Balesetbiztosítás - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

Történt már veled baleset vagy olyan kellemetlenség nyaralás során, amire köthettél volna biztosítást? Megmutatjuk, hogy a balesetbiztosítás hogyan segíthet!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Történt már veled baleset vagy olyan kellemetlenség nyaralás során, amire köthettél volna biztosítást? Megmutatjuk, hogy a balesetbiztosítás hogyan segíthet!

A balesetek a mindennapi élet részét képezik, ugyanakkor egy hosszabb lábadozás olyan súlyos anyagi következményekkel járhat, amire érdemes tudatosan készülni.

Egyrészt számolnod kell a betegszabadság és a táppénz miatt kieső jövedelemmel. Másrészt nem szabad elfelejtkezned a megnövekedett orvosi és gyógyszerköltségekről.

A balesetbiztosítás után járó, szabadon felhasználható összeggel garantálhatod az anyagi biztonságodat a vészterhes időkben is. Ezáltal zavartalanul koncentrálhatsz a gyógyulásra és biztosan megengedheted magadnak a plusz egészségügyi kiadásokat.

Jó hír, hogy a balesetbiztosítások már nagyon alacsony havi díj mellett is védenek a leggyakoribb balesettípusok esetén.

Görgess lejjebb és elmondom, hogy mit érdemes még tudni erről!

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. április 28.
 • promóció

A balesetek néha elkerülhetetlenek. Jó lenne, ha az élet váratlan fordulatai nem érnének annyira kellemetlenül? Szeretnéd anyagi biztonságban érezni magad? Útmutatónkban megismerkedhetsz a balesetbiztosítás részleteivel és megtudhatod, hogyan működnek ezek a termékek.

Egy baleset nemcsak fájdalmas, hanem drága is lehet. Gondolj például egy hosszabb kórházi tartózkodásra vagy otthoni lábadozásra, amely alatt nem vagy jogosult a teljes fizetésedre.

Ha betegszabadságon vagy, akkor a fizetésed 70 százalékát kapod meg és betegszabadságként csak évi 15 napot maradhatsz otthon. Ha ezt az időtartamot meghaladja a lábadozásod, akkor táppénzre kerülsz.

A táppénz mértéke nem egységes, az összege a rád érvényes táppénzkódtól függ. Ráadásul a táppénz általában kevesebb, mint a betegszabadság után járó összeg. A napi átlagkereset 50-60 százalékára számíthatsz és ez az összeg minden naptári napra jár, míg a betegszabadság csak a munkanapokra.

A kellemetlenségeket tetőzi, hogy a gyógyulási időszak alatt nem csak az alapszükségleteidet kell kielégítened egy alacsonyabb összegből.

A balesethez kapcsolódó gyógyszerek, illetve gyógyászati segédeszközök pluszkiadást jelentenek ilyenkor.

Jól jönne egy kis anyagi segítség? A balesetbiztosítás nagyon jó alternatívát kínál és a megkötése is a legtöbb esetben könnyű egy kis segítséggel. Nézzük meg hogyan!

Lány törött lábbal megköti a balesetbiztosítást egy tanácsadóval

Mi az a balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítások olyan kockázati biztosítások, amelyek önállóan és kiegészítőbiztosításként is megköthetőek. Sok esetben lakás- vagy életbiztosítással társítják őket, de ár/érték arányban jobbak a külön köthető „csak” balesetbiztosítások.

Fontos, hogy a balesetbiztosítás nem tartalmaz megtakarítási elemet, azaz csak akkor fizet, ha a biztosítási esemény bekövetkezik.

Összegtérítéses biztosítás révén nem garantált, hogy a kapott összeg pontosan fedezni fogja a veszteségedet (lehet, hogy nagyobb, de előfordulhat, hogy kisebb összeget kapsz, mint a tényleges veszteség). Azonban nagy különbségre ne számíts, általában úgy van kialakítva a biztosítási összeg, hogy nagyjából megegyezzen a tényleges kárral .

A balesetbiztosítások egy összegben, fix díjat fizetnek a napi térítés helyett. Ez alól a napi kórházi térítés eleme képez kivételt.

