Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles

Sajtóközlemény

Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles
Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles Itt a CSOK Plusz újabb hatása: már tizenötmilliót igényel egy átlagos lakáshiteles

Óriási ugrást hozott az első negyedév a lakáshitelek átlagos összegénél: a jegybanki adatok szerint már 15 millió forint felett jár a piac, ami jóval több mint a másfélszerese az egy évvel korábbi értéknek. Viszont a lakáshitelek iránti kereslet még messze jár a csúcstól: a március végéig megkötött, 17,4 ezer szerződés egyáltalán nem számít kiugrónak az előző évek adataival összevetve.

Látványosan megugrott az újonnan kötött lakáshitel-szerződések átlagos összege az első negyedévben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint meghaladta a 15,2 millió forintot, ami több mint 58 százalékkal felülmúlja az egy évvel korábbi, 9,62 milliós átlagot.

Nagyobb a mozgástér, nőnek az igények

„Tizenötmillió forint feletti átlagra eddig nem nagyon akadt példa a lakáshitel-szerződések összegénél, bár azt is látni kell, hogy a tavalyi első negyedévi, nem egészen tízmilliós érték jóval elmaradt az elmúlt években megszokottól” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Emlékeztetett arra, hogy az MNB adatai alapján tavaly, az év egészében 11,2 millió, 2022-ben pedig 12,8 millió forint környékén mozgott az egy szerződésre jutó összeg.

Az átlagos hitelösszeg megugrása Gergely Péter szerint egyértelműen a januártól elérhető CSOK Plusz megjelenésével lehet magyarázható. „Az új, támogatott konstrukciónál akár az 50 millió forintot is elérheti a hitelösszeg, ha az igénylők három gyermeket vállalnak. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a már meglévő gyermek mellé két gyermeket, vagy a két- illetve többgyermekes házaspárok egy gyermeket vállalnak, ami jelentősen kibővíti a potenciális érintettek körét” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

CSOK pluszból vásárolt új lakásban ölelkezik egy házaspár

Újra viszik a támogatott lakáshiteleket

A CSOK Plusz megjelenésének hatásai persze már a jegybanki statisztikákon is láthatók. Az MNB adatai szerint 2024 első három hónapjában 68,6 milliárd forint összegben kötöttek támogatott lakáshitel-szerződéseket az ügyfelek, ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi volumennek. Ennek nyomán az újonnan kötött lakáshitel-szerződések közel 26 százalékához már kapcsolódik valamilyen állami támogatás, miközben egy évvel korábban még valamivel 23 százalék felett járt ez az arány.

Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy a támogatott lakáshitelek pontosan mekkora hányada kötődik a CSOK Pluszhoz, de az első negyedévi folyósításokban már meghatározó lehetett a szerepe. A támogatott lakáshitelek mostani, 26 százalék környéki aránya viszont nem tekinthető kiugróan magasnak: a jegybanki program keretében folyósított zöld hitelek virágkorában, 2022 első felében 40 százalék közelében is járt a súlyuk az új szerződéseken belül” – emlékeztetett a szakértő.

Tovább nőhet a kereslet

Az MNB adatai szerint a lakáshitelpiac egészénél is óriási ugrást hozott az első negyedév: az új szerződések összege elérte a 265 milliárd forintot, ami jóval több mint a kétszerese a 2023 első három hónapjára kimutatott 115,5 milliárdnak. A szerződések számánál szintén jelentős az ugrás az egy évvel korábbihoz képest: a közel 17,4 ezer új lakáshitel hozzávetőleg 45 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szerződések száma alapján viszont még egyáltalán nem számít kiugrónak az idei első negyedév: 2022 márciusának végéig például közel 25,5 ezer új lakáshitelt vettek fel a háztartások.

A BiztosDöntés.hu szakértője ezzel együtt arra számít, hogy az előttünk álló időszakban a lakáshiteleknél, és ezen belül a CSOK Plusznál is tovább erősödik a kereslet. „A CSOK Plusznál viszonylag új konstrukcióról van szó, így a potenciális igénylők egy része vélhetően még most térképezi fel a lehetőségeit. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelzáloghiteleknél akár hónapok is eltelhetnek az igénylés elindítása és a szerződéskötés között” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A lakáshitelpiac közeljövője szempontjából mindenesetre biztató, hogy az idei első három hónapban rendre növekedett a megkötött új szerződések összege, és márciusban már megközelítette a 98 milliárd forintot – tette hozzá.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.