Jól járok, ha barátnak, rokonnak kölcsönadok? Segítünk átgondolni

Röviden: nem. De azért vannak kivételek és egyedi esetek.
  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2023. október 8.
  • promóció

Képzeld magad abba a szituációba, hogy egy közeli ismerősöd, netán rokonod kér tőled kölcsön pénzt. Megbízol benne, mivel ismered az illetőt, vagy netán épp emiatt vonakodsz? Mi van akkor, ha egyébként illene ilyen helyzetben segítened, de te nyilvánvaló okok miatt nem szeretnél? Mi rossz sülhet ki abból, ha nem fizeti vissza az elkért pénzt? Útmutatónk végére érve az összes figyelmeztető jelet ismerni fogod.

Miért nem kér a banktól kölcsönt?

Sajnos bárkivel előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerül, amikor pénzszűkében próbál segítséget kérni.

Ilyenkor felkereshet az illető például egy bankot, ahol különböző kölcsönök közül választhat. Van miből választani, és éppen ezért jogosan elkezdhetsz gyanakodni. Az sem kizárt (és erre mindenképpen gondolj), hogy az illető már annyi helyről és olyan sok kölcsönt vett fel, hogy egyik bank sem hitelez már neki.

Ilyenkor jobb ötlet híján az ismerősöknél próbálkozhat a már jelentős adósságot felhalmozott személy, remélvén, hogy a szűkebb baráti, illetve családi körben erről nem tudnak. Így talán tőlük még szerezhet pénzt, és később ezt a kártyát kijátszva az adósság egy részét, vagy akár egészét nem kell visszafizetnie.

Ha esetleg sejted az ismerősödről, hogy ez fennállhat, természetesen semmiképpen sem javasolt kölcsönadni, hiszen ezzel se neki, se magadnak nem teszel jót.

Aggódó nő egy laptop előtt mert egy barátnak adott kölcsönt

Ismerem régóta. Miért ne adnék neki kölcsön?

A közeli viszony ellenére, vagy épp pontosan amiatt mindkét fél számára egy nehéz helyzetet hozhat a kölcsönadás - nemcsak pénzügyi szempontból, de erkölcsileg is. A kölcsönkérőnek kellemetlen érzéssel járhat, ha anyagi helyzetéről kell beszámolnia mások, különösképpen közeli ismerősei előtt, ám az esetleges kölcsönadó sincs könnyebb helyzetben.

Az illem ilyen helyzetben ugyanis jellemzően azt diktálná, hogy egy közeli baráttól, még inkább egy családtagtól nem tagadhatjuk meg a segítségnyújtást, különösképpen, ha azt a megbeszéltek szerint visszakapjuk.

Ugyanakkor mindenkiben megbújik ilyenkor a kétely, mi a teendő, ha esetleg mégsem bízhat meg annyira abban a közeli ismerősben, mint azt előzőleg gondolta volna, hiszen mégiscsak a saját pénzéről van szó.

Más dolog valakivel általános dolgokról beszélgetni, meg családi összejöveteleken jókat enni, netán közösen nyaralni vagy bulizni és más „üzleti” kapcsolatban lenni, ahol ki szokott derülni, hogy egészen máshogy viselkedik az, akiről azt hittük, hogy ismerjük.

Ehhez próbálunk most néhány támpontot összegyűjteni, hogy könnyebb legyen átlátnod, mire számíthatsz. A segítség szó sem feltétlenül szó szerint értendő kölcsön esetében.

Fontos már abban a tudatban kialakítanod az esetleges megállapodást, hogy egyértelmű legyen, nem adományról van szó, ezt a pénzt vissza kell kapnod.

Ezek alapján érdemes döntened

Több szempont alapján érdemes ilyenkor mérlegelned. Az egyik legfontosabb értelemszerűen a kölcsön összege.

Nyilvánvalóan minél nagyobb az összeg, annál nagyobb terhet jelenthet ez számodra, és ugyanígy a másik félnek is legalább annyival nehezebb dolga lesz a továbbiakban, amikor a törlesztésre kerül a sor. Természetesen itt nem néhány ezer, de nem is néhány tízezer forintról van szó, hanem ténylegesen érezhető tételekről, százezrekről, rosszabb esetben pedig milliókról.

Szintén nem tudhatod, mit hoz a jövő a barátod számára. Egy korábban stabil anyagi helyzetben lévő személlyel is megeshet, hogy egy váratlan külső (válság, munkahely csődbe megy) vagy belső (válás, betegség) tényező olyan helyzetbe sodorja, amely után már nehezebb, vagy akár megoldhatatlan a kölcsön visszafizetése.

