Elidegenítési és terhelési tilalom

Általában a hitelszerződés kapcsán találkozhatsz vele. A bank a fedezetként felajánlott ingatlanra jelzálogjogot jegyeztet be. Ezzel együtt elidegenítési és terhelési tilalom jön létre az ingatlanon. Az elidegenítési és terhelési tilalmat röviden ETT-nek nevezik.

ETT kerülhet az ingatlanra tartási szerződés, bírósági határozat vagy jogszabály következményeképpen is. Ilyenkor az ETT az eltartó illetve az örökös jogait védi.

Ha CSOK-ot igényelsz, akkor az állam jegyezteti be a jelzálogjogát a lakásra, és ezzel együtt az elidegenítési és terhelési tilalmat is.

De vajon mit jelent az ETT a gyakorlatban?

Ezzel a tilalommal az ingatlan tulajdonosának a rendelkezési jogát korlátozzák. Az ingatlant a tulajdonosa sem eladni nem tudja, sem arra (újabb) jelzálogjogot nem tud bejegyeztetni a jelzálogjog tulajdonosának a hozzájárulása nélkül.

Az elidegenítési és terhelési tilalom önmagában nem állhat, tehát a jelzálogjog megszűnésével együtt a tilalom is megszűnik.

Ha csak olyan ingatlannal rendelkezel, amelynek a tulajdoni lapján már szerepel az ETT, akkor sincs minden veszve. A bankok ilyenkor sem minden esetben utasítják el a hitelkérelmet. Ha a teher jogosultja hozzájárulását adja a hitelfelvételhez, akkor van esélyed a pozitív elbírálásra. Azonban fontos, hogy ez semmire sem garancia, mert egyes bankok rögtön elutasítják a terhelt ingatlanokat.

Más a helyzet akkor, ha az ETT jogosultjától szeretnél kölcsön felvenni (például ugyanattól a banktól vennéd fel a második hiteledet is). Ilyenkor minden sokkal egyszerűbb lehet.

Ha az ingatlanon lévő lévő teherre egy magánszemély jogosult, akkor az illető beleegyezése esetén is kérdéses, hogy engedélyt ad-e a bank a hitelfelvételre. Gyakori, hogy ilyenkor a teherre jogosult személyt a pénzintézet be szeretné vonni a szerződésbe kezesként vagy adóstársként.

A hitelfelvétel másik módja, ha az ETT törlésre kerül az ingatlan tulajdoni lapjáról. Erre például hitelkiváltáskor van lehetőség. Ha találsz egy kedvezőbb kölcsön, akkor lecserélheted a hiteledet. Ilyenkor a régi hitelt törleszted az új hitelből és az ingatlanodra bejegyzett terhek is törlődnek. Ezek után új ETT kerül a tulajdoni lapra.

Lakáshitel 10 évig fix kamattal
 • Kezdeti költségekre vonatkozó díjkedvezmények
 • Futamidő: 10-30 év 10 éves kamatperiódussal
 • THM: 7,06%-7,09%
 • Díjmentes törlesztőszámla a hitelhez
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Leállnak a bankok
  Lakáshitel

  Három hétre leáll a lakáshitelezés a bankokban

  Bár idén a karácsony és a szilveszter hétvégére esik, az év végi bankfióki nyitvatartások így is okozhatnak meglepetéseket. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint nagyobb gondot okozhat majd a január első hetéig tartó igazgatási szünet: az igazolások beszerzése megnehezül, a földhivatali munka szüneteltetése pedig lehetetlenné teszi a jelzálogjogok bejegyzését, így a lakáshitelek kiutalását is.

  frissítve: 2023. november 29.
 • Világ felülről
  Lakáshitel

  CEE Quarterly: „Gyorsabb növekedés külső ellenszélben”

  Az UniCredit közgazdászai szerint a közép- és kelet-európai uniós tagországok, valamint a Nyugat-Balkán gazdasága esetében 2023-ban átlagban 1,6% körüli, 2024-ben pedig 3,1%-os növekedés várható. Magyarország esetében a GDP növekedése idén 0,2 százalékos lehet, míg az éves átlagos infláció 17,4 százalékon alakulhat.

  frissítve: 2023. november 29.
 • 2 társasház sok lakással és erkéllyel
  Lakáshitel

  Türelmi idős lakáshitel - minden amit tudnod kell róla 2024-ben

  Olyan gazdasági környezetben, amikor magasak a hitelkamatok, drágák a lakások és a megélhetés is egyre több pénzbe kerül, érthető, hogy kevesebbet költünk, kevesebb lakáshitelt veszünk fel, és igyekszünk spórolni. De mi a helyzet, ha nem tudod halasztani a lakásvásárlást? Valóban megoldást jelenthetnek a türelmi idős lakáshitelek? Útmutatónkból megtudhatod.

  frissítve: 2024. február 22.