A jegybanki alapkamat-csökkentés várt felgyorsulása még lejjebb viheti a lakáshitel-kamatokat, ám az olcsóbb hitelek és főleg a CSOK Plusz maximum 3 százalékos kamatszintjén elérhető hitelforrás keresletélénkítő hatása hamar megjelenik majd az ingatlanok árában is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakásvásárlásban és hitelfelvételben gondolkodóknak érdemes a közeli hetekben hozzáfogni a kereséshez, hogy még optimális megoldást találjanak.

A mai kamatdöntő ülésén a várakozások szerint lépést vált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: a korábbi 75 bázispont helyett az előzetes kommunikáció szerint 100 bázisponttal csökkenhet, és így 10 százalék alá, 9,75 százalékra mérséklődik az alapkamat. Mindez Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint újabb lökést adhat a lakáshitel-kamatok elmúlt hetekben látott dinamikus csökkenésének.

Nagyot zuhant a várható törlesztő

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy január eleje óta - amikortól a bankok és a kormányzat megállapodása értelmében a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értéke, a thm-plafon a korábbi 8,5 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött - talán még jobban felerősödött a bankok közötti árazási verseny.

Ezt mindennél jobban mutatja, hogy van olyan pénzintézet, amely az utóbbi 30 napban már háromszor módosított lakáshitel-feltételein azért, hogy versenyképesebb kamatot kínálhasson ügyfeleinek. A banki lakáshitel-kamatok már 7 százalékos szint alatt találhatóak, a kiemelt ügyfelek kedvezményes ajánlatainak kamatszintje pedig már most 5-össel kezdődik - mondta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezzel az október végi – thm-plafon előtti – átlagos törlesztőrészlethez képest havi 25 000 forinttal, 144 000 forint alá csökkenhetett egy most 20 milliós 20 éves lakáskölcsönt igénylő ügyfél hitelterhe. Így a korábbi 40 millió forintot meghaladó összegnél 15 százalékkal, 6 millió forinttal kevesebb, 34,4 millió forintos teljes visszafizetendő összeggel kalkulálhat.

Házaspár aki az új lakásuk kulcsát tartja a kezében

Lassulhat a kamatcsökkenés dinamikája

Gergely Péter szerint a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a lakáshitelek referenciakamatának számító bankközi kamatok is korrigálni fognak.

A szakértő szerint ez már csak a következő hónapokban hozhat további érdemi kamatcsökkenést, hiszen a piaci lakáshitel-kamatok átlagos szintje akkor is 4 százalék körül volt, amikor az alapkamat 0,6%-os szinten állt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelzáloghitelek esetében irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke december eleje óta a 6,3-5,7 százalékos sávban ragadt.

Keresletet hajt fel a CSOK Plusz

A pénzpiaci kamatszintek alakulása mellett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint arra is figyelemmel kell lenni a lakásvásárlásban gondolkodóknak, hogy a CSOK Plusz új feltételrendszere szemmel láthatóan komoly élénkülést hozott az érdeklődök tekintetében. A banki ajánlatokban már a 3 százalékos maximális érték alatt kínált CSOK Plusz akár 50 millió forintos hitelösszege néhány hét alatt áremelkedés formájában megjelenhet az ingatlanpiaci árakban.

A fentiek eredőjeként Gergely Péter szerint azoknak, akik optimális szinten szeretnék megoldani a lakásvásárlást, érdemes előrehozniuk az ideális otthon megtalálását, hiszen a kamatok közeljövőben történő csökkenésén nyerhető néhány bázispontos előny könnyen visszájára fordulhat akkor, ha az érdeklődök növekvő száma miatt az ingatlanok árai megemelkednek.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.