Könnyen lehet, hogy az adósság kifizetésére újabb adósságot vesz fel, és az így kialakuló spirálból igen nehéz lesz kiszabadulnia.

Ugyanígy nem tudhatod előre, veled mi fog történni a jövőben. Kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor a vártnál több pénzre lesz szükséged. Éppen ezért mindenképpen azt javasoljuk, csak akkor adj kölcsön bárkinek, ha az számodra nem jelent komolyabb terhelést (tehát ne arra hallgass, más mit várna el tőled).

Az is legalább ennyire fontos, hogy az adott ismerős, vagy rokon megbízható legyen, és ne legyen szükség arra, hogy jogi útra tereld az ügyed, és a pénzed után kelljen szaladgálnod. Sajnos azonban erre is megvan az esély, még akkor is, ha ezt elsőre nem feltételeznéd az illetőről.

Adós akinek pereskednie kellet a bíróságon egy kölcsön miatt

Figyeld meg, hogyan kezeli a problémákat

Gyakran már az is elég ahhoz, hogy meg tudd állapítani, érdemes-e kölcsönadni a barátodnak, ha mindazt végigelemzed, amit már tudsz róla.

Ha hosszabb ideje ismeritek egymást, láthatod, mennyire stabilak a bevételei, és az is sokat elárul róla, hogy bánik a pénzzel, mire költ többet, és mennyire hajlandó spórolni, vagy ellenállni a felesleges költekezésnek. Ha azt látod rajta, hogy már a számlák befizetése is nehézséget okoz az illetőnek, illetve pénzét egyből a legújabb okostelefonra vagy felesleges dolgokra költi, nem érdemes kölcsönadni neki.

Ugyanígy a problémamegoldó készségét is érdemes szem előtt tartanod. Ha azt látod nála, hogy bármilyen nehézség esetén csak a kifogásokat gyártja, illetve a kiutat keresi, feltehetőleg a te esetedben sem lesz együttműködőbb, még ha ennek most az ellenkezőjét is állítja.

A történeteiben mindig igazságtalan vele az élet?

Idézz fel történeteket, amiket mesélt neked vagy hallottál róla, amikkel eddig talán nem is foglalkoztál vagy vakon hittél neki és az ő oldalán álltál. Ha sok olyan sztori van, ahol mindig mások voltak inkorrektek és szúrtak ki vele, és ő volt mindig az elszenvedő fél és igazságtalanok voltak vele stb., akkor az nem jó jel.

Ha ez mind igaz, akkor legjobb esetben is egy olyan emberrel van dolgod, aki nem képes irányítani az életét, nem hoz jó döntéseket, hogy kivel milyen kapcsolatba keveredik. Rosszabb esetben egy balekkel van dolgod, aki nem lesz jó adós még akkor sem, ha szerethető és jó fej.

Titkolózás

Voltak olyan zűrös dolgok az életében, amiket nem reklámozott senkinek, de gyanúsak, titokzatosak voltak? Őszintének tűnik, de mégis kibújik sokszor a válasz alól, vagy csak homályosan mond el dolgokat és nem igazán érted a választ? Ezek sem jó jelek, ki tudja mik voltak a háttérben, vagy kiknek tartozott.

Viszont, ha általában együttműködő emberként viselkedik, és gondolatai, párbeszédei arról szólnak, hogyan tudná károkozás és mentségkeresés nélkül megoldani az adott problémát, elgondolkodhatsz rajta, hogy adsz neki egy esélyt (természetesen csak akkor, ha az összes eddig és ezután leírt kritérium is teljesült).

Ha már adtál neki kölcsönt régebben és azt visszafizette, az jó jel lehet, de csak akkor, ha nem túl sokat kért és nem túl gyakran.

Akinek állandóan kölcsönre van szüksége, az nem jól kezeli a pénzét, és csak idő kérdése, hogy mikor fog megcsúszni. Ennek ellenére, ha csak nagyon indokolt esetben kért kölcsön és meg is magyarázta az okát, vagy ha már valamilyen üzleti ügyetek volt, ahol a pénz gazdát cserélt és korrekt volt, az biztató lehet.

Így tudsz nemet mondani

Ne feledd, hogy nem tartozol magyarázattal azzal kapcsolatban, miért nem szeretnél kölcsönadni. A te pénzed, a te döntésed.

Talán nem is érdemes részletes indoklásba kezdeni, hiszen ismerősöd ezt akár egyfajta hajlandóságként is felfoghatja, és még inkább megpróbál majd meggyőzni, vagy megoldást találni a kifogásaidra.

