Szakértői útmutatók állampapírokról

Inflációkövető vagy fix kamatú állampapír? A Bónusz állampapír a legjobb vagy a Magyar Állampapír Plusz? Bemutatjuk őket, és elmondjuk az előnyök és hátrányok mellett azt is, hogy mikor melyiket érdemes választani. Segítünk abban is, hogy melyiket hol tudod megvenni, és hogy mennyire rugalmasak az egyes konstrukciók, ha a lejárat előtt szükséged lenne a pénzedre.

 • Befektető rosszul érzi magát rossz döntések miatt

  6 hiba, amit a legtöbb befektető elkövet

  6 hiba leírása következik, amelyet a befektetők gyakran elkövetnek a befektetéseikkel kapcsolatos döntéseik meghozatala során. Ha te is beleestél már ezekbe, akkor bizonyára tanultál belőle. Ebben az útmutatóban megismerkedhetsz a legfontosabb ilyen hibákkal, melyekkel bármely befektetés során találkozhatsz a jövőben is. Ezért elmondjuk azt is, hogy hogyan kerülheted el őket.

  frissítve: 2024. február 27.
 • Fix magyar állampapírban kamatozó pénz

  Fix kamat 3 éven át a Fix Magyar Állampapírral

  Aki hisz a rövid idő alatt visszacsökkenő inflációban, annak kitűnő választás lehet a 2024. január 9-től kibocsátott Fix Magyar Állampapír. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk, hogy miért, és szólunk a papír részleteiről is.

  frissítve: 2024. április 9.
 • Pénzügyi tanácsadó aki a diverzifikálást ajánlja minden ügyfelének

  Diverzifikáció: így lesz nagyobb biztonságban a megtakarításod

  A diverzifikáció egyáltalán nem csak a tőzsdecápák módszere a befektetéseik védelmére. Sőt, minden egyes befektetőnek fontos alkalmaznia. Azonban nincs olyan biztos diverzifikáció, amely a legjobb, vagy feltétlenül segít, minden körülmények között. Éppen ezért, nem fogsz kész tanácsokat kapni ebből az útmutatóból a diverzifikációra vonatkozóan. Azonban remélhetőleg adunk inspirációkat arra vonatkozóan, hogyan alakítsd ki te magad a saját megtakarításaid szétosztását és hogyan csökkentsd vele a befektetéseid veszteségét az évek alatt. Fogjunk is bele!

  frissítve: 2024. március 17.
 • Házaspár tárgyal a Magyar Államkötvénybe való befektetésről

  Magyar Államkötvény: akár nagyot is kaszálhatsz

  A Magyar Államkötvény többféle futamidejű, valamint változó és fix kamatozású értékpapírt takar, melyet alapvetően nem a lakosságnak találtak ki, de a lakosság is vásárolhat belőle. Egyes papírok közülük még kamatmentesek is. Viszont másképp működnek, mint a népszerű lakossági állampapírok, így az átlagnál nagyobb hozam mellett az átlagnál nagyobb veszteséget is összeszedhetsz velük. Segítünk ezt elkerülni.

  frissítve: 2024. április 9.
 • Államcsőd esetén sokan vesznek ki az ATM-ből pénzt

  Addig vegyél állampapírt, amíg ezt meg nem látod

  Államcsőd. Nem hangzik túl jól és tényleg nem is az. Láttunk rá pár példát Európa háza tájáról az utóbbi évtizedekben, de láttunk ilyet a világ sok pontján is. Akik ilyenkor megszenvedik a problémákat, azok az állampolgárok és a vállalkozók. De nézzük meg, milyen jelek vezetnek az államcsődhöz, hogyan tudsz rá felkészülni és mi történik a bankbetéteiddel, állampapírjaiddal államcsőd esetén.

  frissítve: 2023. december 18.
 • Boldog befektető kihúzza magát értékpapírszámla megnyitása után

  Értékpapírszámla: ezért érdemes neked is nyitnod

  Az értékpapírszámla hasonló egy bankszámlához, de erről nem klasszikus pénzmozgásokat tudsz indítani, hanem értékpapír-vásárlásokat. Értékpapír viszont szinte bármi lehet, ami egy olyan követelést testesít meg, melynek értéke van, például egy kötvény vagy részvény formájában. De lehet ez egy befektetési jegy, devizabefektetés, nyersanyagvásárlás is, vagy ezek valamilyen kombinációja, amelyekről a befektetési szolgáltatód már előre összeállított egy befektetési csomagot. Különböző kockázatú konstrukciókba is befektethetsz, nem feledve azt az összefüggést, hogy a minél nagyobb hozam lehetősége azzal is párosul, hogy azzal arányosan a befektetett tőkédet, vagy annak egy részét is elveszítheted. Figyelj arra oda, hogy minél jobban megoszd a befektetésed értékét az egyes konstrukciók között, illetve ne dőlj be a múltbeli hozamok csábításának, mivel ezek csak korlátozott következtetést engednek a jövőre nézve. Lássuk a részleteket!

  frissítve: 2024. január 29.
 • Gondterhelt nő próbálja megérteni az inflációt

  Infláció: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

  A boltban vásárolva vagy a számlák befizetése közben a saját bőrödön tapasztalhatod meg a jelenlegi nagy inflációt. Napjainkban a hírek és fórumok folyamatos célkeresztjében van ez a téma, mégis sokan nincsenek tisztában a pénzromlás pontos működésével, a befolyásoló tényezőkkel, illetve azzal, hogy hogyan lehet védekezni a helyzet ellen. Útmutatónk segítségével teljes képet szerezhetsz az inflációról, és választ kaphatsz a kérdéseidre.

  frissítve: 2024. január 12.
 • Házaspár akik pihenés közben az euró magyar állampapír megvásárlásán gondolkodnak

  Euró Magyar Állampapír (EMÁP): Új deviza alapú állampapír 2023. márciustól

  A devizabefektetők egy megújított ajánlatot kaptak a magyar államtól 2023 márciusában. A korábbi PEMÁP euró alapú állampapírt az EMÁP váltotta fel március közepén. A két konstrukció közötti egyetlen lényeges különbség, hogy a magyar állam a korábbinál jóval kevesebb kamatot fizet a devizabefektetések után: az eurózóna inflációja helyett az EURIBOR kamatszintjét.

  frissítve: 2024. március 22.
 • Az állampapír vásárlást otthonról egy kávé mellől intézi ez a befektető

  Állampapír vásárlás 2024 - így a legegyszerűbb

  Az állampapír egy másféle befektetés, mint a lekötött betét, így sokan talán ódzkodnak és nem fognak bele, pedig értékét tekintve sokkal jobb befektetésnek számít. Ebben az útmutatóban részletesen megmutatjuk az állampapír vásárlás lépéseit, sőt azt is, hogyan tudod megnyitni az államkincstári ügyfélszámlát.

  frissítve: 2024. január 29.
 • Prémium Euró Magyar Állampapír árfolyamát mutatja a tábla

  Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) - Állj több lábon!

  Ha euróban van a megtakarításod, vagy euróban kapsz olyan jövedelmet, amiből megtakarítanál, akkor kitűnő választás lehet a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP), mely az eurózóna inflációjához kötött kamattal szolgál 6 éven át. Ha esetleg további forintgyengüléstől tartasz, vagy egyszerűen szereted, ha a megtakarításaid nem csak forintban vannak, akkor ez szintén jó módja lehet a biztonságos befektetésnek. Mutatjuk a részleteket és azt is, hogy mivel legyél óvatos.

  frissítve: 2024. április 9.