A biztosítási szerződésben előre meghatározott biztosítási események után fizet a biztosító. A különböző történésekhez kötött biztosítási összegek kombinálhatók is.

Oké, de pontosan milyen eseményekre érvényes egy balesetbiztosítás?

Ez elsősorban a szerződésedtől függ. Vannak azonban olyan káresetek, amelyek után minden magyarországi biztosító fizet:

 • Felnőttek esetében bekövetkező (közlekedési) baleseti halál
 • Olyan egészségkárosodás, amely baleset eredménye
 • Baleseti műtét
 • Égési sérülés
 • Csontrepedés vagy csonttörés
 • Közúti közlekedésből eredő maradandó egészségkárosodás
 • Napidíj balesetből eredő kórházi tartózkodás esetén
 • Műtéti térítés balesetből eredő műtétek esetén

Ezeken kívül vannak olyan biztosítási események, amelyek nem képezik minden balesetbiztosítás részét. Ilyen például a tanulási támogatás, egy baleset következményeképpen elvégzett plasztikai műtét után járó térítés vagy a baleseti keresőképtelenség után járó összeg.

Fontos, hogy a balesetbiztosítás alapcsomagja nem fizet a közlekedési balesetek után, ezek külön kategóriába tartoznak.

A balesetbiztosítások érvényességi körét befolyásolhatja, ha valamilyen, már meglévő betegséged van és ebből valamilyen baleset ered. Ide tartozik például...

 • az egyes típusú cukorbetegség
 • a vérzékenység
 • az Alzheimer-kór
 • a HIV-fertőzöttség
 • az extrém rövidlátás
 • és a sokízületi gyulladás.
Doktor a kislány csönttörését gyógyítja ami után fizetni fog a balesetbiztosítás

Fontos tisztázni, hogy mit is takar pontosan a balesetbiztosítás fogalma

Ez a kifejezés ugyanis két helyzetben is használható:

 1. Olyan balesetbiztosításod van, amely a lakás- vagy életbiztosításod kiegészítése.
 2. Amikor önálló balesetbiztosításod van

Az első esetben arról van szó, hogy az életbiztosításodat kiterjeszted és az balesettel kapcsolatos eseményekre is érvényes lesz. Ilyen például a baleseti rokkantság. Ha az első típusú balesetbiztosítást választod, akkor előfordulhat, hogy dupla térítésre leszel jogosult, mert az életbiztosításod és a balesetbiztosításod is érvényes az adott eseményre. Ez például egy baleseti halál esetén nagyobb anyagi segítséget jelent az elhunyt hozzátartozói számára.

Az önálló balesetbiztosítás több esetben is előnyös lehet. Érdemes fontolóra venned külön balesetbiztosítás megkötését, ha:

 • egyszerűen csak nem akarsz életbiztosítást kötni,
 • szeretnéd, ha a biztosításod mindennapi, gyakran előforduló balesetekre is érvényes lenne,
 • túl drágának találod a kockázati életbiztosításokat. Mivel az életbiztosítások bármely okú halál esetén fizetnek, sokkal borsosabb az áruk, mint egy sima balesetbiztosításnak.

Milyen balesetbiztosítási típusok léteznek?

A balesetbiztosítások típusait aszerint különböztethetjük meg, hogy kinek a védelmét szolgálják. Eszerint beszélhetünk:

 • gyerekek vagy kamaszok részére szóló balesetbiztosításokról,
 • céges balesetbiztosításokról, amelyek a dolgozók védelmét szolgálják,
 • családi balesetbiztosításokról, amelyek minden családtagra érvényesek.

Ezenkívül természetesen léteznek még sima egyéni biztosítások, sofőrök számára köthető balesetbiztosítások és olyan konstrukciók is, amelyek az üzletembereket vagy az idősebb személyeket célozzák meg.

Fontos, hogy minden, 3 és 18 év közötti gyermek után automatikusan jár balesetbiztosítás, amelynek a díját az állam fizeti egy 2003-ban született kormányrendelet óta. Ez azonban nem jelent túl magas biztosítási összeget, ráadásul szűk azoknak a biztosítási eseményeknek a köre, amelyre ez az alapbiztosítás érvényes.

