Elidegenítési és terhelési tilalom

Általában a hitelszerződés kapcsán találkozhatsz vele. A bank a fedezetként felajánlott ingatlanra jelzálogjogot jegyeztet be. Ezzel együtt elidegenítési és terhelési tilalom jön létre az ingatlanon. Az elidegenítési és terhelési tilalmat röviden ETT-nek nevezik.

ETT kerülhet az ingatlanra tartási szerződés, bírósági határozat vagy jogszabály következményeképpen is. Ilyenkor az ETT az eltartó illetve az örökös jogait védi.

Ha CSOK-ot igényelsz, akkor az állam jegyezteti be a jelzálogjogát a lakásra, és ezzel együtt az elidegenítési és terhelési tilalmat is.

De vajon mit jelent az ETT a gyakorlatban?

Ezzel a tilalommal az ingatlan tulajdonosának a rendelkezési jogát korlátozzák. Az ingatlant a tulajdonosa sem eladni nem tudja, sem arra (újabb) jelzálogjogot nem tud bejegyeztetni a jelzálogjog tulajdonosának a hozzájárulása nélkül.

Az elidegenítési és terhelési tilalom önmagában nem állhat, tehát a jelzálogjog megszűnésével együtt a tilalom is megszűnik.

Ha csak olyan ingatlannal rendelkezel, amelynek a tulajdoni lapján már szerepel az ETT, akkor sincs minden veszve. A bankok ilyenkor sem minden esetben utasítják el a hitelkérelmet. Ha a teher jogosultja hozzájárulását adja a hitelfelvételhez, akkor van esélyed a pozitív elbírálásra. Azonban fontos, hogy ez semmire sem garancia, mert egyes bankok rögtön elutasítják a terhelt ingatlanokat.

Más a helyzet akkor, ha az ETT jogosultjától szeretnél kölcsön felvenni (például ugyanattól a banktól vennéd fel a második hiteledet is). Ilyenkor minden sokkal egyszerűbb lehet.

Ha az ingatlanon lévő lévő teherre egy magánszemély jogosult, akkor az illető beleegyezése esetén is kérdéses, hogy engedélyt ad-e a bank a hitelfelvételre. Gyakori, hogy ilyenkor a teherre jogosult személyt a pénzintézet be szeretné vonni a szerződésbe kezesként vagy adóstársként.

A hitelfelvétel másik módja, ha az ETT törlésre kerül az ingatlan tulajdoni lapjáról. Erre például hitelkiváltáskor van lehetőség. Ha találsz egy kedvezőbb kölcsön, akkor lecserélheted a hiteledet. Ilyenkor a régi hitelt törleszted az új hitelből és az ingatlanodra bejegyzett terhek is törlődnek. Ezek után új ETT kerül a tulajdoni lapra.

Ezek is érdekelhetnek

 • KH lakáshitelből vásárolt mini ház egy férfi kezében
  Lakáshitel

  K&H lakáshitel 2023 - kalkulátor és feltételek

  A K&H Banknál többféle lakáshitelt is találsz. Az 5, 10 éves kamatperiódusú és a végig fix hiteleket minősített fogyasztóbarát hitel formájában és zöld hitelcélokra is kínálják. Van náluk CSOK hitel is. A lakáshitelt egészen a szerződéskötésig online is intézheted náluk, ha pedig hozzájuk érkezik a jövedelmed, akkor alacsonyabb kamatot érhetsz el. Megmutatjuk, hogy mennyire jók a K&H lakáshitel ajánlatok!

  frissítve: 2023. szeptember 5.
 • Új építésű társasház
  Lakáshitel

  Tetszhalott terméket von vissza a kormány a CSOK szabályozással

  A lakossági lakáshitel-kereslet visszaesése miatt a CSOK-folyósítás is mélypontra jutott ezekben a hónapokban, ráadásul az elérhető konstrukciók közül a falusi CSOK egyre komolyabb részt hasított magának – emiatt születhetett most a hagyományos CSOK megszüntetéséről szóló döntés a BiztosDöntés.hu szakértői szerint.

  frissítve: 2023. június 26.
 • Lakáshitel önerő nélkül nehezen megy az ilyen tervrajzon létező ingatlanokra
  Lakáshitel

  Lakáshitel önerő nélkül - lehetséges, mutatjuk hogyan

  Lakást szeretnél vásárolni, de nem tudod hogyan teremtsd elő az ehhez szükséges önerőt? Egyáltalán, miért kell a lakáshitelhez önerő, és a vételár mekkora rész legyen? Talán te is azt gondolod, hogy a lakáshitel önerő nélkül nem fog menni, mert a bankok egyre szigorúbbak. Szerencsére többféle megoldás is van. Összegyűjtöttük ezeket és lépésről lépésre elmagyarázzuk mindegyiket. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2023. július 1.