Ha esetleg mégis belekerültél ebbe a csapdába, hivatkozhatsz valamilyen külső tényezőre is, amelyen, ha akarnál, sem tudnál változtatni (például magasabb lett a lakbér, nem emelték meg a fizetésed, váratlan költségeid lettek), így egy idő után kénytelen lesz belátni, hogy nem tőled kapja meg a szükséges összeget.

Vagy mondd meg neki, hogy nálad ez elvi kérdés, hogy te sem kérsz kölcsön ismerősöktől, barátoktól és elvből nem is adsz senkinek. Az elvekkel nehéz vitatkozni.

Baráti kölcsönről chatel laptopon ez a nő

Fordítsd meg a helyzetet

Ugyanígy jó trükk, ha úgy teszel, mintha éppen te is tőle akartál volna kölcsönkérni: ez esetben nem tud mihez kezdeni, és kénytelen lesz máshoz fordulni. Esetleg megpróbálhatod továbbirányítani, hogy ne érezze azt, hogy meg sem próbáltál segíteni neki (például egy weboldalra vagy egy banki ajánlathoz, ami hasznos lehet a számára).

Ha nem szeretnél kölcsönadni, semmiképp se hagyd, hogy érzelmileg befolyásoljon az illető, tartsd szem előtt azt, amit te magad eldöntöttél! Ha valaki emiatt megsértődik és elfordul tőled, az valószínűleg előbb-utóbb más helyzetben is megtette volna, így ne ez legyen a meghatározó szempont.

Muszáj róla papírt írni

Ha eldöntötted, hogy kölcsönadsz, problémákat okozhat a későbbiekben, ha egy ilyen, baráti jellegű szerződés nem kerül az elején papíron rögzítésre (pedig lentebb olvashatsz róla, miért lenne ez hasznos).

Sajnos, ilyenkor a legtöbben azt gondolnánk, közeli ismerőssel egyeztetve nagy baj nem történhet, ez egy elég gyakori jelenség. Pedig érdemes közjegyző előtt vagy kettő tanú jelenlétében is megtenni ezt. Az is jó, ha kettőtök között egy váltót aláír a másik fél, hogy tényleg adottak legyenek a hivatalos keretek, és a későbbiekben nehezebben tudjon az illető kiutat találni a kötelezettségei alól.

Szintén hasznos tisztázni ilyenkor, hogy a közeli, akár családi viszony nem mentség, a kölcsönt mindenképpen vissza kell fizetnie.

Illetve a legrosszabb esetre is ki kell térni: mit hajlandó feláldozni, ha esetleg úgy alakul, hogy valamilyen oknál fogva fizetésképtelenné válik. Szintén hasznos lenne a határidők átbeszélése, ami a közeli kapcsolat miatt gyakran nem kerül említésre, azonban mindig érdemes kötni magadat bizonyos keretekhez.

Lehet, hogy családtagról, vagy közeli barátról van szó, de mindenképpen érzékeltetned kell vele, hogy az adósság nem érzelmi vagy baráti alapon működik. Érezze azt mintha egy banki szerződést írt volna alá, a megbeszéltek szerint vissza kell fizetnie. Egyezz ki vele mindenképpen egy adott periódusban (például havonta egyszer), amikor a megbeszélt összeget vagy annak egy részét visszafizeti.

Érdemes a hónap elejére időzítenetek, amikor megjön a fizetése.

Ezért tartsátok továbbra is a kapcsolatot

Érdemes tartanod a kapcsolatot az illetővel, hogy nyomon tudd követni, mennyire törekszik az adósság visszafizetésére, illetve, hogy érzékeltesd vele, nincs elengedve a pénzösszeg. Természetesen mivel a terhelés ilyenkor kétoldalú, érthető módon számodra is frusztráló lehet a helyzet.

Azonban, hogy a viszony bizalmas maradjon, próbálj meg türelmes maradni vele, mert ellenkező esetben bizalmatlanabb lesz veled, és a kellő őszinteség hiánya is ronthatja a visszafizetés gördülékenységét. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy mindenféle magyarázatot el kell fogadnod tőle.

Fontos a kamat meghatározása is: ez a bankban sem működne másképpen, ha ebbe nem egyezik bele, akkor nem érdemes a továbbiakban tárgyalnod vele a témáról.

Elsőre ez furának vagy mohóságnak tűnik. De valójában inkább jelzésértéke van, hogy üzleti szemmel tekintsen rá és kicsit fájjon neki. Talán ez is majd arra készteti a jövőben, hogy ne kérjen kölcsön, mert annak költsége van.