Inkább gondoskodj magadról

Jobban jársz, ha az állami biztosítást kiegészíted egy általad fizetett védelemmel is. Nem kell hatalmas kiadásra gondolnod, hiszen gyermekek esetében egy alacsony biztosítási díjért cserébe is nagy biztosítási összeget kaphatsz.

Oké, de milyen lehetőségeim vannak?

Gyermekek esetében köthetsz egyéni balesetbiztosítást vagy olyan csoportos tanulóbiztosítást, amelyet a gyereked óvodáján vagy iskoláján keresztül érhetsz el. Ezenkívül a családi balesetbiztosítások is érvényesek a gyerekre.

A családi balesetbiztosítások abban az esetben jók, ha szeretnéd garantálni az egész család biztonságát. Ezeknek a konstrukcióknak a legnagyobb előnye az olcsóság és a rugalmasság.

Egy családi balesetbiztosítással biztonságban lehet az egész família

Mivel az adminisztrációs teher alacsony az egyéni biztosításokhoz képest, a biztosító jóval alacsonyabb biztosítási díjat határozhat meg.

A családi balesetbiztosítás azért is nagyon praktikus megoldás, mert a különböző biztosítási események és az ezek után járó összeg variálható a családtagok helyzetének és életkorának megfelelően.

Céges balesetbiztosítások is vannak

A céges balesetbiztosítást a cég köti és fizeti a munkavállalók biztonsága érdekében. Fontos, hogy ez a szolgáltatás a munkaviszonyhoz kötött. Ha felmondasz a munkahelyeden, akkor megszűnik a biztosítási szerződésed is. Sajnos ez a cafeteriaelem 2019 óta adóköteles, így egyre kevesebb munkahelyen érhető el, mint béren kívüli juttatás.

Ennyit az elméleti részről, nézzük meg most a gyakorlati részét a balesetbiztosításnak!

Így működik a balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás első lépése a biztosításkötés. A hozzád illő ajánlat megtalálása csakis körültekintő információgyűjtéssel lehetséges. Jobb, ha nem próbálod meg egyedül kiválasztani a megfelelő alternatívát, hiszen rengeteg opció áll a rendelkezésedre.

A biztosítótársaságok által alkalmazott függő ügynökök (akik csak egy adott biztosító ajánlatait tudják értékesíteni) célja, hogy meggyőzzenek a saját ajánlataik tökéletességéről, így az ő tanácsaikra nem érdemes támaszkodnod.

Válaszd inkább a független alkuszok tájékoztatását, akik az összes lehetőség figyelembevételével segítenek kiválasztani a neked való biztosítást. A szolgáltatásuk ingyenes, ráadásul a biztosításkötéssel járó adminisztrációs feladatok terhét is leveszik a válladról.

Sikerült megtalálnod a megfelelő balesetbiztosítást és szerződést is kötöttél? Már csak annyi a dolgod, hogy mindig időben befizesd a biztosítási díjat.

Mi történik, ha bekövetkezik a biztosítási esemény?

A történteket jelezned kell a biztosító felé és a baleset megtörténtét igazolnod is kell valamilyen hivatalos dokumentummal. Az igazolásra alkalmas irat lehet például a kórházi zárójelentés, egy rendőrségi irat vagy a halotti anyakönyvi kivonat.

Ha a biztosító kivizsgálta az általad bejelentett biztosítási eseményt és mindent rendben talált, akkor utólagos térítést kapsz. Ennek az összege a biztosítási szerződésben van meghatározva és általában arányos a téged ért veszteséggel.

Mikor nem köthető balesetbiztosítás?

Balesetnek azok a történések számítanak, amelyek külső behatás miatt következtek be és a károsult akaratától függetlenek, illetve múlékony vagy maradandó egészségkárosodást, esetleg halált okoztak.

