10+1 tipp hogyan spórolj idén karácsonykor

Ha tavaly túl sokat költöttél a karácsonyi ajándékokra és idén próbálnád kevesebből kihozni ugyanazt az élményt, akkor jó helyen jársz.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2022. november 25.
  • promóció

A karácsonyi vásárlás nem mindenki kedvenc szórakozása. Időigényes, stresszes és drága is lehet. Nem titok, hogy a karácsonyi időszakban a legtöbb ember hajlamos arra, hogy túlköltekezzen. Ezért különösen fontos, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a karácsonyi kiadásainkat, és ragaszkodjunk az előre meghatározott költségvetésünkhöz. Hogy ezt megtehesd, rá kell szánnod az időt a karácsonyi kiadások megtervezésére, így elkerülhető, hogy adósságba verd magad. Az alábbiakban olvashatsz 10+1 tippet arra, hogyan előzheted meg, hogy a karácsony anyagi csődbe vigyen.

1. Ragaszkodj a karácsonyi költségvetésedhez

A legfontosabb dolgok egyike, amivel pénzt spórolhatsz a karácsonyi ajándékok vásárlásakor az, ha ragaszkodsz az előre elkészített költségvetésedhez. Beleveheted ezt a kiadást a havi költségvetésedbe, és a karácsonyt megelőző hónapokban már tehetsz félre pénzt az ajándékokra.

Ehhez szükséges megtervezni, hogy mennyit szeretnél ajándékokra költeni, majd ragaszkodni a meghatározott célösszeghez. Ne feszülj rá túlságosan a tökéletes karácsonyra, tervezd meg mennyit tudsz ajándékokra szánni. Nem kell mindenből a legdrágábbat megvenni.

A költségek megtervezése nem tűnik mókás tevékenységnek, különösen az ünnepek környékén, de tekints erre úgy, mint egy kihívásra. A gondosan megtervezett ajándékok (akár a saját készítésűek is) gyakran sokkal személyesebbek, mint drágább társaik.

Karácsonyi költségvetés átnézése és átszámolása

2. Takarékoskodj előre

Létrehozhatsz egy „karácsonyi alapot”, ahová a havonta félretett pénzedet teheted. Ez lehet a már meglévő bankszámlád egy alszámlája is, vagy egy megtakarítási számla, ahol a pénzedet kamatoztathatod.

Gondolkodj el rajta, hogy milyen dolgaid vannak otthon, amelyektől megszabadulhatnál. Mindenkinek sok olyan ruhája van, amelyek használatlanul hevernek a szekrényben, ezeket az interneten el is adhatod.

3. Húzzatok neveket

Ha spórolni szeretnél idén karácsonykor, talán jó ötlet lehet az irodai húzós ajándékozást kivinni az iroda falain kívülre. Ha nagy a családod és sok barátod van, komoly összeget költhetsz végül karácsonyi ajándékokra.

Olyan ajándékot venni, amire a másiknak szüksége van vagy amit szeretne egy dolog, de ha mindenki beleegyezik, elkerülheted, hogy nem kívánt ajándékokra szórd a pénzt. Tegyétek a neveteket egy kalapba, és mindenki húzzon egyet, akinek ajándékot vásárol. Kérj meg mindenkit, hogy írja le a három legjobban vágyott ajándékát, és máris úton vagy egy gyorsabb és olcsóbb karácsonyi bevásárlás felé.

4. Készítsd a karácsonyi díszítést és az ajándékot magad

Az ünnepi dekoráció és csomagolás elkészítése nem olyan bonyolult, mint gondolnád, és a saját készítésű ajándékok is egyre népszerűbbek. Karácsonyi dekorációra rengeteget költünk évről évre, pedig egy kis kreativitással könnyedén elkészíthetők.

Ha nem engedheted meg magadnak, hogy drága ajándékokra költs, légy kreatív és készítsd az ajándékokat magad.

Kis tehetséggel szép kézműves termékek készíthetők, például saját készítésű szappanok, lekvárok, sütemények, kötött pulóverek. Csak a képzeleted szab határt.

A saját készítésű ajándékkal sok pénzt spórolhatsz, különösen, ha nehéz anyagi helyzetben vagy. Továbbá a saját ajándék mindig sokkal személyre szólóbb, mint egy drágán vásárolt termék.

5. Ellenőrizd a biztosításod

A karácsony remek alkalom a tolvajoknak, akik tudják, talán van nálad valami, amit megéri ellopni. Legdrágább karácsonyi ajándékaink között lehetnek idén telefonok, tabletek vagy más kütyük, tehát érdemes gondoskodni arról, hogy az ajándékok biztonságban legyenek. Tartsd az ajándékokat biztonságos helyen, és ha elmész otthonról, kapcsold be a riasztót.

Egy betörés valószínűtlennek tűnhet, de amikor a legrosszabb megtörténik, jobb megspórolni az ajándékok pótlásának árát. Ha az idén drága ajándékot vagy kütyüket tervezel vásárolni, gondoskodj róla, hogy a biztosításod fedezze az otthoni tárgyaidat is.

Sokan választanak ilyen mobilokat karácsonyra

6. Ellenőrizd, hogy a bankszámlád nyújt-e kedvezményeket

Nem kell mindig teljes áron vásárolnod az ajándékokat. Néhány bankszámla kedvezményeket és pénzvisszafizetést ajánl bizonyos üzletekben való vásárlásokra. Ha ilyen számlacsomagod van, ellenőrizd, hogy mely boltokban válthatsz be kedvezményeket.

