra, amiért fizetsz. Azt is megnézheted, hogy nem találsz-e olcsóbb megoldást valamelyik másik szolgáltatónál.

Egy összehasonlító oldal segítségével könnyen összevetheted az ajánlatokat. Ugyanezt érdemes végiggondolnod a tévé- és az internet-előfizetésed esetében is.

Vajon tényleg szükség van az összes létező tévécsatornára és a Netflix előfizetésedre is?

11. Fizesd ki időben a számlákat!

Ha sokat halogatsz, akkor a késedelmi kamatok nem fognak segíteni a rezsicsökkentésben.

12. Fogd fel egy versenynek a rezsicsökkentést!

Egy kutatás azt találta, hogy a másokkal összevetett energiafogyasztás erős motiváció lehet, ha a csökkentés a célod. Az ember természeténél fogva összeveti magát a többiekkel és szeretne minél hatékonyabb lenni.

A társas összehasonlítás jelenségét használja ki a JougleBug névre hallgató applikáció. Az alkalmazáson keresztül pontokat kaphatsz a környezettudatos viselkedésedért és akár versenyezhetsz is a barátaiddal.

Egy okosotthon így tud segíteni a rezsiköltségek csökkentésében

Az okosotthon nem csak biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi az életedet. Egy ilyen rendszerrel az energiafogyasztást is lecsökkentheted akár 20 százalékkal. Habár a lakás automatizálása nem olcsó mulatság, de hosszú távon megérheti az átalakítás.

Oké, de mégis hogyan csökkentik a rezsit az okosotthon megoldások?

A téli kiadások lecsökkentésére a legjobb módszer, ha a falak és a nyílászárók jól vannak szigetelve. Enélkül nem is igazán éri meg belevágni a lakás okosításába. Ma már megvalósítható a helyiségenként eltérő hőmérséklet egy okosotthon rendszer segítségével.

Beállíthatod, hogy hol legyen a legmelegebb a lakásban és mikor van igazán szükség kellemes hőmérsékletre. Megadhatod a rendszernek, hogy mikor érsz haza a munkából, és melyik helyiséget használod gyakran. Így az ajtón belépve kellemes meleg fogad és még a fűtésszámla miatt sem kell aggódnod.

Az okos fűtésrendszerrel az is megoldható, hogy egy hosszabb utazáson még a hazaérkezésed előtt bekapcsold a rendszert a telefonod segítségével. Mivel az energiafogyasztás teljesen a te igényeidhez szabható, nincs pazarlás és csak annyit fűtesz, amennyi szükséges.

Okosotthon tulajdonos az autóból bekapcsolja a lakása fűtését

A nyári hónapokban egy nagyon hasonló rendszert használhatsz a légkondicionálók üzemeltetéséhez. A fűtési rendszerhez hasonlóan beállíthatod, hogy melyik szobában, mikor és mekkora legyen a hőmérséklet.

A hűtési rendszer ezenkívül még kiegészül árnyékolókkal is. Ez azért fontos, mert az ablakokon besütő nap nagyon felmelegítheti a lakást. Az is fontos azonban, hogy valamennyi napfény bejusson a helyiségekbe, hiszen nyilván nem szeretnéd sötétségben tölteni a nyarat.

Automatizált világítással és okos konnektorokkal a villanyszámlából faraghatsz le 5-10 százalékot. A rendszer mozgásérzékelőkkel és időzítőkkel működik. Így nem maradhat feleslegesen égve a villany vagy nem fogod bekapcsolva hagyni a vasalót.

Minden mobilról irányítható

Az okoskonnektorokat a telefonod segítségével távolról is lekapcsolhatod. Így soha többé nem kell visszafordulnod a nyaralásról, hogy még egyszer ellenőrizd a lakást. Az okoskonnektorokkal valós időben követheted, hogy mennyi áramot fogyasztasz. Ez nemcsak érdekesség, hanem motiváció is lehet a spórolásra.

Hiszen ki ne szeretné mindig felülmúlni az előző havi önmagát, ha a számlákról van szó?

Összefoglalva

Összességében a hatékony rezsicsökkenés olyan nagyobb változásokkal érhető el, mint a szigetelés korszerűsítése vagy az energiatakarékos elektronikai eszközök használata. Egy-két trükkel azonban akkor is lefaraghatsz a havi kiadásokból, ha éppen nem tudsz felújításba kezdeni vagy nem kell kicserélned a régi hűtődet.

Próbálj odafigyelni a mindennapi apróságokra és gondolj arra, hogy ezzel nemcsak a kiadásaidat csökkented, hanem a környezetnek is jót teszel. Ha összefogsz a családtagokkal vagy a barátokkal, akkor még játékossá is tehetitek a feladatot.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.