Biztosításkötés előtt érdemes megismerkedned azokkal a tényezőkkel is, amelyek kizárást jelentenek a balesetbiztosításból. Ezek általában:

 • a már ismert betegségek miatt bekövetkező balesetek. Ilyen lehet például a cukorbetegség. Ha a már diagnosztizált betegséged miatt mondjuk elájulsz és elesel, akkor ez nem minősül a balesetbiztosítás szempontjából biztosítási eseménynek
 • az extrém sportolás közben bekövetkező balesetek. Kivételt jelentenek az olyan speciális szerződések, amelyeket kifejezetten extrém sportolók számára alakítottak ki
 • a biztosító által meghatározott, veszélyes foglalkozásokból eredő balesetek. Ilyen kategóriába tartoznak például a kaszkadőrök, a mentő búvárok, a biztonsági őrök vagy a hivatásos katonák
 • a versenysportolásból eredő balesetek. A versenysportolókat nem minden biztosító zárja ki teljesen a biztosítottak köréből, de általában csak speciális feltételekkel köthetnek biztosítást.
Síelési balesetekre nem mindig lehet előre balesetbiztosítást kötni

Hogyan szüntethető meg a balesetbiztosítás?

A felmondásra minden évben van lehetőséged. A felmondást legalább 30 nappal az évforduló előtt jelezned kell a biztosító felé egy formanyomtatvány kitöltésével.

Fontos, hogy a biztosítótársaságok nem egységesek a felmondás szabályozásában, így előre nézd meg a szerződésetek tartalmát. Nagyon idegesítő tud lenni, ha pár nap miatt kicsúszol a felmondási határidőből.

Ne felejtsd el, hogy nem csak te szüntetheted meg a biztosítást. Az évfordulót megelőző 30. napig a biztosító is kezdeményezheti a felmondást. A szerződés felmondásának általában az az oka, hogy túl kockázatossá váltál, esetleg nagyon sok pénzébe kerül a biztosítótársaságnak, hogy biztosítson.

A szerződésed akkor is megszűnhet, ha nem fizeted be időben a biztosítási díjat. A biztosítótársaságok általánosságban 60 és 90 nap közötti türelmi időt határoznak meg, de ebben lehetnek egyéni eltérések.

Az hogy nem fizeted be a szerződésed díját nem jó módja a szerződésfelmondásnak.

A türelmi idő alatt felhalmozódott díjhátralékodat nem engedi el a biztosító, ha a türelmi időben is nyújtasz be kárigényt. Inkább tervezz előre, és csak akkor vágj bele a következő év biztosításába, ha biztos vagy abban, hogy végig fizetni fogod a biztosítási díjat.

Létezik olyan balesetbiztosítás, amely külföldi tartózkodás esetén is érvényes?

Külföldi utazásnál különösen fontos, hogy gondoskodj a biztonságról. A balesetbiztosítások nagy részének a területi hatálya az egész földre kiterjed.

Egy megbetegedés vagy baleset megtörténhet a nyaralás alatt, hiszen az új környezet, a megszokottól eltérő ételek vagy simán csak a balszerencse könnyen elronthatja a pihenést. Egy ilyen váratlan eseménynek súlyos pénzügyi következményei lehetnek.

Elég csupán annyi, hogy nem tudsz a tervezett időben hazautazni és újra meg kell vásárolnod a repülőjegyedet, illetve tovább kell fizetned a szállásodért. Ha súlyosabb esetről van szó, akkor biztosítás nélkül a kórházi ellátás is komoly kiadást jelent.

Külföldi tartózkodás esetén a legjobb megoldás az utasbiztosítás. A balesetbiztosítások nemcsak baleseteknél, hanem általában a betegségek, az elveszett vagy megsérült csomagok, esetleg óvadék, perköltség vagy illeték felszámolása esetén is fizetnek.

Természetesen az utasbiztosítás esetén sem mindegy, hogy mit csinálsz utazásod során. Ha például sziklamászásra vagy búvárkodásra készülsz, akkor olyan biztosítást keress, ami extrém sportokra is érvényes.

Érdemes kiváltanod ilyenkor az Európai egészségbiztosítási kártyát is.

Még mindig úgy érzed, hogy az utasbiztosítás megkötése csak pénzkidobás lenne? Nézd meg ezt a videót!

Mitől függ a balesetbiztosítás díja?

A balesetbiztosítás díjai rendkívül sokfélék, így biztosan megtalálod az anyagi lehetőségeidnek megfelelő megoldást. Találhatsz olyan konstrukciót, ami felnőttek számára is csak évi 15 000 forintba kerül, de évi 80 000 forintos verzió is van, nyilván ez sokkal többet tud.