Férfi visszautasítja hiteligénylésnél, hogy adóstárs legyen

Kezes vagy adóstárs lennél?

Létezik egy köztes megoldás is, amikor az adós a szükséges összeget a banknál veszi fel, azonban te vagy a kezes. Ilyenbe ne menj bele. Ilyenkor ugyan az ismerősödnek kell visszafizetnie a kölcsönt, azonban, ha ő semmilyen módon nem tudja vagy nem akarja visszafizetni, akkor rajtad fogják azt behajtani.

Az ilyen megoldást a bank is preferálja a hagyományos kölcsön felvételekor. Ha például egy egyedülálló személyről van szó, nagyobb hitelösszegeknél a bank szereti, ha van egy adóstárs vagy kezes.

2-3 millió alatti gyorskölcsönöknél általában nem kérik, hogy adóstárs legyen bevonva még akkor sem, ha házasságban élnek a felek. Házastársak esetén lakáshitelnél kötelező a másik félnek adóstársként szerepelni a hitelben.

A kezességvállalás tehát hivatalosabb eljárás, mint amikor te magánszemélyként adsz kölcsön egy barátodnak. Azonban ezzel gyakorlatilag magadat is bajba sodorhatod, hiszen így nem neked tartoznak majd, hanem te magad kell, hogy anyagilag odatedd magad, ha gond lesz.

Még mindig adnál kölcsön?

Mindezek ismeretében talán te is azt érzed, hogy nem éri meg kölcsönadni közeli ismerősnek. Egy közeli kapcsolat könnyen áldozatává válhat annak, ha probléma lesz a törlesztéssel. Ha ez mégis megtörtént, és olyan helyzetbe kerültél, ahol már nem bízol tovább az adósban, közjegyzőhöz is fordulhatsz.

Ha az ilyen esetben kiküldött fizetési meghagyást a tartozó fél is elfogadja, folytatódnia kell a visszafizetésnek. Ha azonban nem egyezik bele, akkor beszélhetünk perről, ami az esetek kevesebb mint 10%-ában következik be. Az eljárás költsége a kölcsön 3 százaléka (egy maximális, 300 000 forintos limitig), illetve, ha perként folytatódik az ügy, újabb 3 százalék kerül felszámolásra.

Hogy a folyamat gördülékenyebb legyen, érdemes az ilyen „baráti szerződéseket” is papíron rögzíteni, azonban ennek hiányában is van remény.

Ha bankszámláról utalsz, annak nyomait nem lehet eltüntetni, illetve érdemes az online felületeken (például e-mail) történő, ezzel kapcsolatos beszélgetéseket is megőrizni.

Persze biztos siker sosincs, előfordulhat, hogy a végrehajtási eljárás sem végződik sikerrel, azonban, ha kiderül, hogy ezt az adós csalással érte el, úgy az bűncselekménynek minősül.

Sajnos, ha már a bankszámla-kivonatokat, vagy az aláírt papírt kell elővenni vagy közjegyzőhöz kell menni, akkor régen rossz a helyzet és a barátság szinte biztosan rá fog menni, talán a pénzedet se látod viszont.

Mi van akkor, ha családtag kér kölcsön? Az más, nem?

Természetesen – bár az eddigiekben javarészt egy kategóriaként kezeltük a kettőt – nem árt aközött sem különbséget tenned, hogy barát vagy rokon kér tőled kölcsön. Az utóbbi eset kevésbé kellemetlen, mint egy barátnak tartozni, és két családtag valószínűleg jobban ismeri egymást, így ott vélhetően kevesebb a titok. De persze ez sem mindig igaz.

Természetesen ezt ne úgy értsd, hogy családon belül automatikusan igent kell mondanod mindenre, azonban szűkebb körben reálisabban, mélyebb ismeretekkel dönthetsz, mintha egy volt osztálytársad, vagy egy munkatársad kér tőled kölcsön, akit csak időd egy részében látsz.

Ha családtag kér kölcsön, érdemes feltenned magadnak a kérdést: „Tudva, amit tudok erről a személyről, ha nem lenne családtag, akkor adnék neki kölcsön?” Ha nem, akkor inkább keress valami jó kifogást.

Baráti kölcsön elvesztése miatt aggódó házaspár

Ezek a legrosszabb jelek

Ha valaki kölcsönkér, akkor mindig üljetek le személyesen és beszéljétek át alaposan, hogy mire kell a pénz, hogyan alakult ki a helyzet és hogyan tervezi megoldani. Figyelj oda a kis jelekre, hogy őszinte-e a másik (ezért is jobb személyesen és nem telefonon), és hogy elmond-e mindent.