Bizonyos típusú hitelkártyákkal is kaphatsz kedvezményeket. Létezik például kifejezetten a MasterCard tulajdonosok számára kialakított program, amely egyedi ajánlatokat biztosít a kártyatulajdonosoknak. Ellenőrizd, hogy milyen kedvezmény érhető el a lakóhelyeden, és megtalálhatod valakinek a tökéletes ajándékot.

7. Utazás előtt tájékozódj

Jegyárak, utazási időpontok és a tömeg mindig megnő a karácsonyi időszakban. Ha tudod, hogy karácsonykor tömegközlekedéssel kell utaznod valahová, megéri a jegyet jó előre lefoglalni.

Ez igaz a vonatokra és a repülőjáratokra is. További költségmegtakarításhoz vezet, ha korán reggel vagy késő este utazol. Ha mindenképp szükséges karácsony napján utaznod, készülj fel a tömegre, és vigyél saját rágcsálnivalót és üdítőitalt magaddal. Így megspórolhatod a vonatok büfékocsijában és a repülőgépeken a lehúzásokat.

8. Írass ajándéklistát

Általában csak a gyerekek írnak karácsonyi ajándéklistát, pedig jó ötlet lenne mások számára is. Amint tudod, hogy mások mit szeretnének karácsonyra, elkezdhetsz tervezni. Használd ki az ünnepi szezon előtti leárazásokat, mint amilyen például a Black Friday vagy a Cyber Monday.

Ez a módszer gyakran megment attól, hogy megpróbáld kitalálni, mit is vegyél ajándékba.

Szétnézhetsz a webshopokban kedvező ajánlatokért, és elkerülheted a karácsonyi bevásárlási hajrát azáltal, hogy házhoz rendeled őket. Így azt is megúszhatod, hogy egy utolsó pillanatban vásárolt ajándékra több pénzt költs.

Ne felejts el listát írni menet közben arról, hogy kinek mit vettél már meg, így nem fogsz három ajándékot venni egy rokonodnak, míg semmit egy másiknak.

Karácsonyi bevásárlás interneten keresztül

9. Szánj egy egész napot a karácsonyi bevásárlásra

Egyik oka annak, hogy olyan sokat költünk a karácsonyi időszakban, éppen az, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk a bevásárlást. Ha megteheted, jelölj ki egy egész napot, amikor az összes ajándékot beszerzed. Kezdd korán, és már nyitáskor érkezz a boltokba vagy intézz mindent online.

Ennek a másik véglete, amit egy ismerősöm csinál már több, mint 10 éve. Ő december 24-én reggel elmegy a közeli nagy Tescóba és ott pár óra alatt megvásárol minden ajándékot. Ilyenkor a legtöbben már otthon díszítik a karácsonyfát és nincs tömeg.

Ráadásul egy nagy hipermarketben rengeteg gyerekjáték, elektronikai termék, könyv, illatszer, édesség és alkohol közül is választhatsz, szinte biztos, hogy mindenkinek találsz majd valamit.

10. Iratkozz fel hírlevelekre kedvezményekért

Ha jó előre tervezel, elkerülheted, hogy a szépen feldíszített kirakatok eltérítsenek ez eredeti céljaidtól. Az évnek ebben az időszakában könnyű elcsábulni látszólag kihagyhatatlan ajánlatokra, de előnyödre válik, ha ennél tudatosabban költekezel.

A legtöbb üzlet rendszeresen küld a vásárlóinak kedvezményre jogosító kuponkódokat e-mailben. Már a karácsonyi időszak előtti hetekben iratkozz fel azon boltok hírleveleire, amelyekben a legtöbbet tervezel vásárolni. Így értesítést kapsz a kedvezményekről, ingyenes szállításról és akciókról. Ezek mindegyikével pénzt spórolhatsz a karácsonyi ajándékvásárláskor.

Arra azért vigyázz, hogy ne dőlj be minden „akciós" ajánlatnak és ne menjen el egy hónapod az ajándékok kiválasztásával. Ahogy jó eséllyel te sem emlékszel, hogy mit kaptál tavaly vagy 3 éve, úgy a többiek sem igazán fognak emlékezni arra, amit idén te adsz nekik.

+1. Ajándékozz meg egy rászorulót

Ebben az évben gondolj arra karácsonykor, akik valóban hiányt szenvednek valamiből. Ez az ajándék különlegessé teheti a karácsonyi bevásárlást. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy alapítványnak vagy egyéb jótékonysági szervezetnek pénzt adni a megajándékozott nevében.

Sok alapítvány kisebb ajándéktárgyakat is forgalmaz, amelyeket megvásárolhatsz tőlük, így támogatva az alapítvány céljait.

Ha még további hasznos gondolatokat olvasnál, hogy a karácsony hogyan ne csak a pénzköltésről szóljon, akkor kattints ide.

Kíváncsi vagy még, hogy a bolti és netes vásárlásoknál mikkel tudnak a legjobban rávenni, hogy többet költs? Olvasd el ezt az útmutatót, biztos lesznek benne olyan taktikák, amikkel te is találkoztál már.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.