Mi határozza meg a biztosítási díjat?

Főként a biztosítási összeg és a biztosítás szolgáltatásainak a köre számít. Ezenkívül fontos szerepet játszhat még a foglalkozás és a sporttevékenység is.

Az életkornak jellemzően nincs meghatározó szerepe ennél a biztosítás típusnál, hiszen balesetek bármikor történhetnek. Általában azonban meg van határozva egy felső életkori határ, a biztosítók a legtöbb esetben 65-75 éves korban húzzák meg a választóvonalat. Az is előfordul, hogy egy bizonyos életkor felett csökkentik a biztosítási események után járó összeget.

Lényeges, hogy a biztosításod kiválasztásakor ne csak az alacsony biztosítási díjat tartsd szem előtt. Azt is nézd meg, hogy mit kapsz a pénzedért!

A biztosítások rendkívül sokfélék lehetnek és a különböző típusokon belül még különböző módozatok is léteznek. Ez lehetővé teszi, hogy egy nagyon széles palettából válassz, ugyanakkor megnehezítik az összehasonlítást és a döntést.

Az előnyös választáshoz nézd meg, hogy az egyes eseményekhez milyen biztosítási összegek tartoznak. Olyan ajánlatot válassz, amely a számodra releváns elemeket tartalmazza, megfelelő védelmet biztosít és a biztosítási díj is illeszkedik a pénztárcád lehetőségeihez. Pl. kórházi napi térítésre van, aki csak akkor fizet, ha legalább 5 napot kórházban vagy, és létezik olyan szerződés, ami már 1 nap után is térít.

Összefoglalva

Összességében a balesetbiztosítás egy olyan biztosítási termék, amely anyagi segítséget nyújt a nehéz élethelyzetekben, legyen szó sérülésről vagy halálesetről. Ha az anyagiak nem jelentenek akadályt, akkor érdemes kockázati életbiztosítással kombinálva megkötni.

Ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor a balesetbiztosítás jó megoldás, hiszen ebben az esetben csak évi néhány tízezer forintról van szó. Fontos azonban, hogy a díjak nagy mértékben függenek a biztosítási összegektől és eseményektől. Rengeteg opció közül válogathatsz és elengedhetetlen, hogy tisztában legyél az igényeiddel.

Köss olyan biztosítást, ami illeszkedik az életkörülményeidhez és magas biztosítási összeget fizet a számodra releváns eseményekre.

Maradtak kérdéseid?

 • Léteznek külföldön is érvényes balesetbiztosítások?

  Igen, de ezeket a biztosításokat utasbiztosításnak nevezik. Az utasbiztosítások komplex termékek és mindig magukban foglalnak balesetbiztosítási elemeket is. A szerződéskötés különösen fontos külföldi utazás előtt, hiszen az idegen ország orvosi költségei jóval magasabbak lehetnek a hazánkban tapasztalt áraknál.

  Léteznek olyan balesetbiztosítások is, amelyek külföldön is érvényesek, de ezek általában nem jelentenek teljes körű védelmet.

 • Az egészségbiztosításom balesetbiztosítás is egyben?

  Nem! Az összegtérítéses egészségbiztosításnak ugyan lehetnek olyan elemei, amelyek baleset esetén is érvényesek, de ez a két biztosítási termék különböző. Előfordulhat például, hogy egy egészségbiztosításnak is része a kórházi tartózkodás után fizetett vagy a műtéti térítés, de alapvetően inkább betegségek esetén számíthatsz az anyagi segítségre.
 • A munkahelyem által fizetett balesetbiztosítás meddig érvényes?

  A munkahely által fizetett balesetbiztosítás munkáltatói státuszhoz van kötve. Ha felmondasz a munkahelyeden, akkor a biztosításod is megszűnik. Ilyenkor érdemes magánúton szerződést kötnöd és elkerülni a váratlan balesetekből származó anyagi károkat.
 • A CASCO tartalmaz balesetbiztosítást is?

  Nem! Fontos, hogy a CASCO kizárólag az autódban keletkező károk után fizet, a személyi sérülésekre nem érvényes. Ha teljeskörű védelmet szeretnél akkor érdemes kiegészítő balesetbiztosítást kötnöd.
Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.