Persze mindenkinek vannak magánügyei, de ha nem bankba megy, hanem a te pénzedet kockáztatjátok, akkor jogod van tudni, hogy mi van a háttérben. Ha mindent ígérget, és azt mondja, hogy majd úgyis elintézi, ne aggódj, stb., ne hagyd magad megtéveszteni, mert ez azt jelenti, hogy vagy ő sem tudja, vagy fűt-fát megígér – ez sokszor akkor szokott lenni, amikor bajban van és már nem drága bármit ígérni.

Ha bármiféle finom utalást is elkapsz arra vonatkozóan, hogy az „neked nem is olyan nagy pénz” vagy azt „te simán ki tudod fizetni, meg se érzed”, akkor legyél nagyon óvatos. Ez körülbelül annyit jelent, hogy nem is akarja majd visszafizetni, hiszen az neked nem számít, az neked nem pénz.

Az sem szerencsés, ha a kölcsönkérő kívülről nézve jól szituált, de az utóbbi időben voltak olyan változások, amiket nem vert nagy dobra, de ha feljöttek témaként, akkor valamit mondott rá és nem is gondolkodtál nagyon rajta.

Ha például hirtelen elad bármit, legyen ez egy drága elektronikai cikk, egy autó vagy egy lakás, vagy olcsóbb lakásba, albérletbe költözik, akkor azok arra engednek következtetni, hogy a háttérben gondok vannak.

Lehet, hogy ezeket kezeli, de ha ezek után mégis tőled kér kölcsön, és amikor a háttérről kérdezel, akkor homályosan fogalmaz, ne dőlj be ezeknek, valamit bizonyára nem mond el, és ki tudja még hány embernek tartozik.

Te adnál kölcsönt bárkinek?

Összességében tehát csak azt tudjuk ismételten hangsúlyozni, kölcsönt adni egy barátnak kockázatos lépés. Hasznod nem igazán származik belőle, ártani viszont már annál inkább tud, ha nem a megfelelő ember, és legfőképpen nem a megfelelő időben fizeti vissza a pénzedet.

Inkább haragudjon meg, hogy nem adsz kölcsön, de sokkal inkább megmarad a barátság, mint fordított esetben.

Természetesen figyelembe veheted ilyenkor a probléma erkölcsi oldalát is, vagyis azt, hogy illik segíteni másokon, azonban, ha pénzt adsz kölcsön, az nem segítség, inkább csak a problémákat rejti ideiglenesen a szőnyeg alá, amelyek visszatérve még nagyobb problémákat fognak okozni, immáron neked is.

Fontos tehát tudnod, hogy bár az érzelmi nyomás nagy lehet ilyenkor, egy igazi barátság nem amiatt fog véget érni, ha egy ilyen kérésre nemet mondasz.

Természetesen nem vagy köteles bevállalni, különösképpen, ha az illetőt esetlegesen már a bankok sem hajlandók kölcsönfelvevőként elfogadni, vagy ha te magad is tudod, hogy nem éppen a legmegbízhatóbb ismerősödről van szó.

Ha mégis segítenél neki

Ha mindezek tudatában is segíteni szeretnél neki, talán célszerűbb kevesebb, jelképes segítő összeget adni neki visszafizetési kötelezettség nélkül (így téged is nyugtat a tudat, hogy jó szándékkal adtad, nem kell az illető megbízhatóságán töprengened).

Azonban egy kölcsön mindig kockázatos, és ha a problémák mélyére kerül az adós, könnyen lehet, hogy téged is magával ránt (különösképpen, ha a bank előtt kezesként mész bele).

Mint említettük, kicsit más a helyzet, ha családtagról van szó, de természetesen ott is a te személyes döntésed kell, hogy meghatározó legyen, nem pedig az illem, vagy a szokás. Ha úgy gondolod, hogy az adott rokonod pénzügyileg megbízhatatlan, nem kell az ő kedvéért a saját helyzeteden rontanod.

Családok esetében eleve gyakrabban feljövő téma, hogy egyik-másik irányban szükség van segítségre, így ez ott lényegesen természetesebb, és többnyire gördülékenyebben zajlik. Azonban a tágabb értelemben vett család esetében (akikkel nem együtt élsz/éltél) már érvényesek lehetnek az itt leírtak.

Minden esetben tiéd legyen az utolsó szó, és csak akkor menj bele bármibe is, ha az esetleges kockázatok sem jelentenek veszélyt számodra!

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.