Szakértői útmutatók állampapírokról

Inflációkövető vagy fix kamatú állampapír? A Bónusz állampapír a legjobb vagy a Magyar Állampapír Plusz? Bemutatjuk őket, és elmondjuk az előnyök és hátrányok mellett azt is, hogy mikor melyiket érdemes választani. Segítünk abban is, hogy melyiket hol tudod megvenni, és hogy mennyire rugalmasak az egyes konstrukciók, ha a lejárat előtt szükséged lenne a pénzedre.

 • Államcsőd esetén sokan vesznek ki az ATM-ből pénzt

  Addig vegyél állampapírt, amíg ezt meg nem látod

  Államcsőd. Nem hangzik túl jól és tényleg nem is az. Láttunk rá pár példát Európa háza tájáról az utóbbi évtizedekben, de láttunk ilyet a világ sok pontján is. Akik ilyenkor megszenvedik a problémákat, azok az állampolgárok és a vállalkozók. De nézzük meg, milyen jelek vezetnek az államcsődhöz, hogyan tudsz rá felkészülni és mi történik a bankbetéteiddel, állampapírjaiddal államcsőd esetén.

  frissítve: 2023. augusztus 22.
 • Boldog befektető kihúzza magát értékpapírszámla megnyitása után

  Értékpapírszámla: ezért érdemes neked is nyitnod

  Az értékpapírszámla hasonló egy bankszámlához, de erről nem klasszikus pénzmozgásokat tudsz indítani, hanem értékpapír-vásárlásokat. Értékpapír viszont szinte bármi lehet, ami egy olyan követelést testesít meg, melynek értéke van, például egy kötvény vagy részvény formájában. De lehet ez egy befektetési jegy, devizabefektetés, nyersanyagvásárlás is, vagy ezek valamilyen kombinációja, amelyekről a befektetési szolgáltatód már előre összeállított egy befektetési csomagot. Különböző kockázatú konstrukciókba is befektethetsz, nem feledve azt az összefüggést, hogy a minél nagyobb hozam lehetősége azzal is párosul, hogy azzal arányosan a befektetett tőkédet, vagy annak egy részét is elveszítheted. Figyelj arra oda, hogy minél jobban megoszd a befektetésed értékét az egyes konstrukciók között, illetve ne dőlj be a múltbeli hozamok csábításának, mivel ezek csak korlátozott következtetést engednek a jövőre nézve. Lássuk a részleteket!

  frissítve: 2023. június 28.
 • Gondterhelt nő próbálja megérteni az inflációt

  Infláció: minden, amit tudnod kell róla 2023-ban

  A boltban vásárolva vagy a számlák befizetése közben a saját bőrödön tapasztalhatod meg a jelenlegi nagy inflációt. Napjainkban a hírek és fórumok folyamatos célkeresztjében van ez a téma, mégis sokan nincsenek tisztában a pénzromlás pontos működésével, a befolyásoló tényezőkkel, illetve azzal, hogy hogyan lehet védekezni a helyzet ellen. Útmutatónk segítségével teljes képet szerezhetsz az inflációról, és választ kaphatsz a kérdéseidre.

  frissítve: 2023. március 15.
 • Házaspár akik pihenés közben az euró magyar állampapír megvásárlásán gondolkodnak

  Euró Magyar Állampapír (EMÁP): Új deviza alapú állampapír 2023. márciustól

  A devizabefektetők egy megújított ajánlatot kaptak a magyar államtól 2023 márciusában. A korábbi PEMÁP euró alapú állampapírt az EMÁP váltotta fel március közepén. A két konstrukció közötti egyetlen lényeges különbség, hogy a magyar állam a korábbinál jóval kevesebb kamatot fizet a devizabefektetések után: az eurózóna inflációja helyett az EURIBOR kamatszintjét.

  frissítve: 2023. augusztus 11.
 • Az állampapír vásárlást otthonról egy kávé mellől intézi ez a befektető

  Állampapír vásárlás 2023 - így a legegyszerűbb

  Az állampapír egy másféle befektetés, mint a lekötött betét, így sokan talán ódzkodnak és nem fognak bele, pedig értékét tekintve sokkal jobb befektetésnek számít. Ebben az útmutatóban részletesen megmutatjuk az állampapír vásárlás lépéseit, sőt azt is, hogyan tudod megnyitni az államkincstári ügyfélszámlát.

  frissítve: 2023. augusztus 23.
 • Prémium Euró Magyar Állampapír árfolyamát mutatja a tábla

  Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) - Állj több lábon!

  Ha euróban van a megtakarításod, vagy euróban kapsz olyan jövedelmet, amiből megtakarítanál, akkor kitűnő választás lehet a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP), mely az eurózóna inflációjához kötött kamattal szolgál 6 éven át. Ha esetleg további forintgyengüléstől tartasz, vagy egyszerűen szereted, ha a megtakarításaid nem csak forintban vannak, akkor ez szintén jó módja lehet a biztonságos befektetésnek. Mutatjuk a részleteket és azt is, hogy mivel legyél óvatos.

  frissítve: 2023. október 1.
 • Házaspár Egyéves Magyar Állampapír vásárlásról beszélget

  Egyéves Magyar Állampapír: magas hozam adók nélkül

  Nem könnyű választani manapság azoknak, akik jó befektetést keresnek. A bankoknál kamatadó, szocho és pénzügyi tranzakciós illeték sújtja a befektetéseket és a pénzmozgásokat. Az állampapírok között pedig csak néhány hónapra szólnak a magas garantált kamatok, utána csak lassan követik az inflációt az értékpapírok. Ilyen környezetben megfontolandó lehet az állam Egyéves Magyar Állampapír ajánlata. Nézzük meg, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes ezt választanod!

  frissítve: 2023. október 1.
 • Bónusz Magyar Állampapír a malacperselyhez képest ilyen pénzt termel

  Bónusz Magyar Állampapír: Inflációkövető hozam 3 havi kifizetéssel

  2022-ben olyan magas infláció következett be, hogy az államnak komoly lépéseket kellett tennie azért, hogy megőrizze az állampapírok vonzó kamatszintjét. Ennek a törekvésnek a jegyében tért vissza a piacra a Bónusz Magyar Állampapír, azaz a BMÁP. A piac nagy érdeklődéssel várta az értékpapír megjelenését. Lássuk, miért!

  frissítve: 2023. október 1.
 • Diszkont kincstárjegy vásárlás utáni kézfogás

  Diszkont Kincstárjegy: kedvező állampapír 3, 12 hónapra

  Az állampapírok általában hosszú időtartamra szóló befektetések, az állam ugyanis szereti hosszú időre kölcsönvenni a pénzed. Mégis van olyan állampapír befektetési lehetőség, mely rövid időre is kihasználható. Ennek neve Diszkont Kincstárjegy. Ebben az útmutatóban megismerheted ezt a lehetőséget és utána összevetheted ezt más rövid lejáratú befektetési formával, például a bankbetéttel.

  frissítve: 2023. október 1.
 • Kincstári Takarékjegy kamata ennyi százalék

  Kincstári Takarékjegy: így kaphatsz magas kamatot 1 vagy 2 évre

  Az állampapír-befektetések több előnnyel is rendelkeznek, de általában több évig tart, mire a befektető visszakapja a tőkéjét. A Kincstári Takarékjegy egy belátható időn belül is megtérülő befektetés, mely a postákon kapható. Megmutatjuk, hogy kinek és miért érdemes ezt az állampapírt választani.

  frissítve: 2023. október 1.